Still Going Strong Cricket Club

Nieuws over onze leden


ERE galerij van onze Good Olds (12-06-2019)

Wij zijn blij dat wij hen nog in ons midden hebben. Sommigen zien wij helaas niet te vaak maar vergeten zijn wij hen zeker niet !

Van vele SGS-ers ontbreekt het geboortejaar. Mochten er nog meer leden zijn die 80 not out achter hun naam hebben dan hoor ik dat graag en zal hen dan aan deze Erelijst toevoegen. Stuur dan een berichtje aan Duco Ohm.

Toevoegingen in 2018 : 04-01 Jan Vollebregt ; 01-03 Willem Voogel ; 06-05 Jan Hoep ; 19-05 Tineke Grootmeijer ; 01-06 Karel van Osch ; 30-06 Mike Pothecary ;
07-07 Satar Alladin (aangevuld) ; 04-09 Pieter van den Berg ; 11-09 Emerson Howard.
Toevoegingen in 2019 : 15-02 Rino Groenewegen ; 06-07 Arthur Reddering ; 07-09  Hans Delfos ; 15-09 David Payne ; 5-10 Jaap Grootmeijer ;
07-10 Wim Neleman ; Ron Hart


Hanny Knüpfer-Vinks (05-04-1923)

Hanny was tot 2019 een trouwe bezoekster van onze winterevenementen en nieuwjaarsbijeenkomsten waarbij zij trouw terzijde gestaan wordt door haar kinderen Eveline en Ernst-Pieter (EP). Toen haar echtgenoot, Arno, nog leefde was huize Knüpfer het archief van KNCB en hun favoriete Sparta. Altijd aanwezig als Arno of bij Sparta speelde of voor SGS uitkwam.
Zij vertelt graag hoe gezellig het altijd was en hoe goed de dames met elkaar omgingen. Dat was wel een tijd waarin dames nog in grote getale naar een wedstrijd kwamen. Met het fenomeen ‘tweeverdieners’ bespeuren wij helaas een duidelijk achteruitgang. Op 5 april 2019 werd zij 96 jaar.


Niek Schepman (4.2.1926) lid sedert 1988

Niek heeft tot 2005 gecricket bij de Onderlinge, maar na zijn afscheid heeft hij stilletjes nog de nodige partijtjes gespeeld bij Quick/HBS veteranen. Hij woonde dan ook op de Haagse Sportlaan, precies tussen de beide velden in.
Hij was ooit lid van VCC. Hij was en is de vriendelijkheid zelve, maar als batsman trad hij agressief op. Ik heb hem de nodige harde zessen zien slaan. Hij herinnert zich nog goed dat hij van Koos van Staaij het compliment kreeg dat hij zo brutaal ballen voor het wicket wegmaaide.
Ik heb het genoegen gehad, lang gelden, met hem op de Wassenaarse Roggewoning te voetballen, vierde klasse KNVB, in Graaf Willem II - VAC, De Volkskrant schreef vorig jaar bij het 100-jarig bestaan, dat dit in Nederland de mooiste naam voor een club was. En daar is hij reeds lang erelid van.
Met Ien maakt hij zich sociaal verdienstelijk met het bezoeken van ouderen. Hij doet hun boodschappen, en, zegt hij, het verbaast hem hoe vaak hij zijn cricketverhalen kwijt kan. Hij hoopt deze activiteiten nog lang vol te houden.
Tjebbe Westendorp


Ton Balk (7-4-1927) lid sedert 1970

Dit is de man die u altijd in een ligstoel , ergens langs een boundery met strohoed en altijd in de schaduw, geconcentreerd naar cricket ziet kijken en die dan liever niet gestoord wordt. Ook heel vaak aanwezig bij SGS wedstrijden.
Mijn cricketleven begon in zijn opleidingsteam - het derde team - van ACC waarvan hij de captain was. Hij wist de jongens voor cricket te interesseren en bovenal te behouden. Hij was een geweldige leermeester. In 1971 (!) benoemde ACC hem tot Lid van Verdienste.

Ton leert u nog veel beter kennen door zijn inzending, die in “De Oude Doos” staat, te lezen. Ton leverde SGS ook twee zonen : Roelof en Jan die wij graag aan bat of aan het bowlen zien en een dochter, Marleen, die heel vaak als scoorster van ACC 1 wordt gesignaleerd.

Veel werk verzette hij op financieel gebied voor de KNCB die hem voor zijn grote verdienste eerst de fel begeerde kroondas uitreikte en later tot Lid van Verdienste benoemde.


Willy van Nierop (11-08-1927) lid sedert 1967

Onze Willy is met zijn Dolly een trouwe bezoeker van een aantal SGS wedstrijden, zeer zeker van de winterevenementen, alle jaarvergaderingen en aanwezig bij de uitvaart van overleden SGS-ers.
Met o.a. onze helaas te vroeg overleden vrinden Nol Phijffer, Max Grondhout, Louis de Bruin en Jaap van Noortwijk verzorgde hij ons laatste jubileumboek. Willy was een ‘doener’ en diende in vele commissies. In 1987 werd hem het Gouden Ereteken uitgereikt en in 1995 benoemde SGS tot Erelid.
Kortom een SGS-er met een geweldige staat van dienst.
  


Miesje Phijffer (11-12-1928)

Ook de weduwe van onze onvergetelijke Nol heeft haar plaats tussen de Good Olds van SGS verdiend. Waar Nol was, was ook altijd zijn Miesje aanwezig.  Altijd goed geluimd en met een lach op haar gezicht.

Veel toeren hebben wij met hen gemaakt naar Engeland, Schotland, Denemarken. Ook in Nederland zelf speelde Nol graag voor zijn SGS, de verenging waarvan hij in 1998 Erelid werd. Het is al weer tien jaar geleden dat wij Nol verloren. De jaren na zijn dood was Miesje vaak gast bij de wedstrijden op hun Quick in Nijmegen. Nu zien wij haar helaas wat minder vaak maar tijdens mijn recente telefoongesprek – toevallig op de dag van overlijden van Nol – begreep ik dat het goed met haar gaat, dat ze geniet van de grote schare kleinkinderen en dat zij ons deze zomer, als wij op Quick spelen, zal komen opzoeken !

Langs deze weg groet zij de vrienden en vriendinnen bij SGS.
Overigens meldde zij de vondst van jubileum pul  nr. 9 !


Tine de Ruiter (23-11-1929)

In 1969 maakte SGS kennis met Tine en haar in 2010 overleden Henk. Altijd kwam zij mee naar de wedstrijden  op het Twentsche Bank terrein (nu ABN) in Amstelveen waar de vader van ons lid Henk Rikse niet alleen het veld en de tennisbanen maar ook het natje en het droogje verzorgde.

Weinigen zullen weten dat Tine jarenlang voorzitster was van de Dames Cricketbond, nu opgegaan in de KNCB.
Met haar Henk was zij niet alleen een trouwe deelneemster aan onze golfwedstrijden, een sport die zij nog steeds beoefent, maar ook van toeren naar o.a. Sri Lanka en niet te vergeten onze winterevenementen. In 1994 waren ze supporters van het Nederlands team dat in Nairobi in het ICC toernooi speelde.

Zij is als vrijwilligster nog zeer actief en heeft mij beloofd binnenkort een van onze evenementen te bezoeken en op een cricketveld in Amsterdam of omgeving acte de présence te geven. Tot slot vroeg zij mij tijdens mijn recente telefoontje haar kennissen bij SGS haar groeten over te brengen. Bij deze.


Jan Kors (04-11-1929) lid sedert 1994

Jan Kors speelde samen met zijn twee oudere broers Leo en Guus cricket bij de Voorburg CC. Jan begon uiteraard als jeugdspeler en kwam later uit voor VCC 1 en 2 en tenslotte voor de Veteranen. In 1943, Jan is dan 13 jaar, is hij al succesvol in een jeugdteam met een maximum leeftijd van 15 jaar. Mooie bowlingcijfers zoals 5 voor 9 en 5 voor 4 duiden er dan al op dat Jan meer bowler is dan batsman. Jan speelt de meest van zijn wedstrijden voor VCC 1 en is jarenlang een “rappe” openingsbowler met als meest opvallende prestatie 9 voor 27. Daarnaast is hij zeer actief geweest als trainer van de VCC jeugd. Al tijdens zijn actieve carrière als cricketer wordt hij Bondsumpire, een activiteit waarmee hij aan het einde van het seizoen 2012 gestopt is. Jan is nog regelmatig op het VCC terrein om de wedstrijden van zijn clubje - op een klapstoeltje naast de screen – te volgen.Met dank aan Piet Mieras voor zijn
                                                    bijdrage
.

Jan Kors is zeer ernstig ziek (05-11-2017)
Op 4 november 2017 probeerde ik Jan te bellen om hem met zijn 88e verjaardag te feliciteren. Ik kreeg hem niet te pakken en stuurde hem een mailtje met de beste wensen. Tot mijn verdriet kreeg ik onderstaande reactie:
“ Beste Duco. Bedankt voor je goede wensen t.g.v mijn verjaardag. Helaas moet ik je vertellen dat het niet goed gaat met mij. Ben al een maand geleden opgenomen in het Hospice in Voorburg. Ik heb gelukkig geen pijn maar ben wel ongeneselijk ziek. Ik dank je voor de ongelofelijk gezellige cricketervaringen  die ik met jouw mocht delen en doe iedereen de groeten . Bye bye Duco het ga je goed. Hartelijke groet,  Jan Kors “
 Ik heb afscheid van Jan genomen en bij deze breng ik zijn laatste groeten aan zijn SGS- en umpire vrienden over.

