Still Going Strong Cricket Club

Terugblik op de winterevenementen 2015-2016


De foto's kunnen worden vergroot door ze te downloaden. Normaal formaat 10x15 cm. Op verzoek zijn de foto's per e-mail te ontvangen in groot formaat. Link naar historie alle winterevenementen t/m jan.2017 - Link naar de jaarconvocatie 2015-2016 - Link naar inschrijfformulier Excel / idem PDF

17 oktober 2015
Klootschieten bij
Hotel Bakker in Vorden
28 november 2015 Scheepvaartmuseum in Amsterdam 16 januari 2016
Nieuwjaarsbijeenkomst
Hotel Bergse Bossen
in Driebergen
20 februari 2016
Nationaal Militair Museum
in Soesterberg
19 maart 2016
Broeker Veiling
in Broek op Langedijk

19 maart 2016 : SGS was een dagje op de BroekerVeiling in Broek op Langedijk

Om 11 uur druppelden de SGS'ers binnen in een van de twee grote ontvangstzalen van de BroekerVeiling Het was een vrij koude dag, maar de kachel was aan en er was toch een aangename temperatuur. Wij kregen koffie of thee naar keuze met een lekkere caloriebom, de "Broekerbol". Dat lijkt wel iets op een enorme slagroomsoes. Roelof Kruijshoop inde de penningen voor de gehele dag en deze keer inclusief de kosten van het diner 's avonds. Het was erg leuk dat Peter en Annèt van der Starre hun ca. 5 jaar oude kleinkinderen Querine en Isabel hadden meegenomen. Zij speelden o.a. met onze voorzitter Duco. Ook Hanny Knüpfer was weer van de partij met Ernst Pieter en Eveline. Jammer was het dat ons commissielid George Reman er niet bij kon zijn. Hij kan al enige tijd niet goed lopen en "loopt bij de dokter". Beterschap George! Natuurlijk werden alle nieuwtjes van en met elkaar uitgewisseld, een van de doelen van onze winterevenementen. Er werd ook al gesproken over het naderende cricketseizoen.

Om 1 uur werden wij opgehaald door onze gids Siem Groot. Wij werden meegenomen naar de nieuwe ontvangsthal, waar wij eerst keken naar een leerzame korte film over de veiling door de jaren heen. Hierna gingen wij naar de ernaast gelegen zaal, die door Prinses Máxima op 5 juli 2012 is geopend met de onthulling van de interactieve expositie ‘Leven van het land’. Onze gids vertelde dat hij vroeger zelf tuinder is geweest in de streek rondom Broek op Langedijk en dat kon je ook opmaken uit de enorm grote kennis van alles rondom het verbouwen van groeten op de destijds duizenden eilanden van het Oosterdelgebied. Er was een grote plattegrond gemaakt van het hele gebied en daarmee wordt veel duidelijk. Dit grote gebied wordt nog steeds doorsneden door een lange dijk, waaraan Broek op Langedijk, Zuid Scharwoude, Noord Scharwoude en Warmerhuizen liggen. Heel vroeger verkochten de tuinders hun groeten op een centrale plek. In de jaren 1700 begon de professionele groetenteelt. Er was een erg groot verschil in inkomen tussen de vele tuinders en dat hing ook af van het weer en of zij geluk of pech hallen op de veiling. De tuinderijproducten moesten 's ochtends vroeg met de boot naar de veiling worden "gekloet" (het met een lange duwstok voortbewegen van de boot) en de afstand was soms wel enkele kilometers. Onze gids beantwoordde heel veel vragen, want SGS was op dreef en wilde het naadje van de kous weten. Dit deel duurde wel wat lang voor Querine en Isabel, maar ook zij waren goed belangstellend. Hierna liepen wij door de gebouwen en bekeken de ligplaatsen en hulpmiddelen, zoals manden (25 kg producten) en kistjes. Het gebied is erg veranderd door de ruilverkaveling. Hierna bleven nog maar zo'n 100 tuinders over van de oorspronkelijke 1200. Veel vaarten werden dichtgegooid en er werden wegen door het gebied aangelegd. Het veilen werd steeds minder nadat de grootwinkelbedrijven zelf contracten gingen afsluiten met tuinders. Het veilingmuseum wordt in stand gehouden door meer dan 100 vrijwilligers!

Na deze uitgebreide rondleiding kregen wij een heerlijke Westfriese Koffietafel met een goed hete kroket. Diverse soorten broodjes, boterhammen, beleg, enz. waren in ruime hoeveelheid aanwezig. Daarbij stonden leuke geëmailleerde koffieketeltjes op warmhouders met waxinekaarsjes. De koffie was heerlijk en je kon van alles te drinken krijgen. Ook dit onderdeel bracht veel gezelligheid met zich mee.

Om 2 uur kwam onze Schipper Jan binnen om ons op te halen voor de vaartocht door het "Rijk der Duizend Eilanden", het Oosterdelgebied. Tot onze verrassing was de boot voorzien van een goed verwarming. Het is een oude rondvaartboot uit Amsterdam en hij voer nog uitstekend. Het was nog een leuke wandeling door het veilinggebouw naar de boot. Onze rolstoeler moest wel even omrijden, maar was ook snel ter plaatse. Schipper Jan voer rustig door de vaarten. Het Oosterdelgebied bestaat uit veel langgerekte eilandjes die waren ontstaan door het uitgraven van de vele vaarten. De uitgegraven grond vormde de eilandjes. De vaarten werden goed bijgehouden, zodat je er goed door kon "kloeten". Het land kan niet met grote machines worden bewerkt, dus moest er veel met de hand en met behulp van paarden worden gedaan. In het Oosterdelgebied zijn veel vogels. In de fotoserie zie je ook een nestkast van een torenvalk op een van de eilanden staan. Heel leuk was het dat Schipper Jan de allerkleinsten ook even liet varen. Querine mocht als eerste sturen, gevolgd door twee jongetjes en door Isabel. Zij vonden dat natuurlijk super leuk!

Om 3 uur waren wij weer terug bij het prachtige veilinggebouw en konden wij gaan deelnemen aan de echte veiling.
Eerst nog even een stukje kennis en geschiedenis. In het allereerste begin van het veilen werden de producten op een centrale plaats in de buitenlucht verkocht bij opbod. Als je "mijn":  riep dan was de lading van dat bootje door jou gekocht. Daardoor ontstond het woord afmijnen. Later werden gebouwen opgericht waar de te verkopen producten ook tegen zon, regen , enz. beschermd konden wachten op het afmijnen. Omdat het verkopen te lang duurde werd het verkopen bij afslag bedacht. De omgeroepen prijs begon veel te hoog en werd in stapjes verlaagd, totdat iemand "mijn" riep. De BroekerVeiling was de eerste veiling in Nederland waar tuinbouwproducten werden geveild bij afslag. De veiling ontstond op 29 juli 1887 bij de Bakkersbrug in Broek op Langedijk in de openlucht. Het huidige houten veilinggebouw in Jugendstil is gebouwd in 1912. Omdat het gebouw op palen staat konden de tuinders met hun schuiten, beladen met groenten, door de afmijnzaal varen. Het wordt daarom ook wel een doorvaarveiling genoemd. Hier bevindt zich een historische veilingklok uit het jaar 1903, die werd bedacht om snel, duidelijk en efficiënt te kunnen verkopen. Ook om ruzies te voorkomen tussen tuinders die claimden ongeveer tegelijkertijd "mijn"riepen. De klok bepaalde wie had gedrukt de knop. In 1922 is het gebouw uitgebreid met een lighal (opslagloods) waardoor de producten niet aan felle zon, regen en andere weersinvloeden werden blootgesteld. Het veilen ging zo snel dat meer dan 100 bootjes werden verkocht in een uur. Er werden diverse hulpmiddelen ingevoerd, zoals de "blikjes" met een nummer. Ook werd geloot wie het eerst binnen mocht varen in de afmijnzaal.

Wij gingen dus ook zelf veilen. Wij namen plaats in een van de twee rijen authentieke veilingbanken en kregen een inleiding met uitleg van de zeer enthousiaste veilingmeester, geholpen door een prachtig geklede assistente. De assistente kwam op originele wijze binnenvaren met de boor met daarop een grote zak uien. We mochten even oefenen om precies op de waarde 20 te drukken en dat bleek niet erg gemakkelijk te zijn. De prijs bepaal je zelf via de veilingklok. Druk je te vroeg dan betaal je te veel en drukt je te laat dan heb je niets. Het was heel erg leuk om er aan mee te doen. Veel hilariteit ontstond toen één man steeds als vroegste drukte. Hij betaalde daarmee wel de "hoofdprijs". De veilingmeester liet de klok lopen en noteerde de verkopen en de assistente toonde het te verkopen product, leverde het af en inde het geld. Het liep op "rolletjes" en na een kleine drie kwartier was het laatste verkocht.

Om kwart over vier liepen wij gezamenlijk naar het vlak bij gelegen Restaurant 't Bakkershuys. Daar werd iedereen ontvangen met een"door de commissie aangeboden drankje en de sfeer was erg gezellig. Om half zes bleven de SGS'ers over die hadden ingeschreven voor het diner en zij kregen een heerlijke amuse. Hierna genoten wij van een voortreffelijk diner met o.a. goede wijn. Het was weer een goed geslaagde SGS-dag!

Verslag: Roelof Kruijshoop

Klik op onderstaande links en de fotopresentaties openen. Alle foto's kunt u downloaden.
Fotoserie BroekerVeiling 2016   Gecombineerde serie met foto's van Duco Ohm en Roelof Kruijshoop


Excursie naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht staat 100 jaar later het Nationaal Militair Museum. Het op 11 december 2014 geopende gebouw is zeer indrukwekkend en heeft met een spectaculair dak van 110 x 250 meter en 13 meter hoge glazen buitenwanden. De ontvangst was in het museum restaurant met koffie, thee of een frisdrankje en gebak. Aansluitend kon in hetzelfde restaurant worden geluncht, waarbij iedereen mocht kiezen wat hij/zij wilde. Het museumrestaurant serveerde uitstekende gerechten en de sfeer was prima.

Om half twee begon de uitgebreide rondleiding met een blik in de historie van gevechten. Bescherming door de maliënkolder, het harnas, gebruik van paarden, en uitleg van de vroeger gebruikte geweren. Hierna een tocht door het wapenarsenaal met mitrailleurs, kanonnen van klein tot groot en mortieren. Vervolgens vliegtuigen, de V1 en V2, oude en moderne straaljagers, oude en moderne tanks, pantservoertuigen, pantserhouwitsers, vrachtauto's, motorfietsen, enz. onze vrouwelijke gids, die bleek te beschikken over enorm veel achtergrondkennis over het wapentuig, de inzet daarvan bij de laatste oorlogen en achtergronden van historische oorlogsvoering. Wist u dat de oude geweren voorladers waren en dat je daarmee maar één schot per minuut kon vuren. Ook was de loop toen zonder trekken en velden zodat de kogel "dwarrelend" door de lucht vloog, dus was het bijna toeval dat je op enige afstand raak schoot. Dat gold ook voor de oude kanonnen. De komst van de mitrailleur maakte het mogelijk om veel meer schoten per minuut af te vuren, maar er was wel het probleem van de aanvoer van voldoende patronen en zo nu en dan moest de loop afkoelen om doorbuiging te voorkomen. Gevechtsjager F16 kan niet zonder computerbesturing vliegen en heeft 3 computers aan boord om door te kunnen vliegen als er een of twee stuk gaan. Ook vertelde zij over de gyroscoop bij de tanks, die het mogelijk maakt om tijdens het rijden de loop precies gericht te houden op het doel. Om even voor drie uur was de rondleiding afgelopen en bedankte wij onze gids hartelijk.

Hierna was er ruime gelegenheid om de rest van het museum bekijken. Veel van de aanwezige mannen herkenden "hun" wapens, voertuigen / tanks / vliegtuigen en raketinstallaties, die zij vroeger tijdens hun militaire dienstplicht hebben bediend. Anderen kregen meer inzicht in de historie van de "krijgsmacht" en kregen veel informatie over oorlogen, vredesmissies en humanitaire acties. Ook over de problemen bijvoorbeeld in Sebrenica. Wij brachten een uitgebreid bezoek aan de zes zeer uitgebreide themaruimtes, waar zeer veel informatie was over oorlogsvoering, de oorlogen zelf, de vredesmissies, enz., enz... Er was zo veel te zien dat je er zeker nog eens naar toe moet gaan. Het was prachtige dag. Vanzelfsprekend kreeg de organisator van deze dag een presentje voor zijn prima organisatie.

Wij kregen een reactie dat een afsluitend diner echt werd gemist. Iets om aandacht aan te besteden.

Klik op onderstaande links en de fotopresentaties openen. Alle foto's kunt u downloaden.
Fotoserie Nationaal Militair Museum 2016   Gecombineerde serie met foto's van Donald Noorhoff en Roelof Kruijshoop

Lees hier de uitgebreide convocatie ||| Plattegrond Nationaal Militair Museum downloaden (pdf-bestand)


De Nieuwjaarsbijeenkomst was op 16 januari 2016 in Hotel Bergse Bossen bij Driebergen

Deze keer weer een nieuwe locatie. De ontvangst was in het Grand Café, waar omstreeks 5 uur 's middags de SGS'ers "binnendruppelden". Bij binnenkomst ontvingen zij een enveloppe met bonnen voor twee gratis consumpties en tegelijkertijd kond men opgeven wat hun keuze was uit het op de convocatie vermelde keuzemenu. Iedereen wenste elkaar een gelukkig, gezond en voorspoedig 2016, de sfeer was uitstekend en er was volop ruimte om met elkaar te praten. De Penningmeester, Carel Hubert, deelde mee dat SGS deze keer alle consumpties voor haar rekening zou nemen en dat het dus niet nodig was de consumptiebonnen te gebruiken en te "turven". Vanzelfsprekend was iedereen daar erg blij mee!

Om kwart voor zeven gingen wij naar een van de zalen voor ons diner. De zaal lag aan de andere kant van het hotel en er moest een klein wandelingetje worden gemaakt. Er waren ronde tafels voor ons gezelschap gedekt en wij kregen een lekker glas wijn c.q. frisdrank en er was stokbrood met kruidenboter. Na een klein kwartiertje kwamen de voorgerechten binnen en werd een ogenblik stilte gehouden. Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht werd door Rudi Don Griot een prachtig cadeau aangeboden aan Lideke Ohm voor al haar nuttige werk voor SGS. Rudi had daar erg veel werk van gemaakt en het was geweldig. Natuurlijk kreeg hij daarvoor een luid applaus.

Hierna kreeg Duco Ohm het woord voor zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak. Hij las de namen voor van alle SGS'ers die ons in 2015 zijn ontvallen. Hierna werd een minuut stilte gehouden. Hieronder staat zijn toespraak.

Mag ik u mede namens mijn bestuursleden een voorspoedig maar bovenal gezond 2016 toewensen en de actieve leden een succesvol cricket en golf seizoen. Gelukkig zie ik dit jaar wat nieuwe gezichten. Helaas moesten wij vorig jaar van een negental SGS-ers definitief afscheid nemen. Op onze website herdachten wij: Joop van der Lee, Coby Priessen, Cora Swinkels, Bram Deutz Ebeling, Jan Branger, Marcel van Beusekom, Hanny van der Loos, Hans Knebel en Gertjan Groot. Graag wil ik hen met u, staande, een minuut stilte gedenken.

Een korte Nieuwjaarsspeech dit jaar.
Natuurlijk allereerst een woord van dank aan de leden die in onze commissies goed werk verrichtten. Ik wens hen succes toe voor het komende seizoen. Terugblikkend op 2015 meen ik dat wij een op sportief gebied goed jaar hebben gehad met veel wedstrijden, voldoende deelnemers en goede resultaten. De plannen voor 2016 zijn nagenoeg rond en zullen binnenkort gepubliceerd kunnen worden.
Ik hoop oprecht dat wij in 2016 elkaar respectvol zullen bejegenen en dat conflicten en incidenten niet meer zullen voorkomen. Dat wij vandaag een echtpaar moeten missen dat trouw niet alleen alle wedstrijden op de dinsdagen bezocht maar ook onze evenementen bijwoonde omdat zij zich bij SGS niet langer thuis en welkom voelen neem ik persoonlijk zeer hoog op en voel het als een klap in mijn gezicht. Wij worden ouder en natuurlijk komen er ook gebreken die spelen niet meer mogelijk maken maar het bijwonen van de wedstrijden en het contact met cricketvrienden blijft een behoefte. Met wat overleg inzake vervoer zouden zij mogelijk toch een paar heerlijke middagen gehad kunnen hebben bij bijvoorbeeld de SO en lid van SGS zijn gebleven.
Wij zijn een vriendenclub en dienen ook aandacht te blijven besteden aan onze met name oudere leden !
Binnen ons bestuur maken wij ons zorgen over de vergrijzing van ons ledenbestand: natuurlijk zijn wij bijzonder trots op de elf 90 plussers, zes en dertig 80 plussers, zeven 79 jarigen en negen 78 jarigen, die wij te zijner tijd ook zullen opnemen in het bestand van de Good Olds. Dit zijn overigens welgeteld 63 leden uit ons ledenbestand van 453 = 14%.
Wij hopen deze trouwe SGS-ers nog lang in ons midden te hebben, maar belangrijker is de aanwas en daarom het verzoek aan een ieder om in zijn naaste cricketomgeving te zoeken naar 35 plussers die wij graag in onze vereniging zouden willen opnemen. Een echte taak voor 2016.
Dit was mijn dit jaar korte speech. Dank voor uw aandacht en nog een prettige avond gewenst.

Hierna sprak Arjen van de Pol, die inging op de samenstelling van het ledenbestand. Naar zijn mening zijn wij een erg "blanke" vereniging en het zal goed zijn om vaker de donkerder gekleurde cricketers uit te nodige om lid van SGS te worden. Daar zitten ook fijne mensen en goede cricketers bij! Ook deelde bij mee dat Gerard en Corrie van Vuuren er vandaag niet bij konden zijn omdat bij Gerard prostaatkanker was geconstateerd. Er was een prachtige beterschapkaart gekocht en iedereen zette hier iets op.

Aansluitend ging de voorzitter van de Contactcommissie, Roelof Kruijshoop, in op de stand van zaken op het gebied van onze winterevenementen.
In 2015 zijn wij naar de TwentseWelle geweest, was het klootschieten weer een topevenement en ons bezoek aan het Scheepvaartmuseum was interessant. Dat laatste zowel cultuurhistorisch als op architectonisch gebied. Op 20 februari gaan wij naar het Militair Museum in Soesterberg, op 19 maart bezoeken wij de Broeker Veiling, op 15 oktober een boottocht en een bezoek aan de molens bij Kinderdijk. Het bezoek aan het Paleis op de Dam en de Beurs van Berlage proberen wij nu te organiseren op 12 november en dat komt in de plaats van het geplande bezoek aan de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Hij riep aanwezigen op om andere SGS'ers enthousiast te maken en zo mogelijk mee te nemen naar deze evenementen. Aan jongere SGS'ers is nog steeds een grootgebrek.

Hierna werd een heerlijk dessert geserveerd. De dag werd afgesloten met een lekkere kop koffie waarna de meeste SGS'ers naar huis gingen. Een paar achterblijvers bleven overnachten. De organisator van deze dag, George Reman, werd nog voor vertrek hartelijk bedankt voor de goede organisatie en kreeg een paar lekkere flessen wijn.

Verslag: Roelof Kruijshoop

Klik op onderstaande links en de fotopresentaties openen. Alle foto's kunt u downloaden.
Fotoserie Nieuwjaarsbijeenkomst 2016   Gecombineerde serie met foto's van Donald Noorhoff, Duco Ohm en Roelof Kruijshoop

U kunt hier ook nog kijken naar de uitnodiging met alle gegevens


Op zaterdag 28 november 2015 bezochten wij het vernieuwde Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Op 18 november 2000 waren wij er ook, maar veel te kort na ons bezoek aan de Amsterdam Arena en een gepland diner erna. Dit jaar wel een zeer goed geslaagd bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn. Dit monumentale gebouw uit 1656 werd ontworpen door Daniel Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Zeemagazijn werd gebouwd in de Gouden Eeuw, toen Amsterdam de grootste haven ter wereld was. Het museum is 4 jaar gesloten geweest voor een grondige verbouwing en in 2011 opnieuw geopend. De verbouwing is uitstekend geslaagd en de collectie is heel erg interessant en prachtig tentoongesteld. Wij verzamelden in het museumrestaurant "Stalpaert" vanaf 10:30 uur en werden ontvangen met koffie of thee en een lekker stuk appeltaart of kwarktaart. Om half twaalf stonden twee gidsen voor ons klaar en de SGS'ers werden over hen verdeeld. Wij kregen uitgebreid uitleg over het gebouw. Ook de ingrijpende verbouwing werd toegelicht. De overkapping van de binnenplaats is een hoogstandje en laat de kompaslijnen zien van oude zeekaarten. Het Scheepvaartmuseum heeft als eerste gebouw ter wereld een vloer die geluid absorbeert. De werking van de vloer met composiettegels berust op een bekend fysisch principe dat de Duitse wiskundige Hermann Ludwig von Helmholtz ontdekte in de 19e eeuw. Het toepassen van dit principe vraagt om openingen waarvan de breedte nagenoeg gelijk is aan de diepte van de spleet. Vervolgens werden wij meegenomen naar de tentoonstellingen op de 1e en 2e verdieping van de Oostvleugel. Wij hebben veel prachtige schilderijen en etsen van Hollandse meesters gezien van schepen en zeeslagen. Ook kregen wij uitgebreid uitleg over de positiebepaling tijdens de vaart met de navigatie-instrumenten. Tot in de vorige eeuw waren schepen nog afhankelijk van de zon, maan en sterren om de locatie te bepalen. Met de eerste navigatie-instrumenten bepaalden zeelui hoe noordelijk of zuidelijk ze zich bevonden. Astrolabia, graadstokken en Davis kwadranten werkten allemaal volgens hetzelfde principe: ze konden de hoek meten die de zon of een ster met de horizon maakte. Veel huidige zeilers kunnen dit tegenwoordig niet meer. Vandaag de dag vinden we dankzij satellieten eenvoudig de weg. Vroeger was navigeren veel moeilijker, zeker op zee. Toen de rol van de scheepvaart steeds belangrijker werd, groeide de behoefte aan preciezere plaatsbepaling. De octant en sextant werden uitgevonden. Deze werkten volgens hetzelfde principe, maar waren veel nauwkeuriger dan hun voorgangers. Het Scheepvaartmuseum heeft een schitterende collectie navigatie-instrumenten, waaronder verder ook diepte- en snelheidsmeters en oude kompassen. Ook is er een indrukwekkende verzameling kaarten en atlassen en er werd verteld hoe en door wie deze werden vervaardigd. De firma Blaeu, die met hun kaarten en atlassen de resultaten van de grote ontdekkingsreizen volgden en gaven al veel beter de werkelijkheid weer. Er is ook een uitgebreide verzameling van prachtige scheepsornamenten die op de boeg en de kiel van de schepen waren aangebracht. Ook heel erg interessant is de grote verzameling van schepen gebouwd als miniaturen van de echte schepen.  

Na de rondleiding hebben wij gezellig en prima geluncht in het museumrestaurant, waarbij George Reman werd bedankt voor de goede organisatie van deze dag. Na afloop van de lunch hebben wij op eigen gelegenheid alles verder bekeken in kleine groepjes. Buiten waren de replica van het VOC schip "Amsterdam" en de "Koningssloep" te zien en ook het oude stoomschip "Christiaan Brunings" dat oorspronkelijk is gebouwd als ijsbreker annex directieschip voor Rijkswaterstaat. De Koningssloep is prachtig en er werden daar films vertoond van veel gelegenheden waar deze is gebruikt. Deze is nu "met pensioen" en is ondergebracht in een speciaal gebouwtje. Het VOC schip Amsterdam kon helemaal worden bekeken. Je kon met twee van de kanonnen virtueel schieten, de kapiteinshut bezichtigen met het "privaat", het voorraad dek bekijken en je hoofd stoten bij de chirurgijn en de ziekenboeg. Ook is er een kleine keuken met bakstenen muurtje om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar het houten schip. In de mast naar het kraaiennest klimmen hebben wij maar niet gedaan! Wij zijn niet toegekomen aan het bezoeken van twee andere vleugels met de interactieve

Het was een uitstekend geslaagde dag, waarna uw verslaggever moe maar voldaan weer met de trein naar huis ging.

Verslag: Roelof Kruijshoop

Klik op onderstaande links en de fotopresentaties openen. Alle foto's kunt u downloaden.
Fotoserie van Roelof Kruijshoop

U kunt hier ook nog kijken naar de uitnodiging met alle gegevens


Op zaterdag 17 oktober gingen wij gezellig en sportief klootschieten in Vorden

Het was al weer 7 jaar geleden dat we voor het laatst in Vorden zijn geweest voor een gezellige dag klootschieten bij Vorden. Verzamelen was om twaalf uur in het welbekende Hotel Bakker. Wij werden ontvangen met koffie of thee met een lekkere besuikerde koek, de "Vordense Zwanenhals". Wij konden toen gezellig bijpraten en nieuwtjes uitwisselen.

Organisator Theo Burki had via Hotel Bakker drie uitstekende begeleiders/klootschieters van de Achterhoekse Klootschieters Federatie ingehuurd en met hen samen de groepen ingedeeld. Om één uur gingen we lopend op weg naar het klootschietparcours in de directe omgeving voor een wedstrijd klootschieten. Voorgaande dagen was erg veel regen gevallen, maar gelukkig hadden wij "SGS-weer" en bleef het de hele middag droog. Er waren drie groepen met elk twee teams opgesteld en dat was goed gevarieerd gebeurd, zodat sterker, zwakker, dames en heren netjes verdeeld schoten.

 

 

 

 

 

 

 

Het parcours liep langs een locale weg verharde, waarover - helaas voor ons - regelmatig auto's voorbij kwamen. Afwisselend was de weg verhard met klinkers en asfalt en aan beide kanten lagen sloten. Bij de start kregen wij goede uitleg over het klootschieten en het aantal schoten werd bijgehouden door de begeleiders. Ook het opzoeken van de kloten als die van de weg afraakten namen zij op zich, zodat wij lekker ontspannen konden schieten en met elkaar praten. Het was even wennen, maar als je maar netjes "na wees" naar het vlak boven de weg vastgehouden scorebordje schoot kwamen de kloten behoorlijk ver. Het doel is om het hele parcours af te leggen met zo weinig mogelijk schoten en wij kregen complimenten van de onze begeleiders. Het was heel leuk om te zien dat de ouderen soms verder gooiden dan de jongeren. Netjes rechtuit schieten is het geheim! Soms gingen de kloten keihard tegen een boom of verdwenen ze in de sloot en dan schiet je natuurlijk niet ver. De weg liep door een prachtig gebied met weiden met koeien en paarden, bos en soms ook maïsvelden. De bladeren van de bomen hadden al prachtige herfstkleuren. Wij raakten geen kloten kwijt, daar zorgden de mensen van de Achterhoekse Klootschieters Federatie wel voor! Op het verste punt was onze rustpauze. Wij konden ons tegoed doen aan allerlei dranken. Dat is toch wel een traditie bij het recreatie-klootschieten. Hotel Bakker had gezorgd voor alle soorten drank, nan Jus dÓrange tot ijskoude Jägermeister. De sfeer was uitstekend en wij konden weer lekker bijkomen van het lopen en het schieten.

Na een ruime pauze begon de tweede "innings", waarbij je kon zien dat er al de nodige ervaring was opgedaan. Zowel bij het laatste schot voor de pauze als bij het laatste schot van de groepen werd de afstand achter de finish opgemeten, want die telt mee bij een gelijke stand. Nadat wij de provinciale weg weer netjes waren overgestoken liepen wij terug naar Hotel Bakker. Daar konden wij weer genieten van een drankje en van de door Pieter van der Hammen aangeboden bitterballen. Pieter hartelijk bedankt, ze waren heerlijk! De einduitslag van ons klootschietfestijn werd uitgerekend en bekend gemaakt door Frans van de Klootschietersfederatie. Er werden deze keer geen prijzen uitgereikt; het ging immers om de gezelligheid.

1e Team 4 Gerda, Ernst-Pieter en Roelof 53 schoten 36 meter
2e Team 5 Anny, Aad, Simon en Pol 56 schoten 2 meter
3e Team 6 Wim, Ellen, Duco en George 58 schoten 75 meter
4e Team 3 Jan Willem, Aly en Arthur 58 schoten 35 meter
5e Team 2 Judith, Theo, Eveline en Pieter 63 schoten 6 meter
6e Team 1 Raimond, Blanche, Diny en Dirk 68 schoten 26 meter

De leuke dag werd beëindigd met een heerlijk 3-gangen diner. Twee soorten soep, een varkenshaasje en een groot assortiment ijs en bavarois. Veel deelnemers namen een lekkere kop koffie voor vertrek.

Organisator Theo Burki werd tijdens het diner hartelijk bedankt door commissievoorzitter Roelof Kruijshoop. Het was weer een zeer geslaagd evenement.

Verslag: Roelof Kruijshoop

Klik op onderstaande links en de fotopresentaties openen. Alle foto's kunt u downloaden.
Fotoserie van Roelof Kruijshoop
Fotoserie van Duco Ohm

U kunt hier ook nog kijken naar de uitnodiging met alle gegevens