Still Going Strong Cricket Club

Terugblik op de winterevenementen 2014-2015


De foto's kunnen worden vergroot door ze te downloaden. Normaal formaat 10x15 cm. Op verzoek zijn de foto's per e-mail te ontvangen in groot formaat. Link naar het overzicht van alle winterevenementen t/m januari 2016 - Link naar de jaarconvocatie 2014-2015 - Link naar het inschrijfformulier

Bezoek Nederlands Vestingmuseum

18 oktober 2014

Bezoek Eye Filmmuseum en op eigen gelegenheid het Rijksmuseum Amsterdam

15 november 2014

Nieuwjaarsbijeenkomst

Schoonhoven / Belvédère

17 januari 2015

Bezoek Museum TwentseWelle met rondleiding nieuwbouw wijk Roombeek 7 maart 2015

Fietstocht langs de Kinderdijkse Windmolens
11 april 2015

SGS Winterevenement Fietsen Molenroute Kinderdijk op 11 april 2015 is afgelast wegens te veel afzeggingen en een gebrek aan belangstelling

Er waren 21 mensen die hadden ingeschreven voor onze fietstocht en hadden op 18 maart er nu nog maar 13, waarvan 6 commissieleden met hun dames. De deelname van de overige SGS'ers kwam dus uit op slechts 7 personen.

Zeer teleurstellend voor ons is dat SGS'ers, die wel hadden ingeschreven, afzeggen omdat ze het te druk hebben of omdat ze iets anders in hun agenda hadden staan of plotseling iets anders moeten doen. Het zal allemaal echt oprecht en waar zijn, maar zo gaat de lol er snel af.

De inschrijvingen voor alle evenementen komen - algemeen gezien - steeds later binnen, zodat ik maar ben overgegaan tot het sturen van herinneringen. Dat was vroeger nooit nodig. De organisatie wordt daardoor moeilijker en - ook niet onbelangrijk - minder leuk.

Zoals aangegeven in de antwoorden op onze enquête van enige tijd geleden organiseert de commissie vaker sportieve evenementen, opdat er jongeren zullen gaan deelnemen, maar de response van de jongeren is nihil terwijl de erg prettige trouwe groep deelnemers steeds ouder is geworden.

Ik heb daarom samen met organisator Theo Burki besloten om de geplande fietstocht af te gelasten.
Mijn complimenten aan Theo en Blanche voor hun getoonde inzet voor de organisatie van de fietstocht, die vrijwel helemaal gereed was.
Het doet mij erg pijn om deze beslissing te moeten nemen, maar er zijn grenzen en die zijn duidelijk overschreden.

Roelof Kruijshoop - Voorzitter Contactcommissie - 18 maart 2015


Op zaterdag 7 maart 2015 brachten wij een bezoek aan "Museum TwentseWelle" en de opnieuw opgebouwde wijk "Roombeek" in Enschede

Wij ontvingen de ruim twintig deelnemers vanaf 12:00 uur in het voor het museum gelegen "Restaurant bijRozendaal" met koffie of thee met een lekkere plak Twentse krentenwegge er bij. Er waren door ziekte en plotselinge andere problemen erg veel afzeggingen, want oorspronkelijk hadden zich 31 SGS'ers voor deze dag opgegeven. Het was lekker droog weer, zij het kouder dan door de weermannen was voorspeld. Aansluitend gingen wij lunchen met een heerlijke kop soep, broodje kroket, broodje kaas en daarbij melk/karnemelk en jus d'orange.

Om 13:15 uur werden wij door de gastenbegeleider Henk Stubbe opgehaald en meegenomen naar het museum. Bij de wilde dieren gaf hij een inleiding over het ontstaan van het museum wat wij allemaal konden vinden in het museum.

Alle soorten tentoongestelde dieren zijn afkomstig uit het voormalige "Natuurmuseum Enschede" hebben ooit geleefd in Twente. In Museum TwentseWelle wordt het cultuurhistorisch erfgoed van Twente gekoppeld aan het natuurhistorisch erfgoed. Er is een grote zaal met historische textielmachines uit het "Textielmuseum Jannink", waarvan er een paar in werking werden gesteld Ook is er een uitgebreide afdeling met historische documenten en boeken van het voormalige "Van Deinse Instituut".