Duco Ohm 05-11-2017


Pieter van Vliet (10-01-1931) lid sedert 1972.

Wie kent deze vrolijke Schiedamse Amsterdammer niet. Altijd aanwezig met een bag vol met door
SGS-ers besteld cricketmateriaal . Pieter was een bijzondere bowler en zijn actie was uniek: dwars op de mat staan, voeten vegen en dan bowlen. Ik kan hem uittekenen . Net als Ben is hij een enthousiaste bezoeker van de wedstrijd van SGS tegen zijn Hippo.


Jan Swinkels (06-08-1931) lid sedert 1985

Ik citeer graag ons lid van Verdienste Gerard van Vuuren: Hij heeft zover als ik weet altijd bij Hermes D.V.S. gespeeld. In de jaren ' 80 speelde hij in mijn team Hermes 3 en 4 met o.a. J.v.d.Gaag, Steven Tovey , Peter Mc.Gough en wat jongere spelers Borrani, Stathem, Beijer etc. .Jan was geen bowler of goed bat, maar toonde altijd veel inzet met fielden. Jan heeft een tweede huis in Frankrijk en speelde daar ook in een elftal met Franse en Engelse spelers. Wij hebben daar met ons team in een weekend 2 wedstrijden tegen gespeeld.


Eef Dunk (06-10-1931) Lid sedert 1986

Vanaf zijn geboorte was Eef lid van V.O.C. en begon met cricket in 1948 in het derde en later het tweede tot 1950. Daarna speelde hij 10 jaar in het eerste elftal met Arie Terwiel als aanvoerder en vanaf 1957 met versterking van Wally en Hans van Weelde .
Vervolgens door bepaalde omstandigheden speelde hij ongeveer 7 jaar niet en in 1968 weer begonnen met spelen in het tweede elftal en later veteranen, door zijn vertrek naar Engeland tot 1987 . Vanaf 1987 speelde hij gedurende de zomermaanden voor MCC (Menorca Cricket Club) tot 2000 tegen bezoekende Engelse teams en niet te vergeten de Zamigo's in 1995 met een paar bekende gezichten en het bezoek van Ans en Henk van Weelde en Nico Leeftink met zijn vriend Jan Scheffer. Een hoogtepunt op Menorca was het spelen tegen de Lord's Taverners met o.a. John Snow, John Price, David Bairstow, Mike Denness en Farokh Engineer. Verder heeft hij heel goede herinneringen aan een tour naar Engeland met Quick (N) met o.a. Nol Phijffer en de gebroeders Fiege en een trip naar Gambia met Gerrit van de Weerdhof's
                                       Bloemendaal veteranen.


Ferry Dukker (11-12-1931) lid sedert 1972

Ferry was actief bij PW en ACC. Een goede wicketkeeper en batsman. Speelde ook veel voor SGS en was jarenlang onze penningmeester.
Nu is hij nog de secretaris van de R.G. Ingelse’s Still Going Strong Stichting voor Gehandicapten en komt hij met grote regelmaat met voorstellen voor schenkingen waarbij zijn Martien ook goed meedenkt. Ferry werkt nu hard aan zijn herstel van zijn gezondheid.

 


Ane Anema (25-12-1931) lid sedert 1978

Wonend in Voorburg werd Ane in de zomer van 1943 jeugdlid van VCC. Hij speelde als senior afwisselend in het tweede en eerste team. Veel verhuizingen naar streken waar de “King of Sports” vrijwel onbekend was beperkte zijn cricketactiviteiten. Dit veranderde toen hij naar Alkmaar verhuisde. Als secretaris van de Alkmaarse Mixed Hockeyclub kreeg Ane alle steun om de mogelijkheid van de oprichting van een cricketclub te onderzoeken. Een peiling in de media en verrassend veel positieve reacties uit de hockeyclub waren voldoende redenen om in oktober 1966 tot oprichting over te gaan. Bekende namen uit de eerste succesvolle jaren waren met name Max Grondhout , Klaas Vervelde, Jan Hoep en John Blommert. De zoveelste verhuizing naar het “Haagse” noodzaakte Ane om de voorzittershamer aan niemand minder dan Klaas Vervelde over te dragen. In 1970 werd hij lid van HBS en het duurde niet lang of de legendarische Anton van der Vegt vroeg Ane om hem als voorzitter van de afdeling cricket op te volgen. In 1980-81 had Ane ,door privé-omstandigheden, korte tijd zitting in het bestuur van de K.N.C.B. Voor hem geldt nog steeds: eenmaal een cricketer altijd een cricketer!


Harry Melsen (24-01-1932) lid sedert 2009

Ooit door Nol Phijffer als oud Quick-er op latere leeftijd bij SGS gehaald om daar met zijn vrienden te golfen. Wij zien Harry weinig: de eerste 3 maanden van het jaar verblijft hij altijd Californië waar hij inmiddels ook zijn 81ste verjaardag gevierd heeft. Hij speelt daar ontzettend veel golf e.a. ook in competitie verband. Zo schrijft Harry “ ik zou thuis alles moeten opzoeken over mijn "cricket carrière" en waar ik vanaf mijn 15e jaar t/m mijn 40ste actief gespeeld heb. Ooit begon ik bij Union, daarna Quick (N) en ik moest vanwege mijn werk verhuizen en daarom heb ik nog resp. bij Mop en Kampong gespeeld. Uiteindelijk ben ik via Nol bij SGS in de golfafdeling beland waar ik met veel genoegen in de maandelijkse wedstrijden meedraai. All the best en de groeten aan mijn vrienden”.


Hans van Weelde (23-03-1932) lid sedert 1972

Dit is de jongste van het viertal van Weeldes. Zijn broers Wally en Henk waren kanjers in de Nederlandse top en de derde broer, Schout bij Nacht Huib, was weinig in het land en speelde (on)regelmatig in de zaterdagmiddag competitie. Hans speelde van 1945 tot 1970 voor ACC en VOC . Hij was een solide bat met een hoogste score van 108 no. In de 50-iger jaren speelde ik met hem (en Wally en Henk) in ACC en dat was de glorietijd van de Amsterdammers. Na zijn vertrek naar VOC is Hans uit het oog geraakt en zien wij hem helaas niet meer langs een cricketveld. Ik ga hem bellen en eens bijpraten.


Rob de Wijs (14-02-1933) lid sedert 1979

Wie kent deze gemoedelijk umpire niet ? Vele, vele jaren ‘stond’ hij op de zaterdagen (jeugd en dames) en de zondagen (senioren en vnl. eerste klas). Dat waren er liefst 466 !

Na zijn pensionering vroeg hij heel bedeesd of hij bij de doordeweekse wedstrijden van SGS mocht komen umpiren. Dat werd natuurlijk toegestaan en jarenlang hebben wij daar veel plezier aan beleefd en hij natuurlijk aan ons want hij was toch iemand die gezelligheid op prijs stelde.

Enkele jaren gelden stopte hij met umpiren. Nu zien wij hem nog trouw bij de wedstrijden van zijn Rood en Wit waar hij de pitch verzorgt en zijn dochter Mireille, op zondagen, het scoringboek en bord bij de wedstrijden van het eerste team.


Pol Wittich (10-04-1933) lid sedert 1980

Pol is één van de gezellige Hengelo-ers en daar in het oosten lopen er nogal wat van rond. Dat hij, 25 jaar geleden,  via de winterevenementen van SGS aan Nienke kwam is een apart verhaal en dat ze dan ook nog eens vanuit ons huis in Laren getrouwd zijn toont de link met SGS wel erg goed aan !

Als wij op Hengelo, Gelre  of UD spelen zijn zij trouwe gasten die ook graag aan de nazit deelnemen. Jarenlang was Pol ook een gewaardeerde umpire.

 


Ger Priessen (19-07-1933) lid sedert 1986

Ger leerde cricket spelen in Australië waar hij als semi-profvoetballer actief was. Terug in Nederland werd hij één van de oprichters van de cricketclub De Kikkers en later lid van SGS. Hij speelde regelmatig in een van onze teams.

Nu kunnen wij hem zomers vaak zien zitten op VRA naast zijn makkers Ruud Ackermann en Wim Feldman. Wij hopen Ger en zijn echtgenote weer eens te zien bij een van de winterevenementen waaraan zij in het verleden regelmatig deelnamen.  Ger heeft echter zijn hart verpand aan biljarten in competitieverband en die competitie wordt (helaas) op de zaterdagen verspeeld zodat een bezoek aan een winterevenement bijna uitgesloten is.


Albert van Nierop (26-03-1934) lid sedert 1974

Albert is tot 2014 ruim 65 jaar actief blijven cricketen voor VRA, Hilversum, weer VRA en SGS. Ik heb veel met en tegen hem gespeeld. Een topfitte speler die van korte runs stelen hield en met zijn ‘olifantjes’ de nodige wickets wist te veroveren. Een gentleman cricketer die de etiquette van cricket (de normen en waarden – the spirit of the game) hoog in het vaandel had. Het was fijn hem in je team te hebben. Natuurlijk speelde hij ook lang bij onze Senioren Onderlinge en was daar tot vorig jaar de penningmeester.

