Still Going Strong Cricket Club

Terugblik op de winterevenementen 2011-2012


   De foto's kunnen worden vergroot door ze te downloaden. Normaal formaat 10x15 cm. Op verzoek zijn de foto's per e-mail te ontvangen in groot formaat (tot 20x30 cm).
  Link naar het overzicht van alle winterevenementen t/m april 2013 

Stadswandeling Hanzestad Kampen met bezoek aan de Bovenkerk

15 oktober 2011

Bezoek aan Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag

Vrijdag 25 november 2011

Nieuwjaarsbijeenkomst in Restaurant Robert te Hilversum
14 januari 2012

Wandeling door de Jordaan gevolgd door een bezoek aan het Anne Frankhuis

3 maart 2012

Bezoek aan het Fort bij Rijnauwen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het bijbehorende theehuis
14 april 2012 - ons
250e evenement

Bezoek aan het Fort bij Rijnauwen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het bijbehorende theehuis op 14 april 2012

Op 14 april 2012 hebben wij gevierd dat dit het 250e  evenement was in de geschiedenis van de Contactcommissie SGS. Wij hadden traditioneel SGS-weersomstandigheden. Dat wil zeggen een regenvrije dag met veel zon. Wij verzamelden om 1 uur 's middags in het prachtige Theehuis Rhijnauwen in Bunnik vlak bij Utrecht. De ontvangst was met heerlijke koffie of thee met een enorm stuk overheerlijke appeltaart met lekker grote stukken appel er in. De sfeer was uitstekend ondanks een bescheiden opkomst. Helaas had de KNCB Scheidsrechterscommissie ook op deze dag hun voorjaarsvergadering met de viering van het 75-jarig bestaan van de SRC en dat kostte ons een aantal deelnemers. Jammer en onnodig, want ons winterprogramma met deze datum van onze bijeenkomst bij Fort bij Rijnauwen was al twee jaar van tevoren bekend!

Om ongeveer 14:15 uur wandelden we naar de ingang van het Fort bij Rijnauwen (de buurtschap heet Rhijnauwen met de letter "h").
Wij werden ontvangen door een uitstekende en zeer vriendelijke gids, de heer Dick de Wissel, die vroeger in het onderwijs werkzaam is geweest. Hij gaf ons een zeer uitgebreide rondleiding en
vertelde ons veel over het hoe, waarom en wanneer en door wie van deze fortificatie, die onderdeel uitmaakt van de "Nieuwe Hollandse Waterlinie". Het fort is ontworpen door een Belg en was tot 1958 in gebruik. Veel benamingen in forten zijn afgeleid van Franse begrippen. Het viel ons op dat werkelijk aan alles was gedacht bij het ontwerp. In die tijd was het een perfect doordacht bouwwerk dat de vijand, die traditioneel uit het oosten komt, tegen te houden. De "Nieuwe Hollandse Waterlinie" is het grootste infrastructurele project ooit binnen Nederland. Het strekt uit van Pampus tot aan de Biesbosch (86 km) en omvat 46 forten en 5 vestingsteden.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie. Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus begaanbaar door de vijand. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, blijkt dat de Linie zijn verdedigingswaarde grotendeels heeft verloren.

In de 2e Wereldoorlog werd het fort door de Duitsers gebruik als fusilladeplaats. Ruim 500 Nederlanders en Belgen werden hier gefusilleerd. Een gedenkplaats en een grote klok zijn hier de zichtbare tekens. Elk jaar op 4 mei komen hier nog veel Nederlanders en Vlamingen om hen herdenken.

Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven.Het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt deel uit van het landgoed Rhijnauwen. Het Fort bij Rijnauwen is gebouwd tussen 1867 en 1869 en diende samen met de andere forten rond Utrecht ter verdediging van de stad en als afsluiting van de Houtense Vlakte. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.

Aan het einde van de rondleiding konden wij nog iets drinken in een heuse kantine in het fort zelf. Om bijna half zes namen wij afscheid van onze gids, die hierna zo'n 30 kilometer naar huis ging fietsen op zijn mountainbike. Het is een vrijwilliger die heel erg veel plezier heeft van zijn werk! Een echte hobby van hem!