Na de uitgebreide en zeer duidelijke inleiding hebben wij op eigen gelegenheid het museum verder verkend. Veel informatie kon ter plekke worden beluisterd met de meegegeven audiotours en er waren interactieve exposities waarbij via een beeldscherm alle informatie kon worden opgezocht. Erg leuk zijn ook een aantal plekken met bijvoorbeeld vragen over natuurkundige zaken en een 3D-film over het ontstaan van de aarde en de beweging van de continenten. Erg mooi was een opstelling het een bewegend hologram waarin een jongen en een meisje zwommen bij een chemische industrie. De schade aan het milieu werd duidelijk zichtbaar gemaakt.

Om 15:00 uur kregen wij een zeer uitgebreide inleiding van gids Titia Boitelle over de verwoesting van de wijk "Roombeek" en de wederopbouw van de wijk "Roombeek". Op 13 mei 2000 ontstond door onvoorzichtigheid van een personeelslid van de in de wijk gelegen vuurwerkfabriek "SE Fireworks" een enorme ontploffing die de hele woonwijk inclusief een aantal fabrieken in de as legde. Er waren 23 doden en 950 gewonden. 1250 mensen raakte dakloos. Negen jaar na deze grote ramp was de woonwijk Roombeek vrijwel geheel opnieuw opgebouwd. In deze opbouwperiode is ook de samenvoeging gerealiseerd van drie instellingen. Het Natuurmuseum Enschede, het Van Deinse Instituut en Museum Jannink. . Veel natuurhistorische elementen en aandacht voor de textiel- en metaalindustrie in Twente. Titia liet ook een aantal foto's zien waarop te zien was hoe enorm groot de oppervlakte was waarbij alles verwoest was. Het was op 13 mei prachtig zomerweer, waardoor veel bewoners niet thuis waren zodat het aantal doden en gewonden veel groter had kunnen zijn. Op de Grote Markt in het centrum van Enschede sprongen de glazen bier en in het nieuwe Muziekcentrum kwam een blok steen door het dak naar beneden.

Hierna gingen wij gezamenlijk wandelen door de wijk. Titia Boitelle vertelde veel over de zeer gevarieerde bouwwerken in de wijk. Met een grote verscheidenheid aan woningen, zelfgebouwd naar eigen idee, ontworpen door een architect of een appartement geheel naar wens in een mooie openbare ruimte. Veel aandacht bestede Titia aan de ideeën achter de ontwerpen van woningen en gebouwen. Er zijn nog elementen die herinneren aan de sheddaken van fabrieken, de Grolsch fabriek de textiel fabriek van Menko. Ook huizen gebouwd in Amsterdamse stijl die een licht voorover hellende gevel hebben. In een huis zitten ruiten die gemaakt zijn van glas van Grolsch bierflesjes. Alles is voorafgaand aan de bouw helemaal doordacht, zodat het een fantastisch mooie wijk is waar je ook heerlijk kunt wonen. Veel bewoners van de oude wijk zijn weer in de nieuwe wijk gaan wonen. Er werd stilgestaan bij het herdenkingsmonument met alle namen van de doden en duidelijk zichtbaar is het diepe gat waar de grootste ontploffing had plaatsgevonden.

Om circa 16:30 uur waren wij weer terug in het restaurant, waar iedereen werd getrakteerd op een drankje en lekker bitterballen en waar wij nog fijn hebben nagepraat over de leuke dag in Enschede.

Klik op onderstaande link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Fotoserie van Roelof Kruijshoop

U kunt hier ook nog kijken naar de uitnodiging met alle gegevens


Op zaterdag 17 januari 2015 was de Nieuwjaarsbijeenkomst van Still Going Strong CC

De Nieuwjaarsbijeenkomst was weer in Hotel Restaurant Belvédère te Schoonhoven. Wij zijn daar naast vorig jaar ook geweest in de jaren 1999 en 2000 met de Nieuwjaarsbijeenkomst en daar hadden wij leuke herinneringen aan. Ik heb het even in de historie opgezocht en het blijkt dat wij er al 10 keer eerder zijn geweest, meestal voor kegelmiddagen.

Om 17:00 uur begon de ontvangst in de kegelbar. Bij de ontvangst ontvingen alle deelnemers van SGS CC twee gratis consumpties op basis van SGS-consumptiebonnen.