Spelen wil hij in 2014 niet meer maar hij zal zeker op velden gesignaleerd worden bij wedstrijden van SGS of zijn VRA.


Gerard van Vuuren (19-05-1934) lid sedert 1986

Gerard de goedlachse maar oh zo fanatieke cricketer uit Schiedam. Hij heeft heel veel voor het grote (zijn woorden) SGS gespeeld en is nu al vele jaren de organisator van het programma voor onze SO. Tijdens zijn ‘bewind’ werd het aantal wedstrijd van ca. 12 naar 20 verhoogd en was het, vanaf begin mei tot bijna medio september, op alle dinsdagen raak voor deze groep SGS-ers. Gezelligheid voor alle spelers en bovenal aandacht voor de aanwezige dames zijn de speerpunten. Ook kwamen de toeren in het land tot stand. Het was niet altijd eenvoudig twee teams te formeren maar het lukte hem bijna altijd.

In 2009 werd Gerard vanwege zijn grote inzet voor onze vereniging tot Lid van Verdienste benoemd.


Wim Slendebroek  (01-08-1934)  lid sedert 1976

In 2004 was Wim de Penningmeester van de Jubileum activiteiten en op ludieke wijze wist hij toen op ACC de barrekening te sluiten…. Vandaar deze foto.

Helaas zien wij hem niet vaak meer op de cricketvelden maar gelukkig weet hij ons nog wel te vinden als er gegolft wordt.
Uit het oog maar zeker niet uit het hart !

Nog vele gezonde jaren gewenst Wim en wij hopen je spoedig weer eens langs een boundary te kunnen begroeten.


Rudy Don Griot (01-08-1934) lid sedert 1976

Allemachtig Rudy tachtig ! De tijd vliegt om. Dat ervaren wij allemaal. Ineens is onze vriend, trouwe bezoeker van onze wedstrijden, drielandentoernooien en winterevenementen, een “good old” geworden. Van huis uit een HBS man, later een trouwe Kampong fan en de laatste jaren een ACC'er die niet schroomt om waar nodig in te springen en te helpen: of het de verzorging van de lunch betreft , het uitzetten van de boundary , het plaatsen van de stumps of het bedienen van het scoringboard en de scorers van een drankje voorzien - Rudy staat paraat.

Wij hopen hem nog vele jaren bij onze wedstrijden en evenementen te mogen begroeten.
Een lid waar wij er graag meer van hebben.


Jan Nefkens (15-01-1935) lid sedert 1975

Een echte SGS-er ‘op afstand’ (op de foto met zijn kleindochter en oogappeltje Peejay).

Jan is ondanks het feit dat hij al lang in Thailand woont nog erg betrokken bij het reilen en zeilen van SGS. Hij onderhoudt trouw de contacten met zijn vrienden per brief, email en bovenal Skype. Enkele jaren geleden bezochten Lideke en ik hem en maakten een onvergetelijke reis door het noorden van het fraaie Thailand waar het leven ook nog eens nog ‘ouderwets’ goedkoop is hetgeen ons Nederlanders natuurlijk aanspreekt…….

Jan bezoekt Nederland om de paar jaar en dan staan ontmoetingen op ACC op zijn programma. Vermeldenswaardig is het feit dat hij bij hem thuis kinderen, met hulp van computer programma’s, Engelse les geeft en daar veel succes mee heeft.

Hij verheugt zich al op zijn volgende bezoek aan Nederland ! Wij ook.


Diny Burki-Wierenga (14-01-1935)

Op 14 januari 2015 bereikte Diny in goede gezondheid de leeftijd van 80 jaar!

Ze is zowel fysiek als geestelijk gelukkig nog bijzonder gezond en is na het overlijden van haar Coen vorig jaar augustus langzaam aan weer tot rust gekomen. De intensieve zorg en de dagelijkse bezoekjes op de fiets aan hem in het verpleeghuis in Wijchen vanaf februari  tot aan zijn overlijden hebben haar veel energie gekost. Ze heeft daarna langzaam het leven van haar zelf weer opgepakt en blijkt een sterke vrouw  te zijn die niet bij de pakken neer gaat zitten ! Samen met Coen en ons  heeft ze vaak genoten van de kampeervakanties tijdens de drielandentoernooien in binnen- en buitenland waar we soms met het halve SGS-team op de camping stonden. Ook bij de talloze SGS evenementen in de winterperiode was ze meestal aanwezig en genoot van de contacten met de andere leden. Dit blijft en wil ze voortaan ook met plezier doen!

Afgelopen zondag hebben we met haar kinderen en kleinkinderen in een Wijchens restaurant haar verjaardag uitgebreid gevierd en daar heeft ze van genoten! Op het ogenblik houdt ze zich fit met een wekelijkse Nordic walking tochtje met een gelijkgestemd groepje en fietst nog regelmatig in haar woonplaats . Daar ze vanwege haar verjaardag niet bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van SGS in Schoonhoven kon zijn vroeg ze ons (Theo en Blanche) daar iedereen de groeten te doen en hoopt er bij een van de volgende SGS-uitjes weer graag bij te zijn.


Philip “Flip” van Dok “The Mister Bloemendaal” (01-02-1935) lid sedert 1984

Flip is nu 80 geworden en verdient zeker een plaats bij de Good Olds. 65 jaar geleden speelden wij al tegen elkaar in de jeugdcompetitie, maar omdat Flip een bijzonder cricketer is heb ik mijn vriend Pim Kruijt gevraagd deze Bloemendaler te schetsen en zo schreef hij :

“In 1953 werd Flip van Dok lid van de HCC  “Haarlem” en is in grote mate verantwoordelijk geweest voor de groei van Haarlem wat later de CC Bloemendaal werd. Vanaf 1960 tm 1978 heeft hij bestuurlijke functies bekleed , van commissaris, secretaris tot voorzitter. De vereniging kwam tijdens zijn voorzitterschap, in de jaren 70, tot grote bloei met 4 senioren teams, één veteranen team, een grote jeugdafdeling en een dameselftal.  Hij speelde een grote rol in de goede verhouding tussen de CCB en de HC Bloemendaal (twee aparte verenigingen) en vertegenwoordigde de CC in de Sportraad van Boemendaal, waarvan hij later voorzitter werd. Ook was hij verantwoordelijk voor het aantrekken van de eerste full time coach (Alan Mansell). In 1978 werd hij benoemd tot erelid. Niet alleen bestuurlijk was Flip belangrijk, ook als cricketer stond hij zijn mannetje. Slowbowler (leg breakjes) die belangrijke wickets kon nemen,  een “natural” nr. 11 met een uitstekende defensieve techniek, goede slipfielder en slimme captain. Bovenal was, en is, Flip een “gentleman” cricketer die het spel speelde zoals het gespeeld moest worden en had dan ook een “bag” die vol zat met van alles drie of vier stuks (broeken, truien, schoenen etc.)  waar  zijn medespelers graag gebruik van maakten wanneer iets niet in de eigen tas zat. Uiteraard alles hagel wit of creme en strak gestreken. Hij kon af en toe een beetje nukkig zijn.  Bij voorbeeld als “op tour” in 35 graden de jeugd in korte broek wilde spelen. Dan kwam hij de kleedkamer niet uit, want dat was “not done” uiteraard kreeg hij dan zijn zin”.


Max de Bruin (23-07-1935) lid sedert 1976

Deze SGS-er verdient m.i. een wat langer artikel ! Max werd in 1935 achter een screen geboren, het jaar waarin zijn vader voorzitter was van ACC. In 1943 (!) werd hij al lid van ACC en de voetbalclub AFC. Hij betekent veel voor ACC: in 1959 trad hij aan in het bestuur, na de dood van Lou Woudstra Sr. (de vader van Hans en wijlen Lou). Hij bleef 31 jaar in het bestuur en was liefst 17 jaar voorzitter. Bij zijn afscheid in 1986 werd hij terecht tot Ere Voorzitter benoemd. Hij was de ‘bouwer’ van clubhuizen: wij kennen ze nog allemaal: de blokhut op Pinoke in 1972,  het eigen clubhuis (1987) op het veld naast VRA dat na de brand in 1997 herbouwd werd en , na de verhuizing naar het Loopveld bij de Kalfjeslaan, zijn laatste bijdrage in 2003.

Hij speelde weinig cricket voor SGS maar, zo zei hij mij, heeft wel vanaf het begin een aantal jaren met veel plezier gegolfd. Bij onze receptie (jubileum) op ACC in 2004 was hij de ‘speaker’ die de sprekers aankondigde. Van dichtbij kan ik oprecht zeggen dat Max erg veel voor cricket bij ACC betekend heeft. Op jonge leeftijd waren hij en zijn grote vriend Hans Woudstra de gangmakers van jeugdcricket bij ACC, waar ik ook dit spelletje leerde. Daarna gestart in het senioren cricket o.l.v. onze Ton Balk, Hans Schooneveldt, Jan Hendriks en Herman Schoordijk. Wij werden met het tweede team kampioen in de wat wij nu hoofdklasse zouden noemen maar mochten niet promoveren van het bondsbestuur…. Twee teams in de topklasse was kennelijk aan de Haagse voorbehouden. Die tijden zijn gelukkig veranderd. Max was de vaste keeper van dat tweede team (keepen ligt in die familie: zijn zoon Max en kleinzoon Steven waren/zijn de keepers van ACC 1).

