Still Going Strong Cricket Club

Overlijdensberichten 2009


Op deze pagina de volgende overlijdensberichten (volg de links):


Cor Oskam (1949 -2009)     (14 december)

Met het overlijden van Cor Oskam op 27 november 2009 verliest Qui Vive zijn oprichter.  
Helaas speelde Cor slechts één keer voor SGS zodat ik weinig over hem kan zeggen.  
In Het Parool stond onderstaand In Memoriam dat ik U niet wil onthouden.  
Jammer dat wij Cor niet echt hebben kunnen leren kennen !  

Duco Ohm 

Heel even was Cor Oskam een echte held tegen wil en dank, in de jaren zeventig. Hij ging op bezoek bij ouders van een leerling toen juist hun winkel in de Albert Cuyp beroofd werd. In een reflex sloeg hij de rover van de trap toen die naar buiten wilde rennen. De dief ging knock out. Later is het verhaal nog vaak verteld, maar iemand die op impuls handelde was hij niet. Eerder een luisteraar. 

Oskam begon, zoals de meeste schooldirecteuren, als leraar. Collega Ankie Moerman herinnert zich hem  als een aardige onderwijzer, maar zijn kracht lag vooral in het mensen bij elkaar brengen. Ook collega en vriend René Roders noemt Oskam een 'mensenbinder'.
Op talloze scholen loste Oskam de afgelopen jaren als interimmer allerhande problemen op. Roders herinnert zich een moeilijke klus op een grote school waarbij het team onderling overhoop lag. Het eerste wat Oskam deed was het aanschaffen van  een moderne koffieautomaat. De koffie was in de eerste plaats niet te drinken, maar dat was niet de belangrijkste reden waarom hij de automaat liet aanrukken.
Iedere ochtend stelde hij zich op naast de machine. Zo sprak hij informeel iedere ochtend het hele team. ''Vaak hoor je dat interimmers beulen of slagers zijn,'' zegt Roders. ''Maar Cor was fijnbesnaard, integer en correct. Hij had natuurlijk een baan waarbij hij soms ingrijpende beslissingen moest nemen en ook wel vijanden maakte, dus mensen hadden wel conflicten met hem, maar ze waren nooit boos.''
Op één moeder na dan. Die gaf de schooldirecteur een mep in zijn gezicht. Oskam deed aangifte, als duidelijk signaal dat je je als schooldirecteur niet laat slaan. Toch bleef hij met de vrouw in dialoog, hij hield de relatie open. ''Zo was hij ook tegen leerkrachten,'' zegt Roders. ''Hij wist mensen een groot gevoel van ruimte en verantwoordelijkheid te geven, maar stelde wel heel duidelijk de grenzen.''
Zijn zoon Jeroen: ''Hij praatte je nooit naar de mond, maar hij gaf wel zijn mening. Hij ging je niet vertellen wat je moest doen, door het stellen van vragen liet hij je zelf wel tot de conclusie komen.''

Oskam stierf maandag aan longkanker. De maandag ervoor was hij nog aan het werk op de Openluchtschool met een paracetamolletje achter de kiezen. ''De school blijft open als hij gecremeerd wordt'' zegt Roders. ''Daar heeft hij altijd voor geknokt, dus er wordt gehandeld in zijn geest. Je had hem moeten kennen, we verliezen een echte kei.''
(ROSANNE KROPMAN) “


Lizeke van Weelde op 83 jarige leeftijd overleden op 23 oktober 2009.

In familiekring is afscheid genomen van Lizeke van Weelde, de echtgenote van onze befaamde Wally, moeder van Rob, Bert en Dolf.

Lizeke was al geruime tijd ernstig ziek maar keerde vorige week toch nog onverwacht terug naar haar eigen huis. Ans van Weelde had mij ingeseind en via Maarten kon SGS bloemen bezorgen waarvoor Lizeke nog persoonlijk bedankte. Lang heeft zij van onze bloemen niet kunnen genieten want slechts 36 uur later overleed zij.

Met haar Wally heeft zij vele winterevenementen bezocht en SGS was, evenals ACC en VOC, een deel van haar leven. Met haar warme karakter maakte zij snel vrienden en vriendinnen. De ouderen ons kennen haar als een vriendelijke, charmante dame die echt geïnteresseerd was in cricket, bijna alle wedstrijden van haar Wally bijwoonde en na Wally’s overlijden de eregast was op het jaarlijkse Snorrentoernooi op VOC. Iedereen kende haar en kwam haar even begroeten en zij stelde die belangstelling erg op prijs.

De ‘oude garde’ van de familie van Weelde is weer kleiner geworden: ooit speelde ik met Wally, Henk en Hans in de hoofdklasse en met de vierde broer , Huib, op de zaterdagmiddag. Hans en Ans zijn nu de laatste Van Weelde's uit het crickettijdperk van de vijftig/zestiger jaren.

