SGS Senioren-Onderlinge 2011
Programma en wedstrijdverslagen


De Senioren Onderlinge is een interne competitie. Er worden elk jaar ca. 18 wedstrijden gespeeld bij gastverenigingen in Nederland.
Inschrijven bij de wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren : e-mail onderlinge @ sgs-cricket.nl

De groep Senioren/Onderlinge bestaat uit ongeveer veertig SGS’ers die cricket vooral beschouwen als een sociaal spel waarbij ook vrijwel alle partners van de partij zijn. De onderlinge band en de sfeer in het veld zijn daarbij belangrijker dan de cricketresultaten. Dit wil niet zeggen dat er niet fanatiek wordt gestreden om de winst!


Verzamelen 11.00 uur. Aanvang wedstrijd 12.00 uur uur. Er worden 2 x 40 overs gespeeld.
Om ± 13.30 lunch en halverwege de innings van de tweede battende partij een pauze voor een kopje thee.

Programma 2011 (alle wedstrijden zijn gespeeld)

reeds gespeeld nog te spelen
maand datum dag aanvang veld plaats
MEI 10 dinsdag 12:00 uur Quick 1888 Nijmegen
  17 dinsdag 12:00 uur Hermes DVS Schiedam
  24 dinsdag 12:00 uur VRA Amstelveen
  31 dinsdag 12:00 uur Hercules Utrecht
JUNI 7 dinsdag 12:00 uur Kampong Utrecht
  14 dinsdag 12:00 uur Excelsior '20 Schiedam
  21 dinsdag 12:00 uur V.S.O.P bij Hermes DVS Schiedam
  28 dinsdag 12:00 uur VVV Amstelveen
JULI 5 dinsdag 12:00 uur ACC Amstelveen
  12 dinsdag 12:00 uur MCC Hengelo Hengelo Ov.
  14 donderdag 12:00 uur Zeist Zeist
  19 dinsdag 12:00 uur HBS Den Haag
  26 dinsdag 12:00 uur Bloemendaal Bloemendaal
AUGUSTUS 2 dinsdag 12:00 uur Rood en Wit Haarlem
  9 dinsdag 12:00 uur Salland Deventer
  16 dinsdag 12:00 uur Sparta Capelle a/d IJssel
  23 dinsdag 12:00 uur MOP Vught
  30 dinsdag 12:00 uur Kampong Utrecht
SEPTEMBER 6 dinsdag 12:00 uur SV Hermes DVS Schiedam

Verslag 6 september 2011 bij Hermes D.V.S.

Dit verslag verschijnt waarschijnlijk wat later op uw scherm dan u van mij gewend bent. Dat heeft dan in eerste instantie niet zozeer te maken met de weersvoorspellingen voor deze slotwedstrijd in 2011 van de ‘S.G.S. Senioren Onderlinge’ bij Hermes, maar eerder met een verontrustend bericht dat ik las op de voorpagina van de krant van maandag.
Een Fransman uit Nice was namelijk veroordeeld tot 10.000 euro boete, geheel passend bij artikel 215 van het Franse burgerlijk wetboek, omdat hij onvoldoende seks had met zijn vrouw. Tja, U begrijpt, dat dan zo’n verslag maar eventjes moet wachten.

Wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren had zijn spelers vandaag wat vroeger opgeroepen dan gewoonlijk, om half elf aanwezig, zodat we om half twaalf in 3 ploegen van 10 man, A onder leiding van Herman Huising, B onder leiding van Rob Schamper, en C onder leiding van Satar Alladin, dan ieder, twee kortere 25 over wedstrijden zouden kunnen spelen die elk maximaal twee uur mochten duren, als de staart van Irene en de herfst het tenminste zou toelaten. Na 25 runs retired out en er zouden maximaal 7 ballen per over worden gebruikt, elke wide of no ball telde voor twee en zou gevolgd worden door een free hit. Voor de eerste match A tegen B begon, zag ik Arjen van de Pol liefst drie keer van functie van kleedkamer en van team veranderen, Heintje Davids was er niets bij.
Team B opende om kwart voor twaalf, met als batsmen Pieter Bertels en Aad van Troost. Vooral de laatste toonde iets van zijn bijzondere kunnen, door op de eerste bal die hij van Albert L. van Nierop ontving naar achteren te gaan en met een enorme houthakkerslag niet alleen zijn eigen wicket, maar ook een Hermesbail in drieën te slaan, zelden vertoond. Pieter Bertels deed het onder stormachtige omstandigheden heel wat beter, na 12 frisse runs ging hij, met een beslagen bril zo hij zelf constateerde, dat wel, op bowlen van Jan Hoep caught en bowled. Willem de Jonge van Ellemeet had toen al 15 runs vergaard, het was 8 minuten voor half een, er stonden 56 runs op het natte schoolbord en de regen maakte verder spelen onmogelijk.

Na enige tijd gingen zelfs ook de grootste optimisten maar naar de kantine om daar beter weer af te wachten. De flexibele Hermes organisatie, toen nog met gastvrouw Carolien aan ’t hoofd, die later helaas ziek moest afhaken, slaagde erin om een goede lunch inclusief de beroemde Hermes kroket eerder dan gepland op de gedekte tafels te brengen. Op de eerder om half twee geplande lunchtijd zagen we een doornatte Conny Kottman en Anja Schamper terugkeren van chocolademaker de Bonte Koe en we mochten allemaal meeproeven.

Een hervatten van de wedstrijd zat er ècht niet in, het weer weigerde elke medewerking, de storm en de regen namen zelfs nog toe, en dus moest ons slotduel totaal verregend verklaard worden. Slechts drie van de dertig enthousiaste deelnemers waren aan bat gekomen. Het grote wachten ging beginnen en wedstrijdsecretaris van Vuuren trachtte ook het bestelde buffet nog wat eerder geleverd te krijgen. Herman Huising was net namens de Onderlingers aan een dankwoord voor Corrie en Gerard van Vuuren begonnen, met een mooi boeket bloemen voor Corrie en een leuk drankenpakket voor Gerard, toen ontdekt werd, dat als je de geluidsinstallatie op ‘video’ zette, elke CD hoorbaar kon worden afgedraaid.

Deejay Jan Hoep had niet voor niets een deel van zijn uitgebreide CD collectie meegenomen en ook uw reporter had nog voor wat andere achtergrond muziek gezorgd, smaken verschillen immers. Overigens, zou die Johnny Cash soms nog familie zijn van onze treasurer Albert van Nierop? U zult begrijpen dat zo’n groot en dorstig gezelschap in de Hermes kantine wat meer gekost heeft, dan als er buiten ‘gewoon’ cricket gespeeld zou zijn. En ook bridgen en klaverjassen schijnt dorst op te wekken, je hebt immers ook stille drinkers. Maar daar horen we 15 november uiteraard weer met vele van onze dames, nog wel meer over, als we in Driebergen in Hotel Bergse Bossen onze jaarvergadering zullen hebben. Voorzitter Jan Timmermans wees er al even op dat we daar, dit keer eerst een borrel, dan het diner en daarna pas de vergadering hebben. Secretaris Rob Schamper zal ons hierover nog nader berichten.
Het lukte cateraar van der Ree om een goed verzorgd buffet nog wat eerder af te leveren op gezellig gedekte tafels. Het bestond uit prima koude voorgerechten: saladegerechten en visgerechten met sauzen en daarna verschillende warme vleesgerechten, met rijst, bami of gebakken aardappels en een ijsbuffet met slagroom en verse vruchten toe.

Jan Timmermans, zag terug op een seizoen met vier afgelastingen en bedankte nog even uw reporter en fotograaf Donald Noorhoff, scoorster Heleen Bax en organisator Gerard van Vuuren met zijn Corrie, en ook natuurlijk gastclub Hermes D.V.S. en overhandigde aan het echtpaar van Keulen, die zeer professioneel zonder kramp in de hamstrings en of ze nooit wat anders gedaan hadden de bar beheerden, een fles witte en rode wijn.
Ons Nederlands voetbalelftal wist intussen in Finland met 2-0 van de Finnen te winnen en ik heb nog ruimte om u de een vorig maal aan Ton van der Eyden en u beloofde, bij Kampong aan de muur hangende, toelichting op cricket te geven die je overigens ook wel eens op een handdoek ziet afgedrukt.:

Ins and Outs of cricket as explained to a foreigner:

There are two sides, one out in the field the other one in.
Each man that’s in the side that’s in goes out, and when he’s out he comes in and the next man goes in until he’s out.
When they are all out, the side that’s out comes in and the side that’s been in goes out and tries to get those coming in, out.
Sometimes you get men still in and not out.
When a man goes out to go in, the men who are out try to get him out, and when he is out he goes in and the next man in goes out and goes in.
There are two men called umpires who stay out all the time and they decide when the men who are in are out.
When both sides have been in and all the men have been out, and both sides have been out twice after all the men have been in, including those who are not out, that is the end of the game.
Simple !

Nou, we hebben weer een hele winter om hier over na te denken.
En o ja, ons Hermes hoeft niet bang te zijn, dat er tafels of banken gestolen worden uit de kantine. Niet te tillen, volgens Dirk, Gerard en ondergetekende, zo bleek na afloop.
En denkt u dat het nog droog gaat worden dit jaar?
Tot in november, of tot het volgend seizoen en blijf intussen allemaal gezond.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's SenOndHermes-6-Sep-2011  Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 30 augustus 2011 – bij Kampong

Wat jammer dat de wedstrijd vorige week bij het Vughtse MOP, terecht door de weersomstandigheden moest worden afgelast. Want als één ding voor ons Senioren Onderlingers vast staat, is het wel, dat het doel van onze cricketmatches moet leiden tot het Maken van Onderling Plezier. Ook al wordt cricket wel de ‘King of Sports’ genoemd en noemde president Zian van Pakistan het zelfs ooit een brug of een lijmmiddel, voor onze groep senioren staat elke week naast natuurlijk de intentie om te willen winnen, dat met elkaar plezier hebben voorop. De ene keer lukt dat wat beter dan de andere, maar that’s all in the game. Jammer is het dan, dat zelfs mijn goed bedoelde en nu en dan licht kritische verslagen soms tot irritaties leiden, wat natuurlijk nooit de bedoeling is; u verwacht van deze reporter toch wat meer, dan dat hij alleen de scores vermeldt. Vandaag dus voor de tweede keer dit seizoen te gast bij Kampong, begin juni waren we hier ook al, dus iedereen kon het vinden. En wat een enorme opkomst, deze dinsdag liefst 44 personen kwamen naar Utrecht van wie er uiteindelijk liefst 28 zouden spelen. In eerste instantie leken de weergoden ons niet zo gunstig gezind, al kwamen wij er schuilend onder een grote tent met een rond gat erin achter, dat onze S.G.S. Senioren Onderlinge beschikt over zijn eigen Haarlemse Fransje Brinker. Mike Farrant coach van Kampong dekte tijdens die hoosbuien professioneel de mat af, zodat we na de vervroegde lunch, met sandwiches, meloen en aardbeien en een toelichting van wedstrijdsecretaris van Vuuren op de volgende week te spelen slotwedstrijd bij Hermes en het diner en de vergadering op 15 november op een wat centralere plek rond Utrecht en het opklaren van het weer, toch zouden kunnen gaan spelen. Wat de muziek bij Hermes betreft, heeft u bepaalde favoriete muziek die u graag dan zou willen horen, bijvoorbeeld leuke sfeer- of dansmuziek, neem deze dan volgende week gerust mee op een door u gemerkte CD. Frank Sinatra en zo hebben we al. Het team van captain Mans de Rooij had de toss gewonnen en verkoos uiteraard te gaan batten. De andere captain Jan Hoep was dat overigens deze keer ook van plan geweest. Eerst zouden we in verband met het aantal deelnemers 2 x 45 overs gaan spelen, maar dat moest na de uitbundige regen toch weer worden teruggebracht tot 2 x 40 overs. Als openers verschenen Tijs Linders en Simon Santcroos, die het op moesten nemen tegen de gebruikelijke elf fielders. Tijs deed het prima en kwam met enkele mokerslagen tot 28 runs retired out. Simon Santcroos, die zich later ontpopte als een volgens mij nog nooit vertoonde umpire met een hoofddoek, kwam maar tot 8 runs toen hij op bowlen van Rob Schamper, door een zeer attente Farouk Ayube in een snelle running catch werd uitgevangen. Die Farouk blijkt over een prima startmotor te beschikken, die hem ook bij het runnen steeds zeer van pas komt. Satar Alladin kwam net een metertje tekort toen hij na 1 run, run out ging, een geduchte tegenvaller voor captain de Rooij. Ook Louk Hartong kwam op eigen call niet op tijd aan de overkant en moest zonder runs terug naar de kant. Hans Noorhoff behaalde weer een keurige 16 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren achter het wicket door broer Donald werd uitgevangen. Dat zelfde lot onderging Reurt Gisolf op bowlen van Albert L. van Nierop na 2 runs. Walter Prescod dwong met enkele flinke klappen respect af bij de fielders en verbaasde zich eigenlijk een beetje toen hij na 25 runs op bowlen van Arthur van Lunszen L.B.W. kreeg. Captain Mans de Rooij maakte na 4 runs kennis met het enorme inzicht van Arthur, in één actie ging de hand van de bowler omhoog en zonder er ook maar naar te kijken zat de weggeslagen bal, gewoon, safe in die hand van de bowler. Tja, het lijkt zo makkelijk. Jan Blankert kwam dit keer tot 10, een seizoensrecord, toen hij bowled ging door Jan Hoep. Op bowlen van Aad van Troost, kwam Frans Kottman vandaag niet tot runs, ook hij werd door Donald Noorhoff achter het wicket uitgevangen. Op bowlen van Wim van der Loos verliet Herman Huising, na 8 runs, maar heel even zijn crease, genoeg voor Donald Noorhoff om hem bliksemsnel te stumpen. Georg Rijken bleef met 5 runs not out en Robert Rusche wilde nog wat forceren, maar werd ook al zonder runs op bowlen van Wim van der Loos door Arthur Lunszen uitgevangen. Arjen van der Pol bleef na de 40e over met 1 run, not out. Het team van Mans de Rooij was met 14 man niet verder gekomen dan 136 voor 12, hierin zaten 28 extra’s, 1 leg bye, 19 wides en 8 no balls. Captain Hoep hield van variatie en gebruikte liefst 10 zuinige bowlers

Bowlingcijfers: Farouk Ayube 0 voor 20 in 5, Aad van Troost 1 voor 8 in 5, Jan Hoep 1 voor 10 in 4, Rob Schamper 1 voor 11 in 5, Wim van der Loos 2 voor 11 in 4, Gerard van Vuuren 1 voor 10 in 5, Rino Groenewegen 0 voor 25 in 3, Albert L. van Nierop 1 voor 19 in 3, Arthur Lunszen 2 voor 12 in 3 en Pieter Bartels 0 voor 9 in 3.

In verband met de tijd werd snel doorgegaan en om kwart voor vijf kwamen Aad van Troost en Albert van Nierop op de mat. Na 2 runs werd Albert op bowlen van Georg Rijken uitgevangen door Frans Kottman. Ook Aad behaalde wat minder runs dan gewoonlijk en ging na 9 runs bowled, ook weer door Georg Rijken. Pieter Bertels deed weer eens van zich spreken met enkele keurige drives maar na 13 runs was hij even wat afgeleid en Walter Prescod is dan een bowler die geen meelij kent. Chris Bax moet toch die rooie Infraphil lamp nog maar eens op die zere schouder zetten, want echt doorhalen zat er ook vandaag nog niet in. Na 4 runs werd hij op bowlen van Hans Noorhoff, schitterend en met één hand uitgevangen door Walter Prescod. Daarvoor was Rob Schamper heel even op de mat geweest, maar zonder runs was hij de enige die zijn wicket verliet en dus ging hij run out. Gerard van Vuuren ging onder heel wat plezieriger omstandigheden out, na 32 runs moest hij retired. Uw verslaggever beladen met allerlei adviezen, waaronder die om nu eens niet na te denken, maar lekker soepel te staan en slaan, behaalde maar 1 run en ging, waarschijnlijk met een scheef bat, bowled door Walter Prescod. Farouk Ayube had er echt zin in, en langs de kant hoorde je dan ook: Farouk slaat de bowlers zoek! Na 32 runs waaronder vier vieren, ging hij trots retired out. Jan Hoep, die eerst zich zelf nog even tegen de mat geslagen had en een sub liet runnen, klaarde met 10 not out samen met Wim van der Loos met 5 not out de klus in de 34e over. In de 137 zaten 29 extra’s: 2 byes, 19 wides en 8 no balls.

