Still Going Strong Cricket Club

Drielandentoernooi 2010


Het 39e Drielandentoernooi 2010 is gespeeld in Deventer.

Het 39e Drielandentoernooi in Deventer door Uw correspondenten ter plaatse.

Van 20 tot en met 22 juli werd het jaarlijkse toernooi om de Axel Morild Trophy gehouden op de velden van Salland CC en Koninklijke U.D. in Deventer.

De graswickets lagen er prachtig bij en speelden zeer betrouwbaar. Alle lof voor de organisatie en onderhoudsploeg, aangevoerd door Theo Sikkema. Bier, wijn en cola stonden koud, dus alle ingrediënten voor een perfect toernooi waren aanwezig.

De openingsreceptie maandagavond in het clubhuis werd gehouden na een van de warmste dagen van het jaar. De Engelse en Deense gasten hadden er toen al twee oefenwedstrijden opzitten, terwijl de mannen van SGS zich in alle rust voorbereid hadden. Captain Amin Kasam was een heel jaar bezig geweest met het winnen van dit toernooi; zijn laatste kunstje, in de traditie van Heintje Davids en de Rolling Stones.

Gloedvolle woorden werden gesproken door voorzitters, toercommissarissen en Loek Hartong namens Kon. U.D. Let the games begin, maar eerst een drankje wegwerken.

Foto's van het toernooi staan onderaan dit artikel; ga HIER naar de foto's

Dinsdag 20 juli 2010: SGS vs Dansk XL: SGS wint met  70 runs
Het toernooi begon met de wedstrijd van SGS tegen de Dansk XL op het hoofdveld. Op baan 2 speelde de President’s XI, met hoog SGS-gehalte tegen de Forty Club.

Captain Kasam won de toss en verkoos te gaan batten. Een automatische beslissing, niet alleen bij de Veteranen. Ook al heb je nog zoveel vertrouwen in je bowlers en fielders. Laat de tegenpartij eerst maar 45 overs sudderen, voordat je ze met huid en haar uitbowlt. Dat geldt des te meer als ze temperaturen van ver boven de 30 graden beloven.

De innings van SGS begon gezapig, op de langzame zwaaiers aan Deense kant: niet meteen het veteranentempo van 4 per over 27 runs na 10 overs, 68 runs na 20.
Steven Lubbers fungeerde als anker van de battingbeurt , in 32 overs 54 runs. Gesteund door Erik de Jonge (27) en Eric Booij (30) bracht hij het totaal op 143 na 35 overs ,voor hij gebowld werd door left-arm spinner Glenn Larsen (2-24 in 9).
Met Jan Østergård (3-23 in 9) de beste bowler aan Deense kant. De overige opgooiers kregen klappen. Maarten Ingelse (31) en Theo Straten (26) legden in de laatste 10 overs goed het hout erop. Na 45 overs stond het eindtotaal op 216 runs.

Na de lunch/thee kregen we een vertoning van slaapwandelcricket te zien. Na 10 overs blokten de Denen 11 runs bij elkaar op de nette bowlerij van Jan Balk en Daniel Eldering. Opgevolgd door de spin-twins Lubbers en Kasam ging de pot op slot.
Na 20 overs stonden 39 runs op het scorebord, na 30 overs 76 loopies. Daarna ging het niet meer gebeuren. De wedstrijd ontaardde in een fieldingstraining van het ergste soort, want menige vangkans belandde op de grond. Tot Marc Muis (3-25 in 7) het welletjes vond. Met een c&b en 2 lbw’s  liet hij zien de veldmannen niet nodig te hebben om wickets te nemen. Dansk XL 146 voor 8 na 45 overs. Topscores van S. Østergård (40) en G. Larsen (33*). Een makkelijke prooi met een bijsmaakje, omdat het fielden prut was. Met een schuin oog konden we, tussen het focussen op de volgende bal, natuurlijk, zien dat op baan 2 Pieter van Noord op dreef was.
Daarna lekkere koude flesjes bier en elkaar verbaal scherp houden, omdat het donderdag beter zou moeten tegen de Cuphouder uit Engeland.

De barbecue maakte de dag compleet.

