Still Going Strong Cricket Club

Terugblik op de winterevenementen 2010-2011


   De foto's kunnen worden vergroot door ze te downloaden. Normaal formaat 10x15 cm. Op verzoek zijn de foto's per e-mail te ontvangen in groot formaat (tot 20x30 cm).
  

Boottocht door de grachten van Schiedam en bezoek aan het Jenevermuseum
9 oktober 2010

Bezoek aan Corpus Experience te Oegstgeest
20 november 2010

Nieuwjaarsbijeenkomst
in "Het Ei van Columbus"
in Beekbergen
15 januari 2011

Bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek
5 maart 2011

Fietstocht bij Zaandam door de Wijdewormer en bezoek zaagmolen Het Jonge Schaap
16 april 2011

 

Fietstocht door de Wijdewormer polder bij Zaandam en bezoek aan de zaagmolen "Het Jonge Schaap" op 16 april 2011

Fietstocht door de Wijdewormer en in de omgeving van de Zaanse Schans. Ontvangst om 11 uur bij "Bar Restaurant D' Vijf Broers" in Zaandijk met koffie en appeltaart. Aansluitend fietstocht door de polder Wijdewormer. Veel vogels gezien en dieren, ook prachtige omgeving met typisch Zaanse huisjes. Aan het einde van de fietstocht bezoek aan houtzaagmolen "Het Jonge Schaap". Hier koffie gedronken met een plak heerlijke Duivenkate. Gezamenlijk videofilm bekeken over de bouw van de replica en uitgebreide rondleiding door de molenaar Piet Meinen. Prima fietsweer met weinig wind en geen regen. Hierna via de "Zaanse Schans" terug fietsen naar het beginpunt. Bij D' Vijf Broers gezellig borrelen en uitstekend dineren.

Convocatie van deze activiteit
Klik op de link hierna en de fotopresentatie met 86 foto's opent vanzelf. Foto's kunnen worden gedownload.
Foto's Roelof Kruijshoop (de foto's van Dirk Coster en The Burki worden later nog tussengevoegd):   
Foto's Fietstocht Wormer-Zaanse Schans

Wij werden vanaf 11 uur 's ochtends ontvangen bij D' Vijf Broers in Zaandijk (niet Zaandam; gelukkig had Theo Burki dit tijdig ontdekt. Uitstekende koffie en heerlijk appelgebak met - indien gewenst - slagroom. De A1 bij Eemnes was gesloten voor het verkeer, dus moesten alle deelnemers uit het midden en Oosten van het land omrijden via Utrecht. Het kiezen van de juiste afslag naar Utrecht lukte niet iedereen omdat het erg druk was op de weg en bovendien was deze verre omleiding niet erg netjes aangegeven. Heel fijn was het onverwachte bezoek van George Reman, die herstellend is van een zware operatie. Hij zag er goed uit en was ook nog eens erg opgewekt! Houden zo, George!

Toen alle deelnemers aangekomen waren werd de planning van deze dag meegedeeld door Roelof Kruijshoop. Hij heeft een uitgebreide routebeschrijving gemaakt en gezonden aan alle deelnemers, dus niemand hoeft de weg kwijt te raken. Om ongeveer half een (dus met een half uurtje vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke planning) ging iedereen naar de fietsen en begon de fietstocht door de polder Wijdewormer vlak bij Zaandam.

De fietstocht door de Wijdewormer voerde langs heel veel weilanden die omringd zijn door sloten. Rechts een foto van de oorspronkelijk geplande route, waaruit duidelijk wordt in welke omgeving wij hebben gefietst. In de weiden staan vaak koeien, paarden en/of schapen en deze zijn daar door de boeren gebracht met een platte schuit. Omdat de natuur maar heel weinig wordt gestoord kan je in deze polder heel erg veel vogels zien. Er waren opvallend veel ganzen die de weiden "afgraasden".

Op de foto links gaan een paar SGS'ers fietsend over een speciaal aangelegd fietspad. Je kunt de weiden en het vele water prima zien. Ook moesten wij een paar bruggetjes over. In de fotopresentatie staan een paar "SGS-koppels" op de foto. Wij hadden uitstekend weer met - vooral in het begin van de tocht - erg weinig wind. Helaas geen mooi zonnetje, maar eentje door de wolken heen. Het was beslist niet koud.

Tijdens de fietstocht hebben wij de zelf meegebracht lunch genuttigd en op die plaats was het erg gezellig. Zelfs zo gezellig dat wij hierna niet vaker konden pauzeren. Onderweg kwamen wij door  "Oostzaan" en daar hebben wij kunnen genieten van de eerste bloemenpracht van dit jaar. Bij veel huizen bloeiden de tulpen en hyacinten al. De huizen staan bijna aan het water en het is allemaal heel mooi om het te zien. Ook veel bomen hadden al hun prachtige bloesem. Onderweg hebben wij toch nog even gestopt om over de prachtige vlakte te kijken naar de koeien en de vogels.

Na ongeveer 20 kilometer fietsen kwamen wij langs de "Zaan". Links een prachtige luchtfoto van de molen die wij hebben bezocht. Dat is "Het Jonge Schaap". Wij konden weer even bijkomen van de fietstocht onder het genot van een lekkere bak koffie/thee en een plank Duivekater (een speciaal soort brood met een heel zachte korst).

Hierna kregen wij een film te zien "De herrijzenis van Het Jonge Schaap", die laat zien op welke manier en wanneer de herbouw van deze zaagmolen heeft plaatsgevonden. De molen is gereedgekomen in 2007. De herbouw heeft plaatsgevonden onder leiding van Piet Meinen en wij waren erg blij dat hij ons wilde rondleiden. Hij vertelde zeer enthousiast over dit type molen en de historie ervan. Ook gaf hij uitleg over de werking van het zaagsysteem. Dit was allemaal heel erg interessant.

Het Jonge Schaap, een houtzaagmolen van het type zeskantige bovenkruier, werd in 1680 gebouwd en was in bedrijf tot 1935. Onder invloed van stoomzagerijen werd hij overbodig en een reddingsplan mislukte door het uitbreken van WO II. Hij werd gesloopt echter pas nadat hij in 1938 volledig ingemeten en getekend werd door architect Anton Sipman.

De molen was van de familie Schaep. Die familie had meerdere molens waarvan Het Jonge Schaap (vroeger ook wel het Grote Schaap genoemd of 't Skaepie) de laatste aanwinst was. De familie Schaep was actief in de nieuwe industrie van houtzagen en had eerder al houtzaagmolens die Het Witte Schaap en Het Zwarte Schaap heetten. Na de bouw van het Jonge Schaap (ofwel het Grote Schaap) werd de oudere molen Het Witte Schaap gedegradeerd tot Het Kleine Schaap.

Met de uitvinding van de krukas in 1592 door Cornelis Cormelisz. van Uitgeest werd het mogelijk om behalve te malen ook te hakken, stampen en zagen. De Zaanstreek ontwikkelde zich vanaf ongeveer 1600 tot een zeer belangrijk industriegebied. Windmolens in alle soorten en maten produceerden onder andere hout, olie, papier, meel en verf. Er werd gezaagd, gepeld, gemalen, gevold, geklopt en gestampt. Anderhalve eeuw lang stonden er vele honderden molens in de Zaanstreek. Na 1750 kwam er, met het dalen van de welvaart in Nederland een eind aan de glorietijd van de windmolen.

Voor alle informatie over molens in de zaanstreek en natuurlijk over Het Jonge Schaap kijk op internet:
     http://www.hetjongeschaap.nl/site/

De huidige molen is "anno 2007" en deze is een lust voor het oog en voor de techneuten onder ons echt erg interessant, vooral als je wilt doorgronden hoe de zaagbewegingen tot stand komen. De molen draait op windkracht en dat konden wij goed merken. Als de wind af nam, werd de zaagbeweging verkleind zodat de benodigde kracht afneemt.

Na afloop van het leuke bezoek aan de zaagmolen, pakten wij weer onze fietsen en de tocht ging langs en door de "Zaanse Schans". Rechts een prachtige luchtfoto van het straatje met het winkeltje van Albert Heijn.
Op "onze" zaterdag was de winkel helaas gesloten, zodat er geen oude soorten snoepgoed gekocht konden worden.

Teruggekomen in Bar Restaurant D' Vijf Broers hebben wij nog lang nagepraat over de tocht en terloops ook weer bijgepraat over kinderen, kleinkinderen, vakantie- en cricketplannen. Het was erg gezellig bij de borrel en de dag werd besloten met een uitstekend diner in dezelfde gelegenheid.

Hierna hebben wij nog een lekkere kop koffie gedronken en de thuisreis aanvaard.
Het was een prima SGS-dag!


Bezoek aan het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek op 5 maart 2011

Wij bezochten voor de tweede keer het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. De deelnemers werden verwacht in Groesbeek om half twaalf en dat is een fijne aanvangstijd. Mensen die van ver weg moeten komen hoeven dan niet vroeg uit de veren en het is dan bijna lunchtijd. Ons eerste bezoek was 22 jaar geleden en intussen is het museum flink uitgebreid en dat was goed te zien. Het is een indrukwekkend museum waarbij je een uitstekende indruk krijgt van de gebeurtenissen, mede door de uitstekende rondleidingen, waarbij onze gidsen Gerrit Kok en Dick Hesse enthousiast verhalen vertelden met de nodige details over de gebeurtenissen.

Convocatie van deze activiteit

Klik op de link hierna en de fotopresentatie met 86 foto's opent vanzelf. Foto's kunnen worden gedownload.
Foto's Donald Noorhoff, Raimond v.d. Berg v. Saparoea en Roelof Kruijshoop:   
Foto's Bevrijdingsmuseum 1944-1945

    

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen de heuvels en bossen van Groesbeek, nabij Nijmegen, is het verleden tot leven gebracht in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, ten zuid-oosten van Nijmegen en Arnhem.
Links een foto van de entree. Deze is simpel maar erg praktisch. Je komt binnen in een ruimte waar je naast de kaartverkoop ook diverse souvenirs kunt kopen. Het was buiten fris en binnen aangenaam warm. De ontvangst met koffie en heerlijke appeltaart nodigde uit voor leuke gesprekken en even bijpraten. Dat is ook een van de doelen van onze winterbijeenkomsten. Het museumcafé is gezellig en de bediening erg prettig. Roelof Kruijshoop zorgde traditioneel voor het innen van de dagbijdragen en het papiergeld gaat in het van Willy van Nierop geërfde leren etui. Het muntgeld gaat in busjes van de vroeger altijd gebruikte kleinbeeld-fotorolletjes en dat is erg handig.

Om ongeveer half een ging iedereen onder leiding van rondleider Dick Hesse naar de filmzaal, die is voorzien van comfortabele stoelen uit een oude Nijmeegse bioscoop. Dick gaf een gedetailleerde inleiding over de film, die is gemaakt met originele filmbeelden van "Operatie Market Garden". Het museum is gelegen in het gebied waar de luchtlandingen hebben plaatsgevonden.

De film gaf in ruim 20 minuten een uitgebreid beeld van de gebeurtenissen rondom Market Garden met de doelen, de successen en ook met de mislukkingen. Het deel met de enorme hoeveelheid vliegtuigen en gedropte parachutisten was zeer indrukwekkend. Heel veel parachutisten werden door de Duitsers al in de lucht doodgeschoten en lang niet alle "gliders" (zweefvliegtuigen) slaagden er in om netjes te landen. Ook niet iedereen landde op de juiste plaats. Hierna moest op de grond strijd geleverd worden tegen de Duitsers.

Na de film gingen wij terug naar het museumcafé, waar de dames alles voor de lunch netjes hadden klaargezet. De soep werd geserveerd en die was heerlijk en lekker heet!. Je kunt normaal niet lunchen in het museumcafé, maar op ons verzoek hebben ze het toch gedaan. Wij aten met bestek, borden en kopjes van een oude kazerne uit de buurt en dat gaf een extra cachet aan het hele gebeuren. Er was een mooie sortering broodjes en beleg en er was melk, jus d' orange en koffie. Ondanks drie extra deelnemers was er meer dan genoeg en bleven er nog enkele broodjes over.

 

Na het bedanken van de dames voor de goede verzorging begon de rondleiding in twee groepen door het museum. Onze twee gidsen, Gerrit Kok en Dick Hesse, kweten zich op een uitstekende wijze van hun taak en wisten de groepen constant te boeien. Uitgebreid werd stilgestaan bij een groot diorama, waarin de overtocht over de rivier werd getoond. In kleine canvas boten zonder bescherming zien aan de overkant te komen en dan weer terug. Echte doodsverachting moet daarvoor nodig zijn geweest.

Om op de website een uitgebreid verslag te maken van de hele operatie gaat te ver, doch enige informatie is noodzakelijk.

De geallieerde troepen moesten 5 bruggen innemen om zo het 30e legerkorps door te laten doorstoten, om de Siegfriedlinie heen, naar het Ruhrgebied. De steden waarin die bruggen lagen hoefden niet eens zozeer ingenomen te worden, als er maar bij elke brug aan beide kanten een bruggenhoofd stond. De steden waren Son (het Welhelminakanaal), Veghel (de Zuid-Willemsvaart), Grave (de Maas), Nijmegen (de Maas en de Waal), en Arnhem (de Nederrijn).

Uw webmaster is op internet gaan zoeken en vond een goed bruikbaar artikel op de website  www.scholieren.com . Ik heb de tekst opgenomen in het "verslag", dat u kunt lezen als u op de link klikt: VERSLAG MARKET GARDEN .

Het kaartje rechts heb ik gevonden op Wikipedia. U kunt dit groot weergeven door erop te klikken.

In de parachutekoepel is een gedenkplaats ingericht met per land boeken van alle gesneuvelden van deze operatie. Hier werd de rondleiding afgesloten door gids Gerrit Kok. Er is daar geen verwarming, dus was het nogal fris, maar met opgehaald jassen was het prima te doen. De afsluiting was indrukwekkend en werd besloten met een zeer passend gedicht.

Hierna bedankte commissievoorzitter Roelof Kruijshoop de organisator van deze dag, Theo Burki. Hij heeft samen met zijn echtgenote Blanche een perfecte dag voor ons georganiseerd en zij kregen als dank een fles goede rode wijn.

Links een diorama en rechts een kunstwerk over de vele gevallenen.

Na afloop van het officiële gedeelte kon het museum op eigen gelegenheid tot vijf uur 's middags worden bezocht. Veel deelnemers bleven "hangen" tot sluitingstijd en de deur werd na ons gesloten.

Hierna was er voor de mensen die dat graag wilden een gelegenheid om te borrelen en dineren in het pas geopende Bistro-Steakhouse "Le Steak" in Berg en Dal. Niet iedereen na eraan deel en het viel buiten de organisatie van deze dag.


Nieuwjaarsbijeenkomst in Beekbergen bij "Het Ei van Columbus" op  15 januari 2011

Dit jaar geen pakken sneeuw en een tekort aan wegenzout, maar gewoon makkelijk rijden naar de prachtige locatie voor de Nieuwjaarsbijeenkomst. Helaas dit jaar een behoorlijk lagere opkomst dan andere jaren wegens veel afschrijvingen en minder inschrijvingen. Dat mocht de pret niet drukken, doch het betekende wel dat wij "verhuisden" naar de kleine zaal.

Convocatie van deze activiteit
Klik op de link rechts en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff: 
Foto's Nieuwjaarsbijeenkomst

Bij binnenkomst ontving iedereen een welkomstdrankje en hierna was het tijd voor het uitwisselen van de Nieuwjaarswensen en gezellig bijpraten. Om ongeveer half zeven gingen wij aan tafel, Het ons bekende duo "The Difference" zorgde ook deze keer voor de muzikale omlijsting. Hun repertoire past uitstekend bij deze gelegenheid.

Wij waren te gast in de kleine zaal, waar wij net voldoende ruimte hadden tijdens de receptie. De gasten maakten gebruik van de consumptiebonnen, waarmee "gratis" drankjes konden worden besteld. De bediening was jong maar ervaren en dat droeg bij aan de erg gezellige sfeer.

Nadat alle SGS'ers die zich hadden aangemeld voor de Nieuwjaarsbijeenkomst waren gearriveerd volgde een kort welkomstwoord van de voorzitter van de contactcommissie, Roelof Kruijshoop, waarna hij allen uitnodigde om aan tafel te gaan.

Het voorgerecht van de maaltijd werd vlot geserveerd, waarna even een gepast ogenblik stilte in acht werd genomen.

 

Tussen het voor- en hoofdgerecht kreeg Voorzitter Duco Ohm het woord om zijn nieuwjaarstoespraak te houden. Duco stal de show met een prachtige speech voor 65+'ers. Veel van de aanwezigen behoren bij deze groep. De toespraak staat onder dit gedeelte van het verslag integraal vermeld.

Tijdens de wisseling van de delen van het diner kon naar hartenlust worden gedanst op de sfeervolle muziek van "The Difference. Op de foto hiernaast een heel leuke foto van Pol en Nienke Wittich die ons verblijden met hun aanwezigheid. Natuurlijk waren zij niet de enigen die gebruik maakten van de dansvloer en dat kunt u zien in de fotopresentatie.

Dit keer was de toespraak van de contactcommissie niet nodig aangezien iedereen het erover eens was dat er erg leuke activiteiten worden georganiseerd en er al tijdens de avond is gesproken over de nog komende activiteiten. Fijn dansen en genieten van het eten had dit keer prioriteit.

Links een impressie van de gezelligheid tijdens het uitstekende diner.

We konden dit keer kiezen uit veel mogelijkheden:

Warme bospaddenstoelen met een kruidig sausje en Parmezaanse kaas / Salade met gerookte kipfilet, zongedroogde tomaat en kerriedressing
----------
Gegrilde ossenhaas biefstukjes met romige pepersaus en gebakken spekjes / Varkenshaasmedaillons met een saus van roquefort, sjalot en cantharellen / Op de huid gebakken zalmforel met teriyakisaus en noedels
----------
Creatie van de chef

Na afloop werd nog heel gezellig nagepraat en genoten wij van een lekker kopje koffie of drankje. Hierna vertrokken de meeste SGS'ers naar huis, doch ook enigen bleven slapen in een van de nabij gelegen hotels!

Nieuwjaarstoespraak van voorzitter Duco Ohm tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2011 op de Veluwe

Namens het bestuur en de commissies wens ik u allen een bovenal gezond 2011 toe.
Allereerst de hartelijke groeten van Hannemarie van Rossem, Ferry en Martine Dukker, Joep Hesseling en Truus en George Reman die helaas moesten afzeggen en ook van de vandaag jarige Jan Nefkens.

Ik heb de lijst van de nu aanwezigen thuis eens bekeken en kwam tot de conclusie dat de meeste van jullie voor 1945 geboren zijn en dat is toch wel iets……………. Want:

  • Die werden geboren vóór het bestaan van televisie, penicilline, polioprik, de pil, diepvriesvoedsel, plastic en contactlenzen.

  • Vóór radar, creditcards, ballpoints, atoomsplitsing, laserstralen, panty's, afwasmachines, elektrische dekens en vóór er een mens op de maan liep.

  • Wij trouwden eerst en woonden dan samen en hokken was voor beesten.

  • Wij werden geboren vóór er huismannen waren, computerspelletjes en computer-huwelijken, tweelingbanen, kinderdagverblijven en groepstherapie.

  • In onze jeugd waren „kevers” insecten en geen volkswagen, was een mobieltje geen GSM-tje en een ontsteking had niets met elektronica te maken.

  • We hadden nog nooit gehoord van TV, TL, FM en DJ Hel.nl en ook niet van magnetrons, koelkasten, freezers, was- en afwasmachines, faxen, kopieermachines, kunstharten of nieren, borstverkleining of vergroting, liposuctie, botox of viagra. En ook niet van biogarde en linksdraaiende emulgatoren, booreilanden, hippies, junks, yuppies, BoBo’s en Bom-vrouwen.

  • En ook nog nooit gehoord van PC,CD,CDI,CD-ROM (recordables en rewriteables) van DVD, HIFI, video, tapedecks en cam-corders,

  • Internetten, email-en,chatten, msn-en, skypen, hyven, facebooken, twitteren, web-cammen, googlen, scanners en hackers, de digitale snelweg was ons vreemd, wij stuurden nog gewoon kaarten en brieven per post en al deze werkwoorden kwamen niet in ons woordenboek voor.

  • Wormen zaten in onze tijd nog in de grond en virussen zweefden nog in de lucht of zaten in je lijf, maar nu zitten ze allemaal in je PC en om ze te vinden ga je niet naar de dokter, maar ga je googlen.

  • Wij waren er vóór de AOW, WAO,WW of VUT,A27, E9, B747, F16 ,TGV en straks krijgen we nog de JSF.

  • Toen betekende „Made in Japan” nog rotzooi.

  • Wij hadden nog nooit gehoord van Pizza's, Big Mac, Instantkoffie en koffie verkeerd en Fu Yong Hay was geen pinda-chinees.

  • In die tijd kostte een horloge bij de Hema 1 gulden en dat werd in de honger-winter geruild tegen 5 kg. aardappelen, ijsjes kostten 3 of 5 cent en een glas limonade bij Rutex 6 cent.

  • Wij wisten niet wat eten uit de muur was en met een tweedehands fiets met blokken was je al rijk. Vroeger genoten we nog van de Tumtum en nu van de TomTom.

  • Onze ouders sloten een begrafenispolis van 100 gulden voor ons af, met een wekelijkse premie van 5½ cent (dat wekelijks aan de deur werd betaald).

  • Een brief verstuurde je voor 5 cent en benzine kostte 10 cent per liter.

  • In die tijd was het chique om een sigaret te roken en gras betekende gras en stuf was een vlakgommetje.

  • Aids was een engels woord voor hulp !

  • Een relatie had te doen met zaken en niet met een bed.

  • LAT- en WOP-relaties kenden we niet en wippen was een kinderbezigheid.

  • Versieren had iets te maken met slingers en maandverband had nog geen vleugels, maar wapperde aan de waslijn.

  • Een pot was om in te koken, de kleur roze had met baby’s te maken en homo betekende mens.

  • We waren er niet vóórdat het onderscheid tussen seksen werd ontdekt, en voor het veranderen ervan.

  • Het is dan ook geen wonder dat wij soms in de war raken en dat er een generatiekloof is.

  • Mààrrrrrrr, wij hebben het wel allemaal meegemaakt en overleefd en dat is ook wat waard !!!

  • Dus in het nieuwe jaar nu allemaal aan de I-phone, I-pod of de I-pad, met touch screen !!!

Ik wens U allen een gelukkig, gezond, spannend en leerzaam 2011.
Beekbergen 15 januari 2011
Duco Ohm


Bezoek aan Corpus Experience te Oegstgeest op 20 november 2010

De reis naar Oegstgeest bleek voor veel deelnemers langer te duren dan verwacht. Bij de rondweg van Amsterdam stond al het verkeer stil en dat leverde een vertraging op van meer dan een half uur. Komende van de kant van Utrecht was het zo mogelijk met nog meer vertraging. Door brand in een verkeersregelcentrum van de Nederlandse Spoorwegen was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht. Dat wist iedereen en dus gingen velen duizenden mensen per auto naar de twee beurzen in de Jaarbeurs van Utrecht. Gelukkig kon onze rondleiding door het "belevingscentrum" op tijd beginnen, omdat wij voorafgaand eraan een lunch hadden georganiseerd.

Convocatie van deze activiteit
Klik op de link rechts en de fotopresentatie opent. Foto's Donald Noorhoff: 
Foto's Corpus Experience

De aankomst bij Corpus Experience was prima georganiseerd door Dirk Coster. De auto kon worden gestald in de aangebouwde parkeergarage en vervolgens ging het met de lift naar de bovenste verdieping. Daar is het Penthouse, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de weide omgeving. De deelnemers "druppelden" binnen en werden ontvangen met een heerlijke kop koffie of thee. Hierna voldeed iedereen aan de financiële verplichtingen en kon er gezellig met elkaar worden bijgepraat.
Om 12 uur begon een uitstekende en luxe lunch, waarbij wij hebben genoten van de heerlijke soep en zo mogelijk nog lekkere broodjes. Er was ruim voldoende en er was ook melk, koffie, thee, enz.. Aan het einde van de lunchtijd kreeg iedereen uitleg van hetgeen te gebeuren stond van Dirk Coster. Wij werden ingedeeld in twee groepen, die ze daar "flights" noemen, die met enig tijdverschil begonnen aan de rondgang door het menselijk lichaam.
Op de begane grond in de grote ontvangsthal loopt een lange roltrap naar de eerste verdieping die een heel stuk hoger is gelegen. Aan de voet van die trap kreeg iedereen een "headset", de elektronische gids door Corpus.
Er zijn op een dag veel bezoekers, zo merkten wij op dat 's middags om half vijf groep 62 kon beginnen aan de tocht door het menselijk lichaam.
Corpus Experience is een spectaculair belevingscentrum rond het menselijk lichaam. CORPUS is een "reis door de mens", waar de bezoeker op spectaculaire wijze kan zien, voelen en horen hoe het menselijk lichaam werkt en welke rol gezond eten, gezond leven en veel bewegen daarbij spelen. De tocht bestaat uit een vast route door het menselijk lichaam, waarin enige grotere ruimten zijn uitgespaard, waarin presentaties worden gegeven van de functie van dat deel van het lichaam waarin je je op dat moment bevind. De uitleg wordt gegeven door de eerder genoemde elektronische gids. Deze uitleg is uitgebreid en er interessant. De tocht voert door vele delen van het lichaam, waarbij de hoogteverschillen worden overbrugd met grote plateaus, die hydraulisch omhoog/omlaag bewegen. De uitleg van de "race van de sperma naar de eicel" wordt weergegeven in de prachtige 3-dimensionale film. De gang van een bloedcel door de kamers van het hart gaat gepaard met schokken van het hele plateau met de 16 leden van de flight erop. Het is een prachtige en boeiende belevenis! Vragen zoals "waarom moet ik slapen?, wat gebeurt er als ik nies?, hoe groeit mijn haar?" krijgen in Corpus antwoord in de vorm van tastbare, zichtbare en hoorbare verbeeldingen gedurende de "reis door de mens".
Na afloop van onze tocht kon er nog een lekker kopje koffie worden gedronken in het Penthouse. Vervolgens begon de tocht door de in vier verdiepingen ondergebrachte interactieve tentoonstelling. Veel onderwerpen over zaken als gezonde voeding,  vitamines, wat er in diverse soorten fruit zit, waar veel of juist weinig calorieën in zitten. Ook informatiepunten van de diverse stichtingen, zoals de Hartstichting, de Hersenstichting, Nierstichting, Sanquin Bloedvoorziening, Stichting MS Research, Maag Lever Darmstichting, Stichting Stivoro, displays in braille, enz., enz.. Gewoon te veel om op te noemen. Ook kon je kijken of je wellicht overgewicht had. Soms leidde het tot leuke situaties. Zie de foto met onze Gerard van Vuuren in de fotoserie! Het was fijn dat er op elke verdieping een paar goede stoelen stonden, waar je even kon bijkomen van het slenteren en het lang staan bij de beantwoording van vragen. Hierna hebben wij nog even iets gedronken in het restaurant op de begane grond en vervolgens namen wij afscheid van elkaar. Het was een prachtig evenement!

Grachtentocht Schiedam en bezoek aan het Jenevermuseum op 9 oktober 2010

Van diverse kanten kreeg de contactcommissie de tip om eens een bezoek te brengen aan Schiedam. Dat is niet zo vreemd, want er wonen daar veel SGS'ers die lid zijn c.q. lid zijn geweest van de cricketclub Hermes DVS. Voor de organisatie van deze activiteit heeft de contactcommissie de hulp ingeroepen van Gerard van Vuuren die is opgegroeid in Schiedam en die wij natuurlijk ook allemaal kennen als een actieve SGS'ers bij de Senioren Onderlinge. Hij heeft de organisatie perfect verzorgd.

Convocatie van deze activiteit
Klik op de link rechts en de fotopresentatie opent. Foto's Roelof Kruijshoop en Duco & Lideke Ohm :  Foto's Schiedam

Wij werden na 12 uur ontvangen met prima koffie (elke kop- vers gezet!) en heerlijke appeltaart in Restaurant ’t Stadhuys.  Het restaurant bevindt zich onder het Stadhuis van Schiedam. Het weer was perfect en de sfeer in 't Stadhuys was zoals gewoonlijk. Gezellig bijpraten na de reis naar Schiedam. In totaal zo'n 30 SGS'ers woorden deze dag bij.

Leuk was het om naast de vaker komende SGS'ers nu eens nieuwe deelnemers te kunnen verwelkomen. Natuurlijk was de deelname uit Schiedam en omgeving groter dan gewoonlijk. Dat hoeft natuurlijk niet en commissievoorzitter Roelof Kruijshoop nam de gelegenheid waar om iedereen te attenderen op de volgende activiteit Corpus Experience in Oegstgeest op 20 november.

