Still Going Strong Cricket Club

Overlijdensberichten 2006


Op deze pagina de volgende overlijdensberichten (volg de links):


Jan (Bor) de Wolff overleden op 19 december 2006 overleden, 87 jaar oud.

 

Begin januari 2007 vernamen wij dat Bor, zo noemde iedereen Jan, nog in het oude jaar was overleden.

 

Wij zullen hem voornamelijk herinneren als een goede organisator en een voortreffelijke umpire; zijn prestaties op het cricketveld zijn immers minder indrukwekkend.

 

Hij was lid van VUC, de vereniging die zovele SGS-ers en umpires leverde: Ackermann, Alladin, Wilts, Reman en Bodaan. Hij speelde er van 1956 t/m 1958 op het huidige overgangsklasse niveau 19 wedstrijden en scoorde 17 runs in 15 innings, waarvan 6 maal n.o en 11 als hoogste score. Hij deed 6 vangen. Op 2de klasse niveau speelde hij In 1952 en 1954 slechts 2 wedstrijden 

 

Voor SGS, waarvan hij sinds 1966 lid was heeft hij in 2 wedstrijden de flanellen gedragen, maar gezien zijn liefde voor de cricketsport zal hij het wel en wee van SGS met belangstelling gevolgd hebben.

 

Bor is gaan umpiren op 19 juni 1960 in de wedstrijd H.B.S.-P.W. op huidig Eerste Klasse niveau en er zouden nog 287 wedstrijden onder zijn leiding gespeeld gaan worden! Hij stond 171 maal HK; 56 maal EK; 53 maal OK en 9 maal internationaal. De foto is gemaakt bij de wedstrijd HCC1-HCC2 op Pinksteren 1969. Deze internationale wedstrijden liggen in de periode 1967 t/m 1970 en hij stond dan meestal met Leen van Reeven en soms met Wassie Amons (beide ook SGS-ers). Het Nederland Elftal speelde toen nauwelijks internationale wedstrijden en dus bleef zijn aantal beperkt. Tegenstanders van Nederland waren in die tijd Bermuda, de Free Foresters, de M.C.C, The Cavaliers en Oxford University.

 

Hij werd altijd met Bor aangesproken. Een naam ontleend aan de "Fabeltjeskrant" en niet vanwege een nors karakter! Integendeel, een aimabel mens die als geen ander kon schipperen met competitie-indeling en wedstrijdschema's. Met als resultaat dat 99,9% van de vastgestelde wedstrijden aan het eind van het seizoen wel waren gespeeld!

Hij was KNCB bestuurslid van 4-4-1970 t/m 17-12-1977, waarvan enige jaren als competitieleider. Verder had hij de internationale betrekkingen in zijn portefeuille.

Hij was in 1972 en 1973 KNCB afgevaardigde in de Scheidsrechterscommissie

 

Een persoonlijke herinnering tenslotte opgetekend door Wim Neleman:

 

“CCA had samen met Quick N een Pakistaanse trainer. Diens vader was een hele hoge official in het Pakistaanse cricket en hij zorgde dat Pakistan in 1974, na een toer in Engeland, naar Nederland zou komen. CCA had alles voor elkaar. De KNCB hoefde niets te betalen maar ging toch dwars liggen.

Het moest in het westen georganiseerd worden en niet in het Oosten. Toen dat dankzij Jan (Bor) de Wolff van tafel was, moest er entree geheven worden en toen dat van tafel was moest de eventuele winst (én niet het eventuele verlies) naar de KNCB.

Op dat moment kwam de schipper Bor boven. Hij zette Wim Slendebroek en Willem van Rossem aan een probleem en hij en ik regelden op fluistertoon toen alles.

Een kwartier later deelde Bor aan Willem van Rossem mee dat alles perfect geregeld was en dat ze naar huis konden. De twee dagen in Arnhem werden onvergetelijk. Willem van Rossem heeft nooit meer naar de afspraken gevraagd; CCA maakte een winst van ruim Hfl. 5000 en heeft daar jaren opgedreven”.

 

Hoewel wij hem de laatste jaren niet meer langs de velden zagen zullen veel oudere SGS-ers toch een goede herinnering aan Bor bewaren en terugdenken aan de tijd toen er ‘anders’ gespeeld werd en de umpires op handen werden gedragen.

