SGS Senioren-Onderlinge 2009
Programma en wedstrijdverslagen


De Senioren Onderlinge is een interne competitie. Er worden dit jaar 18 wedstrijden gespeeld bij gastverenigingen in Nederland.
Inschrijven bij de wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren : e-mail onderlinge @ sgs-cricket.nl



Programma 2009     
alle wedstrijden van 2009 zijn gespeeld

 

Alle wedstrijden (m.u.v. 14 mei) worden op DINSDAG gespeeld
Aanwezig: 11:00 uur ; aanvang wedstrijden: 12:00 uur

maand datum

vereniging en plaats

opmerkingen
mei 12 MCC Hengelo Hengelo Ov. Openingstoer seizoen 2009: regelmatige deelnemers aan wedstrijden van de Senioren Onderlinge hebben een e-mail ontvangen met een uitgebreide convocatie met een inschrijfformulier.
De niet “toergangers“ (12 t/m 14 mei) kunnen ook voor de openingswedstrijden van 20 en 22 mei inschrijven, doch bij te veel inschrijvingen gaan de “toergangers“ voor.
mei do 14 Salland CC op Kon.UD / Deventer
mei 19 Hermes DVS Schiedam  
mei 26 VRA Amstelveen  
juni 2 HBS Den Haag  
juni 9 Quick 1888 Nijmegen  
juni 16 VVV Amstelveen  
juni 23 V.S.O.P. Hermes DVS SGS invitatie XI en VUC's Special Old Penguins
juni 30 Hilversum Hilversum  
juli 7 VCC Voorburg  
juli 14 Zeist Zeist  
juli 21 Hermes DVS Schiedam  
juli 28 CCN Nieuwegein  
augustus 4 Bloemendaal Bloemendaal  
augustus 11 MOP Vught  
augustus 18 Excelsior '20 Schiedam  
augustus 28 ACC Amstelveen (was 25 aug)
september 1 Sparta Capelle a/d IJssel  
september 8 VRA (slotwedstrijd met ???) Amstelveen  

Hierbij het programma van de S.G.S.-senioren onderlinge voor het seizoen 2009.
Alle wedstrijden wederom op de Dinsdagen, met uitzondering van de tweede wedstrijd van de toer bij de Salland Cricket Club op Donderdag (14 mei ).
Spelers, die niet met de toer meegaan kunnen ook voor deze wedstrijden inschrijven.
Verenigingen worden ook nu weer verzocht de lunch te verzorgen.
Aanvang van de wedstrijden 12.00 uur. Aanwezig ± 11.00 uur.

Inschrijving betekent, dat je die dag aanwezig zal zijn, mits vroegtijdig is afgeschreven.

De wedstrijd op 23 juni zal een invited-onderlinge combinatie zijn tegen het 110-jarige V.S.O.P. ( oud V.U.C. ) op het terrein van de 125 jarige Hermes D.V.S.

Gaarne het ingevulde INSCHRIJFFORMULIER (te downloaden door op het blauwe woord te klikken) met naam er op geschreven retour zenden of mailen aan :

G.van Vuuren, Schubertplein 59, 3122 NC Schiedam, e-mail : vanvuureng @ kpnplanet.nl  of e-mail : onderlinge @ sgs-cricket.nl


VERSLAGEN VAN WEDSTRIJDEN EN ACTIVITEITEN

Alle uitslagen per e-mail doorgeven liefst 's avonds na de wedstrijd met een korte impressie van de wedstrijd
aan: onderlinge @ sgs-cricket.nl


Verslag 8 september 2009 bij VRA

Net als vorig jaar zou op een schitterende nazomerdag op het mooiste cricketveld van Nederland, dat van VRA, onze slotwedstrijd worden gespeeld en tevens zou Piet Peek zijn laatste officiële wedstrijd bij de Senioren Onderlinge spelen. Jan Hoep was deze keer ruim op tijd en volgens zijn zeggen om zeven uur ’s morgens al actief bezig en dat deed me natuurlijk denken aan het bij iedereen bekende gedicht:
Jan Hoep die zag zijn rode pruimen hangen, o! als krieleieren zo groot,
Jan die ging er heel veel plukken, maar zijn maag was niet zo groot,
Toen dacht hij aan zijn vele vrienden bij de S.G.S.,
En ook aan Mieke, want die had met druiven steeds succes,
Zelfs de plastic zakjes lagen keurig klaar,
Onbeperkt en gratis was het, het is heus, echt werkelijk waar,
Want aan een boom zo vol geladen, mist Jan duizend pruimpjes niet,
En om zeven uur in de morgen, is er niemand die het ziet,
Jan, wat aardig van je, maar toch blijft voor mij de vraag,
Was je ook zonder die pruimen, captain geweest vandaag?
De andere captain was Herman Huising, die als ik hem mag geloven met VOC 2 bijna niets verloren heeft. Maar eerst was er de welkomstkoffie met koekjes en cake en de speeches van Gerard van Vuuren, die aankondigde dat de lunch dit keer om twee uur zou plaatsvinden, dus een half uurtje later, en van gastheer Albert van Nierop die het overlijden van Hylton Ackerman op 62 jarige leeftijd memoreerde een befaamde cricketer die veel voor VRA, maar ook voor het cricket in Nederland betekend heeft.
Het team van Herman Huising mocht eerst batten en uw verslaggever mocht openen met Jaap Grootmeijer. Na op de eerste bal een run weggelegd te hebben, was Jaap aan de beurt. Het was ongelofelijk om te zien welke vertragingstactieken Jaap toepaste, zijn legguards zaten los, zijn mouwen moesten worden opgerold, zijn handschoenen waren niet aan, maar ook niet uit te krijgen, hij had last van rondvliegende huisdieren, hij wist niet dat hij aan het levende bat stond enzovoort, enzovoort. Al deze trucs werden uit de kast gehaald nadat hij één run gelopen had, en na een tweetje nam hij gewoon een rustpauze. Of dat de reden was dat ik maar tot vier runs kwam, en bowled ging door Peter van der Heijdt weet ik niet, maar Jaap boekte zijn hoogste score van dit seizoen liefst 16 runs en ging na drie kwartier doodmoe, bowled door Tijs Linders. Dat half uurtje vertraging van die lunch had hij toch maar mooi opgevuld. Piet Bertels gaat het hoe langer hoe meer naar zijn zin hebben bij de Onderlingers en straalt dat dan ook helemaal uit. Helaas liet hij op bowlen van Rino Groenewegen zich na slechts 1 run verleiden tot een balletje in de lucht, dat ondanks dat hij allerlei klachten had, toch vrij eenvoudig gevangen werd door Hans Vlietman. Ook Wim van der Loos kwam vandaag maar tot 4 runs toen hij door gehandicapte Hans Vlietman gebowld werd. Reurt Gisolf ging na 7 runs, waaronder een keiharde zeldzame vier, run out, en had dat kunnen voorkomen door met zijn bat te schuiven. Satar Alladin bracht weer met veel geduld zijn van hem verwachte veertig runs retired out, naar de kant en Herman Huising ging na vier runs bowled door Jan Hoep. Rob Schamper behaalde vijftien runs en werd op bowlen van Jan Hoep met een mooie running catch gevangen door Albert van Nierop, die kort ervoor nog een balletje onder zijn voet had doorgelaten en dus mooi revanche nam. Aad van Troost, met scheenbeschermers dit keer, was zo sportief om na twintig runs retired out te gaan, waardoor iedereen aan bat kwam. Gerard van Vuuren overwoog dat na negentien runs ook, maar na bowlen van Tijs Linders en een vang van Rino Groenewegen hoefde hij deze beslissing niet zelf te nemen. Frans Kottman bleef met 9 runs not out, en tenslotte Donald Noorhoff bleef ook al not out met 4 runs. Met 167 voor 10 waaronder 24 extra’s kwam er na 40 overs een einde aan de innings van de twaalfkoppige A Formatie.
Bowlingcijfers: Peter van de Heijdt 1 voor 16 in 5, Rino Groenewegen 1 voor 20 in 6, Tijs Linders 2 voor 22 in 6, Hans Vlietman 1 voor 38 in 10(!), Jan Hoep 2 voor 44 in 9, en Albert van Nierop 0 voor 24 in 4.
Bij de lunch was er geen alternatief, dus iedereen moest wel smullen van een heerlijk pittige lasagne, of het doen met melk, appelsap, jus d’orange of thee.
Het team van Jan Hoep bracht met Willem de Jonge van Ellemeet en Chris Bax gelijk twee kanonnen in het veld. Willem maakte die rol geduldig waar en werd na 34 runs op bowlen van Aad van Troost gevangen door Frans Kottman. Het optreden van Chris Bax bleef tot één donderslag beperkt, want al op zijn eerste bal ging hij bowled door Wim van der Loos. Jan Blankert behaalde met 10 runs, run out ook zijn beste score van dit seizoen. Een echte poging om via terugrennen een run out te voorkomen, deed hij echter niet. Tijs Linders had ook grote plannen maar werd op het slimme bowlen van Gerard van Vuuren na 9 runs gestumped door een weer eens razendsnelle wicketkeeper Donald Noorhoff. Hans Vlietman had kennelijk zijn beste krachten al bij het bowlen verbruikt en ging na 6 runs bowled door Frans Kottman. Frans was als bowler goed op dreef en stopte verschillende harde snoevers met de voet, dat wordt weinig dansen vanavond dacht ik nog. En dat klopte. Ook hardhitter Peter van der Heijdt ging na 5 runs bowled door diezelfde Frans Kottman, geen wonder dat Frans zoveel vaste bewonderaars heeft. Captain Jan Hoep gaf zelf het goede voorbeeld en kwam tot 35 runs toen hij door Wim van der Loos werd gebowld. Albert van Nierop ging na maar 7 runs caught behind op bowlen van alweer Frans Kottman. En op bowlen van Rob Schamper werd Simon Santcroos na 6 runs gevangen door Satar Alladin. Rino Groenewegen had Albert van Nierop als loper ingezet en dat betaalde zich met 8 runs uit. Hij ging bowled door Gerard van Vuuren. Hoewel kansloos voor de overwinning, bleven zowel Piet Peek met 5 runs en voorzitter Jan Timmermans met 2 runs, not out. Nog hoor ik die keiharde ‘Jaaaaaaaah’ van Jan als aanmoediging voor Piet om ook zijn laatste run binnen te slepen. Captain Herman Huising kon glimlachend constateren dat zijn debuut als captain bij de SGS Senioren Onderlinge zeer succesvol verlopen was. Met 145 voor 10 waaronder 18 extra’s kwam team B na veertig overs een dikke twintig runs tekort.
Bowlingcijfers: Wim van der Loos 2 voor 31 in 8, Rob Schamper 1 voor 33 in 8, Gerard van Vuuren een sterke 2 voor 17 in 10, Blauwvoet Frans Kottman 3 voor 38 in 10 en Aad van Troost, ook al met een gekleurd been, 1 voor 26 in 4.
Hierna waren we in de hitte allemaal echt toe aan een heerlijke verfrissing, meestal bier dus en van Piet Peek kregen we een afscheidsrondje. Na betaling aan Albert, werd ieder voorzien van drie consumptiebonnen, uit de pot. En ook bij het later volgende diner kregen we nog een glas wijn aangeboden. Allemaal ontvingen we weer een door Charry van Leeuwen uit theezakjes gemaakte kaart. We zaten in een heerlijke temperatuur lekker buiten onder de tent te dineren terwijl binnen via de i-pod met daarop voor drie dagen dixieland muziek, gedanst kon worden. Verschillende schuiftrompetterende spelers, vertoonden hun embouchure, neen dat is niet wat u denkt, of doneerden nog een flesje wijn die mits op de juiste temperatuur een prima begeleiding vormde bij de lekkere carpaccio of malse tournedos. Onder het diner werd door onze ballensponsor Jörg Kamerbeek van Sparta bekend gemaakt dat Rob Schamper voor zijn algehele prestaties dit seizoen: batten 311 runs, 4 vangen, en bowlen 21 wickets voor 509 runs in 117 overs de Frits d’ Achard van Enschut bokaal mocht ontvangen. Voorzitter Jan Timmermans deelde wat bedankjes uit en vroeg aandacht voor mogelijke mutaties in het bestuur van de SGS Senioren Onderlinge in verband met leeftijd of gezondheidssituatie. Hierbij wenste hij VRA veel succes met de wedstrijd om het landskampioenschap bij en tegen Excelsior aanstaande zaterdag. Gelukkig liet onze wedstrijdsecretaris en Hermes-kist Gerard van Vuuren uit cricketstad Schiedam een onverwacht maar terecht tegengeluid horen. We zullen maar afwachten. Een ijsgerecht was het slot van een weer schitterende dag.
Op 10 november zal de SGS Senioren Onderlinge weer de jaarlijkse vergadering gaan houden in Noortwijk. Iedereen die met vakantie gaat, lekker genieten, maar dat geldt natuurlijk ook voor de thuisblijvers. Elke dag is immers een nieuwe kans.
En o ja, Jan Hoep, de pruimen werken!

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff



Verslag 1 september 2009 bij Sparta

De weersvoorspellingen waren slecht: buien afgewisseld door opklaringen. Zou Sparta dit keer net als vorig jaar afgelast gaan worden? Zo begon vorig jaar mijn verslag van deze wedstrijd en daar hoefde ik dus niets aan te veranderen en kijk, zo zou u het ook wel kunnen. Miezer, een graadje of achttien en veel wind. Zoals altijd werden wij gastvrij door twee Sparta dames en één Sparta heer ontvangen, onze ballensponsor Jörg Kamerbeek ontbrak deze keer vanwege een crematie. Het zou vandaag een double 20 partij worden, een spel voor Super Veteranen. Hoewel wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren eerst dertig inschrijvingen had, kwamen we uiteindelijk niet verder dan 10 tegen 10 en als ik de geluiden in de kleedkamer hoorde, waren het er nog minder geweest als er van tevoren geweten was, dat we niet ‘echt’ 40 overs gingen cricketen. Door de beide captains van vandaag Chris Thompson en Bob van Keulen waren de regels nog wat aangepast en kon eenieder achteraf deelnemen aan een schriftelijke evaluatie. Het team van Chris mocht, toen het bijna droog was, als eerste aan zijn eerste twintig overs gaan beginnen. Als opener kwam een erkend niet opener aan bat Frans Kottman, en deze bleef geduldig de twintig overs staan om na herrekening precies met 30 runs retired te gaan. Simon Santcroos, die wicketkeeper met hond, ja zo haal ik ze uit elkaar, aarzelde wat bij zijn eerste bal, slaan of laten gaan. Aarzelen bleek weer eens een slechte raadgever en dus ging Simon op de eerste bal van Rino Groenewegen stumped door Donald Noorhoff. Ook nummer drie Wim van der Loos onderging op bowlen van Gerard van Vuuren dit lot, maar hij sloeg wel voor en na de lunch eerst 23 goede runs bij elkaar. Na de eerste twintig overs stonden er slechts 76 runs op het door Hans van Leeuwen bijgehouden elektronische scorebord. De altijd lachende Pieter Bertels verraste ons vandaag met enkele kleine viertjes, wat dus tweeën werden, en kwam tot het lang niet onaardige totaal van 18 runs toen hij bowled ging door Mans de Rooij. Willem de Jonge van Ellemeet behaalde ook zijn verwachte 30 runs retired niet, dat kan nooit aan ‘het spelletje” gelegen hebben en kwam niet verder dan 12 runs toen hij werd gebowld door Gerard van Vuuren. Uw verslaggever slaagde er wél in om op een wide bal zijn eerste run te slaan, maar kwam omdat hij niet naar voren durfde te gaan op een duikboot van Mans de Rooij niet verder dan slechts “een” schamele run. Rob Schamper kreeg na 4 runs op bowlen van Aad van Troost LBW en dat ligt ook bij dit spel toch steeds nog gevoelig. Bij diezelfde bowler verloor Jaap Grootmeijer zijn evenwicht en wankelde nog zonder runs voor zijn wicket. Langs de kant leek het of Jaap daardoor zelfs op zijn wicket zou gaan zitten, helaas voor hem viel er toen één bail vanaf en dat was genoeg. Jan Hoep bleef met twintig runs not out maar schatte daarbij de loopsnelheid van Captain Chris Thompson toch wat te hoog in. Chris die het druk had gehad met het uitkiezen van een naar zijn oordeel juiste wedstrijdtactiek kwam overigens ook eerder al met 3 runs run out loopsnelheid tekort, maar mocht als laatste man als runner Jan Hoep uit laten batten. Team A kwam in de toegestane 2 maal twintig overs in totaal niet verder dan 147 all out, waarvan 36 extra’s.

Bowlingcijfers: Bob van Keulen 0 voor 4 in 3, Rino Groenewegen 1 voor 31 in 5, Piet Peek, ja ook hij bowlde weer eens, 0 voor 18 in 3, Peter van der Heijdt 0 voor 27 in 5, Gerard van Vuuren, wie zei dat hij zwakker is gaan bowlen?, 2 voor 16 in 6, Aad van Troost 2 voor 35 in 10 en Mans de Rooij een keurige 2 voor 15 in 8.

