Still Going Strong Cricket Club

Terugblik op de winterevenementen 2012-2013


   De foto's kunnen worden vergroot door ze te downloaden. Normaal formaat 10x15 cm. Op verzoek zijn de foto's per e-mail te ontvangen in groot formaat (tot 20x30 cm).
  Link naar het overzicht van alle winterevenementen t/m april 2014

Bezoek aan de "Apenheul"
in Apeldoorn

13 oktober 2012

Op bezoek in het Vredespaleis
in Den Haag
24 november 2012

Nieuwjaarsbijeenkomst bij Restaurant Robert in Hilversum
19 januari 2013

Bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en -blazerij  in Leerdam
9 maart 2013

Fietsen Veluwezoom en IJsselvallei bij Rheden
20 april 2013


Fiets- en autotocht op de Veluwezoom en IJsselvallei bij Rheden op 20 april 2013

Een evenement voor alle sportievelingen van SGS. De wat oudere leden konden gebruik maken van e-bikes (fietsen met trapondersteuning) of zelfs elektrische scooters, zodat iedereen "mee kan komen". De jongeren onder ons hebben natuurlijk gewoon gefietst.

De ontvangst was met koffie/thee en een enorm stuk heerlijke appeltaart om 12 uur in Brasserie Veluwezoom. Er waren wegwerkzaamheden vlak bij dit Informatiecentrum van Natuurmonumenten, maar gelukkig konden wij er gewoon naar toe rijden. Er werd gezellig koffie gedronken waarbij de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld. Om 1 uur heette commissievoorzitter Roelof Kruijshoop iedereen welkom en gaf de organisator van deze dag, Theo Burki, uitleg over de fietsroute en de autoroute. Inmiddels waren de lunchpakketten, die ter plaatse waren samengesteld, gereed gezet en ging iedereen "naar de fietsen". Veel mensen hadden een gewone fiets gehuurd bij de fietsenverhuur, die geïntegreerd is in het informatiecentrum. Een paar SGS'ers wilden wel eens meemaken wat de e-bike voor voordelen had. Eerst werd onwennig geoefend op de parkeerplaats, maar daarna begon de echte tocht. Als je op het kaartje klikt opent deze groot in een nieuw scherm.

De door de SGS'ers meegebrachte fietsen waren nogal verschillend. Theo Burki fietste op een kleine vouwfiets, die wel erg veel versnellingen had. Ook veel voorkomend waren gewone versnellingen en derailleurs. Aangekondigd was dat er een paar steile stukken in de route zitten, dus is een fiets met versnellingen wel een noodzaak. Ook de rode huurfietsen hadden allemaal een versnelling. Ze waren uitstekend!

Eerst ging de route over een dalend en een vlak stuk weg. Gefietst werd op de kaart, waarbij gebruik werd gemaakt van de zogenaamde "knooppunten". Aangekomen bij De Steeg gingen wij links af. Na een korte hergroepering fietsten wij verder en al snel was er een erg lang steil stuk en moesten wij veel kracht zetten. Op de routekaart waren diverse aanduidingen van interessante plekjes, met bezienswaardigheden en uitzichtpunten.  Nadat wij de Middachter bossen waren gepasseerd zagen wij de prachtige Schotse Hooglanders grazen op de mooie Middachter heide. Al vlug hierna arriveerden wij bij het Pannenkoekenhuis De Carolinahoeve. Daar waren vrijwilligers bezig om een hek te verbeteren (bedoeld om de damherten te geleiden). Wij streken neer op het ruime terras en genoten van lekkere koffie. Een groot aantal fietsers nuttigden hun lunchpakket hier en het was super gezellig. Nadat wij weer lekker waren uitgerust ging de tocht verder. Het was een krachtige tocht, waarbij de spieren regelmatig werden getest. Vlak bij de Posbank kwamen wij Anton en Molly Distelbrink met hun auto tegen. Zij waarschuwden ons om maar niet door te rijden naar het paviljoen op de Posbank, omdat daar een groot evenement met veel lawaai was (zie de fotoserie). Op kilometers afstand was de muziek te horen in dit natuurgebied! Enigszins schandalig gedrag zou ik zo zeggen en wij hebben hierover een klacht ingediend bij het informatiecentrum van Natuurmonumenten. Op de Zijperberg is een prachtig uitzichtpunt, waar wij weer even hebben uitgerust. De groep SGS'ers was toen al wel helemaal "uit elkaar gevallen" en er waren een aantal groepjes van een paar SGS'ers bij elkaar. Vlak bij het einde van de prachtige fietsroute kwamen wij langs de Schaapskooi, waarbij te zien was dat er al veel schapen hadden gelammerd. Het was een prachtig gezicht waar wij nog enige tijd van hebben genoten. Vlak hierna kwamen wij weer terug bij het informatiecentrum, waar de gehuurde fietsen werden ingeleverd. Vervolgens was er nog ruim tijd beschikbaar om het interessante Informatiecentrum van Natuurmonumenten te bezoeken. Hierna was het tijd voor een drankje op het zonnige terras van Brasserie Veluwezoom. Dat was heerlijk genieten van de zon!

