Still Going Strong Cricket Club

Terugblik op de winterevenementen 2006-2007


De foto's kunnen worden vergroot door ze te downloaden. Normaal formaat 10x7,5 cm - op verzoek zijn de foto's per e-mail te ontvangen in groot formaat (tot 20x30 cm).
 

Boerengolf
Maarsbergen
7 oktober 2006
Rembrandtdag
Amsterdam
18 november 2006
Nieuwjaarsbijeenkomst
Doorwerth

20 januari 2007
Media Experience
Hilversum
24 februari 2007
Gevangenismuseum Veenhuizen
31 maart 2007

Wat je van ver haalt ………………………..is lekker! (31 maart 2007)

Nou, dat is weer bewezen op 31 maart j.l. toen we met een klein gezelschap Veenhuizen bezochten.

De groep van 15 personen (oorspronkelijk 22) ontmoette elkaar voor de lunch in het restaurant van het Gevangenismuseum.
Dit maal mèt soep èn kroket! Na de lunch nog even lekker zonnen op het terras.
Klik op de foto's en deze worden groot geopend in een nieuw venster. Foto's Roelof Kruijshoop.

De "Maatschappij van Weldadigheid", een particuliere stichting van weldoeners, heeft oorspronkelijk dit gesticht opgericht. Naast de gevangenis, zijn er een hospitaal, keuken, werkruimten en huizen voor de begeleiders gebouwd. In de eerste jaren was het een plaats waar mensen een nieuw bestaan konden opbouwen. Pas in 1875 maakte justitie er een werkgesticht van voor langgestrafte gevangenen. In de omgeving van het Gevangenismuseum zijn diverse locaties van zwaar bewaakte penitiaire inrichtingen uit den lande.

 

Het nieuwe Gevangenismuseum als je aan komt lopen vanaf de parkeerplaats.

De klok, die wordt geluid als een gevangene is ontsnapt.

De entree.

Het restaurant, prachtig modern ingericht.

In kleine groepjes gezellig aan tafel genieten van de uitstekende lunch.

De kroket was heerlijk !

Na de lunch was er nog tijd over om gezellig op het terras te genieten van het prachtige weer.

 

   

Geheel verkwikt ging de groep met onze gids op pad door het museum. Iedereen bleek uitgerust en alert te zijn, waardoor er veel gelachen werd om opmerkingen èn woordspelingen die “deez en geen” maakte.

Links een moderne boevenbus

Onze gids, de heer Wouda, in zijn element. Hij is geboren en getogen in Veenhuizen en weet er alles van.

Meubilair oude cel. Het krukje zit aan een ketting, zodat er niet mee naar de bewakers kon worden gegooid

Meubulair moderne cel. Je kunt een TV, koffiezetapparaat en magnetron huren van het geld dat je met werken verdient.

Alle mogelijke teksten worden geschreven op de wanden van de cellen.

Uitleg van het radbraken door Wouda, rechts daarvan de tafel waarop je werd vastgebonden bij het radbraken.

Maquette van het gesticht. Deze is gemaakt van zink. Aan de buitenzijde woonden de bewakers met hun gezin, in de huizen van de binnenste ring zeer veel gevangenen.

Je eigen slaapplaats in de kooi. De gevangenen moesten deze zelf schoon maken.

De huisapotheek van het gesticht.

De houten kist, waarin je werd gestopt als je te veel verzet toonde. De voorloper van de dwangbuis!.

Uitleg bij de kleermakersgereedschappen. De gevangenis voorzag geheel in haar eigen behoeften. Ook alle gereedschappen en meubels werden er zelf gemaakt.

Eigen gemaakte (gebreide) kleding.

Uniformen van de bewaking door de loop der tijd. Links daarvan de kleding van de gevangenen uit dezelfde periode.

De eetzaal met ieder zijn eiogen bord en drinkbeker.