Nog later kwamen wij voor de veteranen van ACC in actie en was ons jaarlijks hoogtepunt de ‘taartenmiddag’: alle 22 spelers van ACC brachten een taart mee, 22 taarten die bij de thee genuttigd werden! Deze traditionele middag met twee ACC teams tegen twee van SGS was een reünie waarvoor uit alle delen van het land niet spelende, oudere SGS-ers naar ACC kwamen om van een heerlijke middag te genieten. Onze helaas te vroeg overleden leden Jacques Diepenveen en Rob Dukker wisten er met broer Hans een geweldige sfeer te creëren. Vaak gingen wij laat naar huis. Op onze vergaderingen in Bunnik was Max altijd aanwezig en zat ook in de toen nog bestaande ballotagecommissie. Nu is hij de trouwe bezoeker van zijn ‘cluppie’ ACC , zowel bij uit- als thuiswedstrijden en verzorgt hij het wedstrijdverslag op hun website. Als wij op ACC spelen komt hij vaak even langs, net als Ton Balk en Pieter van Vliet. Samenvattend : dit is niet alleen een Good Old maar bovenal ook een Gouwe Ouwe.


Jan Timmermans (02-9-1935)  lid sedert 1998

Jan is een van de Leden van Verdienste van SGS, de ALV benoemde hem in 2012 vanwege zijn grote inzet voor onze Senioren Onderlinge waarvan hij vele jaren voorzitter was. Met zijn Jo was hij altijd op de dinsdagen aanwezig en genoot van de vriendschappelijk band die er bij de SO bestaat.

Onder zijn leiding groeide de belangstelling bij onze oudere leden om een middag te cricketen met goede vrienden en vriendinnen en na afloop te genieten van de derde innings. Helaas stopte hij met het meespelen maar wij hopen hem nog vele jaren in ons midden te mogen hebben.


Herman van der Horst  (16-03-1936) lid sedert 2007

Herman, een oud PW’er in hart en nieren, kwam op oudere leeftijd ons en onze Senioren Onderlinge versterken. Hij geniet de dinsdagen van de kameraadschap en het biertje na afloop. Een goed verteller met veel kennis van cricket in het oosten van ons land waarvan zijn PW helaas geen deel meer uitmaakt. Het was altijd een genoegen om op dat prachtige veld in Enschede te mogen spelen en te genieten van de gastvrijheid.

Herman is overigens ook geen vreemde bij de crickettoers naar de zuidelijke landen en ging o.a. met ons mee naar Malta, Spanje, Corfu en Lodi, waar hij liet zien dat hij nog steeds kan cricketen!

Wij hopen Herman nog vele jaren bij ons te hebben en bel hem als u in Boekelo mocht zijn. Een bezoek aan zijn huis met een uniek uitzicht is zeker de moeite waard !


Tom van Nierop (10-04-1936) lid sedert 1976

Tom, de derde zoon van Willy van Nierop Sr. studeerde Rechten in Leiden en wijdde zijn werkzame leven aan Verzekeringen. Hij kreeg het cricket, net zoals zijn broers Willy en Albert, met de paplepel ingegoten. Vader Willy was captain van lagere elftallen van VRA en regelmatig moesten de zoons invallen.

Tom werd in 1976, precies op zijn veertigste, lid van SGS. De broers werden al eerder lid en speelden regelmatig. Tom speelde weinig voor SGS, hij gaf de voorkeur aan zijn zeilboot, paarden en recent aan golf. Bij de thuiswedstrijden van zijn club VRA-I wordt hij nog regelmatig langs de kant van het veld gezien, zo ook bij internationale wedstrijden.


Tjebbe Westendorp (19-07-1936) lid sedert 1978

Tjebbe is één van de bekendste gezichten binnen SGS: overbekend vanwege zijn deelnemen aan talloze wedstrijden van SGS, zowel door de week als op de dinsdagen van de Senioren Onderlinge. Je kunt hem altijd voor een potje cricket porren. En als er gespeecht moet worden is hij ook beschikbaar.

Ook vermaard is zijn Grace XI dat jaarlijks traditioneel tegen een SGS team aantreedt.

Al met al een lid dat zeer betrokken is bij het reilen en zeilen van onze vereniging.

Wij hopen Tjebbe nog lang in ons midden te hebben.


Rudolf Seijffardt (11-08-1936) lid sedert 1976

Ik heb “onze Wimmen” (Neleman en Slendebroek) en Maarten Ingelse gevraagd mij van informatie te voorzien en die heb ik gekregen.

Wim Slendebroek heeft een 20 jaar met Rudi in CCA gespeeld en altijd een goed contact met hem gehad. De laatste jaren werd dit minder omdat zijn gezondheid achteruitging en hij ophield met cricketen en Wim ging golfen. Ruud was een vaste waarde als contactman met de hockeyclub o.a. over de barinkomsten (wanneer waren de inkomsten voor C.C.A. en wanneer voor Arnhem) alsmede een ideale contactman met de gemeente.

Als raadslid wist hij de weg om tot een redelijke huurprijs van de velden te komen en was ook de drijvende kracht achter de horeca tijdens de twee eerste interlands tegen Pakistan op 14/15 september 1974 buiten de randstad. In 1974 zaten Ruud, Wim Neleman, Henk Kruisselbrink en Wim Slendebroek in het comité voor die wedstrijd tegen Pakistan.

Zij werden in 1980 erelid van CCA hetgeen Ruud al in 1976 was geworden. Ruud’s team genoten waren niet alleen Henk van Toor, Hans Wiegman, Joop van der Lee, Wim Neleman, Barend Veen, Karel Creutzberg en Jan Schoordijk maar ook Louis van Erp Taalman Kip (oud voorzitter N.C.B.), Herman Witteveen en Luub Bakker en dat was een gerenommeerd gezelschap !

Rudi speelde slechts éénmaal voor SGS (in 1986) maar voor CCA 289 wedstrijden: 2998 runs (8 maal een 50) in 299 innings en 133 slachtoffers achter de palen. Ruud was vroeger ook een goede hockeyer van Arnhem 1 in de Oostelijke Eerste Klasse. Als SGS tegen CCA speelde kwam hij trouw kijken. Cricket is hij blijven volgen.

Maarten Ingelse vroeg Ruud om een foto en kreeg die met onderstaand bericht: Dag Maarten,
"Hartelijk dank voor je aardige mailtje. Ja, de eindstreep komt steeds dichterbij maar ik probeer hem wel vooruit te schuiven. Het gaat dus aardig goed met mij. Bijgaand de gevraagde foto maar ik vraag me af of ik wel bij de “Good Olds” op zijn plaats ben. Ik heb helaas nauwelijks een bijdrage kunnen geven aan de activiteiten van SGS doordat ik in 1990 vanwege hartproblemen niet meer mocht sporten (hockey/cricket). Ik ben wel altijd lid gebleven van SGS omdat ik de doelstelling van harte onderschrijf. Helaas is CCA inmiddels ook ter ziele. Ik bewaar goede herinneringen aan de wedstrijden tegen Quick, Union, UD, Hengelo, PW en vele andere clubs. Destijds begon ik als enige junior bij CCA. Dr. Louis (maar dat durfde/mocht ik niet zeggen) van Erp Taalman Kip was captain en hij zorgde er altijd voor dat hij al keurig verkleed klaar stond om de gasten te ontvangen. Hij had dan de kleurige blazer van de Flamingos, maar meestal de groene van SGS aan. Hij stond ook altijd nadrukkelijk voor het handhaven van normen en waarden bij het cricket. Met genoegen lees ik ieder jaar het jaarverslag en waardeer dan ook jouw grote bijdrage aan de organisatie van SGS. De naam Ingelse blijft in ieder geval al in de 3e generatie nauw met SGS verbonden.
Dank dus voor je goede wensen en mogelijk zien we elkaar nog eens.
Met vriendelijke groeten, Rudolf "


Hans Kalfsterman (02-09-1936) lid sedert 1979

Als ik het mij goed herinner kwam Hans via HBS bij de Hilversumsche CC en later (natuurlijk) bij SGS. Tijdgenoot van de Hilversumse SGS-ers Jaap Alders, Gerard Eikelboom, Carel Boonen, Henk van der Bijl, Pa en de broertjes Rosenbaum, René Felsenthal en Jack Siewe. Hij was niet alleen een zeer betrouwbare wicketkeeper in het eerste en tweede team maar bovenal een goed bestuurder. Jarenlang in het bestuur en ook zeer betrokken bij de recente ‘wedergeboorte’ van die vereniging en de verhuizing naar Victoria in Loosdrecht. Ook was hij een van de harde werkers die het jubileumboek ’90 not out’ van de Hilversumsche CC opstelden waarbij ook de medewerking van Brinio Kleefstra onmisbaar was.

Veel tijd om voor SGS te spelen had hij helaas niet maar wel was er belangstelling voor onze vereniging.

De meeste tijd besteedde hij echter aan ‘zijn’ Hilversumsche CC.