Duidelijk was dat de gehuurde e-bikes uitstekend waren en dat de SGS'ers die ze hadden gehuurd er gemakkelijk mee konden rijden. De steile hellingen werden met het grootste gemak gereden! Er zijn weer een paar mensen "om"!

Om 5 uur gingen wij naar het vlakbij gelegen restaurant Prins Heerlijk, waar wij gezamenlijk hebben geborreld. Buiten is een ruim terras waar wij verder konden genieten van de zon. Een lekker frisdrankje of pilsje ging er goed in! Wij hebben gedineerd in een apart zaaltje, waar wij eerst rustig alleen zaten, maar waar wij bezoek kregen van een groep mensen met kleine kinderen, die niet stil konden zitten. Dat was voor sommigen niet zo fijn (gehoorapparaten).

Het 3-gangen diner was prima en wij hebben echt genoten. Er was keuze uit vlees, vis en vegetarisch (zie de fotoserie). Roelof Kruijshoop bedankte Theo en Blanche Burki voor de uitstekende voorbereidingen en leuke fietsdag. Luid appalaus viel hun ten deel! Na nog een heerlijk kop koffie ging het weer huiswaarts.

Nu kunnen wij ons weer verheugen op de cricketwedstrijden!

U kunt hier ook nog kijken naar de convocatie van dit evenement

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.
Fotoserie Veluwezoom Foto's van George Reman, Theo Burki en Roelof Kruijshoop


Bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en -blazerij in Leerdam 9 maart 2013

Ons bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij in Leerdam was leuk en interessant. Ontvangst om 11 uur in het kleine museumrestaurant met heerlijke koffie en appeltaart. Hierna bezichtiging van de glascollectie met uitgebreide uitleg door twee ervaren gidsen. Na een kort bezoek aan het winkeltje per auto en te voet naar de op ca. 2 km van het museum gelegen glasblazerij. Hier om 14 uur eerst lekker gelunched met broodmaaltijd. Om 15 uur naar de glasblazerij voor een uitgebreide demonstratie glasblazen met uitleg. Om kwart over vier naar het vlak bij gelegen Restaurant "De Blauwe Hoed" voor de borrel. Om kwart voor 6 heerlijk gegeten (3-gangen diner en prima koffie na).

U kunt hier ook nog kijken naar de convocatie van dit evenement

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Fotoserie van Donald Noorhoff
Fotoserie van Duco Ohm
Fotoserie van Roelof Kruijshoop

Roelof Kruijshoop - 15 maart 2013

Na de reis naar Leerdam was er in de "keuken" de ontvangst met uitstekende koffie en heerlijke appeltaart. Er werden gezellig nieuwtjes uitgewisseld.

Wij maakten ons zorgen over de komst van Donald en Hans Noorhoff, maar dat bleek ten onrechte te zijn. Na enige omzwerving werd het glasmuseum gevonden.

In het kleine museumrestaurant hangen prachtige glazen armaturen. Dat straalt de leuke sfeer van het museum al van af.

Omdat een van de gidsen onze rondleiding was vergeten, werd zij opgebeld. Zij was bezig de schuur op te ruimen. Gelukkig woonde zij dichtbij en was zij snel ter plaatse.

In de tussentijd vertelde onze mannelijke gids veel over de historie van het museum en van de omstandigheden door de jaren heen. Het was een zeer interessant verhaal. Er werden economisch gezien zeer grote risico's genomen, echter de de glasindustrie was nooit zo groot geworden zonder de technische hoogstandjes. Nu is de glasindustrie in Leerdam bekend over de hele wereld: "Royal Leerdam"!