Hierna wenste iedereen iedereen een gelukkig, voorspoedig en gezond 2015 en kon het kegelen beginnen. Wij kegelden op de authentieke oud Hollandse oude kegelbaan kegelen met behulp van kegelbaan-assistentie.  Bij deze kegelbaan moeten de kegels met de hand weer worden opgezet en wordt de score met de hand op twee grote scoreborden worden aangegeven. Ook nu weer verrassende scores. Soms werden alle negen kegels ineens omgegooid maar ook rolde de bal direct van de smalle baan af! Het was erg gezellig en de hulpen "achterin" bij de kegels deden het uitstekend. In de kegelbar zelf die in dezelfde ruimte is, werden gezellig bijgepraat en een drankje geconsumeerd. Vlak voor het einde van het kegelen en het aan tafel gaan kregen wij van Belvédère erg lekkere amuses om de lekkere trek aan te moedigen.

Hierna om 18:30 uur aan tafel in de "Opkamer" dineren. Het was een diner met koud en warm buffet en het zag er niet alleen heerlijk uit, maar het was ook van een voortreffelijke kwaliteit. Na het koude deel van het buffet hield SGS-voorzitter Duco Ohm zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak. Hij gaf aan dat het wel eens zijn laatste toespraak zou kunnen zijn op de Nieuwjaarsbijeenkomsten. Duco is aftredend op de Algemene Ledenvergadering die wordt gehouden op 14 maart a.s.. Hij las voorts de namen op van alle in 2014 overleden SGS'ers en er werd een minuut stilte in acht genomen. Door het Bestuur worden in 2015 speciale acties ondernomen om jongeren enthousiast te maken voor SGS. Er wordt gezocht naar goede cricketers die SGS ook sportief kunnen versterken. Er worden in 2015 minder inter-SGS wedstrijden gepland. De reden hiervan is dat vaak dezelfde SGS'ers inschrijven in plaats van een SGS-brede belangstelling. Het aantal wedstrijden tegen bevriende verenigingen en van de Senioren Onderlinge blijven ongeveer gelijk.

Hierna kreeg Arjen van de Pol het woord die een speech zou houden, die een mini-conference werd met een groot aantal bij elkaar gezochte zaken die met cricket en/of de Engelse taal te maken hadden. U kunt deze speech hier lezen.

Vervolgens werd het warme deel van buffet opgediend, dat ook van een uitstekende kwaliteit was. Het was echt "smikkelen en smullen". Aansluitend ging de voorzitter van de Contactcommissie, Roelof Kruijshoop, in op de stand van zaken op het gebied van onze winterevenementen. Het aantal deelnemers is redelijk stabiel, maar veel jongeren ontbreken nog. Op 7 maart wordt het eerstvolgende winterevenement gehouden, waarbij wij naar de "TwentseWelle" gaan en naar de opnieuw opgebouwde wij "Roombeek" in Enschede. Hij roept iedereen op om snel in te schrijven en erbij aanwezig te zijn. Het is enorm interessant en er is ook veel nieuwe architectuur in de wijk.

Hierna werd een heerlijk dessert geserveerd met ijs en slagroom. De organisator van deze dag, Theo Burki, werd door Roelof Kruijshoop hartelijk bedankt voor de uitstekende organisatie en hij kreeg van de aanwezigen hiervoor applaus.

De dag werd afgesloten met een lekkere kop koffie met bonbons, waarna de meeste SGS'ers naar huis gingen. De achterblijvers bleven heerlijk slapen en dat was eigenlijk een prima idee want de tocht van Schoonhoven naar huis in het donker blijft toch een ongemakkelijke tocht met de negen rotondes op de route naar de snelweg in het donker.

Roelof Kruijshoop

U kunt hier ook nog kijken naar de uitnodiging met alle gegevens.

Klik op onderstaande link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.

Fotoserie van Donald Noorhoff


Op zaterdag 15 november 2014 genoten wij van het EYE Filmmuseum in Amsterdam

Een groep van 26 SGS'ers, waarbij enige introducés bezocht het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Ook gingen een paar mensen 's middags naar het Rijksmuseum. Veel SGS'ers waren vandaag gekomen met de trein. De ontvangst was in het Eye Bar Restaurant. Wij konden daar gezellig met elkaar praten onder het genot van heerlijke taart en koffie of thee. Het restaurant heeft vier niveaus en wij zaten boven in met een prachtig uitzicht op het water en het Centraal Station door de gigantisch grote ramen.