 

Bor, dank voor alles wat je voor de Nederlandse cricketwereld gedaan hebt en rust zacht.

 

Duco Ohm (met dank aan Wim Neleman).


Jacques Diepeveen op 8 december 2006 overleden

Ik heb de droeve plicht u het overlijden te melden van Jacques Diepeveen, een trouw SGS lid maar bovenal een groot A.C.C.-er.

 

Jacques kende ik al uit mijn A.C.C. jeugd; zo speelden wij samen in het roemruchte opleidingsinstituut A.C.C. 4 en héél veel later bij hun veteranen. 

In 1974 kwam hij bij S.G.S., nadat hij (met Rob Dukker, Hans Schooneveldt en Paul Meijer) jarenlang de grote animator van het veteranen cricket bij A.C.C. was geweest.

 

Jacques was geen groots cricketer maar een geweldige organisator en voor hem was de derde innings mogelijk de belangrijkste. Hij was altijd de eerste die na een wedstrijd de aanwezige dames van drankjes voorzag eer ook hij onder de douche ging. Zo was hij bij A.C.C. en zo was hij bij S.G.S. cricket en golf.

 

Op onze jubileumdag in 2004 op A.C.C., was het Jacques die in stromende regen op twee velden de creases kalkte en vlaggetjes op de boundary plaatste. Ook kon je hem iedere dinsdag op A.C.C. vinden waar een trouwe vriendenploeg (allen vrijwilligers en lid van S.G.S.) schilderwerk en reparaties verrichtte.

 

Het gezelligheidsdier Diepeveen speelde 42 innings voor S.G.S en scoorde daarin ruim 200 runs, nam 2 wickets en hield 10 vangen vast.. Zijn cijfers waren in zijn ogen onbelangrijk. Het plezier aan het spelletje was een reden om naar het veld te komen en de activiteiten rondom wedstrijd hadden prioriteit. Dat wij vaak, met het merendeel van de tegenstanders, de derde inning in een Chinees restaurant afsloten zal één van de fijne herinneringen zijn die wij aan Jacques behouden.

 

Met golf had Jacques meer succes en hij speelde met zijn Ans, met groot plezier bij S.G.S. golf. Een trouwere speler was er niet.

 

De terugkeer van zijn A.C.C. in de Hoofdklasse maakte hij gelukkig nog mee, maar zijn vaste plek naast het clubhuis zal komend seizoen leeg zijn!

 

Jacques, bedankt voor je vriendschap en rust zacht.

 

Duco Ohm


In memoriam Henk Zuyderwijk

 

Op vrijdag 13 oktober 2006 is Henk Zuyderwijk op 74-jarige leeftijd plotseling overleden

 

Henk was ruim 50 jaar lid van Excelsior’20 in Schiedam. Op 20 jarige leeftijd startte hij als voetballer in een van de lagere elftallen van Excelsior ’20. Door zijn wilskracht en doorzettingsvermogen kwam hij gedurende vele jaren uit voor het 1e elftal van zijn club.

Als cricketer heeft Henk bij zijn club slechts in het veteranenelftal gespeeld en ook hierbij was hij een gedreven speler. Als freehitter scoorde hij meestal snel en zijn legslagen waren zijn sterkste wapen. Henk was een goede fielder en een vang in zijn richting betekende meestal het einde van de batting innings van de tegenstander. Ook als bowler heeft hij menig batsman verschalkt.

In 1984 werd hij lid van SGS en hij heeft voor ons ruim 60 wedstrijden gespeeld, waarin hij 756 runs maakte, als bowler 243 overs losliet en 42 wickets veroverde en in het veld goed was voor 20 vangen. Ook speelde Henk voor de Senioren Onderlinge menig wedstrijdje, totdat een schouderblessure hem het spelen onmogelijk maakte.

Henk is gecremeerd op donderdag 19 oktober en vele sportvrienden gaven blijk van hun belangstelling.

Wij zullen zijn aanwezigheid op de velden missen.

Wij wensen zijn vrouw Riet, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte.

Henk, rust in vrede.

  

Henk de Groot


Marc Slingenberg overleden op 11 oktober 2006

Op woensdag 11 oktober 2006 is, veel te jong, ons lid Marc Slingenberg overleden.