Aad van Troost had gelijk, alleen al voor de lunch, die gehouden werd nadat team A en team B beiden 20 overs hadden gespeeld, ga je eigenlijk al graag naar Sparta. Het was er weer eens een, op ouwerwets niveau met alles er op en er aan.

Opener Piet Peek verraste ons vandaag zonder zijn Ria, door weer eens in de dubbels te eindigen. Goed lopend kwam hij dit keer tot 11 runs toen hij bowled ging door Rob Schamper. Misschien bedenkt hij zich nog om volgend jaar niet langer meer te spelen. Peter van der Heijdt wekte de serieuze indruk met zijn krachtwerk regelrecht op 30 retired out af te gaan. Superieur glimlachend zag hij hoe het veld verder uit ging staan als hij aan bat kwam. Na 28 runs liet hij zich via een mooie caught en bowled actie van Wim van der Loos toch nog verrassen. Rino Groenewegen smaakt het genoegen om ons na twee miezerige runnetjes een krat bier te bezorgen. Dat kwam omdat hij toen bowled ging op de eerste bal na veertig jaar van Bowler, jawel, Pieter Bertels, zelden een bredere glimlach gezien. Mans de Rooij gaf wel wat kansjes weg maar behaalde met 30 runs retired out toch zijn doel. Na twintig overs had team B er overigens al 90 en moesten er dus nog maar 58 gemaakt worden. Herman Huising kon vandaag maar twee runs bijdragen om dit totaal te halen. Wim van der Loos bowlde hem. Gerard van Vuuren ging keurig met 31 runs retired out. Donald Noorhoff kwam met een unieke gebreide witte muts niet verder dan slechts 2 runs. Ook hij werd gebowld door Wim van der Loos. Ondanks goed fielden speelde Aad van Troost met Satar Alladin het spelletje rustig uit. Aad bleef met 23 runs not out en Satar behaalde 7 runs not out. Bij een stand van 148 kwam de zege voor partij B waarin 12 extra’s in de 30e over. Captain van Keulen zal volgende week wel vroeg in mogen, vandaag kwam hij niet aan bat.

Bowlingcijfers: Rob Schamper 1 voor 42 in 8, Frans Kottman 0 voort 13 in 3, Pieter Bertels 1 voor 25 in 4, Wim van der Loos 3 voor 44 in 10, Chris Thompson 0 voor 11 in 3 en Jan Hoep 0 voor 11 in 2.

Een bijzonder woord van dank gaat vandaag uit naar onze buiten en binnen scorende Alma Noorhoff die onder miezerige omstandigheden haar taak als scoorster en zonder omgewaaide parasol moest uitvoeren. Uiteraard ook aan de Sparta bediening die ons in een laat zonnetje nog verwende met lekkere borrelhapjes en die gingen er met die krat bier van een nog steeds stralende Pieter Bertels prima in. Dank ook aan de umpires en vooral aan Gerard van Vuuren, die bij het weer ontbreken van de voorzitter, de secretaris en de penningmeester wel heel veel hooi op zijn vork krijgt. Tot volgende week bij onze slotwedstrijd bij VRA met diner en uitreiking van de Frits d’Achard van Enschut bokaal.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald en Alma Noorhoff


Verslag 28 augustus 2009  – bij ACC

Oorspronkelijk stond deze wedstrijd gepland op dinsdag 25 augustus maar in verband met het feit dat SGS vandaag 80 not out was en Still Going Strong, zouden er deze dag liefst zes cricketteams en een grote groep belangstellenden naar ACC komen.

De Senioren Onderlingers zouden op deze feestdag om kwart over twaalf hun wedstrijd op veld 2 gaan spelen. Dat gaf aan alle Onderlingers afgelopen dinsdag de gelegenheid om eens terug te kijken naar de wedstrijden die wij veelal in een heel plezierige sfeer dit seizoen tot nu toe met elkaar mochten hebben. Dat heb ik ook gedaan en over de resultaten tot nu toe, kan ik voor mezelf niet helemaal tevreden zijn. Uiteraard beschikte ik door die eenmalige uithaal van Herman Huising over een heel gevoelige top van mijn middenvinger en daardoor mocht ik bij het fielden door de captains al een paar weken ook eens in het verre veld geposteerd worden. En op zo’n rustige plek sla je dan soms zomaar aan het denken. Nu hebben wij natuurlijk veel meer denkers bij de SGS Senioren Onderlinge, maar of die ook over een nieuw axioma nadenken is maar zeer de vraag.

Bij velen van u is bekend dat een axioma een stelling is die zonder bewijs wordt aangenomen. Ik bedacht er, zonder rond te kijken in het zonnetje een, in onvervalst Schiedams: Klootzakken zitten overal. Later wat beschaafder en korter teruggebracht tot: Ze zitten overal. Ik weet niet waar u gewerkt heeft, maar ikzelf heb meer dan 25 jaar in het bestuur van een pensioenfonds gezeten en daar klopte het. Kijk eens goed rond en u zult het misschien met me eens zijn. Zo verwonder ik me als staande plasser in de herentoiletten, er al jaren over, met hoeveel precisie mannen die allemaal kunnen richten de voegen tussen de tegels weten te raken. Het was een geniaal idee om zoals bij ACC ook te zien was, met carnaval zo’n stickertje van een vlieg in de toiletpotten te plakken dan hebben de boertjes immers een niet te weerstaan mikpunt. Helaas bleek onlangs in Bergen op Zoom, ja, juist het Krabbegat, zo’n kerel na een pilsje of twintig, niet alleen die vlieg in die pot te raken maar ook nog drie vliegen die hij over het plafond zag kruipen. Gelukkig zitten de dames altijd wel. En als je over ‘zitten’ nadenkt, dan ben je bij cricket zo bij de wicketkeeper beland. Nu heb ikzelf nooit de neiging gehad om dat ooit óók eens te gaan proberen, maar dat heeft te maken met mijn vroege jeugdherinneringen. Toen ik klein was had mijn zorgzame moeder voor mij van die fantastische wollen handschoenen gebreid met zo’n praktisch touwtje ertussen, dat je door de mouwen van je jack moest trekken. Want zo kon je die dingen immers nooit verliezen. Maar als ze nat waren en door het uitgerekte touwtje over de grond sleepten, zag je eruit als een autistische orang- oetang. Ik geen wicketkeeper dus. Daar komt bij, dat ik van de week nog in de krant las, dat een kwart van de Nederlanders vaak winden laat, dat wil zeggen meer dan twintig scheten per dag. ‘Het is normaal om tien tot twintig windjes per dag te laten’ zegt een woordvoerster van de website http://hetluchtop.nl/.

Nu verblijf ik als batsman zoals bekend meestal maar heel kort voor het wicket, maar je zult als wicketkeeper en op je hurken gezeten maar zo’n erkende drukker voor je hebben, die vooral tijdens de door I.C.C. voorgeschreven meerdaagse wedstrijden totaal geen haast heeft, je moet er niet aan denken. Bovendien stelt de KNCB ook nog eens dat je in de geest van het nobele spel RESPECT voor je tegenstander dient te tonen. De neus optrekken is dus verboden, maar ook als er een luchtje aan zit? Ik geen wicketkeeper dus!

Wat ik bij de Senioren Onderlinge wèl leuk vind zijn de gesprekken in de kleedkamer. Daar leerde ik vandaag nog, dat je als bowler een batsman altijd intens moet haten. Overigens hebben we in de kleedkamer geen last van de kredietcrisis, vooral niet met die gratis  consumptiebonnen die wij mochten ontvangen. Wereldproblemen zijn zo opgelost, want mannen kunnen immers alles verklaren. Vrouwen echter hebben een andere specialiteit: ze kunnen voor alles een excuus vinden, zélfs soms voor hun man. Daarom zijn we ook altijd zo blij met hen. Maar nu terug naar de wedstrijd. Na de ontvangstkoffie met cake en speculaas kon met een windkracht zes a zeven en een graadje of achttien onder een bewolkte lucht vol vliegtuigen aan het duel van team A met captain Satar Alladin tegen team B van captain Gerard van Vuuren begonnen worden. Het tossen had zoals al eerder wederom bliksemsnel en zonder muntje plaatsgevonden en het team van Satar mocht beginnen met batten. Het was een dramatische start. Opener Rino Groenwegen op eigen call, 2 runs en run out. Louk Hartong op bowlen van Rob Schamper ook maar 2 en keurig gevangen door Herman van der Horst. Gerard van der Meij 1 run en met bad-luck of was het onkunde op bowlen van Peter van der Heijdt via bat en achterkant eigen been ging de bal heel zachtjes in eigen wicket, waar toen nog bails op lagen. Ton van der Eyden aan bat van 12.37 tot 14.18 uur, okay er zat ook nog een lunchpauze tussen, na 9 runs bowled door Aad van Troost. Willem de Jonge van Ellemeet met 15 runs bowled door een tegen de wind in bowlende Rob Schamper. Satar Alladin kreeg na 16 runs op bowlen van Gerard van Vuuren een heel discutabele LBW. Frans Kottman wilde kennelijk alles vandaag op het bowlen gooien en scoorde een golden duck op bowlen van een in vorm zijnde Aad van Troost. Oosterling Wim Voogel interpreteerde na 2 runs de houding van een op zijn knie zittende Donald Noorhoff als een verzoek om een runnetje te lopen. Nee dus, run out. Jan Blankert ook al op eerste bal bowled door Aad van Troost. En na deze openers begon het eigenlijk pas en scoorden de nrs. 10 Donald Noorhoff en 11 Chris Thompson 14 en 12 not out en waren de veertig overs voorbij met een stand van 112 voor 9, waaronder liefst 39 extra’s.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 1 voor 11 in 8, Rob Schamper 2 voor 28 in 10, Peter van der Heijdt 1 voor 35 in 10, Aad van Troost 3 voor 19 in 7 en Herman van der Horst 0 voor 16 in 5.

Een behoorlijke lunch viel samen met een flinke regenbui en net toen het weer droog geworden was kon het team van Captain van Vuuren gaan batten. Het was een dramatische start. Reurt Gisolf ging na 9 runs run out. Simon Santcroos had na 2 runs niet terug van een prachtig boogje van een getergde bowler Kottman. Piet Peek zorgde voor spektakel. Hij wankelde nog zonder runs uit zijn crease, viel, en zijn been dat in de crease had moeten blijven staan, zat in de lucht toen hij gestumpt werd door Donald Noorhoff op bowlen van Frans Kottman. Ook Henk van der Horst was gauw uitgeteld na 1 run weer een prachtbal van Frans Kottman. Bob Commerell deed het met 17 runs run out in een merkwaardige samenwerking als je dat tenminste zo mag noemen met Chris Bax wat beter. Eerst dachten we een uniek feit in het cricket mee te maken het bij honkbal zeer bekende zogenaamde dubbelspel. Maar Chris kwam nog even terug en Bob bleek volgens de umpire de gene te zijn die uit was. Hevig aangedaan kwam Chris echter niet verder dan 2 runs toen hij op het goede bowlen van Louk Hartong bowled ging. Jan Hoep ging met 2 runs uit op de mooiste vang van de wedstrijd. Ton van der Eyden taxeerde als enige in het veld dat springen niet strikt nodig was, stak zijn goede hand in de lucht en hield gewoon de bal vast. Hulde Ton en een voorbeeld voor de missertjes wat vangen betreft rondom je. Peter van der Heijdt behaalde ook maar 6 runs toen hij op weer een goede bal van Louk Hartong bowled ging. Er waren er nu al acht uit met nog geen zestig runs op het bord. Aad van Troost en Rob Schamper wilden niet aan een wonder meewerken en met geduld en bekeken cricket bleven ze ondanks twee vangkansen die ze weggaven, beiden not out met 16 en 32 runs en haalden ze de overwinning in de 37e over binnen, zonder dat captain Gerard van Vuuren nog aan batten toekwam. 113 voor 8 waarvan 26 extra’s.

Bowlingcijfers: Frans Kottman 3 voor 22 in 8 2/6, Chris Thompson 0 voor 26 in 10, Louk Hartong 2 voor 31 in 10 en Rino Groenwegen 1 voor 30 in 8.

Anja Schamper had voor steun aan kinderen met taaislijmziekte kettingen en  verrasingstasjes gemaakt en haalde voor dit goede doel een flink bedrag op.

Wij lieten ons de consumptiebonnen en gratis borrelhapjes goed smaken en waren er in een gezellige sfeer getuige van dat tijdens een korte vergadering Satar Alladin en Roelof Kruijshoop voor hun vele verdiensten voor SGS het gouden ereteken uit handen van voorzitter Duco Ohm mochten ontvangen. Uiteraard werden hun vrouwen Geerta en Aly niet vergeten en in de bloemetjes gezet. Want wat is een kerel zonder zijn vrouw?

Maar nu verval ik, geloof ik, in herhalingen.

In stromende regen en met onweer en bliksem reden wij zonder te barbecuen weer naar Schiedam. Want u zat toch op uw verslag te wachten, of niet?

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald en Alma Noorhoff


Verslag 18 augustus 2009 bij Excelsior

Het zou een merkwaardige wedstrijd worden op een schitterend complex met prachtig weer. De gastheren van Excelsior hadden besloten af te zien van het kleine veld, omdat daar de Gemeente Schiedam al bezig was met groot materiaal en kleine grasplaggen de pitch te vervangen, het voetbalseizoen nadert. Het grote veld dus maar, wat nog even voor de wedstrijd door een vriendelijke maaier werd bijgeschoren. Maar eerst een lekker kopje koffie of thee met een door Nel van Troost zelf gebakken cakeje in een papiertje. Eerst vroeg wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren wie er met de barbecue meedoen volgende week vrijdag op A.C.C.; de Senioren Onderlinge heeft zo nu en dan wel iets van een eetclub.

Team A van Captain van Vuuren verkoos te batten, na een merkwaardig snelle toss en nog wel zonder muntje, dat kom je toch alleen maar bij de S.G.S.-Senioren Onderlinge tegen. Team B bleek een echt pret team te zijn en onder leiding van Captain Satar Alladin, werd er al in de kleedkamer flink gedold en Albert van Nierop van team A volgde deze ontwikkeling met een frisse neus op de voet. Om kwart over twaalf mochten Jan Swinkels en Ton van der Eyden de eerste maatstrepen op de pitch aanbrengen. Op bowlen van Rino Groenewegen kon Jan toen hij de bal ongelukkig op zijn bat kreeg na 3 runs worden uitgevangen door Donald Noorhoff. Ton van der Eyden hield het wat langer vol maar ging na 11 runs bowled op een mooie bal van Mans de Rooij. Captain van Vuuren had zichzelf als nummer drie op de battinglijst gezet met de bedoeling om een flinke score op het nauwkeurig door onze scoorster Heleen Bax en Ruud Ackermann bijgehouden elektronische scorebord te brengen. Hijzelf droeg er dit keer 18 runs aan bij toen hij op een wegdraaiend balletje van bowler Frans Kottman stumped ging door onze bliksemsnelle wicketkeeper en fotograaf Donald Noorhoff. Chris Bax had voor en na de lunch met in totaal 23 runs een goede bijdrage toen hij bowled ging door Mans de Rooij. Aad van Troost ging na de lunch ook al op zo’n wegdraaiend balletje van Frans Kottman bowled na 15 runs. Op die lunch was trouwens niets aan te merken met komkommer tomaat en meloen en dat nog wel voor zo’n flinke groep, hulde aan de dames. Geduldig battend kwam Bob Commerell tot 23 runs toen hij zelf het besluit nam retired out te gaan. Rob Schamper volgde met 28 runs zijn goede voorbeeld en liet weer enige flinke mokers van zijn bat afkomen. Albert van Nierop en Jan Hoep bleven beiden met 17 runs not out. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat team B ongelukkigerwijze een van zijn betere bowlers vandaag niet kon inzetten. Hans Vlietman verstapte zich bij het fielden en wat bij insiders al langer bekend was bleek weer eens: de hom van de Vlietmannetjes is beter dan de kuit. De bowlers van partij B mochten dan ook dit keer maximaal 10 overs vol maken en ook daar zat nogal eens een grote variatie in. Er waren liefst 37 extra’s waarvan 17 no ballen 17 wides en 3 leg byes, zodat na 40 overs gesloten werd met 195 voor 7.
Bowlingcijfers: Herman Huising 0 voor 48 in 7, Rino Groenwegen 1 voor 55 in 10, Frans Kottman 2 voor 39 in 10, Mans de Rooij 2 voor 28 in 10, en closer Willem de Jonge van Ellemeet 0 voor 22 in 3.