Wij sloten dit laatste winterevenement van het voorjaar 2012 af met een heerlijk diner bij het ons welbekende “Het Wapen van Bunnik”. De groep was toen behoorlijk "uitgedund" en dat was jammer. Wij hebben genoten en ook veel geleerd op deze dag. George Reman hierbij nog eens heel hartelijk bedankt voor de voortreffelijke organisatie!

Roelof Kruijshoop 15.04.2012

U kunt hier ook nog kijken naar de Convocatie van dit evenement

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's Evenement Bezoek aan Fort bij Rijnauwen 14-04-2012  Foto's in één presentatie samengevat van Theo Burki, Roelof Kruijshoop en Donald Noorhoff

Het was erg gezellig bij de ontvangst in Theehuis Rhijnauwen. Bij de ontvangst kregen wij heerlijke koffie of thee en een grote punt appeltaart met slagroom.

Het was een hele maaltijd, vandaar de lange tijd tussen ontvangst en ons bezoek aan het fort.

Het bezoek aan het fort was indrukwekkend. Het fort is nog in een prima conditie, want er is nooit een schot gelost. Het geeft veel inzicht in de wijze van het bouwen van forten, waarbij aan alles werd gedacht tot en met het krijgen van schoon drinkwater.
De grond tussen de bogen van de verschillende ruimtes boven het fort dient als filter. Ook werd ervoor gezorgd dat het eigen vuur nooit eigen troepen kon raken. De bouwwijze is zodanig dat het schootveld altijd langs de wanden van het fort liep.

Er groeien nu bomen op het "dak" van het fort. Als de wortels van deze bomen een gevaar gaan vormen voor het metselwerk, worden ze gekapt. Het kleine gebouwtje was de kruitkamer. Het doet nu dienst als filmzaal.

George Reman werd na afloop van ons bezoek aan het fort hartelijk bedankt voor de uitstekende organisatie van deze dag.

Hierna gingen velen van ons dineren in het "Wapen van Bunnik". De maaltijd was heerlijk en wij konden er nog fijn terugkijken op dit geslaagde evenement.


Wandeling door de Jordaan gevolgd door een bezoek aan het Anne Frankhuis op 3 maart 2012

Wij hebben een zeer leerzame en interessante wandeling gemaakt met drie groepen SGS'ers door de Jordaan in Amsterdam. De reis ging eerst naar het Museumcafé (Café Mokum) bij het Amsterdams Historisch Museum, waar wij om 11 uur werden ontvangen met koffie c.q. thee. Helaas waren er nogal wat afzeggingen, waardoor de groep uit kwam op 20 personen. Om 12 uur een prima lunch met luxe belegde broodjes melk en Jus d' Orange waarna wij helemaal uitgerust konden beginnen aan de wandeling. De organisatie van de wandeling was in handen van het Gilde Amsterdan (Mee in Mokum) en wij kregen drie gidsen: Dick Knol, Thom Lansdaal en Cor Hogenhout. Onze groep splitste zich op in drie groepen, waarna wij vertrokken.

Eerst ging de wandeling van het museum via Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht naar de Jordaan. De Jordaan is een wijk in het centrum van Amsterdam. De grenzen van de Jordaan worden gevormd door het water van de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht, de Brouwersgracht en de Leidsegracht. Tijdens de bouw van de Jordaan in de eerste helft van de 17e eeuw heeft men het patroon van de oude poldersloten gevolgd. De Jordaan is met zijn kleine huisjes van oudsher een typische volksbuurt. Er waren veel ambachtslieden en kleine bedrijven gevestigd. Er zijn in de 17e eeuw ook enkele hofjes gebouwd, zoals het Huiszittenweduwenhof aan de Karthuizersstraat en het Hofje De Zeven Keurvorsten aan de Tuinstraat. Toen de Jordaan gebouwd werd kreeg het de naam 'Het Nieuwe Werck' en pas later werd het Jordaan.