 

Behalve dat Marc SGS lid was, was hij een prominent lid van HCC en HVV en van de Flamingo’s. Hij was vele jaren de wicketkeeper en het openingsbatsman van HCC en de dominante voorstopper bij ca. 200 voetbalwedstrijden van HVV.

Marc was bijna altijd aanwezig bij de thuiswedstrijden van HCC – een opvallend figuur in zijn (te) lange groene loden jas. In zijn nadagen werd Marc ook scheidsrechter en was hij actief op het hoogste amateurniveau van de KNVB.

De laatste jaren was Marc de Coaching Coördinator bij hockeyclub Klein Zwitserland.

Wij verliezen in hem een sportman in hart en nieren die het wel en wee van SGS op afstand volgde, maar helaas nooit voor ons SGS speelde.

Hij mocht slechts 66 jaar oud worden.

Marc, rust in vrede.

 

Duco Ohm (met dank aan Frank v.d. Weijden)


Guus Kors, Mr. VCC, overleden op 20 september 2006, 80 jaar oud

Bij thuiskomst van vakantie stond onderstaand bericht op de e-mail van onze voorzitter Duco Ohm.

"Maandagavond 18 september waren enkele VCC’ers bijeen. Zij bespraken welke smaakmakers uit VCC’s bijna 75-jarige geschiedenis geïnterviewd zullen worden voor het jubileumboek dat volgend jaar verschijnt. Guus Kors stond bovenaan de lijst. Over Guus was geen twijfel: VCC-legende, erelid, formidabele rungetter, eminent trainer. Zijn verdiensten voor de club zijn enorm. Woensdag 20 september zou ik hem bellen om een afspraak voor het interview te maken. Op de vroege ochtend van die dag kwam echter het schokkende bericht dat Guus plotseling was overleden. Guus is 80 jaar geworden. Niemand had beter dan deze oer-VCC’er kunnen vertellen over de geschiedenis van de club die hij lief had. Zijn overlijden is een groot verlies voor VCC. Wij wensen Riet, zijn kinderen, zijn overige familieleden, vrienden en kennissen alle sterkte bij het verwerken van dit verlies. Guus zal in onze herinneringen blijven leven als de man die hij was: een VCC-legende.

Namens het bestuur van VCC, Wouter Steffelaar"

Wouter gaf in dit bericht Guus het respect dat hij zeer verdiende.
Mijn eerste contacten met Guus gaan zeker 50 jaar terug. In die goede oude tijd reisde ons ACC2 per trein vanaf het Haarlemmermeer Station in Amsterdam, via het Amsterdamse Bos, Aalsmeer en Leiden naar Voor burg. De Voorburgers hadden een pittig team met drie Korsjes waarvan Guus de voor ons gevaarlijkste was. Vele jaren speelden wij regelmatig tegen elkaar. Ook nog in mijn Hilversum tijd. Mijn laatste kontakten, als umpire, waren op VCC waar Guus de wedstrijden van VCC1 regelmatig bijwoonde en waar wij altijd even kort konden bijpraten. Dat dit slechts een paar weken geleden voor het laatst zou zijn kan ik nu nog niet beseffen.

Guus , rust zacht Duco Ohm


In Memoriam Bernhard Hartelust  1936 - 12 september 2006

 

Op 70-jarige leeftijd overleed op 12 september j.l. Bernhard Hartelust die in 1976 lid werd van S.G.S.

Gehockeyd en gecricket had hij vroeger in Rotterdam waar hij studeerde. Daar trof hij in die jaren ook zijn vrouw Riekje. Het jonge echtpaar settelde zich in Amersfoort. Bernhard werkte bij de Bondsspaarbank en ging hockeyen bij de Amersfoortse Mixed Hockey Club (A.M.H.C.)

Omstreeks 1965 kregen enkele leden van die club toestemming van het bestuur een cricket-afdeling op te richten als onderdeel van de club. Tot dat kleine groepje leden van die beginjaren behoorden behalve Bernhard Hartelust ook Guido Abbenhuis, Arie Westerink en Menno Westendorp Boerma. De cricket-afdeling van A.M.H.C. splitste zich later af tot de zelfstandige cricketclub L.B.W. waarvan Bernhard Hartelust de eerste jaren voorzitter werd.