Eric Booij

Dinsdag 20 juli 2010: President’s XI vs Forty Club
De Forty Club begon met batten en als Andy Meads gaat openen dan moet je hem in de eerste overs meteen pakken anders wordt het heel moeilijk, en dat laatste was het geval. Want na 70 runs ging hij voor ons gelukkig run out.We hebben wel hele mooie slagen gezien. Ook de captain P.Deakin had er goed het zicht op en maakte 69 not out. Op 226 for 6 waren de overs op.

Bowlingcijfers: P.van Noord 2-32 , M. de Rooij 1-41, M Creutzberg 1-44 en E.Ruchtie 1-55.
Na de lunch gingen de heren van de Presidents XI  er direkt voor om het totaal van de forty club aan te vallen. Vooral P. van Noord en E. Ruchtie hebben er alles aan gedaan, maar het bleek niet haalbaar en na 40 overs bleven de mannen van de  Presidents XI steken op 184 runs voor 5.
Uitstekende scores van P.van Noord: 88 not out en E. Ruchtie: 35 not out.

Daarnaast waren St. Egging 13 en St. Spalding met 31 ook in de dubbele cijfers.
De grote boosdoener bij de Engelsen was A Shanks met 3 voor 17 in 8 overs.
Een leuke wedstrijd en de BBQ daarna was ook heel gezellig.

Woensdag 21 juli Forty Club - Dansk XL: Forty Club wint met 7 wickets.
Op het hoofdveld zagen wij helaas een matte vertoning.
Het zwakke Deense team kon de bowlerij van de Engelsen niet goed aan en scoorde In 45 overs slechts 128 runs.
De Engelse captain Deakin nam 3 wickets voor 12 runs. Een snelle 51 van Canham wees de Forty Club de weg naar een ruime 7 wickets
overwinning: 132 voor 3.
Ole Christiansen nam op zijn wijze afscheid van Deventer: hij bowlde de  bal waarop de winning hit geslagen werd, liet zich vallen en werd per brancard
naar het clubhuis gebracht. Een schaars 'hoogtepunt' in deze wedstrijd.....

Duco Ohm

Woensdag 21 juli 2010 Presidents XI-SGS: SGS wint met 25 runs
Batten SGS 217 all out: R. v.d. Berg van Saparoea 47; J. Vriezen 33; P. v.d. Hammen 14; T. Straten 16; J. Vogelaar 12 en Mr. Extra 50, waaronder 39 wides en 5 no balls.
Fielden Presidents XI: G de Jong 2-45 en C. Hubert 4-48

Batten Presidents XI 193 v. 8: R. Smith 38; M. Smith 16; Th. Burki 15; G. de Jong 78 n.o. en Mr. Extra 34, waaronder 20 wides en 1 no ball.
Fielden SGS: M. de Rooij 3-32; R. v.d. Berg van Saparoea  en T. Straten, beide 2 v.21

Onder ideale weersomstandigheden, zelfs de regendruppels aan het eind van de match haalden niet of nauwelijks de grond, werd een gezellige wedstrijd gespeeld op een prachtig verzorgd graswicket. Hulde aan organisatoren.

SGS begon met batten en scoorde, mede door enige gemiste vangen in het begin van de innings er lustig op los. Vooral de vele wides deden uiteindelijk het Presidents XI de das om. Later werden de meest onmogelijke vangen vastgehouden met als hoogtepunt twee prachtige cathes van Mike Smith in het verre veld. Hierdoor bleef het totaal steken op 217 all out.

Het batten van het Presidentsteam verliep, door het snelle verlies van enkele wickets traag, maar daarna voerden Mike en Robert Smith het tempo op en vooral Gijs deed er met zijn 78 not out van alles  aan om het SGS totaal te overtreffen. Ook Mr. Extra liet zich met 34 niet onbetuigd, maar uiteindelijk moesten de Presidents met 25 runs buigen voor SGS team.

De derde innings na afloop was erg goed verzorgd en het bleef nog lang onrustig onder de catacomben van het clubhuis.

Carel Hubert.

Donderdag 22 juli 2010: SGS vs Forty Club: SGS wint met 7 wickets.
De finale van het Drielandentoernooi stond op het programma. Zowel SGS als de Forty Club hadden met ruime cijfers gewonnen van de Denen en mochten onderling uitmaken, wie er met de Beker naar huis zou gaan.
Captain Kasam tosste voor het eerst in zijn leven met een gloednieuwe 2 euro-munt. Die valt altijd op munt, mits goed gegooid, maar deze keer niet. Mysterieuze krachten in de sport, aardstralen, verkeerde been uit bed, zegt U het maar?