Om 11 uur haalde onze gids Wendeline Dijkman ons op voor de bezichtiging van het prachtige gebouw. Zij vertelde enthousiast over de gezonde rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam met uiteindelijk de keuze voor Amsterdam. Ook wist zij erg veel over de architectenbureaus die ontwerpen mochten inleveren voor het museumgebouw. Uiteindelijk won het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects (DMAA).

Sinds 5 april 2012 is het EYE Filminstituut Nederland geopend. Het opvallende gebouw bevat onder anderen vier filmzalen, tentoonstellings-ruimte en een café-restaurant Dit nieuwe en zeer interessante museum is gelegen aan de IJ-promenade. Het is een fantastisch mooie en functionele architectuur. Wij bezochten de grote filmzaal en kregen informatie over de vele mogelijkheden voor het vertonen van films en de geluidsinstallatie die is geïntegreerd in de wanden van de zaal. Ook gingen wij naar een zaaltje helemaal bovenin EYE waar zij ons veel vertelde over de historie, de bouw, de inrichting en de toekomst. Ook brachten wij een kort bezoek aan de openbare tentoonstellingsruimte. Hierna namen wij afscheid Wendeline, onze uitstekende gids.

Om kwart over één was de lunch geserveerd. Wij kregen lekkere - vrij harde - lekker belegde broodjes (jonge kaas, oude kaas, boerenachterham, enz.) met diverse drankjes. De volgende keer zorgen wij ook voor een paar zachte broodjes voor de mensen met wat gebitsproblemen. Tegen het einde van de lunch bedankte Roelof Kruijshoop de organisator van dit interessante evenement, Dirk Coster.
's Middags konden wij op eigen gelegenheid de tentoonstellingen bekijken een ook het zeer speciale een prachtige werk van Anthony McCall.
In de algemene ruimte zijn open cabines, waarin je films kunt oproepen en bekijken. Ook is er een grote ruimte met historische filmfragmenten in diverse categorieën. In een afgesloten tentoonstellingsruimte was het werk van McCall: "Solid Light Films end other works".

Sinds de jaren zeventig heeft McCall een opmerkelijk oeuvre opgebouwd dat bestaat uit tekeningen, performances en grote installaties die hij Solid Light Films noemt. Met deze films van massief licht onderzoekt McCall de basiselementen van cinema: licht en projectie. De lichtsculpturen zijn constant in beweging en bevinden zich in het grensgebied tussen film en beeldende kunst. Als je binnen komt snap je het nog niet, maar als je door de donkere ruimtes loopt met de felle lichtprojecties door de rook, die door een paar rookmachines wordt gemaakt, wordt alles veel duidelijker en ga je ook zelf spelen met de lichtbundels door de rook. Het is erg boeiend en tegelijkertijd ook erg leuk. Als de donkere ruimte uit komt snap je de tentoonstelling met de kleine uitgeknipte vormen en de foto's en tekeningen aan de muur. Het is heel erg origineel, interessant en leuk tegelijkertijd. In een aparte ruimte waren vier luidsprekers opgesteld, die het geluid weergaven van een grote vloedgolf. De zogenaamde "witte ruis" kwam in volume toenemend naar je toe. Als je de ogen sloot, leek het er echt op of je op het strand stond.

Op de terugweg naar huis regende het en was het erg fris, maar de trein was weer lekker warm en daar heb je ook geen last van de regen.
Roelof Kruijshoop

U kunt hier ook nog kijken naar de uitnodiging met alle gegevens.

Klik op onderstaande link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden.
Er was weinig licht in het restaurant, waardoor de kwaliteit van de foto's soms wat minder is dan gewoonlijk.
Fotoserie EYE Filmmuseum


Op zaterdag 18 oktober 2014 hebben wij een uitgebreid bezoek gebracht aan de Vesting Naarden

De Vesting Naarden, een stad waar de geschiedenis van de muren druipt, waar Koningen en Keizers gelopen hebben (en Napoleon de lunch heeft genoten), waar Nederland vorm heeft gekregen in de 17e en 19e eeuw, de stad met de best bewaarde vestingwerken van ons land en een voorbeeld voor de internationale vestingbouw. Maar ook een stad waar je elke twee jaar het befaamde Fotofestival Naarden kunt bezoeken, waar je de fraaie Grote Kerk kan bezichtigen met de vele aansprekende evenementen, waar Sinterklaas 's avonds bij het licht van fakkels en kaarsen aankomt en de stad van design en vormgeving in Het Arsenaal.