Hij heeft onder moeilijke omstandigheden in die eerste periode de club overeind gehouden, daarbij gesteund door zijn vrouw Riekje die niet alleen de jeugd-training/opvang voor haar rekening nam, maar ook een groep dames enthousiast wist te maken voor het op grootse wijze ontvangen van bezoekende clubs.

Als directeur van de Bondsspaarbank in Amersfoort zorgde Bernhard er altijd voor dat in de kelders van het bankgebouw de cricketspullen van L.B.W. (matten, legguards, bats, stumps, etc.) gedurende de winter een veilige en droge opslag vonden. In maart 1981 werd Bernhard als penningmeester opgenomen in het bestuur van S.G.S.

Het overlijden van zijn vrouw eind 1984 op zeer jonge leeftijd veranderde zijn leven drastisch. De zorg voor zijn 3 kinderen maakte dat er geen tijd meer was voor deelname aan wedstrijden en zijn bestuurlijk werk. Max Grondhout nam het penningmeesterschap in maart 1986 van hem over. Als speler kwam hij voor SGS in 34 wedstrijden uit, waarin hij 205 runs maakte en 8 vangen deed.

 

Bij het fuseren van diverse Bondsspaarbanken tot wat thans SNS-bank is geworden verloor Bernhard begin negentiger jaren zijn baan in het bankwezen. Hij was inmiddels hertrouwd, verliet Nederland en vestigde zich met zijn echtgenote in Dublin (Ierland). Het contact met de Nederlandse cricketwereld is daarbij helaas min of meer verloren gegaan. Weinig S.G.S.-ers hebben hem de laatste 10 jaar ontmoet of gesproken, ofschoon hij enkele jaren geleden weer op Nederlandse bodem was neergestreken.

Moge hij rusten in vrede.

 

Willy van Nierop


In Memoriam Ruud Baris  7 augustus 1940- 12 september 2006

 

Ruud overleed tijdens het beoefenen van zijn geliefde sport Cricket op het terrein van V.R.A. bij de laatste wedstrijd van de senioren onderlinge.

 

Ruud was een jongen, die net als veel Schiedamse spelers, het cricket geleeerd heeft op straat met een zelfgemaakt cricketbat, een zevenvachter of een prop papier met een verknipte binnenband er omheen als bal en een lantaarnpaal als wicket.

We speelden vaak straat tegen straat en op een gegeven moment werden we door Ruud uitgenodigd voor een wedstrijd op een schoolplein, waar hij aankwam met een echt bat, echte stumps en een echte harde cricketbal.

Een geweldige ervaring en zo is het eigenlijk gekomen, dat onze Ruud lid werd van zijn geliefde Hermes D.V.S., waar hij 52 jaar lid van is geweest. 

Zijn prestaties leidden uiteindelijk tot de volgende cijfers. Hij speelde in totaal voor Hermes 388 wedstrijden, scoorde 3469 runs, nam 501 wickets en maakte 101 vangen.

 

Verder heeft Ruud binnen Hermes D.V.S. een aantal belangrijke rollen gespeeld. In de jaren zeventig maakte hij deel uit van het cricketbestuur en in die tijd is ons prachtige scoringbord tot stand gekomen. Echter, het was vooral zijn uitermate belangrijke rol bij het tot stand komen van de jubileumboeken ter gelegenheid van ons 75-jarig en 100-jarig bestaan die een zeer grote indruk heeft gemaakt en niet alleen binnen Hermes D.V.S. Hij heeft daar gigantisch mee gescoord.

 

Ruud is in 2002 lid geworden van S.G.S. en speelde alleen bij de senioren onderlinge. Zijn belangrijkste inbreng was hier zijn bowlen.

Moge hij rusten in vrede.

 

Gerard van Vuuren.


A. (Bram) Nordbeck overleden op 24 mei 2006

Naar aanleiding van het verschijnen van ons jaarverslag 2006 kreeg ik van Bram Deutz Ebeling het bericht dat zijn volle neef Bram Nordbeck al op 24 mei 2006 op bijna 85-jarige leeftijd is overleden. Helaas was dit bij ons niet bekend en dat is ook de reden dat er tot nu toe geen enkel woord op de site of in het jaarverslag aan zijn overlijden is besteed.