Op de plaats waar wij de wijk in gingen, bij de hoek van de Prinsengracht en de Elandsgracht, staan de prachtige bronzen standbeelden van Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meijer en Manke Nelis. In de wij zijn veel oude gebouwen. Wij kregen "les" over de vele gevelsoorten. Een ontwerp uit Haarlem is de Trapgevel. Ook de klokgevel, de halsgevel en de lijstgevel zijn in de Jordaan te zien. Veel aandacht werd besteed aan de verfraaiing. Je moest pronken met jouw rijkdom. Soms ook werden deuren speciaal ontworpen om er prachtig uit te zien. Ook werd uitgelegd waarom de gevels van de oude huizen iets (7 cm) voorover "hangen" en dat de gevel het huis veel groter liet lijke dan dat het in werkelijkheid was. De gevelstenen vertelden iets over het beroep van de bewoner van het huis. Er waren toen nog geen huisnummers! Er is bij het Amsterdams Historisch Museum in de buurt een gevel, waarin veel gevelstenen zijn opgenomen die bij elkaar gebracht zijn door de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen. Zie de website http://www.amsterdamsegevelstenen.nl/. Er is door de gidsen ook aandacht besteed aan de waterhuishouding in Amsterdam met het 's nachts spuien van vuil water, waarbij gebruik werd gemaakt van tij-verschillen met lagere waterstanden buiten de grachtengordel.

Halverwege de wandeling hielden de groepen een pauze om even wat bij te komen. Een groep zat in "De Blaffende Vis", de andere in "Café Sonneveld" en de derde groep in "Rooie Nelis". Aan het einde van de wandeling werden wij netjes om 4 uur 's middags gebracht bij het Anne Frank Huis.

Bij het Anne Frank Huis konden wij als groep door een andere ingang dan de lange rij wachtende toeristen. Ons bezoek werd gestart met een snelle, korte maar zeer duidelijke uitleg door een vrouwelijke gids. Het hele verhaal rondom Anne en haar ouders Otto Frank en Edith Frank-Holländer, die al uit Duitsland gevlucht waren in 1933 toen Hitler aan de macht kwam, en de lotgenoten Hermann en Auguste van Pels met hun kinderen Peter en Fritz werd beknopt maar zeer duidelijk verteld.

Het pand bestaat uit twee delen: een voorhuis en een achterhuis. In het achterhuis doken ze op 6 juli 1942 onder, waarbij Miep Gies hun voorzagen van proviand. De tocht door het achterhuis gaat door alle ruimtes, waarbij in alle ruimtes vitrines zijn aangebracht, waarin belangrijke foto's, documenten, boeken en ook de dagboeken van Anne te zien zijn. Anne Frank hield haar dagboek bij. Op 11 mei 1944 schreef zij: "Je weet allang dat m'n liefste wens is dat ik eenmaal journaliste zal worden. Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld 'Het Achterhuis' uitgeven." Op 4 augustus 1944 werd de familie door een nog steeds onbekende Nederlander verraden en werden ze gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst. De nazi's lieten de helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl echter met rust en zij vonden in het achterhuis het dagboek van Anne met alle aantekeningen. De onderduikers gingen naar het kamp Westerbork en werden kort daarop op transport gesteld naar het vernietigingskamp Auschwitz.

Otto Frank overleefde en kwam in juni 1945 terug in Amsterdam. Miep Gies gaf Annes geschrifte aan vader Otto toen het duidelijk was dat Anne in Bergen-Belsen was gestorven. Hij besloot het dagboek van Anne uit te geven.

Ons bezoek was belangrijk en indrukwekkend. Wij hebben er veel kunnen zien de de sfeer kunnen "oppikken" van het onderduiken en ook van het leven van Anne.