De "kleding" van de gevangenen met een nummer voorop onderaan.

Stemmen in de rechtbank; 8 jaar was de terechte straf!

De brandweerauto van Veenhuizen (archief Roelof).

 

Het ritje met de “boevenbus” was ook een leuke ervaring. We zagen en hoorden wat meer over de gevangenisgebouwen en huizen van het personeel. Aan de stijl van de huizen kon je zien welke functie de bewoners hadden. Dit betekende wel, dat je iedere keer als je promotie maakte verhuizen moest.

Na de rondleiding door het museum genoten wij van een prachtige rondrit met de oude boevenbus.

Voorin en achterin de bus waren luxe stoelen voor de gewapende bewakers, afgezonderd van de gevangenen.

Wouda geeft deskundig en met veel grapjes uitleg.

 

De "ijskast" met 1,5 meter dikke muren, waarin 's winters ijs werd opgeslagen. Met dat ijs konden de geneesmiddelen de hele zomer voldoende koel worden gehouden.

De prachtige plafondschildering in de kerk, aangebracht in twee jaar tijd door een van de gevangenen. Wij kregen ook uitgebreid uitleg over de gang van zaken tijdens de mis met de gevangenen en de gewapende bewakers achterin de kerk.

 

Het slotdiner in de oude Spinnerijzaal in Oud Bergveen, bereid door topkok Rik Dortmond, was in één woord fantastisch.

Een spontane bijdrage van Gerard van der Mey op de vleugel met het liedje “de cipier” van Jaap Fischer werd direct aangevuld met een gelegenheidskoortje met o.a. Diny, Blanche en Raimond.

Kortom : het was een prachtige, vrolijke, leerzame en vooral een relaxte dag.

Hulde aan Blanche Burki die het deze keer organiseerde voor de evenementencommissie.

Jammer, jammer, jammer voor de velen die deze slotdag voorbij lieten gaan. Ze hebben veel gemist!

Wij hebben enorm genoten van de uitstekende maaltijd die was bereid door Rik Dortmond in het prachtig gerestaureerde erfgoed "Oud Bergveen". De sfeer was fantastisch, ons diner kon niet beter!

mooie schildering op wandkleed.

's Avonds bij vertrek even een terugblik met enige weemoed. Hierna vlot per voiture terug naar huis.


Beeld en Geluid - Media Experience in Hilversum (24 februari 2007)

Op zaterdag 24 februari verzamelden wij in het gloednieuwe gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum om een mooie rondleiding door dit gebouw te krijgen en hierna te gaan genieten van de veelbelovende "Media Experience".

Tot overmaat van ramp was het startpunt van de routebeschrijving net gedurende dit weekend zonder vooraankondiging geheel onbereikbaar en moesten de autorijders onder ons allemaal een andere weg zoeken. Er was wel een omleiding aangegeven, maar die stopte plotseling zonder ons naar ons doel te brengen. Gelukkig kwam toch iedereen nog op tijd aan en kon er lekker koffie worden gedronken.

Klik op de foto's en deze worden groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff, Gerda Heshusius en Roelof Kruijshoop.

 

Wij werden opgehaald door drie in het wit geklede gidsen, die ons uitgebreid uitleg hebben gegeven over zeer veel aspecten van het prachtige en unieke gebouw. Beeld en Geluid is dé centrale plek waar het nationale audiovisuele erfgoed wordt bewaard en voor iedereen beschikbaar is. In de 3300 m² grote fantasiestad ontdekt de bezoeker zelf de wereld van televisie, radio, film en muziek. Verschillende Bekende Nederlanders nemen de bezoekers aan de hand, niet in het echt maar als een virtuele gids, en geven extra informatie en tips. In 15 prachtig vormgegeven paviljoens met titels als ‘Sterrenshow’, ‘De betovering’, ‘Kijkbuiskinderen’, ‘Dit is het nieuws’ en ‘De wereld: een dorp’ ondervindt de bezoeker aan den lijve hoe zijn of haar wereld, bewust en onbewust, wordt gekleurd door de media. Het nieuwe gebouw, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten, brengt alle beeld- en geluidscollecties, de nieuwe Beeld en Geluid experience voor het publiek, de klantenservice en kantoren van 200 medewerkers samen op één locatie. De kleurrijke gevel is van de hand van Studio Jaap Drupsteen.