P.M. Cochius was de bevlogen directeur van de Glasfabriek Leerdam van 1912 tot 1933. Hij trok bekende architecten en kunstenaars aan zoals K.P.C. de Bazel, H.P. Berlage en Ch. Lanooy om glas te ontwerpen.

De twee gidsen waren zeer verschillend. De heer was meer het type van een leraar en de dame een zeer enthousiaste vertelster. Beide gidsen waren uitstekend en wij hebben veel van hun verhalen geleerd.

Wij bezochten het zogenaamde "transparant depot". De hele collectie van het museum kan van dichtbij worden bewonderd.

Na ons museumbezoek ging de groep lopend naar de glasblazerij. De paraplus waren hard nodig, want het regende werkelijk de hele dag en het was guur weer. Dat is zeer uitzonderlijk voor een SGS evenement, maar ja het kan gebeuren.

De wandeling was leuk. Links van de weg konden wij de grote fabriek zien liggen van "Royal Leerdam" en een eindje verderop een mooie molen. De SGS'ers die minder goed ter been waren konden met de auto in de buurt van de glasblazerij parkeren

De glasblazerij is gevestigd in een groot houten gebouw gelegen vlak naast de rivier de Linge. Wij begonnen met een heerlijke broodmaaltijd - met kroket! - en lekkere soorten brood.

Er werd nog veel nagepraat over ons museumbezoek en de prachtige glassculpturen die wij hadden gezien.

Om drie uur konden wij het echte glasblazen gaan bekijken in de werkplaats. Er waren glasblazers aan het werk die in Tsjechië hun opleiding hadden genoten.

Het was er lekker warm en er werd uitleg gegeven over de techniek van het glasblazen. Wij zaten op een grote tribune, van waaruit alles prima te zien was.

Het is een moeilijk en vermoeiend vak, het glasblazen. Je zag de heren regelmatig drinken om het verloren vocht weer aan te vullen.

Meestal werden de vazen, lampekappen, enz. gemaakt door een team van twee medewerkers en in een geval zelfs met z'n drieën.

Op de foto links wordt vol trots het product getoond van een kwartiertje werk.

 


Om vier uur liepen wij een klein stukje terug naar Restaurant "De Blauwe Hoed", waar door organisator van de dag, Dirk Coster, de borrel en het diner waren gereserveerd.

Er was weer volop te vertellen over de leuke dag en het glasblazen in het algemeen. Er werd genoten van lekkere koffie of thee en een drankje. Hierna werd een werkelijk uitstekend diner geserveerd met voor elk wat wils. De koks kregen een extra compliment van commissievoorzitter Roelof Kruijshoop.

Vanzelfsprekend werd Dirk Coster door Roelof toegesproken. Iedereen was het ermee eens dat het een perfecte SGS-dag is geworden ondanks het slechte weer. Dirk kreeg een alternatief cadeau in de vorm van blikjes cola zero, twentse Heksenkaas met toastjes, zoutjes, enz..

De sfeer was weer prima!

 


Nieuwjaarsbijeenkomst op 19-01-2013 (de foto's en het verslag van deze bijeenkomst volgen nog).

Het was een geslaagde avond met aan alle tafels goede gesprekken en heerlijk eten.
Ik denk dat het in Schoonhoven nog gezelliger gaat worden want daar zijn twee opkamers waar wij met een gesloten team, dus zonder andere gasten, kunnen dineren.

Op onze nieuwjaarsbijeenkomst in Hilversum ontbraken voor het eerst Coen en Diny Burki, die overigens altijd bij alle winterevenementen aanwezig waren.

Dus op de zondagochtend even gebeld om bij te praten. Coen klonk opgewekt maar klaagde dat het lopen steeds moeizamer gaat en dat hij helaas een langzame achteruitgang bespeurt. Het telefoontje werd erg op prijs gesteld en wij beiden zien uit naar de zomer want dan hoopt hij met Diny toch weer op een cricketveld te komen kijken.

Langs deze weg een hartelijke groet van hen aan hun vrienden en vriendinnen bij SGS

Duco Ohm - 20-01-2013
------


Ontvangst in het restaurant van Restaurant Robert. Ook deze keer werden alle deelnemers verwelkomd met een drankje naar keuze. Roelof Kruijshoop reikte de consumptiekaarten uit en envelopjes met consumptiebonnen, zodat iedereen drie consumpties ontving van SGS CC.