Hele goede herinneringen resten ons aan deze cricketers en ook Lizeke zullen wij niet snel vergeten.

Langs deze weg condoleert SGS de drie zonen, hun echtgenotes en kinderen met het verlies van hun moeder, schoon- en grootmoeder.

Lizeke, rust zacht.

Duco Ohm
25.10.09


In Memoriam Herre de Boer  21-04-1943 – 15-10-2009

Op 15 oktober 2009 bereikte ons het bericht dat de Herre de Boer (MCC Hengelo) is overleden op de leeftijd van 66 jaar. Hij was al enige tijd ernstig ziek. In het begin van zijn ziekte was er nog enige hoop op herstel, maar deze vervloog na een lang onderzoek in Groningen.

Herre was lid van SGS CC sinds 2000, en de MCC Hengelo sinds 1990 en trad ook enige jaren op als Bondsscheidsrechter voor de KNCB.

Herre was speciaal en zeker geen doorsnee mens. Herre kwam met zijn kinderen mee naar de cricketclub in 1986. Hij kwam naar zijn zoon Niels kijken die bij de jeugd van HENGELO speelde tegen Deventer, Nijmegen en Arnhem.

Herre raakte gefascineerd door de cricketsport en begon zelf ook te spelen in 1990. Hij kwam vrijwel altijd op de trainingen en oefende serieus. Je kon op Herre altijd een beroep doen. Je kon hem zelfs ’s ochtends op de wedstrijddag nog opbellen als er iemand geblesseerd bleek te zijn en dan speelde hij altijd graag mee. Hierdoor kon Herre 16 keer meespelen in ons eerste elftal. Bij Hengelo 2 hoorde hij lange tijd tot de vaste spelersgroep en daar speelde hij 106 wedstrijden.
In het jaar 2000 mocht hij lid worden van de landelijke fourtyclub Still Going Strong. Hij speelde wedstrijden bij de ouderen, de Senioren Onderlinge, en nam hij deel aan de winterevenementen, die worden georganiseerd door heel Nederland.

Herre vond cricket een van de mooiste sporten en verdiepte zich in de spelregels en begon ook te scheidsrechteren. Dat noemen wij bij cricket umpiren net zoals bij tennis. Hij wist het scheidsrechtersexamen met goed gevolg af te leggen en werd daarmee net zoals ik bondsumpire bij de KNCB. Hij stond, zo heet dat binnen de scheidsrechtersgroep, een aantal jaren. Zij minder goede gehoor en soms ook het minder goed zien waren hierbij wel een handicap, waardoor hij in het afgelopen jaar niet meer heeft gestaan.

Ik weet nog dat Herre een motorfiets bezat waarmee hij diverse keren naar de trainingen kwam. Bij onze verre uit-wedstrijden reed hij liever met zijn auto en dan kon je als passagier met hem ook heel goede gesprekken voeren over diverse onderwerpen en natuurlijk ook over cricket.

Herre was ook erg vriendelijk en behulpzaam. Dit jaar heeft Herre nog enige keren goed meegeholpen met de bouw van ons prachtige nieuwe clubgebouw.
Wij zullen Herre missen in onze club. Een kleurrijk cricketer is heengegaan, die wij niet zullen vergeten en een leegte blijft achter.

Wij leven erg mee met zijn vrouw Marian en kinderen Hedwich en Niels met hun partners en kinderen en wensen hun kracht toe bij de verwerking van het verlies van Herre.

Roelof Kruijshoop
17-10-2009

Bedankje van Marian de Boer

Wij ontvingen bijgaand bedankje van Marian de Boer en voldoen graag aan haar verzoek om haar dankbaarheid ook op deze wijze kenbaar te maken.

Roelof Kruijshoop


Klik op de afbeelding en deze opent groot in een nieuw scherm.


In Memoriam Jan Hans Ritmeester 10.4.1926 – 1.9.2009

Eerst in april 2010 namen wij kennis van het overlijden van Jan.

Hij werd in 1974 voorgesteld door zijn jeugdvriend Jopie de Bruin en Harold Nightingale, want hij vond SGS een chique club waar hij graag lid van wilde zijn!
Jan was een aimabel mens en met zijn vrouw een trouwe bezoeker van Kampong voetbal, hockey en cricket maar bij SGS wedstrijden hebben wij hen zelden gezien . Nooit in zijn leven heeft hij een cricketwedstrijd gespeeld.
Jammer dat Jan voor ons eigenlijk een onbekende is gebleven.

Jan, rust in vrede.