Laatstgenoemde Willem mocht van captain Satar gelijk zijn ritme vasthouden en openen. Samen met Excelsiorman Piet Peek, die op dit terrein elk grassprietje kent, moest dit toch wel wat goeds kunnen gaan opleveren. Willem de Jonge van Ellemeet zelf deed het lang niet onverdienstelijk en had het geduld om wat mindere ballen het grote veld uit te knallen. Met 41 runs ging hij uiteindelijk retired out. Net toen de vrouw van Piet, Ria dus, bij die eerste bal even niet keek ging Piet op een listig balletje van Rob Schamper bowled Goed opletten voortaan Ria, maar overigens is er bij ons thuis ook wel eens iets voorbij voor Petra het door heeft. Uw verslaggever dacht maar eens op bowler Rob te moeten uitrukken, vooral naar voren dus. Insiders aan de kant, of zijn dat outsiders, vertelden later dat je dat wel kunt doen, als je dan je achterste voet maar laat staan. Ja sorry, maar zo kan ik écht geen passen maken. Na 3 runs op bowlen van Rob Schamper, een misser en dus gestumped door Simon Santcroos. Piet Bertels had een ander tactiek bedacht om zijn wicket af te schermen tegenover de lepe bowler Gerard van Vuuren. Helaas kon dat na 1 run geen genade vinden in de ogen van de umpire en dus kreeg hij LBW. Herman Huising bleef zoals altijd kalm voor het wicket. Waarschijnlijk een gevolg van het jarenlange umpire zijn, dan heb je er al genoeg zien beven en zweten. Wat hem er toe bracht om na 15 geduldige runs een bal voor de tweede keer te raken zal hij u misschien nog wel eens zelf willen uitleggen, maar van de umpire moest hij ook op S.G.S. Senioren Onderlinge niveau, na een waterpauze toch gewoon de kant opzoeken met een ‘wilful obstructing the field’. Captain Satar Alladin ging , zoals we van hem gewend zijn, keurig na 40 runs retired out. En Frans Kottman en Mans de Rooij konden het duel voortzetten toen wij nog netjes op het gemiddelde van team A. lagen. Helaas had Frans Kottman vandaag een wat mindere dag. Het bukken lukte al niet zo best en ook het kijken ging hem dit keer niet zo goed af, zoals hij zelf toegaf en na 10 runs ging hij bowled op een venijnig balletje van Captain Gerard van Vuuren waarop hij zich verkeek. Ondanks een geleende toque kwam Mans de Rooij dit keer op bowlen van Rob Schamper en stumpen van Simon Santcroos niet verder dan slechts 6 runs. Rino Groenewegen had zich voorgenomen om in ieder geval niet uit te gaan op die lokkertjes van Rob Schamper. Jammer was het, dat hij hoofdschuddend, ook geen enkele slagpoging op Rob’s bowlen deed, die runs kwamen we later nèt tekort. Toen de aanmoedigingen langs de kant wat toenamen nam hij op ander bowlers wat meer risico en kwam meer hinkend dan lopend toch nog tot een bijdrage van 23 runs toen hij bowled ging door Aad van Troost. De minuten tikten door maar opeens constateerden de fielders een verschil van twee overs in hun nadeel en de emotie liep op. Donald Noorhoff liet weer enkele diepe hoffelijke kniebuigingen zien en ging er weer eens echt ouderwets voor. Dat konden wij van een kreupele Hans Vlietman niet zeggen, want deze werd met een moderne electrokar het veld opgereden om daar het loopwerk aan een subrunner over te laten. Helaas ging Donald in de hitte van de strijd en in de 39e over run out, met 19 runs, toch een prima prestatie. Hans Vlietman bleef met 1 run not out en werd weer lachend opgehaald door zijn taxi. Met 18 extra’s eindigden wij deze leuke en spannende partij op 177 all out.
Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 2 voor 22 in 9 1/6, Rob Schamper 3 voor 46 in 10, Albert van Nierop 0 voor 36 in 5, Aad van Troost 1 voor 40 in 9 ( en dus niet in 11 !)en Jan Hoep 0 voor 28 in 5.

Met een lekker biertje, wijntje of andere versnapering werd deze wedstrijd besloten. Naast de kaas en diverse worstsoorten gingen ook de (van Geloven?) bitterballen rond en konden de spelers met hun vrouwen en andere aanhang zich verbazen over de enorme activiteiten die bij Excelsior zoal plaatsvinden. Naast de bridgers bij de lunch, zagen we later de jeugd trainen, het eerst elftal een bekerwedstrijd spelen en de sponsorcommissie vergaderen. Uw verslaggever is nog niet opgeroepen om de geschorste Australiër en topscorer Mark Cleary van het eerste te komen vervangen. Logisch na het bovenstaande. Maar ik wacht toch nog maar even met naar bed gaan, je weet immers nooit.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald en Alma Noorhoff


Verslag 11 augustus 2009 bij M.O.P.

Altijd als wij bij de Vughtse Mixed Hockey & Cricket Club Maakt Onderling Plezier komen is er wel iets met het weer en met wegomleggingen. Ook dit jaar weer een pittig buitje vooraf en omleidingen rond de Esscheweg. Maar eenmaal op de altijd gezellige bovenkamer van sportpark Bergenshuizen aangekomen, hadden wij bij M.O.P. niks meer te mopperen want de koffie of thee was weer donker- of lichtbruin en zoals altijd waren door Berend van Weel en Ron van Hirtum de traditionele krentenmikken weer aanwezig en dik beboterd. Hier dus geen kredietcrisis maar gulle Brabantse gastvrijheid voor de heren maar ook voor de gelukkig weer vele meegekomen dames. Ook het weer klaarde al spoedig op en dus konden we ons met zijn eenentwintigen in de giga kleedkamer gaan verkleden en ons onder leiding van captains Chris Bax en Rob Schamper gaan verheugen op een heerlijk potje Onderling Cricket. Het team van Chris Bax ging eerst batten en naast Peter van der Heijdt die met een paar rake identieke klappen begon en na 8 runs op bowlen van Wim van der Loos dan ook door Rob Schamper werd uitgevangen, zagen we ook Herman van der Horst debuteren bij de Senioren Onderlinge. Met dertien runs deed hij het lang niet slecht toen hij op bowlen van Aad van Troost duikend werd uitgevangen door een man met een nog wat pijnlijke middenvinger, uw reporter dus. Hans Vlietman liet absoluut niet merken dat hij in la douce France alleen maar gegolfd had en sloeg ‘gewoon’ 29 keiharde runs bij elkaar toen hij bowled ging door Frans Kottman. Diezelfde Frans rekende ook hardhitter Peter Koppens in na 19 nuttige runs. Chris Bax wist uit ervaring dat er op dit veld altijd wat laag gescoord werd en trachtte dan ook logischerwijze een extra runnetje te lopen dat er écht niet inzat. Hij ging dus na 14 runs run out. Behalve successen kent de cricketsport soms ook diepe dalen. Zowel Aad van Troost als Gerard van der Meij lieten op bowlen van Wim van der Loos een balletje vallen dat eigenlijk niet gemogen had. Extra pijnlijk was, dat de rechte bal die uw reporter bij een late ingeving zonodig op zijn wastrommel wilde opvangen, afkomstig was van Albert L. van Nierop zoals bekend van VRA, dat afgelopen zondag de punten uit Schiedam naar Amstelveen meegenomen had. Gelukkig demonstreerde onze captain Rob Schamper wat later, hoe je wél een bal vast moet houden en dus werd Albert na 11 runs op bowlen van Henk Kloppenburg die daarmee zijn eerste wicket als bowler bij de Senioren Onderlinge behaalde, uitgevangen. Jan Timmermans kreeg een balletje wat ongelukkig op zijn bat en had daardoor maar twee runs toen hij op bowlen van een weer herstelde Remco Bax werd gevangen door de ook vandaag weer bliksemsnelle Donald Noorhoff. Bas de Gaay Fortman behaalde 11 runs toen hij op het zuinige bowlen van Gerard van Vuuren LBW kreeg. Simon Santcroos met 7 not out maakte samen met Chris Thompson met 5 not out de veertig overs vol. Het team van Chris Bax kreeg 19 extra’s en strandde op slechts 138 voor 7.
Bowlingcijfers: Frans Kottman 2 voor 29 in 8, Wim van der Loos 1 voor 27 in 8, Gerard van Vuuren 1 voor 19 in 7 zuinig, Aad van Troost 1 voor 17 in 6 ook zuinig, Captain Rob Schamper 0 voor 19 in 4, Remco Bax, met een zwakke knieband een keurige 1 voor 6 in 4, Wim Voogel 0 voor 6 in 1, waarvan 5 no-ballen dus nog maar even thuis oefenen Wim en tenslotte Henk Kloppenburg 1 voor 15 in 2.
De lunch was weer op de vaste tijd, half twee, en goed verzorgd mede dankzij de druiven van Mieke Hoogervorst. Voor alle duidelijkheid ook voor halve plakjes cake moeten we niet bij Bloemendaal maar bij Mieke zijn. Het wisselen van battende partij ging wat sneller dan gewoonlijk, maar Aad van Troost stond weer als een huis en met sadistisch genoegen bowler Hans Vlietman af te stoppen. Na 30 runs vond hij het wel genoeg en ging tevreden retired out. Heel anders lag dit voor een ongelukkige Wim van der Loos. Of het nu door het missen van die genoemde vangetjes kwam, of het feit dat Inge zijn charmante dochter er dit keer niet bij was, zullen wij nooit weten, maar feit is dat hij het grote vertrouwen dat hij als nummer twee van zijn captain meekreeg, met slechts 1 run eigenlijk niet helemaal waarmaakte. Op bowlen van Hans Vlietman miste hij de bal volkomen volkomen en kon hoofdschuddend de terugreis beginnen, probeer dan maar eens een ernstig gezicht te houden. Ton van der Eyden was nog maar net op tijd om als nummer drie in te komen en behaalde 8 runs toen hij op bowlen van Peter van der Heijdt werd uitgevangen door Chris Bax die vlak daarvoor een bal van Aad van Troost wel had laten vallen. C’est la vie. Jongeling Remco Bax spaarde zijn kniebanden door in de 43 runs retired out die hij scoorde liefst acht vieren te produceren. Gerard van der Meij mocht als nummer zes proberen het bowlinggeweld van Peter Koppens te weerstaan. Dat viel lang niet mee, vraag dat maar aan Frans Kottman (1) of Henk Kloppenburg (0) LBW Misschien moet je bij die snoeiharde ballen wel een stap naar voren doen, maar dat moet je a) durven en b) de tijd voor hebben. Na 6 runs ging uw reporter bowled, op uiteraard de mooiste bal van de wedstrijd. Wim Voogel behaalde nog 7 runs toen hij op bowlen van Bas de Gaay Fortman werd gevangen door wicketkeeper Simon Santcroos.
Gerard van Vuuren en Donald Noorhoff moesten het potje voor ons binnenhalen, overs genoeg. Vandaag lukte dat helaas niet. Gerard van Vuuren bleef met slechts 3 runs not out en Donald Noorhoff liet zich na 1 run op de knieën brengen door alweer Bas de Gaay Fortman. Ik ken die kniestand van Donald en dacht alvast een viertje te kunnen gaan ophangen. Helaas liet Bas op een geslepen manier een balletje in het wicket van Donald draaien en zo kwam er onverwacht bij een stand van 128 all out waaronder 13 extra’s een einde aan deze partij. Natuurlijk zijn er wel honderd redenen te bedenken waarom wij verloren. Maar laten we het dit keer maar positief houden op het door captain Chris Bax laat, maar slim inzetten van zijn beste bowlers. Chris wil overigens wel van zijn zoon zijn eigen toque en schoon terug, zodat hij volgende week óók eens 43 runs kan maken. Onze trouwe scoorster Heleen zal dat ding wel op het nachtkastje leggen.
Bowlingcijfers: Peter van der Heijdt 1 voor 24 in 5, Hans Vlietman 1 voor 20 in 8, Bas de Gaay Fortman 2 voor 26 in 4, Chris Thompson 0 voor 21 in 4, Albert van Nierop 1 voor 31 in 7 en lest best Peter Koppens 3 voor 6 in 6, toppie.

Na nog een lekker biertje of andere versnapering ging de worst en kaas rond en werden Berend en Ron met een envelopje bedankt voor hun goede zorgen tijdens een leuke cricketpot in Vught, waarbij zelfs de thee met heerlijke Brabantse vlaaien weer eens van de partij was.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 4 augustus 2009 bij Bloemendaal

Onder een strak blauwe lucht vertrokken wij met vele strandgasten richting Zandvoort maar om preciezer te zijn richting C.C. Bloemendaal. Gastheer Frank van der Weijden verwelkomde ons met een lekker bakkie koffie of thee, vergezeld van een half plakkie cake uit eigen collectie, ja, je bent hier duidelijk in de dure buurt, of een heerlijke verse volle plak van de onlangs 65 jaar geworden, maar immer jeugdige Mieke Hoogervorst. Bloemendaal zelf werd in 1910 opgericht en bestaat volgend jaar dus 100 jaar, dat wordt dus een groot feest en ik heb wel een leuke cadeausuggestie: wat dachten jullie van een echte frituur?. Er stond een lichte zilte bries en er tekenden zich kleine verkoelende wolkjes af bij een heerlijke zomerse temperatuur. Zowel captain Gerard van Vuuren als captain Jan Hoep wilde eigenlijk liefst eerst gaan fielden. Dit bleek later een beslissende keuze, immers het veld liep ’s ochtends voor geen meter en ’s middags werd het wat drukkender warm en kwam de loop erin. Met Jan Blankert en Rino Groenewegen stuurde Captain Gerard om twintig over twaalf een openingspaar in, dat wij wel eens voortvarender te werk hebben zien gaan. Rino Groenewegen werd op bowlen van Frans Kottman zonder runs uitgevangen door Bob Commerell. Jan Blankert kwam maar tot 2 runs toen hij werd gebowld door Tijs Linders. Na 7 overs stonden er pas 15 runs op het door Ruud Ackermann nauwkeurig bijgehouden elektronische scorebord. Dat klopte ook precies met wat onze scoorster van vandaag, Alma Noorhoff, in de boeken had genoteerd. Traag, traag, traag. Aad van Troost bleef gelukkig wél staan, maar sloeg vandaag geen enkele vier. In twee fasen kwam hij uiteindelijk tot 38 runs toen hij na achtereenvolgens een poging om run-out te gaan om daarna een vangkans weg te geven, uiteindelijk bowled ging op een bal van Tijs Linders. Gerard van Vuuren pakte als captain zijn verantwoording en ging tot het naadje. Hij slaagde er wél in om het tempo wat op te voeren en om vieren te slaan en bleek zelfs in staat om na 39 runs samen met Aad nog een echte vier te lopen; 43 retired out dus, klasse! Albert L. van Nierop behoorde ook tot de sterke middenmoot. Onderbroken door de lunch om half twee met weer heerlijke druiven en een vlaai van Mieke, kwam hij tot 34 runs toen hij op een niet te belopen bal run out ging. Satar Alladin kwam in, ook hij kon op dit toch wel grote veld geen vier slaan en het duurde tot het eind van de 39e over toen hij zijn 40e run bereikte, om retired out te gaan. Helaas werd hij daarbij onvoldoende gesteund door Reurt Gisolf (1) en Bob van Keulen (3) die allebei bowled gingen op de indraaiende ballen van Frans Kottman. Simon Santcroos (5) ging ook iets te overmoedig run out en Bas de Gaay Fortman (3) en uw reporter (1) bleven not out en hadden volgens sommigen die laatste bal altijd moeten lopen. Opvallend was het aanzetten van Willem de Jonge van Ellemeet als bowler in de laatste overs, hij bewees over vele variaties te beschikken en kreeg in 3 overs slechts 12 runs tegen. Na 40 overs, bij 185 voor 9, waaronder 15 extra’s, kwam er een eind aan het batten van team A.
Bowlingcijfers: Tijs Linders 2 voor 26 in 8, Frans Kottman 3 voor 26 in 8, Wim van der Loos 0 voor 33 in 8, Rob Schamper 0 voor 45 in 7, Peter van der Heijdt 0 voor 20 in 3, Fred van Erp Taalman Kip 0 voor 21 in 3, Willem de Jonge van Ellemeet 0 voor 12 in 3.

