SGS Senioren-Onderlinge 2012
Programma en wedstrijdverslagen


De Senioren Onderlinge is een interne competitie. Er worden elk jaar ca. 19 wedstrijden gespeeld bij gastverenigingen in Nederland.
Inschrijven bij de wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren : e-mail onderlinge @ sgs-cricket.nl

De groep Senioren/Onderlinge bestaat uit ongeveer veertig SGS’ers die cricket vooral beschouwen als een sociaal spel waarbij ook vrijwel alle partners van de partij zijn. De onderlinge band en de sfeer in het veld zijn daarbij belangrijker dan de cricketresultaten. Dit wil niet zeggen dat er niet fanatiek wordt gestreden om de winst!


SENIOREN ONDERLINGE 40 JAAR

Ter gelegenheid van het 40 jarige Jubileum van de Senioren Onderlinge heeft op 3 September 2012 een jubileumviering plaatsgevonden in Hoevelaken. Aan het begin van het seizoen ontvingen alle mensen van de Senioren Onderlinge bijgaande uitnodiging -  lees verder.

Plaats van viering was het Bilderberg hotel DE KLEPPERMAN in Hoevelaken en er waren veel SGS'ers aanwezig.

Hierbij het verslag met de foto's.


VEERTIG JAAR SENIOREN ONDERLINGE.  DE FESTIVITEITEN

HET BEGIN

Al op maandagmiddag 3 september begonnen de festiviteiten rondom de viering van 40 jaar Senioren Onderlinge.

Macaber genoeg vrijwel aansluitend op de uitvaartplechtigheid van Alma Noorhoff. Zoiets bedenk je natuurlijk niet en iedereen had het natuurlijk  liever anders gewild. Omdat Donald er van overtuigd is dat Alma het wel een goed iedee zou hebben gevonden is het programma ongewijzigd   uitgevoerd . Moeilijk was het echter wel, niet alleen voor de nabestaanden. De enorme opkomst bij de crematie in Bilthoven moet als een warme deken hebben aangevoeld voor Donald, Hans en verdere familie. Het feit dat Donald gewoon op de gastenlijst van de feestelijkheden van die avond wenste te blijven staan, zegt alles over hun trouw aan de club maar vooral over de manier waarop zij dit verlies wensen te accepteren en verwerken, nl. te midden van hun vrienden en vriendinnen. 

HET VERVOLG

De hierboven gememoreerde feestelijkheden speelden zich af in het Bilderberg hotel/restaurant “De Klepperman”in Hoevelaken. De ontvangst rond half vijf in Tenue de Ville in de lounge van  deze fraai gerestaureerde boerderij in het hart van het dorp. Alle dames hadden zich óók feestelijk opgetut met als absoluut hoogtepunt het kobaltblauwe kleedje van Nel van Troost. En dan die tas……….  Na de petitfour met SGS opdruk, de koffie en thee, verplaatste het gezelschap van 46 man zich naar het terras voor de borrel en de eerste amuses van het even later te consumeren diner in een aparte ruimte, die kennelijk vroeger als “ deel” had gefungeerd, gezien de grote opslaande deuren die nu op slot zaten maar waar vroeger het vee in en uit liep. Vooraf had penningmeester Albert van Nierop uitgelegd hoe het precies zat met de verstrekte consumptiebonnen. Vier p.p. en wat over bleef aan het eind van de avond bij de mensen die zich vooral door anderen lieten trakteren, kon worden ingeleverd c.q. vernietigd. Maanden geleden hadden we allemaal onze dinerkeuze kenbaar moeten maken en gelukkig kreeg iedereen een kaart met een overzicht van het bestelde. Goed, want wie weet dat nu nog. Prima geregeld. Verdeeld over een zestal ronde tafels en besprenkeld met de nodige verfrissingen lieten we ons al het heerlijks goed smaken. Tussen de gangen door waren er enkele inspirerende speeches.
 

Natuurlijk allereerst een uitstekend verhaal van de waarnemend Voorzitter Satar Alladin dat we hieronder laten volgen:

Dames en Heren, we zijn hier om gezamenlijk het 40 jarig bestaan van de Senioren Onderlinge te vieren.
We mogen ons gelukkig prijzen dat we dit feest nog net kunnen meemaken.
Want volgens de Mayakalender zal de  wereld het jaar 2013 niet halen. “
Jammer dat de Maya’s geen cricket speelden, anders hadden ze het einde van de wereld vast nog wel even uitgesteld.
Maar wij spelen wel cricket, dus gaan we in elk geval vrolijk en dapper verder.
We vieren het 40 jarig bestaan van de “Senioren Onderlinge”.
Dat houdt in dat we in 1972 daarmee zijn begonnen.
Maar al in de vijftiger jaren werden er onderlinge wedstrijden
gespeeld en pas in 1972 heeft men een onderscheid gemaakt tussen inter SGS-wedstrijden en S.O. wedstrijden .. en sindsdien heeft het verschijnsel Senioren Onderlinge een officiële status gekregen.
Om één en ander in goede banen te kunnen leiden heeft het hoofdbestuur van  SGS .. de commissie “Senioren Onderlinge” ingesteld.
De commissie opereert weliswaar onder verantwoordelijkheid van het hoofdbestuur, maar heeft toch een vrij grote mate van vrijheid in handelen.
Overigens, het spelen bij de Senioren onderlinge heeft  een zeer menselijke oorzaak. Vooral oudere leden hebben daar behoefte aan.Want naarmate de jaren voortschrijden, worden de scores en de genomen wickets geringer in aantal. Maar je wilt zo graag blijven meedoen.
Wat is dan het probleem: in een elftal met jongere spelers kom je moeilijk aan de bak, vooral niet tegen sterke tegenstanders. Zo ontstond de natuurlijke reactie om wedstrijden onderling te spelen waar de grijze helden van weleer gezamenlijk met de zogenaamde “mindere goden” nog plezier aan het spelletje kunnen beleven.
In die opzet is men ruimschoots geslaagd.

Daarnaast is men er ook in geslaagd om aan het sociale aspect aandacht te besteden.
De ontmoeting na afloop, de aanwezigheid van de dames, het samen borrelen en het nuttigen … van de hapjes.Bij jubilea, mijlpaal en verjaardagen speelt de vrolijke aanwezigheid van vriendinnen en vrienden de hoofdrol. Maar ook bij minder vreugdevolle en zelfs bij droevige omstandigheden staat men klaar om elkaar te ondersteunen. 
Personen die in het verleden relatief veel voor de S.O. gedaan hebben .. enkele te namen:  Molly Geertsema,  Harry van Bentum en Piet van ’t  Noordeinde. Verder: Guido Abbenhuis, Hans Ligthelm, Frans de Leede en Nico Schepman .. die in de negentiger jaren de scepter zwaaiden. Daarna kwam de periode van: … Jan Timmermans, Henk de Groot, Hans van Leeuwen,  Bob van Keulen en Anton Distelbrink.
Nu zwaaien Gerard van Vuuren en Albert van Nierop de scepter, ondersteund door Rob Schamper als secretaris.
Met de namen die ik genoemd heb en ook de volgorde waarin, wil ik beslist niet pretenderen dat het volledig is, het is slechts ’n willekeurige selectie.

Ook aan de rand van het S.O. gebeuren zijn er een heleboel personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt …om een paar namen te noemen: Frits d’Achard van Enschut (heeft een bokaal beschikbaar gesteld en was beslist niet zuinig met het geven van rondjes), ook Jopie de Bruin heeft een trofee beschikbaar gesteld … en niet te vergeten  .. Jörg Kamerbeek (hij is jarenlang sponsor van wedstrijdballen geweest).

Daarnaast zijn er ook diverse dames, die zich verdienstelijk hebben gemaakt.Daarvoor zijn de volgende dames geëerd met de Frits d’Achard van Enschut bokaal:  Molly Distelbrink en Charry van Leeuwen in 2002 en daarna in 2005 vier scoorsters tegelijk:Alma Noorhoff, Heleen Bax, Lideke Ohm en Geerta Alladin.
Mieke Hoogervorst .. staat altijd klaar om eventueel achter de bar te helpen .. en de druiven uit eigen tuin .. zijn altijd welkom.

Overigens, de dames hebben bij ons een zeer bevoorrechte positie: Vrouwen kunnen geen SGS lid worden, maar ze hebben wel stemrecht bij een besluit over het S.O. gebeuren … zijn we daarmee in overtreding ? .. dat laat ik maar over aan de kenners van de juridische taal.

Tijdens en na afloop van de wedstrijden zijn er ook diverse personen actief:
we hebben een scorer nodig  (dat is in handen van Heleen, die komt langs met een grote koffer met tellers, krijt, umpire jassen en noem maar op) …  naast haar zit Ruud Ackermann, hij verzorgt het scorebord en bij afwezigheid van Heleen scoort hij.
Wat umpires aangaat:  1 umpire hebben we al, dat is Anton Distelbrink .. dus hoeven we slechts 1 uit de spelersgroep aan te wijzen … uitgebreide foto verslagen  worden door Donald Noorhoff verzorgd en de tekstuele verslagen door Gerard van der Meij, volgens mij leest heel SGS z’n verslagen, humorvol beschrijft hij het verloop van een wedstrijd maar vergeet ook niet te vermelden wat daaromheen relevant is.
Na afloop van een seizoen willen we onze prestaties in cijfers uitgedrukt zien: statistische informatie wordt verzorgd door Donald en Gerard.
Dat wordt uiteindelijk verwerkt in het grote SGS boek en dat is in handen van Lideke Ohm .. dat is monniken werk, maar ze voert het perfect uit, ik neem mijn petje af.
Toegegeven, soms krijg ze toch met zeurpieten te maken:ik had 6 vangen ipv 5, of ik mis nog een paar runs in het overzicht. Ik zal geen namen noemen, maar Lideke, ik zal je niet meer lastig vallen.

Voor het spelen van een wedstrijd hebben we uiteraard een veld nodig: onze dank aan de clubs waar we onze wedstrijden mogen spelen is groot, de door de clubs geboden gastvrijheid stellen we heel erg op prijs.

Een paar ludieke gebeurtenissen tijdens onderlinge wedstrijden

*           Onze eerste kennismaking met ‘n S.O. wedstrijd was bij afsluiting van het seizoen op Olympia: ik was toen belast met umpire’s zaken bij de KNCB, fam Ligthelm vroeg naar twee bondsumpires en een scorer: Geerta ging mee als scorer en als umpire was ik samen met een vrouwelijke collega.
Toos Ligthelm wilde het eerste half uur scoren en daarna mocht Geerta het overnemen .
Toos is aan het scoren, er wordt een bal gebowled … de bal gaat langs de batsman … de wicket keeper (de man van Toos) mist de bal ook …  de umpire geeft ‘n bye aan ..
NEE, zei Toos dat is een run … mijn man heeft nooit bye’s ..

*           Een verhaal over Harry van Bentum … hij mocht een keertje meedoen  … de captain liet hem over na over .. van fine leg naar fine leg lopen … op ’n gegeven moment vroeg de captain aan hem .. heb jij wel eens gebowled ?
Harry mocht bowlen en nam 3 wickets voor nul runs.
Vroeger hadden we een SGS bag met cricketmateriaal .. na afloop van de wedstrijd zei de captain tegen Harry:
als jij de SGS bag goed inpakt, mag je misschien … nog eens … meedoen.

*           Nog een verhaaltje over Harry … hij was aan bat en sloeg een bal heel hard richting Bas de Gaay Fortman … die ving hem met één hand en wel met z’n rechterhand … daarna zat Harry beduusd langs de kant .. vroeg iemand aan hem, Harry is er iets mis ?  nou zei Harry:
ik ben honderden keren uitgevangen, daar is niets bijzonders mee .. maar dat ik door een linkse rakker met de rechterhand ben uitgevangen, daar heb ik het even moeilijk mee.

Guido Abbenhuis typeerde het SGS gebeuren als volgt:
De typische eenheid zal nooit ten koste mogen gaan van de eenheid binnen de moedervereniging “Still Going Strong”.Binnen het uitgangspunt “Eenheid en Eigenheid” ligt er voor SGS een gouden toekomst en voor de S.O. is de toekomst al lang begonnen.

.
..Mensen, het hoofddoel van de “Senioren Onderlinge” activiteiten is  om met een gezellige groep op een lager peil te blijven genieten van:
… de cricketsport … de sfeer  … kameraadschap … frisse lucht ... en een beetje beweging … we vinden dat heel aangenaam …
... dus moeten we dat tot in lengte van dagen blijven doen.

U allen wens ik een aangename voorzetting van de avond en dank voor uw aandacht. 
 

Tot zover Satar dan. Als SGS Voorzitter, kwam Duco Oom aan het woord. Hij zei onder meer:

Onze Senioren Onderlingen bestaat 40 jaar. SO, of wel Soms Onrustig maar óók Samen Ontspannen. Een mijlpaal  en een felicitatie zeker waard. Een felicitatie ook bestemd voor de huidige aanjagers van de S.O. , waarnemend Voorzitter Satar Alladin, wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren, schatbewaarder Albert van Nierop, de meester van de pen Gerard van  der Meij (thans in Spanje vandaar een “gastoptreden” van ondergetekende) secretaris Rob Schamper en niet te vergeten Donald Noorhoff, de fotograaf.

Met vrienden spelen en met hen en de vriendinnen een drankje drinken na de wedstrijd is niets ongebruikelijks binnen SGS, zo was het vroeger toch óók. Maar in het  tweeverdieners  tijdperk  is het bezoek van de dames bij de doordeweekse wedstrijden helaas teruggelopen en kan het SGS sfeertje alleen nog bij de S.O. gevonden worden.

De S.O., beste mensen, is een vriendenploeg waar men tot op hogere leeftijd recreatief cricket kan spelen en waar iedereen gerespecteerd dient te worden. Voor de fanatiekelingen die echt moeten en willen winnen is er plaats in het- mag ik zeggen- grote  of andere SGS en liever niet bij de S.O.

Dan was er een humorvol betoog van Tjebbe Westerdorp die zijn licht liet schijnen op het allereerste begin van cricket en de eerste ontwikkelingen. Geen sport waar zoveel over geschreven is en waar zoveel anekdotes over zijn genoteerd als cricket. Hij liet er enkele volgen en de toehoorders waren (bijna allemaal) stil.

Cricket als Spektakel: Bij het Veertigjarig Jubileum van de Onderlinge - Tjebbe A. Westendorp

John Major noemde cricket “better than politics”, want, schreef hij als fanatiek speler en toeschouwer, het beoefenen van deze sport onderdrukt de slechte kanten van de spelers, versterkt goede eigenschappen, stimuleert zelfbeheersing, en staalt de spieren. Een vriend die we ontmoeten op het cricketveld is een vriend voor het leven. Mooie frases natuurlijk, maar zijn idealistische benadering doet in mijn ogen geen recht aan de ook vaak negatieve energie en aan de dramatische wendingen die bij cricket horen. Dat zagen de oprichters van UD in 1871 beter, vind ik, toen zij meenden dat hun cricketclub werd opgericht ter bevordering van de gezondheid van de spelers en tot vermakelijkheid van velen. Die benadering is vandaag mijn uitgangspunt, waarbij vermakelijkheid, in de context van een verhaal bij een jubileum diner van de SGS Onderlinge een aantrekkelijker onderwerp is dan het fenomeen dat cricket ons aller welzijn, in brede zin bevordert.

Als ik gemakshalve de tijd van de oorsprong van de sport, ergens in de 18e eeuw, tot het 40-jarig bestaan van de onderlinge in 2012, in drie tijdvakken verdeel, dan kom ik na de eerste periode, waarin duidelijke en onmisbare regels ontbraken, bij de tijd van dr W.G. Grace (actief van 1865 tot 1895), een fase die onder andere gekenmerkt wordt door de ontwikkeling van steeds meer op ervaring stoelende, praktische regels. In de derde periode van mijn verhaal valt het jaar van de oprichting van SGS, 1929. Hier kunnen we spreken van het moderne cricket ongeveer zoals we dat nu spelen, zonder natuurlijk de ontwikkelingen sinds die tijd te bagatelliseren: cricket is altijd onderweg.

Al in de jaren 1760 werd gecricket in Hambledon, Hampshire, op Broadleaf Penny Down. De nog bestaande bijhorende pub is The Bat and Ball, en menig cricketer geïnteresseerd in geschiedenis is daar geweest, of heeft daar mogen spelen. Het veld loopt nog steeds sterk af, zodat van de fielders op deep square slechts het bovenstuk te zien is. Ik heb Henk Hebels daar eens zien fielden waarbij we konden zien dat hij de bal boven zijn hoofd ving. Maar alleen hij kon zien dat hij achter de boundary stond. Hij gaf onmiddellijk aan dat het een 6 was. In het vroege cricket werd zonder een boundary gespeeld, en het zal niemand verbazen dat als de bal eenmaal de heuvel was afgelopen en een flink eind doorrolde, de fielders moeite hadden de bal te achterhalen en terug naar het wicket te krijgen. Er is een geval bekend van een batsman die met een enkele verre slag de bal zo ver weg van de heuvel naar beneden sloeg dat hij meer dan 100 runs kon lopen. Niet alle onderlingers zouden hem dat nadoen.

Boundaries kwamen pas later maar de omvang van het bat werd al in 1771 vastgelegd. De aanleiding was een slimmigheidje van Thomas White die dacht te kunnen profiteren van het ontbreken van een regel over de maximum grootte van het bat. Hij verscheen met een bat zo breed als de stumps. Dat ging dus niet door, want terwijl White door de verontwaardigde fielders werd vastgehouden, schaafden anderen zijn bat tot het acceptabele proporties had bereikt. In het vervolg werd het een tijdlang gebruikelijk de omvang van een bat te controleren met een gietijzeren frame.

Ook onduidelijke regels rond de lost ball zorgden voor bizarre situaties. Soms was er een diepe vijver in de buurt van het veld, een mooi mikpunt voor een batsman. Als de bal in het donkere water terecht kwam, konden vele runs worden gelopen terwijl de fielders de bal moesten zoeken. Een vrij zeldzaam geval leverde batsman Cardigan Costleton een century op toen een schaap de “cherry” aanzag voor een lekker hapje. Terwijl het hele team (er is altijd wel een medicus of een slager bij) fanatiek probeerde de bal aan de ingewanden van het arme schaap te ontfutselen, bleven de batsmen lopen. Pas toen de batsman zijn century had bereikt kreeg een van de fielders de geest: hij tilde het schaap op, rende naar het wicket en smeet het schaap, inclusief de bal, tegen de stumps. De umpires vonden dit niet rechtsgeldig, maar lieten verder spelen met een andere bal.

Een apart hoofdstuk zou eigenlijk gewijd moeten worden aan zekere Willam Beldham (Silver Billy, 1766-1862), een professional, die het begrip “spelen zonder boundaries” op zijn eigen manier uitgelegd zou hebben. Beroemd omdat hij dertig jaar lang als bowler en batsman de held van zijn tijd was, zou hij ook nog tijd en energie gevonden hebben om 29 kinderen op de wereld te zetten: 18 bij zijn eerste vrouw, de andere 11 in een tweede innings. (Nadere studie heeft evenwel uitgewezen dat de juiste cijfers zijn 1 dochter bij zijn eerste vrouw, en 8 bij zijn tweede.) Tot op hoge leeftijd speelde hij een belangrijke sociale rol. Op zijn 95e werd hij nog steeds uitgenodigd voor wedstrijden, want zijn aanwezigheid zorgde voor veel publiek. Uit die vroege tijd dateert ook nog een toeschouwer record. Zekere Bradfield Archer zat al op zijn 16e op de tribune bij Middlesex, en bleef dat zijn leven lang doen. Rond zijn 120e verjaardag werd hem een fraaie beker toegekend als erkenning hiervoor. Hoewel bij de uitreiking op de tribune bleek dat hij al 30 jaar geleden overleden was, werd zijn prestatie erkend als record.

Toen de medicus William Gilbert Grace op het cricket toneel verscheen, rond 1860, waren de meest opvallende zwakke punten uit de cricketpraktijk verdwenen en volgens zijn tijdgenoten hield Grace zich aan de toen geldende regels. Wel zei men dat het wonderbaarlijk was hoeveel hij binnen het reglement nog voor elkaar kreeg. Een paar voorbeelden: Als een bal in zijn legguards bleef hangen, liep hij snel naar de boundary om een vier te laten noteren. Als captain gebruikte hij bij de toss een munt met aan iedere kant een vrouw. Bij het opgooien riep hij al snel: “I will take the lady.” Dan ging hij altijd eerst batten. Als hij soms niet zeker wist of dat een goede keus was, vroeg hij advies aan zijn teamgenoten, daarna ging hij eerst batten. Captain Grace declareerde eens toen hij een torenhoge bal had geslagen. Hij liep een snelle run, en voordat een fielder de bal had kunnen vangen, declareerde hij.