Eerst bowlen derhalve. Op Andy Meads, net als in de voorgaande 38 afleveringen van het toernooi. De man kan prachtig batten, maar komt niet meer vooruit tussen de wickets. Hij maakte 60 runs, maar liet er 40 liggen. Captain Deakin deed het ook kalm aan voor zijn 69 runs. Zo kabbelde de batting-innings naar 183 voor 6 na 45 overs. Een prachtig openingsspel van Jan Balk met partner in crime Daniel Eldering,:17 runs na 10 overs. Gevolgd door een legioen aan spinbowlers, waarvan Marc Muis de effectiefste bleek, met 3-37 in 6. Veel mannen geposteerd aan de boundary deed de score welhaast opdrogen.

Wat een verschil met wat volgde, na de voedzame maaltijd. 

Een ontketende Marc Muis sloeg met zijn nieuwe mokerplank de hele Engelse aanval spijkerhard alle kanten op en uit het veld. In Nederland heb ik hem dat wel vaker zien doen, maar de Engelsen kennen dit geweld alleen in de Twenty20-competitie.
In 27 overs sloeg hij 133* runs bij elkaar. En dan had Eric Booij (22) nog wel een paar balletjes neergelegd, omdat hij wilde weten wat de Engelse bowlerij nou precies inhield.
Ook singeltjes pikken op de laatste bal van de over had de Quicker snel in de gaten. No way. Muis had de aanval snel geanalyseerd: Kanonnenvoer. Het rode balletje kreeg er ongenadig van langs. Het enkele kansje dat Marc weggaf, resulteerde in een race naar de koelkast om de pijn in de hand van de fielder te bestrijden. It is not cricket, zag je ze denken. En de lichaamstaal sprak nog meer boekdelen. SGS: 186 voor 3 in 27e over.

Al om 16.00 uur kon voorzitter Duco Ohm een overwinningskratje neerzetten tussen zijn onvermoeide helden en had aanvoerder Amin Kasam nimmer zo makkelijk gewonnen. Hij was dan ook sprakeloos tot de prijsuitreiking.

In de wetenschap dat de Denen de President’s Cup verdiend hebben gewonnen, was het een geslaagd cricket-evenement. Maar ik hoop wel dat de verschillen kleiner worden tussen de clubs. Zoals 2 jaar geleden. Gezonde wedstrijdspanning en een geladen atmosfeer, daar gaat het om en dat ontbrak er de laatste twee jaar aan. Prachtig weer en plaatjes van speelvelden vergoedden veel, maar niet alles.

De Denen zijn niet positief over de staat van het cricket in Denemarken. Weinig spelers en nog minder toeristen dan anders. Ze klagen daarnaast steen en been over de dure euro (eigen schuld). Ze willen eigenlijk het liefst een low-budget-toernooi organiseren in Herning volgend jaar. Dus niet meer van alles georganiseerd, met de morele verplichting dat iedereen daaraan meedoet. Wat wel de traditie is bij het 3LT. Thuis zullen ze op oorlogssterkte zijn met een paar oude coryfeeën in de squad.

De Forty Club heeft voor 2012 een  “nieuw” kostschoolveld in Chester op het oog. Mede om uit de drukte van de Olympische Spelen in en rond Londen te blijven. Dat wordt nog lachen/huilen met boekingen.
Daarna keert het hele circus terug naar Kopenhagen om een eeuwfeest luister bij te zetten. Pas in 2014 is Nederland weer aan de beurt.

Eric Booij

Donderdag 22 juli 2010: Dansk XL vs Presidents XI.
In deze 40 over wedstrijd gingen de heren van de Presidents XI eerst batten en ook in deze wedstrijd werd er goed cricket voorgeschoteld. Want na 40 overs hadden zij er 186 voor 6.
M. Plumridge 53 en M. Hillen 27 openden beide zeer goed en pas op 80 viel het eerste wicket. Daarna gingen P. van Noord 41 en J. Vogelaar 23 gewoon door met runs maken en in de laatste twee overs deden A.van Lunszen 10 en C van Lennep 11 nog wat sprokkelwerk.
De beste bowlingcijfers bij de Dansk XL waren P. Mortensen 2-36 en A. Nielsen 3 -27.