Na de rondleiding mochten wij zelf op verkenningstocht, nadat wij onze "ring" geactiveerd hadden. Met deze ring kan je overal "inloggen" en krijg je uitleg van de door jezelf gekozen bekende Nederlander. Het was wel erg druk en dat ging een beetje ten koste van de mogelijkheden in de experience. Zelf heb ik weer eens gekeken naar de sketch van "Geen Ja en Geen Nee" van Fans van Dusschoten en Gerard Cox. Alle beeldschermen reageerden snel en je kon ver terug in de historie.

Na afloop hebben wij in het Grand Café gezellig geborreld en een bescheiden groep SGS'ers heeft genoten van het uitstekende Oud Hollands Stamppottenbuffet. Wij hebben stevig "gebuffeld", maar er was zo veel van alle soorten, dat wij geen enkele soort op hebben gekregen. Hierna hebben wij nog even lekker koffie gedronken en ging iedereen weer huiswaarts.

Het was prachtig en onvergetelijk. Er was zo veel te zien, dat wij er zeker nog een keer naar toe gaan als het iets rustiger is.


Nieuwjaarsbijeenkomst in Doorwerth (20 januari 2007)

Op zaterdag 20 januari kwam een grote groep SGS'ers omstreeks 5 uur 's middags naar het Gulden Tulip Hotel in Doorwerth voor het deelnemen aan de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst van SGS. Uw correspondent haalde vol vreugde Zed en Liz Ali van het station in Arnhem. Het NS-station wordt helemaal verbouwd en er is een groot tijdelijk stationsgebouw neergezet naast het echte station. Voor mensen zoals Zed is het erg moeilijk om je weg te vinden en ik moest heel erg ver lopen om bij jouw geparkeerde auto - het vervoer naar Doorwerth - te komen. De NS weet dit en heeft een echte "Schiphol-cart" ingezet met NS-chauffeur. Dat maakte het een stukje minder erg. Na een korte rit kwamen wij keurig op tijd aan met Zed en Liz. Wij werden ontvangen in de Kleine Bar en dat was erg gezellig. Het door ons ingehuurde duo "The Difference" speelde heerlijke muziek. Helaas verliep de catering maar erg matig, maar dat mocht de pret bijna niet drukken. Na de borrel werd het diner geserveerd in de ruimte naast de bar en dat was gemakkelijk.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff

Om half zeven 's avonds ging iedereen aan tafel en werd een aanvang gemaakt met het serveren van het diner. Heel leuk was de opening van onze Voorzitter, Duco Ohm. De zoon van Hella Creutzberg, Matthijs (die kennen wij al jaren en hij is nu een echte SGS'er geworden), was samen met zijn vrouw trotse ouders geworden van een zoon. Hella ontving een prachtige blauwe slab met geborduurd SGS-logo. Iets heel speciaals en daar was Hella heel erg blij mee. Aansluitend memoreerde Duco dat Roelof en Aly grootouders zijn geworden van een dochtertje van hun dochter Rosalie en haar man. Roelof ontving een prachtige rose slab met SGS-logo. Natuurlijk moest deze tijdens het diner even uitgeprobeerd worden (hij is helemaal schoon gebleven hoor!). Prachtige cadeau's namens heel SGS! Heel fijn was de aanwezigheid van diverse SGS-dames, waarvan de man helaas is overleden. Zij horen er natuurlijk ook helemaal bij! Speciale aandacht ging ook uit naar Anneke Tekenbroek, die na haar zware operatie aan het opkrabbelen is. Ook Zed werd erg hartelijk welkom geheten. Hij is er gelukkig weer bij na zijn ernstige ziekte.