Een zekere excentriciteit was hem niet vreemd. Een andere keer declareerde hij, tot ieders verbazing maar wel volgens de regels, op een persoonlijke score van 93. Die score, verklaarde hij, ontbrak nog op zijn lijst van persoonlijke scores. Tot de 100 had hij ze toen allemaal. Dat hij lastig weg te krijgen was als hij aan bat was ondervond menig bowler. Een favoriet commentaar van hem was: “Dat was een bump ball.” Hij moest dus echt gebowled worden wilde hij vertrekken, dit tot ergernis van menige bowler. Toen een keer twee van zijn stumps ontworteld waren, vroeg een sarcastische bowler eens aan Grace: “Waarom loop je nu al weg? Er staat nog een stump!”

In de twintiger jaren van de vorige eeuw was de lost ball regel ongeveer zoals nu. De batsmen konden niet blijven runnen zoals in de begin periode. Toch wist George Thwaites in 1923 nog eenmaal een mooie score te maken met een enkele slag. Hij sloeg namelijk de bal in een ondoordringbaar struweel van brandnetels binnen het veld, en begon aan zijn record run van 189 (zijn eigen telling). Toen de fielders lost ball riepen, kwam hij tussen het runnen door even de bal aanwijzen. Deze was inderdaad duidelijk zichtbaar was, en dus, vond hij, er is geen sprake van een lost ball. Er moest een zeis aan te pas komen voordat de bal vrij kwam.

Toen SGS werd opgericht in 1929 lieten de reglementen veel minder toe dan tijdens de hoogtijdagen van Grace en daarvoor. Toch is de essentie van de cricket sport uit die tijd bewaard gebleven, en kunnen we ons met die pioniers verbonden voelen. Zo heb ik, toevallig of niet, alle oprichters van onze club ooit ontmoet, of in ieder geval een keer gezien, met een enkele uitzondering. Maar juist August J.H. Eijken wiens fraaie naam ieder jaar weer de erelijst in het SGS boekje siert, verbindt de club met de oude tijd. Eijken, geboren in 1871,
maakte een cricket toer mee naar Engeland in 1892, en zette met J.C. Schröder een openingstand tegen Engeland neer van 123, in Scarborough. Hij voetbalde bij Hercules. Tegen Amersfoort scoorde hij eens 14 goals in een 15-1 zege, 1898). Hij zal zijn medeoprichters zeker tot lichtend voorbeeld zijn geweest. Tijdgenoten van hem, uit de jaren 30 zoals Jan Offerman (zijn zoontje speelde bij Groen Geel, vader coachte) en G.A.F. Stenger (VOC, Groen Geel, die mij altijd toeriep “Schuiven, jongen, schuiven!”) hebben tot de jaren 70 een rol voor mijn generatie gespeeld, en ons verbonden met vroegere generaties.

Alle veranderingen in de laws hebben curieuze incidenten niet uit kunnen bannen. Vermakelijke situaties zijn nog aan de orde van de dag. Hier enkele voorbeelden uit onze tijd. Zo bowlde Philip van Dok superslowe spinners, waarbij hij een keer de batsman bowlde met een bal die eerst achter het wicket landde en de stumps van achteren raakte. Van Dok schijnt ook regelmatig achter een gebowlde bal te hebben aangelopen om deze weer in te nemen voordat deze het wicket bereikte. Hij was dan niet tevreden over de flight. Een andere SGS-er (laten we hem B. noemen) was op weg naar het wicket om te gaan batten toen er van regeringszijde een dringend telefoongesprek voor hem binnen kwam langs de lijn. De beller kreeg te horen dat B. zojuist op de pitch was aangekomen om te gaan batten. Kennelijk op de hoogte van de gemiddelde (korte) duur van B’s innings meldde de beller laconiek: “Dan blijf ik wel even aan de lijn.”

De vader van een SGS-er, een late roeping voor cricket, werd in zijn eerste wedstrijd opgeroepen voor een run. Hij begreep dat het urgent was, lag snel op tempo, maar tot ieders verbazing rende hij als een haas in de richting van fine leg. Verder schijnt er een SGS-bowler geweest te zijn die een black-out had op het moment dat hij de bal los zou laten. Hij verstijfde, was even van de wereld, kwam weer bij zijn positieven, voelde dat de bal in zijn hand zat, en appelleerde luidkeels voor een vang. Zelfs een eigen SGS-umpire kon dit appèl niet toewijzen. Een ander sterk verhaal betrof mijzelf. Op HCC stond ik ooit te fielden bij het clubhuis tegen een Engels team. Een keiharde bal door de lucht op weg naar dat clubhuis bleef volstrekt toevallig in mijn rechterhand plakken. De gouden opdruk stond in mijn hand, en was goed te lezen, in spiegelschrift. Maar geen verhaal over SGS is compleet zonder een avontuur van de onvergetelijke Hans Ligthelm. We speelden in Gouda. Nu is het al ongebruikelijk dat een toeschouwer te paard naar Olympia - SGS komt kijken, en als hij dan ook nog verkleed is als Floris V (net terug van de jaarlijkse parade) maakt dat nog meer indruk. We waren aan bat, en als bezoekende captain deed ik een natuurlijk niet geheel serieuze suggestie dat hij vast wel even op square leg wilde umpiren. Hans zag geen probleem, en gaf zijn paard de sporen. Maar toen hij de woedende reactie zag van de Olympia captain, galoppeerde hij even snel het veld weer uit. Kennelijk had Hans zijn reputatie tegen.

Graag zou ik de rol van vrouwen in de cricket wereld nader toelichten. In het bovenstaande, spelen alleen de vrouwen van William Beldham een kleine rol, maar zelfs voor de moeder van Grace is hier vandaag geen ruimte. Ik had ook graag meer onderzoek gedaan naar de vrouwen die figureren op oude team foto’s van SGS. Vaak luidt het onderschrift, licht suggestief: “Een onbekende dame.” En als de namen van vrouwen er wel bij staan, weten we nog niet veel, maar we worden wel nieuwsgierig. Wie zou niet meer willen weten over roepen deze vragen op. Wie zou niet meer willen weten over bij voorbeeld Jet Jibben of Molly Haalmeier?

Rudyard Kipling vond het mooiste grafschrift voor een cricketer, de mededeling “over is up”. Maar het is ook een mooie term voor het eind van dit cricket verhaal.

Verder liet Jan Timmermans weten dat hij stopt met spelen en niet gebukt gaat onder wrok maar wel met een brok (in de keel) gezien de vele herinneringen waarin vooral de Nijmeegse Jezuïeten een belangrijke rol hebben gespeeld. Na afloop zou hij zijn cricketkledij inleveren bij Duco Ohm voor verscheping naar Suriname.

Tot slot vroeg Herman Huising als betrekkelijke nieuwkomer en vergezeld van Nelleke Bertels ons aller aandacht om de initiatiefnemers van deze avond te bedanken voor hun inzet. Met een luid applaus lieten de disgangers blijken het hiermee eens te zijn.

En toen weer vlug de volgende gang…………..
Na het “grand”dessert en de koffie gingen enkelen nog even langs de bar om de laatste bonnen op te maken en om zeker te zijn van een ongestoorde nachtrust.

Ik laat me niet verleiden een waardeoordeel te geven over het culinair gebodene al was het alleen maar omdat de meningen sterk verdeeld waren. . Ook over de kamers waren de meningen verdeeld maar de uitdrukking van Jörg Kamerbeek dat mini badkamers waren voorzien van dwarszittoiletpotten raakte aardig de kern.  


INTERMEZZO

Natuurlijk is een jubileum hét moment op terug te kijken, te blikken heet dat in jubileumtaal.

Dat moeten andere dan maar doen want ik beperk mij tot de toekomst en dan met name tot het komende seizoen, 2013 dus.

Ik heb namelijk een wens maar weet alleen niet of iemand in mijn wens is geïnteresseerd. Een gokje dus. Maar het volgende zou ik graag willen. Ten eerste hoop ik dat gedurende de komende winter de korte lontjes zullen afsterven. Van de kou of anderszins. Inclusief die van mijzelf hebben  nogal wat van dat soort aanhangsels zich gemanifesteerd en dat moet gewoon ophouden. Dus korte lontjes…… weg ermee. Tolerantie is het toverwoord voor 2013.

Dan zou ik wensen dat we met z’n allen het vele werk van Gerard van Vuuren op de wedstrijddagen enigszins verlichten. Onze kleine kale hopman vindt alles leuk en loopt zich elke dinsdag een slag in de rondte. Geheel vrijwillig, vol overgave en waarschijnlijk zou hij niet anders willen maar toch….. Laten we beginnen om hem tijdens de derde innings  te ontlasten. Er zijn te veel cricketende mannen die na afloop van de wedstrijd in de eerste de beste stoel neervallen en verzuchten: “Nu eerst een biertje………..en waar blijven de bitterballen?” ( gebeurde óók op Kampong!)  Iemand zal dat kratje moeten halen en iemand zal de drankjes voor de dames moeten opnemen. Maar die iemand hoeft niet altijd Gerard te zijn. Bijna altijd, want gelukkig krijgt hij wel eens hulp, maar dan óók altijd van dezelfde. Dus kijk na afloop eens om je heen of je jezelf nuttig kunt maken. Het veld opruimen b.v. maar het kan óók  met  het  weer in de krat terug plaatsen van de lege flesjes.  Zo gebeurd!.

Goed, dat was een intermezzo, dan nu 
 

DE WEDSTRIJD

Proberen op tijd te beginnen vond gehoor want om 12.05 stapten de umpires Aad van Troost en Anton Distelbrink het fraaie gras van Kampong op. Aad had de vorige avond aangekondigd niet te komen. Hij is geblesseerd “en je denkt toch zeker niet dat ik naar die ouwe kereltjes ga zitten kijken” was zijn motivatie. Gelukkig heeft zij zich tijdig bedacht en kon zodoende de eerste inning umpiren. Vreemd genoeg verdween hij halverwege zonder te lunchen met vrouw en Bep van Lingen richting Schiedam, maar……………..stond een uurtje later weer voor onze neus. Nel had de autosleutels en portemonnee van Herman Huising nog in haar tas zitten, zodoende,………. even heen en weer.

Hermans team ging eerst batten nadat we een scoringboek hadden geleend van Kampong gastheer Floris Jansen, het origineel  lag  nog bij Gerard thuis. Voor Heleen Bax maakt dat niets uit, zij noteerde 147 runs in die eerste 40 overs van de dag. Gezien de lengte van dit verslag houden we het vanaf hier kort. Santcroos 19, Prescod 34, Rijken 1, Hoep 22 ret.out, Huising 18, Geenen 16, Bertels 8, Bax 0, Kottman 6*, v.d. Loos 0*. Groenewegen en D.Noorhoff d.n.b.. Bowling v. Vuuren 0-20-8, 2 maidens, Linders weer fit en volgend seizoen weer SGS wedstrijdsecretaris 2-45-8,Ayube 1-35-8, 1 maiden, de Rooy een zuinige 1-10-8, 1 maiden, Schamper 1-32-8. Coster 1x stumped, Ayube 1x catch. 18 wide, 2 byes, 3 leg byes.

Team Coster heeft heel slim gespeeld en op de vierde bal van de 39e over werd de winning hit geslagen: v.d. Horst 6, Linders 41 ret. Out, Alladin 13, Schamper 6, Ayube 17, Coster 20 *, v.Vuuren 2 LBW met ?, de Rooy 14, v.d. Eijden 2*, Gisolf, H.Noorhoff, v.Nierop d.n.b. Dirk graag wat meer aandacht voor je order of going in!. Catches voor D.Noorhoff, Bertels, Kottman 18 karaats, Hoep, allen één. Wides 23, byes 2, leg byes 2. Bowling: v.d. Loos 0-27-7, 1 maiden, Rijken 1-27-7 2/3, Hoep 1- 23- 8, 1 maiden, Prescod 2-19-8, 2 maidens, Kottman 1-32-5,Groenewegen 1-16-3, toch maar niet appelleren  voor LBW op een no ball.

Al met al kunnen we spreken van een geslaagd jubileum. De ontvangst bij Kampong was dankzij het uitstekende gastheerschap van Floris Jansen boven alle lof verheven. Het weer was uitstekend. Zou het lukken tot mei 2013.

RUUD ACKERMANN 

Klik op de link en de fotopresentatie opent.
Foto's Donald Noorhoff
 en Anton Distelbrink   Foto's kunnen worden gedownload.
Foto's Diner SenOnd-Hoevelaken 3 Sept-2012
Foto's SenOnd-Kampong 4 Sept-2012


Verslag 28 augustus 2012 bij Sparta 

Vandaag begin ik met een tip voor alle Tom-Tommers. Mocht u naar een adres moeten waarvan de Tom-tom het nummer (nog) niet kent, ga dan niet mee met het idee dat het dichtstbijzijnde nummer het gewenste nummer plus of min 1 is. Als u bijvoorbeeld op nummer 141 op de Bermweg moet wezen ga dan niet naar het gesuggereerde nummer 140 dat 2 kilometer terug ligt, maar probeer 139 dat is de buurman aan de oneven kant.

En als u daar bent, zult u net als wij verwonderd opkijken wat een schitterend complex Sparta voor het cricket, rugby en jeu de boules gekregen heeft. Het cricketveld ligt beschut door een achterliggende bomenrij in een soort kuil, wat daarmee de akoestiek krijgt van een oud Romeins theater. Als Roelof Kruijshoop, die er vandaag wegens kamperen niet bij was hier in het veld zou roepen: Ja, …één, zou iedereen hem gewoon glashelder verstaan en dat konden wij langs de kant ook. Alle aanwijzingen van captain Dirk Coster en Herman Huising waren voor iedereen duidelijk. Na de koffie met cake ontvangst geserveerd door gastheer Jaap van der Steen, nam Satar Alladin waarnemend voorzitter van de S.G.S. Senioren Onderlinge het woord om met enige goed gekozen woorden het leven van Alma Noorhoff- Smit te herdenken die afgelopen zaterdag 25 augustus op 62 jarige leeftijd in het ziekenhuis in Utrecht, na toenemende complicaties was overleden. Alma was er bij wedstrijden van de S.G.S. Senioren Onderlinge maar ook bij het grote S.G.S. of bij vele van de winteractiviteiten altijd met haar Donald bij. Zij hielp toen alles nog goed met haar ging, dikwijls mee als scoorster en was ook bereid om in de kooi op de liefhebbers een balletje in te gooien of aan de wat minder getalenteerden wat tips mee te geven om hun prestaties te verbeteren, zij zelf had vroeger immers ook op een heel behoorlijk niveau gecricket. Het zal vreemd zijn om haar vertrouwde gezicht langs de boundary te missen, maar vooral voor Donald zal het moeilijk zijn, om zonder zijn lieve vrouw verder te gaan en de moed niet te verliezen. Na een minuut stilte werd hem namens alle S.G.S.-ers en hun aanhang daarbij heel, heel veel sterkte toegewenst.

De crematie van Alma zal plaatsvinden op maandag 3 september in Bilthoven.

Wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren maakte vervolgens de teamindelingen bekend en een zo op het oog wat zwakker team van captain Herman Huising zou het op moeten nemen tegen een sterk team van captain Dirk Coster, hoewel al onze S.G.S. Onderlingers natuurlijk kanjers zijn. Kijk, en vanuit zo’n underdogpositie verraste vandaag opener Pieter Bertels met zijn beste seizoensprestatie. Pieter kwam na een wat stroef begin er steeds beter in en scoorde zelfs op ballen die recht of krom op zijn palen af kwamen.

Na 28 runs pas moest hij zich op bowlen van Wim van der Loos gewonnen geven, toen hij werd uitgevangen door good-old Jan Swinkels. Mede opener Frans Kottman hield vandaag vooral de voorzichtigheid in acht, en weigerde uit te gaan. Na 21 overs werd hij door captain Huising moegestreden, maar met 15 runs teruggeroepen. Chris Bax probeerde het scoringstempo wat op te voeren, maar trof het niet dat Walter Prescod met een duidelijk hoorbaar ‘neen’ bleef staan toen Chris 27 runs had en dus ging hij run out. Kort daarop ging Walter zelf met 15 runs bowled door Mans de Rooij. De vlot scorende Georg Rijken, maar er waren er langs de kant die hem tevergeefs tot nóg vlotter scoren wilden aanmoedigen, kwam tot 21 runs toen hij op bowlen van Mans de Rooij gevangen werd door Satar Alladin. Farouk Ayube liep na 14 runs tegen een LBW aan op bowlen van Wim van der Loos. En dat zelfde lot overkwam op bowlen van Jan Hoep na 3 runs Tjebbe Westendorp die voor het eerst van het seizoen weer eens bij de Onderlinge meedeed. Captain Huising bleef met 0 not out, Rino Groenewegen slaagde erin om twee tweetjes tegen Jan Hoep te produceren, en dat is tegenwoordig al heel wat, toen hij en dus met 4 runs, daarna run out ging. Simon Santcroos, 0 not out, kon ook de resterende ballen van bowler Jan Hoep alleen maar tegen houden en daardoor behaalde Jan in de 40e over nog, een naar later bleek, heel belangrijke maiden. Ton van der Eyden en Donald Noorhoff kwamen dit keer niet aan bat. En na 40 overs stonden er slechts 146 runs op het scorebord waarvan er 19 extra’s waren: 4 byes, 12 wides en 3 no balls.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 0 voor 21 in 8, waaronder 2 maidens, Wim van der Loos 2 voor 33 in 8 waaronder 1 maiden, Bas de Gaay Fortman 0 voor 36 in 8, Jan Hoep 1 voor 20 in 8 waaronder 1 maiden en Mans de Rooij 2 voor 32 in 8.

Om twee uur werd de lunch genoten en dit laatste woord schijnt speciaal voor Sparta wel te zijn uitgevonden. Vandaag waren heerlijke omeletten en pastagerechten inbegrepen. Het zonnetje kwam door, maar wie dacht dat het team van Dirk Coster dat bescheiden totaal wel even snel op een grasmat die merkwaardigerwijs binnenin lang en daarbuiten kort gras had, zou overtreffen, kwam bedrogen uit. In een traag tempo werden de runnetjes gemaakt. Satar Alladin werd na 24 runs op bowlen van Farouk Ayube uitgevangen door Rino Groenewegen. Ik dacht eerst nog, wat gaat die Rino laat naar die bal toe, maar zijn uitschuifbare armen verrichten wonderen. Albert van Nierop kwam helemaal niet aan scoren toe. Op bowlen van Georg Rijken verdween hij ook in de uitschuifarmen van Rino. Jan Swinkels had, ook al zonder runs, pech, dat hij op een bekeken balletje van Satar net niet op tijd de overkant haalde en ging run out. Hans Noorhoff kreeg na 12 runs op bowlen van Rino Groenewegen LBW. Captain Dirk Coster speelde het spel slim en bleef met 36 runs not out, maar Mans de Rooij ging al na 2 runs bowled door Frans Kottman. Wim van der Loos behaalde er nog eentje minder en werd op bowlen van diezelfde Frans met slechts 1 run uitgevangen door Farouk Ayube. Toen ook Willem de Jonge van Ellemeet na 2 runs op bowlen van Farouk Ayube kennismaakte met Rino’s uitschuifarmen leek de overwinning voor het team Huising zomaar voor het grijpen. Leek, want de ervaren Gerard van Vuuren behaalde in stijl zijn volle 40 runs toen hij run out ging en Jan Hoep, ”áltijd kalm blijven in zo’n situatie” behaalde rustig de benodigde laatste 4 runnetjes om in de 39 over de overwinning toch nog binnen te slepen. Bas de Gaay Fortman kan zich dus zonder dit keer aan bat geweest te zijn, gaan voorbereiden op de komende verkiezingen. De target 147 was gehaald hierin zaten 26 extra’s 2 byes, 1 leg bye, 19 wides en 4 no balls.

Bowlingcijfers: Walter Prescod 0 voor 14 in 8, 2 maidens, Georg Rijken 1 voor 26 in 8, 1 maiden, Farouk Ayube 2 voor 26 in 8, Rino Groenewegen 1 voor 41 in 6 3/6, en Frans Kottman 2 voor 37 in 8, waaronder 1 maiden.

Bij een pilsje of andere versnapering werd Rino met zijn 3 prachtige vangen uitgeroepen tot man of the day. Tevens werd de Frits d’Achard van Enschut bokaal uitgereikt aan de speler met de berekende beste seizoensprestatie en dit werd dit seizoen onze Dirk Coster.

De top 6 dit jaar luidt: 1. Dirk Coster 2. Satar Alladin 3. Farouk Ayube 4. Georg Rijken 5. Mans de Rooij en 6. Gerard van Vuuren. Gastheer Jaap van der Steen kreeg voor zijn vele goede werk vandaag een heerlijk flesje wijn en alle medewerkers werden bedankt.   Volgende week zal het verslag van de slotwedstrijd door Ruud Ackermann worden verzorgd, want dan vertoeft uw reporter, met of zonder bloedneus, in Spanje. Olé.

 Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Sparta 28-aug-2012  Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 21 augustus 2012 bij Excelsior

Wat kunnen mensen toch heerlijk plannen. Ja, plannen hadden wij dit seizoen ook, liefst twee wedstrijden van de S.G.S. Senioren Onderlinge dit seizoen bij ons Excelsior. Helaas de Flamingo’s kwamen er tussen en dus moesten we vandaag voor het speelveld uitwijken naar buurman ASVION. Geblesseerd gastheer Aad van Troost was met ondergetekende ruim op tijd aanwezig om te kijken of alles in orde was. Nou, dat was het niet helemaal en dus moesten er pionnen, stoelen, een scoorderstafel, wickets en krijt van elders aangevoerd worden. Uw reporter moest aan de slag om de enorme troep aan konijnenkeutels van de kunststofmat te vegen, ik heb nog nooit zo lang en intens op de mat gestaan, en er werd op Freddy Klokker een left hand top order batsman en wicketkeeper uit ons eerste cricketteam niet tevergeefs een beroep gedaan om de lijnen op die mat te kalken. U zult mij toch niet kwalijk nemen dat ik niet precies zomaar uit mijn hoofd weet, op welke breedte de widelines aangegeven moeten worden. Dus liet Freddy deze dit keer maar achterwege, onze batsmen hadden overigens allemaal het idee voor het wicket ‘on stage’ te staan, met aflopende kantjes aan weerszijden, waar dan door de bowlers naar believen de wide- en no ballen gedeponeerd konden worden. Nadat via Piet Peek ons het trieste bericht bereikte van het overlijden van Loes, de partner van Chris Thompson, koos Chris Bax als captain van een team dat uit twaalf man bestond er voor om eerst te gaan batten en dus moest het team van Gerard van Vuuren met zijn elven gaan fielden onder warme zomerse omstandigheden.

Simon Santcroos mocht met Ton van der Eyden openen en daar had hij maar weinig tijd voor nodig. Hij was er zo hij zei, bij de eerste bal van Wim van der Loos nog niet echt helemaal met zijn hoofd bij. Dat is op zich niet zo erg, als je dan tenminste niet vergeet waarvoor je een bat in je handen hebt; een golden duck dus voor onze Simon. Hans Noorhoff liet zien wel wakker te zijn en produceerde na een kleine afronding 18 runs, toen hij onverwacht run out ging, doordat Ton wat laat, plotseling midden op de mat stopte met runnen. Ton was daar zelf kennelijk ook zo van geschrokken, dat hij niet verder kwam dan 4 runs, toen hij bowled ging door Rino Groenewegen. Chris Bax heeft het batten weer helemaal onder de knie en kwam vandaag tot 29 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren, ja de fysiotherapeut had bij hem weer een wondertje verricht, gestumped werd door Dirk Coster. De uiteraard gehelmde Rob Schamper ging na 8 runs bowled door Farouk Ayube, maar Walter Prescod liet vandaag echt topklasse batten zien en sloeg binnen de kortste tijd vol vertrouwen 43 runs retired out bij elkaar. Donald Noorhoff leek zijn goede voorbeeld te volgen, al deed hij er wat langer over en bleef verdienstelijk met 36 runs not. Jan Hoep behaalde 10 runs toen hij op bowlen van Albert van Nierop LBW kreeg. Roelof Kruijshoop die toch een behoorlijke snelheid op de mat demonstreerde ging na 15 runs run out. Als laatste Olympische nieuws kan ik u echter mededelen dat nog snellere jongens zoals Usain Bolt die meespeelt in de Australische Twenty20 competitie bij de Melbourne Stars en ook Yohan Blake die gaat spelen bij de Sydney Sixers binnenkort en heel kort op de mat te zien zullen zijn, natuurlijk met de bijbehorende hele snelle umpires. Pieter Bertels liet ons voordat hij in moest, aan de zijkant even zien over welk enorm slagenarsenaal hij beschikt. Jammer was dat hij niet alles on stage kon vertonen, want na 2 runs ging hij bowled door Mans de Rooij. Nummer vier, bleek dit keer nummer 11 te zijn maar dat verhinderde Frans Kottman niet om ook twee runs aan ons totaal toe te voegen. Wij zagen hem al een keer weglopen, maar de tweede keer was het op bowlen van Gerard van Vuuren echt raak en ging hij caught behind door Dirk Coster. Nadat uw verslaggever twee ballen van Gerard van Vuuren had overleefd, liet hij zich door een lawaaiige wicketkeeper uit zijn spel halen, dat moet je natuurlijk nooit doen, en kon toen zonder runs, bowled Rino Groenewegen, de eerste innings afsluiten.
Er stond een hoog totaal van 203 runs op het ook al vanuit Excelsior geïmporteerde scorebord, hierin zaten 36 extra’s te weten 2 byes, 3 leg byes, 10 wides en 21 no balls.
Bowlingcijfers: Wim van der Loos 1 voor 37 in 8, 1 maiden, Rino Groenewegen 2 voor 27 in 4 3/6, Farouk Ayube 1 voor 43 in 8, Mans de Rooij 1 voor 30 in 8, 1 maiden, Gerard van Vuuren 2 voor 24 in 6 en tenslotte Albert Van Nierop 1 voor 37 in 4.

Door het hoge totaal wat pas in de een na laatste over werd bereikt, was de lunch dit keer flink later dan gewoonlijk. Maar deze bleek met kaas, worst, vleeswaren, salades komkommers, meloen en natuurlijk de druifjes van Mieke toch niet te versmaden.

Rino Groenewegen mocht openen voor het team van Vuuren en smaakte na acht runs het twijfelachtige genoegen om bowler Frans Kottman met een zwaaiende beweging en met slechts één hand een schitterende vang te zien maken. Helaas bleek dit later ook de enige vang in onze innings te zijn en u weet: catches win matches. Albert van Nierop behaalde 31 runs toen hij bowled ging door een indraaier van Jan Hoep. Satar Alladin 42 retired out en Dirk Coster met 43 retired out voldeden helemaal aan de verwachtingen van captain van Vuuren. Farouk Ayube speelde ook een belangrijke rol, want hij bleef ondanks het weggeven van wat vangkansen met 29 not out. Gerard van Vuuren dacht zelf ook zijn steentje nog bij te kunnen dragen, maar verkeek zich al bij zijn eerste bal op zo’n verraderlijk boogje van Rob Schamper. Jan Swinkels kon met 1 run weer terug naar Frankrijk, want bowler Jan Hoep trakteerde ook hem op een indraaiende wicketvernieler. De laatste overs werd het toch nog spannend, de battende partij moest er liefst 6 per over maken. Maar met de routine van Wim van der Loos, 12 bowled Jan Hoep en ankerman Mans de Rooij 13 not out, lukte het hun, om 3 ballen voor het einde de overwinning met 206 op het scorebord binnen te slepen. Hierin zaten 27 extra’s: 1 bye, 3 leg byes, 16 wides en 7 no balls. Herman Huising en Reurt Gisolf kwamen dit keer niet aan bat. Na de twintigste over nam Simon Santcroos de wicketkeeperpositie van Donald Noorhoff over, want die moest samen met broer Hans naar Alma in het ziekenhuis.
Bowlingcijfers: Roelof Kruijshoop 0 voor 28 in 8, Frans Kottman 1 voor 40 in 8, wat hem de man of the day award opleverde, Jan Hoep 3 voor 33 in 7 3/6, toch weer onze beste bowler al was het jammer dat hij de laatste over niet met een winnende maiden kon afsluiten, Walter Prescod 0 voor 42 in 8, het zat er helaas vandaag met bowlen niet in, maar volgende keer beter en Rob Schamper 1 voor 59 in 8, ook net ietsje te duur.
We hadden een leuke en spannende match met heel veel runs gespeeld en lieten ons na afloop bij het bier of een andere consumptie, vanwege de drukte binnen, buiten, nee toch binnen, nee uiteindelijk toch lekker buiten, verrassen door de vele heerlijke hapjes van Nel van Troost en Petra van der Meij. En ja die opmerking of er naast tonijn- en zalm wraps ook eens aan zwaardvis wraps gedacht kan worden, zullen we maar niet serieus nemen. Excelsior, scoorster, umpires, Aad, bedankt allemaal en de gastvrouwen Nel en Petra kunnen aan de wijn, en wij volgende week naar het nieuwe veld van Sparta.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Excelsior 21-aug-2012  Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 14 augustus 2012 bij MOP

Vandaag stond weer een wedstrijd bij de Vughtse Mixed Hockey & Cricket Club Maakt Onderling Plezier op het programma, dus op naar Sportpark Bergenshuizen en voor de eerste keer in jaren niet de zo langzamerhand traditionele wegomleggingen naar De Bus 2, maar een weg waar automobilisten te gast waren voor het fietsverkeer. Wat een heerlijke gedachte dat je bij onze Senioren Onderlinge ondanks het sinds kort geldende Groningse gezegde van Ranomi Kromowidjojo “Goud is Goud” (= goed), bij meedoen, altijd tenminste op zilver kunt rekenen. Ja, dat heb ik vandaag meer gehoord.
Ik moet toegeven, soms dwalen tijdens het fielden, als er tijden lang geen bal naar jouw plek schijnt te komen, mijn gedachten wel eens wat af. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de afgelopen succesvolle Olympische Spelen in Londen en die schijnen toch meer met je te doen, dan je zo op het eerste gezicht zou denken. “Vijftien condooms per deelnemer” zo las ik in de krant van vlakker Nederland, maar dat gold natuurlijk niet voor de paarden. Voor gewichtheffers lijkt het me wat weinig en gezien een foto van Usain Bolt, de snelste man ter wereld, tussen drie van die beeldschone Zweedse handbaldames, moet hij er haast wel zeker veel tekort gekomen zijn.
Met zulke problemen hadden na de welkomstkoffie, onze captains van vandaag, Chris Bax en Dirk Coster natuurlijk helemaal niets te maken. Maar eerst vertelde Donald Noorhoff ons het goede nieuws dat Alma na bij bewustzijn te zijn gekomen na een hartstilstand Donald en Hans gelukkig weer herkende.

Het team van Dirk Coster mocht na de koffie of thee met krentenmik van gastheren Berend, Ron en Bas, gaan batten. Helaas hadden zij maar 10 man en het team van Chris had er elf. Geopend werd door Roelof Kruijshoop, die er weer eens echt zin in had met Hans Noorhoff, die al eerder in zijn nog korte cricketcarrière aantoonde een echte versterking voor de S.G.S. Senioren Onderlinge te zijn. Helaas had Roelof iets buiten de heersende akoestiek bij MOP gerekend en dus was er na zijn kreet Ja,… EEN ! bij vele fielders maar erger voor hem ook bij zijn maat Hans, wat verwarring ontstaan, want die verstonden Ja,.. Neen ! En ook al was het dan ook jouw call, dan ga je na 10 runs gewoon, run out. Hans moest daarna dus eigenlijk runs voor twee maken en dat deed hij ook. Weliswaar was daarbij in verband met de conditie van zijn hamstrings massagehulp van tegenstanders en umpires noodzakelijk, maar dat hielp hem toch maar mooi aan zijn fraaie 40 retired out.
Onze Wim van der Loos mocht na zijn succesvolle batten van vorige week weer vroeg in en kwam dit keer als nummer drie tot 16 runs toen hij op een wat minder balletje van Albert van Nierop LBW ging. Tijdens zijn batten gaf hij een vangkansje weg, waar Aad van Troost zich in volle lengte, en dat wil wat zeggen, op wilde storten, waarna Aad helaas met hevige pijn flink geblesseerd en ondersteund het veld moest verlaten. Mans de Rooij behaalde vandaag 25 runs toen hij door onze beste bowler van vandaag Walter Prescod, caught behind ging door Donald Noorhoff. Hardhitter Peter van Giezen behaalde zelfs nog 1 run meer en ging op Walter Prescod stumped door onze wicketkeeper Donald. George Rijken liep na 12 runs tegen zijn zoveelste run out op, al kwam daar wel wat grondacrobatiek met een hoge moeilijkheidsgraad van Farouk Ayube bij kijken. Gaat onze Farouk naar de Olympische spelen van 2016 in Rio de Janeiro? Captain Dirk Coster bleef met 20 runs not out en zag Frans Kottman, zonder te krijten, na zijn eerste bal op bowlen van Farouk Ayube gevangen worden door Gerard van Vuuren en kon dus gelijk weer vertrekken. Wim Voogel had daar niet op gerekend en dus zagen we Jan Timmermans als nummer negen het veld betreden. Hoewel Jan zijn best deed, werd hij toch al snel, na 2 runs op bowlen van Albert van Nierop gevangen door Tijs Linders. Wim Voogel bleef met 2 runs not out en toen de veertig overs verstreken waren stond er een stand van 166 voor 8 op het scorebord, hierin zaten 12 wides en 1 no ball. Het viel op dat er door het team van Dirk Coster na de lunch aanzienlijk minder gescoord werd dan daarvoor.

Dat zegt misschien iets over die lunch, die compleet en lekker was. Ook werden er nogal aardig wat vangetjes gemist en u weet catches win matches. Bowlingcijfers: Farouk Ayube 1 voor 35 in 10 waaronder 2 maidens, Tijs Linders 0 voor 44 in 10, Albert van Nierop 2 voor 65 in 9, de onfortuinlijke Aad van Troost 0 voor 2 in 1 en tenslotte uitblinkende bowler Walter Prescod 2 voor 20 in 10 waaronder 1 maiden. Gerard van Vuuren mocht samen met uw reporter bij het team van Chris Bax openen.
Op bowlen van Frans Kottman werd Gerard van Vuuren na 10 runs gevangen door Georg Rijken. Niet veel later volgde Gerard van der Meij hem, met slechts 2 runs, naar de kant, omdat hij op een onwaarschijnlijke manier en met 1 hand op bowlen van Frans Kottman werd uitgevangen door de man met die hamstringproblemen, Hans Noorhoff dus, die na de lunch plotseling en met grote snelheid zo’n zeven meter opzij kon sprinten. Zou hij tijdens de lunch soms Lourdes- water gedronken hebben? Satar Alladin kon dit keer net zijn 40 retired niet bereiken maar leverde met 38, toch een knappe bijdrage aan het totaal Satar werd op bowlen van Roelof Kruijshoop gevangen door Frans Kottman. Donald Noorhoff kwam dit keer als vierde aan bat en deed dat lang niet slecht. Weliswaar gaf hij een vangkans aan zijn broer Hans weg, maar deze bleek toen, voor vriend en vijand opeens over heel wat minder sprintvermogen te beschikken.
Onze Donald moest natuurlijk tijdig weer naar zijn vrouw Alma en ging na 34 runs retired out en met Hans op weg naar het ziekenhuis. Over de middenmoot kunnen we kort zijn. Wat dacht u van Tijs Linders run out na 2 runs, of wat van Albert van Nierop die na 1 run op bowlen van Georg Rijken caught behind ging door Dirk Coster en wat van kanon Walter Prescod die na 1 run, ook al op bowlen van Roelof Kruijshoop, door een grijnzende Frans Kottman met 1 hand werd uitgevangen. Kijk en dan zijn wij, net als hardloper Churandy Martina gewoon blij, blij met captain Chris Bax en blij met onze Farouk Ayube. Want deze twee kanjers presteerden het om met grote inspanning met 31 en 29 not out te blijven en in de eerste bal van de 38e over de overwinning binnen te slepen. Het scorebord vermeldde 169 voor 7 en daarin zaten 21 extra’s 1 leg bye, 19 wides en 1 no ball. Echt spannend dus. Diederik Dettmeijer en de geblesseerde Aad van Troost kwamen niet aan bat. Bowlingcijfers: Georg Rijken 1 voor 26 in 10, 1 maiden, Frans Kottman 2 voor 22 in 4, Mans de Rooij 0 voor 56 in 9 1/6, Wim van der Loos 0 voor 24 in 8, 1 maiden en Roelof Kruijshoop 2 voor 40 in 7. Eindelijk weer eens een nederlaag voor het team van Dirk.

In plaats van het volkslied werden door de winnaars van deze wedstrijd enige andere gezangen onder de warme douches ten gehore gebracht. Het zal u wellicht opgevallen zijn dat dat officiële volkslied na de gouden oefening van Epke aan de rekstok op de Olympische spelen ook enige tijd op zich liet wachten. Ook het Friese kwam er niet. Tja, da’s natuurlijk niet zo vreemd als je achternaam Zonderland is. De drankjes en hapjes gingen er goed in, Satar bedankte gastheer Berend van Weel met een fles rode Zuid Afrikaanse wijn en Donald Noorhoff krijgt volgende week als man of the match zijn fles, dat gebeurt dan bij Excelsior al spelen we dan bij ASVION op het kunststoftapijt.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-MOP 14-aug-2012   Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 7 augustus 2012 bij Bloemendaal

Eindelijk, het was weer dinsdag. Met regen vertrokken wij uit Schiedam en door plensbuien kwamen we langs Schiphol, maar bij het bekende Kopje was het gewoon droog. Het veld lag er keurig verzorgd en zeer goed bespeelbaar bij en de koffie of thee met koek of cake stond door de goede zorgen van Frank, Pauline en Paul al op ons te wachten. Ik had nog even tijd om rond te kijken in het clubhuis, met o.a. die prachtige oude Engelse foto van, gewoon op straat, cricket spelende jeugd met het wicket op een lantarenpaal getekend. Een grote krantenkop vermeldde: Rood en Wit totaal afgetroefd. Enige gezonde rivaliteit is Bloemendaal dus zeker niet vreemd, maar die heerst in Schiedam ook tussen de buurtjes. Ook bleek Bloemendaal niet alleen over leden van verdienste maar ook over verdienstelijke (niet)leden te beschikken en da’s toch ook wel bijzonder. Toch heerste er volgens kenner Robert Rusche een echte Olympische sfeer op het mooie Bloemendaal. Die sfeer past natuurlijk helemaal bij onze S.G.S.- Senioren Onderlinge wedstrijden; immers meedoen is belangrijker dan winnen, al is dat laatste natuurlijk ook niet totaal onbelangrijk, de verliezende captain moet zoals bekend na afloop speechen en heeft de taak zo mogelijk de nederlaag te verklaren.

Vandaag waren Jan Hoep en Rob Schamper de captains en het team van Jan mocht beginnen met batten. Willem de Jonge van Ellemeet die gewoontegetrouw eerst nog even gekeken had of er misschien nog een schaduwrijke boomplek op het ingekorte veld te ontdekken viel, mocht tot zijn verbazing openen, samen met Albert van Nierop. Ook Wim van der Loos en de van vakantie teruggekeerde Mans de Rooij mochten van captain Hoep vandaag vroeg in. Op een wat minder balletje van Aad van Troost, werd Willem na 19 runs door Diederik Dettmeijer uitgevangen. Albert van Nierop werd op bowlen van Walter Prescod na 13 runs gestumped door een weer snelle Dirk Coster. Wim van der Loos scoorde met twee bats liefst 21 eentjes, om daarna wat serieuzere klappen uit te delen. Mans de Rooij scoorde in een wat hoger tempo zijn 40 retired out en da’s natuurlijk lekker thuiskomen na je vakantie. Wim behaalde uiteindelijk 39 runs toen hij op bowlen van Frans Kottman werd uitgevangen door Aad van Troost, die daarvoor wel in zijn volle lengte naar de grond moest. Satar Alladin leek ook op weg naar zijn veertig, maar werd op, volgens kenners, weer niet zo’n beste bal van Aad van Troost, na 30 runs gestumped door Dirk Coster. Hans Noorhoff stond er mede door een val vorige week donderdag, vandaag gekleurd op en kwam dan ook niet verder dan 3 runs, toen hij op bowlen van Walter Prescod ook al door Dirk Coster werd gestumped. Farouk Ayube ging na 8 runs caught en bowled door Bas de Gaay Fortman. Jan Hoep kwam in de laatste overs tot 5 not out en Simon Santcroos na wat twijfelgevalletjes vooral in de laatste over, tot 2 not out.
Uw verslaggever kwam net als Donald Noorhoff dit keer niet aan bat.
Bowlingcijfers: Frans Kottman, ondanks een geblesseerde arm 1 voor 36 in 8, Aad van Troost 2 voor 31 in 6, Bas de Gaay Fortman 1 voor 22 in 6, Walter Prescod 2 voor 16 in 8, 2 maidens, keurig, Diederik Dettmeijer 0 voor 23 in 3, Rob Schamper 0 voor 29 in 6, en Rino Groenewegen 0 voor 23 in 3. Het door Ruud Ackermann bijgehouden scorebord vermeldde na veertig overs een totaal van 183. Hierin zaten 24 extra’s, 2 byes, 1 leg bye, 16 wides en 5 no balls.

Tussendoor werd na 27 overs om ongeveer twee uur een prima lunch genoten, met aardbeien, komkommers, 2 soorten meloen, de bekende druiven van Mieke, krentenbolletjes en allerlei ander brood en beleg, waaronder voor de liefhebbers zelfs ook lekkere chocoladepasta.