Bowlingcijfers: Tijs Linders 0 voor 30 in 6, Georg Rijken 2 voor 32 in 8, Louk Hartong 0 voor 28 in 7, Walter Prescod 2 voor 10 in 6, Hans Noorhoff 1 voor 12 in 3, Mans de Rooij 0 voor 17 in 3 en Frans Kottman 0 voor 6 in 1 1/6. Heleen bedankt weer voor de cijfers. Het was knap fris geworden langs de lijn, en de dames mochten zich dan ook snel gaan opwarmen in het clubhuis met een consumptie van de S.G.S. Senioren Onderlinge. Die heren die dachten, zich eerst even met een warme douche op te warmen kwamen bedrogen uit. De douches waren even koud als het bier. Gelukkig kwamen er ook nog wat warme borrelhapjes langs en Donald Noorhoff werd met een fles Mooi Kaap Droe Steen 2010 man of the match vanwege zijn 150e stump bij S.G.S., een topprestatie!

The ins and outs of cricket, die de muur bij Kampong sierden moeten Ton en u maar tot een volgend keer tegoed houden, de twee blaadjes zijn weer vol.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's SenOndKampong-30-Aug-2011  Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 16 augustus 2011 bij Sparta

Vandaag zouden we voor het laatst spelen op het complex van Sparta, uiteraard niet bij de voetbal,- rugby,- of jeu de boules club, maar bij de cricketclub opgericht in 1888 en nu nog spelend op Sportpark Couwenhoek, het park met dat grote parkeerterrein ervoor, in Capelle aan den IJssel. De tekeningen van het mooie nieuwe clubhuis op een totaal nieuw complex, ook in Capelle en vlak in de buurt, zijn al op de Sparta site te zien.
Sparta zal, tenzij V.C.C. nog een helpend handje toesteekt, op dat nieuwe complex helaas niet in de topklasse gaan starten. Tegen Dosti werd afgelopen zondag de beslissende wedstrijd, ditmaal zonder 2 vaste spelers waaronder de uitblinkende bowler Roland Benade die weer naar Zimbabwe moest vertrekken omdat daar het cricketseizoen weer begint, verloren. Uit de lange Sparta- historie lijkt het me aardig om te weten dat Sparta lang geleden in 1967 tegenstander Ajax Leiden voor slechts 2 runs uitgooide, 2 byes, en 11 tegenstanders met een 0. Zèlf ,was ik het meest onder de indruk van Spartaan Luke Vivian, die tijdens een Twenty20 wedstrijd nog niet zo lang geleden, de hele wanhopige bowling-side van Excelsior aan zijn bat lapte en op wat voor bal dan ook bijna steeds een enorme zes produceerde. Het huidige clubhuis bleef toen nog heel, alle ballen werden er door Luke gewoon overheen geslagen, en moet nu dus nog helemaal worden afgebroken.

Het laagste totaal werd, ere wie ere toekomt, ooit verkregen tegen Hermes D.V.S. slechts 10 runs, behaald door het hele Sparta team. Daar wilden de vandaag onder een bewolkte lucht verschenen 23 S.G.S. Senioren Onderlingers het uiteraard niet voor gaan doen, we verwachten veel runs en veel zon. Na een lekker bakkie koffie met cake door gastheer Jaap van der Steen, stelde eigenlijk, wat die runs betreft, het team van captain Chris Bax ons een beetje teleur. De 80 jarige opener Jan Swinkels behaalde 5 runs toen hij bowled ging door Georg Rijken. Van Willem de Jonge van Ellemeet zullen u en ik veel meer verwacht hebben dan die golden duck, door een mooie bal weer van Georg Rijken die de midstump vol raakte. De uit Amerika teruggekeerde Mans de Rooij behaalde weer zijn eerste 16 runs na zijn vakantie en zag toen zijn slag na bowlen van Rob Schamper gevangen worden door captain Gerard van Vuuren. Ook Georg Rijken, de man die met maar twee vingers gooit, liet zien dat hij kon vangen; na een snoekduik hield hij op bowlen van Albert L. van Nierop de bal net boven de grond en dus kon Dirk Coster na 18 runs enigszins teleurgesteld vertrekken. Hans Noorhoff kreeg na 17 runs LBW op bowlen van Gerard van Vuuren. Chris Bax moet de scharniertjes in zijn armen, na zijn val in de winter, nog maar eens goed laten smeren of masseren. Het loopt allemaal nog niet zo lekker en ook vandaag kwam hij maar tot 2 runs toen hij bowled ging door Gerard van Vuuren, en daar hoef je je echt niet voor te schamen. Farouk Ayube (0) maakte kennis met ons nieuw ontdekte mega bowling talent Albert L. van Nierop die hem doodleuk na twee no ballen op een caught en bowled trakteerde. Een medisch wonder, wat grijs en met een Westfries accent, had zichzelf een paardenmiddel toegediend en behaalde als of het de normaalste zaak van de wereld was liefst 32 runs toen hij bowled ging door Rob Schamper. U begrijpt uiteraard dat ik het hier over Jan Hoep heb, Jan is back, klasse Jan!. En dan onze Pieter Bertels die twee maal achter elkaar probeerde de bal heel dun te raken, dat lukte wonderwel, alleen de tweede keer was daar op bowlen van Albert van Nierop die bliksemsnelle wicketkeeper Donald Noorhoff die hem na 4 runs achter de palen uitving. Pieter had het dunne tikkie overigens zelf ook gehoord en liep sportief weg. De man of the match van vorige week Wim van der Loos, zal waarschijnlijk zijn fles Goedgevonden al leeg hebben, anders zijn die drie runnetjes, bowled Rob Schamper niet te verklaren. Tjebbe Westendorp kreeg op bowlen van Gerard van Vuuren na 6 runs LBW en Rino Groenewegen bleef met 3 runs not out. Het 12 mans team van Chris Bax kwam in de veertigste over niet verder dan 133 all out, waarin 27 extra’s, 1 leg bye, 17 wides en 9 no balls
Bowlingcijfers: Georg Rijken 2 voor 22 in 7, Frans Kottman 0 voor 24 in 8, Aad van Troost 0 voor 27 in 7, Rob Schamper 3 voor 28 in 8, u ziet hij bowlt bijna net zo goed als dat verslag van hem van vorige week, Albert L. van Nierop, ondanks wat losse balletjes toch 3 voor 26 in 5. En wat dacht u van onze captain 3 voo5 5 in 4 2/6, uitzonderlijk!.

De lunch stond keurig om half twee op tafel met heerlijke quiches, zelfs vegetarische, tomaten en meloen, gewoon weer op culinair Sparta niveau. Gerard van Vuuren stuurde Robert Rusche en Ton van der Eyden als openers het veld in. Ton behaalde 6 runs toen hij op bowlen van Farouk Ayube LBW kreeg. Robert kreeg na 21 runs op bowlen van Jan Hoep ook LBW, maar hij scoorde vandaag wel een paar mooie vieren, dat worden er vast nog wel meer. Eigenlijk beslisten de nummers 3 en 4 de wedstrijd. Satar Alladin liet al zijn routine weer blijken en kwam tot 32 runs retired out. Rob Schamper trok zich heel goed aan hem op en behaalde 29 runs retired out. De spanning was er af, en Albert van Nierop 16 not out, zorgde er samen met Gerard van Vuuren 10 not out voor, dat de target van 134 zoals die op het scorebord stond al in de 29e over behaald werd. Niet aan bat kwamen Aad van Troost, Frans Kottman, Georg Rijken, Gerard van der Meij en ook nog Donald Noorhoff, een heleboel dus, ook al hadden wij maar elf man Die hadden alle tijd om vol verwondering te kijken naar een naast de screen staand reclame bord met de raadselachtige tekst: Hier komt.
Nou hier komt de uitslag 134 voor 4, waarin 20 extra’s 4 byes, 2 leg byes, 10 wides en 4 no balls. Bowlingcijfers: Mans de Rooij 0 voor 39 in 8, Wim van der Loos 0 voor 15 in 4, Farouk Ayube 1 voor 22 in 5, Jan Hoep1 voor 13 in 7, duidelijk dus op de goede weg terug, Rino Groenewegen 0 voor 27 in 3 en Hans Noorhoff 0 voor 12 in 2.

Jan Swinkels, nog vele jaren Jan, trakteerde op de eerste consumptie en werd in vele toonaarden toegezongen. Daarna volgde een uitgebreide doorsnede van de frituurhapjes die ze bij het gastvrije Sparta aan de SGS Senioren Onderlingers presenteerden. We hopen maar dat dat op de nieuwe locatie ook zo blijft. Nadat onze vaste scoorster Heleen Bax de fles Goedgevonden gekregen had voor haar wekelijkse inspanningen, ook vandaag klopte het weer als een bus, en wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren geen echt andere opvallende cricketprestaties gezien bleek te hebben, het valt ook niet mee om je eigen bowlingprestaties goed in te schatten, vertrokken wij via een omweg snel naar huis voor het verslag, in de verwachting dat er ditmaal geen spullen achtergebleven zijn op dit leuke maar helaas verdwijnende complex. De prestigieuze Frits d’Achard van Enschut bokaal wordt, als ik het goed begrepen heb, dit keer pas in de najaarsvergadering uitgereikt. Alle liefhebbers dus nog even geduld en blijven hopen.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's SenOndSparta-16-Aug-2011  Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 9 augustus 2011 bij Salland

Vroeg in de morgen van deze negende augustus, schrik ik wakker van de slagregens die de ruiten van onze slaapkamer teisteren. Vandaag gaan we of zouden we gaan cricketen bij Salland in Deventer. Welke van de twee zal het worden? Ik moet deze dinsdag Gerard van Vuuren vervangen als wedstrijdleider. En Gerard van der Meij als verslaggever. En ik ben ook nog eens één van de teamcaptains van de dag. Het valt me niet mee om met het vooruitzicht van het dragen van zo veel verantwoordelijkheid de slaap weer vatten. En buiten hoost het maar door. Uiteindelijk is Anja nog eerder uit bed dan ik. Ze is in een mum van tijd weer terug op de slaapkamer met het trieste nieuws dat het buurmeisje uit het rijtje hierachter vannacht is overleden. Zij, elf jaar oud, was ernstig ziek en het einde zat er al wel aan te komen, maar toch ... Wat een verdriet zal dit geven. Als ik al niet wakker was, dan ben ik het nu wel. Ik wil trouwens zo vroeg mogelijk bellen met George Rijken – deze wedstrijd bij Salland is zijn (verjaardags)feestje – om te horen hoe droog of hoe nat het daar achter de IJssel is. Maar hoe vroeg is net niet onfatsoenlijk vroeg? Ik besluit het er even na achten op te wagen. Als ik om tien over acht bel, blijk ik redelijk goed te hebben gegokt. George stapt net onder de douche vandaan. Uit het telefoontje wordt duidelijk dat we voor de wedstrijd van vandaag alleen te vrezen hebben van de nattigheid die nog gaat komen. En misschien wel gewoon overwaait. Okay, gewoon dus om half tien op weg naar Deventer. Intussen is het trouwens droog en schijnt zo nu en dan de zon. Dat blijft de hele rit van huis naar daar zo.

Kwart over elf zijn we bij sportpark Het Schootsveld in Deventer. De groundstaff is druk bezig met het gereedmaken van het veld waarop we zullen spelen. Van een afstand ziet het er droog uit. Er wordt me verteld dat er toch wel een paar natte plekken zijn, maar dat dat niet iets is waar we ons druk over hoeven te maken. Dat we dan ook maar niet. De ontvangst door Salland is meer dan voortreffelijk. Koffie en thee natuurlijk, maar ook vlaaien, veel heerlijke vlaaien in allerlei smaken: aardbeien, koffie, boerenjongens, noem maar op. We laten het ons goed smaken. Ik neem met mijn tegenstrever-captain Satar Alladin de spelerslijst door. Met wat plussen en minnen houden we twintig man over, die we tien bij tien (ja, hoe anders?) over de beide teams verdelen. Iedereen is ruim op tijd aanwezig, zodat de opstellingen tijdig bekend gemaakt kunnen worden, we ons op tijd kunnen gaan omkleden en we maar even over twaalven aan de wedstrijd beginnen. Kan dit alleen als de westerlingen onder ons van verder moeten komen dan gewoonlijk?!?

Team A, dat van Satar, gaat als eerste batten. Het is truienweer (wind), maar de zon doet zijn best en de wolken zien er vooralsnog niet dreigend uit. Als openers worden Arjen van der Pol en Herman van der Horst ingezet. Een vliegende start staan wij deze heren niet toe, maar uit krijgen we ze ook niet. In de tweede helft van het partnership zien ze nog kans hun runrate te verdubbelen. Uiteindelijk gaan ze na een prima openingsstand van 50 in 14 overs met respectievelijk 25 (Arjen) en 22 (Herman) retired out. George Rijken, Satar Alladin en Hans Noorhoff zijn het aan hun stand verplicht om een verdere versnelling aan te brengen. Dat lukt hun ook, want als we om half twee aan de boterham gaan, staat het 113 voor 3 in 26 overs. Dat derde wicket, dat is gevallen, was dat van George Rijken (13), die zich heeft laten bowlen door Albert van Nierop. De lunch is zoals de ontvangst eerder op de dag: uitstekend. Eenmaal terug in het veld blijkt de maaltijd één man wel heel goed te zijn bekomen: Wim van der Loos. Eerst bowlt hij Satar Alladin (37), vervolgens neemt hij het wicket van Hans Noorhoff (lbw, 18), en daarna bowlt hij Arthur van Lunszen (4). Stuk voor stuk prijswickets, die de stand een heel ander aanzien geven: 129 voor 6. Spijtig genoeg is Wim nu uitgebowld, maar dit weerhoudt hem er niet van zijn stempel op de innings te blijven drukken. Eerst vangt hij (in twee keer, maar dat maakt niet uit) Roelof Kruijshoop (1) uit op het bowlen van Albert van Nierop, en daarna zorgt hij er met twee keer een strakke ingooi voor dat Wim Voogel (1) en Donald Noorhoff (2) run out gaan. Het einde van de innings van Team A komt zo op 149 all out in 38 overs. Frans Kottman blijft met 8 runs not out.
Van de bowlers die wij, Team B, hebben gebruikt kan Wim van der Loos op de mooiste cijfers bogen: 3 voor 22 in 8 overs. Albert van Nierop eindigt met 2 voor 32 in 7 overs. Geen wicket nemen Louk Hartong (0 voor 34 in 8 overs), Mart Meerdink Veldboom, een Onderlinge-debutant (0 voor 21 in 8 overs) en ik-zei-de-gek (0 voor 39 in 7 overs) met als persoonlijke kanttekening bij deze prutcijfers, dat ik het op dit graswicket toch heel lekker bowlen vond. Voor de statistiek zij nog vermeld dat wij Team A 18 extra’s (te weten 16 wides, een no ball en een bye) hebben gegund.

Als wij, Team B, om even na drieën aan onze battingbeurt beginnen, is er nog steeds veel blauw in de lucht, maar duiken er aan de horizon wel de eerste vieze wolken op. En ze lijken recht onze kant op te komen. Voorlopig niet getreurd, we zullen het vanzelf wel merken. De innings wordt geopend door Rob de Haas en Mart Meerdink Veldboom. Al te vlot gaat dat hun niet af. Al snel ook wordt Mart (clean bowled, 2) door George Rijken ingerekend. Niet lang na hem volgen Robert Rusche (4) en Rob de Haas (16), beiden clean bowled door Frans Kottman. Na 13 overs staan er 42 runs op het bord voor het verlies van 3 wickets. Dirk Coster en Chris Bax zorgen voor een ommekeer. In acht overs wordt de score zo goed als verdubbeld en liggen we met 80 voor 3 in 21 overs ineens op koers. Onderbrekingen wegens regen halen echter de vaart uit de wedstrijd, én uit onze innings. We moeten twee keer, voor bij elkaar opgeteld een uur het veld uit. Het blijkt nu ook dat het op zo’n graswicket niet alles goud is wat er blinkt. Het is nog een hele klus om die covers de square op en af te rijden en goed te plaatsen. Na de tweede hervatting sneuvelt Chris Bax (17) op het bowlen van Arthur van Lunszen: een prachtige vang trouwens van Herman van der Horst. Het is niet voor het eerst dat wij Herman zoiets zien doen. Als umpire heb ik vanaf de positie op square leg om de andere over goed zicht op de nadering van een volgend, zo te zien zeer uitgebreid regengebied. Om precies kwart zes wordt Wim van der Loos (10) gebowld door Roelof Kruijshoop, vallen tegelijk ook de eerste druppels en besluiten Satar Alladin en ik het openen van de sluizen niet af te wachten en de stumps te trekken. De score is blijven steken op 113 voor 5 in 33 overs en drie ballen. Dirk Coster blijft met 33 runs not out. Ik schat zo in dat het met 37 runs te maken in 39 ballen, en Albert van Nierop, Jan Timmermans, Louk Hartong en ikzelf nog te komen, nog een spannend slot had kunnen worden.
Team A heeft vandaag een zestal bowlers in de strijd geworpen: George Rijken 1 voor 15 in 8 overs, Roelof Kruijshoop 1 voor 22 in 6-en-een-halve over, Frans Kottman 2 voor 30 in 8 overs, Arthur van Lunszen 1 voor 22 in 8 overs, Hans Noorhoff 0 voor 17 in 2 overs en ten slotte Satar Alladin 0 voor 7 in één over. Gezamenlijk hebben de heren 25 wides en 6 no balls gegooid, terwijl er ook nog één bye en één leg bye in het scoreboek zijn genoteerd.

De nazit is zoals altijd gezellig. De drankjes smaken goed, net als de hapjes in de vorm van kaas, worst, bitterballen en andere frituur. Voorzitter Jan Timmermans reikt Wim van der Loos de fles wijn uit, die behoort bij diens uitverkiezing tot man-of-the-match. Hij bedankt Salland voor de gastvrijheid. Ook voor George Rijken is er een dankwoord, een fles wijn en lang-zal-die-leven-gezang. Per slot van rekening heeft hij het – ter gelegenheid van zijn 65-jarige verjaardag – mogelijk gemaakt (financieel en anderszins) dat wij deze wedstrijd op dit prachtige graswicket van Salland hebben kunnen spelen.
Tot volgende week bij Sparta in Capelle aan de IJssel (die andere, de Hollandse, wel te verstaan).

Rob Schamper

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's SenOndSalland-09-Aug-2011  Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 2 augustus 2011 bij Rood en Wit

Ook met een bril op, kan je er zo nu en dan wel eens een beetje naast zitten. Ik heb dat vorige week bij Bloemendaal met cricket zelf al bewezen en vorige week dachten wij, na afloop van de Tour de France, wat criteriums van tourfavorieten te kunnen gaan bekijken. Op 25 juli was deze in Boxmeer, de stad met de oudste lindeboom van ons land en dus niet in Boxtel, tja wat scheelt dat nou helemaal. De winnaar Lars Boom zal u en mij niet aanspreken, immers hij had in de tour al lang opgegeven en zat al een tijdje thuis; niks gemist dus. Op 27 juli dachten wij in Zevenbergen te moeten zijn, maar toen werd de Acht van Chaam, de klassieker onder de Nederlandse criteriums gereden, scheelt ook maar een eentje. Winnaar werd Johnny Hoogerland onze grote nationale prikkeldraad held en het scheelde niet veel, of wij hadden hem gezien. Wat een heerlijkheid, dat ik zeker wist dat wij voor het S.G.S. Senioren Onderling cricket op 2 augustus naar het aloude Haarlem moesten, een stad, die zoals iedere S.G.S.-er weet, al in de tiende eeuw werd gesticht en op 23 november 1245 stadsrechten kreeg. Maar kent u het stadswapen?
Zonder bril, zag ik twee vriendelijke, getongde en genagelde klimmende leeuwen naar elkaar toegekeerd staan, terwijl zij een rood veld vasthielden met daarop een gepateerd wit kruis en 4 witte zespuntige sterren én in het midden een recht opstaand cricketbat.
Met leesbril, die bij het cricketen toch niet zo’n succes bleek, kwam ik er achter, dat ook al bestaat Rood en Wit al ruim 130 jaar, het bij nader inzien toch geen cricketbat was, maar een zwaard, staande en pal, met de punt omhoog en met een gevest van goud, en toegevoegd aan het stadswapen, toen met hulp van dappere Haarlemse ridders in 1219 tijdens de vijfde kruistocht Damiate veroverd werd. Vicit vim virtus, staat er wellicht ten overvloede nog onder. Moed heeft geweld overwonnen; en zoiets klopt dan natuurlijk helemaal niet met de positie die de Haarlemsche Cricketclub Rood en Wit in de KNCB topklasse in augustus 2011 inneemt. Het is maar goed dat deze cricketclub nog geen “K” voor haar naam heeft zoals haar voetbal zusterclub KHFC want anders zouden we al heel snel te maken krijgen met een soort superboeren bij het cricket, die van Kroot en Wit
Wij werden door gastvrouw Conny, hulpgastvrouw Anja Schamper en gastheer Frans Kottman hartelijk welkom geheten met koffie, thee en koeken. Daar waren we wel aan toe aangezien er gezien het goede weer heel wat verkeer naar Zandvoort onderweg was.
Wedstrijdsecretaris van Vuuren had drie afmeldingen ontvangen vanwege pijnklachten of hamstrings en dus stonden we met 21 man en moest vandaag zijn uit tien man bestaand team, het battend opnemen tegen de elf van captain Aad van Troost. De battingvolgorde bepalen is dan altijd al een moeilijke klus, voor iedereen goed, doe je het immers nooit.
Na 6 runs werd Wim van der Loos op bowlen van Rob Schamper gestumped door Simon Santcroos. Hans Noorhoff was weer goed op dreef en na 33 retired out was eigenlijk zijn enige klacht, dat hij zijn 40 niet had kunnen afmaken. Dat deed Albert L. van Nierop wèl en ook captain Gerard van Vuuren behaalde dit aantal. Uw reporter kreeg van coach Alma in de kooi zijn eerste les en haalde daar al meer runs als tot nu dit hele seizoen op de mat. Satar Alladin gekleed in een prachtig ruim SGS- shirt kreeg na 12 runs op bowlen van Rob Schamper een balletje ongelukkig op zijn bat en werd door Farouk Ayube uitgevangen. Ik weet niet of zijn vrouw Shakiela dat gezien heeft, want die lag heerlijk onderuit in een prachtige ligstoel met een soort flatscreen boven zich. Georg Rijken bleef met 19 runs not out en Bob van Keulen kreeg na 3 runs weer last van zijn hamstring en ging retired hurt. Ton van der Eyden mocht als nummer 8 het karwei met 3 not out afmaken en uw reporter en Donald Noorhoff kwamen als nummer 9 en 10 niet meer aan bat. Met een stand van 178 voor 5 werd na 40 overs de eerste innings afgesloten, hierin zaten 22 extra’s te weten 3 byes, 6 leg byes, 7 wides en 6 no balls.
Bowlingcijfers: Rob Schamper 2 voor 35 in 8, Frans Kottman 0 voor 32 in 8, Roelof Kruijshoop 0 voor 24 in 4, Farouk Ayube 0 voor 16 in 5, Aad van Troost 0 voor 27 in 5, Rino Groenewegen 0 voor 6 in 2 en Walter Prescod 0 voor 29 in 8

Om half twee was de lunch gepland en Conny en Anja hadden gezorgd voor een heerlijke pastasalade met kip en een groene salade met tomaat, ook was er meloen en gelukkig ook weer die overheerlijke druiven van Mieke Hoogervorst.

Gezien het uitvallen van Bob van Keulen dacht captain van Vuuren wat in de problemen te komen met zijn boilers, doch als de nood hoog is, is Albert nabij. Walter Prescod kwam tot 22 runs, toen hij bowled ging door Wim van der Loos. Jan Blankert liet vandaag zijn bat spreken en kwam tot 7 runs toen hij, ook al op bowlen van Wim van der Loos, keurig uitgevangen werd door Ton van der Eyden. Of Farouk Ayube plannen had om de bal door het flatscreen van zijn vrouw te knallen zullen wij nooit te weten komen, maar na 1 run, zagen we een enorme zwaai en misser recht voor zijn wicket en het verbaasde onze Farouk geen moment, dat hij LBW kreeg, op bowlen van Georg Rijken. Op bowlen van een nieuwe gigant Albert L. van Nierop, werd Roelof Kruijshoop na 13 runs gevangen door Georg Rijken. Rob Schamper ging na 10 runs bowled door Hans Noorhoff. Over de rest kunnen we kort zijn, ze kwamen allen niet boven de tien. Aad van Troost 5 bowled Albert van Nierop, Frans Kottman 5 not out, Simon Santcroos ook maar 5, sloeg op een bal van Hans Noorhoff, die hij beter had kunnen laten gaan, schitterend gevangen door Donald Noorhoff, ik wou dat ik al zo soepel was. Reurt Gisolf kwam ondanks het met zijn kleinkinderen oefenen in de kooi, maar tot 1 run, toen hij op bowlen van Albert van Nierop gevangen werd door Wim van der Loos. Rino Groenewegen zag zijn plannen op de eerste bal al vervliegen, op bowlen van Albert werd hij gevangen door een sportieve ‘sub’, Rob Schamper. Zo kan je verliezen, maar tóch winnen. Chris Bax die de volgende keer graag toch wat eerder in wil, kwam ook maar tot 1 run, toen hij op bowlen van alweer Albert, man of the match, gevangen werd door Donald Noorhoff. Inclusief 32 extra’s, 15 wides en 17 no balls kwam het team van Aad van Troost niet verder dan maar 102 all out in de 25e over.
Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 0 voor 9 in 3, Georg Rijken 1 voor 22 in 6, Wim van der Loos 2 voor 25 in 5, Hans Noorhoff 2 voor 33 in 6 en Albert L. van Nierop 5 voor 13 in 4 2/6. “Catches win matches”, werd ook deze keer weer eens bewaarheid. Bij een heerlijk temperatuurtje gingen de hapjes en de consumpties waaronder koele kannen bier er weer lekker in. Ook Conny en Anja kregen een fles Goedgevonden van Gerard van Vuuren. Man of the match en treasurer Albert van Nierop bedankte zijn attente veld voor de wijze waarop ze zonder morren steeds zijn tactische aanwijzingen voor het innemen van hun posities hadden opgevolgd, de vangen hadden vastgehouden en die blauwe schenen gaan volgens hem echt wel snel over. En vandaag kreeg ook onze trouwe scoorster Heleen Bax van wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren een extra bedankje voor het weer bijhouden van het scoreboek, zonder welk uw reporter u ook geen verslag van deze match zou kunnen aanbieden.
Mocht het na die kletsnatte juli maand tenslotte ook de komende week blijven regenen dan heb ik nog wel wat tips voor u. Neen, nou niet binnen blijven luisteren bij de kachel naar de radio, want die doet het even niet. Ga nou eens gewoon lekker wandelen in Lopik, borduren in Naaldwijk, biljarten in Poeldijk, of vissen in Hengelo.
Dinsdag bij Salland, wanneer ik er niet bij ben, zal het écht wel weer warm en droog zijn.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.RoodenWit-02-Aug-2011  Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 26 juli 2011 bij Bloemendaal

Steeds meer mensen gaan mijn verslagen steeds serieuzer lezen, dat geeft te denken, maar ze hadden gelijk, in mijn verslag van vorige week bij H.B.S. waren die ene run van Chris Bax en de 25 runs van onze penningmeester Albert L. van Nierop geheel ten onrechte niet genoemd, bij dezen dus. Onze chauffeur van vandaag, Aad van Troost, leidde ons door de mooie, groene, zeer natuurlijke Midden Delfland route richting Haarlem naar het honderdjarige C.C. Bloemendaal. Het miezerde een beetje op de smalle 30 km weggetjes en ik hield mijn hart vast, toen ik bij het rondkijken moest denken aan een boeren  tegeltjeswijsheid: Staan de koeien bij de sloot, gutst de regen in de goot.

Hier en daar werd het wat droger en in ieder geval had onze gastheer Frank van der Weijden er alle vertrouwen in; behalve kannen koffie in twee etappes, had hij ook in zijn uppie het veld en de belijning in orde gemaakt, er zou dus gespeeld kunnen worden.

Het team van Gerard van Vuuren zou gaan batten en het team van captain Jan Hoep die op de buienradar had gekeken en in de middag prachtig weer verwachtte, ging fielden. Uw reporter mocht gaan openen en deed dat dit keer met een bril op, daardoor was hij in staat om zo nu en dan de natte naad van de bal eens wat nauwkeuriger te bekijken, maar tot echte slagprestaties kwam hij in 6 overs niet. Met slechts 1 run kreeg hij van de eigen umpire onverwacht LBW voor een diepe bal aan leg terwijl hij praktisch naast zijn wicket stond en er alleen van bowler van Troost een appeal kwam. Zou de umpire soms het laatste rode regeltje niet gelezen hebben? Gelukkig behoor ik nu dus ook tot de groep van 99.9 % van onze S.G.S. Senioren Onderlingers die zo nu en dan een vraagteken bij een LBW zet. Uiteraard zonder commentaar weggelopen. Dirk Coster kwam tot 7 runs toen hij op bowlen van Farouk Ayube de bal in eigen wicket speelde. Frans Kottman ging na 12 runs, run out en Bob van Keulen behaalde heel geduldig en bovendien met een halal ham-string 23 runs retired out. Ondanks enorme inspanningen slaagde ook ons kanon Satar Alladin er vandaag niet in, op dit mooi groene maar slecht lopende veld een vier te produceren. Wel leverde hij met 35 runs retired out weer een hele goede bijdrage in ons winnende totaal, zijn hele cricketkledingcollectie moest echter drogen aan de zijlijn. Onze penningmeester Albert van Nierop produceerde 14 runs toen hij run out ging. Gerard van Vuuren bleef met 12 runs not out en zag Bas de Gaay Fortman na 1 run op bowlen van Jan Hoep LBW krijgen. Hans Noorhoff had een vliegende start in zijn gedachten, maar Gerard van Vuuren bleef staan en dus ging Hans zonder runs, run out. Wilbert Stembord bleef, zonder bril, met 1 run not out toen de veertig overs erop zaten. Wim van der Loos kwam dit keer niet aan bat.

Met 151 voor 8 werd gesloten inclusief de 45 extra’s, waarvan 2 byes, 2 leg byes, 25 wides en 16 no balls.

Frank van der Weijden wilde geen gebruik maken van hulp van onze dames bij de lunch. Hij toverde in zijn eentje wit en bruin brood, krentenbrood, jam, pindakaas, kaas, kipfilet, aardbeitjes en meloen op tafel en aan drank, thee uit flinke theepotten. Aan de melk uit hele kleine kannetjes, kon je merken in een van de betere buurten in Nederland te spelen. Tot slot van de lunch kwamen, een merkwaardige gewoonte bij Bloemendaal, er kannen gekoelde limonade op tafel.

Om nou te zeggen dat het zonnetje doorkwam was overdreven, maar toch begonnen we vol goede moed met fielden en onze openingsbowlers deden het prima. Hans Noorhoff kreeg van captain van Vuuren het vertrouwen en de gelegenheid om zijn 8 overs achter elkaar te bowlen en hoewel de laatste overs wat veel extra’s bevatten, deed hij het uitstekend. Wim van der Loos kent het klappen van de zweep al langer en bleef in het bijzijn van zijn dochter en hond ontzettend zuinig. Ik telde er vijf vandaag (honden). Opener Roelof Kruijshoop werd op bowlen van Hans Noorhoff nog zonder runs achter het wicket uitgevangen door Dirk Coster. Met Aly erbij zal dat hem vast niet meer overkomen. Rino Groenwegen kon niet goed door het attent verdedigende veld heenkomen en kwam in veel overs maar tot 8 runs retired out. Peter van der Heijdt die voor dit seizoen gelukkig zijn debuut weer kon maken, kon na 2 runs bowled vertrekken door Hans Noorhoff die ditmaal een bal met een boog en zonder stuit zomaar in het wicket deponeerde. Farouk Ayube probeerde of hij soms vandaag de eerste vier zou kunnen slaan, er zaten echt flinke knallen tussen, maar ook steeds een hand of een voet van de fieldende partij. Walter Prescod die wat moeite had om het veld van Bloemendaal te vinden, maakte kennis met de ultra trage ballen van Wilbert Stembord; na 8 runs werd hij achter het wicket gevangen door Dirk Coster.

Aad van Troost nam met zijn komst de regen mee het veld in en kwam tot 2 not out. Farouk Ayube hoorde na 21 runs eerst van de umpire dat er door Wilbert een no ball geworpen zou zijn, maar bij het natellen van het aantal stuiteringen, wat meer fielders gedaan hadden, kwam hij maar tot twee en dus werd de no ball ingetrokken en moest hij op een naar ik persoonlijk meen niet zo’n sportief appeal de verbaasde Farouk vervolgens uitgeven, omdat hij de bal voor het wicket op zijn voet gekregen had. Jan Hoep kwam vervolgens wat traag, nog wel het veld in, doch de regen maakte verder spelen niet meer mogelijk. Met 64 voor 5, waarin 23 extra’s, 1 bye, 3 leg byes en 19 wides, kwam er een voortijdig einde aan deze partij.

Bowlingcijfers: Hans Noorhoff 2 voor 27 in 8, Wim van der Loos 0 voor 11 in 8, Frans Kottman 0 voor 13 in 3 Wilbert Stembord 2 voor 9 in 2 1/6.

Onze dank gaat uit naar Hans van Leeuwen die het elektronisch scorebord vandaag bediende en Ruud Ackermann hield het een tikkie natte scoreboek bij, dus dat werd na rain stopped play, thuis nog even aanvullen omdat de cijfers toch in de totalen zullen worden opgenomen. Simon Santcroos trakteerde ons in verband met zijn zeventigste verjaardag op een rondje, natuurlijk werd hij toegezongen. Hans Noorhoff ontving van captain Jan Hoep, die zelf dacht niet verloren te hebben, de fles voor man of the match, en onze Onderlingers hebben er weer een aardige bowler bij. Frank van der Weijden kreeg voor zijn inzet ook een fles en deze trakteerde vervolgens de jeneverliefhebbers op een uiteraard klein flesje Ketel I. Wat de hapjes betreft, moesten wij het doen met een stukje worst. Later nog een stukje biefworst met mosterd, en een toastje met smeerkaas. Mijn tip om ter gelegenheid van het eeuwfeest te denken aan de aanschaf van een frituur is kennelijk niet opgevolgd. Wel hingen er voor de liefhebbers dure cricketcolberts. Tenslotte moest een kwade Wilbert Stembord terugkomen op zijn opmerking, dat er een brillenjatter bij de Onderlinge zou spelen. In twee achtereenvolgende weken waren er twee brillen van hem van de haak uit de kleedkamer verdwenen. Pieter Bertels had Wilbert’s dure bril echter bij HBS gevonden en nog geen gelegenheid gehad om deze aan hem terug te geven. Dit gebeurde tot opluchting van Wilbert alsnog. En dat goedkope brilletje uit de Hema, zal vast ook wel weer terecht komen.

Tot kijk.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.Bloemendaal-27 juli 2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 19 juli 2011 bij HBS

We beginnen maar eens met 2 goede berichten. Op de eerste plaats meld ik u dat Chris Bax met medewerking van vele S.G.S. Onderlingers er wederom in geslaagd is om zijn hele crickettenue weer eens compleet te krijgen. Heeft iemand trouwens de witte broek van Simon Santcroos gezien? Op de tweede plaats verschenen er vandaag bij HBS ondanks wat late afschrijvingen dit keer liefst 25 Senioren Onderlingers. Allerlei boze weersvoorspellingen, konden niet voorkomen dat wij onder zonnige omstandigheden op het kunstgrasveld van H.B.S. (Houdt Braef Stant) op Craeyenhout in Den Haag gewoon onze dinsdagse Onderlinge partij konden afwerken. H.B.S. blijkt over zoveel sponsors en/of goede vrienden te beschikken, dat voor alle zekerheid zelfs kunstmestkorrels op het kunstgras zijn gestrooid. Zou het door al die regen van de laatste tijd komen, in ieder geval heb ik in tijden niet zo’n mooi egaal groen speelveld gezien. Wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren had twee teams samengesteld een van 13 man onder aanvoering van Dirk Coster, dat ging batten en het andere team van twaalf man onder aanvoering van Bob van Keulen, dat zou gaan fielden. Onze 13e man, Mans de Rooij, kwam uiteraard wat later, maar had wel heerlijk geslapen. Aad van Troost begon met Ton van der Eyden rustig, zeg maar gerust, te rustig, aan het batten. Na 5 overs stonden er pas 7 runs in het weer prima door Heleen Bax bijgehouden scoreboek. Juist toen Ton dacht maar eens te gaan knallen, werd hij in de 6e over op bowlen van Bob van Keulen, met één hand uitgevangen door Georg Rijken. Tja, en dan voelt 1 runnetje een beetje dunnetjes. Aad van Troost kwam uiteindelijk tot 25 runs toen hij een bal van Farouk Ayube in zijn eigen wicket speelde. Simon Santcroos kon vandaag ook maar 5 runnetjes scoren en werd gebowld door Georg Rijken. Pieter Bertels (7) zat vol goede plannen, mocht vandaag vroeg in, maar werd na een viertje wat overmoedig en daar weet bowler Farouk Ayube dan wel raad mee. Satar Alladin die vandaag zijn zoveelste huwelijksjaar vierde, liet zich niet van de wijs brengen en ook zonder zijn bruidje kwam hij weer tot een door ons al ingecalculeerde 40 runs retired out. Ook van Tijs Linders hadden wij bij zijn eerste optreden dit jaar bij de S.G.S. Senioren Onderlinge hoge verwachtingen, hij kwam echter maar tot 4 runs toen hij run out ging. Captain Dirk Coster liet zien dat hij prachtige en harde hoekslagen aan leg kan maken en kwam dit keer tot 34 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren LBW kreeg. Ook Rino Groenewegen liep tegen een LBW aan, hij echter al na slechts 3 runs op bowlen van Georg Rijken. Rob Schamper leverde een top seizoensprestatie aan bat, in een paar ballen timmerde hij 36 runs bij elkaar, waaronder liefst acht vieren. Ja, kijk, en dan komt zo’n LBW op bowlen van Gerard van Vuuren natuurlijk lang niet zo hard aan. Wilbert Stembord bleef met 4 runs not out en Jan Hoep mocht alleen de laatste bal nog slaan en die zal volgende week dus wel weer eens ouwerwets gemotiveerd gaan uithalen. Uw reporter kwam als nummer twaalf niet meer aan de beurt en nummer dertien Mans de Rooij zal nog wat langer geduld moeten hebben, temeer daar hij eerst nog naar New York gaat. Met 169 voor 9 kwam er een einde aan ons batten, waarin dit keer slechts 10 extra’s waren begrepen, te weten 1 leg bye, 7 wides en 2 no balls. Zou dat door dat lijstje van die Willem de Jonge van Ellemeet komen?

Bowlingcijfers: Wim van der Loos, onder toezicht van zijn tevreden broer 0 voor 15 in 5, Bob van Keulen 1 voor 16 in 5, Farouk Ayube 2 voor 33 in 7, Georg Rijken 2 voor 25 in 8, Rob Dhondai 0 voor 56 in 8 (nog even inkomen) en Gerard van Vuuren een degelijke 2 voor 23 in 7.

De lunch vond om half twee plaats, met donkerbruine kroketten en vandaag ook gekookte eitjes, daarnaast lekkere dikke karnemelk voor de liefhebbers, maar gewone melk, jus d’orange of thee was er ook, brood met beleg en natuurlijk ook weer de nog zoetere druifjes van onze Mieke Hoogervorst,

Met Farouk Ayube en Hans Noorhoff ging het team van Bob van Keulen uitstekend van start. Sommige mannen schijnen nu eenmaal harder te slaan als hun vrouw er niet bij is. Op onze bowlerij werd met gemak een gemiddelde van 6 per over gehaald. Eerst ging Hans Noorhoff uit op bowlen van Tijs Linders, maar wel met 20 runs. Farouk was helemaal niet uit te krijgen en ging met 40 retired out, okay er zaten wel wat lucky shots tussen, maar die moet je altijd ook nog maar even weten te maken. Wim van der Loos doet het met batten tegenwoordig wat defensiever, maar behaalde dit keer met 19 runs toch zijn hoogste seizoensprestatie. Op bowlen van Aad van Troost werd hij gevangen door Simon Santcroos. Na 18 overs was de honderd al bereikt en zag het er dus somber uit voor de jongens van de Coster. Jan Swinkels kon vandaag niet echt goed op gang komen, slippende koppeling(?) en kwam niet op tijd aan de overkant 0 run out dus. Bas de Gaay Fortman daarentegen timmerde voor het oog van zijn kleinkinderen gewoon 20 runs bij elkaar toen hij bowled ging door Tijs Linders. Rob Dhondai, een erkend batter kon het deze eerste keer nog niet helemaal laten zien en na 4 runs kreeg hij LBW op bowlen van weer Tijs Linders. Toen vervolgens Georg Rijken met 0 runs op bowlen van Aad van Troost achter het wicket door Dirk Coster werd uitgevangen gloorde weer enige hoop. Ons fieldende team leek wat te ontwaken, al moest in de 75e over Ton van der Eyden nog wel even duidelijk gemaakt worden, dat pas bij overschrijden van het touw sprake kon zijn van een vier. Gerard van Vuuren (1 not out) en vooral Donald Noorhoff met 3 vieren en 12 not out, lieten echter de kaas niet meer van hun boterham eten. In de 36e over werd met 173 voor 9 terecht de overwinning door het team van captain Bob van Keulen behaald. In die 173 zaten liefst 31 extra’s, te weten 2 byes, 4 leg byes, 18 wides en 7 no balls. Ze zullen toch wel het zelfde lijstje als handleiding geraadpleegd hebben?

Bowlingcijfers: Jan Hoep 0 voor 31 in 8, Mans de Rooij 0 voor 26 in 8, Tijs Linders 3 voor 43 in 6, Rob Schamper 0 voor 19 in 3, Wilbert Stembord 1 voor 8 in 2, zijn eerste wicket dit jaar, maar met zijn karakteristieke ballen bracht hij wel Chris Bax zover dat deze al struikelend met zijn (te?) brede legguards achteruitlopend zijn eigen hekwerk totaal omver liep, Aad van Troost 2 voor 19 in 6 2/6, netjes, en tenslotte Rino Groenewegen die in zijn tweede over 3 vieren tegen kreeg, 0 voor 21 in 2.

Met een glaasje wijn, een colaatje en kannen bier werd de overwinning gevierd of de nederlaag verwerkt. Man of the match werd Farouk Ayube voor zijn prima batten en aardige bowlen. Met watermeloen en borrelhapjes werd deze geslaagde zonnige dag bij HBS afgesloten. De envelopjes voor de bediening waren dit keer weer dik op zijn plaats.

En Gerard en Corrie hopelijk komt die kat toch nog terug.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.HBS-19 juli 2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag maandag 11 juli 2011

‘Heb je het gelezen Gerard’, vroeg een tijdje geleden een enthousiaste Bep van Lingen mij door de telefoon? ‘Wat Bep’, vroeg ik argeloos, want ook uw reporter kan natuurlijk niet altijd maar alles lezen.

‘De gevlekte sprot is weer terug in Nederland. Ze hebben hem gespot op de Veluwe en in de veengebieden in de Achterhoek, waar hij vroeger net zoveel voorkwam als de huismus. Ik rijd met jullie mee naar het Oosten’. En zo kon het gebeuren dat voor de eerste keer na 23 april 1981 toen de vogel gevlogen was en door bemoeienis van Chris Bax wij op maandagmorgen al op weg gingen naar Van der Valk (ook een vogel, maar niet zo zeldzaam?) in Hengelo. Misschien kwamen we voorzitter en vogelspotter Jos Smit van de vereniging Kiek dan, nog wel tegen, want die was ook zo razend enthousiast over de hoge grondwaterstand en gebieden met brak water waar het vogeltje zo van houdt. Voor de zekerheid toch maar een paar flesjes Spa blauw meegenomen uit Schiedam. Met prachtig weer en vol goede moed vertrokken wij en dronken onderweg koffie in wegrestaurant Stroe waar ze 8 enorme punten uit één appeltaart halen. Om half drie bij Hotel Hengelo van van der Valk aangekomen, zagen we de Toekan (Ramphastidae) die normaal alleen in Midden en Zuid Amerika voorkomt al op dak staan. De familie van der Valk had dit beeldmerk al toen ze eigenaar werden van vogelpark Avifauna, en handhaafde dit toen. Of het slim is deze vogel die veel kleine vruchtjes eet, eigenlijk dus een soort vegetariër, als logo te nemen voor een hotel-restaurant, laat ik aan de lezer over, maar misschien is gekozen voor deze vogel met die grote gekleurde snavel omdat dit ‘eetlust’ symboliseert. Twee of drie overnachtingen voor een prettig laag prijsje, prachtige ruime kamer, grote badkamer, een groot hotel met een flink grasveld er om heen, waar ik zeker meer dan 50 konijnen zag, en wat dacht u, op de menukaart natuurlijk geen konijn te bekennen. Wij gingen bij zo’n 25 graden heerlijk op het windstille terras zitten in afwachting van andere SGS-ers, maar deze blijken toch de voorkeur te geven om in meerderheid binnen te eten. Na het diner was er voor de liefhebbers ’s avonds bridge.

Verslag dinsdag 12 juli 2011

Een heerlijk uitgebreid ontbijt, lekker uitslapen en het veld van Hengelo bij zo’n 23 graden, neen dat is dit keer geen hoek Louk, lekker aan de overkant van de rijksweg. Roelof Kruishoop was nog met zijn Aly op vakantie in Noorwegen en had met Wim Voogel en Henk Kloppenburg gezorgd voor twee uitstekende vervangende gastheren. Het zou een onderlinge Senioren S.G.S. match worden tussen een twaalftal van captain Gerard van Vuuren tegen een elftal van Chris Bax. Louk Hartong hield het samen met Hans Noorhoff als openers liefst 15 overs vol. Hans ging met 37 runs retired out en Louk behaalde 20 runs toen hij op bowlen van Rob Schamper achter het wicket door Simon Santcroos werd uitgevangen. Er was in de strijd om de runs een groot stuk van de zijkant van zijn bat afgebroken. Tjebbe Westendorp nam alle tijd voor het behalen van zijn 19 runs en ging ook retired out. Albert L. van Nierop maakte de indruk of hij nooit uit Europa en van de cricketmat was weggeweest en werd na 18 runs op bowlen van Frans Kottman gevangen door Pieter van der Hammen. Uw verslaggever mocht vlak voor de lunch welke om twee uur gepland stond, nog even laten zien hoe het komt dat zijn bat, destijds in Engeland als special offer aangeschaft met de garantie van geen zessen, er nog steeds zo goed als nieuw uitziet. Na 3 ballen een wat ongelukkige inside edge op bowlen van Frans Kottman, bat scheef (maar heel) of het baleffect van de bowler, wie het weet, mag het zeggen. Na een goed verzorgde lunch uiteraard met krentenweggen en heerlijke zoete druifjes van Mieke Hoogervorst die met haar kleindochter aanwezig was, begon Gerard van Vuuren gelijk maar met een vier op bowlen van Frans Kottman. Er zouden er door Gerard nog liefst zes volgen en bliksemsnel kwam hij met 40 runs retired out en met een grote glimlach het veld weer uit. Zo kan het dus ook. Georg Rijken bleef met 10 runs not out en Herman Huising bleef met 1 not out. Inclusief 14 extra’s te weten 3 leg byes, 8 wides en 3 no balls kwamen we in veertig overs op 159 voor 6. Als dat maar genoeg was. Wim Voogel, Bas de Gaay Fortman, Farouk Ayube en Donald Noorhoff kwamen niet aan bat.

Bowlingcijfers: Bob van Keulen 0 voor 41 in 9  (terwijl er maar 8 waren toegestaan), Wim van der Loos 0 voor 31 in 7, Mans de Rooij 0 voor 37 in 8, Rob Schamper 1 voor 16 in 5, Frans Kottman 2 voor 17 in 6, netjes, en Pieter van der Hammen 0 voor 14 in 5

Het was warm in het veld en dan is het moeilijk om steeds de concentratie vast te houden. Juist toen Herman van der Horst na 13 runs dacht nu eens een lekkere harde bal te slaan werd hij door een goed doorlopende bowler Louk Hartong uitgevangen. Mans de Rooij ging run out na 11 runs. Wim van der Loos stond 3 kwartier voor zijn 15 runs; bowled Louk Hartong. En Satar Alladin scoorde weer eens een snelle en bekeken kansloze 43 runs retired out. Het lijkt zo makkelijk als je hem ziet spelen. Chris Bax, onder druk van de captaincy, kreeg van zijn vrouw en scoorster Heleen een duck toebedeeld en werd op bowlen van Gerard van Vuuren gevangen door Donald Noorhoff. Ook Pieter van der Hammen werd door Donald gevangen, dit keer op bowlen van Farouk Ayube maar hij behaalde een nuttige 21 runs. Rob Schamper zou als Heleen een gouden pen gehad had, een golden duck gekregen hebben. Zijn eerste bal werd op bowlen van Bas de Gaay Fortman in een running catch en met een enorme smile gevangen door Farouk Ayube. Het werd spannend, vooral toen bleek dat volgens het scoreboek 4 van onze bowlers met 8 overs zouden zijn uitgebowld. Alleen Bas de Gaay Fortman zou er nog vier over hebben en dus moest Hans Noorhoff aan de bak als bowler en dat deed hij lang niet slecht. Simon Santcroos (16) zal dat beamen, want hij werd op bowlen van Hans Noorhoff gestumped door broer Donald Noorhoff. Henk Kloppenburg verhoogde de spanning door na 7 runs, run out te gaan. De spanning liep zo hoog op, dat twee al wat oudere zeer ervaren cricketers op precies dezelfde plek en op precies dezelfde wijze een bal wilden stoppen en dus tegen elkaar aan knalden. Zij vielen beiden om en de bal bleef tot grote irritatie van captain van Vuuren, die als sportman natuurlijk graag wil winnen, ook liggen. Uit twee monden klonk tegelijk: Het was mijn bal! Zullen we cricket voortaan maar met twee ballen gaan spelen heren?

Nummer tien en elf, Bob van Keulen en Frans Kottman, hielden ondanks al die hilariteit het hoofd koel, al was er bijna nog een botsing tussen twee andere veldspelers, toen er bij een tie stand toch nog een kleine vangkans werd weggegeven. Twee ballen voor het einde werd door Bob van Keulen met 9 runs en Frans Kottman met 5 runs het totaal van 159 met 1 run overschreden, 160 voor 9, waarin 20 extra’s 1 leg bye, 11 wides en 8 no balls.

Bowlingcijfers: Farouk Ayube 1 voor 40 in 8, Gerard van Vuuren 1 voor 17 in 8, weer zuinig, Louk Hartong 2 voor 30 in 8, Georg Rijken 0 voor 25 in 8, Bas de Gaay Fortman 1 voor 34 in 5 3/6 en Hans Noorhoff 1 voor 13 in 2.

Het was maar goed dat een koud biertje wonderen doet om de verhitte gemoederen af te koelen. Gerard van Vuuren, die later die avond maar een heel klein stukje van zijn toetjeskoek aan Chris Bax gunde, kreeg als verliezend captain van Chris Bax de fles Goedgevonden uitgereikt voor man of the match voor zijn goede batten en bowlen. Als een ware goochelaar wist Gerard die fles nog te verdubbelen om ze op zijn beurt uit te reiken aan onze gastheren van vandaag, Wim Voogel en Henk Kloppenburg. Het werd bewolkt en ook de regen meldde zich na afloop in Hengelo, maar niet zo erg als het noodweer in Utrecht en Roosendaal waar de straten blank stonden en bomen omwaaiden. Er vond een coup plaats in de Kuip, de spelers zagen er geen Been meer in, maar in Hengelo werd na het diner, waarin wij Hans Noorhoff als een echte Don Juan een hoofse handkus aan een keukenprinses zagen weggeven, door de liefhebbers rustig en gewoon in stilte, 8 spelletjes gebridged. Maar ‘zij’ kregen de kaarten.

Verslag woensdag 13 juli 2011

Een miezer dag zonder misère.

Na weer een heerlijk uitgebreid ontbijt, dat was in die aanbiedingsprijs van Chris inbegrepen, togen wij op advies van Wim van der Loos naar de stad van het siepelmeisje Sjalotje en kenners weten dan dat dit het middeleeuwse kunstenaarsdorp Ootmarsum, met zijn vele beelden en galerieën moet zijn. In Schiedam zouden wij zo’n meisje gewoon een uientrekster genoemd hebben. Een lekkere cappuccino gedronken en een heerlijke pannenkoek gegeten op het Kerkplein bij ’t Pläske. Ja, naar mijn mening zijn die Tukkers beter in pannenkoeken bakken dan stadions bouwen. U vermoedde het al, maar ‘t Pläske is inderdaad de plek waar vroeger bomen stonden en waar de boeren voor ze ter kerke gingen, hun blaas tegen leegden. Op dit plein staat ook een beeld van de Paaskearls, dat waren mannen die vroeger rond de Pasen allerlei activiteiten organiseerden, zoals het op paaszaterdag ophalen van het paashout voor het paasvuur op de eerste paasdag. Tegenwoordig gooien ze op het Kerkplein gekleed in een lichte regenjas en allen met een hoed op, en alleen op uw verzoek, kleine kinderen de lucht in en als het meezit, vangen ze deze dan ook weer op. Wat good is mö’j zoa loaten is het devies.

We zagen er schilderwerken van Ton Schulten en prachtige kunstwerken o.a. van Lorenzo Quinn, inderdaad de zoon van de beroemde acteur, die zich toegelegd heeft op het ontwerpen van allerlei bronzen of andere metalen beelden met als onderwerp ‘handen’. Ergens deden ze me denken aan het beroemde werk de Schepping van Michelangelo in de Sixtijnse kapel. Meer bedenkingen had ik bij een imposant werk van een kunstenaar in glas en lood, die daar moeder en kind in verwerkt had. Vol bewondering stond mijn Petra er echter met haar blauwe ogen naar te kijken, maar ik dacht, wat een sadist moet die vent zijn, en als je het al zou willen kopen moet je er bovendien een groter huis dan het mijne omheen laten bouwen. Via Denekamp reden wij allerlei door de V.V.V. aanbevolen binnenweggetjes op en af, omdat de Twentenaren halverwege zo’n weggetje het idee krijgen om deze voor auto’s af te sluiten en om zodoende aan de fietsers vrije doorgang te verlenen, We moesten naar het dorpje De Lutte en wel in het bijzonder naar het voor velen vanuit de radiogids bekende hotel ’t Kruisselt. Daar verbaasde ik mij over de absolute eerlijkheid van onze Bep, die de ober op zijn vraag welk kamernummer wij hadden, eerlijk vertelde, dat wij daar niet logeerden. Kijk, zo hou je natuurlijk nooit wat over. Teruggekomen in Hengelo kregen wij te horen dat de op donderdag in Zeist geplande wedstrijd in verband met de gesteldheid van het terrein was afgelast. Op de familie Noorhoff na, Donald dacht ook woensdag nog even een cricketwedstrijd in Amstelveen te kunnen spelen (ook afgelast), werd er met de resterende ploeg nog even lekker gedineerd. Anderen bleken bijvoorbeeld naar het Twents Techniek museum (HEIM) gegaan te zijn. Maar u moet weten, dat ik nog minder verstand van techniek heb, dan van cricket, dus dat zegt alles. Daarna werd er door de diehards nog bridge gespeeld in de spiegelkamer van de bar. Ik ben er zelf nog even wezen kijken en kon duidelijk constateren dat elke speler deze keer 13 kaarten kreeg. Gelukkig maar. Na nog even naar het grote scherm in onze kamer de avondetappe van Mart Smeets bekeken te hebben, gingen wij slapen.

Verslag donderdag 14 juli 2011

Na ons laatste uitgebreide ontbijt, uitchecken en nog even naar het centrum van Borne geweest, er moest natuurlijk nog even gewinkeld worden. Daar, zonder plu, nog wat rondgelopen en toen op weg richting huis. Wat wij al langer weten, gewoon op dinsdag blijven cricketen, werd weer eens bewaarheid. Richting Zeist werd het weer steeds minder, windvlagen, afgebroken takken, enorme regenbuien en goed je stuur vasthouden was het devies. Cricket zou in dit weer absoluut ondoenlijk zijn geweest. Iets later dan gepland, Bep thuis afgezet en toen gauw naar huis om voor u dit verslag te maken.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.In het Oosten    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 5 juli 2011  – bij ACC

Voor degenen die het nog steeds niet zeker weten ACC betekent Amsterdamsche Cricket Club al ligt het ook in Amstelveen. Als u zoals ik regelmatig teletekst pagina 621 bekijkt, zult u kunnen constateren dat thans twee ploegen VRA en ACC met 12 gespeeld en 20 punten bovenaan staan in de topklasse. Dat kan dikwijls aan ogenschijnlijk heel kleine dingetjes liggen, maar mij viel het hier meteen op. Gastheer Rudy Don Griot had beide screens van 12 meter breed en 6 meter hoog vervangen door 270 planken van 15 cm breed en 3.15 meter lang en deze vervolgens aan beide zijden beschilderd eerst met grondverf en daarna afgelakt, de achterzijde met goedkope beige verf, maar daar kijkt toch niemand, en de voorkant hagelwit, als dat niet prettig scoren is voor een ervaren batter dan weet ik het niet meer. Kijk en dan moet je als ACC uitkijken dat je het niet een beetje hoog in je bol gaat krijgen. Onze senioren SGS Onderlingers waren vandaag wel welkom bij ACC maar moesten het hoofdveld voor 6 uur ’s avonds weer vrij opgeleverd hebben. Het leek wel of het veld per uur verhuurd werd. Onder prachtige zonnige  weersomstandigheden begonnen we dan ook nu eindelijk eens echt op het door ons geplande aanvangstijdstip van 12.00 uur precies. Captain Jan Hoep verzekerde mij voor de wedstrijd nadrukkelijk, dat na afzeggen van Wilbert Stembord met spierpijn, 23 deelnemers vandaag, ik vandaag bij hem in het team zat en dat wij eerst zouden gaan fielden. Leuk Jan, ik wil ook wel weer eens winnen, zei ik nog tegen hem.

Rondkijkend in het veld telde ik 17 deelnemers en was bang dat er iets niet helemaal zou kloppen ondanks die ene extra u.i.o (umpire in opleiding)

Na twee overs werd ik door de andere captain Gerard van Vuuren gesommeerd naar de kant te komen, ik hoorde bij hem en bij niemand anders. Tja, dat ga je krijgen als je zoals ik vorige week bij VVV na twee ballen met 1 run, nog steeds not out blijf. Rob Schamper behaalde 5 runs, toen hij op bowlen van Aad van Troost gevangen werd door Jan Hoep. Reurt Gisolf trakteerde ons vandaag op twee keiharde vieren en kwam tot 16 runs toen hij op bowlen van Frans Kottman caught behind ging door een attente Dirk Coster. Farouk Ayube sloeg ene mooie vier en liet zich toen verassen door een draaiballetje van Frans Kottman en werd door Dirk Coster gestumped. De 37 of is het nou 73 jarige Satar Alladin liet zien dat het spreekwoord the older we grew, the better we were, nog steeds van toepassing is. Met 40 retired out kon hij weer met opgeheven bezweet hoofd zijn 70 jarige vrouwtje Geerta tegemoet treden. Captain van Vuuren behaalde 13 runs toen hij op een bal van Bas de Gaay Fortman caught behind ging, weer door Dirk Coster. Mans de Rooij behaalde met 26 runs meer dan een kwart century, maar ging met een rot gevoel naar de kant, omdat hij toen bowler Aad van Troost de bal recht in zijn handen speelde. Herman Huising behaalde 6 runs toen hij op bowlen van Frans Kottman gevangen werd door Rino Groenewegen. Bob van Keulen, kan nog goed runnen en bleef steeds heel  geconcentreerd naar de bal kijken. Met 18 runs bleef hij not out. Uw verslaggever mocht als nummer negen en met battinginstructies ook nog 6 runs aan het totaal toevoegen toen hij met ingecalculeerd risico naar voren ging, miste en vervolgens bliksemsnel door Dirk Coster gestumped werd. Nummer 10 Hans Noorhoff liet zien voldoende kracht in zijn knuisten te hebben en bleef met 3 keiharde vieren en 18 runs, not out. Louk Hartong en Donald Noorhoff kwamen dit keer niet aan bat, de veertig overs zaten er met 183 voor 8 op. Hierin zaten 31 extra’s te weten 2 byes, 2 leg byes, 25 wides en 2 no balls.

Bowlingcijfers: Jan Hoep 0 voor 21 in 8, Aad van Troost 2 voor 35 in 8, Georg Rijken 1 voor 45 in 7, Frans Kottman enigszins hersteld van een stramme rug, 3 voor 24 in 7, dat belooft dus nog wat na een volgende massage, Bas de Gaay Fortman 1 voor 31 in 6 en Rino Groenewegen 0 voor 23 in 4.

De in verband met de tijd, niet te lange lunch vond om twee uur plaats en bestond uit diverse salades, wit en bruin brood en een matige hoeveelheid kaas en worst.

Het team van Captain Jan Hoep zette gelijk twee kanonnen in als openers: Aad van Troost en Willem de Jonge van Ellemeet. Aad kreeg na 5 runs tot zijn verbazing op bowlen van Louk Hartong een bal net boven zijn leggard op zijn zere been, maar omdat deze dalend was en ongetwijfeld het wicket geraakt zou hebben toch LBW. Willem de Jonge van Ellemeet kwam tot een nuttige 28 runs toen hij run out ging. Georg Rijken, moest na 11 runs van anderen horen dat hij bowled was door Louk Hartong. Hij had niets gehoord maar als één bailtje van de paaltjes valt is dat ook genoeg. Chris Bax kwam tot 17 runs toen hij op zo’n bekend boogje van Rob Schamper bowled ging. Op bowlen van Mans de Rooij behaalde Simon Santcroos maar twee runs toen hij de bal zomaar in de handen van Gerard van Vuuren sloeg. Zou alles dan vandaag weer op de schouders van captain Jan Hoep terecht komen. We kunnen kort zijn, vandaag niet. Jan had pas 4 runs behaald, toen hij op weer zo’n bekeken boogje van Rob Schamper de bal recht in de handen van uw juist verplaatste reporter mikte, geen wonder dat hij mij graag in zijn team had opgenomen. Dirk Coster ging na 6 runs duidelijk tot zijn ongenoegen run out, na een misverstandje met Rino Groenewegen, die zelf met 11 runs not out bleef. Bas de Gaay Fortman behaalde 8 runs toen hij, vlak na een 4, bowled ging door Bob van Keulen.  Frans Kottman kreeg op bowlen van Farouk Ayube na 4 runs LBW en laatste man Ton van der Eyden behaalde maar 1 run toen hij op bowlen van Bob van Keulen achter het wicket door Donald Noorhoff werd uitgevangen. Ruim op tijd om 5 uur, zat de match erop. Met 113 all out waarin begrepen 16 extra’s, 15 wides en 1 no ball was het team Hoep zelfs niet in de buurt gekomen van het totaal van het team van captain van Vuuren.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 0 voor 5 in 4, onbespeelbaar, Louk Hartong 2 voor 28 in 8 én dit keer geen wides of no balls, Mans de Rooij 1 voor 30 in 8, Rob Schamper 2 voor 18 in 4, netjes, Bob van Keulen 2 voor 12 in 5 3/6 ook keurig, en tenslotte Farouk Ayube 1 voor 20 in 5, maar hierin wel 10 extra’s.

Heleen Bax had weer de standen bijgehouden en de scores op het elektronische scorebord volgden die dikwijls met een behoorlijke vertraging. Na afloop heb ik niet gevraagd aan waarnemend penningbewaarder Ruud Ackermann of we nog een creditnota gekregen hebben, omdat we het veld een uur eerder opgeleverd hadden, maar de door Satar en Geerta geschonken consumpties smaakten er niet minder om. Het was na de chips wel even erg lang wachten op de borrelsnacks, maar het bier was koud en de douches waren weer heet. Man of the match, de fles rooie Goedgevonden was er gelukkig weer, werd door verliezend captain Jan Hoep uitgereikt aan Satar Alladin. Volgende week naar het oosten.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.ACC-5 juli 2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 28 juni 2011 bij V.V.V.

Het was om 10 uur op dinsdagochtend noodweer, ja dat schrijf je met een d, in Schiedam. Enorme regenbuien met windvlagen en bliksemschichten leverde mij al snel een telefoontje op van Aad van Troost, dat hij niet van plan was zijn (gepensioneerde) goede leven aan het cricket op te offeren en dat hij, in ieder geval, niet zou gaan. Wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren nog maar even gebeld, waarom was het nog niet afgelast, dit was toch geen doen? Jaja, de lunch was al besteld, maar om daarvoor nou voor tjoemba naar VVV te gaan rijden, nog een uurtje afwachten dan maar. En het weer klaarde zowaar op. Als reporter heb je het scoreboek en om niet de S.G.S.-ers die wel gekomen waren in hun ongetwijfeld natte hemden te laten staan, toch maar vertrokken. Naar Amstelveen naar VVV. Louk Hartong, toch een bestudeerd iemand, vroeg mij toch nog even uit te leggen wat VVV nou eigenlijk betekent. Nou het betekent o.a. Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer, Venlose Voetbal Vereniging en Veni Vidi Vici, een uitspraak van Julius Caesar, die ik in het Engels wel eens heb zien uitleggen als we came, we saw and had a party. Uiteraard betekent het in het echt: veel voorkomende vragen, wat in het Engels dan weer FAQ heet. Het team van Rob Schamper mocht om 12.50 uur beginnen met batten in een bijna droog Amstelveen. Opener Louk Hartong kwam tot 11 runs toen hij bowled ging door Wim van der Loos. Jan Blankert had nog wat meer last van de heersende hitte en werd na 2 runs op bowlen van Jan Hoep gevangen door Rino Groenewegen. Dirk Coster bekijkt het cricket slim, de wat mindere ballen pikt hij eruit en elke week weer maakt hij zijn runs. Dit keer zelfs de toegestane 35 runs retired out die de captains Rob Schamper en Satar Alladin in de tot 35 overs ingekorte wedstrijd waren overeengekomen. Ook Frans Kottman liet zien dat hij ondanks al die Spaanse vino’s zijn crickettouche nog niet verleerd was. Zijn rug kreeg het echter zwaar te verduren, vooral bij het missen van soms trage stuiterballetjes. Moegestreden kwam hij tot 28 runs, run out. Reurt Gisolf kreeg na 9 runs LBW op bowlen van Rino Groenewegen. Mans de Rooij die mij even tevoren op de hoogte gebracht had van allerlei primitieve middeltjes uit het oerwoud om van een harde pijnlijke vingertop af te komen, ging onverwacht heel teleurstellend en in korte broek al na 1 run run out. Hans Noorhoff bleef met 13 runs not out en uw reporter smaakte in de 35e over nog het genoegen om van de twee ontvangen ballen ook nog een runnetje te behalen. Door zeer onregelmatig scoren wat dacht u bijvoorbeeld van 6 runs in 6 overs, werd de lat voor het team van captain Satar bepaald niet al te hoog gelegd.

Met 121 voor 7 waren de 35 overs in een heel warm maar droog Amstelveen gespeeld, daarin zaten 21 extra’s: 1 bye, 2 leg byes, 9 wides en 9 no balls.

Bowlingcijfers: Wim van der Loos: 1 voor 22 in 7, Rino Groenewegen 1 voor 20 in 5, Jan Hoep 1 voor 14 in 7, weer zuinig, Wilbert Stembord 0 voor 25 in 5 en Farouk Ayube 0 voor 20 in 4.

De lunch was aardig verzorgd met tomaten, komkommers, slaatjes en watermeloenen.

Onze openingsbowlers hielden de openers van het team van Satar aardig in de tang. Na 11 overs stonden er pas 18 runs in het weer door Heleen Bax bijgehouden score boek. Ton van der Eyden kwam tot 5 runs toen hij door de knietjes en voor zijn wicket tegen een LBW aanliep. Chris Bax werd door diezelfde Gerard na 2 runs al getrakteerd op de mooiste bal van de wedstrijd. Wilbert Stembord kreeg na 3 runs ook al LBW op bowlen van de man met die zere vingertop die een vangetje uit de weg ging, onze Mans de Rooij.  Toen echter kwamen de kanonnen van het team van Satar.

Farouk Ayube bleef tot hij omviel en 12 runs behaald had goed staan, maar werd toen op bowlen van Gerard van Vuuren gestumped door Dirk Coster. Satar Alladin bleef gewoon en met veel routine overeind en behaald zijn 35 retired out. Walter Prescod had met 19 runs, bowled Rob Schamper, ook een goede bijdrage in het eindresultaat. Jan Hoep met 13 en Rino Groenewegen met 10 bleven beiden bekeken rustig not out. Na 33 overs werd een stand van 125 voor 6 bereikt waarin 26 extra’s: 1 leg bye, 22 wides en 3 no balls.

Vooral onze latere bowlers hadden echt te weinig vat op de batslieden en probeerden dat met allerlei opmerkingen in het hete veld te maskeren. Zo werd uw reporter enige malen gesommeerd om toch vooral die 45 graden maar in de gaten te houden. Heb je soms een gradenboog nodig, Gerard, klonk het regelmatig, geïrriteerd, terwijl je dan de ene of andere keer weer dichter of juist dieper moest gaan staan. Nou de bowlingcijfers dan:

Gerard van Vuuren 3 voor 26 in 7, ja hij mocht er écht niet meer bowlen, Rob Schamper 1 voor 31 in 7, Louk Hartong 0 voor 20 in 6, niet onverdienstelijk maar hierin zaten liefst 8 extra’s, misschien een beetje kalibreren Louk, met een gradenboogje misschien? Mans de Rooij 1 voor 20 in 7, en tenslotte de man met de brede lach en de zere rug Frans Kottman 0 voor 27 in 6.

Ongelofelijk, we hadden de partij uitgespeeld en waren hoognodig toe aan een al dan niet alcoholische verfrissing. Ook Hans van Leeuwen en zijn vrouw gaven nog een rondje in verband met hun verjaardag en zij hopen dit jaar op een beter jaar. Onze gastheer Max Ramsundar en zijn vrouw ontvingen voor de ontvangst, de lunch en voor de hete vlammetjes, bitterballen, kaassoufflés en frikadellen hun welverdiende envelopje. De kas werd ditmaal door Ruud Ackermann beheerd, en da’s weer eens wat anders dan scoren. Toen wij in de weer stromende regen met bliksem en al naar Schiedam terugreden, ontwaarde ik ondanks alle huidige kortingen op cultuur, zelfs hoog in een tunnel graffiti. Weet U hoe ze zoiets noemen..? Giraffiti.

Volgende week bij de buren, A.C.C. in een hopelijk dan weer wat afgekoeld Amstelveen onze volgende Onderlinge wedstrijd.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.VVV-28juni2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 14 juni 2011 bij Excelsior 

Uit het zonnige Spaanse Denia kreeg ik een bericht dat bij Excelsior (zij onze glorie) in de stencilkamer nog een fles Ketel I in het koelkastje zou moeten staan. Ik denk dat dit vast een drukfoutje moet zijn, maar blijven hopen kan nooit kwaad, Frans Kottman. Excelsior betekent hoog verheven en is een geliefde naam voor muziekkorpsen, maar als je Excelsior’20 zeg, denk je natuurlijk aan Sportpark Thurlede en in de huidige situatie daarbij aan cricket, voetbal en bridge, de afdelingen die van de in 1920 opgerichte veelzijdige omnivereniging thans nog zijn overgebleven. Petra van der Meij en Nel van Troost zouden voor de ontvangst, de lunch en de hapjes zorgen en Aad van Troost en ik zouden eventueel met assistentie van de vandaag gelukkig ook weer eens aanwezige Piet Peek, het veld in orde maken en dit keer werd dat het voetbal(hoofd)veld dicht bij de kantine en pas onlangs, door de late nacompetitie voetbal voorzien van een cricket pitch. Even afwachten hoe zacht dat deze, ook na de regen van de afgelopen dagen zou zijn, maar een ieder was tevoren gewaarschuwd.En ook al weet je dat, dan blijft het toch vervelend als je na de eerste bal van Walter Prescod nauwelijks overleefd te hebben op de tweede bal al uit bent, omdat je volgens insiders een doodzonde begaat om een bal op je palen te willen omhalen, nooit, nooit meer doen; nou ja, wie weet… Het leek erop dat captain Bob van Keulen vandaag een heel verstandige beslissing genomen had om ondanks alle goede raadgevingen op de S.G.S.- site dat je volgens kenners altijd eerst moet gaan batten, dit keer te kiezen om eerst te gaan fielden. Het team van captain Chris Bax ditmaal zonder onze vaste scoorster Heleen, als dat maar goed afloopt dacht ik nog, zag ook de nummer twee Wim van der Loos maar 8 runs behalen, toen hij op bowlen van captain Bob van Keulen werd gestumped door Donald Noorhoff. Willem de Jonge van Ellemeet liet zien dat hij ook op deze laagblijvende mat voor het batten was gekomen en behaalde 26 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren tegen een LBW aanliep. Rob Schamper werd voor 0 door Aad van Troost ingerekend en ook onze Dirk Coster kreeg na 15 runs een LBW aan zijn broek op bowlen van Gerard van Vuuren. Was het de druk van de captaincy, of was het het ontbreken van zijn trouwe Heleen, we zullen het nooit weten, maar onze captain Chris Bax kreeg ook al na slechts 1 run een LBW toegekend op bowlen van Aad van Troost. Gelukkig was er nog een rots in de branding, bekerjager Jan Hoep, die nu het met zijn vrouw Tiny weer wat beter gaat, er lustig op los ramde en liefst 36 runs behaalde toen hij door Aad van Troost werd gebowld. Ook Mans de Rooij voldeed bijna aan onze hoge verwachtingen want hij behaalde, met het voorrecht wat bij een tien mans team hoort om te mogen uitbatten, 23 runs toen hij ook al door Aad van Troost werd gebowld. Diezelfde Aad ondervond wat een grote en positieve invloed een vrouw soms op een man kan hebben, want Pieter Bertels knalde voor de ogen van zijn vrouw Nelleke die net haar kopje thee naar binnen wilde werken, een keiharde vier tegen de reclameborden. Na nog een eentje, dacht hij de zaak nu wat luchtiger op te kunnen vatten met als gevolg dat hij na 5 runs clean bowled ging, ook weer door Aad van Troost, die zich niet liet afleiden door het door de maaier in de pauze bewerkte veld.

Herman Huising, zijn vrouw Liesbeth was er vandaag ook weer bij, liep voor 0 ook al tegen gastheer Aad aan, maar smaakte het genoegen om ongeveer de Roparun op de mat af te mogen leggen, omdat hij zonder zelf runs gescoord te hebben, toch mocht blijven staan om Mans de Rooij aan zijn runnetjes te helpen. In de 36e over was iedereen uit, er waren 18 extra’s 2 leg byes, 15 wides en 1 no ball nodig om op een lage 132 all out te eindigen.

Bowlingcijfers: Walter Prescod 1 voor 29 in 8, Bob van Keulen 1 voor 30 in 7, Gerard van Vuuren een onwaarschijnlijke 3 voor 5 in 6 4/6, en wat dacht u van Aad van Troost 5 voor 27 in 8, en tenslotte Wilbert Stembord 0 voor 39 in 6.

De lunch werd om twee uur genoten en Nel en Petra hadden hun best gedaan met lekker vers brood, vleeswaren, salades en ook komkommers en tomaten mochten gelukkig weer. Natuurlijk koffie, thee, melk, karnemelk en jus d’orange en niet te vergeten de 4 heerlijke rijpe meloenen van een Turkse groenteboer, ‘manav’ heet zo iemand en dat stond er dan ook bij hem op de ruit te lezen, zo weer wat geleerd.

Het weer klaarde verder op, de mat werd beter bespeelbaar, het gras was ultra kort, moet ik u nu nog uitleggen dat het wel heel moeilijk voor het team van Chris Bax zou worden om zonder Heleen tot een goed resultaat te komen? Een hardslaande Rob de Haas behaalde liefst 25 runs eer hij werd gebowld door Rob Schamper, Simon Santcroos, gretig runnend, ging met 16 runs retired out en Walter Prescod die daar ook aan begon te denken werd na 31 runs gebowld door Jan Hoep. De grote verrassing vandaag kwam echter van de latere man of the match. l’homme du spectacle, Jan Swinkels, die weliswaar zijn charmante vrouw Cora in Frankrijk in de chambre à coucher had achter gelaten, maar liefst 18 harde runs liet noteren, waaronder 2 keiharde vieren, voor hij wegens ademgebrek retired out ging. Wilbert Stembord ging na 4 runs, run out en Hans Noorhoff kreeg na 2 vieren en 13 runs LBW op bowlen van een nu bij ons eindelijk ook eens laagblijvende bal van bowler Wim van der Loos. Satar Alladin wenste voor zijn Geerta natuurlijk niet uit te gaan en bleef dat ook met 5 runs en ook Gerard van Vuuren met 6 runs not out, stelde zijn Corrie niet teleur. Na het missen van enige vangetjes in het team Bax, neen ik noem nu even geen namen en enige medewerking van onze attente verre buitenste fielder Willem de Jonge van Ellemeet kwam in de 35e over een einde aan deze match met 136 voor 6, waarin 18 extra’s te weten 8 byes, 2 leg byes en 8 wides.

Aad van Troost, Bob van Keulen en Donald Noorhoff kwamen volgens het ditmaal door Ruud Ackermann bijgehouden scoreboek niet aan bat.

Bowlingcijfers: Wim van der Loos, 1 voor 26 in 8, Jan Hoep 1 voor 18 in 8, Rob Schamper 1 voor 40 in 7, Mans de Rooij 0 voor 18 in 8 en diner organisator en coming man Pieter Bertels 0 voor 24 in 3 2/6.

Onder ideale weersomstandigheden werd nog even bij het borrelen, inclusief een nieuwe Ketel I door Aad van Troost gesponsord, een kratje bier aangeboden door de thans 75 jarige Anton Distelbrink en de hapjes waaronder lekkere tonijn wraps die door het bijna bereiken van de 65 jarige leeftijd door uw reporter werden gesponsord, gezellig gezongen en nagepraat en er werden enige namen van vrouwen van onze SGS- spelers onthuld, die u misschien in dit verslag al bent tegengekomen.

En tenslotte, om Frans Kottman t.z.t. niet alsnog hevig teleur te stellen, plaatste Nel van Troost die lege jeneverfles niet stiekem terug in het koelkastje in de stencilkamer, maar nam hem, uiteraard tot de bodem leeg, mee naar huis.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.Excelsior-14juni2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 7 juni 2011 – bij Kampong

Kampong (tegenwoordig kampung in de officiële spelling ) is een woord in het Maleis voor een omheind erf, een verzameling woningen die zichtbaar door een omheining bij elkaar horen, een bijeenhorend stadsgedeelte (wijk) of een klein dorp. Het ontbreken van bijvoorbeeld hekken om de huizen gaf de kampong een open en uitnodigend karakter. Dikwijls beschikte zo’n kampong over een kampongwacht die ’s nachts met een tong-tong klek de wacht hield, een stuk bamboe waar ze met een dikke stok in bepaalde ritmes op sloegen en dat verschillende tonen kon voortbrengen, bijv. om mensen mee te wekken, of om te waarschuwen voor brand of voor een ander gevaar.
Kampong is echter ook de naam van een hartelijke omnisportvereniging in Utrecht waar de SGS Senioren Onderlinge vandaag te gast waren. De tong-tong klek geluiden zijn hier normaal gesproken vervangen door allerlei machines die de hele dag voortdurend ratelen bij het fabriceren van kompost. Vreemd is het echter, dat juist zo’n hartelijke club als Kampong dan een stadion vlak naast zich weet, met de merkwaardige naam Galgenwaard, hoewel het eeuwenlang werd gebruikt voor de land- en tuinbouw en daar nooit executies hebben plaatsgevonden. Ach, misschien heeft Ajax er ooit wel eens een keertje verloren.
Onze wedstrijdsecretaris had voor deze SGS Onderlinge match liefst 26 inschrijvingen verkregen en dus dacht uw reporter, met zijn oogblessure waaruit net de krammetjes waren verwijderd, dit keer gerust gewoon nog een onderling potje te kunnen overslaan.

Enkel met het hart kan men goed zien, las ik overigens tot mijn verbazing in het Oogziekenhuis. Huh..?, nou vooruit dan maar.
Door veel afschrijvingen dikwijls het gevolg van vervelende ziektes van spelers of hun partners, allemaal veel sterkte, kwamen we dit keer maar tot teams van 10 man, dat van captain Aad van Troost en het team van captain Gerard van Vuuren kwam tot 11 man, maar dan wel inclusief uw reporter. Het team van Aad mocht onder een bewolkte hemel gaan batten en openingspaar Mans de Rooij en Dirk Coster begonnen met een wel heel voorzichtige start. Na 10 overs stonden er nog geen twintig runs op het door Ruud Ackermann en Heleen Bax keurig bijgehouden scorebord.
Mans de Rooij ging na 6 runs bowled op een mooie bal van een goed bowlende Georg Rijken. Waren het misverstanden, of waren het haperingen, feit is dat zowel Dirk Coster na 5 runs, als ook Wim van der Loos na 7 runs, run-out gingen. Rob Schamper kreeg dit keer twee wickets op zijn naam, dat van Tjebbe Westendorp, die sportief wegliep toen hij door Donald Noorhoff achter het wicket werd gevangen en onze Pieter Bertels na 1 run, onderging een zelfde lot. Aanvoerder Aad van Troost liet zien hoe het wel moet en kwam in eerste instantie tot 32 runs retired out. Herman van der Horst werd na 4 runs op bowlen van Georg Rijken gevangen door Robert Rusche. Walter (that’s English) Wouter (that’s Dutch) en Walther (that’s German, thanks, weer wat geleerd) Prescod, die keurig kan bowlen liet dat o.a. zien op Louk Hartong die na 17 runs gestumped werd door Donald Noorhoff.
In de 39e over kon Aad van Troost constateren, na zelf nog 2 runnetjes gescoord te hebben en met 34 nu not out te blijven, dat zowel Wilbert Stembord met 2 runs en LBW op bowlen van Gerard van Vuuren als Hans Noorhoff 0 runs run out, er niet in slaagden om het totaal van 108 all out, waarvan 19 extra’s: 1 bye, 14 wides en 4 no balls een wat redelijker aanzien te geven.
Bowlingcijfers: Georg Rijken 2 voor 17 in 6, Walter Prescod 1 voor 8 in 8, Rino Groenewegen 0 voor 21 in 7, Gerard van Vuuren 1 voor 6 in 5 4/6, Rob Schamper 2 voor 22 in 8 en tenslotte Albert L. van Nierop 0 voor 33 in 5. Wat een aanval!

De lunch met lekkere sandwiches en aardbeitjes was goed verzorgd met melk, thee of jus d’orange en cake en Bastogne koeken.

Robert Rusche mocht samen met Gerard van der Meij voor het team van van Vuuren gaan openen. En Robert knalde de eerste de beste bal maar gelijk voor 4 het veld uit. Daarna werden er door hem nog maar vijf andere runs behaald en zo sneuvelde hij al na 9 runs op bowlen van Mans de Rooij en achter het wicket gevangen door Dirk Coster, en o ja, ook hij liet zonder het bevel van de umpire zelf weg. Ook Simon Santcroos hield het dit keer niet lang vol en na een missertje op een effectballetje van Louk Hartong werd hij gestumped door Dirk Coster. Gerard van der Meij, die hier en daar nog wat van die zwerfvlekjes (mouches volantes) zag, werd door captain van Vuuren tactisch als zwakste batsman vroeg ingestuurd, om een van de zuinigste bowlers van dit moment Louk Hartong, door zijn overs heen te helpen en dit lukte heel aardig. Met 6 runs kreeg hij op het randje net vóór of naast zijn wicket staand van Louk in de 13e over een LBW aan zijn broek. Albert L. van Nierop, waarschijnlijk nog wat moe van zijn bowlingprestaties behaalde dit keer 10 runs. Chris Bax is ook weer op de goede weg en dit keer kwam hij tot 21 runs toen hij na een wanhoopspoging, caught en bowled ging door Mans de Rooij. Georg Rijken moest na 27 runs door de captain worden teruggeroepen anders had hij er nu nog gestaan. Zo kwamen ook Walter Prescod, 14 not out en Rino Groenewegen 4 not out, nog even aan de beurt, toen in de 33e over een totaal van 109 voor 5 werd behaald. Eigenlijk was deze overwinning nooit in gevaar geweest. Van dit totaal waren er 13 extra’s: 3 byes, 2 leg byes 7 wides en 1 no ball. Rob Schamper, Gerard van Vuuren en Donald Noorhoff kwamen dit keer niet aan bat.
Bowlingcijfers: Louk Hartong 2 voor 16 in 8, Mans de Rooij 2 voor 24 in 8, Wim van der Loos 1 voor 26 in 8, Aad van Troost 0 voor 17 in 5, en Herman van der Horst 0 voor 21 in 4.

In het zonnetje in een kringetje gezeten ging het bier de wijn en andere consumpties rond vergezeld van wat lekkere snacks. Tot man of the match werd deze keer de sportieve Tjebbe Westendorp uitgeroepen. Toen ook Robert Rusche bij het weglopen niet op de umpire die een wide aangaf, gewacht bleek te hebben, besloot Tjebbe in de geest van het cricket, zijn fles rooie Zuid Afrikaanse Goedgevonden met hem te delen. Goedgevonden toch van Tj.?
Pieter Bertels verzamelde nog een eetploeg rond zich om verderop bij Kampong nog wat voor een schappelijk prijsje te gaan eten. Sla? Tomaten? Komkommers? Taugé?

Aad van Troost, met zijn nieuwe kingsize schoenen, Petra en ik, spoedden ons snel huiswaarts, u zat immers op uw verslag te wachten?
Tot volgende week bij Excelsior.

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.Kampong-7juni2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 31 mei 2011 bij Hercules

Vorige week heb ik u het een en ander over allerlei namen uitgelegd en eigenlijk moet ik dat deze week, nu wij met onze S.G.S. Senioren Onderlinge te gast zijn bij Hercules weer doen. Weet u bijvoorbeeld dat de fysiek ijzersterke Hercules de Romeinse naam is voor de Griekse halfgod Heracles, wat de glorie van Hera (de godin waarmee Zeus getrouwd was) betekent. Hij was echter een zoon van Zeus en Alcmene, een gewone sterfelijke vrouw. Hercules of Heracles had hele domme dingen uitgehaald, dat mag je toch wel zeggen als je in een vlaag van waanzin je vrouw en kinderen vermoord. Daarvoor kreeg hij van het orakel te Delphi 12 zware taken als straf opgelegd. Het gaat hier te ver om ze allemaal te behandelen, maar hij moest o.a. 3 gouden appels stelen die bewaakt werden door de dochters van Atlas, u weet wel, die kerel die als straf, al eeuwen de aardbol op zijn schouder torste. Hercules zelf wist niet goed hoe die appels te stelen, maar Atlas wilde hem wel helpen, als hij dan even de aardbol over zou willen nemen. Het is vooral in deze eurotijd niet te geloven, maar zo werd Heracles waarschijnlijk de laatste Griek die ooit de lasten van de aarde op zijn schouder durfde te nemen. Toen Atlas met de gouden appels terugkwam, was hij eigenlijk niet van plan om die wereldbol weer over te nemen. Hercules echter, klaagde over pijn in zijn schouder en vroeg of er een handdoek tussen mocht en of Atlas dus heel even die aardbol over kon nemen. Atlas vond dat een redelijk verzoek en trapte erin. Het zal u daarom niet verbazen, dat heel wat cricketers bij S.G.S. makkelijk zijn bij het uitlenen aan andere Onderlingers van kousen, shirt, broek, of zelfs hun toque, maar uiterst voorzichtig worden bij het uitlenen van hun handdoek.

Uw bepleisterde reporter speelde vandaag niet en moest aan iedereen uitleggen dat je dus beter de bonte was niet bij de witte was moet doen. Zwaar bewolkt, de temperaratuur was t.o.v. gisteren gehalveerd, en er werden twee oud VUC-ers Chris Bax en Wim van der Loos aangewezen als captain. Van het 12 mans- team van laatstgenoemde mochten dit keer Jan ‘Shiny’ Hoep en Rob Schamper openen. Een groot succes werd dit niet, maar captain Wim had daar zo zijn bedoelingen mee. Bowler Louk Hartong, presenteerde zich voor ons en voor zijn jonge hondje vandaag weer als een uitermate vaste en gevaarlijke bowler. Na 6 runs was Jan Hoep al terug, ‘Ik ben geen opener, Wim’ en Rob kwam maar tot 7 runs. Ondanks de 42 retired out van Satar Alladin en een lange 40 retired out van Dirk Coster, werd de eerste 15 overs maar met een gemiddelde van 2 per over gespeeld. Steeds stijlvol ging Pieter Bertels naar voren, maar toch was hij na 2 runs al het derde slachtoffer van Louk Hartong. Jan Blankert behaalde er nog een minder, bowled Gerard van Vuuren en Arthur van Lunszen liet zich na 2 keiharde vieren na 15 runs inrekenen door een mooie inkomende bal van Aad van Troost, die overigens nog steeds op zoek is naar zijn uitgeleende tellertje, wat hij 25 jaar gehad heeft. Wie geeft het hem terug?? Classicus en voorzitter van de Onderlinge Jan Timmermans ging na 2 runs ook bowled door Aad. Een dit maal fitte, Georg Rijken, (zo goed?), bleef met 8 runs not out en last minute man Reurt Gisolf (1), die later prima zou fielden, liet zich door Rino Groenewegen verrassen. Robert Rusche bleef met 6 runs not out en het lot van captain Wim van der Loos moest zich ditmaal tot het edele denkwerk beperken, dus die komt de volgende keer weer aan bat. Na 40 overs en een magere 150 runs, waarvan 20 extra’s, 1 bye, 1 leg bye, 11 wides en 7 no balls, lonkte de overwinning voor het team Bax.
Bowlingcijfers: Louk Hartong 3 voor 10 in 8, keurig Louk, Mans de Rooij 0 voor 24 in 8, Gerard van Vuuren 1 voor 31 in 8, Rino Groenewegen 1 voor 46 in 8 en Aad van Troost 2 voor 37 in 8.

De lunch om een uur of twee, kende lekker vers brood, ham, kaas en salades, maar de komkommers ontbraken dit keer, wel gek, ze zijn immers volop in de aanbieding.
Jan Hoep, mocht zeer tegen zijn zin, niet openen met bowlen. Captain Wim van der Loos prikkelde hem daarmee, maar legde mij uit, dat onze Jan met een wat oudere bal meer grip zou hebben. Later bleek zijn gelijk. Hans, dus geen Henk Noorhoff, ging na 9 runs bowled door Georg Rijken. En het vallen van het wicket van Gerard van Vuuren zag je vanaf de kant al aankomen. Arthur van Lunszen was na 16 runs voor hem veel te gevaarlijk. Captain Wim van der Loos had liefst vier keer zijn aandeel in het resultaat, wat dacht u van Mans de Rooij, bowled na 7 runs, een moegestreden Chris Bax, LBW na 32 runs, Rob de Haas, bowled na 4 runs en Rino Groenewegen 0 caught Jan Hoep.
Het team Bax begon met een mooi overgemiddelde van vijf, maar zakte toen flink terug omdat in 8 overs slechts 10 runs konden worden toegevoegd. Het werd spannend. Aad van Troost kon na 6 runs, op bowlen van Jan Hoep en een al dan niet bewuste stumping van Dirk Coster terug naar de kant. Albert van Nierop werd op het bowlen van Arthur van Lunszen, al na 1 run, zonder naar de bal te kijken, recht boven het hoofd uitgevangen door Georg Rijken. Simon Santcroos, later man of the match, moest keihard knokken voor zijn runs, ging halverwege even bij scoorster Heleen vragen, hoeveel hij er al had, of eigenlijk liever hoeveel hij er nog moest, en liet zich na 30 formidabele runs toch nog verschalken door Rob Schamper en een stump van Dirk Coster. Hierbij werd hij uitstekend ondersteund door Donald Noorhoff, 18 not out. Het zou voor Louk Hartong, die de 37e over in mocht en mij langs de lijn, hou jij mijn hond even vast, vertelde dat het toch wel prettig was nog wat ballen te kunnen uitkiezen, met al zijn routine een kleine klus worden om samen met Donald die ontbrekende 4 runs binnen te slaan. En toen kwam dus Jan Hoep, met die oude bal en met die ongekende controle. Louk Hartong 0, bowled Jan Hoep en 147 all out. Gefeliciteerd captain van der Loos, wat een inzicht!
Bowlingcijfers: Georg Rijken 1 voor 32 in 8, Wim van der Loos 4 voor 34 in 8, Arthur van Lunszen 2 voor 25 in 8, Jan Hoep 2 voor 12 in 7 (hoezo over de top?) en Rob Schamper 1 voor 37 in 7. Van die 147 runs, waren er 24 extra, 5 byes, 2 leg byes en liefst 17 wides. Bedankt scoorster Heleen, het klopte weer, als mijn oog, neen als een bus.

Verliezend captain Chris Bax, chrisbax@home.nl vroeg mij nog te vragen of degenen die belangstelling hebben om 2 dagen met ontbijt te overnachten op 12 en 13 juli, kosten ca 110 euro per kamer, dit nog even aan hem willen bevestigen.
Na afloop, tijdens het nuttigen van kannen bier, een glaasje wijn, of fris, met daarbij lekkere bitterballetjes vroeg iemand mij vertrouwelijk, neen, ik noem natuurlijk geen namen, of ik wist, hoe het uiteindelijk afgelopen was met die Hercules of Heracles.
Nou eigenlijk wel goed. Na zijn dood heeft hij het bijgelegd met zijn boze stiefmoeder Hera, u weet wel die harde vrouw met zakelijk inzicht, die later in de beveiliging een fabriek in hekwerken begon en is onze Hercules alsnog toegetreden tot de onsterfelijken. Dat weet ik zeker, omdat Hercules iedere avond als uitgestrekt sterrenbeeld, tussen de sterrenbeelden Lier en Noorderkroon met twee hele heldere sterrenbollen aan de Nederlandse hemel verschijnt. U ziet, er is dus altijd nog hoop.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.Hercules-31mei2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 24 mei 2011 bij VRA

Sommigen van u denken dat het niet mee zal vallen om elke week weer een stukje over onze onderlinge cricketwedstrijden te vullen. Nou, als u het soms eens van mij over wilt nemen, dat kan natuurlijk, hier een tip. Je maakt gewoon in je weekverslag wat foutjes en deze kan je dan in een volgend stukje corrigeren; zit je zó al op een half blaadje tekst.

Nou daar gaat-ie dan. Op de eerste plaats 2 maal excuses aan onze Rob Schamper, ook vorige week in mijn stukje bij Hermes abusievelijk één keer Rob Kamper genoemd. Kijk, je mag bij een Onderlinge S.G.S.-bowler overal aan zitten, maar van zijn wickets blijf je t.a.t. (ik neem nu natuurlijk geen enkel risico) af ! Vanuit de hoogste regionen, is mij dan ook meer dan duidelijk gemaakt, dat de per 1 oktober 2010 ingegane verandering in de cricketlaws absoluut niet inhouden, zoals mij was ingefluisterd, dat een hitwicket niet meer aan de bowler mag worden toegerekend; sterker nog, ook als een deel van bijvoorbeeld een gebroken bat, of van een helm het wicket beschadigd, dan is de batsman uit en komen de credits gewoon aan de bowler toe. Rob je hebt, had en krijgt gelijk en in de scores van vorige week worden jouw 3 wickets gewoon opgenomen.

Wilbert Stembord. Ben ik er weer ingetrapt. Noem ik je in mijn verslag van vorige week Wilbur (Engelse jongensnaam, welke betekent: het sterke fort), dat moest uiteraard Wilbert (schitterend door wilskracht) zijn. Excuses ook aan jou.
Dan Tj. Westendorp. De enige Tj. In mijn kennissenkring heet Tjeerd (beschermer van het volk) en dus heb ik onze Tj. vorige week ook gewoon Tjeerd genoemd. Kijkend op de S.G.S.-site, moet u ook eens doen, daar staan die veranderingen in de laws ook vermeld, zag ik tot mijn schrik, dat hij zélf bij het grote S.G.S. met ”Tjebbe” tekent. (Schitterend volk, verkorting van Germaanse namen met Diet (volk) waarvan de tweede stam begint met “b” b.v. “Behrt”(glanzend, schitterend, stralend). Trouwens wist u dat vooral in het Fries het barst van de namen die met Tj beginnen zoals: Tjaard, Tjabbe, Tjabe, Tjalke, Tjalle, Tjalling, Tjarda, Tjebbe, Tjeerd, Tjerk, Tjeu, Tjibbe, Tjipke, Tjisse, Tjitte, maar nu stop ik, want er zijn er ongetwijfeld nog veel, véél meer, maar ik zit al op een half kantje. Sorry dus Tj..
Dominee Harold Camping, geen familie van Rob dus, zat er naast, géén einde der tijden en zelfs een aswolk op IJsland kon ons niet tegenhouden, dus vandaag S.G.S. bij VRA.

Vlak voor de afslag om het Amsterdamse bos in te rijden was de weg afgesloten en dat betekende voor velen een zoektocht door dat bos, of een sightseeing van Amstelveen.

De indeling door de captains van vandaag, Hoep en van Vuuren, was al gemaakt toen wij
aankwamen en bij een aarzelend zonnetje, een graadje of 16 en een ijskoude wind met kracht 7 was het echt dubbele-truien-weer. Uw verslaggever kon al na 1 run en een op de grasmat erg laag blijvend balletje van Roelof Kruijshoop al gauw de luwte opzoeken, met een recht bat als schrale troost, dat wel. Opener Simon Santcroos hield het met 10 runs wat langer vol, maar hij ging bowled op een balletje van Louk Hartong wat nu opeens omhoog kwam. Daarna lieten gastheer Albert L. van Nierop en George Rijken zien, hoe je met de ongemakken van zo’n onregelmatige pitch wèl moet omgaan. Beiden gingen met 41 runs retired out. Mans de Rooij liet zich door een onregelmatig bowlende Tjebbe (jawel) Westendorp na 12 runs verrassen, caught en bowled. Wim van der Loos liet zich na zes eentjes door Louk Hartong uitbowlen en Roelof Kruijshoop miste een vangetje maar nam wel nog 3 wickets dat van Robert Rusche (4) bowled, Rob Schamper (10) caught Louk Hartong, en dat van Henk Noorhoff (2) die ook bowled ging.
Captain Gerard van Vuuren smaakte het genoegen om als nummer 9 toch nog 23 runs te behalen. Of hij het een genoegen vond om door zijn collega-captain Jan Hoep uitgebowld te worden, moet u hem zelf maar vragen. Donald Noorhoff die als vele anderen juist hersteld was van een flinke buikgriep, hield het buiten adem met 11 runs not out, knap vol. Met een totaal van 188 all out, waarin 27 extra’s werd de eerste innings afgesloten.
Bowlingcijfers: Louk Hartong 2 voor 23 in 8, Roelof Kruijshoop 4 voor 47 in 8, Jan Hoep 1 voor 27 in 7 3/6, Rino Groenewegen 0 voor 35 in 7, Tjebbe Westendorp 1 voor 25 in 3 en tenslotte Pieter Bertels 0 voor 20 in 3, maar daarbij dient u wel te bedenken dat Piet na een streng door zijn vrouw uitgekozen dieet bestaande uit rode wijn en lijnzaad, weliswaar over een glimmende huid beschikt, maar door veelvuldig wc bezoek een fors gewichtverlies heeft ondergaan en vandaag dus enige kracht in zijn bowlen tekort kwam.
De lunch bestond uit Italiaanse Tomatensoep met strooikaas, een omelet met schijfjes aardappelen en groene groenten en een wit of bruin boterhammetje met een lange vinger toe. Dirk Coster mocht voor het team Hoep openen en deed dat lang niet onverdienstelijk met 15 runs toen hij op bowlen van Rob Schamper, onthoud die naam, achter het wicket door Donald Noorhoff werd gevangen. Willem de Jonge van Ellemeet liep na 20 runs, waarvan vier harde vieren, tegen een LBW aan op bowlen van Mans de Rooij. Pieter Bertels werd na 1 run op bowlen van George Rijken door Gerard van Vuuren easy uitgevangen en dezelfde Gerard bowlde Satar Alladin na 22 runs. Er werd fel gefield, en er vond zelfs een botsing plaats tussen Henk Noorhoff en Simon Santcroos toen het om een vangetje ging. Allebei mis dus. Het scoringstempo van het team Hoep lag duidelijk lager dan dat van het team van Vuuren en dat stelde ons gerust. En ook Reurt Gisolf (2) bowled Rob Schamper en Roelof Kruijshoop (0) bowler Rob Schamper, stumper in de goede betekenis van het woord, Donald Noorhoff, verontrustten ons niet. Jan Hoep deed er met volgens insiders enig geluk, alles aan om het tij te keren en kwam nog tot 33 runs toen hij clean bowled ging door weer Rob Schamper. Hij werd hierbij gesteund door Louk Hartong (23 not out) die zich door liefst twee runners liet assisteren, Satar en Roelof. Rino Groenewegen ging wel erg enthousiast met zijn bat tekeer, en zoals iedereen nu wel weet, blijven we die hit- wicket aan de bowler, wie anders dan Rob Schamper, toerekenen. Ton van der Eyden kon ze ook niet echt lekker raken maar bleef met 1 run, not out. En tja, tenslotte onze Tjebbe, Tj. Westendorp dus, kwam dit keer niet aan bat, maar dat komt een volgend keer dan wel weer. Na veertig overs was het team Hoep niet verder gekomen dan 133 voor 8 waarin 16 extra’s en konden wij met een fris biertje of andere consumptie in een lekker zonnetje ook nog van bitterballen smullen, terwijl groundsman Paul Polak het graswicket aan het bewateren was.
Bowlingcijfers: Mans de Rooij 1 voor 23 in 8, Wim van der Loos 0 voor 40 in 8, dat komt ervan als ze je vangetjes loslaten Wim, Rob Schamper 5 voor 22 in 8 (man of the match, door verliezend captain Jan Hoep beloond met een fles wijn) George Rijken, die er op het laatst ook lekker doorheen zat, 1 voor 20 in 8 en Gerard van Vuuren 1 voor 25 in 8 (maar wat voor wicket!).
Mocht u nu tot de conclusie komen dat er eigenlijk maar weinig diepgang in dit verlag zit, bedenk dan dat deze schrijver alleen twee dimensionaal bezig is en slechts te maken heeft met de hoogte en breedte van een pagina, om diepte hoef ik me niet te bekommeren.
Vol.

Gerard van der Meij

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.VRA-24mei2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 17 mei 2011 bij Hermes D.V.S.

Het schattig liedje ‘Lente’ van Brigitte Kaandorp en Theo Nijland heeft dit jaar de Annie MG Schmidt prijs gekregen voor het beste theaterlied en naar mijn mening zeer terecht. Na elke winter komt steeds een nieuwe lente zingt Brigitte. Dat mag dan zo wezen, toch bleek bij samenkomst van onze SGS Senioren Onderlingers vandaag bij Hermes D.V.S. dat daarmee lang niet voor iedereen op gezondheidsgebied de zon weer is doorgebroken. Alle betrokkenen wil ik bij deze dan ook nog heel veel sterkte toewensen en indien mogelijk spoedige beterschap. Door wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren werd na het hanteren van de koffiekan gesteld dat vandaag Captain Herman Huising in staat gesteld zou worden met een nog sterker team dan vorige week op een team van captain Satar Alladin revanche te nemen. In het bijzonder ook heette hij debutanten Rob de Haas en min of meer debutanten Dirk Coster en Wilbert Stembord welkom in deze 40 over wedstrijd waar met twaalf tegen twaalf gespeeld zou gaan worden, wat een luxe.

Om kwart over twaalf was het fris maar droog en kon het team van Herman met batten beginnen. Pieter Bertels die zich uitdrukkelijk voorgenomen had om het vandaag wat rustiger aan te doen voegde de daad bij het woord en ging in de eerste over al bowled door Bob van Keulen die voor zo’n licht cricketballetje na al dat oefenen met bowls waarbij het de bedoeling is om je bal zo dicht mogelijk bij een doelbal (jack) te plaatsen uiteraard zijn hand niet of juist wel omdraait. Tjeerd Westendorp en Albert L. van Nierop liepen allebei tegen een run out op, de eerste na 10 runs op een schitterend ingegooide bal van Walter Prescod, de tweede na 12 runs op een wat minder overtuigende wijze. Mans de Rooij werd op bowlen van Aad van Troost na 5 runs al door Dirk Coster achter het wicket uitgevangen. Ook Rob Schamper hield zijn kruit droog en kan natuurlijk veel beter dan de 9 runs die hij vandaag bijdroeg. Herman van der Horst was de bowler en hij werd met een running catch uitgevangen door Bob van Keulen. Herman Huising ging na 7 runs caught en bowled door diezelfde Bob. Jan Hoep daarentegen heeft goed overwinterd en bleef met 32 runs not out, alleen het lopen ging bij hem wat moeilijk. Willem de Jonge van Ellemeet wilde hem wel steunen maar kon dat maar met 8 runnetjes doen, want toen kreeg hij LBW op bowlen van Walter Prescod. Wilbert Stembord bleef ook not out en wel met 13 runs. Donald Noorhoff, Reurt Gisolf en Jan Swinkels kwamen niet aan batten toe en na veertig overs stonden slechts een magere 127 runs op het door Hans van Leeuwen goed bijgehouden scorebord. Hiervan waren 31 extra’s.
Bowlingcijfers: Walter Prescod 1 voor 22 in 8, Bob van Keulen 2 voor 18 in 8, Gerard van Vuuren 0 voor 11 in 8, Aad van Troost 1 voor 24 in 8, Herman van der Horst 1 voor 30 in 4 en debutant Rob de Haas 0 voor 18 in 4, al kreeg hij bij deze score wel enige medewerking van een soepele umpire Huising ‘in de geest van het spel’.
Ondanks een door ziekte wat andere bediening bij Hermes, werd toch door toedoen van Marian Geeratz een heel behoorlijke lunch op tafel gebracht met uiteraard de bekende Hermes- kroket, ook zus Caroline kwam toch nog even helpen, klasse!

Dirk Coster mocht met Jan Blankert van captain Satar gaan openen. Dirk kreeg na 8 runs LBW op bowlen van Jan Hoep en Jan Blankert was met 1 run op zo’n bekend boogje van Rob Schamper al veel eerder terug. Simon Santcroos liet zich daardoor niet uit het veld slaan en in liefst 22 overs kwam hij tot een mooie bijdrage van 28 runs toen hij op weer zo’n kort boogje werd gestumped door Donald Noorhoff. Ik dacht dat Chris Bax grote plannen had, maar na een keiharde vier volgde bij 6 runs helaas een LBW op bowlen van Jan Hoep. Anton en Molly Distelbrink waren er ook nog even en natuurlijk moest Anton nog even en foutloos umpaaieren. Captain Satar durfde wel op die boogjes van Rob Schamper uit te rukken en kwam tot een nuttige bijdrage van 23 runs toen hij op een mooie inkomende bal van Mans de Rooij gestumped werd door Donald Noorhoff. Onze nieuwkomer Rob de Haas was de rust zelve aan het bat, maar raakte toch enigszins nerveus toen hij Will van Wijk voorzitter van Hermes D.V.S. en erkend konijnenjager met zijn jachthond een omtrekkende beweging rond het veld zag maken. Haas, konijn, je weet immers maar nooit en dan is eigenlijk 13 runs retired out helemaal zo slecht nog niet. Bob van Keulen (0) liet zien dat hij na vijftig jaar nog steeds in staat is, weer eens zijn eigen wicket te raken en jammer voor bowler Rob, maar met de nieuwe regels mogen we deze volgens kenners niet meer aan de bowler toerekenen. Dus dat zullen we dit seizoen dan ook maar niet bij de Onderlinge doen. Aad van Troost bleef goed naar de bal kijken, stopte zo nu en dan een balletje, was in vijf grote passen aan de overkant en bleef met 20 runs not out. Walter Prescod, slechts 6 runs, vergaloppeerde zich op een strange effect bal van Pieter Bertels, zou dit onderkende genie soms te laat zijn ingezet?. Ook Gerard van Vuuren maakte nog een vreemd rondje rond zijn eigen wicket, maar bleef met 2 runs toch not out.. In de 36e over werd de 128e run bereikt, waarvan 21 extra’s. Henk van der Horst en Gerard van der Meij komen een volgend keer aan bat.
Bowlingcijfers: Tjeerd Westendorp, wat moeizaam dit keer 0 voor 13 in 3, Rob Schamper 2 voor 32 in 10 ( die hit wicket is hierin dus niet meegerekend), Mans de Rooij 1 voor 25 in 10, Jan Hoep 2 voor 35 in 9, Wilbert Stembord 0 voor 12 in 2 en last but not least Pieter Bertels 1 voor 8 in 1 2/6. Dit is voor Pieter al zijn tweede wicket dit jaar en we zullen Lideke Ohm vragen of ze het aantal door hem in het vorig seizoen behaalde aantal wickets alsnog wil corrigeren naar 2.

De afsluiting bij Hermes overtrof onze verwachtingen. Naast een lekker biertje werden wij met allerlei hapjes verwend, waaronder kaas. Worst, gehaktballetjes, loempiaatjes en zelfs kibbelingen. Terecht dat Marian een aardigheidje van ons mocht ontvangen en o ja, ook Jan Hoep liep als man of the match te glunderen met een lekkere Goedgevonden fles Zuid Afrikaanse rooie, ook al was hij, zoals hij stelde al over the hill. Kom nou Jan!

Gerard van der Meij.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.HermesDVS-17mei2011    Foto's kunnen worden gedownload.


Verslag 10 mei 2011 bij Quick 1888 (Nijmegen)

Voor de cricketers van de “Onderlinge” begon het seizoen op dinsdag 10 mei 2011. Met goede moed en veel zin begonnen we aan de reis richting Nijmegen, echter in de stromende regen. We waren er al bang voor na vele mooie warme weken juist nu een regenachtig begin te moeten meemaken. Maar gedurende de reis klaarde het bij “ Waalwijk ” helemaal op en eer we in Nijmegen arriveerden was de zon volop aan het schijnen. We werden verwelkomd met koffie, thee en cake in de bestuurskamer van ” Quick” Nijmegen waar we al direct te horen kregen dat het hoofdveld afgekeurd was. Maar werd ons verzekerd we konden gaan spelen op het tweede veld al was de aanloop voor de bowlers wat nattig en misschien wat glibberig bij een lange aanloop. Maar daarmee konden de heren bowlers rekening houden. Alles werd uit de kast gehaald om het ons naar de zin te maken. Na de koffie werd duidelijk dat onze wedstrijdsecretaris niet van de partij kon zijn daar hij zich niet helemaal optimaal voelde.

Jammer maar met improvisatie en verschuivingen in de spelerslijsten konden de heren nog voor 12.00 uur zich in de flanellen hijsen. Het team A- onder captain Satar Alladin zou nadat er via internet reeds eerder was getost beginnen met batten tegen het elftal van Team B- onder captain Herman Huising. Het was een waar genoegen om als openingsbat in goeden doen Tj. Westendorp op de mat te zien en als goede tweede R. Rusche die samen een aanvangstotaal van 51 runs op het scorebord neerzetten. Het eerste wicket viel op de score van 51 runs door een LBW voor R. Rusche na 18 runs te hebben toegevoegd aan het totaal.. op het bowlen van J. v. d. Lee die daardoor een goed beginners gevoel aan over hield. Met een stand van 72 v.2 verliet Tj. Westendorp vrijwillig de mat en liet 32 runs genoteerd staan bij een Retired Out. Inmiddels was de wedstr:secretaris met zijn Corrie aan gekomen op het veld en hij had toch de lust om mee te doen al was een tandje lager zoals hij zelf zei. Batsmen H. v. d. Horst en C. Bax waren voortvarend maar werden door resp: B. de Gaay Fortman en P. Bertels gebowld en voegden samen 14 runs toe. S. Alladin en G. Rijken stonden stevig op de mat, zodat Satar nog eens 17 runs en Georg ook 16 runs het totaal op lieten lopen. Het 5 wicket viel op een stand van 125 runs. Na Satar kwam Gerard v.Vuuren aan bat en werd na 5 runs uitgevangen door W. v. d. Loos die het voor die dag al helemaal in z’n één tje aan het vieren was. W. Veenendaal met 4 runs en Walter Prescod met 13 runs en Rino Groenewegen met 5 runs maakten een totaalstand van 154 runs na 40 overs.
De prestaties van de bowlers waren als volgt : M. de Rooij 1voor 31 in 8, J. v. d. Lee 1 voor24 in 8, A. v. Troost 2 voor 16 in 7, B. de Gaay Fortman 1voor 19 in 3, W. v. d. Loos 2 voor 28 in 8, P. Bertels 1 voor 9 in 3, H. Noorhoff 1 voor 21 in 3.

Nu de beurt aan de elf van captain H. Huising. Met als openaars H.Kloppenburg en A. v. d. Eijden. Nadat er 5 runs op het scorebord stonden werd op het bowlen van Walter Prescod, Ton door de umpire LBW gegeven. Henk begon ook lekker maar werd na 10 runs gebowld door Rino en waren er na 19 runs al twee wickets down. Pieter en Mans mochten verder hun runs proberen te maken maar na 4 runs werd Pieter door G. v. Vuuren gebowld. Ook B. de Gaay Fortman kwam na 1 run uit het veld terug nadat hij prachtig was uitgevangen door G.Rijken. A. v. Troost werd door wicketkeeper D. Noorhoff gestumpt en maakte 8 runs , terwijl H. Huising na 3 runs werd uitgevangen op het bowlen van H. v. d. Horst door G. Rijken die hiermee zijn tweede vang realiseerde. Het vijfde wicket viel op een score van 57 runs totaal. W. v. .d. Loos en H. Noorhoff en als laatste man J. v. d. Lee ( een man minder daar Simon Santcroos eerder vertrok i. v.m. reis naar Zwitserland ) moesten alles uit de kast trekken om nog een groot totaal neer te zetten met hun scores. Of niet goed gehoord of niet goed geroepen of te laat gastart of wat dan ook door dit ge..ge…ge… werd W. v. d. Loos run out gegeven waarna J. v. d. Lee nog de laatste twee en een halve over uit mocht batten en een totaal van 92 runs bereikten. De prestaties van de bowlers waren de volgende: W. Prescod 2 voor 6 in 8, een geweldige prestatie, G. Rijken 1 voor 11 in 8 ook heel goed, G. v. Vuuren 1 voor 17 in 8, R. Groenewegen 3 voor 23 in 8, ook om over naar huis te schrijven , H.v. d. Horst 1 voor 28 in 6, en S.Alladin o voor 5 in 2.Op het laats weinig spanning in het veld maar een waar genoegen om weer heerlijk in de wei bezig te zijn en tevreden aan een derde innings te beginnen.

De eerste wedstrijd is gespeeld en het was een warm onthaal bij “Quick “Nijmegen”waar het gezellig en goed toeven is. Dank aan de mensen die de catering op zich hadden genomen om ons de onderlinge SGS-ers een fijne dag te bezorgen.

Klik op de link en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff

Foto's Sen.Ond.Quick1888-10mei2011    Foto's kunnen worden gedownload.