Henk van Eck (30-09-1936) lid sedert 1977

Het is nauwelijks te geloven, maar de inmiddels 80-jarige Henk van Eck maakte zijn debuut in het eerste elftal van het Haagse Quick in 1950, op 13-jarige leeftijd ! Henk scoorde bij die gelegenheid evenveel runs als zijn toenmalige leeftijd en bleef not out. Een wel heel opmerkelijk begin van wat uiteindelijk zou uitmonden in een glanzende cricket-carrière. Weliswaar speelde Quick in die tijd op een zeer bescheiden niveau, maar dat maakt deze gebeurtenis niet minder bijzonder. Het was overigens wel z’n enige optreden in de hoofdmacht in dat seizoen. De laatste wedstrijd voor Quick 1 speelde hij 28 jaar later op 42-jarige leeftijd, in 1978. In die lange tijdspanne kwam hij tot het respectabele aantal van 345 wedstrijden. Hij scoorde daarin  4156 runs, met een hoogste score van 108 not out in 1954, dus toen hij 17 was. Henk was een hard slaande batsman, technisch zeker niet perfect, maar hij had een excellent oog voor de bal. Daarnaast en misschien bovenal was hij een voortreffelijke, aanvallende wicketkeeper met een score van 264 vangen (liefst 24 in het seizoen 1973/74) en 76 stumpings. Henk was gedurende een groot aantal jaren zonder enige twijfel één van de beste wicketkeepers op de Nederlandse velden. Hij had evenwel de pech dat bij HCC ene Robbie Colthoff achter de palen stond. Ik ben er van overtuigd dat die er – overigens volkomen terecht – de oorzaak van is dat Henk nooit voor het Nederlands Elftal is uitgekomen.

Henk heeft de opmars van het cricket in Quick, dat lange tijd toch vooral een voetbalclub was, van heel nabij meegemaakt en daar een buitengewoon grote bijdrage aan geleverd. Hoogtepunten waren ongetwijfeld de landskampioenschappen in 1965 en 1970. Henk was een voortreffelijke, altijd positieve en zeer sportieve speler en gedurende 12 jaar een charismatische en inspirerende captain. Het was een groot genoegen met hem te spelen. Na het afsluiten van z’n imposante cricket-carriere heeft Henk zich als bestuurder meer dan verdienstelijk gemaakt voor de cricketsport.

In 1980, twee jaar nadat hij z’n bat aan de wilgen had gehangen, werd hij voorzitter van de KNCB. Hij zou dit tot 1986 blijven. Ook bij Quick heeft hij talloze functies vervuld, onder meer als algemeen voorzitter. Hij is dan ook zowel van Quick als de KNCB erelid. Als 80-jarige kan Henk van Eck met veel voldoening terugzien op een zeer indrukwekkende cricket-carrière.

Ik ben mijn vriend Henk Hebels (ook niet de eerste de beste) dankbaar voor deze bijdrage.
Henk is een kanjer in onze cricketwereld en wij zijn er trots op hem in onze gelederen te hebben!
Duco  Ohm


Maritha Felsenthal-van Dijkhuizen  (20-2-1937)

Deze Amsterdamse ken ik al vanaf mijn middelbare schooltijd – een 65 jaar dus ! Zij maakte kennis met cricket bij ACC waar haar ouders, goede vrienden van Henk Kappelhoff, trouwe bezoekers waren van de wedstrijden van ACC op het Twentsche Bank terrein waar toen de vader van onze Henk Rikse het veld en het clubhuis nog verzorgde. Met SGS kwam zij in contact door haar huwelijk met de helaas veel te jong overleden René Felsenthal. Met René was zij altijd bij de Hilversumsche CC te vinden en toen wij bij ACC in de veteranen gingen spelen werd zij betrokken bij het organiseren van de bar. En dat deed zij op een voortreffelijke wijze. Haar twee zonen, Peter-Paul en Daniel, spelen cricket maar ik ben er (nog) niet in geslaagd hen bij SGS in te lijven.

Cricket betekent veel voor haar en zij ging graag mee op toer, ook met onze Engelse vrienden van de Forty Club. Tijdens één van die reizen sprong er een vonk over bij het kennis maken met de vrijgezel Mike Wicks, een trouwe voormalige speler en toerganger van deze club en ook een goede bekende van vele SGS-ers. Wij ontmoeten haar nu minder vaak want de beschikbare tijd wordt verdeeld tussen Hilversum en Engeland. Toch zullen wij hen de komende zomer weer langs de velden en bij het vierlandentoernooi op Sparta zien. De hotelkamer is al gereserveerd.

Duco Ohm


Duco Ohm  (01-03-1937)   lid sedert 1977

Met een SGS-er besprak ik mijn ‘verleden’ en die liet ik noteren:

Dat mijn kennismaking met cricket achter het Olympisch Stadion in Amsterdam begon en dat daar de heren Lapierre en Burger de jeugd de beginselen bij brachten waarna in Amstelveen gespeeld kon worden tegen o.a. Cric, VRA, VVV, R.enW. en Haarlem. Dat ik in de vijftiger jaren bij ACC cricket speelde op huidig top- en hoofdklasse niveau en ook tijdens mijn jarenlang verblijf in Nigeria. Dat ik een SGS-er ben met een lange staat van dienst in de cricketwereld, met bestuursfuncties bij ACC, de Hilversumsche CC, SGS en de KNCB. Dat ik sedert 1984 in het bestuur van SGS zit, er de functie van wedstrijdsecretaris vervulde en bij het wegvallen van een aantal verenigingen met onderlinge (en veelal regionale) wedstrijden het aantal wedstrijden ver boven de 60 bracht. In die tijd kregen de spelers van mij een keurige uitnodiging per gefrankeerde brief (met dank aan Word Perfect). In 1999, na het overlijden van Karel Creutzberg, kreeg ik de voorzittershamer aangereikt, een hamer die ik nu 18 jaar hanteer en  in 2018 mogelijk zal overdragen. Mijn bijzondere aandacht tijdens deze lange periode was en is er nog steeds er voor de zieken, de ouderen en de weduwen van overleden SGS-ers. Kaarten, bloemetjes en telefoontjes zijn talrijk. Ook voor de KNCB was ik actief en zat in o.a. de accommodatie-, tucht-, spelregel- en scheidsrechtercommissie en ‘stond’ in meer dan 700 wedstrijden. Ik heb alle testlanden die op bezoek kwamen één of meerdere keren mogen staan in hun wedstrijden tegen het Nederlandse elftal. Voor de ICC leidde ik wedstrijden tijdens de toernooien in Nederland, Kenya, Maleisië en Namibië. Vele onderscheidingen vielen mij ten deel: Lid in de Orde van Oranje Nassau,  Erelid van de KNCB en SGS, drager van het Gouden Ereteken van SGS en Honorary Member van de Deense Forty Club. SGS is en blijft, naast Lideke en de kinderen, mijn grote liefde. 

Duco Ohm


Frans Kottman  (01-03-1937)  Lid sedert 1980

Wie kent deze gezellige Rood en Witter niet ? Hij is zeker geen onbekende voor de spelers die na de wedstrijd de bar op hun veld opzochten. Ik moest echter wel op onderzoek om het verleden van Frans te weten te komen : Frans maakte in zijn jeugd kennis met cricket bij CVHW in Heemstede waar ook Ben Teeuwisse gespeeld heeft. Hij heeft jarenlang niet gespeeld totdat hij in 1969, op aandringen van de veel te vroeg overleden Freek van Muiswinkel, lid werd van R&W en weer ging cricketen.

De laatste jaren is hij, als hij in het land is, actief bij onze Senioren Onderlinge en zijn hij en zijn Conny nooit de eersten die naar huis gaan. Nog een stukje geschiedenis kwam ik te weten: in 1972 opende hij bar/cafe "The Pitch" (what's in a name ?) in Haarlem en omstreeks 1978 trad hij in dienst van Kon.HFC/Rood en Wit als uitbater van het clubhuis. In 1990 was hij mede- organisator van de ICC trophy 1990 op Rood en Wit alsmede van de Haarlemse Cricket Weken in 1991 (overwinning NL op WI) en 1993 en wegens zijn grote verdiensten voor R en W werd hij in 1995 de trotse drager van hun "Gouden Spriet”. 

Altijd was het gezellig als Frans aan deze en gene zijde van de bar stond, hoewel hij tegenwoordig deze zijde meer frequenteert ....

Duco Ohm


Bob Neseker (05-07-1937) Lid sedert 1988

Met deze Good Old groeide ik op bij AFC en ACC. Bob stamde uit een echte (AFC) voetbalfamilie en wist, net als ik, in de zomermaanden cricket als tweede sport te ontdekken bij de zustervereniging ACC. Bob bleef lang actief bij de ACC-veteranen en was een uitstekende wicketkeeper. Bij SGS speelde hij vooral met zijn ACC-makkers golf. Een slechte heup noopte hem te stoppen.

Vermeldenswaardig is zijn penningmeesterschap bij AFC. Jarenlang beheerde hij daar de penningen. In 2007 werd Bob door AFC tot Erelid benoemd.

Duco Ohm


Hans Dukker (02-08-1937) Lid sedert 1979

Hans Dukker, broer van Ferry en de helaas te vroeg overleden Rob, is nog actief op ACC waar hij al jarenlang de organisator is van het tip en run spel voor de jeugd. Mede daardoor is er een goede aanwas van hun jeugd waarvoor helaas te weinig wedstrijden worden georganiseerd. Al in 1995 werd Hans tot Lid van Verdienste van ACC benoemd.

