headerfoto

Eregalerij Good Olds

Nieuws over onze leden die 80 jaar of ouder zijn

ERE galerij van onze Good Olds (bijgewerkt 17-08-2023)   Sortering van de Good Olds van oudste naar jongste.

Wij zijn blij dat wij hen nog in ons midden hebben. Sommigen zien wij helaas niet te vaak maar vergeten zijn wij hen zeker niet !
Van vele SGS-ers ontbreekt het geboortejaar. Mochten er nog meer leden zijn die 80 not out achter hun naam hebben dan hoor ik dat graag en zal hen dan aan deze Erelijst toevoegen. Stuur dan een berichtje aan Duco Ohm.

►naar de nieuwste berichten : volg de blauwe linkjes.

Toevoegingen in 2021:  08-01 Ruud Ackermannn ; 01-02 Anthony Stroink ; 05-02 Willem Jonge van Ellemeet ; 10-02 Peter van der Burg ; 11-05 Henk Hebels ; 13-05 Simon Santcroos ;
22-05 Bob van Keulen ; 13-06 Frank van der Weijden ; 20-06 Pran Das ; 26-06 Geerta Alladin ; 17-11 Ron Hart
Toevoegingen in 2022: 27-03 Ayoub Doekhie ; 07-04 Peter de Rooij ; 14-05 Peter van der Heydt ; 22-05 Carel Veninga ; 05-06 Wim van der Loos ;
02-08 Tom de Veth ; 04-11 Louk Hartong ; 02-12 Hans Vlietman ;
Toevoegingen in 2023: 23-01 Koos Gouka ; 21-03 Dick Rigbers ; 01-04 Henk Rikse ; 25-04 Joop Borggreven ; 26-06 Roeland van Tijn ; 24-07 Azeez Doekhie ; 22-08 Mans de Rooij ; 30-11 Walter Brand ;
Toevoegingen in 2024: 20-01 Bob Commerell ;  27-01 Willem Naujoks


Ton Balk (7-4-1927) lid sedert 1970

Dit is de man die u altijd in een ligstoel, ergens langs een boundary met strohoed en altijd in de schaduw, geconcentreerd naar cricket ziet kijken en die dan liever niet gestoord wordt. Ook heel vaak aanwezig bij SGS wedstrijden.
Mijn cricketleven begon in zijn opleidingsteam - het derde team - van ACC waarvan hij de captain was. Hij wist de jongens voor cricket te interesseren en bovenal te behouden. Hij was een geweldige leermeester. In 1971 (!) benoemde ACC hem tot Lid van Verdienste.

Ton leert u nog veel beter kennen door zijn inzending, die in “De Oude Doos” staat, te lezen. Ton leverde SGS ook twee zonen : Roelof en Jan die wij graag aan bat of aan het bowlen zien en een dochter, Marleen, die heel vaak als scoorster van ACC 1 wordt gesignaleerd.

Veel werk verzette hij op financieel gebied voor de KNCB die hem voor zijn grote verdienste eerst de fel begeerde kroondas uitreikte en later tot Lid van Verdienste benoemde.


Willy van Nierop (11-08-1927) lid sedert 1967

Onze Willy is met zijn Dolly een trouwe bezoeker van een aantal SGS wedstrijden, zeer zeker van de winterevenementen, alle jaarvergaderingen en aanwezig bij de uitvaart van overleden SGS-ers.
Met o.a. onze helaas te vroeg overleden vrinden Nol Phijffer, Max Grondhout, Louis de Bruin en Jaap van Noortwijk verzorgde hij ons laatste jubileumboek. Willy was een ‘doener’ en diende in vele commissies. In 1987 werd hem het Gouden Ereteken uitgereikt en in 1995 benoemde SGS tot Erelid.
Kortom een SGS-er met een geweldige staat van dienst.


Miesje Phijffer (11-12-1928)

Ook de weduwe van onze onvergetelijke Nol heeft haar plaats tussen de Good Olds van SGS verdiend. Waar Nol was, was ook altijd zijn Miesje aanwezig.  Altijd goed geluimd en met een lach op haar gezicht.

Veel toeren hebben wij met hen gemaakt naar Engeland, Schotland, Denemarken. Ook in Nederland zelf speelde Nol graag voor zijn SGS, de verenging waarvan hij in 1998 Erelid werd. Het is al weer tien jaar geleden dat wij Nol verloren. De jaren na zijn dood was Miesje vaak gast bij de wedstrijden op hun Quick in Nijmegen. Nu zien wij haar helaas wat minder vaak maar tijdens mijn recente telefoongesprek – toevallig op de dag van overlijden van Nol – begreep ik dat het goed met haar gaat, dat ze geniet van de grote schare kleinkinderen en dat zij ons deze zomer, als wij op Quick spelen, zal komen opzoeken !

Langs deze weg groet zij de vrienden en vriendinnen bij SGS.
Overigens meldde zij de vondst van jubileum pul  nr. 9 !


Tine de Ruiter (23-11-1929)

In 1969 maakte SGS kennis met Tine en haar in 2010 overleden Henk. Altijd kwam zij mee naar de wedstrijden  op het Twentsche Bank terrein (nu ABN) in Amstelveen waar de vader van ons lid Henk Rikse niet alleen het veld en de tennisbanen maar ook het natje en het droogje verzorgde.

Weinigen zullen weten dat Tine jarenlang voorzitster was van de Dames Cricketbond, nu opgegaan in de KNCB.
Met haar Henk was zij niet alleen een trouwe deelneemster aan onze golfwedstrijden, een sport die zij nog steeds beoefent, maar ook van toeren naar o.a. Sri Lanka en niet te vergeten onze winterevenementen. In 1994 waren ze supporters van het Nederlands team dat in Nairobi in het ICC toernooi speelde.

Zij is als vrijwilligster nog zeer actief en heeft mij beloofd binnenkort een van onze evenementen te bezoeken en op een cricketveld in Amsterdam of omgeving acte de présence te geven. Tot slot vroeg zij mij tijdens mijn recente telefoontje haar kennissen bij SGS haar groeten over te brengen. Bij deze.


Eef Dunk (06-10-1931) Lid sedert 1986

Vanaf zijn geboorte was Eef lid van V.O.C. en begon met cricket in 1948 in het derde en later het tweede tot 1950. Daarna speelde hij 10 jaar in het eerste elftal met Arie Terwiel als aanvoerder en vanaf 1957 met versterking van Wally en Hans van Weelde .
Vervolgens door bepaalde omstandigheden speelde hij ongeveer 7 jaar niet en in 1968 weer begonnen met spelen in het tweede elftal en later veteranen, door zijn vertrek naar Engeland tot 1987. Vanaf 1987 speelde hij gedurende de zomermaanden voor MCC (Menorca Cricket Club) tot 2000 tegen bezoekende Engelse teams en niet te vergeten de Zamigo's in 1995 met een paar bekende gezichten en het bezoek van Ans en Henk van Weelde en Nico Leeftink met zijn vriend Jan Scheffer. Een hoogtepunt op Menorca was het spelen tegen de Lord's Taverners met o.a. John Snow, John Price, David Bairstow, Mike Denness en Farokh Engineer. Verder heeft hij heel goede herinneringen aan een tour naar Engeland met Quick (N) met o.a. Nol Phijffer en de gebroeders Fiege en een trip naar Gambia met Gerrit van de Weerdhof's Bloemendaal veteranen.


Ane Anema (25-12-1931) lid sedert 1978

Wonend in Voorburg werd Ane in de zomer van 1943 jeugdlid van VCC. Hij speelde als senior afwisselend in het tweede en eerste team. Veel verhuizingen naar streken waar de “King of Sports” vrijwel onbekend was beperkte zijn cricketactiviteiten. Dit veranderde toen hij naar Alkmaar verhuisde. Als secretaris van de Alkmaarse Mixed Hockeyclub kreeg Ane alle steun om de mogelijkheid van de oprichting van een cricketclub te onderzoeken. Een peiling in de media en verrassend veel positieve reacties uit de hockeyclub waren voldoende redenen om in oktober 1966 tot oprichting over te gaan. Bekende namen uit de eerste succesvolle jaren waren met name Max Grondhout , Klaas Vervelde, Jan Hoep en John Blommert. De zoveelste verhuizing naar het “Haagse” noodzaakte Ane om de voorzittershamer aan niemand minder dan Klaas Vervelde over te dragen. In 1970 werd hij lid van HBS en het duurde niet lang of de legendarische Anton van der Vegt vroeg Ane om hem als voorzitter van de afdeling cricket op te volgen. In 1980-81 had Ane ,door privé-omstandigheden, korte tijd zitting in het bestuur van de K.N.C.B. Voor hem geldt nog steeds: eenmaal een cricketer altijd een cricketer!


Hans van Weelde (23-03-1932) lid sedert 1972

Dit is de jongste van het viertal van Weeldes. Zijn broers Wally en Henk waren kanjers in de Nederlandse top en de derde broer, Schout bij Nacht Huib, was weinig in het land en speelde (on)regelmatig in de zaterdagmiddag competitie. Hans speelde van 1945 tot 1970 voor ACC en VOC . Hij was een solide bat met een hoogste score van 108 no. In de 50-iger jaren speelde ik met hem (en Wally en Henk) in ACC en dat was de glorietijd van de Amsterdammers. Na zijn vertrek naar VOC is Hans uit het oog geraakt en zien wij hem helaas niet meer langs een cricketveld. Ik ga hem bellen en eens bijpraten.


Rob de Wijs (14-02-1933) lid sedert 1979

Wie kent deze gemoedelijk umpire niet? Vele, vele jaren ‘stond’ hij op de zaterdagen (jeugd en dames) en de zondagen (senioren en vnl. eerste klas). Dat waren er liefst 466 !

Na zijn pensionering vroeg hij heel bedeesd of hij bij de doordeweekse wedstrijden van SGS mocht komen umpiren. Dat werd natuurlijk toegestaan en jarenlang hebben wij daar veel plezier aan beleefd en hij natuurlijk aan ons want hij was toch iemand die gezelligheid op prijs stelde.

Enkele jaren geleden stopte hij met umpiren. Nu zien wij hem nog trouw bij de wedstrijden van zijn Rood en Wit waar hij de pitch verzorgt en zijn dochter Mireille, op zondagen, het scoringboek en bord bij de wedstrijden van het eerste team.


Pol Wittich (10-04-1933) lid sedert 1980

Pol is één van de gezellige Hengelo'ers en daar in het oosten lopen er nogal wat van rond. Dat hij, 25 jaar geleden,  via de winterevenementen van SGS aan Nienke kwam is een apart verhaal en dat ze dan ook nog eens vanuit ons huis in Laren getrouwd zijn toont de link met SGS wel erg goed aan !

Als wij op Hengelo, Gelre  of UD spelen zijn zij trouwe gasten die ook graag aan de nazit deelnemen. Jarenlang was Pol ook een gewaardeerde umpire.


Albert van Nierop (26-03-1934) lid sedert 1974

Albert is tot 2014 ruim 65 jaar actief blijven cricketen voor VRA, Hilversum, weer VRA en SGS. Ik heb veel met en tegen hem gespeeld. Een topfitte speler die van korte runs stelen hield en met zijn ‘olifantjes’ de nodige wickets wist te veroveren. Een gentleman cricketer die de etiquette van cricket (de normen en waarden – the spirit of the game) hoog in het vaandel had. Het was fijn hem in je team te hebben. Natuurlijk speelde hij ook lang bij onze Senioren Onderlinge en was daar tot vorig jaar de penningmeester.

Spelen wil hij in 2014 niet meer maar hij zal zeker op velden gesignaleerd worden bij wedstrijden van SGS of zijn VRA.


Jan Nefkens (15-01-1935) lid sedert 1975

Een echte SGS-er ‘op afstand’ (op de foto met zijn kleindochter en oogappeltje Peejay).

Jan is ondanks het feit dat hij al lang in Thailand woont nog erg betrokken bij het reilen en zeilen van SGS. Hij onderhoudt trouw de contacten met zijn vrienden per brief, email en bovenal Skype. Enkele jaren geleden bezochten Lideke en ik hem en maakten een onvergetelijke reis door het noorden van het fraaie Thailand waar het leven ook nog eens nog ‘ouderwets’ goedkoop is hetgeen ons Nederlanders natuurlijk aanspreekt…….

Jan bezoekt Nederland om de paar jaar en dan staan ontmoetingen op ACC op zijn programma. Vermeldenswaardig is het feit dat hij bij hem thuis kinderen, met hulp van computer programma’s, Engelse les geeft en daar veel succes mee heeft.

Hij verheugt zich al op zijn volgende bezoek aan Nederland! Wij ook.


Diny Burki-Wierenga (14-01-1935)

Op 14 januari 2015 bereikte Diny in goede gezondheid de leeftijd van 80 jaar!

Ze is zowel fysiek als geestelijk gelukkig nog bijzonder gezond en is na het overlijden van haar Coen vorig jaar augustus langzaam aan weer tot rust gekomen. De intensieve zorg en de dagelijkse bezoekjes op de fiets aan hem in het verpleeghuis in Wijchen vanaf februari  tot aan zijn overlijden hebben haar veel energie gekost. Ze heeft daarna langzaam het leven van haar zelf weer opgepakt en blijkt een sterke vrouw  te zijn die niet bij de pakken neer gaat zitten ! Samen met Coen en ons  heeft ze vaak genoten van de kampeervakanties tijdens de drielandentoernooien in binnen- en buitenland waar we soms met het halve SGS-team op de camping stonden. Ook bij de talloze SGS evenementen in de winterperiode was ze meestal aanwezig en genoot van de contacten met de andere leden. Dit blijft en wil ze voortaan ook met plezier doen!

Afgelopen zondag hebben we met haar kinderen en kleinkinderen in een Wijchens restaurant haar verjaardag uitgebreid gevierd en daar heeft ze van genoten! Op het ogenblik houdt ze zich fit met een wekelijkse Nordic walking tochtje met een gelijkgestemd groepje en fietst nog regelmatig in haar woonplaats . Daar ze vanwege haar verjaardag niet bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van SGS in Schoonhoven kon zijn vroeg ze ons (Theo en Blanche) daar iedereen de groeten te doen en hoopt er bij een van de volgende SGS-uitjes weer graag bij te zijn.


Max de Bruin (23-07-1935) lid sedert 1976

Deze SGS-er verdient m.i. een wat langer artikel! Max werd in 1935 achter een screen geboren, het jaar waarin zijn vader voorzitter was van ACC. In 1943 (!) werd hij al lid van ACC en de voetbalclub AFC. Hij betekent veel voor ACC: in 1959 trad hij aan in het bestuur, na de dood van Lou Woudstra Sr. (de vader van Hans en wijlen Lou). Hij bleef 31 jaar in het bestuur en was liefst 17 jaar voorzitter. Bij zijn afscheid in 1986 werd hij terecht tot Ere Voorzitter benoemd. Hij was de ‘bouwer’ van clubhuizen: wij kennen ze nog allemaal: de blokhut op Pinoke in 1972, het eigen clubhuis (1987) op het veld naast VRA dat na de brand in 1997 herbouwd werd en, na de verhuizing naar het Loopveld bij de Kalfjeslaan, zijn laatste bijdrage in 2003.

Hij speelde weinig cricket voor SGS maar, zo zei hij mij, heeft wel vanaf het begin een aantal jaren met veel plezier gegolfd. Bij onze receptie (jubileum) op ACC in 2004 was hij de ‘speaker’ die de sprekers aankondigde. Van dichtbij kan ik oprecht zeggen dat Max erg veel voor cricket bij ACC betekend heeft. Op jonge leeftijd waren hij en zijn grote vriend Hans Woudstra de gangmakers van jeugdcricket bij ACC, waar ik ook dit spelletje leerde. Daarna gestart in het senioren cricket o.l.v. onze Ton Balk, Hans Schooneveldt, Jan Hendriks en Herman Schoordijk. Wij werden met het tweede team kampioen in de wat wij nu hoofdklasse zouden noemen maar mochten niet promoveren van het bondsbestuur…. Twee teams in de topklasse was kennelijk aan de Haagse voorbehouden. Die tijden zijn gelukkig veranderd. Max was de vaste keeper van dat tweede team (keepen ligt in die familie: zijn zoon Max en kleinzoon Steven waren/zijn de keepers van ACC 1).

Nog later kwamen wij voor de veteranen van ACC in actie en was ons jaarlijks hoogtepunt de ‘taartenmiddag’: alle 22 spelers van ACC brachten een taart mee, 22 taarten die bij de thee genuttigd werden! Deze traditionele middag met twee ACC teams tegen twee van SGS was een reünie waarvoor uit alle delen van het land niet spelende, oudere SGS-ers naar ACC kwamen om van een heerlijke middag te genieten. Onze helaas te vroeg overleden leden Jacques Diepenveen en Rob Dukker wisten er met broer Hans een geweldige sfeer te creëren. Vaak gingen wij laat naar huis. Op onze vergaderingen in Bunnik was Max altijd aanwezig en zat ook in de toen nog bestaande ballotagecommissie. Nu is hij de trouwe bezoeker van zijn ‘cluppie’ ACC , zowel bij uit- als thuiswedstrijden en verzorgt hij het wedstrijdverslag op hun website. Als wij op ACC spelen komt hij vaak even langs, net als Ton Balk en Pieter van Vliet.

Samenvattend : dit is niet alleen een Good Old maar bovenal ook een Gouwe Ouwe.


Jan Timmermans (02-9-1935)  lid sedert 1998

Jan is een van de Leden van Verdienste van SGS, de ALV benoemde hem in 2012 vanwege zijn grote inzet voor onze Senioren Onderlinge waarvan hij vele jaren voorzitter was. Met zijn Jo was hij altijd op de dinsdagen aanwezig en genoot van de vriendschappelijk band die er bij de SO bestaat.

Onder zijn leiding groeide de belangstelling bij onze oudere leden om een middag te cricketen met goede vrienden en vriendinnen en na afloop te genieten van de derde innings. Helaas stopte hij met het meespelen maar wij hopen hem nog vele jaren in ons midden te mogen hebben.


Herman van der Horst  (16-03-1936) lid sedert 2007

Herman, een oud PW’er in hart en nieren, kwam op oudere leeftijd ons en onze Senioren Onderlinge versterken. Hij geniet de dinsdagen van de kameraadschap en het biertje na afloop. Een goed verteller met veel kennis van cricket in het oosten van ons land waarvan zijn PW helaas geen deel meer uitmaakt. Het was altijd een genoegen om op dat prachtige veld in Enschede te mogen spelen en te genieten van de gastvrijheid.

Herman is overigens ook geen vreemde bij de crickettoers naar de zuidelijke landen en ging o.a. met ons mee naar Malta, Spanje, Corfu en Lodi, waar hij liet zien dat hij nog steeds kan cricketen!

Wij hopen Herman nog vele jaren bij ons te hebben en bel hem als u in Boekelo mocht zijn. Een bezoek aan zijn huis met een uniek uitzicht is zeker de moeite waard !


Tom van Nierop (10-04-1936) lid sedert 1976

Tom, de derde zoon van Willy van Nierop Sr. studeerde Rechten in Leiden en wijdde zijn werkzame leven aan Verzekeringen. Hij kreeg het cricket, net zoals zijn broers Willy en Albert, met de paplepel ingegoten. Vader Willy was captain van lagere elftallen van VRA en regelmatig moesten de zoons invallen.

Tom werd in 1976, precies op zijn veertigste, lid van SGS. De broers werden al eerder lid en speelden regelmatig. Tom speelde weinig voor SGS, hij gaf de voorkeur aan zijn zeilboot, paarden en recent aan golf. Bij de thuiswedstrijden van zijn club VRA-I wordt hij nog regelmatig langs de kant van het veld gezien, zo ook bij internationale wedstrijden.


Rudolf Seijffardt (11-08-1936) lid sedert 1976

Ik heb “onze Wimmen” (Neleman en Slendebroek) en Maarten Ingelse gevraagd mij van informatie te voorzien en die heb ik gekregen.

Wim Slendebroek heeft een 20 jaar met Rudi in CCA gespeeld en altijd een goed contact met hem gehad. De laatste jaren werd dit minder omdat zijn gezondheid achteruitging en hij ophield met cricketen en Wim ging golfen. Ruud was een vaste waarde als contactman met de hockeyclub o.a. over de barinkomsten (wanneer waren de inkomsten voor C.C.A. en wanneer voor Arnhem) alsmede een ideale contactman met de gemeente.

Als raadslid wist hij de weg om tot een redelijke huurprijs van de velden te komen en was ook de drijvende kracht achter de horeca tijdens de twee eerste interlands tegen Pakistan op 14/15 september 1974 buiten de randstad. In 1974 zaten Ruud, Wim Neleman, Henk Kruisselbrink en Wim Slendebroek in het comité voor die wedstrijd tegen Pakistan.

Zij werden in 1980 erelid van CCA hetgeen Ruud al in 1976 was geworden. Ruud’s team genoten waren niet alleen Henk van Toor, Hans Wiegman, Joop van der Lee, Wim Neleman, Barend Veen, Karel Creutzberg en Jan Schoordijk maar ook Louis van Erp Taalman Kip (oud voorzitter N.C.B.), Herman Witteveen en Luub Bakker en dat was een gerenommeerd gezelschap !

Rudi speelde slechts éénmaal voor SGS (in 1986) maar voor CCA 289 wedstrijden: 2998 runs (8 maal een 50) in 299 innings en 133 slachtoffers achter de palen. Ruud was vroeger ook een goede hockeyer van Arnhem 1 in de Oostelijke Eerste Klasse. Als SGS tegen CCA speelde kwam hij trouw kijken. Cricket is hij blijven volgen.

Maarten Ingelse vroeg Ruud om een foto en kreeg die met onderstaand bericht: Dag Maarten,
"Hartelijk dank voor je aardige mailtje. Ja, de eindstreep komt steeds dichterbij maar ik probeer hem wel vooruit te schuiven. Het gaat dus aardig goed met mij. Bijgaand de gevraagde foto maar ik vraag me af of ik wel bij de “Good Olds” op zijn plaats ben. Ik heb helaas nauwelijks een bijdrage kunnen geven aan de activiteiten van SGS doordat ik in 1990 vanwege hartproblemen niet meer mocht sporten (hockey/cricket). Ik ben wel altijd lid gebleven van SGS omdat ik de doelstelling van harte onderschrijf. Helaas is CCA inmiddels ook ter ziele. Ik bewaar goede herinneringen aan de wedstrijden tegen Quick, Union, UD, Hengelo, PW en vele andere clubs. Destijds begon ik als enige junior bij CCA. Dr. Louis (maar dat durfde/mocht ik niet zeggen) van Erp Taalman Kip was captain en hij zorgde er altijd voor dat hij al keurig verkleed klaar stond om de gasten te ontvangen. Hij had dan de kleurige blazer van de Flamingos, maar meestal de groene van SGS aan. Hij stond ook altijd nadrukkelijk voor het handhaven van normen en waarden bij het cricket. Met genoegen lees ik ieder jaar het jaarverslag en waardeer dan ook jouw grote bijdrage aan de organisatie van SGS. De naam Ingelse blijft in ieder geval al in de 3e generatie nauw met SGS verbonden.
Dank dus voor je goede wensen en mogelijk zien we elkaar nog eens.
Met vriendelijke groeten, Rudolf "


Henk van Eck (30-09-1936) lid sedert 1977

Het is nauwelijks te geloven, maar de inmiddels 80-jarige Henk van Eck maakte zijn debuut in het eerste elftal van het Haagse Quick in 1950, op 13-jarige leeftijd! Henk scoorde bij die gelegenheid evenveel runs als zijn toenmalige leeftijd en bleef not out. Een wel heel opmerkelijk begin van wat uiteindelijk zou uitmonden in een glanzende cricket-carrière. Weliswaar speelde Quick in die tijd op een zeer bescheiden niveau, maar dat maakt deze gebeurtenis niet minder bijzonder. Het was overigens wel z’n enige optreden in de hoofdmacht in dat seizoen. De laatste wedstrijd voor Quick 1 speelde hij 28 jaar later op 42-jarige leeftijd, in 1978. In die lange tijdspanne kwam hij tot het respectabele aantal van 345 wedstrijden. Hij scoorde daarin 4156 runs, met een hoogste score van 108 not out in 1954, dus toen hij 17 was. Henk was een hard slaande batsman, technisch zeker niet perfect, maar hij had een excellent oog voor de bal. Daarnaast en misschien bovenal was hij een voortreffelijke, aanvallende wicketkeeper met een score van 264 vangen (liefst 24 in het seizoen 1973/74) en 76 stumpings. Henk was gedurende een groot aantal jaren zonder enige twijfel één van de beste wicketkeepers op de Nederlandse velden. Hij had evenwel de pech dat bij HCC ene Robbie Colthoff achter de palen stond. Ik ben er van overtuigd dat die er – overigens volkomen terecht – de oorzaak van is dat Henk nooit voor het Nederlands Elftal is uitgekomen.

Henk heeft de opmars van het cricket in Quick, dat lange tijd toch vooral een voetbalclub was, van heel nabij meegemaakt en daar een buitengewoon grote bijdrage aan geleverd. Hoogtepunten waren ongetwijfeld de landskampioenschappen in 1965 en 1970. Henk was een voortreffelijke, altijd positieve en zeer sportieve speler en gedurende 12 jaar een charismatische en inspirerende captain. Het was een groot genoegen met hem te spelen. Na het afsluiten van z’n imposante cricket-carriere heeft Henk zich als bestuurder meer dan verdienstelijk gemaakt voor de cricketsport.

In 1980, twee jaar nadat hij z’n bat aan de wilgen had gehangen, werd hij voorzitter van de KNCB. Hij zou dit tot 1986 blijven. Ook bij Quick heeft hij talloze functies vervuld, onder meer als algemeen voorzitter. Hij is dan ook zowel van Quick als de KNCB erelid. Als 80-jarige kan Henk van Eck met veel voldoening terugzien op een zeer indrukwekkende cricket-carrière.

Ik ben mijn vriend Henk Hebels (ook niet de eerste de beste) dankbaar voor deze bijdrage.
Henk is een kanjer in onze cricketwereld en wij zijn er trots op hem in onze gelederen te hebben!
Duco Ohm


Maritha Felsenthal-van Dijkhuizen  (20-2-1937)

Deze Amsterdamse ken ik al vanaf mijn middelbare schooltijd – een 65 jaar dus! Zij maakte kennis met cricket bij ACC waar haar ouders, goede vrienden van Henk Kappelhoff, trouwe bezoekers waren van de wedstrijden van ACC op het Twentsche Bank terrein waar toen de vader van onze Henk Rikse het veld en het clubhuis nog verzorgde. Met SGS kwam zij in contact door haar huwelijk met de helaas veel te jong overleden René Felsenthal. Met René was zij altijd bij de Hilversumsche CC te vinden en toen wij bij ACC in de veteranen gingen spelen werd zij betrokken bij het organiseren van de bar. En dat deed zij op een voortreffelijke wijze. Haar twee zonen, Peter-Paul en Daniel, spelen cricket maar ik ben er (nog) niet in geslaagd hen bij SGS in te lijven.

Cricket betekent veel voor haar en zij ging graag mee op toer, ook met onze Engelse vrienden van de Forty Club. Tijdens één van die reizen sprong er een vonk over bij het kennis maken met de vrijgezel Mike Wicks, een trouwe voormalige speler en toerganger van deze club en ook een goede bekende van vele SGS-ers. Wij ontmoeten haar nu minder vaak want de beschikbare tijd wordt verdeeld tussen Hilversum en Engeland. Toch zullen wij hen de komende zomer weer langs de velden en bij het vierlandentoernooi op Sparta zien. De hotelkamer is al gereserveerd.

Duco Ohm


Duco Ohm  (01-03-1937) lid sedert 1977

Met een SGS'er besprak ik mijn ‘verleden’ en die liet ik noteren:

Dat mijn kennismaking met cricket achter het Olympisch Stadion in Amsterdam begon en dat daar de heren Lapierre en Burger de jeugd de beginselen bij brachten waarna in Amstelveen gespeeld kon worden tegen o.a. Cric, VRA, VVV, R.enW. en Haarlem. Dat ik in de vijftiger jaren bij ACC cricket speelde op huidig top- en hoofdklasse niveau en ook tijdens mijn jarenlang verblijf in Nigeria. Dat ik een SGS-er ben met een lange staat van dienst in de cricketwereld, met bestuursfuncties bij ACC, de Hilversumsche CC, SGS en de KNCB. Dat ik sedert 1984 in het bestuur van SGS zit, er de functie van wedstrijdsecretaris vervulde en bij het wegvallen van een aantal verenigingen met onderlinge (en veelal regionale) wedstrijden het aantal wedstrijden ver boven de 60 bracht. In die tijd kregen de spelers van mij een keurige uitnodiging per gefrankeerde brief (met dank aan Word Perfect). In 1999, na het overlijden van Karel Creutzberg, kreeg ik de voorzittershamer aangereikt, een hamer die ik nu 18 jaar hanteer en in 2018 mogelijk zal overdragen. Mijn bijzondere aandacht tijdens deze lange periode was en is er nog steeds er voor de zieken, de ouderen en de weduwen van overleden SGS-ers. Kaarten, bloemetjes en telefoontjes zijn talrijk. Ook voor de KNCB was ik actief en zat in o.a. de accommodatie-, tucht-, spelregel- en scheidsrechtercommissie en ‘stond’ in meer dan 700 wedstrijden. Ik heb alle testlanden die op bezoek kwamen één of meerdere keren mogen staan in hun wedstrijden tegen het Nederlandse elftal. Voor de ICC leidde ik wedstrijden tijdens de toernooien in Nederland, Kenya, Maleisië en Namibië. Vele onderscheidingen vielen mij ten deel: Lid in de Orde van Oranje Nassau, Erelid van de KNCB en SGS, drager van het Gouden Ereteken van SGS en Honorary Member van de Deense Forty Club. SGS is en blijft, naast Lideke en de kinderen, mijn grote liefde.

Duco Ohm


Frans Kottman  (01-03-1937)  Lid sedert 1980

Wie kent deze gezellige Rood en Witter niet? Hij is zeker geen onbekende voor de spelers die na de wedstrijd de bar op hun veld opzochten. Ik moest echter wel op onderzoek om het verleden van Frans te weten te komen : Frans maakte in zijn jeugd kennis met cricket bij CVHW in Heemstede waar ook Ben Teeuwisse gespeeld heeft. Hij heeft jarenlang niet gespeeld totdat hij in 1969, op aandringen van de veel te vroeg overleden Freek van Muiswinkel, lid werd van R&W en weer ging cricketen.

De laatste jaren is hij, als hij in het land is, actief bij onze Senioren Onderlinge en zijn hij en zijn Conny nooit de eersten die naar huis gaan. Nog een stukje geschiedenis kwam ik te weten: in 1972 opende hij bar/café "The Pitch" (what's in a name ?) in Haarlem en omstreeks 1978 trad hij in dienst van Kon.HFC/Rood en Wit als uitbater van het clubhuis. In 1990 was hij mede- organisator van de ICC trophy 1990 op Rood en Wit alsmede van de Haarlemse Cricket Weken in 1991 (overwinning NL op WI) en 1993 en wegens zijn grote verdiensten voor R en W werd hij in 1995 de trotse drager van hun "Gouden Spriet”. 

Altijd was het gezellig als Frans aan deze en gene zijde van de bar stond, hoewel hij tegenwoordig deze zijde meer frequenteert ....

Duco Ohm


Hans Dukker (02-08-1937) Lid sedert 1979

Hans Dukker, broer van Ferry en de helaas te vroeg overleden Rob, is nog actief op ACC waar hij al jarenlang de organisator is van het tip en run spel voor de jeugd. Mede daardoor is er een goede aanwas van hun jeugd waarvoor helaas te weinig wedstrijden worden georganiseerd. Al in 1995 werd Hans tot Lid van Verdienste van ACC benoemd.

Zijn vader speelde ooit cricket voor Ajax (de voetbalclub had een cricket afdeling) op de Middenweg maar omdat Ajax geen jeugdteams had gingen de broers naar VVV. Later kwamen Ferry (via PW), Rob en Hans naar ACC. Net als wijlen Rob is ook hij daar een van de gangmakers als er iets te vieren valt.

Als wij op ACC spelen is hij altijd een vaste toeschouwer en na vijven in voor een koud ‘Schiedammertje’.

Duco Ohm


Frank Peacock (05-08-1937) Lid sedert 1979

Frank was een van de trouwe spelers bij de Hilversumsche CC. Hij maakte er makkelijk vrienden en was altijd beschikbaar om op het laatste moment nog in een van de teams in te vallen.

Ook speelde hij graag voor SGS: 116 wedstrijden en zijn hoogste score was 82 no. Hij bowlde 537 overs en nam 96 wickets.

Helaas zijn wij Frank en zijn Judith sinds zijn verhuizing naar België uit het oog verloren. Maar niet uit het hart.

Duco Ohm


Bas de Gaay Fortman (06-11-1937) Lid sedert 1985

Als je iets over Bas te weten wilt komen moet je zijn naam in Google intikken. Er komt dan een waslijst interviews, gesprekken en notities van deze hoogleraar politicologie en oud PPR-man (thans Groen Links) op het scherm. Daar zal ik niet uit citeren, dat moet een ieder zelf doen maar interessant is het wel!

Wij kennen Bas natuurlijk als actief cricketer die ook het afgelopen seizoen nog actief was bij de SO en het ‘andere SGS’. Wist u dat hij thuis, in de tuin, nog altijd zijn befaamde slowballs oefent? In 2016 speelde hij slechts 5 wedstrijden en mocht maar 1 over bowlen zodat er weinig eer te behalen viel. Zijn cijfers van 2017 heb ik nog niet gekregen. Bas is ook een aantal keren, met zijn Ina, mee op tour geweest.

Graag geziene deelnemers waarmee je, buiten een goed wijntje, een fijn gesprek kon hebben.
Wij hopen beiden nog vele jaren op of langs een veld te ontmoeten.

Duco Ohm


Roy Rijzig ( 28-12-1937) Lid sedert 2000

Aan deze geweldenaar bewaren wij goede herinneringen. Niet alleen was hij een gezellige speler in onze teams voor hij zich in zijn geboorteland vestigde maar bovenal herinneren wij ons de mede door hem georganiseerde toer naar Suriname in 2005. Die toer kunt u met navolgende link nog eens lezen: http://www.sgs-cricket.nl/crickettours/suriname-tour-2004-2005.htm

Om het jaar zien wij Roy en Toesca, veel te kort, bij een SGS-evenement: de vele familieleden en de grote vriendenschaar vragen veel aandacht en voor SGS komen zij tijd tekort.

Wel veel tijd steken zij gelukkig in de verdeling van de goederen die SGS enkele malen per jaar naar Paramaribo stuurt. Cricketspullen naar de vooral jeugdige cricketers en kleding (veel gevonden en niet afgehaalde kleding van de jeugd van Bloemendaal) naar kindertehuizen in Paramaribo en omstreken waar de nood steeds groter schijnt te worden.

Wij zijn trots Roy in ons midden te hebben!

Duco Ohm


Willem Voogel (01-03-1938) Lid sedert 2004

Willem maakt in 1991 kennis met cricket tijdens een ‘sportkennismakingscursus’ bij de Mixed Cricket Club "HENGELO".
Hij was 53 toen hij met cricket bij Hengelo begon. Ook is hij nog steeds een enthousiaste hockeyspeler bij de veteranen van de Mixed Hockey Club “ALMELO”.

Willem is een ‘doener’ en werd al twee jaar na zijn aantreden in oktober 1993 de secretaris van HENGELO en bleef dit tot maart 2011, liefst 17 jaar ! Op 13 maart 2010 werd hij tot ERELID benoemd. Dat is een stukje voorgeschiedenis.

Nu speelt hij jaarlijks met HENGELO een tweetal keren tegen het bezoekende SGS en bij de toer door het Oosten met de Senioren Onderlinge. Na afloop altijd een gezellige gastheer die graag een gesprek aangaat. Natuurlijk moeten wij ook vermelden dat hij regelmatig meespeelt bij onze Senioren Onderlinge.

Willem is zeker geen hoogvlieger qua prestaties maar wel een enthousiaste deelnemer aan de wedstrijden en helpt altijd waar nodig. Blijf gezond Wim!

Duco Ohm (met dank aan Roelof Kruijshoop)


Mike Pothecary (30-06-1938) Lid sedert 2006

Mike werd in 2006 lid om voor SGS golf wedstrijden te spelen!
Toch heeft hij ook voor SGS 2 wedstrijden gecricket (Grace -wedstrijden) en daarin heeft hij totaal 14 runs gemaakt en 3 overs gebowld 1-24. Maar zijn grote passie was toch de golfwedstrijden van SGS waarin hij samen met zijn vrouw Pamela vele wedstrijden heeft gespeeld en regelmatig in de prijzen viel.

Helaas heeft hij wat gezondheidsproblemen gehad waardoor hij de laatste tijd verstek heeft moeten laten gaan. Nu gaan ze veel naar Engeland om hun kinderen en kleinkinderen te zien maar hij is toch voornemens om dit jaar toch weer een keer aan te schuiven bij een SGS golfwedstrijd. Wij zien hen daar graag.

Duco Ohm (met dank aan Arthur van Lunszen)


Pieter van den Berg (04-09-1938) Lid sedert 2001

Pieter was en is een echte Quicker (zegt Rob de Haas). Hij groeide op in de Marterstraat, om de hoek bij De Hazenkamp, waar hij voetbalde en cricket speelde.

Pieter was vooral een batsman, die fris van de lever erop los scoorde en had lak aan reputaties. Tijdens een wedstrijd tegen HCC in Den Haag konden de HCC-bowlers geen vat op hem en Henk Kloppers krijgen. Vanaf de tribune werd door de oudeheer Bakker geroepen "Put on De Beus" Pieter en Henk lustten die slow balletjes wel en sloegen De Beus meermalen voor 6 op de tennisbaan. De oude Bakker verdween schielijk van het complex....

Ook als bowler stond Pieter zijn mannetje en werd nogal eens aangezet als het de gevestigde bowlers (Burki, Fiege, Hagen) niet lukten. Pieter verhuisde eind jaren 60 naar Eindhoven, waar hij verder cricket speelde bij HTCC. Sindsdien bleef Pieter Quick op afstand volgen en is hij altijd trouw lid van de Quick-Reünisten gebleven. Zeker één maal per seizoen komt hij ook naar Nijmegen om een wedstrijd van Quick voetbal te volgen.

Ook heeft Pieter een paar keer met SGS Golf meegespeeld en gecricket: hij speelde tussen 2002 en 2007 5 wedstrijden gespeeld voor SGS waarin hij 110 runs maakte (gem. 27,50) met als hoogste score 38; hij bowlde 10 overs en nam 3 wickets voor 52 runs; geen vangen.

Verder weet ik (zegt Maarten Ingelse) dat hij van eind jaren 60 tot midden jaren 70 secretaris was van HTCC cricket in Eindhoven waar ik nog ca. 8 jaar met hem samen heb gespeeld. Bewaar goede herinneringen aan die tijd!

Duco Ohm (met dank aan Rob de Haas en Maarten Ingelse)


fHans Delfos (07-09-1939) Lid sedert 1992

Even stilstaan bij een nieuwe Good Old die uitsluitend in het jaar van toetreden, en slechts twee maal, voor ons cricket speelde.
Vaker was hij te zien bij zijn vrienden van SGS Golf, zelfs vanaf het begin !
Hij speelt nog ieder jaar een aantal wedstrijden mee.
In 2001 is hij in de golfcommissie gekomen en heeft dat 6 jaar op een prima manier gedaan. Hij was een goed prater hoewel hij regelmatig tijdens het diner aan de aanwezigen vroeg of er iemand was die nog een leuke anekdote over golf kon vertellen. Dan kon hij weer rustig gaan zitten…..
Hans is de tweede golfer die 100 wedstrijden heeft gespeeld voor SGS. Ron Rishworth was de eerste. Wij hopen dat hij nog een aantal jaren kan blijven meespelen.

Duco Ohm

Frank van der Weide stuurde ons de volgende bijdrage.
Duco, Inderdaad werd Hans Delfos op 7 september 80 jaar. Ik ken hem heel goed en zijn familie, wonende te Lelystad-N.
Ik leerde Hans kennen via de drukkerij wereld als klant. (Hij zwaaide af als gepensioneerd Lid van de Raad van Bestuur van de Kon. Thieme Media Groep o.l.v. Marc van der Kallen, die een gegeven moment ook eigenaar was van ADO Den Haag (FC) maar dat even terzijde).
Hans was een Hagenaar en is nog steeds lid van ‘zijn’ HBS, waarvoor hij 25 wedstrijden speelde in HBS 1 in hun meest glorieuze tijd als topclub in de top amateur competitie.
Als voetballer was Hans multi inzetbaar. Als links en/of rechtsbuiten – zeer snel en schot in beide benen of waar nodig in de achterhoede tot het keepen aan toe; hij was in die tijd een gevreesd tegenstander van HVV.
Hans is dan ook nog zeer fit. Daar Hans in Zoetermeer kwam wonen in zijn werkzame periode – (Groot/Schoon) Vader van zoon Jurgen & zijn familie en dochter Madelon Delfos-Spur & haar gezin – kwam hij in contact met cricket en ging spelen bij de V/C/Tennis/Bridge/scherm club Concordia, een van de oudste voetbalclubs van ons land (1882). Hij ontwikkelde zich als batsman/fielder/WK .
Toen ik dat eenmaal wist – gelet  ons zakelijk contact als basis van onze vriendschap – trok ik hem aan naar de cc Victoria te Rotterdam, waar hij een zeer gewaardeerd lid werd als het Veteranen XI, welke bijna landskampioen werd van het toen zeer florerende veteranen cricket.
Het was bijna vanzelf sprekend dat hij ook cricket lid werd van SGS. Toen bij Victoria vrij plotseling een einde kwam (overlijden Aad van Rossem op de cricketpitch) zijn wij ‘allen’ zo’n beetje 50/55 jaar zijnde, het golfspel gaan beoefenen met alle gevolgen van dien!
Daar kom je niet meer vanaf en dus werd Hans ook zeer betrokken met de ‘Golfcompetitie’ van SGS en dat doen wij nog steeds.
Hans is zelfs komen wonen aan de golfbaan Flevoland te Lelystad.


David Payne (15-09-1939) Lid sedert 1992

In 1992 kwam David bij SGS spelen en was ook zijn Tris vaak van de partij. Een zeer bescheiden cricketer die van het spelletje genoot en vooral bij Hengelo erg actief was. Natuurlijk kennen de meesten van de jongere generatie SGS'ers zijn dochter Nicola beter. Die speelde immers als een van de eerste vrouwen in de heren competitie mee en scoorde er lustig op los. Helaas is zij uit ons zicht verdwenen en bouwt een toekomst op in Schotland. In 2016 speelde zij nog eens met de Exters (Oud Nederlands XI) tegen een SGS team waarbij de gehele Payne family aanwezig was (zie de foto). De laatste jaren zagen wij deze sympathieke Engelsman niet vaak meer bij SGS wedstrijden al was een wedstrijd op Hengelo vaak een uitzondering.

Wij hopen David en Tris nog lang in ons midden te hebben. Van Maarten kreeg ik zijn cijfers bij SGS door: David speelde tussen 1993 en 2016 28 wedstrijden voor SGS waarin hij 499 runs maakte met een gem. van 21,70 en een hoogste score van 61. Hij bowlde 160 overs en nam 21 wickets voor 657 runs; hij deed 6 vangen.

Duco Ohm


Wim Neleman  (07-10-1939) Lid sedert 1979  

Wim is mateloos populair bij de mannen die jubileumboeken moeten schrijven voor hun vereniging en is zo gezegd de Brinio Kleefstra van onze tijd. Ook voor het jubileumboek SGS 90 heeft hij veel werk verzet. Als cricketer was hij niet actief bij SGS – hij speelde, in 1979, maar 1 wedstrijd en scoorde 2 runs. Wel is hij met zijn Henny een bijzonder trouwe deelnemer aan onze winter evenementen en bezoekt hij onze wedstrijden in het oosten van het land. Wij hopen hen nog vele jaren bij ‘iets’ van SGS te mogen begroeten.

Duco Ohm


Ron Hart (17-11-1939) Lid sedert 1995

Sedert 2003 één van onze Buitenlandse Leden van Verdienste. Wie van ons ouderen kent deze sympathieke Engelsman niet! Jarenlang was hij, als captain van de Forty Club, aanwezig bij de drie/vierlandentoernooien en wat hebben wij genoten van zijn humorvolle verhalen, speeches en anekdotes. Ook was hij een goede zanger die menige derde innings opvrolijkte.

Bij de Forty Club werd hij terecht een Honorary Fellow niet alleen vanwege het organiseren van het wedstrijd-programma in de UK maar ook van tal van crickettoers naar verre landen als Brazilië, China, Nieuw Zeeland, Australië, Sri Lanka, Zimbabwe, Kenia, Namibië en Zuid Afrika en dan vergeet ik mogelijk een paar landen in het nabije Oosten. Met ons ging hij mee op toer in Suriname. Veel SGS-ers hebben aan één of meerdere toers deelgenomen en allen waren zeer tevreden over de wijze waarop e.e.a. altijd tot in de puntjes was georganiseerd. SGS is hem en zijn Edelgard daarvoor dankbaar.

Voor zijn geweldige inzet werd hij in 2003 tot Honorary Member van SGS benoemd. Helaas laat zijn gezondheid Ron enigszins in de steek en kon hij voor het eerst bij een vierlandentoernooi, in Neston, niet aanwezig zijn en dat deed hem pijn. Ik zag Ron voor het laatst op Sparta en daarna hebben ik, en velen met mij, hem op een cricketveld echt gemist. Hopelijk zien wij Ron en Edelgard volgend jaar wel in La Manga. Dat zou geweldig zijn !

Duco Ohm


Jan-Aart Vlug (06-02-1940) Lid sedert 1980

Terug in de tijd naar 1965 toen ik voor de Hilversumsche CC ging spelen en kennis maakte met de Rosenbaum clan: vader Willy, zonen Rob en Casper die alle drie in het eerste team speelden. De dochter, Carla, was ook altijd aanwezig en zo maakte ik ook kennis met Jan-Aart die met haar zou trouwen. Drie van de vier mannen zijn lid van SGS geworden. Jan-Aart speelde weinig maar was in het verleden met Carla regelmatig aanwezig bij de golf sectie van SGS. Een weerziens bij de crematie van de ex penningmeester van de Hilversumsche CC in november j.l. was door omstandigheden veel te kort. Hopelijk zien wij hen weer eens bij een winter evenement!

Duco Ohm


Herman Huising (31-03-1940)  Lid sedert 1981

Wie kent deze SGS-er niet? Een echte Rotterdammer met een gouden hart. Cricket Nederland kent hem als een goede umpire die vele interlands leidde. SGS kent hem als een trouwe speler, eerst door de week en nu nog als umpire bij onze SO. De golfers kennen hem als een enthousiaste deelnemer aan hun wedstrijden en ook was en is hij een regelmatig bezoeker van de winter evenementen. Eerst met zijn te vroeg overleden Liesbeth en nu met Bea.

Herman lijkt met het jaar jonger te worden en dus hopen wij hem nog vele jaren op of langs een veld aan te treffen.

Duco Ohm


Evert Sanders (25-06-1940) Lid sedert 2001

Weinig SGS’ers zullen Evert Sanders kennen als actief cricketer. Hij is bijna 20 jaar SGS lid maar bij mijn weten speelde hij nooit een wedstrijd.

Heel anders is het verhaal wat betreft het Haagse VUC waar hij vanaf 1950 op de ledenlijst stond. Op verschillende fronten was hij actief, als voetballer, als cricketer en als lid van diverse commissies. Als left-round bowler en als flink meppende batsman maakte hij onder meer deel uit van het succesvolle team dat in de jaren zestig tot de eerste klas reikte.

In 1958 nam hij deel aan de tweede Engelandtrip, georganiseerd door de legendarische Guus Hees.
Hierdoor aangemoedigd organiseerde Evert  in  2003 een reünie reis met maar liefst 21 man naar  het Zuid Engelse Deal.

In de rubriek “Uit de oude doos” op deze site meer herinneringen van ondergetekende aan vriend en team- en commissie genoot Evert.

Met dank aan Ruud Ackermann,
Duco Ohm


Fred Reman (21-07-1940)  lid sedert 1981

Jarenlang heb ik met Fred bij de Hilversumsche CC gespeeld en wat was het een goede keeper. Opmerkelijk is het feit dat deze man een geweldig, bijna fotografisch, geheugen heeft en zo kan opdreunen in welke wedstrijd een bepaalde bowler prachtige cijfers in de boeken kreeg. Ook bijzondere gebeurtenissen kan hij foutloos dateren.

Een aantal jaren was hij niet alleen een gerespecteerde bondsumpire maar ook voorzitter van VUC.

Na zijn Hilversum tijd zag ik Fred op VCC met zijn camera actie foto’s schieten en hadden wij na afloop van de wedstrijd even tijd om met een biertje in de hand bij te praten. Nu ik met umpen ben gestopt ben ik hem uit het oog verloren. Jammer want het was altijd interessant met deze ‘spraakwaterval’ in de buurt van de bar te vertoeven.

Blijf gezond Fred !
Duco Ohm

P.S.: Fred heeft ook voor Kampong gespeeld. Jan Willem Heshusius.


Peter Kunz (02-08-1940) lid sedert 1994

Wat oudere SGS-ers zullen Peter kennen , maar meer als een betrouwbare bondsumpire dan als een actieve speler – ik meen dat hij zelfs geen enkele wedstrijd voor ons speelde.

Hij en zijn Vera zijn fanatieke golfers en leerden Lideke en mij het spel op ‘Waterland’ in Amsterdam Noord. Onder zijn toeziend oog werden de golfvaardigheidsbewijzen gehaald en kon er toen met o.a. Rob Dukker en de Diepenvenen gespeeld worden. De laatste jaren is hij uit beeld verdwenen maar zeker niet vergeten.

Tijd hem en Vera weer eens te ontmoeten !

DucoReurt C. Gisolf (10-10-1940) lid sedert 2003

Reurt is door Jan Hoep in 2003 lid geworden van S.G.S. en heeft meegespeeld met Senioren Onderlinge. Hij trad regelmatig op als wicketkeeper.
In de landelijke cricketarchieven is R. Gisolf alleen gevonden bij Alkmaar CC.

We citeren Jan Hoep: "Reurt was een 'less gifted' cricketer, maar wel een goede cricketmaat tijdens de wedstrijden, zowel bij Alkmaar als bij
SGS Senioren Onderlinge. Hij is een bescheiden man, maar een alom bekende magistraat in ruste met een zeer scherpe visie op zijn medemens."

Als oud-president van de arrondissementsrechtbank te Amsterdam komt hij nog regelmatig in de media als lid van een commissie of met zijn
privé-mening over de actuele magistratuur.

Hij woont al jaren in Oostwoud en is enige jaren geleden gestopt met spelen van cricket.

Arjen van de Pol hielp mij bij het schrijven.
Duco Ohm


Joep Hesseling (05-11-1940) lid sedert 1984

Over Joep valt veel te vertellen. Hij begon cricket bij CRIC (de cricketclub van het Ignatius College in Amsterdam) en sloot later aan bij ACC.
Hij was een verdienstelijke slowbowler en een rustig openingsbat gedurende vele jaren in het fameuze veteranen team van ACC met de vele SGS-ers waar onder Henk van Weelde, Rob, Hans en Ferry Dukker, Bob Neseker en Jacques Diepveen. Natuurlijk was zijn Truus er altijd bij.

In die tijd waren er 3 poules van 8 veteranen teams en werd er om het kampioenschap van Nederland gespeeld en was er ook sprake van promotie en degradatie. Dat was in de 90'er jaren. In 2020 is er geen enkel veteranenteam meer over!

Ook was Joep actief als bondsumpire en hierbij één anekdote: wij stonden samen te umpen en Joep kreeg een appeal voor lbw en gaf niet uit. Diep in de covers was ook geappelleerd…… Joep liep rustig naar die speler, keek richting batsman en merkte droogjes op ‘van hier gezien is hij ook not out’. Grote hilariteit op het veld.

Nu is Joep nog één van de trouwe golfers bij SGS en wij hopen hem er nog vele jaren bij te hebben.

Duco Ohm


Ruud Ackermann (18-01-1941) lid sedert 1988

Ook Ruud heeft de status van Good Old bij SGS bereikt. Met zijn Wil is hij een trouwe bezoeker van niet alleen de wedstrijden van onze Senioren Onderlinge (waarvoor hij de laatste jaren trouw het scoren verzorgt) maar ook in Amstelveen bij VRA en ACC.

Onze oudere leden zullen wel tegen hem gespeeld hebben en dan denk ik met name aan de tijd van VUC waar ook o.a. Satar Alladin, Bob Commerell en Evert Sanders actief waren.

Als figurant was hij o.a. actief bij de Gijsbrecht en niet te vergeten in de humoristische TV-serie van de Benidorm Basterds.

Een markant figuur dat wij nog graag lang in ons midden hopen te hebben.

Duco Ohm


Anthony Stroink (01-02-1941)  lid sedert 1981  

Anthony heeft via zijn nogal dominante vader een kostschool incl. cricketopleiding in Engeland gehad en woonde toentertijd in een mooi herenhuis Het Roessingh vlak bij het Slagman. Daarin is later een verzorgingsunit gekomen, tot het is afgebroken en verbouwd tot Het Roessingh, Centrum voor Revalidatie o.m. voor revalidatie van verkeersslachtoffers.

Hij was een steunpilaar bij PW en hij heeft in de jaren 1952 tot 1983 de volgende cijfers behaald :
gespeeld 304 innings, daarvan 39 keer not out, 4624 runs met hoogste score van 85 met bekende late-cuts. Daarnaast was hij een vrij beruchte slowbowler, eerst als legspinner, later met off-breaks, hij nam 606 wickets voor 8352 runs, ook deed hij nog 67 vangen. Hij was niet altijd bestand tegen de lange PW speelweekends in het Westen.

Afgezien van cricket heeft hij hockey en later golf gespeeld, eerst in Driene, later ook bij PW, waar hij al meer dan 25 jaar helpt golfballen te rapen. Hij heeft met SGS hockey tegen Hengelo gespeeld. Door wat kwakkelende ledematen is hij niet meer sportend actief.

In zijn vrije tijd rijdt hij soms in een zwarte Lotus-oldtimer, is een wandelende cricketencyclopedie en hij houdt ervan zijn tuinvogels te verwennen.

Gelukkig zien wij Anthony nog bij onze wedstrijden tegen Hengelo en Oud PW.

Mijn dank gaat naar Herman van der Horst die mij deze gegevens verschafte!

Duco Ohm


Willem de Jonge van Ellemeet  (05-02-1941) lid sedert 1981

Willem was een van de trouwe spelers: altijd inzetbaar en bereid om op het laatste moment nog in te vallen. Als ik mij goed herinner was Willem een vaste kracht bij de Kieviten in Wassenaar waar hij later ook een fanatieke golfer werd. De liefde voor golf bracht hem ook bij SGS golf waar hij een graag geziene gast was.

Toen hij met cricket spelen voor SGS stopte was hij daarna toch regelmatig te zien bij onze cricket wedstrijden. Willem was een cricketer van de oude stempel: laws zijn laws en moeten altijd correct toegepast worden, etiquette beschouwde hij als een groot goed en zeker bij onze sport. De spelwijze van onze SO beviel hem niet en derhalve stopte hij voortijdig bij onze SO.

Bij de weinige wedstrijden die wij in 2020 speelden heb ik hem dit jaar gemist. Zijn gezondheid laat hem helaas in de steek en ik vrees dat wij hem niet meer op een cricketveld zullen kunnen begroeten. Old soldiers never die they just fade away.

Duco Ohm


Peter van der Burg (10-02-1941) lid sedert 1981

Om Peter (nog) beter te leren heb ik Leo de Jong gevraagd iets over deze Oerspartaan te vertellen.
Dat deed hij erg graag en stuurde het navolgende:

Als we misschien iemand de titel "Mr. Sparta" kunnen toewijzen dan is het Peter van der Burg wel.

Bij Sparta in zijn kinderjaren begonnen als voetballer en als voetballer bijna het eerste team bereikt, een technisch vaardige voetballer met slechts zijn linkerbeen als wapen en aan koppen had hij een broertje dood. Later ook bij Sparta gaan cricketen en meer dan 20 jaar in het eerste team gespeeld. 

Peter trad na zijn actieve sportieve carrière in eerste instantie toe tot het cricketbestuur; vele jarenlang heeft Peter Sparta Cricket gediend in meerdere functies binnen het Bestuur en speelde op zaterdagmiddag, tot voor kort, nog zijn wedstrijden in de Sparta Veteranen. Sparta Cricket is hem zeer dankbaar daarvoor en heeft hem daarom ook benoemd tot erelid van Sparta Cricket 1888.

Nog intensiever is zijn bestuurcarrière geweest voor de Betaald Voetbal Organisatie Sparta Rotterdam. Meer dan 10 jaar is hij lid geweest van het Sparta BVO Bestuur waarvan vele jaren als Voorzitter van de BVO Sparta. Daarnaast nog jaren in diverse andere functies.
Voor een Spartaan is er geen grotere eer dan deze functie te mogen bekleden.
Onder zijn leiding, in de jaren '90, werd het nieuwe stadion gerealiseerd en loodste hij Sparta door turbulente jaren heen. 

Voor al zijn verdiensten voor het Betaald Voetbal is hij in 1998 benoemd tot Erelid en ontving daarvoor de Gouden Speld!

Met Leo is ook SGS trots Peter in haar midden te hebben en hem trouw op Sparta te zien als wij daar weer spelen of naar Sparta Cricket komen kijken.

Duco Ohm


Henk Hebels   (11-05-1941)  lid sedert  1983

In de vijftiger jaren speelde ik regelmatig tegen Quick Hg ( De Haantjes)  met o.a. de beide Henken: Hebels en van Eck, de laatste was een geweldenaar achter de palen en de eerste een betrouwbaar batsman. Die tweede Henk heb ik gevraagd wat meer te vertellen over de andere Henk. Dat deed hij graag en daaruit haalde ik onderstaande informatie en dank ik hem voor zijn bijdrage.

"Henk Hebels 80 jaar and still gong strong. De tijd vliegt om. Henk is één van mijn (letterlijk) oudste vrienden. We hebben binnen Quick grotendeels dezelfde weg gevolgd en hebben samen in voetbal- en cricketelftallen en, naarmate we ouder werden, in veteranenelftallen en golfteams gespeeld.
Henk is altijd een allround sporter geweest en er zijn maar weinig sporten die hij niet heeft beoefend; ik geloof dat alleen korfbal hem niet echt wist te boeien.

Ook op latere leeftijd is hij actief gebleven in een veelheid van sporten. Nog steeds maakt hij regelmatig lange fietstochten en wandelt hij vele kilometers om in conditie te blijven. Zijn discipline is benijdenswaardig en ondanks de voortreffelijke kookkunst van echtgenote Irene en de dagelijkse glazen wijn, weet hij zijn gewicht meer dan keurig op peil te houden.

Buiten de velden is hij altijd actief geweest in vele commissies en besturen. Zijn voorzitterschap van Quick kenmerkte zich door zijn interesse in alle (toen al een groot aantal) voetbal- en cricketelftallen van jong tot oud en van laag tot hoog. Hij was bij vrijwel elke wedstrijd aanwezig en toonde zich bovendien buitengewoon betrokken als er iets aan de hand was met een Quicker of zijn familie.

Zijn sportieve en bestuurlijke prestaties hebben geleid tot een erelidmaatschap van het nu 125 jarige Quick en Henk is ook nu nog actief in het Quick Terreinfonds en als stukjesschrijver voor het Quick-blad Chantecler. En tenslotte is hij natuurlijk een buitengewoon aimabel mens met een groot gevoel voor humor”.

Quick en SGS hopen hem nog lang in ons midden te hebben.

Duco Ohm


Simon Santcroos  (13-05-1941)  lid sedert 1993                                                                                        Klik rechts op de foto en deze opent groot in een nieuw venster 

Simon is in een ver verleden zijn cricketloopbaan begonnen bij Quick 1888. De foto voor het clubhuis van Union, eind 50/begin 60 van de vorige eeuw, getuigt hiervan.
Na zijn verhuizing naar Zeist is hij bij het toenmalige Schaerweijde gaan spelen om na de opheffing van het cricket daar samen met o.a. Aad de Neef bij de voetbalvereniging Zeist de nieuwe cricketclub Zeist op te richten. Een kort intermezzo tijdens deze Zeister periode bij Hercules leverde hem als een zeer verdienstelijk openingsbat een keer de Hercules battingprijs op.

In de tussentijd werd hij lid van SGS (1993) en was gastheer bij Zeist (al enige jaren opgeheven) voor SGS-wedstrijden. Hij speelt nu nog wekelijks bij Senioren Onderlinge, altijd vergezeld door zijn Ellen. Bijzonder was natuurlijk vorig jaar, dat zij eindelijk samen op de mat aan bat stonden op Gelre (Ellen is een ervaren cricketster).

Hij is nog steeds een batsman, die moeilijk uit te krijgen is en runs maakt. Daarnaast is hij een zeer verdienstelijk wicketkeeper, die een duik niet schuwt.

Ook nu nog! Verder zijn hij en Ellen trouwe en geziene deelnemers aan toeren. Cyprus, Corfu, Italië, Spanje en Senioren Onderlinge, waarvan vaak een caravanreis (met hond) naar de betreffende locatie binnen Europa onderdeel was.
Ook voor het seizoen 2021 heeft hij als echte S.G.G.’er weer ingeschreven. We kijken weer naar hem en Ellen uit

Arjen van de Pol.


Bob van Keulen  (22-05-1941) Lid sedert 1982

Op de Nederlandse cricketvelden is Bob geen onbekende. Vele jaren was hij een van de trouwe umpires die ons land telde en altijd vergezeld door zijn helaas te vroeg overleden Hansje. Ik heb jarenlang met hem in het bestuur van de scheidsrechtercommissie (de SRC) gezeten waar Bob op voortreffelijke wijze de financiële administratie verzorgde: het innen namens de scheidsrechters van de wedstrijd gelden ( het staangeld), het bijhouden van de punten voor onze Fair Play Cup en het verzorgen van de umpiresdag (ergens in het land met een sportieve activiteit en een etentje na afloop). Hij zorgde ervoor dat de scheidsrechters een hechte gemeenschap vormden, een vriendenclub met umpires die elkaar graag hielpen nog beter te umpiren.

Bob heeft natuurlijk ook voor S.G.S. gespeeld als bowler en batsman met tot slot een langjarige deelname aan Senioren Onderlinge. Wederom natuurlijk met Hansje aan zijn zijde, die ook vaak de rol vervulde als hondenoppasster voor de hond van Louk Hartong.
Bob was niet alleen zeer gezien bij de verenigingen maar helemaal bij de dames die op de zaterdagen hun competitie afwikkelden. Bob kon je altijd vragen om een vriendschappelijke wedstrijden te umpen. Hij was altijd beschikbaar, ook bij speciale wedstrijden van ons SGS.

Na het overlijden van zijn Hansje is hij wat uit het oog geraakt maar wij hopen hem – als er weer gespeeld mag worden – toch weer bij een van onze wedstrijden te kunnen begroeten.

Duco Ohm


Frank van der Weijden  (13-06-1941)  Lid sedert 1988

Ik dacht Frank toch wel te kennen maar ook mijn geheugen begint stukjes te vergeten.
Frank ken ik uiteraard als tegenstander bij Victoria en HCC vanaf de zestiger jaren totdat wij elkaar in 1988 bij SGS ontmoetten. Frank was een fanatieke keeper en altijd, voor en tijdens de wedstrijd, correct gekleed (dat was toen nog usance….) en achter de palen stond hij stoer met de kraag van zijn shirt omhoog. Chique. Als keeper was hij succesvol, als batsman minder. Hij speelde slechts 55 wedstrijden voor SGS en maakte
55 slachtoffers.

Frank was ook actief bij onze golfers en een graag geziene speler. Hij begon in 1995 en heeft in dat jaar direct het "Pink Jacket" gewonnen met een totaal van 138 punten over de beste vier wedstrijden gemiddeld is dat 34,5 punt per wedstrijd. Hij heeft in al die jaren ook meer dan 100 wedstrijden voor SGS Golf gespeeld. In 1995 is hij ook toegetreden tot de golfcommissie en heeft dat tot/met 2000 gedaan. Daarna heeft hij, als dat gevraagd werd, altijd hand en spandiensten voor de golf-afdeling verricht. Mede door bovenstaande werkzaamheden is hij in 2019 terecht benoemd tot Lid van Verdienste van onze vereniging.
Helaas is hij vorig jaar gestopt met het spelen van wedstrijden voor SGS Golf. maar zijn enthousiasme voor de golfers is er nog steeds.

Dan is er nog Frank de umpire die, soms eigenwijs en met een eigen interpretatie van de laws….., toch graag gezien was bij de wedstrijden.
Tot slot kwam ik Frank dan weer tegen als hulp bij Bloemendaal waar hij en het veld verzorgde en ons umpires ontving en na afloop van een drankje voorzag.
Al met al een echte cricketer met gevoel voor de etiquette die bij ons spel behoort. Wij hopen Frank nog vaak bij een wedstrijd aan te treffen.

Duco Ohm


Pran Das ( 20-06-1941)  Lid sedert 1988

Pran bereikte als laatste SGS'er in dit jaar zijn 80e verjaardag waarmee wij hem feliciteren.
Helaas is het contact met hem verloren en ook een poging hem via Facebook te vinden heeft tot op heden geen succes gehad.

Ik weet me weinig van Pran te herinneren. Meen dat hij een redelijke slowbowler was en dat hij bij ons stopte i.v.m. een aanstelling bij een universiteit in Hong Kong. Ook een foto ontbreekt helaas. Ben benieuwd of wij het contact met Pran kunnen herstellen.

Duco Ohm


Geerta Alladin (27-06-1941)

Een van onze trouwe dames bereikte op 27 juni de leeftijd om in het fameuze gezelschap van de Good Olds te worden opgenomen.
Zij was altijd present als haar te vroeg overleden echtgenoot Satar ‘ergens’ speelde. Of dat bij VUC, VCC, The Travellords of SGS was maakte haar niets uit; zij was er altijd bij en genoot van de sfeer.

Dat was toen wel in de tijd dat er veel echtgenotes en/of vriendinnen naar het veld kwamen en waar de derde innings oh zo gezellig was; een sfeer, met dames natuurlijk, die wij nu helaas alleen nog bij onze Senioren Onderlinge aantreffen.

Zij heeft een moeilijk tijd achter de rug en was na het overlijden van Satar flink in de lappenmand. Gelukkig is die nare periode bijna achter de rug en zij kijkt weer opgewekt vooruit.

Hopelijk kunnen wij haar binnenkort op een cricketveld ontmoeten

Duco Ohm


AyoubAyoub Doekhie (27-03-1942)  Lid sedert 1997

Ayoub speelde in Suriname vanaf 1957 cricket en was daar niet alleen in het veld actief, maar ook daarbuiten o.a. als voorzitter van de Cricket Bond Nickerie.

Eenmaal in Nederland , waar hij onderwijzer was in Amsterdam Zuid Oost en de eretitel ‘meester Doekhie” kreeg, speelde hij voor Ghandi en Dosti en vanaf 1997 bij SGS.

Fysieke ongemak weerhoudt hem sinds 2011 om in het veld voor ons actief te zijn. Als het even kan komt hij kijken om zijn SGS vrienden te zien en de contacten te onderhouden.
Gefeliciteerd en blijf gezond!

Maarten Ingelse


Peter de Rooij (07-04-1942)  Lid sedert 2004

Met enige vertraging maar met dank aan de broers Mans en Robbert hierbij de tekst over Peter de Rooij die op 7 april 2022 80 jaar werd.

Als leerling van het Alloysius College, leerde Peterj cricketen bij Groen Geel. Al snel opende hij de batting innings in het eerste; geduldig en degelijk, met redelijke scores als resultaat, waaronder een century. Ook was hij als medium-pace bowler succesvol.

In de jaren ‘80 verkaste hij met gezin naar Frankrijk, waar hij domicilie koos in Serres, gelegen in het district Rhône, en “wijnboer” werd.
Inmiddels heeft hij zijn “domaine” verkocht en woont in Caromb, tussen Carpentras en de Mont Ventoux.

In de loop der jaren heeft hij enkele wedstrijden voor SGS gespeeld En daar hij niet van plan is Frankrijk ooit nog te verlaten, zal het, qua cricket, hierbij blijven.  

Gefeliciteerd Peter en blijf gezond!

Maarten Ingelse, met dank aan Mans en Robbert de Rooij 


Peter van der Heydt (14-5-1942)

Al weer een Good Old erbij en kennelijk is cricket een zeer gezonde sport!

Ik heb vele jaren met Peter bij de veteranen van ACC gespeeld.
Hij was een gezelligheidsdier die met zijn echtgenote de vriendschappelijke sfeer tijdens de wedstrijd en bij de derde innings altijd erg op prijs stelde.

Geen groots cricketer die geweldige prestaties leverde maar wel een trouwe die nu nog regelmatig wedstrijden van ACC bijwoont en in het recente verleden vaak kwam kijken als SGS op ACC speelde. Helaas heeft hij weinig voor SGS gespeeld.

Wij hopen je deze zomer weer te ontmoeten. Blijf gezond makker.

Duco


Carel Veninga (22-5-1942)
SGS mag tevreden zijn dat een aantal van de leden zich verdienstelijk hebben gemaakt, niet op grond van het aantal gescoorde runs of vangen of stumpings (te vinden in de uitvoerige statistieken) maar omdat zij bijgedragen hebben aan een klimaat dat vanaf het begin de typische cricket sfeer van onze club bepaald heeft.
Carel Veninga heeft zo’n rol gespeeld as lid en voorzitter van CCG (Cricket Club Groenendaal) toen er rond accommodaties problemen ontstonden in de jaren ’80. Hockey (HDM), tennis (KLM), golf en cricket waren gewikkeld in onderhandelingen met de Gemeente en mede door het harde werk van Carel is CCG daar zeer sterk uitgekomen.

Als wicket keeper en vaak ook als captain heeft hij nog jaren in de veteranen competitie gespeeld. Ook dochter Gwen heeft gecricket bij de club, in de toen florerende dames afdeling.
Kenmerkend is altijd geweest eigen sfeer en de gezelligheid die spelers van bv HCC en Groen Geel hebben aangetrokken, maar ook top cricketers werden lid. Velen van hen hebben later bij SGS gespeeld: Herman Rijkee, (4 centuries op landelijk nivo) ), Alexander de Geer (topscore 256*), en Warre de Vroe (9 centuries), om er een paar te noemen.

In het plezierige gezelschap van Diederik Dettmeijer die door de jaren heen Carel op de hoogte heeft gehouden van ontwikkelingen bij SGS, heb ik Carel op 22 mei 2022 mogen feliciteren.
Hij woont nu met Elly in Friesland in De Wilgen, een passende verwijzing naar het wilgenhout waarmee hij op zijn bescheiden wijze tot 1997 heeft gezwaaid.

Tjebbe Westendorp


Wim van der Loos (5-6-1942)
Vanaf de pupillentijd was Wim lid van het Haagse VUC, waar ook zijn vader en zijn broer Hanny lid waren. Zowel Hanny als Wim hebben vele jaren voor VUC cricket gespeeld veelal in het eerste team. Na zijn huwelijk met Greet is hij in den Haag gaan wonen en later verkast naar Doorwerth en nog weer later naar Halle (Overijssel). Zaalvoetbal was inmiddels zijn sport geworden afgewisseld door cricketwedstrijden voor SGS en de Reünieclub van VUC genaamd VSOP (2003-2013) waarvan hij 10 jaar de penningmeester was.
Op de foto met Ruud Ackermann en Bob Commerell op Sparta in 2013 haalt hij voor de laatste maal de VUC vlag binnen.

Vanaf de pupillentijd heeft hij altijd deelgenomen aan de diverse trips van VUC naar vakantiebestemmingen in het binnenland en later naar Engeland, al in 1957 was hij van de partij in de trip naar Folkestone in Kent.

Voor SGS heeft hij tot nu aan 161 deelgenomen. 135 battinginnings: 1342 runs met als hoogste score 39 not out. Bowlen: 1042 overs, waarvan 144 maidens, met 162 wickets tegen 4318 runs. In het veld momenteel 27 vangen. De laatste jaren regelmatig, als de gezondheids- en thuisperikelen het toestonden, gespeeld voor Senioren Onderlinge “in de buurt” van Halle.

Wim is een aimabel mens en een trouwe vriend.

Ruud Ackermann en Arjen van de Pol.


Thom de Veth (22-08-1942) 

Ditmaal een Schiedammer die de ‘Good Old’ leeftijd bereikt en nog steeds in SGS verband actief is; niet meer op het cricketveld maar op de golfbaan.

Thom kwam op 15-jarige leeftijd bij Excelsior en ging daar voetballen en cricketen. Wij leerden Thom kennen in begin van de jaren 60 toen hij met de Excelsior jeugd deelnam aan de toen vermaarde Quick-kampen in Nijmegen, eerst als speler en later ook als leider. Wij weten dat niet alleen Thom daar heel goede herinneringen aan bewaard, maar ook de samenstellers van dit stukje. Ook in de KNCB competitie hebben we vaak en gezellig tegen elkaar gespeeld en uiteraard toen we SGS-er waren speelden we een enkele keer met elkaar en haalden de oude herinneringen op.

Toen Thom en zijn echtgenote Coby de golfsport ontdekt en omarmd hadden, kwam er een einde aan zijn cricketloopbaan, maar de liefde voor zijn Excelsior blijft! Hij is inmiddels gehuldigd voor zijn 65-jarig lidmaatschap!

Van SGS is hij inmiddels 30 jaar lid en speelde meer golf dan cricket voor ons. Thom is een van de weinigen die aan meer dan 100 SGS golfwedstrijden deelnam en maar liefst 3 keer het "Groene Jasje” wist te winnen.
Wel leuk om te vermelden dat zijn Coby ook 1 keer het jasje won.

Thom, van harte gefeliciteerd en blijf vooral gezond!

Maarten Ingelse / Arthur van Lunszen


Louk Hartong (04-11-1942)

Wie Louk zegt, zegt ook eigenlijk “Mr. UD” en met recht omdat hij jarenlang met succes speelde en organiseerde voor de club uit Deventer. Louk speelde niet alleen voor UD, maar ook voor de Flamingo’s en SGS.
Ik leerde Louk kennen in 1960 toen ik met de jeugd van Quick Nijmegen een tourtje naar Deventer maakte; op het oude veld aan de IJssel met het clubhuis op palen werden wedstrijdjes gespeeld en Louk was daar bij.
Behalve zelf spelen heeft hij ook veel jongeren gecoached en getraind, niet alleen bij UD maar ook tijdens vele KNCB jeugd coaching kampen waarvan de eerste in 1963 op de Roggewoning in Wassenaar gehouden werd. Ik en zeker ook andere SGS-ers bewaren mooie herinneringen daaraan.

Voor SGS speelde Louk tussen 1983 en 2015 ruim 200 wedstrijden waarin hij met zijn sluwe bowlen 299 wickets veroverde en 1700 runs scoorde!

Gefeliciteerd Louk en we hopen je nog vaak in Deventer of op aan van de andere velden te mogen begroeten.

Maarten Ingelse


Hans Vlietman (02-12-1942)

Hans werd in 1993 lid van SGS nadat hij al sinds 1989 bij de ACC veteranen speelde en daar een aantal jaren het clubrecord hoogste score bezat door een fantastische innings van 184 not out tegen de Sparta Veteranen.
Als SGS-er was Hans een fijne en gezellige teamspeler die elke captain wel in zijn team wilde hebben vanwege de allround capaciteiten die Hans had en dat blijkt wel uit de cijfers die ik van hem vind in onze archieven: in ruim 100 wedstrijden scoorde Hans bijna 2.500 runs, nam hij ruim 150 wickets en pakte hij meer dan 40 vangen.

Jammer dat hij in 2010 zijn laatste wedstrijd voor ons speelde en we hem sindsdien niet veel meer gezien hebben, maar vergeten zijn we hem niet! Hans, gefeliciteerd met deze mijlpaal en ik hoop je komend jaar nog eens op ACC te ontmoeten!

Maarten Ingelse


Koos Gouka (23-01-1943 ) - lid sinds 1986
Het is in onze cricketwereld niet gek als je iemand al meer dan 60 jaar kent en dat geldt ook voor Koos Gouka die ik leerde kennen in de befaamde Quick cricketkampen in Nijmegen, eerst op het vroegere veld aan de Hazenkampseweg en later op de huidige velden aan de Dennenstraat.

Later eind jaren 60 – speelde ik met het eerste van Quick tegen Excelsior met Koos als gevreesde openingsbowler van Excelsior, de club waar hij zoveel succes had en waarvoor hij altijd klaar stond met raad en daad; je zou hem best “Mr. Excelsior” kunnen noemen en dat is natuurlijk ook een beetje zo als je tot Erelid van je club wordt benoemd!

We zagen Koos voor het laatst bij SGS op onze jubileumdag in 2019.

Koos, van harte gefeliciteerd met je 80e verjaardag en ik hoop dat het goed met je gaat en wens je nog vele jaren in goede gezondheid.

Maarten Ingelse
22-1-2023


Dick Rigbers ( 21-3-1943)

Dick leerde ik in de 70-jaren van de vorige eeuw kennen toen hij bij  de Alkmaarse Cricket club speelde met de o.a. andere (oud) SGS-ers als Klaas Vervelde, Zed Ali, Auke Bloembergen en Carlton Joseph.
Dick was een geducht bowler die met zijn vinnige deliveries menig batsman verschalkte, zoals die dat later bij Pelikaan in Roosendaal en natuurlijk sinds 1996 deed bij SGS, waar hij  nog steeds actief is bij de Senioren Onderlinge.

Dick , van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en graag tot ziens op een van de velden komende zomer!

Maarten Ingelse


Henk Rikse  (1-4-1943)  

Voor Henk is een “leven lang cricket” wel op zijn  plaats als je bedenkt dat hij al op zijn 18e in de hoofdmacht van ACC speelde en dat 15 seizoenen lang op hoofdklasse niveau deed met zeer verdienstelijke prestaties als batsman maar ook als bowler. Dat bleef bij de KNCB keuzecommissie niet onopgemerkt en in 1966 werd Henk gekozen als openingsbatsman voor het Nederlands Elftal; hij zou  tussen 1966 en 1977 de nationale kleuren 14 keer verdedigen en ook dat deed hij met succes  getuige zijn 548 runs , 9 wickets en 12 vangen!!

Ook op een wat lager niveau was Henk succesvol met bat en bal. In 1986 werd Henk SGS-er maar was daar niet zo lang actief, maar als hij meedeed dan had je ook wat getuige zijn fraaie 125* in 1988, terecht beloond met de SGS Century Cup.

Henk, van harte gefeliciteerd met je 80e verjaardag en hopelijk nog vele jaren in een zo goed mogelijke gezondheid!

Maarten Ingelse


Joop Borggreven  (25-4-1943) lid sinds 1988.  

In 1988 werden o.a.  Joop en ik lid van SGS, maar ik moet zeggen dat hem slechts een enkele keer ontmoet heb tijdens SGS activiteiten. Dus ben ik te rade gegaan bij oud Unionisten Jan Timmermans en Rob Marttin met onderstaande stukje over Joop!

Met Joop in je team ben je verzekerd van een stabiele factor die met rust en regelmaat altijd een nuttige bijdrage levert aan het uiteindelijk resultaat van een wedstrijd.
Samen met Joop op de mat zorgde ook wel eens voor lastige momenten: Joop sloeg een bal het verre veld in, de non-striker stond al bijna in Joop’s crease,  Joop was nog bezig enige wetenschappelijke berekeningen te maken, riep ‘ja’ en runde alsnog en het totaal ging weer omhoog. Joop en ik hebben eigenlijk alleen samen voor Union gespeeld, waarbij Joop zich immer een aimabele medespeler toonde, genietend van de wedstrijd en winst of verlies evenwichtig in zich opnam.
Ingewijd in de waarden en normen van het cricket op het internaat van het Canisius College door de paters Beukers S.J. (the old Beuk) en v.d. Poel S.J. , werd Joop later een echte Unionist onder het motto ‘It's not whether you win or lose, it's how you play the game’. Daarbij mogen wij de jaarlijkse bijdrage van Anke, Joop’s ega, in de vorm van heerlijke bonbons op de laatste speeldag van het seizoen niet vergeten.  

Maarten Ingelse, met grote dank aan Jan en Rob


Roeland van Tijn (26-06-1943), lid sedert 1995

Roeland  begon met cricket bij Hilversum en ging van daaruit naar Hengelo waar hij tot 1985 speelde in afwisselend het eerste en het tweede team. Vervolgens speelde hij voor Olympia en V.O.C. 

In 1995 werd Roeland lid van SGS en ik heb hem toen leren kennen. Hij was een uiterst nuttig openingsbat en een verdienstelijk spinbowler die menig batsman wist te verleiden.
Fysieke problemen noopten hem om in 2013 te stoppen met actief cricket, maar hij volgde cricket en SGS op afstand.

Ik heb hem een lange tijd niet gezien op de velden, maar wie weet komen we Roeland op een zonnige dag tegen langs een of andere boundary.

Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en nog vele mooie jaren toegewenst.

Maarten Ingelse


Mans de Rooij (22-08-1943 ) - lid sinds 1986

We gaan bijna 60 jaar terug in de tijd om mijn eerste ontmoeting met Mans op te tekenen.
Ter gelegenheid van 15 jaar cricket bij Groen Geel was Mans met het jeugdelftal van Groen Geel op toer naar o.a. Nijmegen waar tegen de jeugd van Union werd gespeeld en tegen de Quick-jeugd op het toen relatief nieuwe veld aan de Dennenstraat. Dat het tot 2006 duurde voordat we elkaar bij SGS weer tegen kwamen, mag in het Nederlandse cricketwereldje een bijzonderheid genoemd worden.
Vanaf 2006 heeft Mans bijzonder veel voor SGS gespeeld en onze ontmoetingen waren talrijk op de Nederlandse velden en ook tijdens diverse toeren.

Mans was, en is, zeer succesvol als bowler en als batsman in de ruim 500 wedstrijden die hij voor ons speelde en daar zullen er nog wel wat bijkomen, want zijn fysiek is nog in orde en laten we hopen dat het nog een aantal jaren zo blijft!

Mans, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Maarten Ingelse


WalterBrandWalter Brand (30-11-1943) - lid sinds 1991

Tweede helft van de 60-er jaren van de vorige eeuw leerde ik Walter kennen als een gevreesde, zeer snelle bowler van De Krekels toen ik met Quick Nijmegen tegen hem speelde.
Als gevolg van mijn verhuizing naar Eindhoven kwam ik hem een groot aantal jaren niet meer tegen, maar dat veranderde toen hij ook lid werd van SGS. De tussenliggende periode leek veel korter dan die eigenlijk was en vanaf toen speelden we met elkaar in plaats van tegen elkaar.
Later bij het veteranencricket speelden we weer tegen elkaar, Walter met KZKC en ik weer voor Quick. Daar bewaren we mooie herinneringen aan, net zoals aan de toeren die we met SGS maakten naar Engeland, Denemarken, Malta en niet te vergeten Barbados in 2001, waar we ook voor het eerst samen op de golfbaan stonden, beiden nog maar amper in het bezit van een golfvaardigheidsbewijs!

Na onze actieve cricketperiode wordt golf een zeer aangenaam alternatief en blijven we elkaar regelmatig zien en spelen we elk jaar wel een paar rondjes in SGS-verband.

Walter, ik feliciteer je van harte met deze mijlpaal en wens je nog vele jaren in goede gezondheid en natuurlijk nog heel wat gezellige golfdagen!

Maarten Ingelse


Bob Commerell

Bob Commerell  (20-1-1944) - lid sinds 1985

Bob is een van de vele cricketers van V.U.C. die lid zijn geworden van S.G.S en ook daadwerkelijk voor ons gespeeld hebben. In 1987 speelde Bob zijn eerste 3 wedstrijden voor S.G.S. en scoorde in een van die wedstrijden een century! Je zou dan denken “die heeft een SGS carrière als batsman voor de boeg” maar het bleef  beperkt tot 34 wedstrijden verdeeld over 22 seizoenen!

Zijn clubgenoot Ruud Ackermann kent Bob al bijna een mensenleven en omschrijft hem als een trouwe en goede vriend met een serieus, introvert en traditioneel karakter. Naast zijn interesse in sport en geschiedenis is hij vurig aanhanger van de familie Huygens en geeft hij vrijwel dagelijks rondleidingen in het Huygens Museum in Voorburg, waar SGS tijdens een van de winteractiviteiten ook te gast was.  Ruud maakte me nog attent op een aardig verhaal van Bob over een cricketwedstrijd tussen V.U.C. en Sparta in 1961, waarin Bob een leuke rol speelt. Dit verhaal is te vinden in onze rubriek “Uit de oude Doos”.

Wij feliciteren Bob van harte met deze mijlpaal en wensen hem nog een groot aantal gezonde jaren toe!

Maarten Ingelse  met dank aan Ruud Ackermann


Bob Commerell

Willem Naujoks  (27-1-1944) - lid sinds 2016

Dat SGS een unieke club is waar je cricketers tegenkomt waar je heel lang geleden tegen gespeeld hebt, is wel bekend bij velen van ons.

Dat geldt ook voor Willem die ik voor het eerst ontmoet heb toen hij met Rood & Wit in de 70-er jaren van de vorige eeuw tegen HTCC Eindhoven speelde met o.a. ook Jaap Vogelaar. Daarna zie je elkaar jaren niet totdat ik met SGS tegen CCA in Arnhem speelde. Willem had de cricketdraad daar weer opgepakt totdat CCA eigenlijk ter ziele ging. En dan in 2016 wordt hij lid van SGS, speelt een paar cricketwedstrijden, maar is de laatste jaren vooral  met veel plezier actief bij de SGS golfers waar we elkaar weer geregeld zien!

Willem, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en nog een groot aantal gezonde jaren toegewenst!

Maarten Ingelse