Captain Jan Hoep zette als nummer 1 en 2 direct zijn kanonnen in. Willem de Jonge van Ellemeet sloeg wel keiharde vieren en kwam tot 28 runs toen hij op bowlen van Rino Groenwegen enigszins korzelig LBW kreeg. Diezelfde Rino behaalde nog een topwicket doordat op zijn bowlen en na slechts 8 runs Tijs Linders werd uitgevangen door Albert L. van Nierop en dat nog wel ondanks zijn zere rug. Frans Kottman stond wel lang in, maar kwam uiteindelijk toch tot een fraaie 40 retired out. Het kon nog alle kanten heen, vooral omdat de al weken in topvorm zijnde Rob Schamper vandaag slechts tot 6 runs kwam en bowled ging op Bas de Gaay Fortman. Bob Commerell kwam in en bleek over een calculator en een oneindig geduld te beschikken. Rustig tikte hij zijn runnetjes bij elkaar en zag ook dat hij goede steun kreeg van Peter van der Heijdt (13) die op bowlen van Bob van Keulen alweer door Albert van Nierop, werd uitgevangen. Jammer was het dat Satar Alladin wat eerder weg moest, maar captain Jan Hoep was zo sportief om ‘subs’ ter beschikking te stellen. Het veld stond niet echt lekker, de twijfel sloeg toe en er werden foutjes gemaakt. Gelukkig kregen wij verfrissend water of limonade uit de bak van Inge, de dochter van Wim van der Loos, u mag raden waar de langste rij stond. Captain Jan Hoep kwam als nummer zeven in, en bemerkte de halfslachtige houding van de fielders. Mijn oude tante Alie had wéér gelijk, je moet iets niet maar een beetje of half doen, want als je spliterwten zaait, krijg je een snert oogst. Hoewel er in de laatste drie overs nog 23 runs gemaakt moesten worden, gebeurde dat ijskoud. Bob Commerell kwam precies aan zijn 40 runs en captain Jan Hoep had met 30 runs not out ook een groot aandeel in de overwinning in de 4e bal van de 40e over. Met 187 voor 5, waaronder 22 extra’s kon hij met een enorme smile de reis terug naar Winkel aanvaarden, kijk dat is nog eens lekker thuiskomen.
Bowlingcijfers: Bob van Keulen 1 voor 46 in 8, Gerard van Vuuren 0 voor 21 in 8, ondanks een dure laatste over, waren ze allemaal maar zo zuinig, Rino Groenewegen 2 voor 40 in 8, let op captains. Rino is met zijn zwaaiers een wat onderschatte bowler, maar hij pakt altijd wickets, Bas de Gaay Fortman 1 voor 28 in 8, Albert L. van Nierop 0 voor 31 in 4 3/6, dat wordt alleen maar beter als zijn rug weer meewerkt, en tenslotte Aad van Troost 0 voor 20 in 3.
In een heerlijk zonnetje deed wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren armspieroefeningen met de meters koel tapbier, die er ingingen als koek. Ook de dames genoten van hun wijntjes of andere consumpties. Onze Mieke Hoogervorst kreeg nog een heerlijk bakje bonbons voor haar verjaardag en haar bijdragen op deze mooie dag. We zagen weer een grotere hoed bij onze Anja Schamper. De chipsschalen gingen rond en ook de worst met mosterd zag ik één keer voorbijkomen. Uit de frituur kwam deze keer nog niets, maar je weet nooit. Bloemendaal, volgend jaar 100 jaar!

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 28 juli 2009 – bij Nieuwegein

Vandaag gingen wij weer op bezoek bij onze vrienden uit het Surinaamse Nickerie, maar er schijnen er ook uit Pakistan, Karachi, vandaan te komen, dus bij C.C.N.: Cricket Club Nieuwegein. Hadden wij vorige week bij Hermes al kennis gemaakt met een heuse konijnenplaag, vandaag vernamen wij hoe C.C.N. van zijn mollenplaag is afgekomen.
De Surinaamse oplossing bestond volgens hun website hieruit, dat zij deze beesten naar het hiernamaals hebben verwezen, Dat is uiteraard niet zo moeilijk immers het Noorderveld crematorium ligt vlak tegenover het cricketveld. Nu kunnen mollen door hun leven in donkere gangen slecht tot helemaal niet lezen, maar konijnen schijnen volgens biologen een stuk intelligenter te zijn. Het zal mij niet verbazen als we volgend seizoen bij Hermes D.V.S. dus gewoon op het cricketveld wat bordjes met een pijltje richting Beukenhof zullen tegenkomen. Zo, dan is dat ook weer voor mijnheer van Wijk opgelost. Wij werden met koffie en thee met cake hartelijk verwelkomd door Radjoe Jiawan, een der oprichters van C.C.N.. Met een lichte regen kwamen ook de andere Onderlingers binnendruppelen, zodat wij met elf (team Chris Bax) tegen tien (team Gerard van Vuuren) om kwart over twaalf konden gaan starten. Namens het team van Chris Bax scoorde Piet Peek zijn eerste vier van dit seizoen. Vol goede moed wilde hij ook de volgende wegperen, hij miste echter een leep balletje van Louk Hartong en werd gestumpt door Donald Noorhoff. Onze zuinige bowler Hartong had vandaag een topdag want na 7 runs bowlde hij, onder de scherpe goedkeurende blik van zijn hondje ook achtereenvolgens Chris Thompson en Jan Swinkels. Aad van Troost was andere koek, die bleef keurig staan en ging met 41 runs retired out, zonder een grote kans te hebben weggegeven. Ook Albert L. van Nierop kende deze procedure en hij ging na 42 runs retired out. De lunch was weer om half twee en onze Surinaamse gastheren hadden hun uiterste best gedaan. Witte en bruine boterhammen met salade of broodjes met ham of kaas, een groene salade, een schotel met komkommers en tomaatjes en gelukkig ook weer de heerlijk zoete niet te grote druiven van onze eigen Mieke Hoogervorst die ons vandaag ook liet kennis maken met kleine rode en gele tomaatjes die haar (schoon?)zus had gekweekt. Zou Mieke nog veel méér familie hebben? Captain Chris Bax werd na 14 runs op bowlen van Rob Schamper gestumpt door Donald Noorhoff. Jan Hoep liet zich dat niet gebeuren, maar hij werd na 17 runs op bowlen van ook al Rob Schamper met één hand, als een flits, uitgevangen door Gerard van Vuuren. Roy Rijzig liep met zijn eerste bal tegen een golden duck op op (2x op dus) bowlen van Gerard van Vuuren. ‘Sorry Roy’, klonk het, alsof Gerard niet op zijn legstump gemikt had. Wim van der Loos bleef met 2 runs not out, hoewel Louk Hartong een bal van hem haast klem tussen zijn tanden had. Ton van der Eyden kon maar 1 run bijdragen in het totaal van team B toen de 40 overs op waren. Jan Blankert kwam dit keer niet aan bat. Opvallend was dat na een dringend beroep van onze wedstrijdsecretaris, het aantal wides sterk werd teruggebracht en dat hierbij de batsmen gedwongen werden om ook een poging te doen om de ‘bijna-wide’ of de ‘wide ballen op hoofdklasse- niveau’ weg te slaan. Verder viel op dat partij B in de laatste negen overs maar 12 runs wist te behalen door goed fielden van partij A. Met 144 voor 8, waarvan slechts 9 extra’s werd de innings van partij Bax afgesloten.
Bowlingcijfers: Peter van der Heijdt 0 voor 39 in 8, Louk Hartong 3 voor 17 in 8 (keurig) Joop van der Lee 0 voor 45 in 8 (waaronder volgens hem, enige heel mooie ballen), Rob Schamper 2 voor 27 in 8 en tenslotte een zuinige Gerard van Vuuren 1 voor 14 in 8.
Satar Alladin speelde zonder zijn Geerta en zonder druk en maakte zijn 41 runs retired out, ja, zo haal ik hem natuurlijk never nooit in. Henk Kloppenburg kreeg, enigszins verbaasd, na 2 runs LBW op bowlen van Jan Hoep. Simon Santcroos pakte de draad echter keurig op en kwam tot 37 runs toen hij, na een aarzeling, met een mooie bal werd gebowld door Chris Thompson. Even dacht ik dat Rob Schamper weer met 40 runs retired zou gaan, maar na enige harde klappen werd hij op bowlen van Albert van Nierop bijna aan de boundary onverwacht maar prima uitgevangen door Jan Blankert. Ook Peter van der Heijdt leverde met 18 goede runs een flinke bijdrage aan de latere overwinning; of was het nou tóch nog een tie, Jan Hoep?. Peter ging bowled door de als altijd hardwerkende Wim van der Loos. Donald Noorhoff mocht als nummer zes ook nog wat runs maken. Na 6 runs echter, ging hij door een goede directe ingooi in het wicket van Aad van Troost, run out. Gerard van Vuuren bleef rustig staan, niet zo verwonderlijk want Rob Schamper deed als ‘sub’ voor hem al het loopwerk. Gerard bleef met 9 runs not out. Alleen de fysieke aanwezigheid van Joop van der Lee (0 not out) was al voldoende om de overwinning binnen te slepen in de 31e over. Joop, wij zijn blij met je.
Het scorebord gaf toen 145 voor 6 aan, waaronder 14 extra’s. Louk Hartong en uw reporter komen een ander keer vast wel weer aan bat.
Bowlingcijfers; Jan Hoep 1 voor 6 in 4(netjes), Wim van der Loos 1 voor 40 in 10, Chris Thompson 1 voor 34 in 6, Albert van Nierop 1 voor 27 in 4, Aad van Troost 0 voor 19 in 4 2/6 en Piet Peek 0 voor 17 in 2.
In een heerlijk zonnetje kon nog worden genoten van blikjes koud bier of andere vloeibare versnaperingen. Het overgebleven brood ging nog eens rond en we werden verder verwend met hartige hapjes uit de frituur. Piet Peek kreeg van Joop van der Lee nog het advies, om wat minder op zijn rug te slapen, zijn kruintje wordt anders te dun. Met een heerlijk warme douche kon de overwinning, de nederlaag, of de tie worden afgespoeld. Op die vorig jaar beloofde Roti met bergeend, of die Kaapse Franse kip zullen we nog wel een jaartje moeten blijven wachten, tot Bopi er weer is.
Tot ziens dus maar en volgende week Bloemendaal.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff



Verslag 21 juli 2009  –  bij Hermes D.V.S. 

Soms heb je geluk, zonder het zelf te beseffen. Je bent gewoon gezond, of je wijkt af van een route die je normaal altijd neemt en daar gebeurt een ongeluk, je speelt automatisch mee in een loterij en er valt op jouw vergeten nummer een prijs, je bent getrouwd en weet niet hoe rijk en ongelukkig je nu nog zou zijn als vrijgezel; een Senioren Onderlinge S.G.S. cricketwedstrijd oorspronkelijk gepland bij Excelsior, wordt door een tentenkamp bij Hermes omgeruild. Ja, misschien hebben vandaag alle S.G.S. Senioren Onderlingers wel veel geluk gehad, zonder het ooit te kunnen bevroeden. Volgens het AD vindt er thans namelijk een diepgravend onderzoek plaats naar de konijnenplaag op Sportpark Harga. Fretten, honden en een valk zijn al eens ingezet en de enige officieel erkende opperkonijnenjager van Schiedam en tevens voorzitter van het geplaagde Hermes D.V.S. Will van Wijk, wil die beesten, die zelfs zijn kunstgrasvelden ruineren, gaan aanpakken met heuse sneeuwkanonnen. Ons grote Onderlinge geluk ligt er nu in, dat het konijnen jachtseizoen pas in augustus mag worden geopend en door genoemde omzetting spelen we dan veilig op ons Sportpark Thurlede bij Excelsior. De koffie met koeken en ijssoesjes was er niet minder om en met twee S.G.S.-wedstrijden per seizoen bij Hermes gaat het warempel al, een beetje eigen aan voelen. Door afschrijvingen was het weer een 10 tegen 10 potje geworden met een lunch op een vaste tijd namelijk half twee, en het team van captain Aad van Troost mocht een kwartiertje later dan gepland eerst gaan batten. Satar Alladin deed met 40 retired out, als ervaren openingsbat wat van hem werd verwacht. Hij werd daarbij gesteund door Bob Commerell die na 10 runs op bowlen van Chris Thompson met een running catch werd gevangen door Gerard van Vuuren. Herman Huising deed het aan bat vandaag doordacht rustig, maar goed. Hij wachtte op de foutjes van de bowlers ofwel de verkeerde balletjes om daar dan een eentje of een twee op te lopen. Een keer deed hij een heuse poging om een keiharde vier te slaan, daartoe aangezet door bowler Albert van Nierop die hem uitdaagde zich als een kerel te gedragen en die softe balletjes het veld uit te jagen. Herman haalde verwoestend uit en uw verslaggever kon er nog net een vingerkootje tegenaan krijgen dat prompt de verkeerde kant uitwees.(moeilijk tikken trouwens met negen blinde vingers). Herman behaalde vandaag 24 runs toen hij door Chris Thompson bowled ging. Na de lunch, gelukkig weer met de befaamde Hermes kroketten had Pieter Bertels een kort optreden op de mat, want al na 1 run ging hij uit op bowlen van Albert L. van Nierop. Piet Peek zag zijn eerste bal met de voet gestopt en besloot daarom de tweede door de lucht te sturen. Dit lukte, maar helaas werd hij daarbij op bowlen van Albert L. van Nierop uitgevangen door een op de goede plaats staande Chris Bax. Rob Schamper kwam in en net als vorige week zag hij ze door zijn helm weer als olifanten; hij ging dan ook met 40 retired out. Jan Hoep bleef met 24 runs not out en ook Jan Swinkels bleef netjes not out met 5 runs. Rino Groenewegen en Aad van Troost kwamen niet meer aan bat omdat de 40 overs op waren met een stand van 174 voor 6 waarvan 30 extra’s. Captain Gerard van Vuuren sprak hierna zijn team bestraffend toe, want hij was niet tevreden over de wijze waarop het fielden verliep in de 2e twintig overs. Onderling commentaar moet achterwege blijven, dat leidt alleen de bowlers maar af, ook al heb je net je benen uit je lijf gelopen hou je plaats en je kop.

Bowlingcijfers: Wim van der Loos 0 voor 35 in 8, Frans Kottman 0 voor 45 in 8, Gerard van Vuuren 0 voor 31 in 9, Chris Thompson 2 voor 31 in 8, en Albert van Nierop 2 voor 31 in 7.

In een rustig tempo maakten Ton van der Eyden en Gerard van Vuuren hun eerste runnetjes. Dat viel niet altijd mee want er waren een heleboel wides en no-ballen. Ton werd uiteindelijk na 7 runs en op bowlen van Jan Hoep simpel uitgevangen door Rino Groenwegen. Rob Schamper maakte het karwei van Vuuren na 30 runs helemaal zelf af. Caught en bowled dus. Diezelfde Rob Schamper bracht Albert van Nierop zo in het nauw dat hij na 10 runs kon worden uitgevangen door Satar Alladin. Jan Blankert versloeg zich na 2 runs op een balletje van Rino Groenewegen. En met een vakkundig door Heleen Bax aangelegd verband behaalde uw reporter met één handschoen zijn 250e run bij de S.G.S. Senioren Onderlinge (sinds 2004.) Hij voegde er zelfs nog een tweede run aan toe, om daarna, weer op bowlen van Rino Groenewegen, doodleuk over een bal heen te stappen die zijn wicket indraaide. Wim van der Loos bleef wel goed staan en not out evenals Frans Kottman. Wim behaalde 30 runs en Frans 10 toen het in de 30e over begon te onweren. Verstandig werd het spel direct gestopt en alles werd droog in de Hermes container ingeladen. De stand was 127 voor 5 of wellicht 137 voor 5 als ik de door de spelers gemaakte runs (91) tel bij de liefst 46 extra’s. Achter dit verschil kon ik dit keer mijn vinger niet krijgen, maar u zult dit gezien mijn omstandigheden kunnen begrijpen. Net voor de bui begon konden we dus eigenlijk met alleen maar winnaars al aan de pils of andere versnaperingen. Er was volop worst en kaas en ook de bitterballen circuleerden terwijl er op Harga een hevige plensbui plaatsvond. Die konijnen zullen toch zeker niet verzuipen? Uw reporter gaf nog een rondje weg en Gerard van Vuuren gaf aan de vriendelijke dames achter de bar Lenneke van der Zwan en Caroline Huter behalve een kus hun welverdiende S.G.S.-envelopje

Tot slot nog de bowlingcijfers van team B:

Rino Groenewegen 2 voor 35 in 10, Rob Schamper 2 voor 30 in 10, Jan Hoep 1 voor 17 in 5, Herman Huising 0 voor 11 in 1 en Piet Peek 0 voor 31 in 4. Met 3 byes kom je dan op 127.

Gerard van der Meij

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 14 juli 2009  – bij Zeist

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, zo luidt het bekende spreekwoord.