Als plaats om te verzamelen had de organisator van deze dag, George Reman, het het dichtbij gelegen restaurant "Culi Café" uitgekozen en dat is ons goed bevallen. Er was wel voldoende parkeerruimte binnen Naarden-Vesting, maar je moest niet bang zijn voor erg smalle straatjes en steegjes. Het was een gezellig weerzien van bijna dertig SGS'ers, die elkaar niet elke week in de zomerperiode treffen. Afgesproken was om te verzamelen om half twaalf en toen waren vrijwel alle mensen aanwezig. Om half één begonnen wij met de lunch: soep, lekkere broodjes en koffie/thee/Jus d'orange en melk. Alles was lekker vers en wij lieten het ons goed smaken!

Om kwart over één begonnen wij aan een korte wandeling naar de vestingwerken. Het Nederlands Vestingmuseum is sinds 1955 gevestigd op Bastion Turfpoort. Een bastion is een vijfhoekige uitbouw van de hoofdverdedigingswal. Naarden dankt haar typische 'stervorm' aan zes van deze bastions. Onze groep werd opgesplitst. De ene helft begon met een rondleiding door het vestingmuseum en een wandeling over de versterkingen buiten, de andere helft begon met een rondvaart door de grachten.

Onze gids van het museumgedeelte "binnen" moet wel haast voor zijn pensionering een leraar geschiedenis zijn geweest. Wij begonnen in Kazemat Z. Heel enthousiast en zeer gestructureerd vertelde hij over de lange geschiedenis van de vestingwerken. Veel aandacht werd tegelijkertijd geschonken aan de bestuurlijke zaken, de oorlogen met bezettingen, de vernietiging van de vestingwerken en de wederopbouw. Wij "hingen aan zijn lippen" en het was erg leerzaam, interessant boeiend. Het Vestingmuseum laat je ervaren hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Holland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen vijanden uit het Oosten. In de duistere kazematten, waar vocht langs de stenen druipt, waar wind door de luistergaten loeit en kanonnen de gracht bestrijken. Maar ook de knusse kazemat waar de soldaten sliepen, waar hun bedden met strozakken staan en de kachel met turfjes gestookt werd.

Bij de rondvaart door de grachten was ook een goede gids - die een wat zachte stem had - maar die ons verschrikkelijk veel vertelde over de wijze van de bouw van het fort. Welke delen werden bestreken door de vele kanonnen en hoe mooi alles op elkaar aan sluit. Ook hierbij een stuk vaderlandse geschiedenis en tactiek. Hij wist naast de besturing van de sloep tegelijkertijd zijn verhaal te vertellen. Wij voeren onder twee lage bruggen door, waarbij de meeste SGS'ers de bodem van de sloep opzochten. Daarna kwamen wij wel weer in een nieuw gedeelte van de brede gracht rondom het fort. Alles was op zo'n manier bedacht, dat de vijand erg moeilijk kon schieten op de dikken muren. Later werd ook overgegaan op de aanleg van wallen met aarde, die de kogels netjes afremden voordat zij schade konden aanrichten. De oude kanonnen hebben een gladde loop, waardoor de kogels onnauwkeurig weg werden geschoten. Pas toen de kanonnen "trekken en velden" kregen die de projectielen langzaam om hun  as doen draaienen, kon goed nauwkeurig worden geschoten. Ook werd de achterlader werd ontwikkeld. Deze verdrong dankzij de snelheid waarmee het kanon kon worden herladen in korte tijd de traditionele voorlader.

Tot slot van ons bezoek namen wij deel aan de demonstratie van het afschieten van een kanon. Met een "visiteerstok" (een soort kurketrekker) werd de loop ontdaan van eventuele resten van een vorig schot, met de priem werd het "zundgat"(het gat waar de lont door gaat, gereinigd,  de loop werd gewist = schoon gemaakt met een "wisser", het lont werd aangebracht, hierna werd het kruit in een zakje in de loop gedaan (in plaats van een echte "cartouche") en voorzichtig naar binnen geduwd met een "stamper", hierna werd in de loop een prop van hooi gedaan en lekker aangestampt. Vervolgens ging de kogel in de loop (gemaakt van piepschuim!). Nog wat extra "sas-kruit" uit een hoorn in het zundgat en klaar was ons kanon. Het afvuren werd gedaan door onze gids met een "lontstok"en de knal was behoorlijk hard. Tenslotte werd de loop schoongemaakt met de "wisser".