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was weer veel bij te praten en de sfeer was erg goed. Roelof Kruijshoop vertoonde op zijn laptop de prachtige film, die door Wouter Herklots is gemaakt van de leuke crickettoer naar Cyprus. Een heerlijke vis amuse zorgde vervolgens voor de lekkere trek !

Om kwart over zes werd iedereen uitgenodigd om aan tafel te gaan. SGS-voorzitter Duco Ohm hield vervolgens zijn toespraak, waarbij hij de overleden SGS'ers herdacht en de stijgende financiële problemen bij de cricketverenigingen en ook bij de KNCB. Duco signaleerde een dalen ledental, omdat er te weinig jongere cricketers worden uitgenodigd om lid te worden van Still Going Strong. Wij moeten met ons allen op "jongeren jacht", zodat het ledental weer toeneemt. Zie de speech verderop in dit verslag.

Namens de Contactcommissie keek Roelof Kruijshoop terug op de evenementen van het afgelopen jaar, waarbij de mijlpaal van 250 evenementen is bereikt. Ook gaf Roelof informatie over de komende evenementen.

Bij het voorgerecht kon worden gekozen uit heerlijke vlees-, vis en kaasgerechten.

Het hoofdgerecht was prachtig geserveerd. Links de zalm en rechts de Skreifilet.

Als nagerecht was een heerlijk "petit grand dessert met onder andere cholocade

Het diner werd besloten met heerlijke koffie. Roelof Kruijshoop bedankte tenslotte organisator George Reman met een heerlijk fles rode wijn.

Het weer werkte goed mee, zodat iedereen weer veilig kon terugkeren naar huis of hotel, zonder last te hebben van gladheid of veel sneeuw.

Nieuwjaarsspeech 2013 van Voorzitter Duco Ohm

Namens het Bestuur van SGS bied ik u allen de beste wensen aan voor een voorspoedig en sportief maar bovenal gezond 2013.

Het is jammer dat Coen en Diny Burki, Chris en Heleen Bax en Anne-Marie Lantinga niet konden komen.
Ook misten wij Joep Hesseling, Hella Creutzberg en haar zoon Matthijs.

Ik denk dat dit ook een moment van reflectie is en dat wij het tiental SGS-ers moeten herdenken dat niet meer in ons midden is – vrienden en vriendinnen waaraan wij goede herinneringen zullen behouden. Ons ontvielen het afgelopen jaar:

• Willem van der Luur
• Zed Ali
• Alma Noorhoff
• Enny Grondhout
• Klaus Fischer
• Piet Schilperoord
• Netty Schooneveldt
• Jaap Lantinga
• Liesbeth Huising
• Jørgen Morild

Graag een moment van stilte.

Allereerst wil ik alle SGS-ers bedanken die in de diverse commissies veel werk verzet hebben om het ons allen bij SGS naar de zin te maken en hen succes wensen bij het verrichten van die belangrijke taken in het komende jaar.

Wij zijn nu aan 2013 begonnen en dat wordt op sportief gebied een moeilijk jaar. Bij veel verenigingen regent het opzeggingen omdat men de contributies niet meer kan betalen. Ook onze KNCB kampt met een financieel probleem en ik benijd de nieuwe penningmeester niet. Zo hoorde ik dat een aantal verenigingen de contributie over 2012 niet betaald heeft en dat de oplegde boetes niet geïnd kunnen worden. Een ernstig tekort dreigt ! Zorgelijk.

Ook zorgelijk is het dat steeds meer gemeenten niet alleen de huurprijs hebben verhoogd maar ook tot overschakelen op kunstgras zijn overgegaan. Op hockey kunstgras is cricket echt niet mogelijk - wel op voetbalkunstgras. Een slachtoffer dreigt o.a. VVV te worden waar het fraaie cricketveld, waar wij graag spelen, door twee hockey kunstgrasvelden zal worden vervangen.

Bij SGS zie ik ons ledenbestand langzaam teruglopen. 2013 moet het jaar van de nieuwe leden worden waarbij wij vooral de leeftijdsgroep 38 – 45 moeten aanspreken. De vraag aan een ieder is dan ook goed rond te kijken op en langs de velden en de jongere aan te spreken en uit te nodigen.

Ons spelersbestand vergrijsd ook en als dat zo door zou gaan blijft er uitsluitend een bloeiende Senioren Onderlinge over die op meerdere dagen in de week een onderlinge wedstrijd kan organiseren. Dat is niet de bedoeling en dus moeten wij echt op “jongeren jacht”.

SGS is een club zonder eigen veld, zonder eigen clubhuis en zonder clubblad maar wel één van de grootste verenigingen in Nederland.

In plaats van een clubblad hebben wij een website die er zijn mag en daarvoor wil ik met name Roelof en Raimond dank zeggen. Deze site bindt ons. Volop uitslagen en verslagen en de meeste met foto’s van Donald. Ook is er aandacht voor de leden die wat extra belangstelling nodig hebben of in het zonnetje gezet moeten worden. Meer inbreng van onze leden, dus van u, is welkom.

Dan de actie voor Suriname: in december gingen 30 grote dozen met zomerkleding, cricketmateriaal en boeken naar Paramaribo waar Roy Rijzig die eergisteren al in ontvangst kon nemen. De nood is er erg groot en alles zal een tweede leven krijgen waarbij Roy voor een eerlijke verdeling zal zorg dragen.

Ons seizoen komt eraan – nog maar drie maanden. Als u uw crickettas gaat in pakken en spullen tegenkomt die te oud zijn of niet meer passen (dat gebeurt nu eenmaal……..) dan vraag ik u deze apart te houden en die mij tijdens het seizoen te overhandigen. Dat geldt ook voor dames en heren zomerkleding, naslagwerken, kinderboeken en speelgoed. Alles kan er gebruikt worden en ik neem het graag in ontvangst !

Dan wens ik u tot slot een aangename voortzetting van deze avond toe en hoop dat velen van u de voorjaarsvergadering in Bunnik zullen bijwonen. Anders tot op of langs een cricketveld in de komende zomer.

Dank U wel.

U kunt hier ook nog kijken naar de convocatie van dit evenement

Klik op onderstaande link en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's Nieuwjaarsbijeenkomst 19-01-2013  Foto's van Donald Noorhoff.


Bezoek aan het Vredespaleis in Den Haag op 24 november 2012

Ons bezoek aan het Vredespaleis was leerzaam en indrukwekkend. De groep SGS'ers was maar liefst 45 personen groot en iedereen was na afloop heel erg enthousiast. De Contactcommissie heeft het aanbod van Steven van Hoogstraten (oud voorzitter van de KNCB en Algemeen Directeur van de Carnegy Stichting) met vreugde aangenomen en Steven heeft ons bezoek aan het Vredespaleis voortreffelijk georganiseerd.

Wij gingen voor de ontvangst een een voorbereidend praatje naar het Carlton Ambassador Hotel, dat vlak bij het Vredespaleis is. De ontvangst was in zaal "Henricus" vanaf 13:30 uur met koffie/thee en een heerlijk stuk huisgemaakte appel of hazelnoottaart. Hier kon prima met elkaar worden bijgepraat. Om half drie gaf Steven van Hoogstraten een speech, waarin hij inging op de geschiedenis van het Vredespaleis en vertelde welke instituten er momenteel in zijn gevestigd. Ook Marc Asselbergs (net afgetreden voorzitter van de KNCB) kreeg even het woord. Hij vind het heerlijk om te midden van de cricketgemeenschap te zijn en hij ging nog even in op de manier, waarop hij indertijd was gevraagd om voorzitter te worden.

Na deze inleidingen vertrokken wij te voet naar het Vredespaleis; een wandelingetje van zo'n 500 meter. Aangekomen bij de ingang kregen wij allemaal een koptelefoon met ontvanger, waarmee ongestoord geluisterd kan worden naar informatie, die hoort bij de diverse "panelen" in het Visitors Centre. Hierna een stukje bij elkaar gezochte geschiedenis over het ontstaan van de vredesbeweging, de vredesconferenties en de bouw van het Vredepaleis. Belangrijk is om te weten dat het Vredespaleis - alhoewel het een fantastisch mooi gebouw is - geen museum is. Het Vredespaleis is in de eerste plaats een werkpaleis en is niet vrij toegankelijk voor publiek.

De Europese naties staken na 1848 steeds meer geld in de opbouw van professionele legers en marinevloten. De moderne tijd met zijn massale wapenverschrikkingen diende zich aan. En wat in vroeger tijden nog doorging voor een heroïsch krijgsbedrijf werd door tekenaars en journalisten in de opkomende massamedia steeds duidelijker in zijn ware, gruwelijke gedaante getoond. De Frans-Duitse oorlog van 1870 geldt in dat opzicht als een keerpunt. In deze context van verwoede wapenwedloop nam de Russische tsaar Nicolaas II een opmerkelijk initiatief. Op 24 augustus 1898 zond hij een brief aan de regeringen van alle belangrijke naties met de uitnodiging voor een internationale conferentie over vrede en ontwapening. Praten en afspraken maken zou beter zijn voor de welvaart en vooruitgang van de mensen dan verdeeldheid en vijandschap zaaien, bepleitte de Tsaar.

De eerste conferentie op 18 mei 1899 werd gehouden in paleis Huis ten Bosch, de zomerresidentie van Koningin Wilhelmina. Het besluit tot de bouw van het Vredespaleis in Den Haag vloeide voort uit de eerste Internationale Vredesconferentie in 1899. Er werd besloten om een Permanent Hof van Arbitrage op te richten dat als onpartijdig college moest bemiddelen bij internationale geschillen en dreigende oorlogen.

In 1905 werd een ontwerpprijsvraag uitgeschreven. De in totaal 216 inzendingen waren afkomstig uit alle delen van de wereld. Na hevig debat bekroonde de jury het neorenaissance ontwerp van de Fransman L.M. Cordonnier. De befaamde staalmagnaat en filantroop Andrew Carnegie werd bereid gevonden om de bouw van een wereldvredescentrum in Den Haag mogelijk te maken met een schenking van 1,5 miljoen dollar. Voorwaarde was dat het ‘Vredespaleis’ niet alleen het Permanente Hof van Arbitrage zou huisvesten maar ook een juridische bibliotheek van het allerhoogste niveau. Voor het beheer van het geld en de voorbereiding van de bouw werd in 1904 een speciale stichting gevormd. Deze Carnegie-Stichting  heeft als hoofdzakelijke taak om het Vredespaleis, een erkend Rijksmonument, zo goed mogelijk te beheren en een goede gastheer te zijn voor de in het paleis gevestigde internationale instellingen.

Het ontwerp van het gebouw bestond uit rond een binnenhof gesitueerde vleugels voorzien van hoge kappen, met op de hoeken vier monumentale torens. In samenwerking met J.A.C. van der Steur werd het plan aangepast aan Nederlandse technieken en materialen. Vanwege de hoge kosten werd het oorspronkelijke ontwerp sterk vereenvoudigd. Alleen de toren op de linkerhoek en een kleinere rechts achter werden gerealiseerd. Alle deelnemende landen droegen aan de bouw en de inrichting van het omringende park bij door bouwmaterialen en kostbare kunstwerken toe te zeggen. De rijke interieurs zijn uitgevoerd in een op de Italiaanse en Hollandse renaissance geïnspireerde stijl, waarbij in de ornamentiek het thema "vrede" veelvuldig wordt gesymboliseerd. In 1913 werd het Vredespaleis geopend. Een jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit. Sinds 1946 wordt het gebouw aangeduid als het Internationaal Gerechtshof.

Het Vredespaleis in Den Haag huisvest thans naast het Internationaal Gerechtshof ook het Permanent Hof van Arbitrage, en de prestigieuze Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht, waar jaarlijks honderden rechtenstudenten uit de hele wereld cursussen komen volgen.

Na onze verkenningstocht in het Vistors Centre bezochten wij het paleis in twee groepen, die apart van elkaar werden rondgeleid. Het werkpaleis blijkt zeer functioneel te zijn ingericht. Tegelijkertijd wordt je stil van het prachtige interieur en de diverse door de deelnemende landen geschonken kunstvoorwerpen. Na binnenkomst liepen wij door de galerijen zowel op de begane grond als ook boven. Opvallen zijn het gebruik van zeer veel prachtige marmer en prachtige houten wanden, deuren, enz. Hierbij werden wij onderhoudend en gedetailleerd geïnformeerd door onze rondleidsters. Ook veel vragen werden beantwoord. Veel tegels en siervazen zijn gemaakt door de firma Rozenburg uit Leiden. Werkelijk adembenemend fraai en perfect uitgevoerd. Ook de plattegrond (rechts) bestaat uit een tegelwand gemaakt door Rozenburg. Er zijn ook prachtige plafond- en wandschilderingen. Er vindt een grote verbouwing plaats, waardoor wij helaas de grote rechtszaal niet konden bekijken

Wij mochten in het paleis helaas geen foto's maken en wij moeten het dus doen met foto's die op internet te vinden zijn.

Om ongeveer half vijf eindigde ons bezoek en vertrokken wij te voet in een regenbui (niet echt iets voor SGS) naar Carlton Ambassador, waar wij werden ontvangen in een grotere zaal voor de borrel en het diner. Ook Steven van Hoogstraten was aanwezig en hij wist nog veel meer te vertellen over zijn werk bij de Carnegie-Stichting en over de financiering van het Vredespaleis. De borrel was erg leuk en werd bijgewoond door een groot deel van de groep deelnemers. Commissievoorzitter Roelof Kruijshoop bedankte Steven van Hoogstraten voor het organiseren van dit prachtige SGS-evenement en overhandigde hem een fles lekkere rode wijn als dank. Hierna gingen wij genieten van een heerlijk 3-gangen diner. Het was jammer dat het nagerecht zo ver in de tijd uitliep dat er geen tijd meer was om gezellig een kopje koffie te drinken voor het vertrek.

Het was een prachtige dag en iedereen heeft volop genoten.

Roelof Kruijshoop 25-11-2012

U kunt hier ook nog kijken naar de convocatie van dit evenement

Klik op onderstaande link en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's Vredespaleis 24-11-2012  Foto's van Donald Noorhoff.


Bezoek aan de "Apelheul" in Apeldoorn op 13 oktober 2012

Wij zijn een dagje gaan genieten van de apen. Een paar SGS'ers hadden kleinkinderen meegenomen en dat was leuk om te zien. Het parkeren op de grote parkeerplaats ging van een leien dakje en het was voordelig om de parkeerkaart direct bij de kassa in te ruilen voor een dagkaart. Omdat de groep van 18 personen te klein was voor de groepskorting en de daarbij behorende service hadden veel SGS'ers de goede raad die stond in de convocatie gevolgd en via de website van de Apenheul op internet hun toegangskaarten gekocht.

Direct na het betreden van deze apen-dierentuin kwamen de aapjes al naar ons toe. Deze doodhoofdsapen gingen op de schouders en de armen zitten om te kijken of er wat lekkers te halen viel. Een zakdoek viel ten prooi aan de graaigrage handjes en deze "trofee" werd luidkeels getoond aan de andere aapjes. Via de brulapen vervolgden wij onze tocht naar Restaurant De Luiaard, waar wij allemaal verzamelden om kwart voor één. Hier kocht iedereen iets te eten en te drinken en de service was redelijk snel en de kwaliteit van ons "voer" prima.

Om half twee werden wij opgehaald door onze rondleidster Ingrid. Zij vertelde eerst iets over het ontstaan van de Apenheul. De Rotterdamse fotograaf Wim Mager kocht in de jaren zestig twee dwergaapjes in de dierenwinkel. Dat kon toen nog gewoon. Maar wat als een hobby begon, liep al snel uit de hand. Het paartje kreeg jongen. Mager besloot zijn baan op te geven en ontwikkelde het apen-heul idee. Het principe was simpel: mensen beleven meer plezier aan dieren als de dieren het naar hun zin hebben en lekker hun gang kunnen gaan. Dus geen apen in kooien en geen tralies. Maar grote, groene en natuurlijke buitenverblijven in een bosrijke omgeving. Op 12 juli 1971 ging Wim Mager van start met loslopende apen. Het concept bleek goed aan te slaan. De apen kregen jongen en de bezoekers genoten met volle teugen. Reden genoeg om uit te breiden en meer apensoorten te gaan houden.

Hierna begon onze tocht door het park. Het regende wat en dus werd besloten eerst naar het binnenverblijf te gaan van de Orang oetans. Wij zagen  hoe de Orang oetans met elkaar omgaan. Erg leuk waren de jongen, die al enorm goed konden klimmen. Langs de rand van het park staat een "aapvrij" hek, waar de apen niet over heen kunnen komen. Ook staan er hele grote informatieborden, waarop de zien is dat het tropisch oerwoud snel ten prooi valt aan de houtkap voor de industrie. Als voorbeeld waar het oerbos snel dreigt te verdwijnen en daarmee de apen met uitsterven worden bedreigd werd Borneo getoond, waar onze gids binnenkort weer op bezoek gaat om de apenstand te inspecteren. Via de Berberapen en de Gorilla's gingen wij naar de Gibbons. Een moeder met kind slingerde heel snel langs een groot klimrek. Als de Gibbons met elkaar praten lijkt het of ze grote ruzie hebben. Onderweg keken wij naar het voeren van de Madagascar-apen, die de enige apensoort is met een spitse neus. De Bonobo's hadden een binnenverblijf. Mannelijke bonobo’s zijn in Apenheul behoorlijk in de minderheid. Waar de verhouding tussen mannen en vrouwen in de natuur ongeveer gelijk is, moeten de vier volwassen bonobovrouwen in Apenheul het tot nu toe stellen met slechts één volwassen man. Deze man – Zamba – heeft het zwaar te verduren, want bij bonobo’s zijn de vrouwen de baas. De Neusapen zaten rustig binnen. De neusaap is een opvallende, grote aap. Vooral de mannen met hun bizar grote, rossige neuzen en dikke buiken zijn bijzonder om te zien. Deze kenmerken leverden de aap in Indonesië in de koloniale tijd de naam “Orang Belanda” (vrij vertaald: de Nederlander) op. De tocht ging verder en leidde ons langs de Slingerapen, de Dwergapen, de Wolapen, de Stokstaartjes (er staat er altijd een "op wacht" voor de hele groep) en de Ringstaartmaki's. Wij genoten van de tocht. Om half vier zaten wij op de tribune bij het voeren van de Gorilla's. De man die ging voeren kwam aan met een soort koffer, met daarin appels, prei, enz., enz.. De gorilla's weten precies wat er gaat gebeuren en komen langzaam - stuk voor stuk - naar het terrein en gaan daar rustig zitten wachten. Hierna start het voeren, dat bestaat uit het vertellen over de gewoontes en de rangorde in de groep en tegelijkertijd het gooien van appels, bananen, prei en andere gorilla-lekkernijen zo precies mogelijk naar de zittende apen. De baas is een grote mannelijke aap met een prachtige grijze rug en die bepaalt of de lekkernij mag worden gepakt of niet. Dat gebeurt ook bij ver weg zittende apen, die altijd eerst snel kijken of de baas het toestaat of ziet. Als het niet mag gaan ze snel terug naar hun plaats en mag de grote man het rustig gaan ophalen en opeten. Zodra het "koekje bij de thee" - dat is het voor de gorilla's - op was en het deksel van de koffer werd gesloten, keerden alle gorilla's ons hun rug toe en verdwenen. Hierna kwam een andere soort apen alle resten opruimen. Dat lijken wel stofzuigers, want zij vinden alles. Na nog een paar omzwervingen door het prachtige park, werden wij om kwart voor vijf gebracht naar de uitgang, waar de winkel is met speelgoedaapjes, boeken, foto's, en nog veel meer. Vlak voor de winkel was er een prachtige oude draaimolen, waar alle kinderen heerlijk konden draaien.

Hier begon een harde regenbui en werd afscheid van elkaar genomen. Wij hebben geluk gehad met het weer, want er was slecht weer voorspeld. Gelukkig was het bijna de hele rondleiding droog. Zeer voldaan en nog onder de indruk van ons bezoek ging iedereen weer naar huis. De fototoestellen hadden overuren gedraaid want snel geteld zijn er over de vijfhonderd foto's gemaakt.

Roelof Kruijshoop 16.10.2012

U kunt hier ook nog kijken naar de Convocatie van dit evenement

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's Apenheul - Duco Ohm
Foto's Apenheul - Donald Noorhoff


Floriade 15 augustus 2012

Er waren te weinig deelnemers voor een winterevenement Floriade 2012 bij Venlo. Dat vond de commissie erg jammer en besloten werd tot een privé bezoek.
De commissieleden Roelof Kruijshoop en Theo Burki hebben op 15 augustus 2012 een bezoek gebracht aan de Floriade.
Het was een erg gezellige dag en zij hebben enorm genoten van de bloemenpracht. De organisatie rondom de Floriade was uitstekend!

Klik op de link hierna en de fotopresentatie opent vanzelf.
Foto's Floriade Roelof   Foto's kunnen worden gedownload.
Foto's Floriade Theo      Foto's kunnen worden gedownload.