Helaas stonden wij op deze Nationale Franse feestdag even als vorig jaar na afslag 3 op de A 28 genomen te hebben en eerst bij het tweede stoplicht rechts bij een werkplaats terecht te zijn gekomen, na nemen van het volgende stoplicht rechts weer bij de zelfde bakker als vorig jaar in Soesterberg. Doe nu toch eindelijk eens wat eens wat aan die routeomschrijving C.C. Zeist want er klopt van ’t laatste stuk niets en het verbaasde ons dan ook niet dat secretaris van Vuuren tijdens het zoeken met pech werd geconfronteerd en daardoor vandaag helaas afwezig was. Ook een huisnummer 0 helpt niet echt  bij het zoeken met de TomTom op de lange kronkelende Huis ter Heideweg  Piet Peek moest ook op het laatste moment verstek laten gaan, omdat zijn vrouw Ria niet lekker was geworden. Zo kwam het dat er een S.G.S. Senioren Onderlinge match van tien tegen tien gespeeld moest worden, nadat wij net als verleden jaar weer in de buitentent hartelijk welkom waren geheten met koffie en liefst twee soorten cake door gastheer Aad de Neef. Het weer was goed, zo’n drie en twintig graden en de hier en daar beloofde buien en windstoten wisten de schitterende omgeving van Zeist gelukkig ook niet te vinden. Het team van Satar Alladin mocht eerst gaan batten omdat Bob van Keulen koos voor fielden met een pitch die soms verrassend hoge ballen opleverde. Voorzitter Jan Timmermans werd na 8 runs op bowlen van Louk Hartong (ja dat is dezelfde die ik soms abusievelijk Loek noem om te kijken of hij wel oplet) achter het wicket gevangen door Simon Santcroos. Deze laatste beschikt behalve over een huis in de buurt ook over een fiets met een rijdend hondenhok. Louk hield het langer vol en kwam zelfs tot 32 runs eer hij op bowlen van Jan Hoep werd uitgevangen door Chris Bax. Ton van der Eyden ging hoofdschuddend run out na 8 runs, volgende keer toch maar liever je bat over de grond schuiven Ton! Arjen van de Pol kwam tot 13 runs toen hij op het zeer gevarieerde bowlen van Tjebbe Westendorp met een running catch werd uitgevangen door de boomlange Aad van Troost. Ook Henk Kloppenburg kwam maar tot 6 runs en een run out. Satar Alladin kon en mocht er vandaag liefst 40 maken en deed dat met 43 retired out dan ook keurig.  Hans Vlietman wilde heel op vakantie, en dat lukt natuurlijk prima als je met nog geen runs een hoog opkomend balletje van Aad van Troost nog iets hoger in de handen van een achteruitlopende Reurt Gisolf tilt. Frans Kottman kan maar niet genoeg van het uit eten krijgen. Maar in het onthouden van zijn pin- of is het pingcode is hij volgens Connie minder sterk. Vandaag stond hij weer als een vorst op de mat en kreeg na 24 runs LBW op bowlen van Rob Marttin. Rob Schamper liet zien hoe je, ook als nummer negen, een vermoeide bowler kunt afstraffen, wat dacht u van liefst 23 runs in de laatste over van captain Bob van Keulen. Rob kwam tot een fantastische en snelle 40 retired out score. Donald Noorhoff mocht het karwei weer eens ouwerwets afmaken en uitbatten en kwam tot 11, en weer not out natuurlijk. Met liefst 37 extra’s konden wij aan een meer dan voortreffelijke lunch gaan beginnen met een stand van 222 all out.

Bowlingcijfers: Bob van Keulen 0 voor 46 in 8, Bas de Gaay Fortman 1 voor 22 in 5, Jan Hoep 1 voor 40 in 8, Rob Marttin 1 voor 32 in 8, Aad van Troost 1 voor 56 in 7, en Tjebbe Westendorp 1 voor 25 in 4.

Een reuze assortiment in heerlijke salades wachtte ons bij de lunch op. Daarbij kwam ook nog eens prachtige salade van vers fruit als toetje. Ja, Zeist is even zoeken, maar dan krijg je ook topkwaliteit. Helaas konden wij dat na al deze heerlijkheden niet zeggen van de openers van het team van Bob van Keulen. Of had dat misschien met elkaar te maken?. Satar had slowbowlers aangezet en dat pakte voor zijn team heel goed uit. Reeds met de eerste bal verschalkte Louk Hartong Bas de Gaay Fortman, uitgevangen door Arjen van de Pol. De nummer drie Chris Bax kon na zijn duck van vorige week, ook al na zijn eerste bal vertrekken Op bowlen van Rob Schamper werd hij gestumpt door Donald Noorhoff. Net toen uw reporter dacht dat het dan maar op hem aankwam, werd hij na slechts 1 run, en weer op bowlen van Louk, ja ik weet nu wel hoe je dat schrijft, gevangen door Frans Kottman. Bestraffend sprak Captain van Keulen mij toe: Gerard je moet een bal hard slaan, of helemaal niet slaan! Tjebbe Westendorp liet zien hoe je het beter aanpakt, en na een kleine onderbreking slaagde hij erin om met 40 runs uiteindelijk retired out te gaan. Rob Marttin kreeg met loopproblemen te maken en verzocht om een loper, het lijkt wel schaken, dat cricket. Chris Bax werd voor deze taak aangewezen en hij deed dit, maar wel zonder handschoenen en hoofdband. Het was sneu voor Rob, dat hij zonder zelf te lopen, toch na 32 runs, run out ging. Jan Hoep miste na 5 runs buiten zijn crease een effectballetje van Satar Alladin en werd bliksemsnel door Donald Noorhoff gestumpt. Ook het optreden van Reurt Gisolf was intens maar kortstondig. Na 1 run werd hij op bowlen van Hans Vlietman uitgevangen door Satar Alladin. Simon Santcroos kon op eigen grond ook geen potten breken en kwam maar tot 6 runs toen hij bowled ging door Frans Kottman. Nijdig keek hij nog achterom naar de wicketkeeper, maar die had alleen maar met bewondering staan kijken hoe die bal van Frans het hekwerk vernielde. Met nog liefst tien overs te gaan zagen Aad van Troost en Captain Bob van Keulen bij een stand van 106 voor 8 de onmogelijkheid in, om deze partij nog te kunnen gaan winnen. Zij besloten toen kennelijk om vooral niet uit te gaan. Maar voor zowel de toeschouwers als de fieldende partij was het teleurstellend om te zien hoe zij de ballen alleen maar tegenhielden en bijna geen pogingen deden om nog iets aan de stand te doen. Die wijze raad van de captain aan mij kreeg een wat rare bijsmaak. Niet slaan, of hard slaan, ja ja. Het lukte Aad (10) en Bob (4) om inderdaad not out te blijven, maar na 40 overs werd met een beschamende 125 voor 8 gesloten, waarin dan nog 26 extra’s zijn begrepen.

Bowlingcijfers: Louk (ja die) Hartong 2 voor 20 in 8, Rob Schamper 1 voor 20 in 8, Hans Vlietman 1 voor 19 in 8, Frans Kottman 1 voor 29 in 8, Satar Alladin 1 voor 24 in 5, en Henk Kloppenburg 0 voor 12 in 3.

Helaas waren er weer enige lieden zo onsportief om zich voor het eind van de wedstrijd te douchen en om te kleden. Heren, dit bevordert de onderlinge cricketsfeer echt niet.!!

En over omkleden gesproken, we werden ook nog verrast door twee van onze dames die met wel heel bijzondere en fleurige zomerhoedjes op de proppen kwamen en ja, dan wil eigenlijk iedereen natuurlijk wel uit eten gaan. Ook bij de hapjes liet Zeist SV ons weer versteld staan van hun culinaire en creatieve prestaties. De envelopjes waren dan ook zeer verdiend en werden met applaus overhandigd. Gastheer Aad de Neef met je team, heel hartelijk dank voor het gebodene en graag, maar dan met een aangepaste en correcte routeomschrijving, tot volgend jaar.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 7 juli 2009 bij V.C.C.

Vlak voordat wij Voorburg naderden brak er een enorme hoosbui los, zelfs het verkeer op de rijksweg kwam tot stilstand. En het eerste dat dan door je hoofd schiet is: Zou Ada de Leede haar befaamde, zelfgemaakte Australische koek wel droog in het nieuwe clubhuis van V.C.C. gekregen hebben, gelukkig wel dus. Tot onze verbazing stond een flink comité van de KNCB op het veld om te controleren of het veld aan de hoofdklasse eisen voldeed. Wij keken intussen de regen uit de lucht en wat bijna onmogelijk was geleken gebeurde tóch, het veld was zeer goed bespeelbaar en om tien voor een precies kon dus toch een Onderlinge S.G.S. cricketwedstrijd een aanvang nemen onder toezicht van Anton Distelbrink en de in een modieus tricot rosso geklede Duco Ohm, die er inmiddels en zonder schrammetje, 600 umpire wedstrijden in de hoofdklasse heeft opzitten, Duco nog vele wedstrijden en gefeliciteerd. En over feliciteren gesproken, vandaag was Satar Alladin jarig, hij werd 71 jaar jong. Geen twenty/20 of 20/twenty vandaag. Neen, een door midden gedeelde 40 over wedstrijd, 20 en 20 zullen wij dit maar gaan noemen. De bedenkers Chris Thompson en Bob van Keulen die nog een nadere toelichting gaven, waren vandaag captain en u weet langzamerhand dan wel, wat zoiets voor hun latere battingcijfers zou kunnen gaan betekenen. Iedere bowler mocht maximaal 12 overs bowlen, bij 30 runs moet men retired out, maximaal 8 ballen per over en na 20 overs snel wisselen en na twee keer twintig overs de lunch. Helaas waren er ook vandaag weer wat afschrijvingen en het twaalf mans team van Chris Thompson begon met de eerste helft van hun battingperiode. Frans Kottman, die van die grote ‘smile’ van vorige week, legde uit dat zijn vrouw Connie toen dat etentje betaald had, ja zo kan ik ook lachen Frans.

In opperbeste stemming behaalde onze vrolijke Frans dit keer 21 runs toen hij door Jan Hoep werd gebowld. Vóór die tijd was er een bliksemsnel optreden van Bob Commerell, ik stond als fielder nog te genieten van die keiharde vier die hij had geslagen toen ik hem tot mijn verbazing richting clubhuis en trap zag lopen. Na 1 run had hij met groot enthousiasme nu eens écht lekker doorgehaald en daarbij zijn eigen palen uit de grond geslagen. Bowled Rob Schamper dus. Albert van Nierop was back uit de U.S. of A. en liet dat met 33 retired goed merken. Arjan van de Pol werd na 5 runs door captain Bob van Keulen ingerekend. Peter van der Heijdt gaat volgens zijn fysiotherapeut vooruit en dat vinden wij na die 23 runs van hem ook. Jammer genoeg ging hij met run out, uit. Dan was er vandaag weer eens een debutant bij de Onderlingers. Nadat zijn vrouw Toesca al een maand eerder uit Suriname naar Nederland was gekomen in verband met het komende huwelijk van zijn dochter, dan kon ze ook nog even lekker ‘kuddelen’, bleek Roy Rijzig na 6 jaar Tropen, dat is dus omgerekend 12 jaar zonder cricket er écht nog een beetje ‘in’ te moeten komen. Na 3 runs, mocht hij na de lunch terugkomen om zijn totaal wat op te krikken, doch hij maakte ongelukkig kennis met de aan ons al lang bekende grote runsnelheid van Piet Peek, die was ruim op tijd aan de overkant, maar Roy niet.

Na twintig overs wisselen dus en Pieter Bertels zette voor het team van captain Bob van Keulen zijn beste seizoensprestatie neer met 12 keiharde runs. Hij ging bowled op een bal van de geslepen Albert van Nierop die Chris Thompson was komen aflossen die een kleine blessure had opgelopen. Niet te harde, goede lengte balletjes met een al dan niet leuk knikje of knik aan het einde. Bob Commerell had het genoegen om op bowlen van Frans Kottman achteruitlopend nog wel Rob Schamper fraai uit te vangen na 15 runs. Aad van Troost behaalde vandaag maar 5 runs, op bowlen van Frans Kottman dacht hij een heel licht tikkie te horen, dat klopte en hij ging door Simon Santcroos caught behind. Uw reporter kreeg de opdracht te steunen en vooral snel te runnen. Dat ging met 10 runs niet slecht, maar ja gebowld worden door Albert van Nierop met de mooiste bal van de wedstrijd, is eigenlijk een beetje te veel eer voor mij. Wat moet onze trouwe scoorster Heleen Bax toch gek op haar Chrissie zijn. Als u in het scoreboek kijkt met hoeveel inspanning en inspiratie zij een prachtige ‘duck’ achter zijn naam heeft getekend, moet hier toch sprake zijn van echte, ware liefde. Dit gebeurde na bowlen van Albert van Nierop en een vang van Frans Kottman.  Meer steun dacht ik te hebben aan Willem de Jonge van Ellemeet. Helaas na 9 runs werd hij op bowlen van Fred van Erp Taalman Kip bij zijn eerste echte keiharde poeier doodleuk uitgevangen door onze jarige Satar. Ook Jan Blankert werd zonder runs ingerekend door Fred van Erp Taalman Kip. Jan Hoep en Donald Noorhoff maakten de eerste twintig overs vol. De lunch werd opgesierd door twee heerlijke vissalades, zalm en tonijn, een topprestatie van kokkin Geerta Alladin. Nadat Piet Peek afscheid genomen had van Roy Rijzig was zijn volgende bal van Gerard van Vuuren tevens zijn laatste, nul dus. Het was volgens deze befaamde bowler écht geen wide bal, maar je kunt toch beter afblijven van zo’n bal als je er niet echt goed bij kunt. Jan Hoep ving hem uit. Satar Alladin liet zien hoe je het spel slim kunt spelen. Hij moest uitkijken niet te snel zijn 30 runs te maken, om ook andere batslieden de kans te geven nog zoveel mogelijk in een hoger totaal bij te dragen. Pas in de laatste over ging hij met 33 runs retired out. Voorzitter Jan Timmermans droeg nog negen nuttige runs bij tot hij op bowlen van Gerard van Vuuren uitging. Simon ‘Claustro’ Santcroos (7) werd op bowlen van Jan Hoep, alweer buiten zijn crease, gestumped door Donald Noorhoff. Moet ik het nog vermelden? Captain Chris Thompson kon na bowlen van weer Jan Hoep met 0 runs de lange terugweg omhoog beginnen. Fred van Erp Taalman Kip tenslotte deed het als twaalfde man niet slecht door nog met 12 runs not out te blijven. Met een totaal van 166 all out, waarvan 19 extra’s kwam er een eind aan de derde innings.

Bowlingcijfers: Rob Schamper 1 voor 42 in 7 1/6, Bob van Keulen 1 voor 24 in 8, Jan Hoep 3 voor 48 in 12 en Gerard van Vuuren 2 voor 48 in 12.

Jan Hoep en Donald Noorhoff speelden de vierde innings met het hart én met het hoofd. Jan ging met 30 runs retired out en Donald moest heel voorzichtig zijn, met het maken van runs om ook Gerard van Vuuren de kans te geven nog flink in de eindscore bij te dragen. Dat lukte wonderwel, beiden bleven met 27 runs not out, zodat captain Bob van Keulen zonder te batten de overwinning in de 31e over kon gaan vieren; 167 voor 9.

Bowlingcijfers: Chris Thompson 0 voor 29 in 6, Frans Kottman 2 voor 32 in 8, Albert van Nierop verrassend goed 3 voor 22 in 6, Fred van Erp Taalman Kip 2 voor 22 in 4, Piet Peek 0 voor 20 in 2, Peter van der Heijdt 0 voor 17 in 3 en de jarige Satar Alladin naast zijn verjaardagsfles, 0 voor 24 in 2. Jammer was het, dat verschillende spelers zich vóór afloop van de wedstrijd al gingen omkleden, dit is écht niet de bedoeling en “not cricket”. De biertjes en andere versnaperingen samen met worst en kaas gingen er evenals de bitterballen weer best in. De agenda’s of modernere middelen moesten worden gepakt, Excelsior werd zomaar veranderd in Hermes, en Hermes werd Excelsior en ACC tenslotte werd een koopje op 28 augustus. Ada en Mieke hartelijk dank voor de goede ontvangst. Het zal mij benieuwen of Frans Kottman nu hij verloren heeft, zijn etentje zélf heeft moeten betalen. Dat horen we volgende week vast wel, in Zeist.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 30 juni 2009 bij Hilversum 

Wat zullen voor sommige S.G.S. Senioren Onderlinge spelers die twee weken zonder cricket lang geduurd hebben. En wat is er in die tijd niet allemaal gebeurd? De vrouw van Piet Peek kwam met hartklachten in het ziekenhuis en is er gelukkig al weer uit ook. Ruud Ackermann liep een rugblessure op en moet zich nader laten onderzoeken. Molly Distelbrink kreeg oogklachten en mag nu al weer bijna stoppen met druppelen. Hans Vlietman had met een dikke voet die veertien dagen echt nodig om een beetje te herstellen van die keiharde knal van Satar. Peter van der Heijdt moet nodig opnieuw worden gekraakt en bovendien een andere TomTom kopen of voortaan voldoende closetrollen meenemen. Wacko Jacko oftewel Michael Jackson kwam te overlijden en we mogen van de EU weer gewoon pokdalige augurken, kromme komkommers, en appelvormige peren of peervormige appels eten. De mannen met een kinderwens moeten echt minder deodorant gebruiken, zeep of doucheschuim berokkent gelukkig geen schade dus die mogen we blijven gebruiken, zie je wel Pieter, en Ruud en Wil Ackermann worden ondanks het bovenstaande toch weer opa en oma. En o ja, het was prachtig weer geworden om voor de laatste keer op het gezellige maar moeilijk vindbare veld van de Hilversumsche Cricket Club met 27 man een Onderlinge wedstrijd te gaan spelen, ze moeten in Hilversum gaan verhuizen voor de hockeyers die hun goaltjes alvast op het cricketterrein hadden geposteerd. Nou 27 man,… het werden er eerst achttien en later negentien, jammer van de vele afschrijvingen. Frans Kottman was ditmaal aanvoerder en won prompt de toss en team B van captain Rob Schamper moest gaan fielden. Partij A opende ijzersterk met Gerard van Vuuren zonder druk van captaincy en dus 41 retired out en Bob van Keulen met 22 prima runs die op bowlen van Rino Groenewegen gevangen werd door Satar Alladin. Uw verslaggever mocht na uitlenen van een pen als derde in en behaalde 8 runs toen hij op bowlen van Rob Schamper laag, op schoenhoogte, werd uitgevangen door een op dikke zolen lopende Louk Hartong. Wim van der Loos had het naar zijn zin op de mat en maakte eindelijk ook weer wat runs maar vernielde op bowlen van Rob Schamper, achteruitlopend na 9 runs zijn eigen wicket. Hans Vlietman liep nog niet echt soepeltjes, maar kwam toch tot een fraaie 40 retired. Peter van der Heijdt moet terug naar de fysio want het draaien kost hem veel pijn en moeite. Na 3 runs verslikte hij zich in een geslepen draaiballetje van bowler Louk Hartong. Captain Kottman gaf zijn team ruim inspraak en ging daardoor na 7 runs run out. Pieter Bertels moest het helaas vandaag bij goede bedoelingen houden en werd zonder runs op bowlen van Rino Groenewegen achter het wicket makkelijk uitgevangen door Tjebbe Westendorp. Deze zelfde Tjebbe mocht op de voorlaatste bal van de veertigste over ook een moegestreden Donald Noorhoff uitvangen na 25 prima runs op bowlen van Rob Schamper. Donald mocht omdat wij maar met negen man waren uitbatten en dus dubbel loopwerk doen.