Bram Nordbeck speelde in de vijftiger en zestiger jaren voor PW in Enschede, dat toen gold als cricketbolwerk in het oosten van Nederland.
Hoewel hij 1961 lid werd van SGS heeft hij geen enkele keer de kleuren van SGS in het veld verdedigd. Wij gaan er van uit dat hij in 45 jaar lidmaatschap het wel en wee van het cricket in het algemeen en dat bij SGS in het bijzonder op afstand doch met belangstelling gevolgd heeft.
Moge hij rusten in vrede.

 

Maarten Ingelse 01-03-2007


RUUD JANSSEN OVERLEDEN (9-8-1940 - 17-5-2006)

Toen Ruud mij enige tijd geleden vertelde dat zijn situatie uitzichtloos was schoot mij een brok in de keel. Dat deze nog jonge actieve man door de onoverwinbare ziekte geveld ging worden was onbegrijpelijk.

 

In Thailand, bij Jan Nefkens, kreeg ik een mail van Ans met het bericht dat Ruud er slecht aan toe was en vreesden wij voor het ergste.

 

Een tweede mail meldde wat herstel en de hoop dat hij mogelijk woensdag (17 mei) thuis zou komen. De derde mail van Ans (18 mei) maakte ik open en dacht te kunnen lezen dat Ruud inderdaad thuis gekomen was. Het bleek dat Ruud overleden was en thuis opgebaard ligt. Jan en ik waren sprakeloos.

 

Vanaf de vijftigerjaren speelden wij bij A.C.C. en toen wij ouder werden bij hun veteranen en S.G.S. Ruud was een fijn mens om in je team te hebben: hij kon keepen, batten, bowlen en had altijd een opgewekt humeur. Zo hebben de golfers hem ook leren kennen. Ook was hij altijd behulpzaam, voor en na de wedstrijden en nooit te beroerd om iets extra’s te doen.

 

S.G.S. zal hem missen en ook A.C.C., waarvan Ruud Erelid was en dat opnieuw een coryfee verliest.

 

Met andere SGS-ers als Max de Bruin, Rudy DonGriot, Jacques Diepeveen en Hans Honsdrecht was Ruud de gangmaker van de vrienden-onderhoudsploeg van A.C.C., ingesteld na opening van het nieuwe clubhuis. Iedere dinsdag wordt daar geschilderd, gerepareerd en vernieuwd. Ruud’s laatste ‘klus’ was de uitbreiding van de screens.

 

Voor S.G.S. kwam Ruud tot en met vorig seizoen nog uit en in onze boeken staan de volgende cijfers: in ruim 100 wedstrijden scoorde hij 1.765 runs, bowlde ruim 300 overs waarin hij 69 wickets nam en achter de palen maakte hij 63 slachtoffers

 

Ruud, rust zacht vriend!

Duco Ohm


JO VAN DER GAAG OVERLEDEN

Eerst nu vernamen wij dat op 30 maart 2006 één van onze leden Joh. van der Gaag op 73-jarige leeftijd plotseling is overleden. Jo was de laatste jaren aan het tobben met zijn gezondheid. Eind vorig jaar werd hij geopereerd en kreeg hij een nieuwe heup, maar lichamelijk goed hersteld daarvan was hij niet.

Jo werd lid van SGS in 1973 en speelde tot en met 1998 145 wedstrijden waarin hij 1888 runs scoorde, 179 wickets nam in bijna 1.000 overs en 17 vangen deed.
Hij was een fervent bridger en iemand die bij de diverse clubs, waar hij speelde, een graag geziene gast was.
Ook was hij bijna 60 jaar lid van de voetbal en cricketclub Hermes D.V.S., waar hij zijn sporen op vele gebieden heeft verdiend en in september 1973 tot lid van verdienste werd benoemd.

Jo, rust in vrede.

Duco Ohm (met dank aan Henk de Groot)


HENK KUYLMAN OVERLEDEN

Een minder bekende SGS-er en ‘Hilversum’-lid is op 2 april 2006 overleden. Henk begon met cricket bij de Hilversum veteranen toen hij al in de 60 was!
Zijn grote vriend Hans Knebel leerde hem het spel kennen. Henk bowlde graag en je kon hem zien oefenen op het Kameleon veld (dat nu een vijver in een natuurreservaat geworden is). Zes ballen op het wicket bowlen, de ballen ophalen, opnieuw beginnen en dat urenlang en alléén ! Henk was een graag geziene gast op Hilversum waar hij een achttal jaren geleden het veteranencricket nieuw leven inblies door de Hilversum/Kampong (Hilkamp) combinatie op te starten. De eerste paar jaar speelden daar meer Hilversummers dan Kampongers in. De sfeer was uitstekend. De laatste jaren is er een hoog Kampong gehalte. In het laatste jaar dat
Henk voor Hilkamp speelde (hij was toen 76 geloof ik) maakte hij op VOC een running catch aan de boundary waar een 25-jarige ook nog trots op zou zijn geweest. Henk heeft daar weinig wedstrijden gemist.