Zijn vader speelde ooit cricket voor Ajax (de voetbalclub had een cricket afdeling) op de Middenweg maar omdat Ajax geen jeugdteams had gingen de broers naar VVV. Later kwamen Ferry (via PW), Rob en Hans naar ACC. Net als wijlen Rob is ook hij daar een van de gangmakers als er iets te vieren valt.

 Als wij op ACC speler is hij altijd een vaste toeschouwer en na vijven in voor een koud ‘Schiedammertje’.

Duco Ohm


Frank Peacock (05-08-1937) Lid sedert 1979

Frank was een van de trouwe spelers bij de Hilversumsche CC.  Hij maakte er makkelijk vrienden en was altijd beschikbaar om op het laatste moment nog in een van de teams in te vallen.

Ook speelde hij graag voor SGS: 116 wedstrijden en zijn hoogste score was 82 no. Hij bowlde 537 overs en nam 96 wickets.

Helaas zijn wij Frank en zijn Judith sinds zijn verhuizing naar België uit het oog verloren. Maar niet uit het hart.

Duco Ohm


Hans Honsdrecht (10-09-2017) Lid sedert 1980

De leefomstandigheden in het Amsterdamse schijnen goed te zijn. Hans is al de derde ACC-er die dit jaar 80 werd. Met Bob Neseker (en mij) groeide hij op bij AFC. Hans werd in 1953 lid van ACC via de hoofdingang AFC, waar diverse cricketers de vader van Hans als voetbal leider hebben gehad en hem overhaalden om te gaan cricketen.
Zijn relatief late start stond de ontwikkeling van een top cricketer in de weg, maar organisatorische kwaliteiten bracht hij van nature mee.
Zo zat hij 12 jaar in het ACC Bestuur als resp. Secretaris en Penningmeester. Overal waar hij bij betrokken raakte was hij de man die op de centjes lette.  Hij was nauw betrokken bij de bouw van de diverse ACC clubhuizen en bij het bar gebeuren wist hij voor het definitief sluiten van de koelkast wat de dag omzet was en de marge…..Met zoon Benno leverde hij de club een top cricketer voor het eerste af.! In 1990 werd hij benoemd tot Ere lid van ACC. Bij AFC (voetbal) vervult Hans diverse functies waaronder het organiseren van de bijeenkomsten van de Zilveren Ploeg (25 jaar lid) en Ridders (50 jaar lid).

Voor SGS heeft hij bij mijn weten niet gecricket, maar is wel  nog steeds actief bij de golf afdeling, samen met zijn vrouw Phita. Als gebaar van tevredenheid over spel of ambiance steekt hij graag een sigaartje op bij hole 15.
In Amsterdam noemen wij zo iemand een Gouwe Ouwe maar bij ons is het nu een Good Old.

Duco Ohm


Bas de Gaay Fortman (06-11-1937) Lid sedert 1985

Als je iets over Bas te weten wilt komen moet je zijn naam in Google intikken. Er komt dan een waslijst interviews, gesprekken en notities van deze hoogleraar politicologie en oud PPR-man (thans Groen Links) op het scherm. Daar zal ik niet uit citeren, dat moet een ieder zelf doen maar interessant is het wel!

Wij kennen Bas natuurlijk als actief cricketer die ook het afgelopen seizoen nog actief was bij de SO en het ‘andere SGS’. Wist u dat hij thuis, in de tuin, nog altijd zijn befaamde slowballs oefent? In 2016 speelde hij slechts 5 wedstrijden en mocht maar 1 over bowlen zodat er weinig eer te behalen viel. Zijn cijfers van 2017 heb ik nog niet gekregen. Bas is ook een aantal keren, met zijn Ina, mee op tour geweest.

Graag geziene deelnemers waarmee je, buiten een goed wijntje, een fijn gesprek kon hebben.
Wij hopen beiden nog vele jaren op of langs een veld te ontmoeten.

Duco Ohm


Roy Rijzig ( 28-12-1937) Lid sedert 2000

Aan deze geweldenaar bewaren wij goede herinneringen. Niet alleen was hij een gezellige speler in onze teams voor hij zich in zijn geboorteland vestigde maar bovenal herinneren wij ons de mede door hem georganiseerde toer naar Suriname in 2005. Die toer kunt u met navolgende link nog eens  lezen:  http://www.sgs-cricket.nl/crickettours/suriname-tour-2004-2005.htm

Om het jaar zien wij Roy en Toesca, veel te kort, bij een SGS-evenement: de vele familieleden en de grote vriendenschaar vragen veel aandacht en voor SGS komen zij tijd tekort.

Wel veel tijd steken zij gelukkig in de verdeling van de goederen die SGS enkele malen per jaar naar Paramaribo stuurt. Cricketspullen naar de vooral jeugdige cricketers en kleding (veel gevonden en niet afgehaalde kleding van de jeugd van Bloemendaal) naar kindertehuizen in Paramaribo en omstreken waar de nood steeds groter schijnt te worden.

Wij zijn trots Roy in ons midden te hebben!

Duco Ohm


Jan Vollebregt  (04-01-1938) Lid sedert 1978

De eerste Good Old in 2018 is onze Jan, geen onbekende in de cricket- en golfwereld. Jan startte bij Excelsior in Schiedam (zijn vader was één van de medeoprichters) waar hij met de  broers Oosterholt vele jaren in het eerste speelde. Zijn hoge ‘links round’ boogjes waren berucht en veel batsmen te machtig.

Na een korte tijd bij Spirit verkaste Jan nog eens en werd een fanatieke Hermes-man die graag op toer ging: eerst bij de Travellords, een tegenhanger van de Flamingo’s. De Travellords gingen vooral naar de kleine verenigingen in de provincie en waren vaak te sterk waarna de tegenstanders een tweede maal mochten batten. Het was een select gezelschap met leden uit voornamelijk het westen van ons land; echte vrienden (en helaas opgehouden te bestaan) met o.a. mannen als Frits Bodaan, Carel Boonen en Vernon February (allen niet meer in ons midden) en later bij SGS.

Overal was hij een succesvolle bowler. Wij zagen Jan nog een groot aantal jaren actief bij onze SGS golfers.
Hopelijk weet hij hen de komende zomer weer te vinden.

Duco Ohm


Willem Voogel (01-03-1938) Lid sedert 2004

Willem maakt in 1991 kennis met cricket tijdens een ‘sportkennismakingscursus’ bij de Mixed Cricket Club "HENGELO".
Hij was 53 toen hij met cricket bij Hengelo begon. Ook is hij nog steeds een enthousiaste hockeyspeler bij de veteranen van de Mixed Hockey Club “ALMELO”.

Willem is een ‘doener’ en werd al twee jaar na zijn aantreden in oktober 1993 de secretaris van HENGELO en bleef dit tot maart 2011, liefst 17 jaar ! Op 13 maart 2010 werd hij tot ERELID benoemd. Dat is een stukje voorgeschiedenis.

Nu speelt hij jaarlijks met HENGELO een tweetal keren tegen het bezoekende SGS en bij de toer door het Oosten met de Senioren Onderlinge. Na afloop altijd een gezellige gastheer die graag een gesprek aangaat. Natuurlijk moeten wij ook vermelden dat hij regelmatig meespeelt bij onze Senioren Onderlinge.

Willem is zeker geen hoogvlieger qua prestaties maar wel een enthousiaste deelnemer aan de wedstrijden en helpt altijd waar nodig. Blijf gezond Wim !

Duco Ohm (met dank aan Roelof Kruijshoop)


Jan Hoep (06-05-1938) Lid sedert 1987

Jan was in de zestiger jaren een van de gangmakers bij Alkmaar Cricket waaraan menig ouder lid goede herinneringen zal bewaren. Ook herinneren wij ons nog goed zijn geweldige voordracht in het West Fries tijdens onze jubileumreceptie in 2004 op ACC.

Jan was en is een fanatieke cricketer met roots in Zuid-Afrika waarop hij bijzonder trots is. Nu zien wij hem gelukkig regelmatig in het wit bij onze SO. Hopelijk ook in de komende maanden.

Wij hopen Jan nog vele jaren in ons midden te hebben.

Duco Ohm


Tineke Grootmeijer (19-05-1938)

De echtgenote van Jaap was een trouwe bezoekster van de wedstrijden waarin Jaap meespeelde.

Begin 50-iger jaren speelde ik al tegen Jaap en was Tineke er altijd bij. Tegenwoordig verblijft zij, met Jaap, graag in Kaapstad en Stellenbosch waar Jaap zijn goede wijnleveranciers en vrienden uit zijn zakelijk verleden bezoekt.

Onze winterevenementen staan wel op hun programma en daar zien wij hen gelukkig vaker dan op een cricketveld tenzij…….. bij VRA waar ook hun kleinzonen spelen.