Hierna kon het voorgerecht geserveerd worden. Ook daarbij kon het horeca-personeel nog het een en ander leren. Jammer dat dit niet vlekkeloos verliep na de grondige voorbereidingen van de Contactcommissie. Gelukkig speelde "The Difference" prima dansmuziek en velen maakten een dansje op de dansvloer en de sfeer was verder uitstekend.

 

Roelof Kruijshoop gaf tussen hoofdgerecht en dessert traditioneel een korte terugblik op het afgelopen jaar. De winteractiviteiten zijn prima verlopen en verheugend is een toename van het aantal deelnemers. Roelof vroeg de aanwezigen om de jaarconvocatie nog eens door te lezen en na te gaan of extra deelname aan het bezoek aan de prachtige Media Experience in Hilversum en het Gevangenisdorp Veenhuizen mogelijk is. Het is lastig dat steeds meer SGS'ers heel laat inschrijven voor de activiteiten nu de communicatie met e-mail zo voortreffelijk verloopt. Het blijft natuurlijk de bedoeling dat je je in september opgeeft voor alle activiteiten ineens! Roelof bedankte Raimond en Juut van den Berg van Saparoea voor de organisatie van dit evenement en overhandigde een lekkere verzameling Franse kaas met toastjes en echte "doppinda's".

Hieronder de foto's van het vervolg van de avond. Schrik niet van het gezicht van Cees van Lennep. Het is niet besmettelijk, zoals Stef Egging demonstreert! Donald wordt natuurlijk weer heel erg hartelijk bedankt voor het maken van de leuke foto's.


Dagje Rembrandt in Amsterdam (18 november 2006)
Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Gerda Heshusius en Roelof Kruijshoop.

Op zaterdag 18 november 2006 hebben wij genoten van een interessante en leerzame dag over Rembrandt in Amsterdam.

Wij werden ontvangen met koffie of thee met een lekker gebakje in het zeer bekende „Smits Koffiehuis” tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Velen van ons kwamen met de trein en waren die dag voordelig uit wegens de speciale actie van de NS, genaamd Herfsttoer. Ook het Kruidvat had een speciale kortingsactie dus kregen wij wel te maken met drukke treinen. Maar alles reed op tijd en we konden dus lekker op tijd gaan genieten.

 

Goed uitgerust ging de grote groep SGS'ers met de gereserveerde Museumboot naar het „Rembrandthuis”.

Om het Rembrandthuis te bereiken moet je een eindje lopen en daarbij maakten wij foto's van de Waterlooplein markt en van een grote tentoonstelling op straat van prachtige foto's.

 

Het „Rembrandthuis” is gelegen in het schilderachtige hart van Amsterdam, is de enige plek ter wereld waar men nu nog kan ervaren hoe de meester heeft geleefd en gewerkt.

Het „Rembrandthuis” viert het Rembrandtjaar met een keur aan activiteiten rond Rembrandts leven en werk, waaronder vier spectaculaire tentoonstellingen. Wij hebben gezien „Rembrandt en Uylenburgh". Ook kregen wij uitleg over het maken van etsen en het mengen van verf op de authentieke wijze.
De georganiseerde audiotour was zeer behulpzaam ten aanzien van de uitleg bij alle kamers en schilderijen. Op deze manier kreeg iedereen de informatie die gewenst was en je kon je eigen tempo bepalen. Handig en verstandig!