Behalve dat Henk een enthousiast cricketer was, was hij in zijn leven achteréénvolgens dominee, sociaal werker, docent aan de sociale academie en op zijn 53e begon hij een conservatoriumopleiding (piano) die hij 5 of 6 jaar later ook afrondde. Daarna was hij voornamelijk privé-docent. De laatste 5 jaar begeleidde hij daarnaast vanuit zijn kerk een groep 8-12 jarigen.

 

Voor SGS heeft hij tussen 1989 en 1999 ruim 60 wedstrijden gespeeld en scoorde daarin 965 runs, nam 24 wickets en hield 14 vangen vast. Wij en het Hilversumse cricketwereldje zullen deze sympathieke man zeker missen.

Henk , rust zacht.
Duco Ohm / Ed Nijhuis


AUBREY F. HANCOCK OVERLEDEN

Begin maart ontvingen wij bericht dat Aubrey in februari op 75- jarige leeftijd in zijn woonplaats Dommelen is overleden. Velen van ons zullen hem niet gekend hebben, maar ik heb met hem bij HTCC Eindhoven gespeeld in de zeventiger jaren. Een verdienstelijk en enthousiast speler die SGS lid werd in 1977 en in de beginperiode van zijn lidmaatschap een aantal wedstrijden voor ons speelde. In de periode dat wij met SGS tegen HTCC speelde was hij altijd met zijn zoon Martin bij de gastheren van de partij.

De laatste 10 tot 15 jaar van zijn leven had hij te kampen met longproblemen die hem vervolgens aan de zuurstoffles deden belanden en hem tenslotte fataal zijn geworden.

Moge hij rusten in vrede.
Maarten Ingelse


JAN GEERLINGS OVERLEDEN

Enige dagen geleden bereikte ons het bericht dat in Arnhem op 30 januari 2006 Jan Geerlings op 85-jarige leeftijd rustig en kalm is overleden. “Het is goed zo” stond boven aan zijn overlijdensbericht. De crematieplechtigheid heeft op zijn verzoek in kleine kring plaats gevonden.

Jan was sinds 1966 lid van SGS, maar heeft slechts enkele wedstrijden voor ons gespeeld en na 1975 helemaal niet meer.
In zijn jonge jaren heeft hij - vanaf 1938 - 17 seizoenen op hoofdklasse-niveau voor het eerste elftal van VVV gespeeld; later in de 60-er jaren was hij een van de animatoren van het cricket in Apeldoorn waar hij samen met o.a. J. Wepster en G.Hoek hockeyers van de gelijknamige club enthousiast maakte voor ons mooie spel. Helaas hebben hun inspanningen niet tot een blijvende cricketclub geleid, ondanks een prachtig gelegen accommodatie.

Jan is het wel en wee van ons SGS op afstand blijven volgen.
Moge hij rusten in vrede.


HENK VAN WEELDE OVERLEDEN

Beste vrienden en vriendinnen,

Het is mijn droeve plicht u namens het bestuur mede te delen dat onze erelid Henk van Weelde vanmiddag toch nog onverwachts is overleden.

Onze gedachten gaan op dit moment natuurlijk uit naar Ans, de kinderen en kleinkinderen, die wij oprecht met dit grote verlies condoleren.

Duco Ohm
Voorzitter SGS
19 januari 2006

In Memoriam

Henk van Weelde
6 december 1928 - 19 januari 2006

In mei 2005 kwamen Henk en Ans bij de Senioren Onderlinge in Haarlem kijken. Maar het bleef niet bij kijken alleen. Al spoedig kreeg ik te horen dat er bij hem kanker was vastgesteld. Helaas kwam er later het verschrikkelijke bericht ‘met uitzaaiingen’ bij en moest Henk aan de chemo.