Duco Ohm


Karel van Osch (01-06-1938) Lid sedert 1980

Karel kwam rond zijn 30ste bij A.C.C binnen wandelen, na als oud Ignatiaan braaf lid van CRIC te zijn geweest. Maar veel gecricket had hij de laatste jaren niet, want het vrije leven als pianist had hem vooral naar zuidelijke streken in Europa gedreven. Bij ACC begon hij in 1967 in het 3e waar hij met Wim van de Hurk een meer dan dodelijke aanval vormde. Zijn bowlen bleek zo goed te zijn, dat hij van 1969 t/m 1986 voor A.C.C.1 zou uitkomen alwaar hij 396 wickets nam. Op zijn 33ste debuteerde hij in het Nederlands XI. Wat je noemt een laatbloeier.

Tijd om voor S.G.S. actief uit te komen had hij niet veel : tussen 1981 en 1983 speelde hij  slechts 6 wedstrijden, maakte 86 runs , bowlde 60 overs (17 maidens!) en nam 12 wickets voor 148 runs en deed 2 vangen Na zijn sportieve carrière was hij een aantal jaren actief als bestuurslid waarvan 4 jaar als Voorzitter van A.C.C. Onder zijn bewind werd het eerste eigen clubhuis gebouwd na het verlaten van de hockeyvelden van Pinoké. Op het dak stond prominent de reclame van OLIVETTI, duidelijk zichtbaar bij landing op Schiphol via het bos.

Zijn  naam steeg tot grote hoogte bij deze Italiaanse computer gigant van weleer. Vele sportvrienden (cricket, golf, voetbal) hebben genoten van zijn gastvrijheid namens dit bedrijf.  “Kom in de tent, join de party“ was de veel gehoorde kreet bij golf (Noordwijk), cricket (Ned.XI), voetbal (veteranen) waar Olivetti als sponsor optrad.

Vandaag de dag doet hij het iets rustiger aan, maar hoort er gelukkig nog steeds bij. 80 jaar jong.

Duco Ohm (met dank aan Max de Bruin Sr.)


Mike Pothecary (30-06-1938) Lid sedert 2006

Mike werd in 2006 lid om voor SGS golf wedstrijden te spelen !
Toch heeft hij ook voor SGS 2 wedstrijden gecricket (Grace -wedstrijden) en daarin heeft hij totaal 14 runs gemaakt en 3 overs gebowld 1-24. Maar zijn grote passie was toch de golfwedstrijden van SGS waarin hij samen met zijn vrouw Pamela vele wedstrijden heeft gespeeld en regelmatig in de prijzen viel.

Helaas heeft hij wat gezondheidsproblemen gehad waardoor hij de laatste tijd verstek heeft moeten laten gaan. Nu gaan ze veel naar Engeland om hun kinderen en kleinkinderen te zien maar hij is toch voornemens om dit jaar toch weer een keer aan te schuiven bij een SGS golfwedstrijd. Wij zien hen daar graag.

Duco Ohm  (met dank aan Arthur van Lunszen)


Satar Alladin (07-07-1938) Lid sedert 1982

Weer een Good Old toegevoegd en een met een geweldige staat van dienst in de cricketwereld en niet alleen bij SGS!

Een lid waaraan een wat langer stukje gewijd mag en moet worden! Satar is bekend als speler van VUC, VCC, de Travellords en SGS. Van 1985 tot 1998 was hij secretaris van de SRC en afgezien van de eerste 2 jaren heeft hij met Geerta daarna de aanstelling van umpires gedaan. Ook was hij medeorganisator van vijf “ICC-Europe” toernooien. Op basis daarvan heeft hij (wat cricket aangaat) de hoogste onderscheiding van ICC, de “Catch the Spirit”,  gekregen tijdens hun 100 jarig bestaan. Satar was een betrouwbare umpire en met Jan Wilts medeorganisator van het zo geslaagde ICC toernooi in 1990 in Nederland (hert eerste ooit buiten Engeland). SGS onderscheidde hem met ons Gouden Ereteken (2009) terwijl hij in 2002 al tot Lid van Verdienste benoemd was. In 1988 ontving hij de Kroondas van de KNCB en werd daar in 1998 benoemd tot Lid van Verdienste. Dat hij ook nog tijd heeft voor de bridgewereld is opvallend.

Satar heeft zijn stempel gedrukt op de battinglijst aller tijden en bij het begin van dit seizoen (2018) stond hij bovenaan met een voorsprong van 5000 runs op nr. 2 Amin Kasam:

Innings Not Out Runs Hoogste score Gemiddeld
739 121 20.360 111* 32,94

Duco Ohm

Pieter van den Berg (04-09-1938) Lid sedert 2001

Pieter was en is een echte Quicker (zegt Rob de Haas). Hij groeide op in de Marterstraat, om de hoek bij De Hazenkamp, waar hij voetbalde en cricket speelde.

Pieter was vooral een batsman, die fris van de lever erop los scoorde en had lak aan reputaties. Tijdens een wedstrijd tegen HCC in Den Haag konden de HCC-bowlers geen vat op hem en Henk Kloppers krijgen. Vanaf de tribune werd door de oudeheer Bakker geroepen "Put on De Beus" Pieter en Henk lustten die slow balletjes wel en sloegen De Beus meermalen voor 6 op de tennisbaan. De oude Bakker verdween schielijk van het complex....

Ook als bowler stond Pieter zijn mannetje en werd nogal eens aangezet als het de gevestigde bowlers (Burki, Fiege, Hagen) niet lukten. Pieter verhuisde eind jaren 60 naar Eindhoven, waar hij verder cricket speelde bij HTCC. Sindsdien bleef Pieter Quick op afstand volgen en is hij altijd trouw lid van de Quick-Reünisten gebleven. Zeker één maal per seizoen komt hij ook naar Nijmegen om een wedstrijd van Quick voetbal te volgen.

Ook heeft Pieter een paar keer met SGS Golf meegespeeld en gecricket: hij speelde tussen 2002 en 2007 5 wedstrijden gespeeld voor SGS waarin hij 110 runs maakte (gem. 27,50) met als hoogste score 38; hij bowlde 10 overs en nam 3 wickets voor 52 runs; geen vangen.

Verder weet ik (zegt Maarten Ingelse) dat hij van eind jaren 60 tot midden jaren 70 secretaris was van HTCC cricket in Eindhoven waar ik nog ca. 8 jaar met hem samen heb gespeeld. Bewaar goede herinneringen aan die tijd!

Duco Ohm (met dank aan Rob de Haas en Maarten Ingelse)


Emerson Howard (11-9-1938) Lid sedert 1983
Onze goedlachse vriend van het helaas opgeheven Enschedese PW heeft ook de 80* (not oud) achter zijn naam gekregen.

Wat was het een genoegen om op dat prachtige veld te spelen en altijd te genieten van de warme ontvangst en een supergezellige derde innings.
Jammer dat wij Emerson de laatste jaren niet veel meer ontmoet hebben.

Duco Ohm


Rino Groenewegen (15-02-1939) Lid sedert 2000

Rino is de eerste van de zeven leden die wij in 2019 hopen toe te voegen aan ons illustere gezelschap van 80 plussers: de Good Olds.
Een VVV-er van de oude stempel die liefst een viertal verhuizingen van zijn geliefde club moest meemaken. Vandaag de dag zit VVV in Amsterdam Noord, ver weg van de Zuidelijke Wandelweg waar ooit begonnen werd en het Kalfje aan de Amstel.

Rino was geen groots cricketer maar wel een gezelligheidsmens, die zich tijdens het spelen bij onze Senioren Onderlinge in zijn element voelde en met genoegen meespeelde. Jarenlang was Rino ook een betrouwbare umpire bij de KNCB.

De gezondheid van Rino laat helaas te wensen over maar wij hopen deze sympathieke Amsterdammer nog flink wat jaren in ons midden te hebben.

Duco Ohm


fArthur Reddering (06-07-1939) Lid sedertt 1986

Waar is de tijd gebleven…. Weer een Good Old erbij. Arthur leerde ik omstreeks 1948 kennen bij AFC in Amsterdam, de club waarvan wij nu langer dan 50 jaar lid zijn. Bij AFC was er de optie om met cricket kennis te maken (bij ACC) en zo zagen wij elkaar het hele jaar door.

Cricketen bij SGS is niet aan de orde geweest maar wel speelde hij in de 90-iger jaren trouw zijn rondje golf met SGS-ers en was na afloop altijd in voor een grap, zeker als Hans Honsdrecht en Bob Neseker (ook al ACC/AFC-ers) erbij waren.
Hopelijk zien wij hem nog eens bij een golfwedstrijd.

Duco Ohm

Rob van Staaij schreef:
Arthur Reddering,een buitengewoon aimabel persoon, die in onze tijd regelmatig meedeed met golfen vaak samen met zijn vrouw,waarvan hij later gescheiden is. Hij was heel goed bevriend met o.a. Bob Neseker, Hans Honsdrecht en Ferry Dukker Arthur was werkzaam in de kledingbranche en was vaak te vinden in het confectiecentrum in Amsterdam. De toenmalige SGS das kwam uit zijn koker. Hij had toen geloof ik iets teveel dassen laten maken,waar we nog jarenlang mee toe konden!!! Ik heb Arthur altijd erg gemogen,goeie vent.

Frank van der Weijden schreef:
Ik kan berichten dat ik Arthur Reddering als Golfer zeker heb meegemaakt en dat hij inderdaad een goede golfer was. Hij was een ACC-er, maar dat had alles te maken met zijn lidmaatschap van AFC (voetbal dus) en dus het verlengstuk ACC, zover ik weet. Arthur was een gentleman ‘business man’ als je bij business mannen kan spreken van ‘gentlemen’ , maar dat ter zijde. Arthur zat onder andere in de textiel en daaraan gerelateerde zaken en hij was dan ook altijd zeer correct gekleed, zeer gesoigneerd. Tot ons groot plezier was hij de bedenker en uitvoerder van de Golf das. Hij kwam van het ene op het andere moment met 350 golf SGS dassen aanzetten, die verkocht werden dan wel uitgereikt t.g.v.... Zo ja, dan werd deze bijdrage aan de Golf Cie. ‘geschonken’. Hij was well to do en liet menig rondje – borreltjes/tapjes e.d. – voor zijn rekening komen. Daar ik niet meer over het  ‘Golfarchief’ beschik na mijn 10 jaar trouwe dienst met Rob van Staaij en Ferry Dukker (jarenlang Golf voorz.), waarmee Arthur zeker zeer bevriend was, evenals vele andere ACC’ers en zeker met Bob Neseker en Hans Honsdrecht. Uit mijn bewaarde deelnemers lijsten vanaf 2001 tot heden, blijkt niet dat Arthur Reddering nog deelnam aan de SGS golfcompetitie(s) in 2001 en later.


fHans Delfos (07-09-1939) Lid sedert 1992

Even stilstaan bij een nieuwe Good Old die uitsluitend in het jaar van toetreden, en slechts twee maal, voor ons cricket speelde.
Vaker was hij te zien bij zijn vrienden van SGS Golf, zelfs vanaf het begin !
Hij speelt nog ieder jaar een aantal wedstrijden mee.
In 2001 is hij in de golfcommissie gekomen en heeft dat 6 jaar op een prima manier gedaan. Hij was een goed prater hoewel hij regelmatig tijdens het diner aan de aanwezigen vroeg of er iemand was die nog een leuke anekdote over golf kon vertellen. Dan kon hij weer rustig gaan zitten…..
Hans is de tweede golfer die 100 wedstrijden heeft gespeeld voor SGS. Ron Rishworth was de eerste. Wij hopen dat hij nog een aantal jaren kan blijven meespelen.

Duco Ohm

Frank van der Weide stuurde ons de volgende bijdrage.
Duco, Inderdaad werd Hans Delfos op  7 september 80 jaar. Ik ken hem heel goed en zijn familie, wonende te Lelystad-N.
Ik leerde Hans kennen via de drukkerij wereld als klant. (Hij zwaaide af als gepensioneerd Lid van de Raad van Bestuur van de Kon. Thieme Media Groep o.l.v. Marc van der Kallen, die een gegeven moment ook eigenaar was van ADO Den Haag (FC) maar dat even terzijde).
Hans was een Hagenaar en is nog steeds lid van ‘zijn’ HBS, waarvoor hij 25 wedstrijden speelde in HBS 1 in hun meest glorieuze tijd als topclub in de top amateur competitie.
Als voetballer was Hans multi inzetbaar. Als links en/of rechtsbuiten – zeer snel en schot in beide benen of waar nodig in de achterhoede tot het keepen aan toe; hij was in die tijd een gevreesd tegenstander van HVV.
Hans is dan ook nog zeer fit. Daar Hans in Zoetermeer kwam wonen in zijn werkzame periode – (Groot/Schoon) Vader van zoon Jurgen & zijn familie en dochter Madelon Delfos-Spur & haar gezin – kwam hij in contact met cricket en ging spelen bij de V/C/Tennis/Bridge/scherm club Concordia, een van de oudste voetbalclubs van ons land (1882). Hij ontwikkelde zich als batsman/fielder/WK .
Toen ik dat eenmaal wist – gelet  ons zakelijk contact als basis van onze vriendschap – trok ik hem aan naar de cc Victoria te Rotterdam, waar hij een zeer gewaardeerd lid werd als het Veteranen XI, welke bijna landskampioen werd van het toen zeer florerende veteranen cricket.
Het was bijna vanzelf sprekend dat hij ook cricket lid werd van SGS. Toen bij Victoria vrij plotseling een einde kwam (overlijden Aad van Rossem op de cricketpitch) zijn wij ‘allen’ zo’n beetje 50/55 jaar zijnde, het golfspel gaan beoefenen met alle gevolgen van dien!
Daar kom je niet meer vanaf en dus werd Hans ook zeer betrokken met de ‘Golfcompetitie’ van SGS en dat doen wij nog steeds.
Hans is zelfs komen wonen aan de golfbaan Flevoland te Lelystad.


David Payne (15-09-1939) Lid sedert 1992

In 1992 kwam David bij SGS spelen en was ook zijn Tris vaak van de partij. Een zeer bescheiden cricketer die van het spelletje genoot en vooral bij Hengelo erg actief was. Natuurlijk kennen de meesten van de jongere generatie SGS'ers zijn dochter Nicola beter. Die speelde immers als een van de eerste vrouwen in de heren competitie mee en scoorde er lustig op los. Helaas is zij uit ons zicht verdwenen en bouwt een toekomst op in Schotland. In 2016 speelde zij nog eens met de Exters (Oud Nederlands XI) tegen een SGS team waarbij de gehele Payne family aanwezig was (zie de foto). De laatste jaren zagen wij deze sympathieke Engelsman niet vaak meer bij SGS wedstrijden al was een wedstrijd op Hengelo vaak een uitzondering.

Wij hopen David en Tris nog lang in ons midden te hebben. Van Maarten kreeg ik zijn cijfers bij SGS  door: David speelde tussen 1993 en 2016  28 wedstrijden voor SGS waarin hij 499 runs maakte met een gem. van 21,70 en een hoogste score van 61. Hij bowlde 160 overs  en nam 21 wickets voor 657 runs; hij deed 6 vangen.

Duco Ohm


fJaap Grootmeijer (05-10-1939) Lid sedert 1986

Jaap leerde ik in de jeugd al kennen als tegenstander van VVV en dat zal 1948 geweest zijn…. 71 jaar geleden. Jaap bowlde toen al een lekker balletje en ik herinner mij nog een wedstrijd waarin Jaaps vader stond te umpiren. Jaap bowlde een bal op mijn benen en Jaaps vader was de enige die appelleerde en zijn vinger opstak. Om nooit te vergeten. Daarna speelde ik met Jaap in het Amsterdams team waarin o.a. ook Jaap Alders speelde, iemand die veel in het leven van Jaap en Tineke betekend heeft. Dan wordt je SGS-er en speel je samen in één team. Veel heeft Jaap overigens niet gespeeld: tussen 1986 en 2009 speelde hij 42 wedstrijden waarin hij 341 runs scoorde met hoogste score 40; hij bowlde 341 overs, nam 34 wickets voor 953 rund en deed 5 vangen.
Wel zijn ze regelmatig deelnemers bij onze winter evenementen. Hopelijk ook weer dit najaar.

Duco Ohm


Wim Neleman  (07-10-1939) Lid sedert 1979  

Wim is mateloos populair bij de mannen die jubileumboeken moeten schrijven voor hun vereniging en is zo gezegd de Brinio Kleefstra van onze tijd. Ook voor het jubileumboek SGS 90 heeft hij veel werk verzet. Als cricketer was hij niet actief bij SGS – hij speelde, in 1979,  maar 1 wedstrijd en scoorde 2 runs. Wel is hij met zijn Henny een bijzonder trouwe deelnemer aan onze winter evenementen en bezoekt hij onze wedstrijden in het oosten van het land. Wij hopen hen nog vele jaren bij ‘iets’ van SGS te mogen begroeten.

Duco Ohm


Ron Hart  (17-11-1939) Lid sedert 1995

Sedert 2003 één van onze Buitenlandse Leden van Verdienste. Wie van ons ouderen kent deze sympathieke Engelsman niet! Jarenlang was hij, als captain van de Forty Club, aanwezig bij de drie/vierlandentoernooien en wat hebben wij genoten van zijn humorvolle verhalen, speeches en anekdotes. Ook was hij een goede zanger die menige derde innings opvrolijkte.

Bij de Forty Club werd hij terecht een Honorary Fellow niet alleen vanwege het organiseren van het wedstrijd-programma in de UK maar ook van tal van crickettoers naar verre landen als Brazilië, China, Nieuw Zeeland, Australië, Sri Lanka, Zimbabwe, Kenia, Namibië en Zuid Afrika en dan vergeet ik mogelijk een paar landen in het nabije Oosten. Met ons ging hij mee op toer in Suriname. Veel SGS-ers hebben aan één of meerdere toers deelgenomen en allen waren zeer tevreden over de wijze waarop e.e.a. altijd tot in de puntjes was georganiseerd. SGS is hem en zijn Edelgard daarvoor dankbaar.

Voor zijn geweldige inzet werd hij in 2003 tot Honorary Member van SGS benoemd. Helaas laat zijn gezondheid Ron enigszins in de steek en kon hij voor het eerst bij een vierlandentoernooi, in Neston, niet aanwezig zijn en dat deed hem pijn. Ik zag Ron voor het laatst op Sparta en daarna hebben ik, en velen met mij, hem op een cricketveld echt gemist. Hopelijk zien wij Ron en Edelgard volgend jaar wel in La Manga. Dat zou geweldig zijn !

Duco Ohm