 

De tocht ging met de Museumboot vervolgens naar het „Rijksmuseum”. Van december 2003 tot 2009 ondergaat het „Rijksmuseum Amsterdam" de grootste verbouwing, renovatie en vernieuwing in zijn geschiedenis. Gedurende de periode van de grote verbouwing blijven de topstukken uit de 17de eeuw van het Rijksmuseum voor het publiek te zien onder de titel „De Meesterwerken”. In de nieuw ingerichte Philips-vleugel wordt hier de kans geboden om hoogtepunten uit de Gouden Eeuw in een verrassende samenstelling bij elkaar te zien. De ruim 400 meesterwerken zijn in de Philips-vleugel te bewonderen. Er is ook een uitgebreide tentoonstelling van tekeningen te zien.

Bij de ingang van het museum kreeg iedereen een „headset" met een audiotour, waarbij Jeroen Krabbé zeer deskundig uitleg gaf en je door de tentoonstelling leidde. Wij hebben er allemaal erg van genoten. Wat een prachtige schilderijen!  Ook is een zaal speciaal ingericht met prachtig porcelein. Het sluitstuk was de zaal met de „Nachtwacht". In dezelfde zaal, recht tegenover de nachtwacht, is een ander groot schilderij te zien van „dezelfde notabelen". Een mooi schilderij, maar het valt in het niet als je je omdraait en dan de echte Nachtwacht ziet. Echt fantastisch !!!

Aan het eind van de middag ging de grote groep weer met de Museumboot terug naar „Smits Koffiehuis". De eerste twee tochten waren redelijk saai met uitleg vanuit een computer, die keurig in vier talen vertelde wat er allemaal te zien was. De laatste tocht was veel leuker omdat de schipper gewoon zelf allerlei wetenswaardigheden vertelde en speciaal wees op allerlei details. Er is toen regelmatig lekker gelachen.

Teruggekomen in „Smits Koffiehuis" hebben wij enthousiast nagepraat over de belevenissen en was er een grote groep die bleef genieten van een heerlijk diner. Het was wel een lange en vermoeiende dag, maar zeer de moeite waard.


Boerengolf in Maarsbergen (7 oktober 2006)

De groep is in oktober altijd klein en dat was nu ook zo. Ruim twintig deelnemers gingen met SGS mee Maarsbergen om (hernieuwd) kennis te maken met het spelen boerengolf. De plek van samenkomst was in de "Weistaar". Zij hebben daar een klein museum annex kaasboerderij en het was logisch dat wij bij de ontvangst met koffie en krentenwegge werden voorgelicht over het maken van boerenkaas. Dat gebeurde in de vorm van een filmvertoning en die was erg interessant. Hierna gingen wij het leuk opgezette museumpje verkennen en verder gezellig bijpraten, Ook kan je in het winkeltje van alles kopen. Natuurlijk kaas, maar ook oude soorten snoepjes en diverse kruidendrankjes.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Roelof Kruijshoop

 

De lunch werd klaargezet en de SGS'ers vielen met gezonde honger aan. Wij moesten ons natuurlijk goed voorbereiden op het harde werk bij het boerengolfen. De lunch was heerlijk en voorzien van een heuse kroket.

Om 1 uur was het zo ver en gingen wij op de ter beschikking gestelde klompen de wei in. Voorafgaand kregen wij een goede uitleg van het personeel. Een kleine klomp voorzien van een soort bezemsteel vormde de "club" en daar kan je behoorlijk hard mee "meppen". Het waaide behoorlijk hard en het was erg leuk de kleine voetbal/volleybal te zien afdwalen van de "juiste" baan. Mensen waarvan je verwacht dat ze prima kunnen boerengolfen brachten er soms minder van terecht dan volstrekte "outsiders". Het "putten" vormde vaak een groot probleem wegens de opstaande rand waar je overheen moest zien te komen. Kortom, wij hebben erg gelachen en genoten. Hierna hebben wij nog gezamenlijk thee/kofiie/wijn/bier gedronken en gingen wij weer geheel voldaan naar huis. HET WAS LEUK !

Bij de prijsuitreiking door Raimond kreeg de winnende ploeg een paar kleine klopjes aan een koordje.