Om 10 over drie had partij A met 24 extra’s een score van 179 all out op de borden gebracht.

Bowlingcijfers: Mans de Rooij 0 voor 34 in 8, Jan Hoep 0 voor 25 in 8, Louk Hartong 1 voor 28 in 8, Rino Groenewegen 2 voor 51 in 8 en last but not least captain Rob Schamper 3 voor 37 in 7 5/6.

Olivia en Piep hadden bij de lunch allerlei heerlijkheden verzorgd. Heerlijke frisse sandwiches, en zoete aardbeien en meloenen en daardoor geloofden wij er allemaal weer helemaal in. Om  kwart voor vier konden wij gaan genieten van het batten van Chris Bax. Hoewel enigszins stijf bleek hij in staat om met enkele forse vieren in een uur tijd 40 runs retired out bij elkaar te slaan. Hij werd daarbij gesteund door Tjebbe Westendorp die tot 9 runs kwam toen hij gebowld werd door Bob  van Keulen. Rob Schamper deed het als captain nog beter en maakte 35 prima runs tot hij zijn meerdere moest erkennen in een prachtige bal van Gerard van Vuuren. Satar Alladin was ook niet ingekomen om te vertrekken en behaalde 27 runs toen hij zich liet verleiden op een wide bal van Wim van der Sloot te slaan waardoor hij na het missen prompt gestumped werd door een bliksemsnelle wicketkeeper Donald Noorhoff. Waarom legt na nou niemand zoiets nou eens vast op een snelle foto. Mans de Rooij schijnt een hekel aan eentjes (met een t) te hebben en sloeg binnen de kortste keren 25 runs bij elkaar. Met een prachtige Yorker werd hij door Gerard van Vuuren uiteindelijk verschalkt. Ton van der Eyden kwam in en had met 3 runs, op bowlen van Bob van Keulen en gevangen door Donald Noorhoff, dit keer een wat kleine bijdrage aan het totaal wat angstig dicht het onze begon te naderen. Na enig aarzelend vermijdend voetenwerk van Hans Vlietman en wat gerommel langs de lijn van linksbuiten Pieter Bertels (hij scoorde overigens wel ..) deed captain Frans Kottman met een duik met levensgevaar voor, hoe runs te voorkomen. Dat werd door team A goed opgepikt. En toen ging het snel. Jan Hoep kwam in, Jan Blankert kwam in, Rino Groenewegen kwam in en tenslotte Loek Hartong kwam in, maar niet aan bat. Jan Hoep kreeg met enige pech na slechts 5 runs een bal op zijn handschoenen en werd op bowlen van Frans Kottman gevangen door Donald Noorhoff. Jan Blankert ging na 6 runs uit op een kl... balletje van Bob van Keulen, 2 keer laag stuitend vóór zijn bat, één keertje erachter, en uit. Rino Groenewegen kwam met orders van uiterste voorzichtigheid in. Zijn eerste balletje stopte hij keurig af. Aan het dode wicket kreeg hij op een twijfelachtig balletje orders om te gaan runnen. Bliksemsnel gooide uw verslaggever de bal richting wicket en bowler Frans Kottman voetbalde hem ‘binnenkantje voet’ erin. 0 runs run out. Louk Hartong kwam niet meer aan het levende bat en captain Schamper was zo sportief omdat partij A maar negen man had en zij tien om niet uit te laten batten. De teller stopte, zeer onverwacht en inclusief 22 extra’s bij partij B in de 38e over bij 172 runs.

Bowlingcijfers: Frans Kottman 1 voor 22 in 6 3/6, Bob van Keulen 3 voor 23 in 7(prima), Hans Vlietman 0 voor 41 in 8, Wim van der Loos 1 voor 58 in 8 en Gerard van Vuuren 2 voor 25 in 8.

Umpires en scoorster Heleen weer bedankt, het klopte weer als een bus. Een pilsje of andere verkoeling ging er daarna wel in. Er kon worden teruggekeken op een enerverende en spannende pot met fantastische temperaturen en een heerlijk windje op het veld. Tenslotte overtroffen de hapjes van Olivia en Piep onze hoogste verwachtingen en terecht werden ze dan ook door Gerard van Vuuren beloond met een kus en een envelopje.

Captain Kottman ging met een enorme smile dineren. Begrijpelijk.

Volgende week twenty/20 en/of 20 /twenty bij V.C.C., komt allen!

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 16 juni 2009 bij V.V.V.

Het zat er dik in. Kijk, je mag bij het cricket bij de S.G.S. Senioren Onderlinge gerust uitgaan doordat je wicket omgegooid wordt, je mag uitgaan door een domme run-out, of doordat je een stomme vang weggeeft, je mag zelfs met twee benen tegelijk voor je wicket LBW krijgen, maar je mag natuurlijk nooit, nee nooit, een haringkop (Vlaardinger) verwarren met een jeneverneus (Schiedammer). Dat uw verslaggever van captain Gerard van Vuuren vandaag dan tóch nog als tiende in mocht gaan, berust dan ook enkel en alleen maar op het feit dat wij vandaag helaas maar 10 man hadden. Gerard, jarenlang en oeroude Schiedammer, sorry en nogmaals sorry, en trouwens als ze die neus van jou zien zou iedereen eigenlijk toch zeker al genoeg moeten weten.
Na de welkomstkoffie bij V.V.V., waar Mieke Hoogervorst ook daar naadloos in het interieur van de bar scheen te passen, werd nog tot een uur of één gewacht tot het echt droog werd, maar daarna werden we toch echt op een mooi veld met mooi weer verwend. De openers van partij A Reurt Gisolf en Rob Schamper, kregen door openingbowlers Jaap Grootmeijer en Gerard Inden een zeer gevarieerd type ballen naar zich toegeworpen. Er zouden er, ook door anderen, nog veel meer volgen. Wat dacht u van in totaal 54 extra’s 23 wides, 1 leg bye 1 bye en liefst 29 no balls. Nou vind ik die no balls bij cricket eigenlijk een beetje rare benaming. ‘No ball’, ‘niet bal’, ‘geen bal’. Da’s allemaal leuk en aardig maar als dát het niet is, wat is het dan wél? Noem het beestje toch gewoon bij de naam, alleen een no bowler werpt no ballen, klaar! Tenzij je natuurlijk enorme grote schoenen hebt. Reurt Gisolf kwam in zijn eerste partij bij de Onderlinge dit jaar tot 9 runs toen hij gebowld werd door Jaap Grootmeijer. Rob Schamper hield het vandaag zonder zijn grieperige, maar niet die Mexicaanse, Anja, rustig veel langer vol en ging na 30 runs retired. Pieter Bertels had captain Gerard allerlei mooie dingen beloofd, maar ging als nummer drie na 1 run al, run out. Hij was dus ruim op tijd om nog naar Oost Duitsland af te reizen. Ik vond dat Satar Alladin, vandaag ook al zonder zijn Geerta, in heel korte tijd zijn veertig runs bij elkaar timmerde. Hijzelf vond het dit keer echter wat lang duren. Achteraf bleek dit te kloppen, hij had er al 47 eer hij retired ging. Jeneverneus G. van V. uit S., ook hij dit keer zonder zijn oppas- Corrie, had er vandaag echt zin in. Na 38 runs net toen hij dacht retired te gaan werd hij door een gehandicapte en aan zijn arm bepleisterde Wim van der Loos gebowld. Aad van Troost, vroeger jeneverneus, nu helaas haringkop, was ook weer in goeden doen. Na 35 runs ging hij alwéér retired. Simon Santcroos heeft een heel apart soort cricketclaustrofobie. Ook vandaag weer kon hij de drang om zijn crease te verlaten niet laten, en hij werd dan ook op bowlen van Willem de Jonge van Ellemeet na 1 run gestumped door Donald Noorhoff. Gastheer Rino Groenewegen kreeg na 4 runs LBW, maar op bowlen van wie? Volgens scoorster Lideke Ohm, weer bedankt Lideke, was het Willem de Jonge van Ellemeet, maar volgens Wim van der Loos, was hij de echte boosdoener. Louk Hartong behaalde met 18 runs ook weer een p.r. dit jaar bij de S.G.S. Senioren Onderlinge. Hij werd op bowlen van Wim van der Loos schitterend uitgevangen door captain Jan Hoep. Uw verslaggever bleef met 3 runs not out. Met een reuze totaal van 235 all out kon aan de goed verzorgde lunch worden begonnen.

Bowlingcijfers: Jaap Grootmeijer 1 voor 21 in 4, Gerard Inden 0 voor 15 in 2, Herman Huising 0 voor 27 in 4, Tijs Linders, hersteld van zijn migraine, 0 voor 54 in 8, Captain Jan Hoep 0 voor 47 in 8, Wim van der Loos 2 voor 35 in 8 (of waren het er 3 ?) en Willem de Jonge van Ellemeet 2 (of 1) voor 34 in 5.

Om kwart over vier werd enthousiast aan de tweede innings begonnen, en met zo’n 5 runs gemiddeld per over, ziet u dat de batting kwaliteiten van de Onderlingers met de jaren nog steeds toenemen. De eerste twintig overs was Wim van der Loos zo sportief om ons als sub te komen versterken en later deed Jan Timmermans dat. Willem de Jonge van Ellemeet behaalde 23 runs en kreeg toen op bowlen van Aad van Troost LBW. Herman Huising behaalde onder een aanmoedigings applaus zijn eerste runs bij de Senioren Onderlinge. Op bowlen van Aad van Troost werd hij na 3 runs gestumped door Simon Santcroos. Ton van der Eyden en Tijs Linders gaven ieder verschillende vangkansen weg. Wist u dat de tong de meest flexibele spier is die een mens heeft en de meest gevoelige op de vingertoppen na. Neen? Vraag het maar eens aan de mannen die die vangetjes lieten vallen. Ton van der Eyden ging na 26 runs uiteindelijk door de knieën recht voor zijn wicket en kreeg op een rechte bal van bowler Louk Hartong LBW. Tijs Linders ging met 41 runs retired. Ruud Ackermann ziet al gauw een vijand als iemand hem van zijn wicket wil beroven. Van S.G.S. Senioren Onderlinge voorzitter Jan Timmermans had hij echter nooit verwacht dat deze, als sub nog wel, met gevaar voor eigen leven zo’n wereldvang zou maken. Op bowlen van Rino Groenewegen gebeurde dit na 20 runs echter wel. Dat was toch wel het breekpunt van de match. De boundaries werden zo goed mogelijk dicht gehouden en ondanks inspanningen van Captain Jan Hoep (37 not out) en een duikeling van Jaap Grootmeijer (3, run out) en tenslotte Gerard Inden met 4 not out zakte het rungemiddelde in de laatste overs tot beneden de vijf, zodat met 39 extra’s met een niet onaardige stand van 191 voor 6 de 40 overs werden vol gemaakt. Wim van de Loos, Jan Timmermans en Donald Noorhoff kwamen dit keer niet aan bat.

Bowlingcijfers: Rino Groenewegen 1 voor 42 in 8, Aad van Troost 2 voor 46 in 8, Rob Schamper 0 voor 38 in 8, Louk Hartong 1 voor 34 in 8, Gerard van Vuuren 0 voor 25 in 7 en tenslotte Satar Alladin, breekkie, breekkie 0 voor 4 in 1.

Alle toeschouwers, umpires en vooral onze vaste, Anton Distelbrink bedankt voor jullie werk en het beste met de ogen van Mollie.

Na het douchen en een lekker pilsje of wijntje werd voor een gereduceerd gezelschap nog een heerlijke roti maaltijd geserveerd. Kok Chunilall had met Max Ramsundar en zijn vrouw al de hele dag staan kokkerellen en heerlijke geuren over het veld verspreid, het resultaat mocht er dan ook zijn. Jan Timmermans haalde in zijn speech voor ons en zijn Jo enige droge koeien uit de Brabantse sloot en constateerde dat hij nooit verwacht had, dat hij na enige wolkbreuken nog tot zo’n wereldvang zou komen.

Zo zie je maar.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 9 juni 2009 - bij Quick 1888 Nijmegen

Eerst zou het niet doorgaan wegens gebrek aan deelnemers. Uw reporter had al met zijn vrouwtje een spannende koopdinsdag ingelast. Aad van Troost had beloofd op 9 juni met een vriend te gaan vissen. Logisch, op die dag pas werd het door het Nederlands Visbureau officieel toegestaan om groene haring te mogen verkopen. Hollandse Nieuwe moet groen zijn, dat wil zeggen minimaal 16% vet, vandaar dat een eerdere datum dit jaar door het koude voorjaar en het achterlopen van het voedselaanbod in zee, was uitgesteld. Trouwens met het leegvissen van de oceanen moeten we toch uitkijken anders krijgen we bij bestelling van een broodje Hollandse Nieuwe binnenkort een broodje uitjes.
Wij dus tóch met één wagen en met 2 haringkoppen (Vlaardingers) volgeladen naar de stad van Mariken (van Nieumeghen) en de al behoorlijk bejaarde omnivereniging Quick 1888, ondanks een somber weerbericht met eerst buien van zuid naar noord en later zelfs over het hele land. Hoewel het in Nijmegen geen vlaggetjesdag was, stonden deze bij een flinke dwars over het veld staande wind al keurig en strak in wit plastic langs de rand opgesteld. Team A van captain Bob van Keulen ging eerst batten en had een heel matige opening, of moeten we zeggen konden niet op tegen een in topvorm verkerende bowler Rob Marttin. Immers Louk Hartong na 11 runs LBW, op bowlen van Rob Marttin. Gerard Inden de eerste of tweede bal bowled Rob Marttin. Jaap Grootmeijer 4 runs bowled Rob Marttin. Mans de Rooij deed het wat beter maar werd na 14 runs op bowlen van Gerard van Vuuren bekeken uitgevangen door Tjebbe Westendorp. Na 11 runs kon ook op bowlen van Gerard van Vuuren Walter Prescod vertrekken omdat hij via een fraaie running catch van Rob Schamper werd uitgevangen. Aad van Troost batte weer onverstoorbaar en was zelfs na 31 runs nog niet uit te krijgen, hij ging dus retired. Henk Kloppenburg kreeg na 1 run LBW op bowlen van Rob Schamper. Rino Groenewegen maakte zijn eerste runs dit jaar bij de SGS Onderlinge, 21 maar liefst dit keer, toen hij gebowld werd door Rob Marttin. Het wordt eentonig maar ook Ton van der Eyden kon na 3 runs vertrekken, wederom bowled Rob Marttin, alleen spijtig dat Rob zijn vakantiegeld nog niet ontvangen had. Donald Noorhoff bleef, zoals al een aantal malen eerder, not out, dit keer met 9 runs. Bob van Keulen tenslotte liet zich na een gemist vangetje met 6 runs dan maar verschalken door Philip van Dok. Met 154 all out kwam er in de 34e over met liefst 43 extra’s (door de harde wind?) om half drie een einde aan de eerste innings.
Bowlingcijfers: Rob Marttin 5 voor 44 in 8 (prima! en dat is inclusief die wides en no-ballen die dikwijls op een wicketval volgden), Wim van der Loos 0 voor 24 in 8 (netjes) Gerard van Vuuren 2 voor 9 in 3 (zijn eerste wickets dit seizoen bij de S.G.S. Senioren Onderlinge), Rob Schamper 1 voor 39 in 7, Tjebbe Westendorp 0 voor 28 in 5, Philip van Dok 1 voor 7 in 2 4/6.
Nét voor de regen konden wij gaan lunchen, maar goed dat de mat ‘even’ werd opgerold want er volgde een echte stort- en donderbui. Dat gaf de eters gelegenheid om naar de prestaties op twenty/20 gebied van Oranje tegen Pakistan te kijken. Nou, ‘we’ werden nogal overklast 175/5 tegen later 93 all out voor het team dat Engeland zo mooi verslagen had. Vooral het batten van het Nederlandse team viel dit keer erg tegen omdat onnodig veel risico werd genomen tegen de goede Pakistaanse spinbowlers. Om half vier kon het team van Gerard van Vuuren laten zien wat zij zelf op batting gebied in huis had. En uw verslaggever moet beschamend en met 1 run (bowled Rino Groenewegen) erkennen dat het er op de tv toch wel iets makkelijker uitziet. Voorzitter Jan Timmermans hield het wat langer vol, maar ging met slechts 4 runs, buiten adem, run out. Simon Santcroos, van wie wij hoge verwachtingen hadden, kon het dit keer met 1 run ook niet waarmaken. Op bowlen van Louk Hartong werd hij gestumped door Donald Noorhoff. Later bleek dit het 250e wicket van Louk bij S.G.S., wat een lekker biertje of andere versnapering opleverde. Ook Wim Veenendaal moest er aan geloven. Op bowlen van Louk Hartong werd hij achter het wicket gevangen door Donald Noorhoff; op naar de 500 Louk!. Albert L. van Nierop gaat pas uit, als hij met vakantie gaat. Dit keer werd hij dan ook na 31 runs retired geroepen door zijn captain. En de ‘150 jaar op de mat’ werd vol gemaakt door Philip van Dok, die óók bleef staan en tot 23 runs retired kwam. Na 15 overs moest het spel worden onderbroken door hevige regenval. Weer kijken naar de tv natuurlijk. Er werd zelfs al een pilsje weggegeven en door een misverstandje hadden twee spelers van team A zich dan ook al verkleed. Toen het rond half zes weer droog werd, kon het spel worden hervat, zij het met 2 subs bij team A. Rob Schamper ging na 15 runs caught en bowled door Walter Prescod. Een gretige Wim van der Loos ging na 1 run en op het nippertje run out. Tjebbe Westendorp kreeg na 3 runs LBW op bowlen van Louk Hartong, hij gaat lekker Louk!. Zou het de nummer tien, uitblinkende bowler Rob Marttin, samen met nummer 11, zijn captain Gerard van Vuuren, nog lukken om de nog benodigde runs bij elkaar te slaan? Gerard bleef met 10 runs not out, maar helaas moest Rob Marttin na 15 runs en in de 38e over zijn meerdere erkennen in een prachtige bal gebowld door Mans de Rooij die in zijn vierde over pas echt op gang kwam. Partij B kwam niet verder dan 143 all out waarin 39 extra’s.
Bowlingcijfers: Louk Hartong 3 voor 30 in 10, keurig en hartelijk gefeliciteerd en proost, Rino Groenewegen 1 voor 32 in 7, Aad van Troost 0 voor 8 in 1, Bob van Keulen 0 voor 12 in 4, Mans de Rooij 1 voor 14 in 4 2/6, Walter Prescod 1 voor 28 in 10 en tenslotte Jaap Grootmeijer 0 voor 18 in 2.
Met nog een pilsje en een karig laat stukkie kaas, in Scheveningen ging de nieuwe haring met korenwijn rond, werd teruggekeken op een wedstrijd die ondanks regenbuien toch nog uitgespeeld kon worden en waarbij iedereen aan bat kwam. De scoorster bij deze nog bedankt voor de sluitende cijfers met een prachtige bijlage in kleur. Terugrijdend naar Schiedam en in de regen dachten we al aan volgende week bij V.V.V., mét eten als het goed is.