Na afloop bleef een kleine groep SGS'ers dineren in het kleine, maar uitstekende en gezellige restaurant "Burgers Patio", waarvoor Gijs de Jong ons de tip heeft gegeven! Hierna ging ondergetekende met echtgenote Aly weer met het openbaar vervoed naar huis in Hengelo. Dit keer maar met 5 minuten vertraging. Het was een prachtige SGS-dag om niet snel te vergeten!

Roelof Kruijshoop - 7-3-2012

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's Evenement Jordaan en Anne Frank Huis 03-03-2012  Foto's van Roelof Kruijshoop
Foto's Wandeling in de Jordaan 03-03-2012  Foto's van Theo Burki.

U kunt hier ook nog kijken naar de convocatie van dit evenement

Ontvangst in Café Mokum bij het Amsterdams Historisch Museum. Hier een foto van de ingang aan de Kalverstraat.

Links twee foto's van ons gezelschap, dat genoot van een prima lunch.

Voor de fotopresentatie moet u klikken op de twee (blauwe) links schuin links boven bij deze tabel.

Hier de start van onze wandeltochten door 'Het Nieuwe Werck' zoals de Jordaan bij de bouw werd genoemd.

Links twee van onze gidsen van het "Gilde Amsterdam".

Bij het binnengaan van de Jordaan, staan de prachtige bronzen standbeelden van Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meijer en Manke Nelis.

 

Links een bakkerij in de Jugendstil met binnen een prachtige tegelwand in bijbehorende stijl.

Een bekend café, "Rooie Nelis", waarin een van de groepen een rustpauze hield.

 

Het is belangrijk om goed te kijken naar de prachtige gevels bij de huizen. Links halsgevels op een rijtje huizen.
Bij de foto er naast is goed te zien dat de huizen minder inhoud hebben dan door de grote en hoge gevel wordt gesuggereerd.

Hierbij ook een mooi uitzicht over de Prinsengrachtt met de wereldberoemde "Westertoren".

 

Om 4 uur werden wij netjes "afgeleverd" bij het Anne Frank Huis. Als groep mochten wij door de zijdeur vlot naar binnen en onze rondleiding begon met een snelle, korte maar zeer duidelijke uitleg door een vrouwelijke gids (waar wij geen foto van mogen publiceren).

Het hele verhaal rondom Anne en haar ouders Otto Frank en Edith Frank-Holländer, die al uit Duitsland gevlucht waren in 1933 toen Hitler aan de macht kwam, en de lotgenoten Hermann en Auguste van Pels met hun kinderen Peter en Fritz werd beknopt maar zeer duidelijk verteld.

Na afloop ging een deel van onze goep heerlijk dineren in "Burgers Patio". Het was een prima SGS-dag!


Nieuwjaarsbijeenkomst in Restaurant Robert te Hilversum op 14 januari 2012

Dit keer een nieuwe locatie voor de Nieuwjaarsbijeenkomst van SGS. Wij zijn te gast geweest bij Restaurant Robert in het Spanderswoud bij Hilversum. De deelnemers aan de crickettour naar Malta waren nog eens extra uitgenodigd om er tegelijkertijd een mini-reünie van te maken. Sommige SGS'ers hadden wat moeite om het restaurant te vinden, doch dat had alles te maken met hun voorbereidingen voor de dag. De plattegrond van de omgeving gaf de positie goed aan en ook de mobiele navigatie wist het restaurant goed te vinden. Toen wij arriveerden had "ons" duo "The Difference" zich al geïnstalleerd en waren ze aan het inspelen. Organisator George Reman reikte de bonnetjes voor de "gratis" (op kosten van SGS) consumpties uit en al spoedig was iedereen van een drankje naar keuze voorzien. In de serre stond de laptop van Roelof opgesteld waarop de door Wouter Herklots gemaakte videofilm van de crickettour naar Malta was te zien. Deze prachtige film kreeg een goede belangstelling! De aanwezigen kregen twee heerlijke amuses.

Om half zeven werden wij aan tafel genodigd en werden de bestellingen vakkundig genoteerd. Hierna genoten wij van werkelijk uitstekende gerechten. Gekozen kon worden uit vleesgerechten, visgerechten en vegetarisch. Ook het "Petit Grand Dessert" smaakte voortreffelijk. Inmiddels speelde The Difference de ons zo goed in het gehoor liggende muziek, die door de wat krappe opstelling vlak bij de tafels soms te overheersend was. Volgend jaar zal een andere opstelling worden ingenomen, waardoor dit niet meer het geval zal zijn. Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht kreeg voorzitter Duco Ohm het woord om zijn nieuwjaarstoespraak te houden. De in het jaar 2011 overleden SGS'ers werden herdacht. Leuk was het verhaal over colourful, waaruit bleek dat "blanken" ook rose, wit, bruin, blauw, groen en geel kunnen kleuren (klik hier om de hele nieuwjaarstoespraak te lezen). Roelof Kruijshoop bestede kort aandacht aan de komende winterevenementen en herhaalde het dringende verzoek van de contactcommissie om vooral vroegtijdig (liefst in september) voor alle evenementen in te schrijven. Voor een goede organisatie is dat echt noodzakelijk.

Om ongeveer half elf ging iedereen geheel voldaan naar huis na deze uitstekend geslaagde bijeenkomst. De locatie bij Restaurant Robert was uitstekend en wij hebben voor 2013 dezelfde locatie gereserveerd.

Roelof Kruijshoop - 15.01.2012

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's Nieuwjaarsbijeenkomst 14-02-2012  Foto's van Donald Noorhoff.

U kunt hier ook nog kijken naar de convocatie van dit evenement.


Ontvangst in de serre bij Restaurant Robert. Onze ruim 40 deelnemers pasten er net in. George Reman zorgde voor het uitdelen van de bonnen voor consumpties op rekening van SGS en weldra had iedereen een drankje naar keuze.

 

 

 


Hierna lekker bijpraten en nieuwtjes uitwisselen.

Om half zeven ging iedereen aan tafel, waar de voorkeur voor het keuze menu werd opgenomen. Ook aan tafel werden hele gesprekken gevoerd.

De gerechten werden fantastisch mooi opgediend.

 

 

 

 

 

Natuurlijk was de smaak ook voortreffelijk. De sfeer aan tafel was heel goed!

      Tussen het hoofdgerecht en het nagerecht in was het tijd voor de toespraken.Voorzitter Duco Ohm herdacht de SGS'ers die in 2011 overleden zijn en hield hierna zijn Nieuwjaarstoespraak.

Commissievoorzitter Roelof Kruijshoop sprak nog even het komende programma door van de winterevenementen.Ook wees hij op de noodzaak en het nut van de inschrijvingen.

 

Het "Petit Grand Dessert mocht er zijn. Heerlijk!

Vlak voor de koffie bedankte Roelof Kruijshoop zijn mede-commissielid George Reman voor de voortreffelijke organisatie. Iedereen was het ermee eens getuige het luide applaus!

Na de koffie ging iedereen geheel voldaan naar huis!
Het was prima!


Bezoek aan het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag op vrijdag 25 november 2011

Het bezoek aan Den Haag begon verrassend. Het station wordt gerenoveerd en totaal veranderd, waardoor diverse deelnemers de weg even kwijt waren. Hoe moest je toch op perron 12 komen! De mensen die er niet in slaagden liepen een rondje en kwamen toen via de andere kant bij het bedrijfsrestaurant van het Nationaal Archief. De ontvangst vanaf half één 's middags met koffie en thee was prima en de sfeer in het restaurant was gezellig druk. Na afdracht van de financiële verplichtingen bij Roelof konden wij op eigen gelegenheid onze lunch uitzoeken en afrekenen bij "La Place". De kwaliteit was verrassend goed en de prijs aangenaam, zeker als je dat vergelijkt met een restaurant in de stad. Ons bezoek was interessant, leerzaam en indrukwekkend. De rondleidingen erg informatief en enthousiast en wij hebben er allemaal weer veel van geleerd. Na afloop van ons bezoek werd door een leuke groep deelnemers een leuk café uitgezocht in een straat vlak bij het archief. Bar Restaurant La Viña was erg gezellig en de drankjes smaakten uitstekend.

Roelof Kruijshoop - 26.11.2011

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's serie Roelof Bezoek Nationaal Archief en Koninklijke Bibliotheek 25-Nov-2011
Foto's serie Gerda Bezoek Nationaal Archief en Koninklijke Bibliotheek 25-Nov-2011

U kunt hier ook nog kijken naar de Convocatie van dit evenement


Na de lunch, om kwart voor twee zocht iedereen een kapstok en een bagagekluisje uit om alle spullen in op te bergen, aangezien er niets mocht worden meegenomen op onze begeleide tocht door de archieven en de bibliotheek. Bij de entree werden wij beleefd in 2 groepen van 15 deelnemers gesplitst en begonnen de twee rondleidingen. De eerste door het Nationaal Archief onder leiding van gids Bert Aalders en de tweede door de Koninklijke Bibliotheek onder leiding van de gids mw. Anne Marie Dekker (op het tweede deel van de middag vervangen door Anita.... . Onze gidsen waren enthousiast en kundig.

In het Nationaal Archief zijn zeer strenge veiligheidseisen van kracht. Er wordt maximale aandacht gegeven aan een goede opslag (18 graden Celcius, 55% relatieve vochtigheid en zuurvrije opslagdozen. Omslagen van kunststof zonder weekmakers). Alle deuren van binnen en van buiten voorzien van veiligheidssloten, waarbij je alleen met een geregistreerde pas binnen kan komen. Als je achter blijft wordt je letterlijk "gearchiveerd" totdat iemand je ontdekt. Dat gebeurde bijna bij onze achterblijvende SGS'ers Dirk en Gijs! Ook mogen nergens foto's c.q. video's worden opgenomen, vandaar dat in de fotoreportage niets te vinden is van het bezoek aan de twee opslag-depots en het restauratie-depot. Er is 110 kilometer gearchiveerde documentatie aanwezig, waarvan ± 95% opvraagbaar en in te zien is. Ook zijn er meer dan 25 miljoen foto's opgeslagen in de archieven.

Veel aandacht wordt besteed aan vakkundige restauratie van belangrijke documenten. Had u wel eens gehoord van "inktvraat"? De metalen bestanddelen van oude inktsoorten gaan roesten en maken grote zwarte vlekken van tekst en uiteindelijk valt het papier uit elkaar. Ook mag er nooit een papiervisje in de archieven opduiken. Bestrijding kan alleen door de betreffende documenten geruime tijd in de diepvries te leggen!


Uit een heel oud VOC scheepsjournaal werd voorgelezen. De tocht ging naar Bengalen (Bangladesh) en de eerste van de tien mensen die onderweg stierven deed dat al op de eerste dag. Hij viel uit de mast op het dek. Er waren veel bedreigingen op de lange reis. Scheurbuik is zeer bekend. Onze gids vertelde dat er ook zeerovers waren en als je gevangen genomen was liep je een grote kans om "galeislaaf" te worden. Dan moet je "levenslang sporten onder begeleiding" - lees werken voor de zeerovers, zoals roeien!

 

Na ruim een uur wisselden de groepen en begon onze rondleiding door de Koninklijke Bibliotheek. Gids Anita gaf heel uitgebreid uitleg over de bibliotheek. Je kunt lid worden voor maar € 15,00 per jaar! Heel goedkoop voor de toegang tot zo'n enorme inventaris. De meeste boeken zijn gearchiveerd op datum van binnenkomst en de bezoekers mogen ze niet zelf opzoeken. Alles kan worden opgevraagd en komt dan zo'n 2 uur later ter beschikking, zodat je het boek kunt bestuderen. Ook meenemen naar huis is soms mogelijk. Een deel van de boeken staat nog genoteerd op kaartjes, die een korte beschrijving bevatten en een plaatsaanduiding in het archief. De nieuwere collectie is digitaal op te zoeken met behulp van de vele aanwezige terminals in de leeszaal.

 


De leeszaal is erg indrukwekkend, want de open ruimte reikt tot en met de 7e verdieping tot aan de glazen vensters in het dak. Van vrijwel alle boeken, tijdschriften en kranten die verschijnen gaat een kopie naar de Koninklijke Bibliotheek om daar voor altijd bewaard te blijven. Dat geldt ook voor alle stripboeken en boeken over porno; welke netjes worden gearchiveerd in de zogenaamde "apenkooi" met stalen deuren en wanden! Die zijn er ook om het personeel te beschermen tegen "slechte invloeden" van bijvoorbeeld porno! Daar kom je alleen in het een aparte toegangspas. Een leuk feit is dat de belangrijkste Nederlandse kranten van 1618 tot 1995 op te vragen zijn via de website van de Koninklijke Bibliotheek. Website: http://kranten.kb.nl/ .


Na afloop van de georganiseerde rondleidingen konden wij op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoek van topstukken uit de verzameling : "De Verdieping van Nederland".
Er zijn werkelijk fantastische staaltjes van vakmanschap te bekijken en de kleuren zijn ook na een paar eeuwen nog prachtig bewaard gebleven. Helaas kon niet iedereen het geduld opbrengen om ook deze belangwekkende tentoonstelling te bezoeken. Ook waren er deelnemers die dankbaar voor de fijne dag toch vroegtijdig erg moe vertrokken naar huis.

Na afloop van ons bezoek werd door een leuke groep deelnemers een leuk café uitgezocht in een straat vlak bij het archief. Bar Restaurant La Viña was erg gezellig en de drankjes smaakten uitstekend.

 

Organisator van dit evenement, Raimond van den Berg van Saparoea, werd natuurlijk heel hartelijk bedankt voor het idee en de organisatie van deze leuke dag. Luid applaus viel hem ten deel.

Na een uurtje ging iedereen zijns weegs. De mensen die met de NS-trein naar huis gingen hadden grote pech als Utrecht moest worden aangedaan. Een zeer grote sein- en wisselstoring zorgde voor een complete stilstand van de treinen en soms tot enige uren vertraging. Prorail heeft zijn zaakjes dus nog niet goed genoeg voor elkaar mag je gerust concluderen. Dat geldt ook voor de NS want er waren ook nog twee defecte treinen die de treinen tegen hielden. Leuk hè, fijn reizen met het openbaar vervoer. Gezegd moet worden dat de heenreis 's ochtends wel perfect verliep!

Toch was het opnieuw een heerlijke SGS'dag en we hebben genoten.


Stadswandeling door Hanzestad Kampen met een bezoek aan de Bovenkerk op 15 oktober 2011

In het kader van de winterevenementen van SGS CC hebben wij een heel leuk en leerzaam bezoek gebracht aan de Hanzestad Kampen. Het aantal deelnemers was zoals gebruikelijk in de maand oktober matig. De sfeer was prima en dat gold ook voor de ontvangst en lunch. Hierna een stadswandeling met een zeer kundige gids, mevrouw  Elsje Kroeze, die inging op de rijke historie van deze Hanzestad aan de IJssel en een bezoek aan de bekende Bovenkerk, waar wij zijn rondgeleid en ingewijd in de "geheimen" van de kerk door twee gidsen. Wij hadden er prachtig weer bij en dat maakt het wel zo aangenaam. Heel fijn dat de mensen die niet meer goed ter been zijn toch meegingen: 2 x rolstoel en 1 x rollator. Je kunt er dan toch nog helemaal bij zijn. Jammer is het dat weinig van onze jongere leden zich laten zien, want ook die SGS'ers horen er bij! Zij die niet zijn geweest hebben weer iets moois gemist.

Roelof Kruijshoop - 18.10.2011

Klik op een van de onderstaande links en de bijbehorende fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Foto's serie 1 Stadswandeling Kampen 15-Okt-2011 Foto's van Duco Ohm.
Foto's serie 2 Stadswandeling Kampen 15-Okt-2011 Foto's van George Reman

U kunt hier ook nog kijken naar de Convocatie van dit evenement

De ontvangst vanaf half één 's middags was in Grand Café "De Majesteit. Hier kregen wij een heerlijke kop koffie en konden wij gezellig bij elkaar zitten. Om kwart over één werd er gezamenlijk geluncht. Een lekker bord soep vooraf gevolgd door een lopend buffet met broodjes, salades en niet te vergeten kroketten. De kwaliteit was zoals dat heet "voortreffelijk" en er was een ruime keus. Natuurlijk werd iedereen door commissievoorzitter Roelof Kruijshoop hartelijk welkom geheten. Hij bestede ook aandacht aan de SGS'ers en hun echtgenotes die helaas niet konden komen wegens ziekte of omdat zij het niet meer aandurven om zo lang te lopen.

Om twee uur werden wij opgehaald door onze gids, mevrouw Elsje Kroeze. Zij heeft een duidelijk stem zodat wij haar verhaal goed konden horen. Heel enthousiast vertelde zij veel over het ontstaan van Kampen, het belang van de rivier de IJssel voor Kampen en de invloed ervan op de loop van de straten door Kampen. De grotere straten lopen allemaal parallel aan de rivier en vroeger waren er alleen de smalle verbindingssteegjes. Kampen is gebouwd op "slappe" grond, waardoor heel veel gebouwen scheef zijn gaan staan. In de smalle steegjes werden de huizen gestut tegen omvallen door gemetselde  of houten verbindingsbogen tussen de muren van de aanlendende huizen. Kampen heeft nog steeds drie prachtige stadspoorten en heeft oude winkelpanden, die zijn ontworpen door beroemde architecten en geheel zijn gerestaureerd door "Stadsherstel". De poorten stonden in de stadsmuren. Kampen kende van oorsprong stadsmuren om de gehele stad heen. In de 14e eeuw werd de stadsmuur aan de landzijde wegens de groei van de stad verder naar buiten verplaatst. Alles werd afgebroken en verderop weer netjes opgebouwd. Er werd toen dus ook aan gerecycled. Aan de IJsselzijde werd alleen het gedeelte langs de Oudestraat, van oudsher de straat die langs de IJssel liep, verplaatst naar voor de Voorstraat, waar nu nog steeds een gedeelte van de muur zichtbaar is in het plaveisel. Er zijn voor de zichtbaarheid gele stenen gebruikt.
Onze gids vertelde ook over de op de muren geschilderde reclame-uitingen. Het maken van reclame op borden kostte geld want er werd belasting over geheven. Dat was niet zo bij de muurschilderingen. De muurschilderingen zijn pas geleden weer helemaal gerestaureerd en het zijn prachtige historische schilderingen.
Tijdens de wandeling door Kampen brachten wij ook een bezoek aan de bekende "Bovenkerk". Wij kregen een uitgebreide rondleiding door twee gidsen, die alles over de kerk en de historie ervan wisten. De Bovenkerk is enorm groot en wordt tijdens de diensten nog bezocht door zo'n 300 gelovigen. Het orgel is prachtig en heeft 300 pijpen en is gebouwd door Albertus Anthonie Hinsz in de jaren 1742-43.
In 1999 werd in de gerestaureerde Bovenkerk een nieuw Reil-koororgel geplaatst; inmiddels geroemd vanwege zijn prachtige klank. Er zijn in de kerk diverse fresco's te zien en delen van het plafond hebben mooie schilderingen. Het dak wordt gerestaureerd waardoor de kerk deels in de steigers staat. Ook het oude stadhuis, thans onderdeel van het museum, is helemaal gerestaureerd.
Al tijdens onze maaltijd werden wij verrast door de aanwezigheid van de stadsomroeper. Deze met een toeter in plaats van een traditionele bel, maar dat mag de pret niet drukken. Later zagen wij deze enthousiaste man terug op De Plantage, hét horecaplein van Kampen.

Na afloop hebben wij nog gezellig nagepraat in "De Majesteit", waarna de thuisreis werd aanvaard.