Van zijn zoon Huib kreeg ik in juli te horen dat hij bang was dat zijn vader het eind van het seizoen niet zou halen. Gelukkig sloeg de chemo plots goed aan en werd Henk optimistischer en voelde zich beter. “Pa weet wie kampioen van Nederland geworden is” zei Huib begin september, “een wonder dat hij er nog is”.

Afgelopen zaterdagavond 14 januari belde Henk mij om te vragen hoe het op de crematie van Jaap was geweest. Wij hebben lang gesproken en ik heb hem verteld dat Jaap postuum erelid van SGS gaat worden op 11 maart a.s. en dat de keeperprijs naar Jaap vernoemd zou worden.
“Geweldig”, zei hij, en “ik heb Leni gecondoleerd en geschreven: ze moeten Jaap postuum erelid maken - dat heeft hij verdiend”.
Over zich zelf kon hij weinig goeds vertellen. Veel pijn en de chemo hielp niet meer. Wij zouden elkaar op korte termijn nog eens ontmoeten en Ans zou bellen! Dat mocht er niet meer van komen.
Gisteravond was ik onderweg naar Leni om daar met Maarten Ingelse het SGS secretariaatsarchief op te halen toen ik een telefoontje kreeg en hoorde dat Henk, toch nog plotseling en pas 77 jaar oud, was overleden.
SGS verliest dus een tweede erelid in 10 dagen, nauwelijks te bevatten dat deze twee keien niet meer in ons midden zijn.

In 1985 nam Henk het wedstrijdsecretariaat over van Ton Loggere en werd het aantal SGS wedstrijden bijna verdubbeld. Henk was eerlijk: ieder lid had recht op spelen ook al was het een minder goede speler. “Dan hadden ze hem maar geen SGS-lid moeten maken” was zijn antwoord als er aanmerkingen op de samenstelling van de teams kwamen.
In het bestuur was Henk graag aan het woord; veelal opstandig maar toch altijd positief.
In het voorjaar van 1993 trad Henk uit het bestuur en werd terecht tot erelid benoemd.
Verder was Henk jarenlang als secretaris-penningmeester bestuurlijk actief voor de R.G. Ingelse-SGS Stichting voor Gehandicapten.

Henk en Ans waren trouwe toergangers naar het drielandentoernooi, niet alleen in Nederland maar ook in Denemarken en Engeland. En in hun auto was altijd plaats voor een passagier.
Henk had in die twee landen veel vrienden gemaakt en werd door zowel de Deense als Engelse XL-club tot honorary member benoemd.

Henk was een goed batsman, een voortreffelijk bowler en met zijn kolenschoppen van handen een betrouwbaar slipfielder. Zijn cijfers bij SGS mogen gezien worden:
Batten: 159 innings 39 x no hs 152 no 3.461 runs
Bowlen 1.255 overs 139 maidens 4.648 runs 220 wickets
Fielden: 72 vangen

Maar wat dacht u van zijn hoofdklasse-cijfers voor ACC in 31 (!) seizoenen
Batten: 391 innings 70 x no hs 120 6.348 runs w.o. 2 centuries
Bowlen: 654 wickets voor 11.238 runs Fielden: 217 vangen
In één innings nam Henk 18 x 5 wickets, 10 x 6, 3 x 7 en 4 x 8 wickets.
Tussen 1953 en 1956 kwam Henk 5 maal voor het Nederlands XI uit, scoorde 55 runs, nam 9 wickets en pakte 5 vangen.

Met het heengaan van Henk verliest niet alleen SGS, maar zeker ook zijn geliefd ACC en AFC, alsmede de Nederlandse cricketgemeenschap een persoonlijkheid. Een persoonlijkheid die zijn grieven graag op papier zette en inzond naar clubbladen, het blad Cricket en naar de kranten. Limited-over cricket is niets waard. Je leert geen cricket spelen. Ga terug naar de draw en speel vriendschappelijk een potje village-cricket. Dat is pas het echte cricket !

Henk ook jouw grandioze innings is nu tot een eind gekomen. Vaak was je de winnaar maar de laatste tegenstander was te sterk voor je en kon je niet overwinnen.

Well played skipper en rust zacht.

Duco Ohm
Voorzitter SGS
20 januari 2006


JAAP VAN NOORTWIJK PLOTSELING OVERLEDEN

 

SGS-ers bedankt ! 

 

Met een vijftig of  zestigtal SGS-ers hebben wij vanmiddag van Jaap afscheid genomen.  

Geweldig dat zoveel leden uit alle delen van het land naar Dordrecht gekomen zijn.

 

“The gloves are off” stond er boven de rouwkaart en die keepershandschoenen werden door de kleinkinderen vanmiddag als eerste op de kist gelegd. In mijn toespraak memoreerde ik dat Jaap op 11 maart Erelid van SGS zou worden hetgeen nu postuum zal gaan geschieden. Ook wordt, op voorstel van Maarten Ingelse, onze wicketkeepersprijs omgedoopt tot de “Jaap van Noortwijk schaal”, zodat Jaap in onze geschiedenis zal voortleven.

 

Na mijn speech die eindigde met :

“Jaap, the gloves are off, jouw prachtige inning is ten einde, well played makker”

kreeg Jaap een laatste, welverdiend, staand applaus van alle, in de overvolle aula, aanwezige familie-leden, vrienden en vriendinnen.

Duco Ohm
Voorzitter SGS

14 januari 2006

In Memoriam

Jaap van Noortwijk
2 september 1929 - 10 januari 2006

Een groot SGS-er is ons ontvallen, zonder dat wij de kans hebben gekregen hem officieel te bedanken voor al zijn activiteiten binnen SGS. De voorpagina van het jaarverslag, dat in de maak is, begint met het kopje Jaap Bedankt en bevat o.a. mijn oproep om op 11 maart a.s. naar Bunnik te komen om hem daar groots te bedanken voor alles dat hij voor ons gedaan heeft.

Maar helaas moesten wij vandaag al afscheid nemen van onze secretaris. Vanaf 1989 heeft Jaap op meer dan voortreffelijke wijze het secretariaat van SGS onder zijn hoede gehad en uitstekende, waarheidsgetrouwe en met humor gelardeerde notulen van vergaderingen geproduceerd. Ons jaarverslag was zijn visitekaartje. Op correcte wijze werden de jaarverslagen opgesteld en daarin werden waardig onze overleden makkers herdacht. En nu moeten wij hem daarbij plaatsen.

Daarnaast fungeerde hij een aantal jaren ook als wedstrijdsecretaris en daar was ook niets op aan te merken. De jubileumboekcommissie stelde hem enkele vragen en als U het boek goed leest ziet U hoe Jaap deze commissie van dienst is geweest met een schat aan informatie en cijfers. Hij zou het boek wel alleen hebben kunnen volschrijven……...

Bescheiden als hij was kreeg ik moeilijk zijn persoonlijke cijfers los: ik denk dat hij een 300 wedstrijden gespeeld heeft voor SGS. Wel weet ik dat hij : 147 innings batte, 41 x not out bleef, 1148 runs scoorde hs 59 gem 9.90 Hij bowlde (zei hij mij trots) 2 overs,,,,,,, geen maidens maar wel 1 voor 21 Maar dan het fielden : 282 slachtoffers waarvan er maar liefst 156 gestumpt werden, onze nummer 1 in de lijst van de fielders.

Weet u dat Jaap ook een hoofdklasse verleden heeft en wel bij Hermes DVS: 106 wedstrijden 89 innings 781 runs 14x no hs 66 60 vangen en 35 stumpings en ook nog een eerste klas verleden bij Sparta: 43 wedstrijden 30 innings 271 runs 8 x no hs 35 36 vangen en 14 stumpings Al met al cijfers die er niet om liegen!

Zijn Leni zijn wij, SGS-ers, natuurlijk erkentelijk voor de grote vrijheid die ze hem gunde om zoveel tijd aan ons SGS te besteden.

Het bestuur heeft er geen moment getwijfeld om hem bij het aanstaande aftreden uit het bestuur te benoemen tot ERELID van SGS. Helaas zal dit nu postuum moeten geschieden !

Jaap, nogmaals bedankt en rust zacht.

Duco Ohm
Voorzitter SGS CC


Overzicht 2006

J. van Noortwijk
A.F. Hancock
A. Nordbeck

B. Hartelust
H.M. Zuyderwijk
H.J. van Weelde
H. Kuylman
R. Janssen
A.H.J. Kors
J.E. Diepeveen
J.H. Geerlings
J. van der Gaag
R. Baris
M.F. Slingenberg
J.B. de Wolff