Hierna kwam de tweede ronde koffie / thee en ook nu weer alle kopjes heerlijk vers gezet.

 

Om half twee vertrokken wij lopend naar de molen “De Nieuwe Palmboom”, waar wij werden opgewacht door een prachtige fluisterboot. Natuurlijk hebben wij ook even het museum in de molen bekeken. Hierna was het inschepen op de fluisterboot, die ons door de grachten van Schiedam voor een tocht van ruim een uur heeft meegenomen. Op de fluisterboot werd heel veel verteld over Schiedam, de waterwegen en de prachtige gebouwen waar wij langs hebben gevaren. Heel veel leuke verhalen en heel veel historische details werden verteld door SGS'er, voorzitter van Hermes DVS en tevens onze gids op de boot. Het werd een prachtige tocht en wij genoten van de uitstekende uitleg en verhalen. Wij voeren langs veel monumentale panden, waar onder de Korenbeurs, het zakkendragershuisje, het huis van “Piet Paaltjes” of te wel dominee François Haversmit en de nieuwe molen van Nolet van de wereldberoemde Ketel 1 jenever.

De meeste molens zijn 32 meter hoog, maar die van Nolet moest hoger zijn en dus is die maar meteen tien meter hogen gebouwd. Ook zijn sommige molens in de loop der jaren verplaatst om het verkeer door Schiedam voldoende ruimte te geven. Leuk was het openen en sluiten van bruggen en het diep bukken als de brug niet openen kon. Een leuke foto hiervan is opgenomen in de fotoreportage die u onderaan kunt aanklikken.

Aangekomen bij het Jenevermusem werd onze groep in twee delen gesplitst met elk een eigen gids.
Onze groep kreeg een uitgebreide rondleiding door het hele museum en de werkende branderij. Helaas was er een filmploeg die soms storend in de weg liep en waarbij wij stil moesten zijn. Daardoor kreeg de eerste groep de film wel te zien, maar de tweede groep niet meer omdat de tijd "op" was.

De uitleg was echter compleet en heel erg interessant. In het Jenevermuseum worden diverse soorten sterke dranken "gestookt", waar onder de bekende moutwijnjenever “Old Schiedam”. In een mooie boog, boven de deur op de gevel staat De Gekroonde Brandersketel. Dit is de naam van de branderij van het Jenevermuseum. Een plek met een lange historie en de enige branderij in Nederland waar nog moutwijn jenever wordt gestookt volgens origineel recept.

Wij krijgen aan het einde van de rondleiding een jenever-proeverij.

Wij kregen drie soorten gestookte sterke drank gepresenteerd. Daar was de echte Oude Moutwijn Jenever, de gewone Jonge Jenever en een likeur. Het was een mooi gezicht al die kleine glaasjes. Ook de verschillende reacties van de SGS'ers op de drankjes was interessant. De Oude Moutwijn Jenever was lekker zacht in de mond en daartegenover stond de veel scherpere smaak van de Jonge Jenever. De dames (en ook sommige heren) vonden het likeurtje verreweg het lekkerste drankje.

Om er voor te zorgen dat de mensen geen problemen kregen met de sterke drank op de nuchtere maag, lieten wij een bittergarnituur serveren. Bij de aanvang van onze proeverij was het lekker rustig in het proeflokaal, maar later kwamen er twee groepen bij en werd het druk. Het was inmiddels al bijna half zes en wij vertrokken naar het restaurant.

 

De voettocht naar Gasterij "De Kleine Visser", waar overigens de meeste SGS'ers hun auto al hadden geparkeerd aan het begin van de dag, was niet te lang en wij werden hartelijk verwelkomd. Aan de buitenkant van het gebouw moest je goed kijken om op te merken dat er een restaurant was gehuisvest. Binnen was de aankleding sober doch smaakvol.

Na lekker te zijn bijgekomen van de belevenissen tijdens de tocht en het napraten gingen wij aan tafel. De maaltijd werd vlot geserveerd en smaakte uitstekend. Gerard van Vuuren werd door de contactcommissie nog eens heel erg hartelijk bedankt en kreeg een fles met inhoud aangeboden. Het nagerecht en de koffie waren prima. Ook waren velen het er over eens dat het een heel erg goed geslaagde SGS-activiteit was, een TOPPER !