De lat lag Olympisch gezien, hoog voor het team van Rob Schamper en die stuurde dan ook als openers twee erkende vaste ‘veertig- retired out hitters’ naar het front, te weten Dirk Coster, die dit keer echter maar tot 8 runs kwam, toen hij bowled ging door Mans de Rooij en Aad van Troost die ons trakteerde op de hardste vier uit de hele wedstrijd, waarop liefst 4 ballen uit de struiken en van het hek geplukt konden worden. Aad kwam dit keer maar tot 9 runs toen hij, wellicht wat overmoedig, bowled ging door Wim van der Loos. Rino Groenewegen mocht vandaag ook weer eens batten en kwam met 10 eentjes uit de bus toen hij bowled ging door Jan Hoep. Er komen er vast nog meer Rino. Gerard van Vuuren maakte op bowlen van Albert van Nierop kennis met de flitsende stumpsnelheid van Donald Noorhoff en Walter Prescod is na een mindere periode aan bat weer op de goede weg en maakte er vandaag 16, toen hij op bowlen van die geblesseerde en gekleurde arm van Hans Noorhoff, door Albert van Nierop werd uitgevangen.

En dan de man met die Olympische gedachten: Robert Rusche. Gelooft u in toeval? Juist op het moment dat hij zeven runs bij elkaar geslagen had en Anky van Grunsven op Salinero in de ring bezig was aan haar dressuurproef, kreeg hij een zweepslag en ging retired hurt. Voor het team van Jan Hoep was het een gelopen race, want ook Rob Schamper kwam niet verder dan 6 runs toen hij door Farouk Ayube bowled ging. Diederik Dettmeijer probeerde na 10 runs nog wat te forceren, maar ging run out. Ton van der Eyden bleef met 1 not out en Bas de Gaay Fortman liet zich zonder runs verschalken door bowler Mans de Rooij en Frans Kottman tenslotte, had het beste al met bowlen gegeven en kwam nu maar tot 1 run, toen hij op bowlen van Farouk Ayube gevangen werd door Wim van der Loos. Na 27 overs plus een bal, was het over en uit voor het team van Rob Schamper. Met een score van 104 all out waarin 25 extra’s, 1 bye, 2 leg byes, 17 wides en 5 no balls, was een duidelijke nederlaag een feit.
Bowlingcijfers: Mans de Rooij 2 voor 24 in 7, Wim van der Loos 1 voor 11 in 4, Albert van Nierop 1 voor 24 in 4, Jan Hoep 1 voor 18 in 4, Hans Noorhoff 1 voor 20 in 3, en last but not least, Farouk Ayube 2 voor 4 in 5 1/6 waaronder 2 maidens, prima.

Na de douches volgden nog steeds in het zonnetje de drankjes, de chips en de hapjes. Captain Rob Schamper bleek tot de groep ras optimisten te behoren en roemde het tempo waarin door zijn team werd gescoord. Volgens hem vielen helaas de wickets wat snel en dat reduceerde hun winstkansen. Nou, ik kan hem vertellen, dat onder aanvoering van onze altijd fanatiek dirigerende captain Hoep en zijn attent fieldende team, na het vallen van de openingskopstukken, geen moment het idee ontstond, dat er voor het team van Rob Schamper vandaag nog wat te halen zou zijn.
Na overleg tussen de captains werd Mans de Rooij uitgeroepen tot man of the match en hij kreeg een fles witte wijn uitgereikt door Rob Schamper. Albert van Nierop sprak een dankwoord uit voor de hartelijke ontvangst en gaf aan Pauline die al 40 jaar lid is van Bloemendaal, én lid van verdienste, een kus en een aardigheidje. Pauline nodigde ons uit, om met onze vrolijke groep ook volgend jaar weer op het schitterende complex van Bloemendaal te komen spelen.
Hopelijk zijn we er dan allemaal, gezond weer bij.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Bloemendaal 7-aug-2012   Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 31 juli 2012 bij Hermes D.V.S.

Dit seizoen was het de tweede keer dat wij van de S.G.S. Senioren Onderlinge van de gastvrijheid van Hermes D.V.S., de club van Sjakie(?) gebruik mochten maken. Hanseke ter Plegt bediende het koffie- en/of thee apparaat en had gelukkig haar bekende stralende glimlach weer terug. Zij werd later ook nog geassisteerd door Marian Schaap, want er komt natuurlijk heel wat kijken als je zo’n grote groep als de onze tijdig van een natje en een droogje moet voorzien. Donkere wolken pakten zich echter boven het Schiedamse Hermes complex samen, maar dat had vandaag Irma, de vrouw van Rob Dhondai en ook Lisette, de vrouw van Arjen van de Pol niet belet, om ook weer eens onze bekende en uiterst trouwe damesploeg te komen versterken.

De Olympische spelen waren in Londen in volle gang, maar een beetje S.G.S.-er laat daar natuurlijk zijn dinsdagse cricketpot niet voor lopen en dus waren we vandaag weer met 23 man. Dit keer onder leiding van de captains Satar Alladin en de weer bijna herstelde Aad van Troost. Het team van Satar ging eerst batten en geopend werd met Herman van der Horst en gastheer Gerard van Vuuren. Pas in de 11e over viel het eerste wicket en Herman die zich voorgenomen had om alleen de mindere ballen weg te slaan, was toen nog niet verder gekomen dan slechts 3 runs, toen hij op bowlen van Rob Schamper werd gestumped door Donald Noorhoff. Gerard van Vuuren deed het een stuk beter en ging in de 15e over met 40 runs retired out. Hoewel hij toegaf zijn maatje Albert van Nierop “Neen” te hebben horen roepen, kwam dit bij hem toch pas goed door, toen hij al aan de overkant was Onze Albert was vandaag dus een beetje unlucky en ging run out na 11 runs. Dirk Coster behaalde vandaag maar 4 runs toen hij op bowlen van de man met een eigen kleedkamer en eettafel, Jan Hoep dus, werd gevangen door Arjen van de Pol. Ook onze Satar behaalde voor de ogen van zijn weer verder afgeslankte vrouwtje Geerta niet zijn gebruikelijke 40 retired out, maar droeg toch 22 runs bij in het totaal toen hij bowled ging door weer Jan Hoep. George Rijken liet zich tot onze teleurstelling al na 2 runs op bowlen van Rob Dhondai stumpen door Donald Noorhoff. Herman Huising was niet van plan zich te laten verschalken en nam alle tijd om uiteindelijk in de dubbele cijfers met een voor hem seizoenrecord van 14 runs te eindigen, toen hij bowled ging door Farouk Ayube. In de laatste 6 overs slaagden Walter Prescod (30 not out) er samen met uw verslaggever (11 not out) nog in om de score nog wat op te krikken, hoewel een totaal van 153 voor 7 na 40 overs nou niet bepaald tot hoge verwachtingen leidt. In deze stand waren 16 extra’s begrepen, 1 bye, 14 wides en 1 no ball.Wim van der Loos en Rino Groenewegen kwamen niet aan bat, maar blijven daarop toch hopen.
Bowlingcijfers: Frans Kottman 0 voor 19 in 7, 1 maiden, netjes, Farouk Ayube 1 voor 30 in 8, Rob Schamper 1 voor 49 in 8, Rob Dhondai 1 voor 31 in 7, Jan Hoep 2 voor 22 in 8, toch weer prima, en Aad van Troost, na twee overs weer licht geblesseerd gestopt met 0 voor 1 in 2, waaronder 1 maiden. Tja, dan zou ik ook stoppen.

Om kwart over twee hadden we een prima lunch, waarin naast ontbijtkoek, de befaamde Hermes runder- kroket ook nog een heerlijke vruchtensalade van vers fruit ter tafel kwam en natuurlijk de druifjes van Mieke, het schijnt dus ergens toch zomer te zijn.

In de tweede innings ging het team van Aad van Troost energiek van start. Hans Noorhoff trad onze bowlers onbevangen tegemoet en maaide zelfs ballen op zijn wicket gewoon voor vier weg. Hij werd prima gesteund door de van een cruise teruggekeerde Chris Bax die eigenlijk voor het eerst dit seizoen ook weer eens een fraai staaltje batten liet zien, je ziet het Chris, behalve fietsen verleer je cricket óók niet. Arjen van de Pol behaalde maar 1 run toen hij op bowlen van Rino Groenewegen de bal licht raakte en achter het wicket gevangen werd door wicketkeeper Dirk Coster. Onderbroken door een regenpauze ging Hans Noorhoff met 43 runs retired out en struikelde Chris Bax met 38 runs op bowlen van Wim van der Loos nog net voor zijn veertig, toen hij stumped ging door Dirk Coster. In de flinke miezer behaalden Simon Santcroos nog 3 runs en Farouk Ayube 7. Zij bleven dus not out en zeer tot onze spijt moest na 21 overs de wedstrijd op een stand van 99 definitief worden beëindigd. Hierin zaten toen 7 extra’s, 1 bye, 5 wides en 1 no ball. Het team van Aad van Troost stond eigenlijk glad gewonnen, daar hoef je echt geen cricketgeleerde voor te zijn, om dat te beseffen.
Bowlingcijfers: Rino Groenewegen 1 voor 22 in 4, Wim van der Loos 1 voor 18 in 5, hierin zat 1 maiden, Walter Prescod 0 voor 21 in 5, Georg Rijken 0 voor 20 in 5 en tenslotte Albert van Nierop 0 voor 17 in 2. Hoewel al deze bowlers uiteraard nog vol plannen zaten om hun cijfers nog wat aan te scherpen, en we ook nog een paar keien achter de hand hadden, zat met al die buien, het verder uitspelen er echt niet meer in.

Na de douche trakteerde Mieke Hoogervorst ons nog op een rondje vanwege haar verjaardag en klonk natuurlijk vanuit onze groep een Hai Prosit voor haar. Satar Alladin reikte nog een aardigheidje uit aan onze gastvrouwen, bedankte de umpires en scoorders en vertelde dat hij zich vandaag, ook al was de match niet helemaal uitgespeeld, toch als een verliezende captain beschouwde. Persoon van de dag, werd vandaag onze Mieke Hoogervorst voor al haar aanwezigheid, inzet en hulp dit seizoen bij onze Onderlinge. Vooral doorgaan Mieke! De frituurhapjes waren weer top, maar ook de kaas, worst, tomaatjes, komkommer en salades waren weer op vertrouwd Hermes niveau en ook de meloen was heerlijk.

Nog een heel klein stukje ruimte en dus zo maar wat willekeurige tussenstanden uit dit S.G.S. Senioren Onderlinge seizoen tot nu toe:
Totaal is tot nu gespeeld door 268 batsman die tot nu 2975 runs scoorden
De meeste runs: Satar Alladin 250, Gerard van Vuuren 205, Dirk Coster 200
Totaal aantal tegen de bowlers 3504, inclusief de vele extra’s.
Totaal aantal wickets 144
De meeste wickets: Aad van Troost 18, Georg Rijken 14, Rob Schamper 13
Totaal aantal maidens 49, Georg Rijken 11, Mans de Rooij 7, Jan Hoep 7
Totaal aantal vangen en stumps 78, Dirk Coster 15, Donald Noorhoff 12
En tenslotte, je moet toch wat, hoogste aantal not outs Donald Noorhoff 4 en Gerard van der Meij 4

Ik bedoel maar
Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Hermes 31-juli-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 24 juli 2012 bij Rood en Wit

Als vele anderen gingen wij, bij droog en schitterend strandweer richting Zandvoort om vlak daarvoor af te buigen naar een van de oudste cricketclubs in Nederland Rood en Wit. De Tour de France, was met weinig succes voor onze Nederlanders afgesloten en dus lokte voor veel landgenoten nu de tour du strand en dat nog wel vlak voor de Olympische Spelen waar, op de befaamde Lord’s Cricket Ground, en vóór de officiële opening, hoe verzinnen ze het, het handboogschieten al zal gaan beginnen. Nog meer cricketnieuws uit Engeland, heeft u ook gelezen dat de Zuid Afrikaanse wicketkeeper Mark Boucher op Taunton bij Somerset County Cricket Club na een balletje van spinbowler Imrain Tahir een bail in zijn oog gekregen had. De wicketkeeper droeg een petje en geen helm, zo zie je maar, uit eigen ervaring weet ik dat je vóór de palen nooit safe bent, maar er achter dus zeker ook niet. Zuid Afrikaan Mark Boucher kon met onmiddellijke ingang stoppen als cricketinternational. Onze Aad van Troost is er speciaal voor u nog wezen kijken en liet zich bij een wat andere dan onze Nijmeegse vierdaagse, verrassen door een toch nog onverwachte overwinning van Somerset op koploper Warwickshire.

Maar vandaag reden wij dus zonder file langs de befaamde terreinen van gastvrouw Conny, hulpgastvrouw Anja Schamper en gastheer Frans Kottman die ons hartelijk welkom heten met koffie of thee en cake of koeken en waarschijnlijk voor het laatst op dat prachtig grote voetbalveld.

Het team van captain, hij kon het weer eens niet laten, Gerard van Vuuren, mocht eerst met 11 man gaan batten en zou het opnemen tegen een tiental van captain Dirk Coster, dat ging fielden. Reurt Gisolf behaalde vandaag 8 runs toen hij bowled ging op een zoals bowler Roelof Kruijshoop het omschreef als ‘een gewoon goed balletje’. Frans Kottman hield het wat langer vol, maar kwam ook maar tot 9 runs toen hij op bowlen van Rob Schamper werd gevangen door Farouk Ayube. Aad van Troost stond tot de lunch, en da’s een hele tijd in, om met 39 runs retired out te gaan. Ik kan het niet nalaten om te vermelden dat er een paar flinke knallen tussen zaten en één ervan ging richting Georg Rijken. In een flits stak hij een hand er naar uit, om, hoewel ik van omstanders te horen kreeg dat Georg echt niet bang is voor een snoeier, daarna met die zelfde hand een soort bliksemsnelle omtrekkende beweging rond die bal uit te voeren, die door een niet bijster goed oplettende toeschouwer al gauw als verstandig terugtrekken zou kunnen worden beschouwd. Steun kreeg Aad van Troost van een snelle Satar Alladin die in totaal 34 runs behaalde en toen run out ging. Na een voortreffelijke lunch met heerlijke pasta- en andere salades, frisse meloen en opvallend veel karnemelk bij deze hitte, kon Gerard van Vuuren zijn kunnen vertonen aan een tribune vol gepakt met hele jonge voetballertjes, hoewel op de zijkant van die tribune toch nadrukkelijk stond te lezen om deze tribune na zonsondergang niet te betreden. Op zijn eerste bal op bowlen van Farouk Ayube volgde een daverende knal in de richting van onze Georg Rijken. Zonder omhaal plukte Georg deze uit de lucht; kijk er zijn toeschouwers die dit toch liever zien. Met gebogen schouders verliet Gerard het veld. Jammer, een volle tribune, het was geen no ball, pijn in zijn schouder dus niet bowlen, zijn Corrie was er vandaag niet, toch weer captain, dan op je eerste bal uit, en dan ook nog gezeur als de lunch een kwartiertje eerder moest plaatsvinden, als dat vandaag maar geen verliezen zou worden... Jan Hoep liet zien dat hij er nog in geloofde en behaalde 24 runs toen hij moegestreden naar de overkant wandelend en zonder waarschuwing, run out ging. Pieter Bertels zat vol goede bedoelingen, maar ging zonder runs bowled door Farouk Ayube. Simon Santcroos bleef met 5 runs not out en Bas de Gaay Fortman werd na 4 runs op bowlen van Georg Rijken gestumped door Dirk Coster. Diederik Dettmeijer was met 2 runs duidelijk en goed hoorbaar niet tevreden met zijn prestatie en ging bowled door Georg Rijken. Donald Noorhoff moest vandaag ook weer heel even aan bat en bleef met 0 natuurlijk weer not out Op een stand van 149 zaten de veertig overs erop, hierin zaten 24 extra’s 1 bye, 16 wides en 7 no balls.
Bowlingcijfers: Albert van Nierop 0 voor 16 in 6, Roelof Kruijshoop 1 voor 29 in 7, Rob Schamper 1 voor 29 in 7, Rino Groenewegen 0 voor 23 in 5, Farouk Ayube 2 voor 26 in 7 en Georg Rijken 2 voor 25 in 8.

Roelof Kruijshoop mocht voor het team van Dirk Coster openen, en verkeek zich na alle prachtige Noorse bomen die hij op zijn vakantie al bewonderd had nu op een boom van een bowler, Aad van Troost die de door Roelof in de lucht geslagen bal moeiteloos en klemvast uit de lucht plukte. Ach Roelof, je vakantie was leuk en die runs komen een andere keer wel weer. Robert Rusche werd door diezelfde Aad van Troost na 6 runs op een LBW getrakteerd. Georg Rijken kreeg ook al LBW, na 9 runs, op bowlen van Jan Hoep. Bij Hans Noorhoff begon de victorie. Hans die ’s ochtend nog met broer Donald in een team dacht te staan, kwam doordat niet iedereen was opgekomen alsnog in het team van Dirk Coster terecht en werd op bowlen van Bas de Gaay Fortman na enig gegrabbel alsnog uitgevangen door wicketkeeper en broer Donald. Hans behaalde 12 runs en zag vervolgens hoe Rob Schamper (29) en bowled Bas de Gaay Fortman, samen met Farouk Ayube 40 retired out, een prima partnership opbouwde met veel en heel actief runnen. Captain Dirk Coster zorgde zelf voor de finishing touch en bleef met 26 not out, waarbij hij op het laatst nog gesteund werd door Albert van Nierop die met 1 run not out bleef en langs de kant al mogelijkheden had gezien om het karwei nog wat sneller te klaren. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat de bowlerij van het team van Vuuren met veel blessures te maken kreeg. In de 33e over werd de winnende 150 als uitslag op het scorebord gezet, waarin dan 27 extra’s waren begrepen 2 byes, 21 wides en 4 no balls. Rino Groenewegen en ondergetekende, uw verslaggever, kwamen dit keer niet aan bat.
Bowlingcijfers: Aad van Troost 2 voor 18 in 4, en toen die kuit, Frans Kottman 0 voor 6 in 1, en toen die paracetamol, Jan Hoep 1 voor 23 in 11, prima, waarbij zijn 9e en 10e over ditmaal zelfs maidens waren, Bas de Gaay Fortman 2 voor 61 in 11, een beetje duur maar wel 11 overs in die hitte gebowld, klasse, Pieter Bertels 0 voor 39 in 5, en tenslotte Diederik Dettmeijer 0 voor 1 in 1/6, misschien wel een beetje te laat ingezet, volgende keer eerder en beter.

Geard van Vuuren reikte na een speech van Satar, aan de dames een envelopje uit en aan scoorder Ruud Ackermann als man van de dag, een fles Prosecco, die door de blije grootouders van der Meij ter gelegenheid van de geboorte van hun 3e kleindochter Tessa, ter beschikking was gesteld. We kregen door de dames nog heerlijke hapjes bij koele kannen bier of andere lekkere drankjes geserveerd en gingen al dan niet voorzien van kaartjes voor het Nederlands cricketteam onder nog steeds prima temperaturen huiswaarts. En, o ja, Shakiela ia altijd trots op Farouk Ayube. Wij vandaag ook.
Volgende week Hermes.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-RoodWit 24-juli-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 10 juli 2012 bij Hilversum

Bij een heerlijk zonnetje vertrokken wij opgewekt naar Sportpark Berestein, De Tom-tom leidde ons feilloos door Hilversum naar de ruime parkeerplaats van de oude Hilversumse cricketclub, opgericht 1 juni 1883, en in de verte zagen we de eerder aangekomen S.G.S Senioren Onderlingers al onder de hoge palen van de rugbyclub, welke veelvuldig kampioen van Nederland is geweest, al staan. Jammer was het, dat het voor onze Hans van Leeuwen wat al te ver lopen was, van de parkeerplaats naar de container waarin cricketclubhuis Prima Cabina, verboden te betreden, gevestigd bleek. Helaas bleek ook het daarin aanwezige toilet verstopt, zodat om te toiletteren het zeer gewenst was over een stevige sluitspier te beschikken. Wij werden welkom geheten door het echtpaar Ton en Olivia Bruins die voor koffie, thee en koek gezorgd hadden. Het zou vandaag een match van twaalf tegen twaalf worden en de vrijwillig aangewezen captains waren onder zwaar bewolkte omstandigheden Chris Bax en Wim van der Loos. Wedstrijdsecretaris van Vuuren had weer twee teams samengesteld waarbij het team van Wim van der Loos, zo op het oog en op papier, wellicht de beste kansen zou kunnen hebben. Maar u weet, cricket blijft cricket en als underdog heb je altijd maar heel weinig te verliezen.