Duco Ohm 6.4.2010
(met dank aan Harold Nightingale)


Wassie Amons overleden op 23 juli 2009

Onverwachts is overleden op 23 juli 2009 Willem Amons, bij SGS beter bekend als Wassie Amons.
Tijdens mijn vakantie in Engeland bereikte mij het bericht dat Wassie op bijna 92-jarige leeftijd is overleden.
Ik denk dat het uitsluitend de 60-plussers zullen zijn, die zich Wassie (eigenlijk Willem) zullen herinneren. Hij was in de vijftiger en zestiger jaren één van de beste umpires in Nederland en een umpire waarvan o.a. Willem Molenaar en ik erg veel geleerd hebben. Wassie ‘stond’ 178 maal, een voor die tijd enorm aantal wedstrijden.
Wassie kwam na een wedstrijd op zijn geliefde Quick Hg. altijd naar de kleedkamer om of een compliment te maken of om een advies te geven om nog beter te kunnen umpiren. De laatste jaren zag ik hem niet meer en in oktober vorig jaar heb ik hem daarom gebeld. Hij vertelde mij dat hij de deur niet meer uit kwam en in het wachtkamertje van de dood zat.
SGS en de cricketwereld heeft een sympathieke cricketvriend verloren.
Rust zacht Wassie.
Duco Ohm
31-7-2009

 

 

 


Jack Hees overleden op 26 mei 2009

Slechts kort na het bereiken van de 80 jarige leeftijd overleed op 26 mei 2009 toch nog onverwacht snel Jack(J.F.) Hees. Gedurende een zeer lange tijd lid van V.U.C. en later VSOP. Hij was zeker geen begenadigd cricketer, zodat hier geen opsomming van wapenfeiten wordt gegeven, maar hij was altijd zeer betrokken bij het wel en wee van zijn club. Altijd langs de lijn (trots met zijn SGS cap op) en emotioneel meelevend.

Het was voor hem zeker niet makkelijk om altijd “als de broer van Guus Hees” door het leven te gaan. Toch heeft hij door zijn eigen bescheiden persoonlijkheid, humor en altijd als de op en top gentleman, die hij was, zijn eigen plaats binnen V.U.C. Cricket bekleed.
Jack was sinds 1981 lid van SGS, maar heeft vrijwel geen wedstrijden gespeeld. Hij volgde het cricket van SGS met belangstelling, maar op afstand. Als SGS bij VUC te gast was, kwam hij, als het maar even kon, naar de wedstrijden kijken en met oude bekenden een praatje maken.
.  

Jack, rust in vrede.
Met dank aan de berichtgeving van Bob Commerell.

De uitvaart heeft plaatsgevonden op zaterdag 30 mei om 11.30 uur op Nieuw Eykenduynen in Den Haag.


Leni van Noortwijk-Reens overleden op 9 mei 2009

Wij hebben de droeve plicht mee te delen dat Lenie van Noortwijk plotseling op zaterdagavond 9 mei is overleden.
Aanvankelijk leek zij vorige week op te knappen en vrijdag werd bekend dat zij op11 mei naar een verpleegtehuis zou gaan om verder te herstellen.
Vanaf vrijdagavond is echter een verslechtering opgetreden die er toe leidde dat Lenie vanwege ernstige benauwheid en pijn morfine kreeg toegediend.
Haar zoon Gert Jan vertelde me dat moeder rustig is ingeslapen.
Leni is op 78 jarige leeftijd in Dordrecht overleden en zoals op de rouwkaart is vermeld na ruim 3 moeilijke jaren herenigd met haar innig geliefde Jaap.

Maarten Ingelse

 

 

 

 


Siem van der Ende overleden op 23 maart 2009

Het is onze droeve plicht mee te delen dat Siem van der Ende op 23 maart j.l. in de leeftijd van 85 jaar is overleden.
Onderstaand de ontvangen rouwkaart.


Wil Huygen overleden op 14 januari 2009

Het is onze droeve plicht u te berichten dat Wil Huygen op 14 januari j.l. in de leeftijd van 86 jaar is overleden.
De uitvaartplechtigheid vindt als volgt plaats:

De uitvaartmis wordt gehouden op dinsdag 20 januari 2009 om 11:30 uur in de Cenakelkerk, Mgr. Sysplein 1, te Heilig Landstichting (bij Nijmegen).
Voorafgaand kunt u vanaf 11:00 uur in de zijkapel van de kerk afscheid nemen.
Na de mis vindt bijzetting plaats in het familiegraf op de begraafplaats aldaar.
Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de Piet Gerritszaal, gelegen aan de voet van de begraafplaats.

Het Bestuur van SGS CC.


Overzicht 2009

W.J. Huygen
J.F. Hees
J.H. Ritmeester
S.J. van der Ende
W. Amons
mw. E.G.J.M. van Weelde-Bol
mw. M.M. van Noortwijk-Reens
H. de Boer
C.J. Oskam