Na weer een voortreffelijke lunch gingen nu de Denen het proberen en met succes, want na 33 overs hadden zij het totaal van 187 for 3 bereikt en gingen dus met de winst naar huis.
Het battingkunsten van de heren St. Ostergard 53, O. Olsen 12, A. Nielsen 72 not out en P Mortensen 31 waren te goed voor onze bowlers.
De bowlingcijfers van de Presidents XI waren: J.W. Heshusius 2 -22 en P van Noord 1-25.
De derde innings werd afgesloten met het gebruikelijke diner en de laatste dames en Heren vertrokken pas toen het al donker was geworden.
 
Arthur van Lunszen  

Klik op de link en de fotopresentatie wordt geopend. Foto's Duco Ohm

Foto's 3 Landen toernooi


Programma

Dinsdag 20 juli, aanvang 12.00 uur

SGS - Dansk XL. Opstelling: Amin Kasam (c), Michiel Lubbers (wk), Marc Muis, Steven Lubbers, Erik de Jonge, Eric Booij, Theo Straten, Victor Dreis, Daniel Eldering, Jan Balk, Maarten Ingelse, 12de man, Raimond van den Berg van Saparoea

Presidents XI - Forty Club. Opstelling: A. van Lunszen (c), D. Coster (wk), M. de Rooij, M. Creutzberg, M. Hillen, H. Kloppenburg, P. van Noord, E. Ruchtie, Engelsman, Deen, N.N.,

's Avonds na de wedstrijden BBQ op het veld.

Woensdag 21 juli, aanvang 12.00 uur

Dansk XL - Forty Club

Presidents XI - SGS, opstelling Presidents XI: C. Hubert (cpt), A. de Neef (wk), Th. Burki, S. Egging, T. Eldering, J. Ashraf, C. van Lennep, P. Schmitt, I. Spoelstra, Engelsman, NN

Opstelling SGS: G. de Leede (cpt), D. Coster (wk), W. Prescod, S. Abdul Mohammad, Pieter van de Hammen, P. Dubar, F. Ayube, M. de Rooij, J. Vogelaar, J. Vriezen, E. de Haard

Donderdag 22 juli , aanvang 11.00 uur

SGS - Forty Club. Opstelling Amin Kasam (c), Michiel Lubbers (wk), Marc Muis, Steven Lubbers, Erik de Jonge, Eric Booij, Theo Straten, Raimond van den Berg van Saparoea, Daniel Eldering, Jan Balk, Saleem Mohammed, 12de man, Maarten Ingelse

Presidents XI - Dansk XL. Opstelling G. de Leede (cpt), D. Noorhoff (wk), A. van Lunszen, S. Egging, M. Hillen, C. van Lennep, P. van Noord, J. Vogelaar, J. Vriezen, M. Wicks, NN

's Avonds farewell party op UD clubhuis met prijsuitreikingen en live music.


SGS wint het Drielandentoernooi in Deventer

Na een eenvoudige overwinning op onze Deens vrinden werd uitgezien naar de altijd moeilijke wedstrijd tegen de Engelse Forty Club

Ik heb Donderdag de snelste century in de geschiedenis van het drielandentoernooi gezien.
Het Engelse totaal van 183 was niet al te indrukwekkend maar de wijze waarop Marc Muis de Engelsen van het veld speelde was het wel.
Marc sloeg de ballen van de Engelse bowlers aan alle kanten het veld uit. Na 6 overs had hij er 50 om uiteindelijk not out te blijven met een fenomenale 133 . Daar zaten 8 x 6 en 11 x 4 in !

De Engelse gasten kwamen met zure gezichten van het veld want SGS had onverwacht in slechts 24 van de beschikbare 45 overs hun totaal gepasseerd en dat is hen niet vaak overkomen. Marc was met 6-59 in 15 overs ook nog eens de bowler met de meeste wickets van het toernooi en pakte nog een fraaie vang. Geweldig !

Voor alle details verwijs ik naar het toerverslag dat in de maak is.

Toeschouwer

 

Beide foto's kunnen worden gedownload en veel groter worden afgedrukt.
Het origineel met maximale resolutie is bij Roelof Kruijshoop aan te vragen en die zal de foto's dan per e-mail sturen.