Gerard van der Meij

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff



Verslag 2 juni 2009 - bij HBS

Vandaag waren de S.G.S. Senioren Onderlingers weer te gast bij de kraaien van Houdt Braef Stant, HBS dus. Een lekker windje maar verder schitterend weer en 2 maal elf man met een eerst wisselend aanvoerderschap wat uiteindelijk uitmondde in captain Satar Alladin van team A en Jan Hoep van team B. De sleutels gaven na een bakkie gewone of zwarte koffie of cappuccino nog enig oponthoud, maar uiteindelijk konden wij toch in de voetbalkleedlokalen terecht waar uiteraard met het afsluiten van het seizoen ook het licht was afgesloten. Team A mocht eerst gaan batten en Alma Noorhoff zou de eerste partij scoren. Bas de Gaay Fortman begon in een normaal tempo te openen en ging na 13 runs run out. Onze tweede opener Jaap Grootmeijer kwam op zijn prachtige nieuwe schoenen niet zo ver. Waarschijnlijk afgeleid door nog een klein nieuw krakend geluidje van die dingen verkeek hij zich, na 1 run al op een tergend langzaam tegen de wind in gegooid balletje van Rino Groenenwegen. Mans de Rooij bleef wel staan en ging met 30 runs retired out. Ook Gerard van Vuuren, verlost van het aanvoerderschap kwam tot 24 nuttige runs, toen hij op bowlen van Piet Peek met volgens Gerard zijn mooiste bal van de wedstrijd op een boven Onderlinge Senioren manier werd uitgevangen door Wim van der Loos. Aad van Troost demonstreerde vervolgens vol vertrouwen hoe het spelletje gespeeld moet worden. Steeds ver naar voren stappend trad hij de verschillende bowlers tegemoet. Totdat hij die ene keer na 34 runs toch maar eens naar achteren ging op een mooie bal van Wim van der Loos. Bowled dus. ‘Zie je nou wel’, sprak hij langs de kant, ‘als het kan naar voren gaan!’ Ja, ons hoefde hij écht niet meer te overtuigen. Captain Satar ging onder toeziend oog van Geerta pas na 21 runs run out. Supporters zijn ook zo verrekt belangrijk! Bob van Keulen werd na 6 runs op bowlen van Jan Hoep eenvoudig uitgevangen door Hugo Nijhuis. Rob Schamper kwam met overleg spelend tot 12 runs not out. Chris Thompson had vandaag niet echt zijn dag en ging na 7 runs bowled door Wim van der Loos. Donald Noorhoff bleef met 5 runs ook not out en uw verslaggever komt een volgend keer weer aan de beurt. Zo werden de veertig overs met 35 extra’s met 188 voor 8 afgesloten.
Bowlingcijfers: Rino Groenewegen 1 voor 17 in 8 (hij bowlt beter dan dat hij scoort!), Frits Makkee 0 voor 29 in 5, Jan Hoep 1 voor 27 in 8, Wim van der Loos 2 voor 46 in 9, en Piet Peek 1 voor 26 in 3.

De prima verzorgde lunch wachtte. Tomaatjes, komkommers, bruin en wit brood, ruim voldoende beleg, salades en gelukkig weer lekkere kroketten.

Rob Schamper verdiende in zijn eerste over na de lunch eigenlijk twee wickets. Helaas werden deze keer de vangen niet vastgehouden. Voortaan iedereen verplicht handen wassen na die kroketten! En ook het bukken op een bal die recht op je afkomt, zou eigenlijk verboden moeten worden. Nu kon Frits Makke met 41 runs retired out gaan en Albert Van Nierop kwam, totdat hij van zijn captain nadrukkelijk (ont)slagorders kreeg, tot 29 runs en ging op bowlen van Bas de Gaay Fortman, die net zijn veld opnieuw gerangschikt had, hoog uitgevangen door uw verslaggever. Wim van der Loos (9) kwam in en werd op bowlen van diezelfde Bas achter het wicket gevangen door Donald Noorhoff. Nadat Jaap Grootmeijer enige keren tergend langzaam zijn schoenen opnieuw geveterd had en onze dames vervolgens met enige gymnastische oefeningen had verrast, verraste hijzelf Willem de Jonge van Ellemeet met een listig balletje en deze werd daarop na 31 runs uitgevangen door Bas de Gaay Fortman. Op bowlen van Rob Schamper ging captain Hoep na 27 runs heel dun caught behind door Donald Noorhoff. Hugo Nijhuis en Ruud Ackermann werden ook nog enige keren gemist en langs de kant werd via de scoreborden de spanning opgevoerd. Dan stonden wij weer glad gewonnen, dan veranderde het aantal overs weer en tenslotte kregen wij in de laatste over de indruk dat het nu echt op de laatste ballen zou aankomen. In de één na laatste bal werd het team van Jan Hoep dan toch overwinnaar. De door ons gemaakte 188 runs werden overschreden. Hoe het scoreboek dan kan sluiten met een eindstand van 200 voor 5 zal ons waarschijnlijk in het hiernamaals verklaard worden, inclusief die 23 extra’s natuurlijk.
Bowlingcijfers: Rob Schamper 1 voor 37 in 5, Chris Thompson 0 voor 40 in 6, dat had zeker beter gekund, Gerard van Vuuren 0 voor 21 in 8, Mans de Rooij 0 voor 28 in 6, Bob van Keulen 0 voor 36 in 7 5/6, het leken er minder Bob, Bas de Gaay Fortman 2 voor 22 in 5, en Jaap Grootmeijer 1 voor 12 in 2 (wacht maar tot die nieuwe schoenen ingelopen zijn)

We hebben het onze vijand veel te makkelijk gemaakt, merkte een van ons op. ‘Welke vijand?’ vroeg Chris Thompson. Tja, dat verklaart natuurlijk een hoop, van de sfeer bij de S.G.S. Senioren Onderlinge. Na het douchen kregen we nog een consumptie aangeboden door de jarige umpire Anton Distelbrink die naast een felicitatiefles die hij van de wedstrijdsecretaris mocht ontvangen, gelukkig ook zijn 3e voets schoenen weer terugkreeg. We werden nog verrast door de lelieblanke korte blote pootjes van Ruud Ackermann en een gebukt standje van een dame in een rode broek en kregen ook nog een verfrissing vanuit de SGS kas. Lekkere bitterballen, vlammetjes en kaasstaafjes vormden het slot van een uitstekende ontvangst door Marieke geassisteerd door Debbie Visée, die dan ook hun envelopjes dik verdiend hadden. En oh, ja, Quick 1888 Nijmegen volgende week gaat gewoon, tóch door.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 26 mei 2009 - bij VRA

Wij hadden een verlichte nacht achter de rug. Om 4 uur ’s nachts werden wij wakker van bliksemflitsen en gedonder waar maar geen eind aan leek te komen. Petra en ik stonden over de tuin uit te kijken naar enorme elektrische ontladingen en mijn verhaal over positieve en negatieve deeltjes konden haar maar nauwelijks geruststellen, het hoosde bovendien. Tot mijn stomme verbazing bleef een bericht van afgelasting op de e-mail achterwege en dus vertrokken we toch maar richting Amstelveen. Om 9 uur stond er een file van ruim 600 kilometer over heel Nederland, de 6e plaats in de file top tien. In Amsterdam bleek meer dan 50 millimeter regen gevallen in 12 uur en omver gewaaide bomen, ook in het Amsterdamse bos, voorspelden ook al weinig goeds. Vanuit Schiedam hadden we constant in de miezer gereden. Een optimistische gastheer Albert van Nierop, kijk met zulke kerels is ook die kredietcrisis zo voorbij, heette ons echter met een kop koffie en cake of koek welkom en sprak vol vertrouwen over het goed werkende drainage systeem, vooral dat van het bijveld en natuurlijk over de hier en daar in de middag voorspelde opklaringen. Van de aan Gerard van Vuuren oorspronkelijk 30 aangemelde SGS Senioren Onderlingers kwamen er toch nog zo’n stuk of twintig binnendruppelen. Er werd gestemd, gaan we, als we kunnen, spelen? De uitslag? Het kon vriezen of dooien, geen twenty- twenty, maar fifty- fifty dus. Dan maar eerst betalen en daarna de lunch: spaghetti met bospaddestoelen- of Bolognese saus, nadat eerst (romantisch?) de dagkaarsen werden ontstoken. Het bleef echter maar doormiezeren en slechts de hazen hadden bezit genomen van het hoofdveld, waar bij die ene bekende in het veld staande boom door de storm een flinke tak was afgerukt; weer minder kans op een vijf dus. De opklaringen kwamen niet hier, maar daar. Het moest dus wel afgelast worden.

Regen, miezer, migraine, misère. Volgende week nieuwe kansen bij HBS.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 19 mei 2009 – bij Hermes D.V.S.

Ik moest het Twents weer even ontwennen: ‘lej könt oe pas joonk veulen a’j oald bint en dan is ’t te laat” en een bestelling als ‘n träönke koffie met wat d’r bie, werkt niet in de jeneverstad waar Hermes D.V.S. (Door Vereeniging Sterker) haar 125 jarige jubileum viert. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn er rond het hoofdveld zware massieve zitbanken gesponsord en geplaatst die verdacht veel lijken op die langs het Excelsiorveld, dus dat voelde voor Piet, Aad en mij, toch als een beetje thuiskomen. Bovendien had onze gastheer Gerard van Vuuren vandaag iets feestelijks te vieren, namelijk het feit dat zijn vader hem vandaag precies vijfenzeventig jaar en negen maanden geleden was wezen opgeven als toekomstig lid van Hermes. Het zou vandaag een wedstrijd worden tussen twee Senioren Onderlinge teams van twaalf man, team A onder captaincy van Ruud Ackermann en team B onder captain Chris Bax. Heleen van Chris was onze scoorster.
Chris had de toss verloren en dus mocht team A eerst gaan batten met als openers Simon Santcroos en Ton van der Eyden. Ton behaalde zijn eerste 9 runs in dit nieuwe seizoen bij de Onderlinge en werd gebowld door Rob Schamper. Simon hield het veel langer vol, namelijk een vol uur, om daarna met 31 runs retired out te gaan. Zelden hebben wij zo’n kort optreden mogen aanschouwen van de man die bij het fielden altijd het liefst de verre achterlijn bewaakt: Willem de Jonge van Ellemeet. Op de eerste bal van Rob Schamper werd hij in tweeën uitgevangen door wicketkeeper Donald Noorhoff. Uiteraard wordt dit in de telling maar “één keer meegenomen Donald! Captain Ruud Ackermann had zijn examenvrees afgeschud en kwam tot 25 runs toen hij overwoog het veld uit te gaan. Daarbij stond hij echter iets buiten zijn crease en dus werd het overwegen met run out, omgezet naar een definitief vertrek. Wim van der Loos had maar een kort optreden op de mat en ging na 2 runs ongelukkig run out, na een schitterende ingooi in het wicket vanuit het verre veld door Aad van Troost. Hans Vlietman was hoewel hij wat vangkansjes weggaf niet uit te krijgen. Volgens het scoreboek ging hij met 37 runs retired out, op het bord stonden er toen volgens mij al 40, maar daar zat uiteraard de BTW ook bij. R. Groen werd na 11 runs, weer op bowlen van Rob Schamper, wat was die man bijgebruind.., gestumped door Donald Noorhoff. Jan Hoep met 2 not out en Chris Thompson met 0 not out completeerden de veertig overs. Een schamel totaal van 134 runs was het totaal, waarvan 14 extra’s. Piet Peek, Mans de Rooij en Gerard Inden kwamen niet aan bat.
Bowlingcijfers: Rob Schamper, terug van vakantie en 3 voor 26 in 9, Aad van Troost, 0 voor 24 in 5, Gerard van Vuuren, 0 voor 20 in 8, Bas de Gaay Fortman, die een heel fitte indruk maakte, 0 voor 36 in 8, reserve Bob van Keulen, toch nog een nette 0 voor 18 in 7 en Peter van de Heijdt, 0 voor 10 in 3.
Bij de goed door Hanseke ter Plegt en Sjaan van der Gaag verzorgde lunch, waar ze later terecht nog een bonnetje voor kregen, maar helaas zonder de beroemde Hermeskroketten (zijn er nu misschien te weinig konijnen?) schatte partij B zijn kansen hoog in en u weet het: hoogmoed komt voor de val. In een half uurtje op de mat behaalde Jan Swinkels slechts 1 run en ging moeilijk lopend run out, zijn partner Rob Schamper behaalde ook maar 6 runs en ging bowled door Mans de Rooij. Bas de Gaay Fortman regelde zijn binnenlandse zaken (transport naar het station) in het veld, maar deed er vele overs over, om in meer dan een uur batten uiteindelijk met 27 runs retired te gaan. In die tijd zag hij Gerard van Vuuren komen die na 19 runs LBW kreeg op bowlen van Wim van der Loos.
Uw reporter kon met Bas die toen juist wilde of moest versnellen, slechts 2 runs scoren omdat hij niet rekende op een uitstekende verre ingooi van Mans de Rooij, run out dus. Satar Alladin had met 4 runs vandaag ook niet echt zijn dag, zijn grootste supporter was er vandaag dan ook niet bij. Bumper of niet, op bowlen van Piet Peek werd hij schitterend laag uitgevangen door Hans Vlietman. Dan moest het maar van Aad van Troost komen, maar helaas hij kreeg na 6 runs ook al LBW op bowlen van Hans Vlietman. Captain Bax, die bij het fielden al had laten zien, dat zoiets bepaald niet in je kouwe kleren gaat zitten, kwam in 40 minuten niet verder dan 16 runs toen hij op bowlen van Mans de Rooij door Simon Santcroos achter het wicket werd gevangen. Had Albert van Nierop zijn gedachten nog bij een wanbetaler van vorige week? Na 11 runs al werd hij op bowlen van Hans Vlietman heel laconiek gevangen door Gerard Inden. Peter van der Heijdt had na zijn verjaardag enige enorme klappen in zijn hoofd, helaas was 5 runs not out, net iets te weinig. Pieter Bertels probeerde het nog met een wanhoopsoffensief, knallen! Ja, die 2 was goed, maar Mans de Rooij bowlde hem en behaalde zo zijn derde wicket. Donald Noorhoff leek er niet écht meer in te geloven en hij kreeg gelijk. Ondanks zijn 5 not out kwamen we runs of overs tekort en we strandden op 127 voor 10 waarvan 23 extra’s.
Bowlingcijfers: Mans de Rooij, 3 voor 18 in 7 (keurig), Gerard Inden, 0 voor 5 in 1, Chris Thompson, 0 voor 17 in 6, Wim van der Loos 1 voor 29 in 7, Hans Vlietman, 2 voor 18 in 10(ook prima), Piet Peek, 1 voor 16 in 4 en Jan Hoep, 0 voor 18 in 5.
Op de lange terugweg zei een wijs man tegen mij: Gerard: umpires win matches, wat hij even later aanvulde tot: eh umpires en catches win matches. Bedoel je Gerard Inden soms, vroeg ik hem nieuwsgierig. Hij glimlachte slechts. Nadat we allemaal een lekker wijntje van de 125 jarige jubilaris Hermes D.V.S. gekregen hadden, (wedden dat we hier snel terugkomen?) kwam er ook nog een krat bier op tafel. Een speler vroeg aan Ruud Ackermann of er nog een laatste biertje voor hém in de krat zat. ‘Die heb ik net aan de umpire gegeven’, zei Ruud.
Logisch.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Openingstoer seizoen 2009 - bij Hengelo en Salland