Chris Bax koos ervoor, om ook gezien de naderende buien eerst te gaan batten en daar is best iets voor te zeggen. Onvervaard stuurde hij de nog frisse Arjen van de Pol die vandaag pas zijn tweede wedstrijd dit seizoen bij de S.G.S. Senioren Onderlinge speelde met Simon Santcroos het veld in, wat een gouden greep bleek te zijn, want de run rate lag in de eerste belangrijke overs gelijk al hoog. Onze Arjen behaalde 17 verdienstelijke runs toen hij bowled ging door Jan Hoep. Simon deed niet veel voor hem onder en kwam tot 16 runs toen hij door dezelfde bowler werd gebowld. Georg Rijken, de man in vorm, kwam als nummer drie zelfs tot 22 runs, toen hij zeer tot zijn verbazing werd uitgevangen door de boomlange bowler Aad van Troost, die zelfs om een ‘sky-er’ te pakken geen keukentrap of sprongetje nodig heeft. Willem de Jonge van Ellemeet de man die ons regelmatig van keiharde vieren zou kunnen voorzien, kwam vandaag maar tot 8 runs toen hij op een eigenlijk mindere bal van bowler Aad van Troost, eentje die bijna aan zijn derde stuit begon, mooi werd uitgevangen door Herman van der Horst, die deze wedstrijdbal nota bene zelf gesponsord had. Dat moet dan toch een vertrouwd gevoel geven! Mans de Rooij kwam vandaag tot 21 belangrijke runs, toen hij op bowlen van captain Wim van der Loos werd uitgevangen door Hans Noorhoff. Bas de Gaay Fortman slaagde er dit keer in, om de zoveelste run-out te voorkomen en kwam tot een heus seizoensrecord van 14, toen hij op bowlen van Jan Hoep, heel even zijn crease verliet en prompt gestumped werd door Dirk Coster. Chris Bax voelde de druk van de captaincy en kwam zonder runs weer terug toen hij op bowlen van Jan Hoep werd uitgevangen door weer Hans Noorhoff. Chris bleef licht hoofdschuddend, toch positief en dat miste de uitwerking op zijn team natuurlijk niet. Farouk Ayube bleef dit keer met 14 runs not out en uw verslaggever die met hit instructies het veld in was gestuurd behaalde dit keer 5 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren de bal ook al in die grijpgrage handen van Hans Noorhoff inleverde. Pieter Bertels, u weet wel de man van al die boten, behaalde uit een paar ballen nog 3 not out en vond het jammer dat in verband met de door captain Bax ingeschatte weersverslechtering het aantal te spelen overs tot 35 was teruggebracht. Rino Groenewegen en Donald Noorhoff kwamen niet aan bat. Met 156 voor 8 werd gesloten, waarin 36 extra’s zaten 3 byes, 1 leg bye, 20 wides en 12 no balls.
Bowlingcijfers: Herman van der Horst 0 voor 20 in 3, Gerard van Vuuren ondanks een armblessure 1 voor 13 in 3, Jan Hoep 4 voor 29 in 8, keurig weer Jan, Hans Noorhoff 0 voor 12 in 2, hierin zaten 9 extra’s, in de kooi ging het veel beter, dus er is hoop, Aad van Troost 2 voor 28 in 6, waaronder 1 maiden, Frans Kottman 0 voor 16 in 4, Wim van der Loos 1 voor 19 in 6, en Albert van Nierop 0 voor 15 in 3. U ziet, liefst 8 bowlers.

Uit de Prima Cabina kwam tot mijn en veler verbazing een aparte maar prima lunch, met sandwiches, cakes, krentenbrood, broodjes zalm, salades, komkommers, tomaatjes, je kon eigenblijk alleen maar complimenten bedenken voor deze door Olivia Bruins en Marjo Stoekart vervaardigde heerlijkheden, die volgens Gerard van Vuuren onder de noemer ‘luxe kamperen’ konden worden ingedeeld. Slechts twee keer moest het spel voor regen worden onderbroken en van de openers van het team van van der Loos verdiend eigenlijk alleen Satar Alladin een compliment voor zijn 40 retired out. Frans Kottman ging na 4 runs bowled door Mans de Rooij. Robert Rusche na 3 runs, LBW op bowlen van Mans de Rooij. Wim Voogel ook al een slachtoffer van Mans bowled zonder runs. Aad van Troost wilde wat forceren en dat lukte ook, na 6 runs ging hij wat al te overmoedig run out. Gerard van Vuuren (5) ging ook al bowled door Mans de Rooij, het leek wel of Mans steeds een played on, een bal in eigen wicket, afdwong. Herman van der Horst (1) werd op bowlen van Bas de Gaay Fortman achter het wicket uitgevangen door Donald Noorhoff. Een goed opererend en actief veld, soms iets te actief bij voorbeeld bij de botsing tussen Bas de Gaay Fortman en een gretige Pieter Bertels bij een vangpoging, kon echter niet voorkomen, dat Jan Hoep toch nog 28 runs behaalde. Op bowlen van Rino Groenewegen kon Jan met bewondering constateren hoever de latere man of the match, Mans de Rooij, zich kon uitstrekken om een vang te pakken. Dirk Coster en wij zagen de bui al hangen, deze partij zou door het team Bax nooit meer uit handen gegeven worden. Dirk ging na 11 runs bowled door Georg Rijken. Albert van Nierop bleef met 7 not out en Hans Noorhoff bleef met 1 not out. Captain Wim van der Loos kwam zelf niet aan bat en bij 128 voor 9 kwam de 35e over tot een eind, hierin zaten 22 extra’s 3 leg byes, 13 wides en 6 no balls.
Bowlingcijfers: Farouk Ayube 0 voor 28 in 8, 1 maiden, Rino Groenewegen 1 voor 31 in 5, Georg Rijken 1 voor 22 in 8, 1 maiden, Mans de Rooij 4 voor 19 in 8, met Mans meer melk en tenslotte Bas de Gaay Fortman 1 voor 25 in 6.

Met een biertje, een wijntje, of een frisdrank werd het feit gevierd dat we ondanks matig weer toch maar weer een wedstrijd, al was die dan tot 35 overs ingekort, hebben kunnen spelen. Umpires en scoorster werden bedankt en de gastvrouwen ontvingen een envelopje voor hun inspanningen. Verliezend captain Wim van der Loos reikte met een leuke speech eerst twee lege wijnflessen aan Mans uit, maar bij het douchen belandde toch een volle fles Zuid-Afrikaanse droe steen, terecht, in zijn tas. Iedereen, ook de dames, konden nog even tussendoor naar het toilet, waarbij goed opgelet werd of er misschien weer iemand, zoals Bas meemaakte, per ongeluk opgesloten bleef. Daarna werd met een groep van 17 man nog restaurant Berestein aangedaan, waar het zeer moeilijk bleek, om de tafelschikking ook maar iets aan te passen, wat natuurlijk jammer was en de sfeer niet bepaald ten goede kwam. De locatie en het menu zijn echter aan te bevelen en het eten was er prima.
Volgende week HBS of VVV; let op berichten per e-mail van Gerard van Vuuren.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Hilversum 10-juli-2012   Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 3 juli 2012 bij V.V.V.

Het was weer dinsdag, dus weer goed weer voor onze S.G.S. Senioren Onderlingers.

Na de razend spannende ontknoping van afgelopen zondag waarin de Schiedamse derby weer eens door ons cluppie Excelsior kon worden gewonnen, had ik spontaan aangeboden om clubgenoot Aad van Troost met Nel natuurlijk, naar VVV te chaufferen. Op advies van Aad werd dat weer de avontuurlijke en prachtige route door Midden Delfland, nog even en we nemen de nieuwe A4. Er waren geen files en na al die natuur vogels en andere beesten die ik daar gezien had, keek ik toch heel even op van dat tijgerlintje dat om een charmant en voordelig hoedje van Molly Distelbrink zat. De rest van de tijger bleek om Shakiela Ayube te zitten, maar met die stralende glimlach erboven was een misverstand volkomen uitgesloten. Nadat gastheer Rino Groenewegen het veld al geprepareerd had, konden wij bij bediener Ben gelijk aan de koffie met koek of cake. VVV, opgericht 1 juni 1902, dus nog net voor Kampong (29 september 1902) had pas haar 110 jarig jubileum gevierd met nog wat andere oude knarren waaronder een nog oudere Amsterdamse hockey en bandy club AH & BC uit 1892 en dat laatste nu schijnt iets met een soort veldhockey op ijs te maken te hebben, waarbij lichamelijk contact verboden is; ’t is maar dat u het weet. Twaalf tegen twaalf vandaag, met een nieuweling bij de Onderlinge Deo Misier en toch maar twee captains vandaag, Georg Rijken en een nog licht geblesseerde Satar Alladin.

Het team van Georg mocht eerst gaan batten en met Aad van Troost en Rob de Haas stuurde hij gelijk al een paar toppers het veld in. Rob behaalde met 3 harde vieren in totaal 16 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren achter het wicket door Dirk Coster werd uitgevangen. Rob en anderen beleefden iets daarvoor nog een merkwaardig incident, toen de dienstdoende umpire na een howwzzatt, wat jeuk bij de neus kreeg en met de vinger een ruitenwisser beweging maakte, not out dus. Reurt Gisolf sloeg ook al twee vieren maar ging in een poging om nog zo’n dreun te geven iets te overenthousiast te werk en beschadigde op bowlen van Bas de Gaay Fortman zijn eigen wicket. Mans de Rooij ging na 5 runs run out omdat hij nooit verwacht had dat Deo Misier al in zijn eerste wedstrijd zomaar uit het verre veld de bal in het wicket zou gooien. Een binnenkomertje noemen ze dat. Aad van Troost diende zich daarna over uw verslaggever te ontfermen en voorzag deze van de nodige adviezen: loop met de bowler mee op, kijk naar de hand van de bowler, de bal niet nakijken, doe iets aan je voetenwerk enzovoort, enzovoort. Voor ik het goed en wel wist had ik al twee vangkansen weggegeven, en toen die werden gemist, geeft je dat zoveel vertrouwen dat ik tot hilariteit in het veld, ook mijn partner Aad eens tot enig meelopen kon aansporen. Na 14 runs kreeg ik, bek af, terecht LBW op bowlen van Frans Kottman en dat was voor mijn doen dus lang niet slecht. Aad bleef daarna rustig verder bouwen aan zijn 40 retired out, maar kreeg eigenlijk een beetje te weinig steun van Farouk Ayube (0) op bowlen van Frans Kottman gevangen door Satar Alladin, en Willem de Jonge Van Ellemeet (4) op bowlen van Frans Kottman caught behind Dirk Coster, Rob Schamper (0) bowled Albert van Nierop, en Robert Rusche (0) op bowlen van weer Frans Kottman gevangen door Gerard van Vuuren. Gastheer Rino Groenewegen bleef voorzichtig battend not out met 10 runs en captain Georg Rijken (run out) liet zich na 11 runs verrassen door een verrassend verre maar prima ingooi van Simon Santcroos. Nummer twaalf Donald Noorhoff bleef zoals gepland not out, dit keer met 5 runs.

Een pover totaal van 154 voor 10 stond na 40 overs op het scorebord en dan te bedenken dat de 100 al halverwege gehaald was en dat verder in het eindtotaal maar liefst 37 extra’s in zaten: 3 byes, 4 leg byes, 25 wides en 5 no balls.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 1 voor 22 in 8, Frans Kottman, ondanks een polsblessure bij een vangpoging, was Kottie toppie, 4 voor 28 in 8, Jan Hoep, zuinig, 0 voor 16 in 8 waaronder 2 maidens, Bas de Gaay Fortman 1 voor 31 in 6, Deo Misier 0 voor 27 in 5 en Albert van Nierop 1 voor 23 in 5.

Bij de lunch ging de boter van tafel tot tafel, maar met pindakaas, hagelslag, vleeswaren, kaas, hard gekookte eieren, sla tomaten komkommers en meloen was het prima te doen.

Chris Bax ging als opener voortvarend te werk. Maar Simon Santcroos kon hem niet volgen, na 1 run reeds kon hij op bowlen van Rob Schamper gevangen worden door Farouk Ayube en viel gedesillusioneerd in slaap onder het scorebord. Jammer was het dat onze gretige Chris na 13 runs door een misverstandje met Albert van Nierop run out ging. Albert die tussentijds nog wat partners zag vertrekken kwam tot 24 runs toen hij LBW kreeg op bowlen van captain Georg Rijken. Dirk Coster, vandaag eens een keer zonder aanvoerdersband, kwam nu maar tot 1 run, hij miste van bowler Aad van Troost een balletje en werd gestumped door Donald Noorhoff. Aad nam na 5 runs ook het wicket van Deo Misier, caught Rob Schamper en Gerard van Vuuren bracht de hoop terug bij het team van Satar door 27 runs te scoren, bowled Farouk Ayube. Pieter Bertels tracht zich steeds verder te ontwikkelen tot hardhitter en deed dit vandaag met 13 runs, run out, niet onverdienstelijk. Hans Noorhoff is een verhaal apart. Had Italië hem in het team gehad en had hij ook daar dat ene puntje met een hamstringblessure gescoord, dan had er nu op het Sint Pietersplein een standbeeld van hem gestaan. Bij ‘ons’ ging hij na 1 run bowled door Rob Schamper. De latere man of the match Farouk Ayube kwam er als bowler steeds beter in en pakte na 17 runs het belangrijke wicket van Jan Hoep. Frans Kottman ging na 3 runs bowled door Georg Rijken en Farouk pakte met LBW ook het wicket van Bas de Gaay Fortman (0) en had zin in nog veel meer wickets. Helaas alleen captain Satar Alladin met 5 runs not out, bleef over, het was na 35 overs met 130 all out. In deze eindstand zaten 20 extra’s 1 leg bye, 14 wides en 5 no balls.

Bowlingcijfers: Mans de Rooij 0 voor 25 in 8, Rob Schamper 2 voor 27 in 7, Farouk Ayube 3 voor 27 in 8, Aad van Troost 2 voor 20 in 6, Georg Rijken, zuinig, 2 voor 13 in 4, waaronder 1 maiden en Rino Groenwegen 0 voor 17 in 2.

Na een hete douche volgden wat koude kannen bier, limonade en flesjes wijn en kwamen de verhalen los, waarbij onder anderen passeerden: Het lage en het hoge gras van Satar, verhalen over cricket, vissen en ambulances betreffende Cobus Dorrestein, ooit nog eens door Gerard van Vuuren bij het toen nog helemaal witte V.V.V. gebowld, een brandende sigaar achter het wicket door een batsman die toch zo terug moest, twee umpire jassen die door Piet van Vliet aan de Onderlinge gesponsord zullen worden, een ware bitterballen expert die na enig proeven het verschil weet tussen Kwekkeboom en de Amsterdamse Kweker bitterballen en natuurlijk de gaten in de broek van Mans de Rooij, waarop hij meermaals en door bijna alle aanwezige dames licht giechelend, maar vertrouwelijk werd gewezen. Eenzaam bleef een oranje plastic krat, het voetensteuntje van onze scoorster Heleen Bax onder de tafel achter, ja, we komen bij V.V.V. graag, gauw weer terug.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-VVV 3 juli-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 26 juni 2012 bij Hercules

Onze kleinkinderen zijn dol op Sesamstraat, met name op die leuke grappenmaker Ernie èn op Bert. Die moeten altijd blijven vinden ze, dus vinden wij dat natuurlijk ook. Na het E.K. voetbal wordt over die laatste in Nederland overigens heel verschillend gedacht, al zijn er mensen die Bert willen voordragen voor de Nobelprijs voor Geneeskunde.

Hij is er namelijk in geslaagd om binnen 8 dagen, 16 miljoen Nederlanders van hun Oranjekoorts af te helpen. Uiteraard heb ik met het verzenden van dit verslag nog even gewacht of Bert zelf ook nog iets zou mededelen en ja hoor, hij stapt uit zich zelf op. Over Hercules zijn in ieder geval de meningen van onze S.G.S. Onderlingers niet zo verdeeld, ook na mijn uitleg van vorig jaar. Wij allen komen en spelen er graag, vooral als het er, zo als vandaag, mooi weer is en dan kijken we ook niet op 50 meter verder rijden, om de ingang van het terrein te vinden. De aanduiding om daar te komen laat wel wat te wensen over, en staat merkwaardig genoeg, achter een slagboom verscholen die je pas ziet, als je hem voorbij gereden bent, maar zo kregen velen van ons de gelegenheid om kardinaal Alfrink, of in ieder geval de rotonde met die naam, verschillende keren en van alle kanten te bekijken. Eenmaal aangekomen bij de USV Hercules locatie niets dan lof over het prachtige en moderne horecagedeelte, maar ik zag al dat vele noeste S.G.S.- werkers met trekkers en bezems en stekers op en bij de kletsnatte pitch bezig waren om het veld langs het Ad de Vriespad bespeelbaar te maken. Gastheer, hoffotograaf en wicketkeeper Donald Noorhoff zag ik er niet direct, maar het bleek dat hij de bordjes ‘pavillion end’ en ‘city end’ wat ik pas nog bij een internationale wedstrijd zo mooi hoorde omroepen, gezien de omstandigheden hier wilde vervangen door ‘diep’ en ‘ondiep’. Tijdens en na de welkomstkoffie kon de zon zijn werk doen en om half een kon worden gestart in een tien tegen tien match onderleiding van de captains Dirk Coster met team A dat eerst zou gaan batten, tegen team B van Mans de Rooij.

Aad van Troost bewees dat zijn inspanningen met een trekker uitstekend werken op je bowlingarm want hij nam zowel het wicket van opener Herman van der Horst (4) LBW, als dat van Rob Schamper 11 caught Mans de Rooij. Dirk Coster liet zien waarom hij captain was en ging pas na 41 runs retired out, daarbij werd hij onder andere gesteund door Georg Rijken, die 12 runs behaalde en ook al tegen een LBW opliep op bowlen van Peter van Giezen. Farouk Ayube produceerde liefst 4 keiharde vieren, maar vierde dit iets te enthousiast en dus ging hij bij een volgende poging, na 20 runs, bowled door Rino Groenewegen. Mede gastheer Hans Noorhoff droeg vandaag 14 runs bij en werd gebowld door Bas de Gaay Fortman. Frans Kottman, u weet wel die van Trottie en Kottie, ging vrolijk run out na 7 runs. Ton van der Eyden had zich langs de kant onder de tent en in stilte goed voorbereid op zijn batten. Voorzichtig de wat mindere ballen er uit pikkend kwam hij in de dubbele cijfers (10) toen hij op bowlen van Rino Groenewegen gevangen werd door Bas de Gaay Fortman. Chris Bax, kan dit seizoen aan bat nog niet zo aan slag komen als hij wel zou willen en moest dat ook vandaag ervaren. Na slechts 3 runs op bowlen van Peter van Giezen werd hij uitgevangen door Mans de Rooij. Het komt echt wel weer terug Chris en dan zal je zien dat je ook gewoon weer als captain zal worden gevraagd! Uw reporter tenslotte moest van zijn team vermelden, dat hij onder applaus het veld kon verlaten, omdat hij voor de derde keer dit seizoen not out bleef. Langs de kant bleek dat hij inclusief b.t.w. 4 runs behaald had. Met 164 all out kwam na 39 overs een einde aan de eerste innings. Hierin zaten liefst 38 extra’s, 5 leg byes, 19 wides en 14 no balls.

Bowlingcijfers: Aad van Troost 2 voor 27 in 8, Wim van der Loos 0 voor 29 in 8, Peter van Giezen 2 voor 32 in 6, Mans de Rooij 0 voor 19 in 8, zuinig, Rino Groenewegen 2 voor 32 in 5 en Bas de Gaay Fortman 1 voor 20 in 4.

De lunch was met diverse salades, pruimen en meloen, goed verzorgd en dan moet je opletten niet teveel te eten anders kom je maar weer heel moeilijk op gang. Overigens maakte toen een kunstmestbemester (3 keer de woordwaarde) gretig gebruik van de gelegenheid om het veld van wat blauwe korrels te voorzien, wat op ons verzoek in ieder geval tijden het spelen even kon worden uitgesteld.

Terwijl de zon lekker bleef schijnen, kon de tweede innings worden gespeeld. Wim van der Loos liep zich met 21 runs in het zweet en kreeg LBW op bowlen van Georg Rijken. Mede opener Aad van Troost die geen runnetje wilde laten liggen, kwam vandaag tot 12 runs toen hij op bowlen van Frans Kottman stumped ging door Dirk Coster. Ook Rob de Haas onderging na 24 nuttige runs een zelfde behandeling, evenals captain Mans de Rooij met 20 runs. In hun geval was Rob Schamper de bowler, met zijn verleidelijke boogjes. Rino Groenewegen (0) deponeerde bij zijn eerste bal afkomstig van dezelfde bowler deze rechtstreeks in de grijpgrage handen van wicketkeeper Dirk Coster. En daarna ondervonden wij hoe hard Peter van Giezen kon slaan, 3 vieren en zelfs 2 zessen. Nadat Bas de Gaay Fortman na 2 runs LBW kreeg omdat hij een bal recht voor zijn wicket miste, weer op bowlen van Rob Schamper, onderschat hem toch niet, maakten wij vandaag het debuut bij de S.G.S. Senioren Onderlinge mee van Diederik Dettmeijer.

Met tomeloze inzet en helemaal uitgewoond kwam hij met 10 runs heel verdienstelijk in de dubbele cijfers, toen hij LBW kreeg op bowlen van Farouk Ayube. De fieldende partij vond het knap irritant dat Peter van Giezen zijn veertigste run niet wilde produceren. Heel sluw of slim, bleef hij met 39 not out en samen met Wim Voogel die met 8 belangrijke runs ook not out bleef, sleepte hij op die manier na 37 overs met 167 voor 7 de overwinning uit het vuur. In deze stand zaten 31 extra’s 3 byes, 1 leg bye, 17 wides en 10 no balls. Als. Ja, als we een van die vangkansen die Peter van Giezen weggaf hadden benut, of als we die eenvoudige run out van Wim Voogel zouden hebben gerealiseerd en als onze bowlers ook in de laatste overs niet zo scheutig geweest waren met al die extra’s, hadden wij deze toch leuke pot op onze sloffen kunnen binnenhalen. Ja, ik weet het, zij hadden Donald Noorhoff, die niet aan bat kwam, nog achter de hand, maar ik en de aanwezige dames (1 op 2) hadden dit dan nog wel eens willen zien gebeuren.

Bowlingcijfers: Frans Kottman 1 voor 17 in 7 en 1 maiden, ja onze Frans raakt al weer aardig geacclimatiseerd, Farouk Ayube 1 voor 20 in 8, ook netjes, Georg Rijken 1 voor 35 in 8, Rob Schamper 4 voor 51 in 8, veel wickets, veel runs en tenslotte Hans Noorhoff 0 voor 40 in 6, waarin heel veel extra’s.

Na een loeihete douche smaakte het koele kannen bier des te beter en kon verliezend captain Dirk Coster de fles witte Zuid Afrikaanse wijn aan de man of the match uitreiken.

Ditmaal werd een trotse Wim Voogel gekozen voor zijn belangrijke runs, die tot een overwinning voor het team van Mans de Rooij leidden. De umpires en scoorster werden bedankt en de  bitterballen smaakten prima en werden allemaal goed vastgehouden.

Die wel.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Hercules-26-juni-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 19 juni 2012 bij Excelsior 

Weer of geen weer, afgelopen zondag werd in Nederland weer uitgebreid Vaderdag gevierd. Da’s mooi zult u als S.G.S.- Senioren Onderlinger denken maar in het verlengde ervan wordt ook Opadag gevierd, omdat velen van ons het genoegen hebben om na hun vader zijn, al dan niet na enige aansporing, te promoveren tot opa.

Voor onze kleinkinderen is er één zekerheid in het leven, die opa van ons is de oudste man op aarde. En inderdaad na twee of drie uur met hen, geloof ik dat ook.

Op de dinsdag na Vaderdag stond nadat er maandag weer eens enorme plensbuien naar beneden gekomen waren, weer een S.G.S.- Senioren Onderlinge wedstrijd op het programma bij Excelsior. Hoe heette de ex van celsior, kreeg ik van iemand te horen en kijk daar had ik in het zonnetje en op een redelijk bespeelbaar veld, al bleef de bal vooral in het begin wel heel erg laag op de pitch, alle tijd voor, om tijdens het fielden van het team van captain Satar Alladin, u weet wel, die man met, na die kraak, weer zo’n kaarsrechte rug, over na te denken. Chris Bax had als opener grote moeite met al die duikboten en kon na 4 runs met LBW op bowlen van Rob Schamper vertrekken. Georg Rijken ging met al zijn cricketervaring, die hij op de jeugd en nu ook nog op uw verslaggever tracht over te brengen, verstandiger met de omstandigheden om en ging pas na 29 runs run out. Frans Kottman weet hoe moeilijk het is om weer je eerste runnetje te scoren na een zonnig ontspannen verblijf in het Spaanse Denia, maar met behulp van zijn vaste supportster Connie lukte hem dat tóch. Eentje maar? Ja, eentje maar, bowled Rob Schamper. Rino Groenewegen ging na 9 runs ook al run out. Maar Simon Santcroos, van wie we vandaag ook een ooit ook cricket spelende broer langs de lijn als toeschouwer zagen, liet zien dat hij zich bij Excelsior helemaal thuis voelde, en ging pas na de lunch, die evenals de heerlijke zelf gebakken cupcakejes (ja zo schijn je dat te schrijven) door onze Nel van Troost werd geserveerd, bowled door Farouk Ayube. Gerard of Ger de Leede liet zien wat hij op battinggebied nog in huis had en dat waren enige harde vieren en zowaar ook nog een grote zes. Okay, hij gaf ook nog twee vangkansjes weg, maar er waren maar weinig mensen die het Pieter Bertels kwalijk namen, dat hij die ene hand die hij na enige aarzeling naar een keiharde snoeier uitstak, toch maar weer aarzelend terugtrok. Zelden iemand met zoveel plezier na de wedstrijd weer met die zelfde en helemaal hele hand, een pilsje zien wegwerken. Ger bleef na de lunch met 38 runs aan de kant en gaf zo ook nog aan anderen de kans om te batten. Herman Huising (0))die door een klein ongemak vandaag nog geen captain kon zijn, maar dat zal vast wel weer gaan komen, gaf op bowlen van Gerard van Vuuren een eenvoudige vangkans aan diezelfde Pieter Bertels, die ditmaal dit buitenkansje niet voorbij liet gaan. Willem de Jonge van Ellemeet trakteerde ons in zijn bekende stijl op enige boundaries en ging na 25 nuttige runs LBW op bowlen van Bas de Gaay Fortman, Bas eerste wicket dit jaar. Hans Noorhoff dacht vandaag niet aan de beurt te komen aan bat, maar kwam dat wèl en bleef met 19 belangrijke runs not out. Vervangend captain Dirk Coster bleef met 3 runs not out en Aad van Troost en Mans de Rooij kwamen dit keer niet aan bat en konden zich dus volledig concentreren op hun bowlen.

Bowlingcijfers: Rob Schamper 2 voor 38 in 8, Bas de Gaay Fortman 1 voor 41 in 8, Gerard van Vuuren 1 voor 19 in 8, waaronder 2 maidens, keurig, Farouk Ayube ondanks fysieke steun tot bloedens toe van zijn veld 1 voor 46 in 8 waaronder 1 maiden, en Jan Hoep 0 voor 28 in 8.

Toen de veertig overs gespeeld waren stond er een stand van 175 voor 8 op het bord, hierin zaten 14 extra’s, 2 byes 1 leg bye, 10 wides en 1 no ball.

De lunch was prima verzorgd met toch nog ruim voldoende brood, vleeswaar, salades tomaten, komkommers mozzarella, zelf gemaakte dressing, meloenen en bananen

Pieter Bertels mocht daarna met uw verslaggever openen. En ondanks het inroepen van hogere krachten werd Pieter op bowlen van Frans Kottman na 2 runs eenvoudig uitgevangen door Chris Bax. Uw verslaggever hield het wat langer vol en dacht zelfs nog een aardig partnerschap met Gerard van Vuuren op het bord te kunnen brengen, u begrijpt dat de runs dan uiteraard van onze secretaris zouden moeten komen, maar kwam ook al niet verder dan 2 runs en kreeg LBW op bowlen van Mans de Rooij. Gerard van Vuuren ging na 40 runs retired out. Jaap Geenen hield het maar twee ballen vol, en ging zonder runs caught en bowled door Mans de Rooij. Captain Satar Alladin, bleef zoals al opgemerkt kaarsrecht overeind en ging ook al na 40 runs, retired out. Jan Hoep had zeer tot zijn grote teleurstelling maar een kort optreden en kreeg na slechts 1 run LBW op bowlen van Gerard de Leede. Farouk Ayube trachtte het tij nog te keren, maar zouden zijn 20 runs (LBW op bowlen van gastheer Aad van Troost) wel genoeg zijn?. Rob Schamper kwam met traditionele helm tot 8 runs toen hij ook al door Aad van Troost bowled ging. Bas de Gaay Fortman ging zonder runs, weer run out, hij moet aan die merkwaardige gewoonte toch maar gauw een eind maken. Ton van der Eyden bleef vandaag met 4 runs not out en onze laatste hoop Donald Noorhoff, gelukkig weer een beetje hersteld, kon vandaag geen stand houden, afstoppen hielp niet meer en dus werd hij met een grote klap in zijn gedachten in de 38e over gebowld door Georg Rijken.

Het team van captain Satar kwam uiteindelijk niet verder dan 153 all out, waarbij het opmerkelijk was, dat er met een steeds beter wordende pitch toch liefst 29 extra’s waren, 2 leg byes, 22 wides en 5 no balls.

Bowlingcijfers: Frans Kottman 1 voor 38 in 8, Aad van Troost 2 voor 37 in 8, Mans de Rooij 2 voor 25 in 8 (wat laag), Georg Rijken 1 voor 24 in 7 3/6 1 maiden, Ger de Leede 1 voor 22 in 5 en Hans Noorhoff 0 voor 5 in 1.

Alles bij elkaar was het toch een leuke pot, al was het jammer dat deze ontsierd werd door een incident wat ‘not cricket’ was.

In het zonnetje werd de derde innings gevierd, met een lekker biertje of ander consumptie en werden we verrast met allerlei hartigheden en heerlijke tonijn wraps en Italiaanse gehaktballetjes die door mijn keukenprinses Petra (niet te koop) waren gemaakt. Nel en Petra mochten voor hun inspanningen een envelopje ontvangen en de fles voor man of the match bleef ditmaal in de vertrouwde handen van Gerard van Vuuren voor zowel zijn goede bowlen als batten en werd hem door verliezend captain Satar uitgereikt. Ook onze scoorster en alle umpires werden bedankt, want zonder hen kan cricket niet gespeeld worden. Zelfs zagen we nog een uiterst gekoelde Schiedamse specialiteit door gastheer Aad van Troost aan de liefhebbers gepresenteerd worden. Geen wonder dat ons Excelsior dit seizoen in augustus nog eens op het programma van de S.G.S.- Senioren Onderlinge staat.

Volgende week, met hopelijk weer mooi weer, naar Utrecht, naar Hercules.

Ik zou maar niet met de trein gaan.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Excelsior-19-juni-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


12 juni 2012 : Schiedam - V.S.O.P.

De wedstrijd op 12 juni was in feite geen SGS wedstrijd, maar een match tussen een Schiedams Elftal o.l.v Gerad van Vuuren en VSOP.
Vandaar dat deze wedstrijd ook niet op de wedstrijdkalender van de grote SGS staat.
Derhalve is er ook geen verslag gemaakt van de kant van Schiedam. Wel zijn er foto's gemaakt, die wij hierbij tonen omdat het SGS gehalte bij beide teams natuurlijk toch vrij hoog was.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's Schiedam-V.S.O.P.    Foto's kunnen worden gedownload.

 

 

 


Trip en wedstrijden in Oost Nederland

Verslag maandag 4 juni 2012

Wat een sortering weer!
Met Pinksteren 30 graden en nu, bij onze trip naar het Oosten 8 graden, een temperatuur die we met Kerstmis ook al hadden..
Bep van Lingen stond met Zuidwester en zonnestoel al op ons te wachten. Het had geregend, het regende en het bleef regenen. De Schiedamse hotels konden hun folderaanbiedingen upgraden met ‘zwembad aanwezig’ en merkwaardig genoeg allemaal een buitenbad èn vlak voor de voordeur. Na een gezellige lunchstop in Oud-Leusden kwamen wij half drie in Hotel Hengelo aan. Langzamerhand druppelden ook de andere S.G.S. Senioren Onderlingers met aanhang binnen. Een (beginnende?) ober vroeg zich wat de rekening betrof af, of al die mensen wel een aparte kamer bij van der Valk zouden hebben. Tja, dat gaf aan het begrip die zuinige Hollanders toch wel weer een heel aparte dimensie. Zelfs zij gaan met 30 man echt niet op één kamer.
Zo rond half zeven genoten wij van een prima diner, op Duco na, die zich na twee dagen umpiren niet zo lekker voelde. We werden weer ouwerwets voorzien van blanco bonnetjes, waarop ieder het genuttigde kon noteren en later contant of bij betaling met een creditcard op kamernummer kon afrekenen. Zelfs de konijnen op het immense grasveld waren doornat, maar om 20.45 uur klonk er spontaan applaus, niet omdat er zo’n schitterende speech werd gehouden maar omdat voor het eerst vandaag de zon even doorbrak. Na het diner de kamer opgezocht, anderen bleven nog even bridgen, met naar ik begrepen heb soms heel verrassende uitslagen. Zou morgen dan toch nog gecricket kunnen worden?

Verslag dinsdag 5 juni 2012
Droog !!!
Ook tijden het uitgebreide ontbijtbuffet schoot hoffotograaf Donald Noorhoff al weer zijn plaatjes, wat andere camera’s overbodig maakte. Om 10.45 uur verzamelen voor het hotel want het veld van Mixed Cricket Club Hengelo ligt vanuit het hotel gezien vlak over de rijksweg, als je het kon vinden tenminste. Overigens is de term mixed cricketclub op dit moment niet zo van toepassing wegens het ontbreken van een damesteam. Het water in Twente blijkt buiten sneller naar benden te komen dan binnen en dus moesten we zo nu en dan even wachten tot er weer een potje koffie was volgelopen en gelukkig weer voorzien van de ruim bekrente krentenwegge ( het Twents symbool voor ‘noaberschap’, burenhulp). Ook hier hadden we bepaald geen omfietstoestanden nodig om de krenten te kunnen vinden. Team A van captain (voor de laatste keer dit jaar) Gerard van Vuuren, ging eerst fielden en een zo op het oog team met sterke bowlers onder aanvoering van Dirk Coster mocht na het hijsen van de vlag eerst gaan batten. Verrassend vroeg om 12.15 uur al konden wij gaan beginnen op een veld, dat alle enorme regenpartijen goed had verwerkt en prima bespeelbaar was. Thuisspelers Henk Kloppenburg en Roelof Kruijshoop mochten beginnen en deden dat zeer gedegen. Henk kwam tot 14 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren werd uitgevangen door Donald Noorhoff en Roelof was helemaal niet uit te krijgen al scheelde dat weinig bij zijn laatste bal en kwam tot 40 retired out. Er werd maar weer eens bewezen dat eigen grond verre te prefereren is boven erfpacht. Voor Simon Santcroos viel het bepaald niet mee om een prachtige score van 32 retired out te produceren, maar ja voor wie dan eigenlijk wel? Herhaaldelijk dacht hij al zijn 40 retired in de pocket te hebben doch dat bleek nog niet het geval. Ook de onderlinge communicatie op de mat verliep niet altijd even vlekkeloos en dus verbaasde het niet dat captain Dirk Coster na 22 runs run out ging. Walter Prescod kwam vandaag tot 6 runs toen hij in afwachting van zijn nieuwe bat, met een bepleisterd exemplaar op bowlen van Gerard van Vuuren een vangetje weggaf aan Albert van Nierop. Aad van Troost bowlde vandaag ‘stylish en netjes’, moest ook gastheer Wim Voogel toegeven toen hij zich zonder runs nog, verkeek op zo’n mooie bal. De voor mij toen nog onbekende Johan Vriezen liet zien, dat dat volkomen ten onrechte was. Ondanks goede ballen van onze bowlers knalde hij met vieren en zelfs een zes, binnen de kortste tijd 41 runs retired out bij elkaar. Farouk Ayube, u weet wel die man van dat boek, dat ik zeker niet zal schrijven, ging na 3 runs c & B bij Aad van Troost. George Rijken met 11 en Jan Timmermans met 1 bleven beiden not out en Herman van der Host kwam vandaag niet aan de beurt toen de veertig overs gespeeld waren. Met een totaal van 192 voor 8 werd gesloten en daarin zaten 22 extra’s, 11 wides, 10 no balls en 1 leg bye.
Bowlingcijfers: Mans de Rooij 0 voor 22 in 8, waaronder 2 maidens, Aad van Troost 2 voor 35 in 8, Gerard van Vuuren 2 voor 30 in 9, 1 maiden, Bas de Gaay Fortman 0 voor 53 in 7, een beetje duur, Albert van Nierop 0 voor 33 in 4 en Hans Noorhoff 0 voor 18 in 4 waaronder 1 maiden, zijn eerste dit seizoen.

De lunch vond om twee uur plaats, waarbij Hengelo zich er op voor staat, dat er ook altijd hagelslag en pindakaas voor de liefhebbers aanwezig is. Dit kon Geerta Alladin echter niet naar binnenlokken; zij at buiten in het zonnetje stoïcijns haar twee crackertjes met twee pilletjes op, die behoorden bij haar afslankmenu, waarbij maximaal 6 aardbeitjes waren toegestaan.. Het leek wel of ze al weer meer afgevallen was, toen wij moesten gaan batten. U moet weten, dat onze excellente vaste scoorster Heleen Bax, ja die met die mooie nagels, zich vandaag weer liet assisteren door bordscoorder Ruud Ackermann. Nu kennen we natuurlijk allemaal Ruud wel al vanuit die tv reclame van die buschauffeur zonder stuur. Maar wat hij vandaag op het bord toverde gaat toch ook vast wel de geschiedenis in. Zo bleken 999 runs voor het van Vuuren team lang niet voldoende om de tegenstander te kloppen, en juist toen Ruud enige grip op de ware cijfers kreeg, bleek dat we glad verloren stonden. Rob de Haas en Wim Veenendaal stonden 50 minuten op de mat en kwamen op bowler Roelof Kruijshoop tot 19, gevangen Johan Vriezen en 17, stumped Dirk Coster, niet tot echt schokkende prestaties. Satar Alladin, nog moe natuurlijk van het ingooien van uw reporter in de kooi, kwam vandaag maar tot 14 runs toen hij weer door uitblinkende gastheerbowler Roelof uitgevangen werd door Wim Voogel. Albert van Nierop verbleef ook een flinke tijd aan bat en behaalde daarin heel verdienstelijk 25 runs toen hij op bowlen van Walter Prescod op een schitterende running catch van Farouk Ayube werd getrakteerd. Ook captain van Vuuren kon ons vandaag niet aan veel runs helpen. Ondanks dat hij ver naar voren kwam, kreeg hij na 4 runs LBW op bowlen van Farouk Ayube, de man met de opvouwbare 1 dollar bril. Aad van Troost kreeg ze ook niet echt lekker weg, al waren zijn 9 runs vandaag, bowled Herman van der Horst, echt niet zijn slechtste seizoenprestatie. Bas de Gaay Fortman liep op eigen call na 6 runs, een run out tegemoet. En Hans Noorhoff ging met een flinke klap in zijn gedachten na 7 runs bowled door Georg Rijken. Uw reporter bleef na 2 kooi trainingen, kooi- kooi cricket dus, en dat schijnt in het Japans iets met karpers te maken te hebben en bovendien nog voorzien van adviezen van Satar ‘thuis oefenen in doorslaan !’ en Hans Noorhoff ‘ lichaam boven de bal ’ met 5 runs nipt not out en organisator Chris Bax bleef zonder runs, not out. Mans de Rooij kwam vandaag niet aan bat. Toen de veertig overs verstreken waren stond op het scorebord een juiste eindstand van 129 voor 7. Hierin zaten 23 extra’s 11 wides, 11 no balls en 1 bye.
Bowlingcijfers: Herman van der Horst 1 voor 39 in 8 waarvan 1 maiden, zijn eersten dit seizoen, Georg Rijken 1 voor 13 in 8, waarvan 2 maidens (keurig) Roelof Kruijshoop 3 voor 24 in 8, 1 maiden, Farouk Ayube 1 voor 27 in 8, en Walter Prescod 1 voor 25 in 8.

De derde innings werd in het zonnetje op het veld gevierd met een lekker flesje bier, of een andere consumptie en met kaas en worst. Gastvrouw Aly Kruijshoop ontving voor haar prestaties vandaag van de verliezende captain een fles Zuid Afrikaanse wijn en haar man Roelof bleef niet achter en kreeg als man of the match, voor zijn runs en goede bowlen ook al een fles. Na een dankwoord aan de organisatie, en aan beide scoorders en umpires Anton Distelbrink en de gelukkig ook weer aanwezige Louk Hartong, vertrokken we voor weer een heerlijk diner naar onze van der Valk thuisbasis, waar Duco wegens koorts helaas weer ontbrak.

Verslag woensdag 6 juni 2012
Regen!!!
Vandaag was het weer dè dag voor onze vrolijke gast Bep van Lingen.
En met zulk weer krijg je dan natuurlijk weer de bekende vraag: Waarheen? Tja, en dan denk je er natuurlijk meteen achter… leidt de weg, die we moeten gaan. Nu weten alle SGS-ers natuurlijk wel dat dit een lied is uit 1971 dat werd gezongen door Mieke Telkamp en dat al jaren hoog in de begrafenis- en crematorium top tien staat. Nou die Mieke werd ooit als Maria Berendina Johanna Telgenkamp op 14 juni 1934 geboren in Oldenzaal, dat weet u misschien niet. Dus wij ’s ochtends naar de natte Hanzestad Oldenzaal (Nedersaksisch Oldnzel en in 806 al in een oude akte als Audensele vermeld, wat oude hoeve betekent. Oldenzaal is een van de weinige plaatsen gelegen boven de rivieren die het carnaval nog altijd groots viert. Het heet dan Boeskoolstad, naar het Boeskoolmenneke (wittekoolmannetje) maar heeft zichzelf in de rest van het jaar uitgeroepen tot de glimlach van Twente. Nou het was lachen met tranen vandaag. Dus namen wij De Tijd, een leuke lunchroom in het centrum, waar de noaberschap hoogtij schijnt te vieren, om daar lekker droog een kopje koffie te nemen. En kijk, daar krijg je dan ongevraagd een glaasje water, èn een glaasje slagroom met koffielikeur bij, plus een heerlijke kokosmakroon. Natuurlijk wilden wij weten of dat soms toeval geweest was en dus bestelden we vrolijk nog een tweede bakkie. Nou, Geerta, ga jij er maar niet heen, weer de hele rits. Daarna wilde onze Bep iets cultureels gaan doen, het leven bestaat immers niet alleen uit vrolijkheid, zoals elke captain weet.
Dus gingen we naar de Twentse Welle een museum in Enschede toe. Dit museum wil de belangstelling voor natuur en cultuur in Twente stimuleren en het verhaal vertellen vanaf prehistorie tot heden en toekomst. Nu weet iedere S.G.S.-opa wel hoe je baby’s maakt ( je zet er gewoon een ’s achter) maar toch blijft het interessant om je verdere verleden zelfs tot in de ijstijd te kennen. Ze noemen dat daar Het Grote Verhaal. Twente ligt volgens het Twentse volkslied tussen Dinkel en Regge, maar het schone en nijvere Twente geeft daarmee alleen de westelijke en oostelijke grens aan; misschien zijn we allemaal dus nog wel ergens een beetje Tukker. In museum de Twentse Welle liepen we Herman van der Horst tegen het lijf die zich prompt als Twentse gids voor deed en ons rond leidde in een heel oud Twents huis. Ook wordt daar in gegaan op de Twentse textielindustrie waarin Herman ook nog ooit werkzaam is geweest. Wij bewonderden een oud Jacquard weefgetouw, dat vóór dat de computer was uitgevonden, zijn weefinstructies ontving vanuit een soort draaiorgelboek en ook nu nog was het perfect in werking en kwam de damast er met patroon op een rol uitrollen. Wist u trouwens dat de Twentse streektaal officieel erkend is en dee ne variant is van het Nedersaksisch. Aandere voarmen van het Nedersaksisch wordt sprökken in heel Noord Oost Nederland en tot wied oaver de greans in Duutslaand. Teruggekomen in ons hotel bleek bij een borreltje voorafgaand aan het diner dat anderen naar een natte markt in Hengelo of naar het kunstenaarsdorp Ootmarsum gegaan waren. Duco Ohm was vanavond in ieder geval weer bij het hoofdgerecht aanwezig, maar nu bleek Satar weer met rugklachten te tobben en was door Geerta uit het bad geholpen. Sommigen hadden eerder zo gesmuld van het op de kaart staande visplateau en hadden er zo veel reclame voor gemaakt, dat de porties vanavond wel gehalveerd leken, maar op verzoek werd na klachten iets van de prijs afgedaan. Wij zagen zonder namen te noemen een man met drie servetten een ware metamorfose ondergaan, het leek wel een derwisj. Bij de volle glazen wijn kwamen verder de verhalen over kinderen, kleinkinderen en hoe verkeringen waren ontstaan, uitgingen of toch gelijk ‘bingo’ waren en bleven, op tafel. Kijk en daarna slaap je natuurlijk als een roos.

Verslag donderdag 7 juni 2012
Bewolkt.
Als het gezellig is, vliegt de tijd. Na weer een uitgebreid ontbijt was het weer tijd om afscheid te nemen van hotel van der Valk Hengelo, een goed hotel met ruime en schone kamers en dankzij inspanningen en het veel praten (hulde) van organisator Chris Bax, ook uiterst betaalbare kamers. Een goed restaurant ook, met helaas te weinig witte asperges, hoewel het nog lang geen 24 juni is en met op de kamers te dun toiletpapier. Voorzitter S.G.S. Duco vertrekt met zijn Lideke vanochtend naar Bremen om daar Vlaardingen (nieuwe haring) en Schiedam (jenever) te promoten. Wij vertrokken met de Tom-Tom via een schitterende route naar de Damlaan (waar heb ik dat meer gehoord) naar cricketclub Gelre.in Eefde en stonden gelijk aan de goede kant van de spoorlijn. De koffie stond al klaar en ongelofelijk maar waar, de zon brak weer door. We bekeken de nieuwe aanbouw en het bord ‘fluithuus’ hing er gelukkig weer. Wedstrijdsecretaris van Vuuren, die vandaag toch weer (vervangend) captain was, omdat geplande captain Satar Alladin naar de fysio moest, stapte meteen op een voor mij nog onbekende mijnheer Elso Ball af, die uit de Périgord in
Frankrijk kwam. Wat zijn uw kwaliteiten vroeg hij hem op de man af. Kijk, ik geloof niet, dat ik al aan het captainschap toe ben. De aanwezige honden dartelden vrolijk rond penningmeester Albert van Nierop, die prompt mededeelde dat de centjes vandaag wat eerder moesten worden voldaan. Louk Hartong was vandaag uiteraard met nieuwe pup Larka gelukkig ook weer aanwezig en niet alleen de anderen honden werden hierdoor vertederd. Het team van Gerard van Vuuren mocht eerst gaan batten en Herman van der Horst en Elso Ball mochten openen. Herman deed dat bepaald niet slecht en kwam na een uur batten tot 23 runs retired out. Elso werd na 6 runs op bowlen van Albert van Nierop gestumped door Dirk Coster. Wim van der Loos, 32 retired out en Gerard van Vuuren, 18 retired out, voerden voor de lunch de score nog wat op en lieten daarna sportief anderen aan bat. Farouk Ayube kwam maar tot 12 runs, zou dat misschien door dat heerlijke Cookie-caramel dessert komen?. In ieder geval werd hij op bowlen van Alfred van Nierop gevangen door Aad van Troost. Diezelfde Aad demonstreerde dat hij zijn bowlingvorm van twee dagen geleden had weten vast te houden. Zowel Roelof Kruijshoop (10) als Georg Rijken (0) moesten er aan geloven. Bas de Gaay Fortman ging ook deze keer run out. Nu met 5 runs. En Simon Santcroos bleef met 4 runs not out. Donald Noorhoff en Louk Hartong kwamen niet aan bat. Bij een score van 149 voor 8 waren de overs op. In dit totaal zitten liefst 39 extra’s. 1 bye, 1 leg bye, 18 wides en 19 no balls.
Bowlingcijfers: Hans Noorhoff 0 voor 37 in 6 (één overtje te lang gebowld), Aad van Troost 2 voor 20 in 8 waaronder 2 maidens, prima, Pieter Bertels 0 voor 17 in 5, door captain Dirk Coster beloont met de kreet: ik heb er weer een bowler bij, Albert van Nierop 2 voor 28 in 5, Walter Prescod 0 voor 19 in 8, zuinig, en Tijs Linders 0 voor 26 in 8, ook niet slecht voor de eerste keer bij de Onderlingers.

De lunch werd weer opgevrolijkt met een door gastvrouw Anne en Jan Schoenmaker vervaardigde boerengroentesoep. Het betrok echter al een beetje en dus mocht penningmeester Albert van Nierop die wat vroeger weg moest, samen met Mans de Rooij snel aan de slag. Albert overdreef een beetje door na 4 runs al uit te gaan. Op bowlen van Georg Rijken werd hij na een heel hoge bal gevangen door Farouk Ayube. Mans de Rooij hield het bijna een uur vol, maar had grote moeite om de nog precies van lengte zijnde ballen van Louk Hartong om te zetten in runs. Na 17 runs ging hij door Louk caught en bowled. Ook Chris Bax kon er maar weinig mee en ook hij werd na 6 runs op bowlen van Louk gevangen door Georg Rijken. Aad van Troost wist zich te beheersen, maar het duurde toch wel erg lang voordat de eerste boundary op het ditmaal wel goed door Ruud Ackermann bijgehouden bord kon worden bijgeschreven. Hij kwam tot 28 runs toen hij met een pijnlijk kuitspiertje run out ging. Ook Hans Noorhoff leverde tussentijds met 20 runs en LBW op bowlen van Wim van der Loos een goede bijdrage. Tijs Linders kwam pas goed op gang toen Aad van Troost weer was gaan zitten, Tijs had zich kennelijk rustig ingespeeld en bleef met 38 runs knap not out. Of captain Dirk Coster de buienradar geraadpleegd had weet ik niet, maar onvervaard stuurde hij Walter Prescod in, met de opdracht te gaan hitten en de run rate op te krikken. Walter zei aarzelend, dat hij geen garantie kon geven en nog niet zijn nieuwe bat had. Dan maar strijdend ten onder, motiveerde Dirk hem. Nou zo ver kwam het niet. In no time produceerde Walter 29 runs not out, waarvan de laatste in stijl met een big six. Of zijn opleiding op Barbados waar hij leerde verdedigen door melkblikjes met een plank van zijn schenen af te houden en aanvallen met marble cricket, inderdaad met knikkers en kleine plankjes, waarbij je na een slag als de donder op moest staan en gaan runnen, zullen wij nooit weten. Jammer was het dat wicketkeeper Donald Noorhoff tijdens het spel niet lekker werd en vervangen moest worden door Simon Santcroos. Ondanks soms blessures bij de tegenstander zorgden deze wel sportief steeds voor een sub. Net voordat de buien weer losbarsten had het team van Dirk Coster met 155 voor 5 in de 35e over de overwinning binnengesleept.
Bowlingcijfers: Georg Rijken 1 voor 19 in 8, waar onder 2 maidens, weer knap zuinig, Louk Hartong, alsof hij zo van het trainingskamp kwam 2 voor 24 in 8 waaronder 1 maiden, Wim van der Loos 1 voor 28 in 6 3/6, Farouk Ayube 0 voor 13 in 2, Gerard van Vuuren 0 voor 31 in 7 en Roelof Kruijshoop 0 voor 39 in3, neen vandaag zat het er voor hem echt niet in.
Onder de tent, optimisten hadden het bier al naar buiten gebracht, maar bang voor verdunning, werden de kannen bliksemsnel na de eerste druppels weer naar binnen onder de tent gebracht, waar ook de nootjes, de echte harde Twentse worst en lekkere gehaktballetjes en borrelhapjes hun weg vonden. Gastvrouw Anne en gastheer Jan werden met een envelopje bedankt en Aad van Troost werd uitgeroepen tot man of the match voor zijn totaal presteren vandaag. Umpires, scoorders en organisatoren werden ook bedankt en wij reden, na een heerlijke chinees in de buurt, uiteraard in de regen Bep en onszelf weer naar huis, waarbij we plotseling door een tegenligger een enorme hoos water over onze auto heen kregen. Het kan zo maar afgelopen zijn, en dat was het ook. Maar hier is uw verslag.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's van de tour door Oost Nederland    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 29 mei 2012 – bij Kampong

Toen wij uit Schiedam vertrokken, waar vandaag het Nederlands cricketteam tegen Sussex speelde en won, was het bewolkt en dreigde het te gaan regenen. Aad van Troost onze chauffeur van vandaag naar Kampong, constateerde terecht dat ook vandaag weer een hoop weermannetjes weer foutjes gemaakt hadden, bij hun weersvoorspellingen. Maar na een flinke file door een aanrijding tussen Gouda en Woerden waarbij we lange tijd stil moesten staan, kreeg het weer de kans zich weer te verbeteren en op het Charles Verheijen plantsoen aangekomen was het droog en stond de koffie met koek al klaar.
Er bleek een forse uitbreiding plaatsgevonden te hebben van het clubgebouw ten behoeve van de kinderopvang en dat zou ook de plaats zijn waar de vandaag 23 S.G.S. Senioren Onderlinge spelers met hun aanhang zouden gaan lunchen. Organisator en captain Gerard van Vuuren moest vandaag helaas het niet aanwezig zijn van Satar en Geerta Alladin mededelen wegens droeve familieomstandigheden. Team B van captain Dirk Coster mocht eerst gaan batten en dus liet Dirk de gelegenheid niet voorbijgaan om Aad van Troost weer als opener, nu samen met Simon Santcroos, het graswicket op te sturen.
Hoe onze Onderlingers met hun kameraden meeleven bleek wel, toen Aad schijnbaar moeiteloos de eerste bal van Farouk Ayube nonchalant van zijn wicket wegspeelde. Geen run dit keer, maar toch een donderend applaus. Aad is back!

Simon behaalde 12 runs toen hij bowled ging op een uiterst zuinig bowlende Jan Hoep. Opener Aad kwam gelijk al weer in de dubbele cijfers toen hij na 13 runs LBW kreeg op bowlen van Gerard van Vuuren. Georg Rijken behaalde het dubbele aantal, dus 26, toen hij op bowlen van Mans de Rooij gevangen werd door een zwaar bepleisterde Peter van Giezen; één oog is soms al genoeg. Jaap Geenen smaakte het genoegen om als eerste kennis te mogen maken met de, met een prachtige curve indraaiende ballen van thuisspeler Jan Willem Heshusius Na 4 runs moest hij zijn meerdere erkennen. Albert L. van Nierop, kon op bowlen van Rob Schamper nu eens zelf ervaren hoe het is, om zo op het oog lekker gemakkelijke boogjes weg te slaan. Hij dacht er vandaag zeker meer te maken dan de 9 die nu in het scoreboek vermeld staan, op bowlen van Rob Schamper werd hij heel eenvoudig gevangen door Farouk Ayube. Raimond van den Berg van Saparoea, had nog geen runs, toen hij zich verkeek op weer zo’n mooie inkomende bal van Jan Willem Heshusius, zo’n bowler wil iedereen er wel bij hebben. Captain Dirk Coster stond voor de taak om het magere totaal van zijn team wat op te vijzelen en dat deed hij ook, vandaag met 20 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren werd gevangen door Mans de Rooij. Pieter Bertels, ja u weet wel die uit de Heenvlietsestraat, behaalde 5 runs toen hij bowled ging door Jan Hoep en ook Walter Prescod behaalde vandaag een wat minder aantal runs, 9 ditmaal, toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren door Jan Willen Heshusius werd uitgevangen. Chris Bax, moest onder het kritische oog van Heleen, zijn vrouw en onze gelukkig weer aanwezig zijnde vaste scoorster, op bowlen van Jan Hoep, zonder runs terug, maar gelukkig waren de plakeendjes op. Hans Noorhoff kwam tot 11 runs toen hij na een keiharde slag op bowlen van Jan Willem Heshusius ijskoud werd uitgevangen door Gerard van Vuuren. Wim van der Loos bleef met 12 runs, not out. Bij 134 had ieder van de twaalf spelers gebat en was het in de 36e over afgelopen, all out. In het totaal zaten 13 extra’s, 1 bye, 1 leg bye en 11 wides. Een wat laag totaaltje. Bowlingcijfers: Farouk Ayube 0 voor 19 in 6, Mans de Rooij 1 voor 30 in 8, Jan Hoep prima, 3 voor 9 in 6, waaronder 2 maidens, Gerard van Vuuren 3 voor 32 in 7, Rob Schamper 1 voor 27 in 5 en Jan Willem Heshusius 3 voor 15 in 3 5/6.

De lunch bestond uit lekkere sandwiches van vers Utrechts brood in allerlei kleuren waar voor de liefhebbers, ook nog een lekker stuk meloen bij paste, heerlijk.
Captain van Vuuren stuurde Robert Rusche samen met Rob Schamper als openers het veld in. Het verblijf van Robert was met 2 runs uitermate kort. Ook hij had inmiddels moeten weten, dat Walter Prescod behalve een prima bowler ook een uitstekende fielder is, die vanuit het verre veld de ballen zomaar in, of vlakbij je wicket gooit. Run out dus.
Rob Schamper kreeg na 13 runs LBW op bowlen van Aad van Troost. En Reurt Gisolf was de pechvogel van de dag. Onze eigen rijdende rechter, die van ons is er een met een crickettas op rolletjes, ging vandaag liefst twee keer onderuit op de harde Kampongse of is het soms Kamponese grasmat, na 4 runs retired hurt. Uw verslaggever besloot het wat kalmer aan te pakken, maar werd tot zijn verbazing na 3 runs en bowlen van Georg Rijken met één voetje buiten de crease en die ander in de lucht, gestumped door een attente Dirk Coster. Volgende keer nog beter opletten en naar die andere umpire met die vinger kijken. Farouk Ayube krikte het matige totaal met 28 runs op, toen hij LBW kreeg op bowlen van Walter Prescod. Mans de Rooij was een van de drie slachtoffers van Raimond van den Berg van Saparoea. Na 11 runs werd hij door Georg Rijken uitgevangen. Jan Willem Heshusius bleef met 25 not out. Hij stapelde zijn runnetjes uiterst kalm en bekeken op en produceerde maar één viertje. Hoewel het totaal van het Coster team zoals gezegd niet zo hoog was, moesten de runs nog wél gemaakt worden. Captain Gerard van Vuuren werd echter na 18 runs ook al door Walter Prescod schitterend uitgebowld. Walter slaagde er samen met Raimond in, om het scoringstempo drastisch naar beneden te brengen. Het werd nog spannend, vooral ook omdat onze Alkmaarse Jan Hoep dit keer al na 3 runs LBW kreeg op bowlen van Raimond. Peter van Giezen kwam in en produceerde op zijn eerste bal een zeer welkome en grote 6.
Helaas ging hij bij de tweede bal bowled. Ons anker en wicketkeeper Donald Noorhoff redde in de 40e over met 2 not out, samen met Jan Willem Heshusius, 2 ballen voor het einde, deze spannende partij. Met 135 voor 8, waarin 20 extra’s 1 bye, 1 leg bye en 18 wides, was de overwinning voor het team van Gerard van Vuuren een feit.
Bowlingcijfers: Wim van der Loos 0 voor 10 in 4, Hans Noorhoff 0 voor 11 in 3, Aad van Troost 1 voor 21 in 6, Georg Rijken 1 voor 22 in 7 4/6, waaronder 2 maidens, Albert L. van Nierop 0 voor 24 in 3, Walter Prescod 2 voor 19 in 8 waaronder 1 maiden, en tenslotte Raimond van den Berg van Saparoea 3 voor 26 in 8 waaronder 1 maiden.

De ongelukkige Reurt Gisolf zag zijn optreden van vandaag bekroond met een fles wijn voor man of the match. Ik zat in het Charles Verheijen plantsoen met nog 2 andere Schiedammers met een lekker biertje in de zogenoemde Ladies Corner en zag dat die het fenomeen Beauty of the Day kennen. Nou die zou ik, als het zou kunnen, uitreiken aan Peter van Giezen, niet omdat hij nu zo’n knapperd is, maar om zijn schitterende zes, geslagen op een topbowler, waardoor de winst voor ons voor het grijpen kwam.
Na wat gefrituurde hapjes en wat napraten werd de thuisreis weer aangevangen.
Volgende week de tour naar het Oosten. Wedstrijden bij Hengelo en Gelre.
Duimt u ook weer voor goed weer?

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Kampong-29-Mei-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 22 mei 2012 bij Hermes D.V.S.

Deze dag kenmerkte zich doordat in de krant gepubliceerd werd, dat we volgens een bepaalde partij, neen namen noemen we dit keer maar lever niet, u heeft kunnen zien wat een gedonder mijn vorige stukje intern bij Groen Links veroorzaakt heeft, dat we volgens die dus niet te noemen partij, weer terug zouden moeten naar een 40-urige werkweek, bij een mondiale 75 miljoen jeugdwerklozen, en dat ook 2e Pinksterdag als vrije dag maar moet worden afgeschaft, en dat er verder geen droog brood meer te verdienen valt met blootbladen en tenslotte dat het Nederlands elftal ter compensatie van de geleden schade door de blessure van Arjen Robben, vriendschappelijk een verplicht flutpotje tegen Bayern München moet spelen. Kijk en op zo’n doodgewone maar stralende dag gaan 24 man van de S.G.S.- Senioren Onderlinge met een flinke aanhang gewoon een gezellig potje cricket spelen bij het gastvrije Hermes D.V.S. Ruim voor aanvangstijd melden de liefhebbers zich bij gastvrouw Carolien, die ons vandaag voor het laatst zal verwennen en gastpaar van Vuuren, om met een heerlijk bakkie koffie of thee, met cake of een soesje deze dag eens goed in te zetten. Degenen die een vorig keer niet of nauwelijks aan bat zijn gekomen, mochten vandaag ‘vroeg in’ Het team van Captain Dirk Coster mocht beginnen met batten maar dat zou voor Dirk inhouden dat hij vandaag zelf niet aan bat kwam. Satar Alladin gaf enige vangkansjes weg, maar daar werd bij de fieldende partij niet echt van geprofiteerd zodat hij, met goed voetenwerk gewoon weer tot 41 retired out kwam. Rob de Haas steunde hem met 10 runs verdienstelijk tot hij run out ging. Nadat uw verslaggever mid-stump had aangevraagd en de umpire wat nonchalante zijwaartse handbewegingen maakte, die niet werden opgevolgd, zag hij bij zijn tweede bal van de wedstrijd deze zonder enige belemmering op de off-stump belanden. Sorry, maar het was wel een prima bal van Gerard van Vuuren. Rino Groenewegen kwam tot 7 runs toen hij werd gebowld door Aad van Troost. Mans de Rooij gaf de score een beter aanzien door 26 te laten noteren toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren door Donald Noorhoff werd gestumped. Rob Schamper, maakte zijn seizoensdebuut en verscheen bij Hermes slanker nog dan ooit tevoren, maar dat had zijn bat krachten totaal niet aangetast. Hij scoorde een belangrijke 24 runs toen hij op bowlen van Albert van Nierop ook door Donald Noorhoff gestumped werd. Jan Hoep mocht van captain Dirk als nummer zeven het veld in, omdat zijn optreden vorige week op de mat zo uiterst kort was. Dit keer bleef hij met 21 runs not out. Hans Noorhoff is zoals bekend een snelle loper, maar dit keer was hij wel erg voortvarend, na 3 runs was hij de enige die ging lopen en dus ging hij run out. Aad van Troost nam nog een tweede wicket want Herman van der Horst werd naar voren gelokt en na 3 runs ook door Donald gestumped. Willem de Jonge van Ellemeet maakte de veertig overs met 11 runs vol en bleef not out. Georg Rijken en Dirk Coster kwamen niet aan bat, maar keken met plezier naar een eindstand van 182 voor 8 waarin liefst 36 extra’s zaten 1 bye, 13 no balls en 22 wides. Bowlingcijfers: Farouk Ayube 0 voor 43 in 10, Gerard van Vuuren 2 voor 35 in 12 (!), Albert van Nierop 1 voor 49 in 8, Aad van Troost 2 voor 31 in 7 en verder gelukkig was hij er weer bij, Herman Huising 0 voor 6 in 1, Pieter Bertels 0 voor 10 in 1 en Jaap Geenen 0 voor 7 in 1. Geen van genoemde boilers behaalde een maiden.

De lunch was weer prima met de bekende Hermes kroket verzorgd. Tomaatjes, komkommer en meloen waren ook weer aanwezig. Waarnemend Onderlinge voorzitter Satar reikte aan Georg Rijken de cup met oortjes uit, als man of the year, voor zijn niet geringe totaalprestaties van vorig seizoen.

Na de lunch mocht Ton van der Eyden openen met Aad van Troost en laatstgenoemde presteerde het om voor de tweede keer op zijn eerste bal bowled te gaan, dit keer op bowlen van Satar Alladin. Ton hield het veel langer vol, maar moest op beslissing van de umpire na 12 runs, run out het veld verlaten. Chris Bax die het vandaag zonder zijn Heleen moest doen, liep niet alleen een pijnlijke armblessure op bij het fielden, maar kwam vandaag niet verder dan 6 runs toen hij run out ging. Het scoringstempo lag mede door attent fielden veel te laag. Robert Rusche kwam vandaag ook al niet verder dan maar 6 runs, toen hij op bowlen van Hans Noorhoff stumped ging door Dirk Coster. Farouk Ayube kwam als derde op rij ook maar tot 6 runs en liep tegen dezelfde bowler tegen een caught en bowled aan. Jaap Geenen werd op bowlen van Rob Schamper al na 2 runs gevangen door Mans de Rooij en Herman Huising hoewel voorzichtig spelend, werd na 4 runs ook al op bowlen van Rob Schamper gevangen door Hans Noorhoff. Uw reporter had graag Gerard van Vuuren uitgevangen, doch dat moet Gerard toch nog maar even tegoed houden. Bowler Jan Hoep, pas laat ingezet, was hem ditmaal met een prima bal de baas, toen Gerard 13 runs had. Pieter Bertels vertoefde met good old Jan Swinkels lang op de mat. Het scoringstempo lag echter zo laag dat de fieldende Onderlingers al met een dikke smile in het veld stonden. Pieter werd na 7 runs op bowlen van Georg Rijken gevangen door Rino Groenewegen en Jan ging caught en bowled na 4 runs door Georg Rijken. Albert van Nierop vormde samen met Donald Noorhoff de staart, zij bleven beiden not out, Albert met 15 runs en Donald met 1. Bij een eindscore van 104 voor 10 waarvan 28 extra’s, 1 bye, 3 leg byes, 16 wides en 8 no balls, waren de veertig overs gespeeld en was de nederlaag duidelijk.. Bowlingcijfers: Satar Alladin 1 voor 9 in 2, Georg Rijken 2 voor 13 in 8, Mans de Rooij 3 overs 3 maidens, Herman van der Horst 0 voor 9 in 3, Rino Groenewegen 0 voor 10 in 3, Hans Noorhoff 2 voor 22 in 6, Rob Schamper 2 voor 12 in 7, en Jan Hoep 1 voor 25 in 8. U ziet ook het bowlen was bij het team van Dirk Coster veel beter verzorgd.

Heerlijk buiten in een gezellige derde innings werden door Carolien met hulp van enige van onze dames heerlijke hapjes geserveerd en kreeg inval scoorster Alma Noorhoff onder applaus de man of the matchwijn uitgereikt. Carolien kreeg een bonnetje en een bloemetje voor de gedurende vele jaren aan ons verleende diensten. Hulde en we zullen haar zeker missen. Ook dank tenslotte aan onze umpire Anton Distelbrink die weer al een rots in het veld stond.

Volgende week Kampong. Tot ziens.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-HDVS-22-Mei-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


OUDJES IN HET KOUDE BOS (15 mei 2012)

…………………………… of hoe de Senioren/ Onderlingen de Amstelveense kou trotseerden.

Ja hoor, het was weer eens zover. Iedereen ging de deur uit met de gedachten “wat zal het worden vandaag, veel regen voorspeld” en wéér viel het mee. Geen druppel, net als verleden week in Nijmegen. Wel koud, héél erg koud. Vooral de dames langs de kant hadden daar last van, maar de geanimeerde gesprekken met een inhaaleffect wegens de achter ons liggende winter hielden het geheel dragelijk.
Keurig op tijd kon Gerard de elftallen bekend maken (12 tegen 11) en al gelijk waren de kenners het erover eens dat het twee goed uitgebalanceerde teams waren. Zij kregen gelijk.

De ontvangst bij VRA was keurig verzorgd en het feit dat we wegens de overvloedige regenval niet op het prachtige eerste veld terecht konden werd gelaten geaccepteerd. Uiteindelijk is de tweede keus óók niet te versmaden, al misten we wel het elektronische scoringboard, maar vooruit……….
De captains voor vandaag, Jan Hoep en Walter Prescod, waren overeengekomen dat Jan c.s. eerst ging batten en dat deden zij voortreffelijk. Een vliegende start dankzij Willem de Jonge van Ellemeet (42), Georg Rijken (21) en Dirk Coster (32) bracht 100 voor 3 op het handmatig bediende bord. Bas de Gaay Fortman (9) als tussenpaus en dan weer Satar Alladin met een ongeslagen 38 en de zaak leek beklonken voor Jan’s mannen, 151 voor 4.
Toen vrij kort daarna de 40 overs op waren was het totaal echter 171 voor 7 omdat de staart met Reurt Gisolf, na 2 runs out na een misverstand met Satar, Jan himself een vette 0, door een fraaie ingooi van Farouk Ayube, Mans de Rooij (5) en Roelof Kruijshoop (2*
uit 3 ballen) niet echt kwispelde. Rob Rusche d.n.b. Farouk had de beste bowlingcijfers, 2/27/8 waaronder 2 maidens, Gerard van Vuuren 1/23/8, Aad van Troost was behoorlijk de weg kwijt met 0/45/8 terwijl Albert van Nierop zijn 1/39/7 lardeerde met 10 extra’s maar die zou hij later ruimschoots goed maken. Alles bij elkaar waren er 18 extra’s .
Halverwege de innings van partij A genoten we van een prima verzorgde lunch met, ongeteld, wel 12 soorten broodbeleg, waarvan dan ook prompt ruim werd gesnoept.

Natuurlijk zagen de mannen van Walter op tegen het forse totaal maar manmoedig trok men ten strijde. En jawel hoor, het werd een echte wedstrijd. Hier waren de uitschieters twee 78-jarigen (Gerard van Vuuren en Albert van Nierop) die niet alleen vrijwel even jong waren maar ook beiden exact 40 runs retired out lieten noteren door onze scorende cow girl Heleen (wat een hoed he?) Fantastisch dat je op die leeftijd nog tot zulke prestaties kunt komen. VRA Voorzitter John Wories had er geen woorden voor maar genoot mede van de aanblik. Arjen van de Pol met 18, Piet Bertels met 7, Hans Noorhoff (24 n.o.), Walter Prescod (25 retired out) Jaap Geene (2). Allemaal droegen zij bij aan de 177 voor 4 die na 34 overs om klokslag 18 uur op het bord stonden. De winkel kon op tijd dicht. Farouk, Aad, Chris en Ton hadden hun cricketbag thuis kunnen laten, zij kwamen niet aan slag.

Bowlingcijfers, je raadt het al, die waren niet denderend: Jan Hoep 1/21/6, Georg Rijken 1/46/8, Mans de Rooij 33/0/8, Roelof Kruijshoop 16/0/5, Bas de Gaay Fortman 23/0/4 maar de manier waarop hij Arjen van der Pol uitving was onnavolgbaar, een ouderwetse running catch, Dirk Coster 35/0/4. Mr. Extra 21. Reurt Gisolf moest zich al na vier overs laten vervangen wegens een pijnlijke spier, Georg Rijken stal de show met een fraaie eenhandige vang en Willem de Jonge van Aandemeet moest weer steeds gemaand worden wat in te komen. Sommige dingen veranderen nooit, moet je dus ook niet willen veranderen Maar de voorspelling dat het twee gelijkwaardige teams waren kwam geheel uit.

Verliezend captain Jan Hoep kon Hans Noorhoff na afloop lauweren met de Man of The Match Award. Een geslaagde middag!
Iedereen blij, volgende week HDVS.

Ruud Ackermann

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-VRA-15-Mei-2012    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 8 mei 2012 bij Quick 1888 Nijmegen

In regenachtig weer gingen wij in dit nieuwe cricketseizoen Aad van Troost in Vlaardingen ophalen. Zijn kleinkinderen logeerden een paar vakantiedagen bij hem en Nel, maar hij stond al buiten op ons te wachten. ‘Jongens ik moet vandaag weg’, had hij de kleintjes toegevoegd. Waar ga je naar toe Opa? Naar de dagopvang? Neen, jongens, als dat rot weer nou een klein beetje mee zou willen werken ga ik cricketen bij S.G.S. Tegen wie moet je, Opa? Wat zeg je, tegen S.G.S. zou je toch niet liever naar die dagopvang … Toen wij Nijmegen naderden werd de regen al minder en minder en bij het veld aangekomen zagen wij dat dat er gewoon heel keurig bij lag.
De koffie met gebak stond al geurend klaar in een apart lokaaltje voor S.G.S. en het was daar ook dat ex Senioren Onderlinge voorzitter Jan Timmermans uit handen van de gelukkig ook weer herstelde Duco Ohm zijn officiële bewijs van Lid van verdienste van S.G.S. mocht ontvangen. Doordat op het laatste moment 4 Onderlingers moesten afzeggen zouden we deze eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen met 10 tegen 10 spelen. Rob de Haas, Wim Veenendaal en Louis Godschalk lieten hun oude cluppie niet in de steek en hadden het veld keurig voorbereid, terwijl Louis het scorebord zou bedienen op aanwijzing van vaste scoorster Heleen Bax, die vandaag hoog gehakt, met grote hoed en zwarte handschoenen achter de scoretafel plaats nam. Het team van Satar Alladin mocht zo’n twintig minuten later dan gepland, eerst batten en hoewel wij kanon Aad van Troost in de auto nog gewaarschuwd hadden, met ‘Niet die eerste bal hè Aad’, kwam er wel degelijk een royal golden duck tevoorschijn, toen hij de eerste bal van bowler Walter Prescod recht in de handen van zijn bridgemaatje Gerard van Vuuren sloeg. Twee sans, of was dat misschien twee klavers als opening. Ton van der Eyden deed het een fractie beter, met 1 run, toen hij op bowlen van Wim van der Loos ook al door Gerard van Vuuren werd uitgevangen. Dirk Coster liet zien, niet onder de indruk te zijn van de uitstekend bowlende Walter en de vele ballen recht op zijn palen wist hij keurig te stoppen. Samen met captain Satar zorgde hij, dat het totaal er wat beter uit ging zien voor team A.,na zo’n dramatisch begin.
Uiteraard hadden wij naast Aad, onze captain Satar ook zo’n veertig runs toegerekend, maar juist toen hij eens lekker wilde uithalen werd hij op bowlen van Albert L. van Nierop gevangen door Chris Bax. Hans Noorhoff rammelde snel 11 runs bij elkaar maar werd toen ook al op bowlen van Albert gevangen door Simon Santcroos. Farouk Ayube behaalde 18 runs, waaronder 3 vieren, maar liep toen tegen een caught en bowled aan van Walter Prescod. Ook George Rijken had grote moeite met de zo op het oog makkelijke balletjes van Albert van Nierop en na 7 runs werd hij op weer zo’n verraderlijk balletje door Wim van der Loos uitgevangen. Onderbroken door de lunch behaalde Rino Groenewegen ook maar 1 run toen hij op bowlen van Walter Prescod door Donald Noorhoff achter het wicket werd uitgevangen. Gerard van der Meij en Jan Timmermans moesten proberen nog wat puntjes bij elkaar te sprokkelen. Jan kwam tot 2 runs, toen hij LBW kreeg op bowlen van Albert van Nierop en nadat Dirk Coster alsnog zijn 40e punt gescoord had, ging hij run out en liet uw verslaggever met 10 not out iedereen en zichzelf verbazen, na 1 wedstrijd al meer dan de helft van het totaal van vorig seizoen.
Met 123 was team A na 37 overs all out, waarvan 17 wides als extra’s te noteren waren.
Bowlingcijfers: Walter Prescod 3 voor 11 in 8 met 2 maidens, prima!, Wim van der Loos 1 voor 22 in 8, Gerard van Vuuren 0 voor 14 in 7, Bas de Gaay Fortman 0 voor 37 in 8 en Albert L. van Nierop ondanks 8 wides, 4 voor 39 in 6, toppie!

Wij konden vandaag meemaken dat de camera van Nieuwsuur gericht werd op ons S.G.S. Senioren Onderlinge cricket maar meer nog op oud senator Bas de Gaay Fortman en dat had weer alles te maken met de plotselinge kandidatuur van Tofik Dibi bij Groen Links tegenover Jolanda Sap. Als we Bas zouden mogen geloven zou Dibi zelfs niet voor de Onderlinge geschikt zijn, gezien zijn stap te ver, veel te weinig ervaring en geen strategisch leiderschap; maar of alle Groenen daar ook zo over denken wordt pas duidelijk op het partijcongres op 30 juni. De lunch was prima door de Quick dames verzorgd met vers brood, salades komkommers en druifjes en wij werkten mee door een beetje op te schieten, zodat het zaaltje waarin wij lunchten weer tijdig beschikbaar kon komen voor de naschoolse opvang. Opener Rob de Haas, trof een getergde bowler Aad van Troost en na 14 runs werd hij op bowlen van Aad, uitgevangen door Satar Alladin. Uw verslaggever kon niet nalaten op te merken dat Aad toen al meer wickets dan runs had. Farouk Ayube bowlde en Georg Rijken ving Wim Veenendaal na 8 runs uit. Ook Rino Groenewegen behaalde zijn eerste scalp dit jaar, hij bowlde Simon Santcroos na 9 runs uit. Hans Noorhoff wilde ook niet achterblijven en lokte Chris Bax naar voren, gevolg na 11 runs een stumping van Dirk Coster. Een attent veld was bedacht op de bekende hoekertjes van Albert van Nierop en hij kwam dan ook dit keer maar tot 2 runs toen hij op bowlen van Georg Rijken door Satar werd uitgevangen. Zou onze captain dit jaar misschien uit zijn op de meeste vangen? Bas de Gaay Fortman ging zonder camera na 6 runs run out. Maar toen kwamen Walter Prescod, die stond als een huis met 35 not out en een goed steunende Wim van der Loos met 15 runs not out de zege binnenhalen in de 35e over met 100 runs 16 wides 6 no balls en 2 byes werd het 124 voor 6.
Captain van Vuuren had zonder zelf te batten zijn eerste overwinning binnen en had anker Donald Noorhoff nog achter de hand.
Bowlingcijfers: Aad van Troost 1 voor 14 in 4 4/6, Farouk Ayube 1 voor 31 in 7 waarvan 1 maiden, Rino Groenewegen 1 voor 35 in 10, Georg Rijken 1 voor 24 in 10 waaronder 1 maiden en tenslotte Hans Noorhoff 1 voor 18 in 3.
Nog steeds droog en bij een redelijke temperatuur genoten wij met de vele aanwezige partners gewoon buiten van een consumptie gesponsord door lid van verdienste Jan Timmermans, weer een verdienste dus en nog wat kannetjes en borrelhapjes.
Uw verslaggever kreeg na ook al goed fielden eenmalig de prijs van man of the match, hoewel er natuurlijk veel meer en wellicht betere kandidaten voor waren, uitgereikt door verliezend captain Satar en legde daarna het verschil uit tussen een rode droe steen en een soms wel erg tabakrijke pinotage uit Zuid-Afrika.
Quick 1888 bedankt voor de gastvrijheid en hartelijkheid en wij door regenbuien terug naar het westen. Proost allemaal en tot over veertien dagen.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff
Foto's SenOnd-Quick-N-8-Mei-2012    Foto's kunnen worden gedownload.

 


Programma 2012   - alle wedstrijden zijn gespeeld -

Hierbij het programma van de S.G.S.-senioren onderlinge voor het seizoen 2012.
Verzamelen 11.00 uur.
Aanvang wedstrijd 12.00 uur uur. Er worden 2 x 40 overs gespeeld.
Alle wedstrijden worden gespeeld op de dinsdagen, met uitzondering van de tweede wedstrijd van de toer bij de Gelre Cricket Zutphen
De wedstrijd tegen V.S.O.P. is weer op uitnodiging, maar schrijf  a.u.b. voldoende in, want onze tegenpartij zal ook van onze spelers gebruik maken
Om ± 13.30 lunch en halverwege de innings van de tweede battende partij een pauze voor een kopje thee.
Inschrijving betekent, dat je die dag aanwezig zal zijn, tenzij vroegtijdig is afgeschreven.

De spelers, die voor de toer en laatste wedstrijd hebben ingeschreven s.v.p. ook het wedstrijdschema invullen.

reeds gespeeld nog te spelen
maand datum dag aanvang veld plaats
MEI 8 dinsdag 12:00 uur Quick 1888 Nijmegen
  15 dinsdag 12:00 uur VRA Amstelveen
  22 dinsdag 12:00 uur Hermes DVS *) was Kampong Schiedam
  29 dinsdag 12:00 uur Kampong      *) was Hermes DVS Utrecht
JUNI 5 dinsdag 12:00 uur Hengelo Hengelo Ov.
  7 donderdag 12:00 uur Gelre Cricket Zutphen Eefde
  12 dinsdag 12:00 uur VSOP bij Hermes DVS Schiedam
  19 dinsdag 12:00 uur Excelsior '20 Schiedam
  26 dinsdag 12:00 uur Hercules Utrecht
JULI 3 dinsdag 12:00 uur VVV Amstelveen
  10 dinsdag 12:00 uur Hilversum Hilversum
  17 dinsdag 12:00 uur HBS --> VVV Amstelveen
  24 dinsdag 12:00 uur Rood en Wit Haarlem
  31 dinsdag 12:00 uur Hermes DVS Schiedam
AUGUSTUS 7 dinsdag 12:00 uur Bloemendaal Bloemendaal
  14 dinsdag 12:00 uur MOP Vught
  21 dinsdag 12:00 uur Excelsior '20 ontvangst, lunch, enz.
Wij spelen op Asvion!
Schiedam
  28 dinsdag 12:00 uur Sparta Capelle a/d IJssel
SEPTEMBER 4 dinsdag 12:00 uur Kampong Utrecht

Gaarne het ingevulde INSCHRIJFFORMULIER (te downloaden door op het blauwe woord te klikken) met naam er op geschreven retour zenden of mailen aan :
Gerard van Vuuren - wedstrijdsecretaris
Schubertplein 59, 3122 NC Schiedam
e-mail : vanvuureng @ kpnplanet.nl G.van Vuuren of e-mail : onderlinge @ sgs-cricket.nl