Hierna was onze rondleiding afgelopen. Commissievoorzitter Roelof Kruijshoop bedankte George Reman hartelijk voor de geslaagde organisatie en gaf aan dat er nog gezellig kon worden "geborreld" en thee gedronken bij "Culi Café". De meeste deelnemers aan dit SGS-evenement gaven hieraan gehoor en even later was het op het terrasje erg gezellig.

Wat een grote en prachtige vesting hebben wij gezien en wat hebben wij veel gehoord en gezien over de geschiedenis.
Het was een uitstekende dag met fantastisch mooi weer.

Roelof Kruijshoop

U kunt hier ook nog kijken naar de uitnodiging met alle gegevens.

Klik op onderstaande link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunt u downloaden. De fotografen worden heel hartelijk bedankt!
Fotoserie Duco Ohm

Fotoserie van Donald Noorhoff

- - - - - - -

Hieronder de belangrijkste punten uit de geschiedenis van de vesting

Het Vestingmuseum werd in 1955 opgericht door Ebbo van Wijngaarden als "Vestingmuseum Naarden".
De eerste jaren bleef de expositie beperkt tot twee kazematten (A en Z) en de tussenliggende lage flank. Vanwege de slechte klimatologische omstandigheden nam het bestuur aan het einde van elk seizoen de hele tentoongestelde collectie mee naar huis om de expositie in het voorjaar weer opnieuw in te richten en het museum open te stellen. Tussen de jaren '70 en '90 kwamen ook alle andere gebouwen en kazematten op het bastion in gebruik bij het museum en werden de verhalen van de geschiedenis van vestingbouw (kazemat A), geschiedenis van Naarden (kazemat Z), leven in het garnizoen (kazemat IJ) en geschiedenis van de Waterlinies (kazemat W) in de tentoonstelling weergegeven.
Naast de vrijwilligers kwam er betaald personeel en het aantal bezoekers liep met de jaren op tot een top van bijna 50.000 begin jaren '90.
Vanaf 2004 is een begin gemaakt met de gehele vernieuwing van de exposities in het museum en het organiseren van diverse publieksactiviteiten. Het prachtige terrein leent zich uitstekend voor openlucht evenementen als boekenmarkten, boogschiet- of schermdemonstraties, familiereünies, school- of bedrijfsuitjes en natuurlijk een feestelijke BBQ of trouwreceptie.
In de ondergrondse kazematten dwaal je als bezoeker door en langs de geschiedenis in het rijke verleden van de vesting Naarden.
In 2008 is het museum begonnen met het plannen van een verhuizing naar Bastion Oranje, eveneens binnen de vestingwerken van Naarden. In 2011 is het eerste deel van die vernieuwing in gebruik genomen: de Utrechtse Poort. In 2013 is deel twee gevolgd: de Gele Loods (genieloods uit 1880) volgen en naar verwachting in 2015 het gehele bastion Oranje.

Korte samenvatting van de geschiedenis van de vesting Naarden.
Naarden was na de 80-jarige Oorlog en de plundering door de Spanjaarden in 1572 als vesting herbouwd volgens de ideeën van Simon Stevin. Dat was het Oud Nederlandse Stelsel, geënt op het Oud Italiaanse stelsel: kleine bolwerken, flanken loodrecht op de courtine (een stenen muur met een aarde wal aan de binnenkant) en een enkele gracht.
In 1672 slaagden Franse troepen van Koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning) erin Naarden Vesting te veroveren op hun weg naar Amsterdam. Toen de Franse troepen vreedzaam waren binnengelaten en hadden genoten van de gastvrijheid, sloeg hun houding om en werden veel bewoners van de vesting vermoord. Vervolgens werden de Fransen bij Muiden door de onder water gezette Hollandse Waterlinie en het Staatse leger tegen gehouden. In 1673 wist stadhouder Willem III na een beleg en stormaanval Naarden te ontzetten. Na de Franse capitulatie werd het herstel van de aangerichte vernielingen van de vestingwerken door de Fransen uitgevoerd. Al spoedig hierna besloot men echter een geheel nieuwe vesting te bouwen. Dit was nodig om weerstand te kunnen bieden aan de grotere explosieve kracht van het buskruit en de verbeteringen van het geschut.

De bouw van de nieuwe vesting Naarden
Voor het eerste gedeelte van de bouw, had Willem III als zijn deskundige op het gebied van vestingbouw, Maximiliaan d'Yvoy, zoon van een uitgeweken Hugenoot, aangesteld. Deze had ervaring opgedaan als ingenieur in de stad Oranje in Zuid-Frankrijk en later bij de aanleg van de vestingwerken van Genève. Hierover was men zo tevreden dat hij in 1676 opnieuw werd gevraagd. In 1674 werd d’Yvoy tot ordinaris-ingenieur en controleur over ’s lands fortificatiën benoemd. In 1682 was hij inspecteur-generaal der vestingwerken.
D'Yvoy begon met het buitendijkse gedeelte, de fronten Oud Molen - Katten en Katten – Oranje, plus de beide beren. Hierbij werden de oude vesting muren als courtines gebruikt. Voor de bastions werd het stelsel van Hendrik Ruse uit 1654 gebruikt, het Verbeterde Oud Nederlandse Stelsel. Bij dit stelsel stonden de flanken niet langer loodrecht op de courtine, maar op het verlengde van de face van het neven bastion, de zgn. strijkende defensie lijn. Nu was het wel mogelijk om vanaf de flanken de facen te bestrijken, zodat het nut van de Fausse Braye vóór de facen kwam te vervallen. Ze bleven wel vóór de courtine en de beide flanken. In de Nederlanden bleef men echter strak vasthouden aan het Oud Nederlandse Stelsel, terwijl in Frankrijk, ingenieurs als Pagan en Vauban wel verbeteringen aan brachten.

Willem III die deze achterstand goed begreep, besloot Franse Hugenoot ingenieurs naar de Nederlanden te halen. In 1678 werd één van deze, Jean Baptiste de Bombelle aangesteld tot ordinaris-ingenieur met de opdracht de vestingwerken van het gehele land te versterken.
Men begon volgens het bestek van Bombelle bij de rechter flank van Bastion Oranje tot en met de linker flank van Bastion Oud Molen (het binnendijkse deel). Een concave en teruggetrokken saillante, voorzien van een borst- wering, en bereikbaar via een poterne (gang onder de wal door). Vanaf deze plaats kon de gracht bestreken worden. Nog aanwezig bij de bastions Nieuw Molen en Oud Molen. Deze constructie is typisch voor Bombelle.
De bastions Oranje (rechter flank), Promers, Turfpoort, Nieuw Molen Oud Molen (linker flank), waren voorzien van kazematten met kanonkelders, van waaruit de hoofd- of kapitale gracht bestreken kon worden. In 1685 was met de voltooiing van de Amsterdamse poort, de ʺvestingʺ compleet. Voorzien van een gerevêteerde (ca. 2 meter dikke) muur, vijf bastions hadden een teruggetrokken saillant, behalve bastion Katten. Deze was voorzien van een Kat of Cavalier. Een verhoging, waarvop men met geschut verder kon schieten. Vijf gerevêteerde ravelijnen en één, bekend als het Vesting eiland, niet gerevêteerd. Een hoofdgracht, een buitenwal of enveloppe voorzien van wapenplaatsen, en een buitengracht.
De dekkingswallen (couvre facen) voor de beide beren zijn pas in 1731 (Oostbeer) en 1738 (Westbeer) aangelegd.
De enige onvolkomenheid was de ligging van de Oostbeer. Deze lag nl. in het verlengde van de rechter face van het bastion Oranje en liep verder via de ʺDijck naer het Oude Naardenʺ(de oostdijk ). In 1684 werd besloten deze beer te verleggen, nl. in het verlengde van de kapitaal van het bastion Oranje, hetgeen vestingbouwkundig zo hoorde. Hiervoor moest ook de Oostdijk worden verlegd.

Laatste verbeteringen
In 1875 werden de binnen afrondingen van de saillanten van de bastions Oranje, Promers en Turfpoort, vervangen door mortier kazematten, ieder voorzien van drie mortierkelders. Met de daar opgestelde, zware mortieren (kaliber 29 cm), kon de Amersfoortsestraatweg bestreken worden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werden in de enveloppe betonnen schuilplaatsen aangelegd, die nog steeds zichtbaar zijn.