Verslag dinsdag 12 mei 2009

2009. De grootste economische krimp sinds de tweede wereldoorlog, recessie, vertrouwenscrisis met banken en wie of wat ook al niet, de koude winter halveert zowat het hele Nederlandse vlinderbestand. Tja, en dan valt het dus eigenlijk nog mee, dat er met slechts twee afschrijvingen twee maal tien S.G.S. Onderlingers met aanhang de weg ingeslagen hebben naar het verre Oosten om aan de nieuwe in de grond geheide vlaggenmasten zowel de blauwe clubvlag van de Mixed Cricket Club HENGELO als de groene S.G.S. vlag te zien wapperen. Geen omgevallen en in de hens gevlogen wagen met varkens kon deze Senioren Onderlinge doordouwers tegenhouden, we waren op tijd voor de koffie van gastheer Roelof Kruijshoop en de befaamde Twentse beboterde krentenwegge van gastvrouw Aly. Ondanks die vrieskou of de Mexicaanse varkensgriep waren er dit seizoen voor het eerst sinds tijden gelukkig geen overlijdensgevallen bij de Senioren Onderlinge. Heerlijk om een nieuw seizoen met een frisse wind, een blauwe lucht en een lekker zonnetje nu eens zonder een moment van stilstaan te kunnen beginnen. Wél moest nog voor aanvang van de wedstrijd een keuze bepaald worden voor het hoofdgerecht in Settanta Sette (77) het restaurant van Sandton hotel de Rijsserberg in Rijssen. Of dát de reden was dat Onderlinge voorzitter Jan Timmermans (0) bij zijn derde bal van Piet Peek al werd uitgevangen door Henk Kloppenburg zullen wij nooit weten, maar dat het op die manier voor uw verslaggever (4) op bowlen van Piet Peek en achteruit lopend en met één hand uitgevangen door een thans besnorde Wim van der Loos, moeilijk was om een partnerschap op te bouwen, zult u kunnen begrijpen. Nee, dan deed bereisde Bob van Keulen het stukken beter. Tussen zijn vele treinreizen op breedspoor met zijn gelukkig weer herstelde vrouwtje Hans door, had hij tijd gevonden om o.a. via krachtoefeningen, verstervingen en yoga zich van een nauwsluitend wasbord te voorzien. Ook hier dus viel uw reporter, voorzien van een niet onaardige wastrommel, weer door de mand. Bob kon met of zonder zijn tweede adem aan te spreken tot 35 runs komen toen hij run out ging. Langs de lijn circuleerde bij Bobs partnerschap met Roelof Kruijshoop (32, LBW op bowlen van Wim van der Loos) een heuse cricketnoviteit in Nederland: de schaar, nou zeg maar schaartje, en wie het wist, mocht het zeggen. Chris Bax had het, met een dochter die a.s. vrijdag ging trouwen en zonder zijn Heleen zichtbaar moeilijk en kwam dan ook niet verder dan 1 run en LBW op bowlen van Hans Vlietman. M. Hillen behaalde helemaal geen runs en werd, zwaar teleurgesteld, op bowlen van Peter van der Heijdt door diezelfde Hans Vlietman uitgevangen. Chris Thompson kwam moeilijk lopend tot 15 runs toen hij run out ging; hij had zijn bat al wel vooruit gegooid, maar hijzelf liep er nog enige passen achteraan. Donald Noorhoff bij wie gelukkig Alma ook weer aanwezig was, kwam op zijn bekende snelle manier tot 20 runs en ging ook al run out. Pieter van der Hammen kwam er na 1 run al achter, hoe lang Aad van Troost kan zijn, als hij zich als bowler nu eens echt helemaal uitstrekt; c&b dus. Captain, wedstrijdsecretaris en met Chris Bax organisator van de opening van het Onderlinge cricketseizoen 2009, Gerard van Vuuren dus, had door vele dingen aan zijn hoofd met slechts 7 runs, op bowlen van Wim van der Loos en gevangen door Hans Vlietman, nou niet bepaald zijn beste dag. Zo kwam ons team met mede door de straffe wind nogal wat extra’s (41) in de 39e over tot 156 all out.
Bowlingcijfers: Piet Peek 2 voor 35 in 10, Aad van Troost 1 voor 34 in 6, Hans Vlietman 1 voor 25 in 9, Wim van der Loos 2 voor 38 in 9 2/6 en Peter van der Heijdt 1 voor 20 in 4
Na de lunch mocht, om kwart over drie voor het team van captain Satar Alladin, een nieuwkomer bij de S.G.S. Onderlinge, oud umpire Herman Huising openen. Op bowlen van Bob van Keulen werd hij met 0 runs uitgevangen door gastheer Roelof Kruishoop; hoe bedoel je welkom in gastvrij Twente? Herre de Boer kwam in zijn half uurtje op de mat tot 8 runs en ging run out. Henk Kloppenburg behaalde in drie kwartier 17 runs en ging retired out. Ook Peter van der Heijdt heeft aan krachttraining gedaan en met enkele harde vieren kwam hij tot 18 runs toen hij door Pieter van der Hammen werd gebowld. Simon Santcroos scoorde liefst tien eentjes en werd op een heel speciale manier gebowld door Roelof Kruijshoop. Bij navraag bij Roelof bleek het ditmaal om een zogenoemde ‘Spanish’ ball te gaan, als ik hem tenminste goed verstaan heb. Thuisgekomen heb ik dit uiteraard, ook voor u, nog even nagekeken. En ja hoor, daar stond het: bij een ‘Spanish’ ball, klemt de bowler vlak voor het loslaten met een gestrekte arm zijn benen en twee castagnetten even flink tegen elkaar, wat vervolgens een bijzonder merkwaardig effect oplevert. Aad van Troost had óók gedurende de afgelopen winter krachtoefeningen gedaan, niet in een sporthonk, maar als tribunebouwer bij zijn cluppie Excelsior ’20. Met 25 harde runs ging hij retired out, nadat hij eerst bowler Gerard van Vuuren met zijn afstopacties zo getergd had, dat deze met een bloedneus het veld moest verlaten. Satar Alladin bleef met 24 runs not out en Hans Vlietman zorgde met 4 runs not out ervoor, dat na 38 overs de overwinning met een stand van 158 voor 6 werd bereikt. Wim van der Loos en Piet Peek kwamen dit keer niet aan bat.
Bowlingcijfers: Bob van Keulen 1 voor 30 in 9, Chris Thompson 0 voor 14 in de aan zijn captain toegezegde 4 overtjes, M. Hillen 0 voor 14 in 2, Pieter van der Hammen 1 voor 42 in 7, gastheer Roelof Kruishoop 1 voor 44 in 10 en Gerard van Vuuren 0 voor 11 in 6.
Na een warme douche, jawel Hengelo gaat elk jaar vooruit, een lekker biertje of een andere versnapering kon door velen, voorzien van een routebeschrijving, de reis naar Rijssen worden aangevat, gelegen midden tussen de bossen en te bereiken via Enter, het leek waarachtig wel een beetje op computeren. In verband met de kredietcrisis en/of het ontbreken van een sponsor werd er geen man of the match verkozen. Wel werden Roelof en Aly bedankt met een kleine attentie, en graag tot ziens in Hengelo. In Rijssen werden wij verrast door een mooi hotel, een heerlijke eendenborst en ruime porties en kamers. Uw verslaggever liet hierna het zwembad, de bowlingbanen en het biljart voor wat het was, om stijf, maar tijdig de prima bedden te gaan uitproberen.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff

Verslag woensdag 13 mei 2009

Ontbijt was op weer een stralende vrije dag al vanaf heel vroeg mogelijk. Daar besloten wij dus pas duidelijk wat later gebruik van te gaan maken. Je kon licht, maar ook stevig ontbijten met roerei, worstjes en spek Tot half elf zaten de vrienden en vriendinnen van de Onderlinge herinneringen op te halen en plannen te smeden waar vandaag naar toe te gaan. Chris Bax ging met de familie Huising een sportieve fietstocht maken waarbij bleek, dat in deze streek elke huurfiets over een eigen slot beschikte. Velen gingen wandelen in de prachtige omgeving, waaronder ook good- old Nico en Ine Schepman, maar die waren naar traditie natuurlijk eerst al wezen zwemmen. Bob van Keulen ging uiteraard vakmatig het 60 cm smalspoor in de omgeving bekijken en onze golfers hadden in Diepenheim een pitch- en putbaan ontdekt voor maar 75 cent per hole. Bep van Lingen en wij besloten om na de enthousiaste aansporing van Herman Finkers: een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, ja, in Almelo is altijd wat te doen, daar dus heen te gaan en wij lunchten in het Bolletje bakkerij Museum in het centrum van de stad en bezochten daarna een schitterende galerie en sculpturenpark in Almelo –Zuid. Iedereen was uiteraard op tijd terug, want voorafgaand aan het diner werd een consumptie van het huis weggegeven. Sommigen hadden daarbij een keurig colbertje aangetrokken en uw reporter liet zich ook niet onbetuigd en had er een gratis monsterluchtje van Douglas tegenaan gegooid, wat over een grotere kleefkracht dan Velpon bleek te beschikken. Nee, er werd dit keer onder die draaimolenbar gelukkig niet gezoend. Jan Timmermans hield een speech voor zijn vrienden en vriendinnen en moest zich voor de volgende dag helaas afmelden. Het menu zag er très chique uit, met kreten als: mille feuille, kaviaar van vliegvis, asperge mousse, bavette met een tempura van asperges, dorade royale en pastries van groenten. Zo, nu weet u weer wat u gegeten heeft. Na het diner naar beneden waar ernstig werd gebridged, door de dames gedold werd aan de sjoeltafel en op de bowlingbanen het bewijs geleverd werd dat ook in Overijssel de wereld rond is; de banen liepen overduidelijk en naar alle kanten af.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff

Verslag donderdag 14 mei 2009

Na het ontbijt reden wij achter Aad van Troost aan richting Colmschate. Ook voor Salland bleek je niet het spoortunneltje onderdoor te moeten. Bij wat minder zon ontmoetten wij weer wat andere spelers van de grote SGS Senioren Onderlinge familie. In een toch wel wat al te krappe ontvangstruimte konden wij proberen om nog een bakkie leut met plakje cake te bemachtigen. Spijtig was het dat Hans van Leeuwen met zijn vrouw Charry geen kans zagen de afstand naar het cricketveld te overbruggen en zij dus maar naar huis gingen. Wilbert Stembord mocht volgens het weer keurig door Geerta Alladin bijgehouden scoringsboek openen en liet zien dat het veld prima liep. Na 10 runs werd hij op bowlen van de ook weer aanwezige Rob Marttin achter het wicket gevangen door Simon Santcroos. Ook UD coryfee Louk Hartong bevond zich op vertrouwd bekend terrein en hij kreeg na 9 runs LBW op bowlen van Hans Vlietman. Een umpire LBW? Albert van Nierop had zijn vorm van vorig jaar, door veel te blijven sporten behouden en stond als een rots. Schijnbaar zonder grote inspanningen ging hij met runs 40 retired out. Er zat een vervelend laagblijvend plekje in de mat en daarop ging Captain Satar Alladin door Hans Vlietman na 18 runs bowled. Bob van Keulen zette weer een goede prestatie neer door pas na 27 runs bowled te gaan door Wim van der Loos. De jarige Peter van der Heijdt pakte het wicket van Piet Bertels. Na 9 runs werd Piet gevangen door Simon Santcroos. Ook pakte onze jarige Peter het wicket van humorist Joop van der Lee, deze keer na 2 runs, met behulp van een vang van Gerard van Vuuren. Tijs Linders slaat vieren weg alsof het muggen zijn, maar ging na 23 runs bowled door Rob Marttin. Chris Thompson behaalde dit keer 12 runs toen hij werd gebowld door Wim van der Loos. Captain Satar legde wat druk op voornoemde twee strikers door te stellen, dat zij nog maar 1 over mochten batten. Daardoor kwamen nummer 10 Donald Noorhoff (15 not out) en nummer 11 uw verslaggever (2 not out )ook nog aan de beurt. Met 209 runs waarvan 42 extra’s werden de veertig overs vol gemaakt.
Bowlingcijfers: Wim van der Loos 2 voor 52 in 10, Rob Marttin 2 voor 38 in 8, Hans Vlietman 2 voor 35 in 10, Piet Peek 0 voor 36 in 4, Gerard van Vuuren 0 voor 14 in 3 en tenslotte Peter van der Heijdt 2 voor 32 in 5.
De lunch moest door ruimtegebrek op verschillende niveaus genuttigd worden. In de ontvangstruimte, op de trap, in de vensterbank, buiten, overal etende spelers, dat bevordert de sfeer nou niet echt, ondanks de door onze jarige bij de beste bakker uit of in Enter aangeschafte prima kwaliteit vlaaien en dus werd maar snel begonnen aan de tweede innings. Opener Aad van Troost hamerde de ballen alle kanten heen, liefst zeven vieren sloeg hij. Eén bal ging keihard recht naar het tegenoverliggende wicket. De bails vlogen eraf en twee stumps werden vermorzeld. Een speler van de fieldende partij sloeg voordat Aad de overkant bereikt had de resterende ene stump met de hand waar de bal in zat, uit de grond. Was hij nu uit of niet? Sommige geleerden beweerden dat eerst de stump uit de grond getrokken had moeten worden, maar law 31 zegt dat een wicket down is indien: if both bails be off a player strikes a stump out of the ground. Verder vermeldt deze wet: Any player may use his hand or arm to put the wicket down or, even should the bails be previously off, may pull up a stump, provided always that the ball is held in the hand or hands so used. Ben ik blij, dat ik geen umpire was. Aad behaalde uiteindelijk net niet zijn veertig runs retired, doordat Joop van der Lee hem na 38 runs bowlde. Wim van der Loos kreeg na 4 runs LBW op bowlen van Louk Hartong en Herman Huising was kennelijk nog zo onder de indruk van een opmerking van een oude fan, dat hij zo knap geworden was, dat hij aan scoren niet meer toekwam; bowled door Tijs Linders. Hans Vlietman was niet van plan uit te gaan en liet dat met 39 runs ook duidelijk merken. Toch zag je bowler Bob van Keulen glunderen toen hij Hans vlak voor zijn veertig retired toch nog kon verschalken. Peter van der Heijdt behaalde 6 runs, waaronder een vier, door een misverstandje, als verjaardagscadeautje. Joop van der Lee pakte zijn wicket. Piet Peek ervoer hoe lastig het batten is met de legguards van uw reporter. Piet ging met 0 runs bowled door Bob van Keulen. Simon Santcroos bleef als enige met 21 runs not out. Herre de Boer ging na 6 runs run out. Rob Marttin scoorde, verlost van bouwstof, voor het eerst sinds tijden weer eens 20 nuttige runs en ging op de één na laatste bal van de wedstrijd bowled door Tijs Linders. Ook de laatste daaropvolgende bal van Tijs was succesvol. Deze werd door captain Gerard van Vuuren gemist zodat er met 159 runs waarvan 21 extras in de 29e over een einde kwam aan deze wedstrijd.
Bowlingcijfers: Tijs Linders 4 voor 61 in 8 2/6 (een beetje laat op gang, maar misschien toch nog een hattrick?), Louk Hartong 1 voor 29 in 6, Joop van der Lee 2 voor 27 in 6, Bob van Keulen 2 voor 32 in 6 en Chris Thompson 0 voor 7 in 2.
De kop van het nieuwe seizoen is eraf. Na nog een biertje en of een wijntje, al dan niet uit een bekertje, vertrokken we richting alle windstreken. Gerard en Chris bedankt voor de organisatie en leuke sfeer die we met elkaar mochten hebben

Gerard van der Meij

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff