De Contactcommissie SGS en haar winterevenementen

De contactcommissie heeft tot doel om de contacten tussen de leden, ook in de perioden waarin geen cricketwedstrijden worden gespeeld, vorm te geven. Dit wordt gedaan door het organiseren van de zogenaamde winterevenementen.
Hierbij worden ook betrokken de weduwes van de SGS'ers, die helaas zijn overleden.

In de periode van september tot en met april worden elk jaar vijf of zes verschillende activiteiten georganiseerd, waarvoor belangstellenden zich kunnen inschrijven. Ook jongere en net toegetreden leden zijn hartelijk welkom!
Wij willen jong en oud een leuke, leerzame en/of sportieve dag bezorgen.

De Contactcommissie SGS bestaat uit Roelof Kruijshoop (vrz.), Theo Burki, Dirk Coster, George Reman en Pieter van der Hammen (bestuursgedelegeerde).

Programma van de winterevenementen

Hierbij informatie over de winterevenementen. Zet de datums in uw agenda en ga met ons mee.
Wij verzekeren u dat het erg leerzaam, sportief en leuk is. "Als je eens hebt deelgenomen dan kom je zeker vaker".

U kunt inschrijven als volgt:
-   Uw wensen s.v.p. in het inschrijffomulier invullen.
  
 Vooralsnog komt er tijdig voor elk evenement apart een specifiek inschrijffomulier.
-   Het ingevulde inschrijfformulier per e-mail sturen aan re.kruijshoop @ gmail.com *) 
    of
per post sturen naar SGS Contactcommissie, Klinkeweg 13, 7552 PB HENGELO
U kunt ook alle gevraagde gegevens vermelden in een e-mail die u aan ons stuurt maar controleer svp voor het versturen of echt alles is opgenomen in uw bericht!

Als u iets weet dat kan leiden tot een leuke dag voor de SGS'ers schroom dan niet ons te informeren.
Dat kan door folders, krantenartikelen, en dergelijke op te sturen of te overhandigen. Dat kan ook per e-mail aan re.kruijshoop @ home.nl. 

Wilt u de verslagen lezen van de evenementen die reeds hebben plaatsgevonden?
Klik dan op de betreffende jaartallen in de bovenste balk met de "winterevenementen sublinks".

Datum

Korte omschrijving van het programma  (bijgewerkt op 09-11-2021)

2 oktober 2021  Wij gaan spelen het golfspel - Pitch & Putt.  De Pitch & Putt Golfbaan ligt bij het Hotel & Congrescentrum Papendal. Pitch&Putt Golf is een gezellige activiteit die overal ter wereld wordt gespeeld. Dat is niet zo gek, want Pitch&Putt Golf is voor iedereen leuk om te doen! Wij gaan 14 holes spelen.   Kom zoals je bent! Iedereen kan Pitch&Putt Golf spelen, dus kom zoals je bent. Zorg wel voor sportschoenen of gewone schoenen zonder hoge hakken en kleding waarin je je vrij kunt bewegen. Voor ballen, clubs en scorekaarten wordt gezorgd. Uiteraard beginnen we met een korte instructie van de regels en de belangrijkste technieken.
20 november 2021 Wij bezoeken het DAF Museum en het Phlips Museum.
Het DAF Museum
is een museum in Eindhoven dat zich richt op de geschiedenis van Van Doorne's Automobiel Fabriek, kortweg DAF.  Op 1 april 1928 begon Hub van Doorne een kleine constructiewerkplaats in Eindhoven, Nederland. Vanaf dit uiterst bescheiden begin heeft DAF zich uiteindelijk ontwikkeld tot een toonaangevende wereldwijde truckfabrikant die zich sterk richt op innovatie, kwaliteit en efficiënt transport.
In het museum zijn vooral veel DAF-voertuigen tentoongesteld, waaronder sportwagens en prototypen. Veel van deze prototypen zijn auto's die nooit in productie zijn genomen. Een voorbeeld is de koninklijke strandauto, die door Giovanni Michelotti werd ontworpen op basis van een DAF Daffodil 31 en als strandwagen dienstdeed in Porto Ercole. Ook voor de grote collectie van vrachtwagens is een deel van het museum ingericht. Centraal in dit deel van het museum staan de trucks van 'toen', waaronder vrachtauto's, autobussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer en een takelwagen. Er is ook een aantal race- en rallytrucks tentoongesteld waaronder de Turbo-Twin, de winnende rallytruck van Jan de Rooy uit 1987. Een van de laatste aanwinsten is de "koninklijke bus" van de Nederlandse koninklijke familie. Op de eerste verdieping van het museum is een overzicht van de DAF-personenautohistorie te bezichtigen. Er staan bijna honderd verschillende DAF-personenauto's en voertuigen die daarvan zijn afgeleid. Ook de geschiedenis van de Variomatic oftewel "het pientere pookje" is te zien tot en met de CVT die anno 2007 door vele automerken als automatische versnellingsbak wordt gebruikt.Inmiddels zijn er van deze CVT ruim 13 miljoen geproduceerd. De Duwbandenfabriek is inmiddels overgegaan naar Bosch.
Het Philips Museum:

In 1993 werd in het gebouw een ruimte ingericht als "Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891" die laat zien hoe aan het eind van de 19e eeuw kooldraadlampen werden gemaakt. Het gehele proces in verschillende stappen, beginnend bij gezuiverde watten en eindigend bij een gebruiksklare lamp, kan binnen het museum anno 2020 nog in detail worden gevolgd. Er is een ruimte geopend die is ingericht als een lampenfabriek uit de jaren twintig van de 20e eeuw. De ontwikkeling van de machines voor de fabricage van de lampen wordt tentoongesteld.
Tentoonstelling
Het museum begint aan het eind van de 19e eeuw in een slecht verlichte ruimte uit de tijd dat kaarsverlichting de norm was. Frederik Philips, koopman uit Zaltbommel, zorgde voor startkapitaal voor zijn zoon Gerard om een gloeilampenfabriek te stichten in Eindhoven. Gerard was als ingenieur opgeleid en zijn jongere broer Anton kwam als getalenteerd verkoper in het bedrijf. In het museum zijn vele ontwerpen van Louis Kalff te zien, zoals het logo en de huisstijl. Ook de ontwerpen van Kalffs opvolgers staan uitgestald in het museum. Verder zijn medische apparaten tentoongesteld; de productie daarvan begon in 1918 met röntgenapparatuur en vervolgens met de CT-apparatuur en MRI-scanners. Natuurlijk zijn er in het museum verschillende soorten lampen te zien: de gloeilamp, de tl-lamp, de natriumlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Ook de tak van de consumentenelektronica komt aan bod, zoals de radio, televisie, scheerapparaat en diverse keukenapparatuur. Ook de initiatieven van Philips in de radio- en televisiebranche worden belicht. Daarnaast wordt de geschiedenis verteld van bedrijfsleider Jan Zwartendijk, die vanuit Litouwen duizenden Joden heeft helpen vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

►►► Dit evenement hebben wij uit moeten stellen wegens de ernstige situatie rondom Corona.

15 januari 2022 Nieuwjaarsbijeenkomst SGS in Bistro Belle in Oud Zuilen. Wij komen bij elkaar in de “Bellezaal” van de leuke Bistro Belle in Oud-Zuilen.
De bijeenkomst ie eerder georganiseerd op 18 januari 2020 is afgelast wegens het overlijden van de toenmalige penningmeester Rob de Haas.
Er is een nieuwe afspraak gemaakt met het management aldaar over ons vervolgbezoek op 15 januari a.s..

►►► Dit evenement hebben wij uit moeten stellen wegens de ernstige situatie rondom Corona.

26 februari 2022 Bezoek aan het Teylers Museum in Haarlem.
Op 26 februari 2022 bezoeken wij Teylers Museum in Haarlem. Dat is het oudste museum van Nederland. Ons bezoek is zeer de moeite waard want de collectie is zeer gevarieerd. Het is een museum voor wetenschap en kunst. Ook een stuk historie aan de ene kant en wetenschappelijke kennis en algemene ontwikkeling aan de andere kant, het Museum van de Verwondering. In de collectie bevinden zich natuurkundige instrumenten zoals de grote elektriseermachine uit de 18e eeuw, fossielen, schilderijen, tekeningen, munten en penningen. Het museum herbergt ook een bijzondere collectie tekeningen en prenten, met daarin onder meer 25 originele tekeningen van Michelangelo, met bijvoorbeeld voorstudies voor de plafondschilderingen van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan in Rome. Ook bezit het museum werken van Rembrandt, Rafaël, Goltzius en Claude Lorrain. Een van de fossielen is een Ostromia waarvan eerder werd gedacht dat het om een archaeopteryx ging.
U wordt verwacht in het museum om 13:00 uur in het museumrestaurant “Truffels”. U wordt daar ontvangen door de Contactcommissie met het koffiearrangement bestaande uit koffie en appelgebak.
Kostenindicatie: toegangsprijs groepen v.a. 10 personen € 12,50 p.p. (geldig zijn : Museumkaart, Vereniging Rembrandt, Bank Giro Loterij VIP kaart en -introducé)
Wij gaan het museum bekijken met behulp van de gratis audiotour indien deze weer toegestaan is. Zo niet dat is deze tour te beluisteren op uw mobiele telefoon.
9 april 2022 SGS Fietstocht "Rondje Elburg". Deze was eerder gepland op 18 april 2020 maar moest worden agelast wegen de corona-situatie.
Wij gaan dan een boeiende fietstocht maken rondom het historische Hanzestadje Elburg aan het Veluwemeer. Onderweg komen we een aantal bezienswaardigheden tegen zoals o.a. de tuinen van de forma A.Vogeltuinen, Kasteel Old Putten en landhuis Huize Schouwenburg. De tocht bestaat uit twee delen met als tussenstop een Lunchbuffet in Restaurant De Haas in Elburg.
Het voorlopig programma zal zijn: 10.00 uur : ontvangst met 2x koffie/thee met gesorteerd gebak in Restaurant & Partycentrum De Haas, 10.30 uur :de te huren fietsen afhalen bij de vlakbij gelegen fietshandelaar en fietsverhuur Klompmaker. Huurkosten per dag : stadsfiets € 9,00 per persoon , E-bike € 15,00 p.p.,emailadres: info@klompmakerfietsen.nl . SGS-ers die zelf fietsen meenemen moeten dit van tevoren aangeven. Daarna starten we het 1e gedeelte (20 km) van ongeveer anderhalf uur met behulp van de te ontvangen routekaart. er is 60 min. ingeplan voor een gratis bezoek aan de A. Vogel tuinen op het landgoed Zwaluwenburg van Geldersch Landschap en Kasteelen, bekend van de gezondheids-produkten van A.Vogel. 13.00 uur : Terugkomend in Elburg nemen we het uitgebreide Lunchbuffet in Restaurant De Haas.
Om 13.45 uur : start fietsroute deel 2 (ca.12 km) van ongeveer 3 kwartier. Om 15.00 uur hebben we bij voldoende deelname evt.nog een rondvaart over het Veluwemeer ( ca. 50 minuten ) á € 8,00 p.p. 16.00 uur: einde fietstocht en brengen de gehuurde fietsen weer vóór 15.30 uur terug bij fietsenverhuurbedrijf Klompmaker.
Vervolgens kunnen we bij het restauant De Haas na afloop nog wat drinken en napraten en voor de liefhebbers evt. een diner nemen welke men tevoren moet aangeven. De dagkosten zullen € 30,00 bedragen, excl. kosten van de eventuele huurfietsen en de dinerkosten voor de nablijvers.